Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Slob krabbelt terug: anti-homoverklaring scholen ‘brug te ver’

  •  
10-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
551 keer bekeken
  •  
Arie-Slob-9518
Minister van Onderwijs Arie Slob is teruggekomen op zijn uitspraak dat scholen ouders mogen vragen om een verklaring te ondertekenen waarin ze homoseksualiteit afwijzen. De bewindsman noemt dergelijke verklaringen nu “een brug te ver”, meldt NOS-verslaggever Ron Fresen op Twitter.
Eerder: Van Onderwijs-minister Arie Slob mogen scholen ouders vragen om een verklaring te ondertekenen waarin ze homoseksualiteit afwijzen. Tegelijkertijd vindt de minister dat scholen wel een veilig klimaat voor alle leerlingen moeten creëren, meldt dagblad Trouw.
Kamerleden betwijfelen of die twee zaken kunnen samengaan. “LHBT-levens afkeuren is net zo min een opvatting als racisme of antisemitisme dat is. Hoe zouden we het vinden als daar identiteitsverklaringen over zouden worden afgelegd?”, vraagt Kirsten van den Hul (PvdA) zich af.
Ook op sociale media is er veel kritiek op de uitspraken van Slob. Zo schrijft predikant Axel Wicke dat het afkeuren van iemands seksuele geaardheid automatisch een onveilig leerklimaat schept.
Politicoloog André Krouwel wijst erop dat homoseksuele jongeren 4,5 keer zo vaak zelfmoord plegen. De kans op een zelfmoordpoging neemt toe als de jongeren worden gepest op school. Ook zitten LHBTQI-jongeren vaak minder goed in hun vel en hebben ze vaker schoolgerelateerde problemen. Krouwel meent dat anti-homoverklaringen jongeren in gevaar brengen. “Steun van ouders is cruciaal voor mentaal welzijn.”
BNNVARA-presentator Tim Hofman roept leerlingen op om hun ervaringen te mailen naar Slob.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.