Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Woede over illegaal afschieten wolf in Denemarken

  •  
01-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
wolf
In Denemarken spotten twee natuurliefhebbers tot hun grote vreugde een wilde wolf die een weiland doorkruiste. Je hoort hun camera’s klikken. Het is een van de eerste exemplaren die na een afwezigheid van 200 jaar weer te zien is in het land. De wolvin, het bleek een vrouwtje, loopt door het gras en is voor niemand een bedreiging, noch gedraagt ze zich vreemd. Dan klinkt een geweerschot, het dier spartelt hevig en sterft. De video heeft in Denemarken tot publieke verontwaardiging geleid.
De politie heeft een 66-jarige man ui de omgeving aangeklaagd wegens ‘schending van zijn jachtvergunning’. Hij ontkent de wolf te hebben gedood maar weigert verder iedere medewerking. De politie heeft zijn auto in beslag genomen, waaruit het schot gelost zou zijn. Ook zijn diverse wapens geconfisqueerd.
De wolf is een beschermd onder EU-regels en is bezig aan een terugkeer in West-Europa nadat het dier praktisch door de mens was uitgeroeid. Niet iedereen is daar blij mee en zeker wat jagers zien het roofdier als een concurrent voor hun eigen jachtlust. Vorige maand pleitten Twentse schaapherders voor het afschieten van wolven. Ze kregen bijval van CDA-europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.
Waarschuwing: onderstaande beelden kunnen als schokkend ervaren worden

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

korheiden2
korheiden22 mei 2018 - 15:34

Ik vind een wolf een prachtig dier. Maar ik vraag mij oprecht af of wolven in ons zwaar overbevolkte landje thuishoren. Natuurlijk, een enkele wolf zal het probleem niet zijn. Maar enkele roedels... Hoogstwaarschijnlijk zullen schapen en andere dieren als geiten e.d. worden doodgebeten. Daar kun je wel weer potjes voor maken, maar een beetje boer is op zijn dieren gesteld en vindt een doodgebeten schaap geen prettig gezicht. In Alto Adige (N-Italië) komt dit regelmatig voor. In feite is Nederland een groot, keurig aangeharkt park. Alle natuur die er nog is, wordt aangelegd en - overigens prima - onderhouden. Dan krijg je dus vraagstukken m.b.t. de hoeveelheid grote grazers, de natuur zijn gang laten gaan, het afschieten van wilde zwijnen/ganzen/damherten enzovoorts.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus2 mei 2018 - 17:06

"Maar ik vraag mij oprecht af of wolven in ons zwaar overbevolkte landje thuishoren." Het zijn niet de wolven die ons land overbevolkt maken. "Natuurlijk, een enkele wolf zal het probleem niet zijn. Maar enkele roedels…" Het mooie van wolven is dat de populatie zichzelf binnen de perken houdt. Als er makke schapen in overvloed zijn, dan aan ze zich niet ineens opgepropt in een flatgebouw naast die schaapskudde vestigen. De hoeveelheid dieren binnen een roedel zal zich niet ineens sterk uitbreiden en het territorium dat een roedel voor zich opeist zal ook niet ineens sterk verkleinen. Het probleem dat je wel kunt verwachten is dat er door de eventueel succesvolle voortplanting (wegens voedsel in overvloed) veel dieren op zoek gaan naar een territorium dat ze niet kunnen vinden. Daarbij is het zaak niet te proberen om ze te domesticeren en minder schuw te maken, want dan kun je ze net als vossen in je achtertuin verwachten.

punt2
punt22 mei 2018 - 11:54

Volledig off-topic.... maar ik mis ZandB. Ik heb al geen reactie meer gezien van hem sinds 11 april. Ondanks dat ik het (bijna) altijd met hem oneens ben, mis ik hem wel.

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mei 2018 - 12:58

De lijst afgehaakte Jopers valt nog aanzienlijk uit te breiden...

Tineke de Goede
Tineke de Goede2 mei 2018 - 13:47

Eindelijk verbannen ?

