Joop

Woede en wanhoop bij cultuursector over plannen OMT

  •    •  
11-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
carreclaudiadebreij

© 03-11-2021, Amsterdam, Nederland: Premiere Hier Ben Ik van Claudia de Breij in Koninklijk Theater Carre te Amsterdam. ANP / Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk

In de cultuursector is met verbijstering gereageerd op de uitgelekte voorstellen van het Outbreak Management Team. Het OMT vindt dat theaters en bioscopen twee weken dicht moeten. Ook evenementen moeten worden afgelast, als het aan de adviseurs van het kabinet ligt.
De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters reageert met “verbazing en onbegrip”.
"Gedurende de gehele coronacrisis zijn er géén herleidbare besmettingen naar de bioscopen vastgesteld. Dit is te danken aan de continu goede naleving van regels binnen de bioscopen – waar veel extra personeel en budget voor is ingezet – en goede ventilatie. Daarnaast is bioscoopbezoek bij uitstek een veilig uitje, omdat men stil naast elkaar een film zit te kijken, waarbij er niet wordt gejuicht of bewogen."
Ook de branchevereniging van poppodia en -festivals VNPF heeft geen goed woord over voor het advies. “Uit cijfers blijkt dat besmettingen vooral in familiaire kring en in horeca plaatsvinden. Niet in poppodia of bij evenementen.” Voor de horeca heeft het OMT kortere openingstijden in gedachten, er is nog geen sprake van het beperken van het aantal bezoekers thuis of een nieuwe avondklok.
Muzikant Tim Knol snapt niet waarom de theaters dicht moeten. “Als er ergens goed gecontroleerd wordt is het daar wel. En het kan zelfs -als het moet- op anderhalve meter”, schrijft hij op Twitter. Zijn teleurstelling wordt gedeeld door andere artiesten, zoals Arjen Lubach en Sanne Wallis de Vries.
De OMT-voorstellen zijn een hard gelag voor al die mensen uit de culturele sector die na maanden thuiszitten eindelijk weer aan de slag konden. “Fuck my life”, schrijft Claudia de Breij, die de komende weken zou optreden in Carré.
Het kabinet Rutte III toont tijdens de pandemie maar weinig begrip voor de cultuursector. In mei verklaarde Hugo de Jonge op een coronapersconferentie dat Nederland best “een dag zonder theaters en musea kan”. Ook zei hij dat je prima een dvd kunt opzetten als de theaters gesloten zijn.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Thuiszitter
Thuiszitter11 nov. 2021 - 23:40

Waar lopen de mensen besmettingen op ? alle alle grootste deel is thuis dat is allang vast gesteld . De theaters spelen een hele kleine rol . Ik begrijp de kritiek , een maatregel voor de bühne.

2 Reacties
LaBou
LaBou 12 nov. 2021 - 11:45

Die "thuisbesmetting" is een uit gemakzucht standaard ingevuld gegeven waardoor verder contactonderzoek wordt vermeden.

johannn2
johannn212 nov. 2021 - 17:48

LaBou, Klopt. De GGD vond het in het begin makkelijker dan al dat vergaande uitzoeken van besmettingslijnen. Als het moeilijk uitzoeken is, bijv. bij mensen die slecht Nederlands spreken, dan loste men het zo op. . En nu wordt het aangevoerd tegen het overheidsbeleid.

Welp2
Welp211 nov. 2021 - 22:39

"Uit cijfers blijkt dat besmettingen vooral in familiaire kring en in horeca plaatsvinden." Deze opmerking is vaak een dooddoener ; men hecht opmerkelijk veel waarde aan (een selectie van) de statistieken uit het bron en contact onderzoek. Blijkbaar gaat men uit dat wanneer gevraagd naar mogelijke bronnen, mensen altijd goudeerlijk antwoorden EN een perfect geheugen hebben over waar ze geweest zijn EN alwetend zijn betreffende wie ze allemaal ontmoet hebben. Maar onderstaand nog een aantal punten : 1) Afgelopen week was van minder dan 30% een mogelijke besmettingsbron te achterhalen [1]. Dat betekent dat in ruim 2/3 van de gevallen niet weet (of niet wil aangeven) waar de bronbesmetting vandaan komt. 2) Die 30% waar wel een mogelijke besmettingsbron bekend is, zal dit echter niet als een soort steekproef representatief zijn voor alle gevallen. Als iemand in het gezin/familie corona-klachten heeft (of zelfs al positief getest is), heb je veel grotere kans dat deze als bron 'gevonden' wordt dan iemand die je willekeurig op de dansvloer ontmoet. Wanneer iemand heel veel contacten heeft gehad, zal veel vaker de bron onbekend blijven. Daar waar veel mensen bijeenkomen waarbij men elkaar niet of beperkt kent, zullen altijd ondervertegenwoordigd zijn in de cijfers. 3) Ik kan het bericht niet meer vinden, maar bij verscheidene GGDen werd bekend dat bij twijfel altijd de thuis-situatie als bron werd aangevinkt. Dit om zowel het percentage 'gevonden bronnen' omhoog te krikken, dan wel als justificatie om niet meer tijd te steken in de bco zodat men aan het volgende bco kan beginnen. [1] https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel/wekelijkse-update-epidemiologische-situatie-covid-19-in-nederland

