Joop

WNL blundert met DENK

  •    •  
06-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
294 keer bekeken
  •  
Woensdagochtend was DENK-leider Tunahan Kuzu te gast in het WNL-programma Goedemorgen Nederland. Het was de bedoeling dat Kuzu gasthoofdredacteur en -presentator zou zijn, maar die uitnodiging trok WNL een paar dagen geleden in. Kuzu kwam alsnog langs, als ‘gewone’ gast, en liet direct weten wat hij van WNL vindt: ‘Een baggeromroep’.
Goedemorgen Nederland heeft in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen elke dag een andere partijleider in de studio als gastpresentator. De uitnodiging aan Kuzu werd ingetrokken, zo legde presentatrice Maaike Timmerman uit, omdat Kuzu vorige week het NTR-programma De Nieuwe Maan had bekritiseerd. Volgens Kuzu is dat programma – de opvolger van het programma De Halve Maan, het enige programma binnen het publieke bestel in het kader van de moslimzendtijd – tegenwoordig vooral bezig met kritiek op de islamitische gemeenschap en multiculturele samenleving. Presentatrice Fidan Ekiz noemde die opmerkingen bemoeienis van een politieke partij en ‘doodeng’, en nodigde vervolgens voor de komende uitzending de voorman van de extreemrechtse groepering Pegida als gast uit.
Desondanks was men bij WNL van mening dat de opmerkingen van DENK over De Nieuwe Maan niet door de beugel kunnen: ‘Onze hoofdredacteur vindt het niet gepast na allerlei aanvallen van u op de persvrijheid, om u als gasthoofdredacteur neer te zetten. Dat u zich als leider van een politieke partij met de inhoud van een programma bemoeit, vinden wij niet oké,’ aldus Maaike Timmerman.
Kuzu kwam voorbereid in de uitzending. Hij had meerdere artikelen van WNL bij zich waaruit blijkt hoe vooral die omroep DENK in het nieuws brengt. Zo haalde hij een artikel aan waarvan de kop luidde: DENK is een achterlijke Midden-Oosten-partij. Kuzu merkte erbij op dat zowel hij als zijn partijgenoten bedreigingen ontvangen na het verschijnen van dergelijke artikelen. Maaike Timmerman wierp tegen dat die artikelen onder de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting vallen. Kuzu vond op zijn beurt WNL ‘een baggeromroep die de puurste vorm van riooljournalistiek bedrijft’.
De DENK-leider deed ook nog pogingen om uit te leggen waar zijn partij voor staat en naar streeft, namelijk niet zozeer integratie, maar wederzijdse acceptatie van mensen met en zonder migratieachtergrond. Ook wees hij medegast, de rechts-conservatieve Syp Wynia, terecht die meermaals DENK tot ‘allochtonenpartij’ wilde bestempelen. ‘Mijn grootvader kwam hier vijftig jaar geleden naartoe, ik ben inmiddels ook al gewoon van de derde generatie,’ aldus Kuzu die duidelijk maakte waarom de term allochtoon een onnodige tweedeling veroorzaakt.
Maaike Timmerman wilde tot slot Kuzu, en vooral de kijkers van WNL, ervan overtuigen dat de integratie toch echt niet geslaagd is. Als voorbeeld noemde ze eerst een oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond in de bijstand. Daarna noemde ze ook een oververtegenwoordiging van ‘Marokkaanse’ jongeren die in aanraking komen met justitie ten opzichte van ‘Nederlanders’. Waar Timmerman aan voorbij ging was niet alleen dat die ‘Marokkaanse’ jongeren ook Nederlanders zijn, maar ook dat die oververtegenwoordiging verdwijnt zodra criminaliteitscijfers worden bekeken per inkomensgroep. Kuzu mocht het niet meer hebben over de zaken die juist erg goed gaan onder groepen met een migratieachtergrond, de tijd was op.

Meer over:

denk, #video, politiek, wnl, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (69)

Robert Follon
Robert Follon8 mrt. 2019 - 6:30

Hier. Denk. Leuke frisse partij, echt een aanwinst... https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/07/kamerleden-bedreigd-na-intimiderende-denk-filmpjes-a3952521

Rechtse Bal2
Rechtse Bal27 mrt. 2019 - 19:46

hoewel t programma wel erg vroeg uitgezonden wordt, moet ik toch eens kijken ... spraakmakend ?