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)2 mei 2018 - 23:03

"Eindelijk verbannen ?" Dan had hij toch wel een nieuwe account aangemaakt. Maar zijn afwezigheid viel mij ook op, hij zat gemiddeld op zo'n 80 reacties per dag of zo.

korheiden2
korheiden23 mei 2018 - 7:08

@Rob Roy : ja nu je het zegt.... Zandbergen is al een paar weken offline. Hoop niet dat hij ziek is. Aan de onderwerpen op joop kan het niet liggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mei 2018 - 10:54

Frits Jansen is ook verdwenen en hij is bepaald niet de enige. Iets zegt me dat veel Jopers hun eerste jeugd achter de rug hebben, met alle nadelen die dat met zich meebrengt. Uiteraard zijn er ook luitjes die gewoon geen zin meer hebben in een verzetje oner lunchtijd of na middernacht.

korheiden2
korheiden24 mei 2018 - 14:54

@Piet : het zijn idd niet de wolven die ons land overbevolkt maken. Maar we hebben nu eenmaal ruim 17 miljoen mensen op dit kleine stukje aarde. Misschien kunnen er een paar wolven worden losgelaten in de Oostvaardersplassen of de Veluwe, maar dat is het dan wel. Als er vervolgens wat doodgebeten grote grazers of zielige damherten liggen zullen de protesten weer niet van de lucht zijn. Ik denk dat ons land te klein en te vol is voor wolven.

Piet de Geus
Piet de Geus6 mei 2018 - 1:29

"het zijn idd niet de wolven die ons land overbevolkt maken. Maar we hebben nu eenmaal ruim 17 miljoen mensen op dit kleine stukje aarde." En dat beperkt op zich al de leefruimte voor wolven, die in de loop der millennia echt wel hebben geleerd om schuw te zijn om te overleven. "Misschien kunnen er een paar wolven worden losgelaten in de Oostvaardersplassen of de Veluwe, maar dat is het dan wel." Loslaten? Ze zoeken zelf de vrije ruimte wel die nog voor hen beschikbaar is. "Als er vervolgens wat doodgebeten grote grazers of zielige damherten liggen zullen de protesten weer niet van de lucht zijn. Ik denk dat ons land te klein en te vol is voor wolven." Te klein en te vol voor mensen die gaan protesteren als ze met echte natuur worden geconfronteerd, omdat ze niet kunnen accepteren dat die gepaard gaat met een zekere wreedheid. Al gelden die bezwaren gek genoeg niet als hun katten een slachting onder vogels aanrichten. Maar oh wee als een wolf hetzelfde doet met schapen. Zoals gezegd: als je niet probeert om de wolf te domesticeren en minder schuw te maken dan blijft het territorium dat een roedel wolven nodig heeft erg groot en de overlast dientengevolge beperkt. Met als eindresultaat dat wolven die de roedel verlaten geen nieuw territorium kunnen vinden en sterven. Daar zal de Oostvaardersplassendemonstreerder ook wel weer bezwaar tegen maken maar als je dat valse sentiment doorslaggevend maakt is er nog minder ruimte voor natuur dan louter op basis van de bevolkingsdichtheid. Laat die eerst maar eens stoppen met het houden van moordlustige katten. En als ze zeuren over een wolf die meer schapen doodt dan hij meteen op kan eten moeten ze eens kijken naar hun eigen monsters, want die wel eens een kat met een muis heeft zien spelen weet dat het ware lustmoordenaars zijn. Je kunt je oor beter te luisteren leggen bij mensen die echt met de natuur leven en daar respect voor hebben. Zoals veehouders die overal op de wereld leven op het grensgebied van natuur en cultuur. Die moeten dag en nacht de predators bij hun kuddes schapen en geiten vandaan houden, omdat ze die laten grazen in gebieden waar de natuur heerst. En die laten hun kudde bewaken door natuurlijke middelen in plaats van het geweer: door hondenrassen die zich in dat werk hebben bekwaamd. Hoe meer we een gebied op de natuur hebben veroverd, des te draconischer de maatregelen die we nemen om het laatste restje natuur uit te roeien. Dan gaan veehouders wolven afschieten, terwijl zij met hun kuddes te indringers zijn in uitgestrekte natuurgebieden. En dan is het uitgestrekte land te klein als beren en roofvogels worden beschermd. Neem je die afslag dan eindigt het ermee dat konijnen je oogst aantasten en dat mollen je gazon verpesten en ook bestreden moeten worden. Dat gaat echt een paar stappen verder dan het overmatige beslag dat we door de bevolkingsdichtheid toch al nemen op de beschikbare ruimte.