Eid
Eid11 nov. 2021 - 18:53

Ja mevrouw De Breij, wat heeft 'ikke' toch een rot leven. En dan denk ik aan hst verzorgingstehuis waar weer kwetsbare ouderen besmet zijn geraakt omdat er iemand zonodig naar een dance festival moest. Maar my life is fuck. Ik snap t.

Rick Hofland
Rick Hofland11 nov. 2021 - 18:51

Ach, een land als het onze dat zo decadent is dat er meer mensen in de cultuursector werken dan in de ziekenhuizen en waarbij de clowns van de cliniclowns lollig door de gangen van de ziekenhuizen lopen met een hoger vast salaris dan hoog opgeleid HBO verpleeg personeel dat zwoegt om al ploeterend en zwoegend levens te redden…. zo’n land heeft de prioriteiten al heel lang verloren.

4 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland11 nov. 2021 - 18:54

En oh ja, 9 van de 10 verplegenden in het ziekenhuis heeft een hekel aan de cliniclowns…. voor wie de illusie had dat die clowns met open armen ontvangen worden in het ziekenhuis.

Volrin
Volrin11 nov. 2021 - 20:19

"En oh ja, 9 van de 10 verplegenden in het ziekenhuis heeft een hekel aan de cliniclowns" Linkje naar de survey of the onderzoek?

Jozias2
Jozias211 nov. 2021 - 21:36

@Rick De cliniclowns zijn geen clowns die ballonnen blazen op de kermis. Die moeten in staat zijn om op de juiste manier te werken met terminaal zieke kinderen en hebben veelal een HBO opleiding.

Thuiszitter
Thuiszitter11 nov. 2021 - 23:07

Beste Rick we leven inderdaad in een decadent land. Er werken ruim 1,3 miljoen mensen in de zorg- en welzijnssector. Dat haalt de cultuursector bij lange na niet . De zuurheid van de verpleegkundigen over de clinic clowns ken ik. Als patiënt kreeg ik dat van hen te horen , het ging dan vooral om het salaris. Zij verdienden rond de 3000 in de maand . De clowns worden betaald door de stichting, medeoprichter is bij toeval mijn oud werkgever. En natuurlijk hebben zij het doel om nog een glimlach , een stukje positieve afleiding te brengen bij patiënten, dikwijls kinderen, die deze oppepper goed kunnen gebruiken . Ik ben weleens in Máxima ziekenhuis in Utrecht geweest, waar kinderen met kanker behandeld worden . En daar de clowns aan het werk gezien . Kreeg toen niet het idee dat zij daar niet welkom waren . Wat hebben de clowns verder met dit artikel te maken , hun zware job gaat gewoon door hoor.

Erik Geven2
Erik Geven211 nov. 2021 - 17:53

Maar wat hebben we gelachen hè.. om die malle wintersporters die zo graag op wintersport willen..

Joop den Uil
Joop den Uil11 nov. 2021 - 17:42

Bioscoop ... is dat cultuur ? Koude zaal, te lange pauzes, gekraak, gehoest, scheef beeld, slecht geluid en altijd iemand met een permanentje voor je . Dan i s cultuur wel wat anders he

1 Reactie
Volrin
Volrin11 nov. 2021 - 20:19

Liever te lange pauzes, dan zoals bij Pathé, geen pauze.

