Joop

Woede over import Russisch uranium voor Franse kerncentrales

  •    •  
20-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1201 keer bekeken
  •  
ANP-465420577

Maandag arriveerde in de haven van Duinkerken de Baltiyskiy 202, een vrachtschip afkomstig uit St-Petersburg met aan boord 25 cilinders met verrijkt Russisch uranium. Milieuorganisatie Greenpeace veroordeelt de import van het uranium fel, niet alleen vanwege bezwaren tegen kernenergie maar ook omdat de levering de internationale boycot van Rusland doorbreekt.

Officieel valt uranium niet onder de sancties die zijn ingesteld tegen Rusland, vanwege de militaire invasie in buurland Oekraïne. Het is de zevende keer sinds de inval dat er in Frankrijk Russisch uranium wordt gelost. "Dit laat opnieuw zien dat de Franse nucleaire industrie zaken blijft doen met Rosatom, het Russisch staatsbedrijf voor kernenergie. Het doorzetten van deze nucleaire handel met Rusland in tijden van oorlog is schandalig," verklaart een woordvoerder Pauline Boyer van Greenpeace in The Moscow Times. De organisatie wil dat Frankrijk de zakelijke banden met Rosatom verbreekt.

Volgens Greenpeace is een derde van het verrijkte uranium dat nodig is om de Franse kerncentrales een jaar lang te laten draaien afkomstig uit Rusland. De Franse regering ontkent afhankelijk te zijn van Russische leveranties. "We hebben de benodigde bronnen gediversifieerd." 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Fromspace
Fromspace21 mrt. 2023 - 14:32

“ maar ook omdat de levering de internationale boycot van Rusland doorbreekt.” Uranium is expliciet en welbewust uitgesloten van de boycot. Dat had iedereen kunnen weten en is niets nieuws. Je kan niet even snel radio actief uranium uit een ander land halen of vragen of ze het voor je willen maken. Dat is streng gereguleerd en veel landen kunnen of mogen dit niet produceren of verkopen. Dus woede om niets.

tinekea2
tinekea221 mrt. 2023 - 8:23

Ach ja, daar hebben we de media weer. Meteen polariseren met woorden als "woedend". De T. kan er ook wat van. En wie is er precies "woedend"? De buurman van driehoog achter?

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mrt. 2023 - 9:56

De media is dit geval is Joop. Die schrijft de kop. Het staat niet in het gerefereerde artiekel.

BasTrom
BasTrom21 mrt. 2023 - 8:06

Dat laat zien dat een warm huis en internet boven principes staan. Net dat wanneer iemand van Greenpeace in geval van kanker ook wel met een 'Russische' bestraling gered wil worden.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mrt. 2023 - 9:55

Electriciteit mogen hebben voor wonen leven en bedrijvigheid is ook in gevolgenis van princiepes. Als princiepes totalitair andere princiepes vertrappen dan vul je ze niet goed in.

tinekea2
tinekea221 mrt. 2023 - 10:41

als je principes boven gezond verstand stelt, ben ik je ook niet goed bezig. Dan ruikt het naar die schimmige figuren die religie misbruiken om allerlei ellende de wereld in te brengen.

Déjà vu
Déjà vu21 mrt. 2023 - 1:43

De Chinezen nemen nu het aardgas van de Russen af. Dat zal binnenkort ook wel voor het uranium gaan gebeuren.