JanVG2
JanVG22 mei 2018 - 10:19

Zoals anderen al gezegd hebben is de jachtlust van de herders niet echt in gevaar door de wolven, wel hun schapen. En nee, dan hebben we het niet over hier en daar een schaapje. Het is een mythe dat wilde dieren alleen doden wat ze eten. Een nieuw voorbeeld uit Duitsland: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1980797/lugubere-wending-dag-van-de-wolf-40-schapen-gedood-door-wolf Waarom zouden herders zo tegen wolven zijn? Overigens elders meldde Rob Roy dat herders en wolven vroeger "samen leefden"... dat klopt, maar met die toevoeging dat een herder elke wolf die hij te pakken kreeg, dood maakte ... Dat was niet altijd makkelijk, maar het was echt niet zo dat een herder het wel goed vond dat een wolf zo nu en dan een schaapje meenam. Dat werd als een directe aanval op zijn bestaan gevoeld - en hij handelde daarnaar!

5 Reacties
punt2
punt22 mei 2018 - 12:01

Bijna goed, ik zei : "Vroeger gingen schaapherders ook om met de aanwezigheid van wolven, dus dat moet weer te doen zijn." daarmee bedoel ik dat schaapherders vroeger ook al maatregelen namen om het gevaar van wolven af te wenden, en dat was niet altijd het doden van de wolf. -Een waakhond tussen de schapen zetten, lijkt vragen om problemen. Maar in Duitsland, Zwitserland en Noord-Amerika blijkt het een probaat middel om wolven op een afstand te houden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mei 2018 - 12:59

Loslopende honden en schapen vormen daarom gewoonlijk ook geen gelukkige combinatie

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mei 2018 - 13:07

Noorse schapenboeren laten zomers hun schapen vrij rondlopen in de bergen. Ze bewaken is een kostenpost. Het liefst zagen ze daarom wolven en lynxen uitgeroeid. Met de beren is het al bijna gelukt. Het kan zijn dat in andere delen van Europa de vrij rondlopende schapen wel door honden worden bewaakt maar dat weet ik verder niet.

Piet de Geus
Piet de Geus3 mei 2018 - 23:32

"Een waakhond tussen de schapen zetten, lijkt vragen om problemen." In de praktijk is het de wolf (of de beer of welke predator dan ook) die om problemen vraagt als hij ook maar in de buurt komt van een kudde die wordt bewaakt door bijvoorbeeld Pyrenese berghonden. Daar zijn ze zelfs in Australië inmiddels achter: laat er een paar de immense kudde bewaken en de dingo is geen enkel probleem meer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mei 2018 - 11:16

Op voettochten in de Corsicaanse bergen ben ik wel kuddes met honden tegengekomen. maar daar waren ook herders bij en er zijn geen wolven.

Sake Simons
Sake Simons2 mei 2018 - 9:34

Zeven geitjes halen opgelucht adem.

vdbemt
vdbemt2 mei 2018 - 8:06

NATUURLIJK is Annie Schreijer-Pierik, CDA, voor het afschieten van wolven. Het zal toch niet gebeuren dat natuur zich herstelt. Daar hebben boeren last van. En dat kan niet.

Robert Follon
Robert Follon2 mei 2018 - 6:15

"Vorige maand pleitten Twentse schaapherders voor het afschieten van wolven" Sinds wanneer jagen schaapsherders (Twents of anderszins) op schapen?

Mostafa
Mostafa2 mei 2018 - 5:25

Wolven in schaapskleding mag niet maar de echte wolven zijn lief ?!

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mei 2018 - 8:05

De echte wolf is een beschermd dier. Daarvoor hoeft zij niet lief te zijn. Eigen rechtertje spelen mag niet

Sake Simons
Sake Simons2 mei 2018 - 11:32

@Mostafa 2 mei 2018 at 07:25 Wolven in schaapskleren krijgen zelfs subsidie.