Hoi3
Hoi311 nov. 2021 - 16:31

“Uit cijfers blijkt dat besmettingen vooral in familiaire kring en in horeca plaatsvinden. Niet in poppodia of bij evenementen.” Lekker bezig de viruswaanzinnige cultuur- en horeca sector. Eerst al haringen in een ton hun viruswaanzinnig publiek elkaar laten besmetten. En dan claimen dat hun viruswaanzinnig publiek daarna in huiselijke kring (en op het werk zeg ik erbij) alles en iedereen besmet, tot in de verpleeghuizen toe. Snel sluiten die cultuurhandel en de roep om coronasubsidie voor de happy few compleet negeren. De corona pandemie is een probleem voor iedereen maar dat betekent nog niet dat iedereen moet meebetalen aan- en gezondheidsrisico lopen door elite ''cultuur" waar slechts een paar procent van de burgers aan deelneemt.

2 Reacties
JanB2
JanB212 nov. 2021 - 1:31

De corona pandemie is een probleem voor iedereen maar dat betekent nog niet dat iedereen moet meebetalen aan- en gezondheidsrisico lopen door elite ”cultuur” waar slechts een paar procent van de burgers aan deelneemt. Laat ik nou schijt hebben aan betaald voetbal. En dat kost ons miljoenen per jaar. Tevens is het ook een mogelijke bron van besmettingen momenteel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2021 - 21:08

De liefhebbers van elite ”cultuur” weten zich over het algemeen ook te gedragen.

Sam V
Sam V11 nov. 2021 - 16:12

Misschien zou de cultuursector iets meer mee kunnen bewegen naar een digitaal aanbod, zoals ook bedrijven doen. Dus niet zeuren en klagen dat je niet in de zaal op mag treden, maar nadenken over een digitaal verdienmodel. Succes!

2 Reacties
EenMening
EenMening11 nov. 2021 - 18:14

"Zet maar een cd'tje op"

EenMening
EenMening11 nov. 2021 - 18:26

"dvd"

JoepJos
JoepJos11 nov. 2021 - 15:51

Zoals bij elke aankondiging van maatregelen gebruikelijk, is het gemarchandeer weer begonnen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 nov. 2021 - 15:39

ach ... wat is cultuur nog in dit land ? tim knol, sanne walles de vries en claudia de breij tsja - ooit had je kraakpanden - daar kwam dan de cultuur vandaan maar nee - dat mag niet en nu alleen nog maar staatscultuur of commercie - beiden onfris en vervelend

6 Reacties
vdbemt
vdbemt11 nov. 2021 - 17:16

Onder het neo-liberalisme is het hard vechten voor de cultuur. Net als voor het onderwijs, de zorg, huisvesting. Eigenlijk voor alles wat voor een goede basis van een ontwikkelde, vrije en kritische samenleving van belang is.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 nov. 2021 - 17:53

Het moet denk ik weer in het geniep die cultuur - net als vroeger het katholieke geloof of homoseks Erge is dat wat er voor cultuur door gaat vrolijk meedoen aan de afbraak - niet beseffend dat ze hun eigen ruiten al jaren aan het ingooien zijn .

NietLinksNietRechts
NietLinksNietRechts11 nov. 2021 - 18:47

De "cultuur" van nu is vooral commercieel. Niet zo vreemd ook want alles is al een keer verzonnen, uitgemolken en tegen elk paaltje is al wel een keer gepiest, en de paaltjes die over zijn die bijten terug en zijn levensgevaarlijk.

Eid
Eid11 nov. 2021 - 18:57

@Griezel Ha ha ik moet toegeven, u heeft humor. Kraakpanden en cultuur. Tsja smaken verschillen. De enige cultuur die er vandaan kwam was de muffe geur van ongewassen lui. Daar komt natuurlijk 'cultuur snuiven' vandaan. Wel echt grappig

Eid
Eid11 nov. 2021 - 18:59

@ vdbemt Probeer eens een reactie te beginnen zonder neo liberaal. Zelfs het afvallen van de bladeren weet u waarsch te verbinden aan neo liberaal...

vdbemt
vdbemt12 nov. 2021 - 12:33

@Eid. Dat wil ik best doen. Maar wanneer ik kijk naar omstandigheden en onder welk beleid die tot stand zijn gekomen, dan ontkom ik er niet aan dat dat minstens ruim de laatste 10 jaar neo-liberaal was en nog is.

NietLinksNietRechts
NietLinksNietRechts11 nov. 2021 - 15:11

Is nou onderhand duidelijk waar de meeste besmettingen plaatsvinden? Of is dit weer lukraak maar wat doen? Als de besmettingen komen door ontmoetingen in de bioscoop en / of theater dan hebben ze een goede reden.