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 mrt. 2019 - 12:58

Persvrijheid is dus niet hetzelfde als vrijheid van meningsuiting: van het één hebben we hier teveel en van het andere te weinig, zou je bijna denken. Het enige dat WNL heeft laten zien is, dat het in een live-uitzending niet gemakkelijk is om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken. Tot groot ongenoegen van iedereen die het wel prima vindt dat de persvrijheid misbruikt wordt om de politieke agenda te promoten

Robert Follon
Robert Follon7 mrt. 2019 - 10:29

[ik ben inmiddels ook al gewoon van de derde generatie,’ aldus Kuzu die duidelijk maakte waarom de term allochtoon een onnodige tweedeling veroorzaakt] En dan toch met een Turkse vlag op de Erasmusbrug gaan lopen wapperen, de Armeense genocide goedpraten, als handpop voor Erdogan optreden en 'halal vakanties' (in de diaspora) actief promoten. En dat is slechts een greep uit het aanbod. Je moet maar durven....

2 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart7 mrt. 2019 - 13:22

Zo is het Robert, maat der dingen. Trap hen terug in het gareel. Schnell.

Robert Follon
Robert Follon7 mrt. 2019 - 15:26

[Trap hen terug in het gareel. Schnell.] Waar heb je het over? Of ben je gewoon een beetje boos?

Jaap12342
Jaap123426 mrt. 2019 - 21:22

Hoe is de opstelling van de WNL redactie geen racisme? Ik heb Kuzu, of DENK, nog nooit voorstellen horen doen om de vrijheid van meningsuiting in te perken. Wel hebben ze regelmatig kritiek op verschillende media en daarin geëtaleerde vooringenomenheid. Daar is weinig mis mee. Het zou droevig zijn als we dat niet meer aan de kaak mogen stellen. Aan de andere kant van het spectrum meent Wilders dat de NPO kan moet worden gekortwiekt omdat ze te links is. Een rechtstreekse bedreiging van de vrijheid van meningsuiting. Ogenschijnlijk geen bezwaar voor WNL, ze bevinden zich immers aan dezelfde kant van het spectrum.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout6 mrt. 2019 - 20:17

Raaskallend rechts behelpt zich met WNL per Telegraaf als tissue voor de lopende onderbuik.

Evernesa
Evernesa6 mrt. 2019 - 18:02

Ik denk dat DENK inderdaad een partij is die in de gaten gehouden moet worden. Het kan anders worden als de partij door andere vertegenwoordigers wordt belichaamd. c.q. geleidt.

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen6 mrt. 2019 - 20:58

waarom denk je dat?

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas7 mrt. 2019 - 8:44

Wat een flauwekul reactie is dit nou weer. Altijd weer die Erdogan kaart. Wordt u daar niet moe van? Het is beschamend dat men hierdoor de mond wil snoeren van een partij met heel vaak ook terechte uitspraken. DENK is niet tegen inperking persvrijheid maar wel tegen het verspreiden van valse nieuws i.e. propaganda. U moet uzelf afvragen wie deze zgn. "journalisten" vertegenwoordigen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 mrt. 2019 - 12:15

@ Tamer Aslantas Erdogan wordt niet genoemd, maar evernesa doelt in haar bijdrage waarschijnlijk wel op de heimelijke Turks nationalistische sympathieën van de partijleiders. Ik ben het hier wel mee eens, zonder deze twee AK-paladijnen zou het pas echt een partij zijn voor alle Nederlanders met een migratieachtergrond.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 mrt. 2019 - 16:03

heimelijke Turks nationalistische sympathieën Wat betekent 'heimelijk' eigenlijk? Hoeveel NL politici lopen weg met Trump? Waarom mogen die gasten niet trots zijn op Turkije. NLers rechtse NLers als Syp Wynia noemen de derde generatie nog allochtonen. Hij wel, zij niet?

geronimo3
geronimo36 mrt. 2019 - 16:24

Juist de aanhang, liefhebbers van Baudet,Wilders en de Telegraaf zijn niet voor de persvrijheid,zij willen het progressievere geluid de mond snoeren en dus is het aanvallen van DENK hypocriet,niks nieuws onder de zon,van DENK moet ik trouwens ook niks hebben,zowel Baudet,Wilders als DENK zijn in beleving zeer intolerante groepen en partijen,eng dus,blijf ik ver vandaan. Kuzu heeft natuurlijk groot gelijk door de Telegraaf met bagger of riooljournalistiek te vergelijken,weinig geleerd ook van hun inktzwarte verleden,triest eigenlijk dat sommigen niks leren.