Edwin8
Edwin82 mei 2018 - 0:56

Ik heb niets tegen de jacht. Zolang het maar een functie heeft. Plezierjacht, daar heb ik toch wat minder mee. De Twentse schaapherders voelen zich niet bedreigd in hun jachtlust door de wolf. Ze proberen natuurgebieden bij te houden door natuurlijke begrazing. Als dan een wolf 10 schapen doodbijt gaat een deel van je bedrijfsvoering naar de knoppen. Flauw van JOOP om dit zo onzinnig te framen. Nu kan je kijken naar de argumentatie van de schaapherders (en die rammelt nog al en het gevaar wordt opgeklopt.) Maar toch zou je na de reden kunnen kijken. Dan denk ik dat een compensatie potje voor wat dode schapen sneller gevuld is dan 1.000 euro uit te loven voor elk afgeschoten wolf. Overigens, kunnen we stoppen met deze waarschuwingen? Waarschuwing: onderstaande beelden kunnen als schokkend ervaren worden. Als men dit al schokkend vind, wat moeten we doen dan met beelden van de meest gruwelijke misdaden en oorlogsgeweld? Of natuurfilms? Dieren vermoorden elkaar ook en eten elkander ook op.

4 Reacties
rvb2
rvb22 mei 2018 - 6:40

Als een wolf 10 schapen dood bijt, dan is dat pech. Voor ondernemersrisico hoeft geen algemeen potje gemaakt te worden. Ik heb meer begrip voor plezierjacht dan voor boeren die illegaal doden puur om het geld.

punt2
punt22 mei 2018 - 6:40

Vroeger gingen schaapherders ook om met de aanwezigheid van wolven, dus dat moet weer te doen zijn. Maar wat wel apart is dat "iedereen" zo uitbundig blij is dat er weer wolven in Nederland komen, in de drang om de natuur weer te laten worden zoals deze vroeger was. Helaas vergeet men dat de bevolkingsaantallen toen ook iets waren dan in het heden. Wolven houden zich niet aan regels, houden zich niet aan vaste plekken om te jagen. De vreugde over de terugkeer van de wolf is groot, uit een soort van misplaatste drang naar vroeger. Maar waar zouden de wolven dan moeten leven? De video's van zwervende wolven die door dorpjes lopen in Groningen zijn misschien aandoenlijk voor de natuurliefhebbers, maar het blijven roofdieren. is een groepje van een paar wolven door zo'n dorpje ook nog leuk? of het eerste kind wat toevallig (kan de wolf niets aan doen hoor) op de fiets door het bos naar huis fietst en een wolf tegenkomt die niet bang is .......

Edwin8
Edwin82 mei 2018 - 11:32

rvb, Ooh, het potje hoeft niet gevuld te worden uit algemene middelen hoor. Maar als men al bereid is om 1000 euro uit te loven voor een dode wolf, dan denk ik. Zet met elkaar een gezamenlijk potje op waaruit je kan putten als je schade leidt. Zeg maar sectorgebonden verzekering of solidariteit.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)2 mei 2018 - 23:08

"Overigens, kunnen we stoppen met deze waarschuwingen? Waarschuwing: onderstaande beelden kunnen als schokkend ervaren worden. " Eens, ik krijg op youtube al waarschuwingen dat de lyrics van de rolling stones als schokkend kunnen worden ervaren. Geen idee of het aan mij ligt of iedereen er last van heeft https://www.youtube.com/watch?v=ZzlgJ-SfKYE

Thuiszitter
Thuiszitter1 mei 2018 - 20:46

De beesten kunnen natuurlijk in onze habitat veel ellende veroorzaken. De ooit zo schuchtere vos loopt nu ook door de steden heen als bv. London. De boeren en herders zitten niet op dat beest te wachten . Dat jagers het als een concurrent zien, wat ik mij trouwens afvraag ofdat wel zo is, mag nooit een rol spelen in de afweging om zo’n beest in bepaald gebied neer te schieten. Men zou het beest kunnen verdoven en in ander gebied uitzetten waar hij meer de ruimte heeft. Ik weet niet of deze maatregel haalbaar is.

3 Reacties
punt2
punt22 mei 2018 - 6:31

die wolf loopt rustig honderden kilometers en is dus zo weer terug.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mei 2018 - 10:23

Het neergeschoten vrouwtje was volgens DNA analyse afkomstig uit een roedel dat in de omgeving van Berlijn woont. Denemarken heeft al een "inheems" roedel wolven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mei 2018 - 10:25

Dat de vos rondloopt in steden komt oa. omdat we hun land inpikken door er huizen op te zetten en ook omdat het in de steden veiliger voor hen is dan op het platteland.