1 Reactie
Jozias2
Jozias211 nov. 2021 - 17:40

Tijdens een lock down vinden de meeste besmettingen sowieso thuis plaats. Want als de scholen, winkels etc gesloten zijn vinden daar geen besmettingen plaats. Maar nu is het nog steeds thuis of 'overig'. Op zich logisch want als iemand zijn drie huisgenoten besmet heb je een daar al een R van 3.

vdbemt
vdbemt11 nov. 2021 - 15:08

De woede moet niet gericht zijn tegen de benodigde maatregelen, die we nog niet eens kennen, nu. Want nodig zijn ze. Vandaag de meeste besmettingen ooit tijdens de pandemie in NL. De woede moet gericht zijn tegen het complete falen van de aanpak van Rutte. Bij de start, te laat gereageerd. Bij de verbeterde situatie, te vroeg versoepeld. Niet 1 keer, maar 3 keer. En DUS nu weer een golf die zo doorslaat dat strenge maatregelen vereist zijn. En dat verkeerd reageren, is alleen maar geweest om zoveel mogelijk zo lang mogelijk draaiende te houden (waarbij cultuur dan voor een VVD-kabinet niet belangrijk is). Dat beleid heeft het averechtse effect. Voor zowel de pandemie als de ondernemers.

r d h
r d h11 nov. 2021 - 15:08

Ik denk dat je meer bereikt met het sluiten van basisscholen en gebedshuizen. Daar vind je de meeste ongevaccineerden. Basisschool leerlingen kunnen daar niets aan doen maar twee weken dicht moet toch kunnen, haal je een week van de kerstvakantie af.

7 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg11 nov. 2021 - 17:07

"Basisschool leerlingen kunnen daar niets aan doen maar twee weken dicht moet toch kunnen, haal je een week van de kerstvakantie af." Het zijn toch maar kinderen. Een club zonder roeptoeter. Zonder lobbyclub. Zonder pressiemiddelen. Ze hebben bovendien nog helemaal niet hun steentje bijgedragen na maanden thuisonderwijs, ontbrekend contact met leeftijdsgenoten, geen sport, geen muziekles, niks. Ik kan hier zo ontzettend boos van worden. Het is verdorie de groep die geen enkel risico loopt!!!

ton14024
ton1402411 nov. 2021 - 18:45

´´Het is verdorie de groep die geen enkel risico loopt!!!´´ Hier kan ik nou zo boos over worden dat mensen na bijna 2 jaar het nóg niet snappen, bah. Je kunt ook een risico zíjn H.

Volrin
Volrin11 nov. 2021 - 20:21

@Hanneke Kouwenberg Ook al loop je zelf nauwelijks risico ziek te worden dan kan je nog steeds wel het virus overdragen aan anderen.

Jozias2
Jozias211 nov. 2021 - 21:42

@RDH Het lijkt mij dat bij de keuze om zaken te sluiten je vooral kijkt naar de maatschappelijke impact en waarde. En dan is een avondje uit in het theater of bioscoop wel van een veel lagere orde dan het onderwijs.

JanB2
JanB212 nov. 2021 - 1:12

"Het is verdorie de groep die geen enkel risico loopt!!!" Maar wel een groep die besmettingen over kan dragen. En je merkt het niet aan ze dat ze besmet zijn (want ze lopen zelf inderdaad geen risico omdat ze nauwelijk of zelfs helemaal niet ziek worden van het virus (hun mazzel)). Kinderen zijn gewoon levensgevaarlijke schepsels in deze, de vleermuizen onder de homo sapiens zogezegd.

EricDonkaew
EricDonkaew12 nov. 2021 - 11:04

@Hanneke Kouwenberg -------------------------------------- Helemaal met je eens. Sluiten van scholen is het allerlaatste waar je aan moet denken bij in te voeren lockdownmaatregelen. Het is al erg genoeg geweest voor de kinderen. Wel ben ik voorstander van vaccinatie van (kleine) kinderen, omdat ook zij het virus kunnen overdragen. Maar scholen open, inclusief alles.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 nov. 2021 - 6:55

Met een booster vallen de risicogroepen anders prima te beschermen (tegen ernstige ziekte en opname). Voor diegenen die denken dat dit virus zich nog laat indammen (zoals de wappies van Containment Nu en consorten), die mag wel heel snel onder een steen vandaan komen. Dit virus is endemisch, en blijft endemisch. Diegenen die een immuunsysteem hebben dat overreageren, lopen ongevaccineerd of onvoldoende beschermd, het risico op de IC te belanden. Idem voor ouderen en mensen met onderliggend lijden. Díé gericht beschermen heeft dus zin, dat is doelgericht en efficiënt. De rest is schieten met hagel.