1 Reactie
PVDB2
PVDB221 mrt. 2023 - 9:01

Wat dat aardgas betreft is het maar 5% van wat Rusland in 2019 aan Europa leverde. De bedoeling is dat er nog twee lijnen bijkomen. En dat het over 10 jaar 25% moet zijn. Van de 372 bcm die men nodig heeft jaarlijks, kan men 212 er zelf winnen op eigen land. 160 bcm import. Voornamelijk LNG. Via pijplijn voornamelijk import uit Turkmenistan. Tegen een veel lagere kostprijs als men kon krijgen toen men die aan Europa verkocht. De niuewe Siberia 2 pijplijn kost iets meer dan gepland. Wat kernenergie betreft is het aandeel 5% van de totale elektriciteitsproductie van China. Men is bezig om thoriumreactors te bouwen, alsook SMR's. Voordat die groots operationeel zijn duurt even. We zullen hier als Europa, zoals al veel vaker en langer gezegd, een transitie maken naar meer duurzame bronnen. Daar kunnen SMR's bij horen maar dat zal dan pas over een jaar of 10, 15en zijn. Ook dan heb je nog afval dat je voor lange tijd moet opslaan. Minder energiegebruik is de beste oplossing, meer leveranties en beter netwerk onderling in Europa.

PVDB2
PVDB220 mrt. 2023 - 22:53

Ach, sommige rechtse rakkers in de politiek willen Nederland volbouwen met kerncentrales. Mag tientallen miljarden kosten. Vele jaren ook. 5 miljard is al gereserveerd. Een lachertje. Richting 2040 zijn we de 1,5 graden allang voorbij. Terwijl je niet zolang kan wachten zoals we vandaag weer hoorden. En ook hier halen we het uranium uit Kazachstan via een Russisch bedrijf Rosatom. Alternatieven op dit gebied zullen nog veel jaren op zich wachten, zo niet decennia. Kernfusie of thorium reactors. Klein en groot. Zelfs de kleinere kernfusie startups zullen nog heel lang geen volledig werkend prototype hebben dat niet alleen de benodigde temperaturen kan bereiken, laat staan met gebruikte "brandstoffen" meer energie kan opwekken dan het gebruikt. En dat is heel, heel veel. En zeker met financiers die omvallen of gered moeten door deels belastingbetalers. Net zoals dat ook de overheid en de belastingbetaler garant zal moeten staan voor de nieuwe, voorlopig geplande, centrales, in eigen land. Ook in Frankrijk zijn de centrales van de overheid (EDF). Waarvan de helft tot voor kort buiten gebruik. En een strategisch doelwit, zie Zaporizja. Het zal een sluitpost blijven, niet commercieel interessant voor financiers, die garanties wil. En voor de twee centrales zal de bijdrage aan de mix hooguit 6 tot 10% zijn.

Andreas4
Andreas420 mrt. 2023 - 21:56

Frankrijk heeft altijd gelobbyd om uraniumhandel van de sanctielijst te houden. Walgelijk, maar zo werkt het helaas in de EU.

2 Reacties
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst21 mrt. 2023 - 8:23

Je kunt de Franse kerncentrales ook sluiten. Dan hoef je alleen maar dertig kolencentrales te openen of Duits bruinkool te verstoken…

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mrt. 2023 - 14:05

Zoals de Belgen de diamanthandel.

ouwe zeurkous
ouwe zeurkous20 mrt. 2023 - 21:44

Meen dat ze momenteel wel grotere problemen hebben in de republiek dan de herkomst van een paar cilindertjes !

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 mrt. 2023 - 21:43

Europeesche landen zijn niet in oorlog, laat staan een totale oorlog. Daar kon je emotioneel om worden en te eisen dat we net zouden moeten doen alsof we dat wel zijn, maar dat past gewoon niet. Het is ook geen goed idee om een totale oorlog te eisen. Dat er dan nog steeds normaal handel is of overblijft is normaal. Verder is het goed en wijs dat de bronnen van uranium zijn gediversifieerd, en logisch dat een organisatie als Greenpeace tegen kern energie is. Ik ziet het geen aanlijding voor die zgnde 'woede' behalve als men aan het oproepen is om flink maf af te gaan reageren op sociale media.

1 Reactie
GilbertM
GilbertM21 mrt. 2023 - 16:07

"Aanleiding", niet "aanlijding", want dat doet pijn!