2 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks6 mrt. 2019 - 18:19

Mooi, helder verhaal. Zijn we het dan dus eens dat als je kritiek op DENK hebt dat niet automatisch betekent dat je sneuneuzen als Wilders en Baudet of roddelblaadjes als de Telegraag verheerlijkt? Dat lijkt hier namelijk nogal de teneur bij de nodige reageerders.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas7 mrt. 2019 - 8:45

Het is heel goed dat men DENK bekritiseert maar meestal zijn de argumenten erg flauw en trekken ze de "loyaliteit-kaart".

r d h
r d h6 mrt. 2019 - 15:51

Een paar keer wnl gezien maar wat een rotzooi mooi staaltje staatspropaganda. gelukkig zit er een knop ol mn tv

1 Reactie
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas7 mrt. 2019 - 8:47

Hahaha inderdaad.

Bouwman2
Bouwman26 mrt. 2019 - 15:46

Het gaat over de redactionele vrijheid. Die moet je zoals Kuzu schrijft accepteren. Desnoods tegen heug en meug. Ik heb wel eens gelezen over iemand die zo veel van de hond accepteerde dat ie er helemaal op ging lijken. Ik ben er wat op gaan letten, en inderdaad, verdomd, het klopt. Net zoals je aan iemand vaak kunt zien op welke politieke partij ie stemt. Ik geef geen voorbeelden, want anders krijg ik zelf te maken met de redactionele vrijheid.

Bert de Vries
Bert de Vries6 mrt. 2019 - 15:17

WNL zou het hele omroepbestel op z'n kop zetten. Ook de Telegraaf, mede-animator van WNL, juichte bij voorbaat over de komende revolutie. Intussen is WNL gewoon een alledaagse omroep die zich in vrijwel niets onderscheidt van Tros of Avro. Waarin WNL zich wel onderscheidt, is de opgewekte achteloosheid waarmee ze censuur pleegt.

ona2
ona26 mrt. 2019 - 15:11

Merkwaardige redenering van WNL. Wilders (en tweede man Bosma) en Baudet hebben immers ook laten weten af te willen van de "linkse" publieke omroep, of er in ieder geval diep in willen snijden.

4 Reacties
Trostomaat
Trostomaat6 mrt. 2019 - 18:53

U ziet geen verschil tussen een voorstel te bezuinigen op de publieke omroep, een zender minder bijvoorbeeld (iets dat behoort tot het mandaat van de wetgever), en een poging van een politicus zich direct met de inhoud van een specifiek programma te bemoeien?

Luneau
Luneau7 mrt. 2019 - 4:14

TimS, u weet dat die bezuinigingen van FvD en PVV puur bedoeld zijn, om het linkse geluid te verwijderen? Dat staat nl in de verkiezingsprogramma's van beide partijen.

JanDuine2
JanDuine27 mrt. 2019 - 9:50

TimS - U bedoelt zoals Baudet, die een weerman om z'n uitspraken wilde laten ontslaan?

Trostomaat
Trostomaat9 mrt. 2019 - 22:01

Luneau, Ik heb speciaal de moeite genomen om de verkiezingsprogramma's van PVV en FVD erop na te slaan, maar wat u zegt staat er niet in. Verrekijker, Nee, dat bedoel ik niet. Ik had het over het verschil tussen een voorstel te bezuinigen op de publieke omroep en pogingen de inhoud van een programma te beïnvloeden. Een reactie op 'ona' die volgens mij dat verschil niet zag. En u misschien ook niet.

JohnVKR
JohnVKR6 mrt. 2019 - 14:31

Opnieuw moet ik zeggen: helaas heeft Kuzu hier gewoon groot gelijk en is Omroep WNL vreselijk door de mand gevallen, Kritiek op De Nieuwe Maan is een wel erg doorzichtig excuus van Omroep WNL. Als dat werkelijk de reden zou zijn, dan zouden Wilders en Baudet ook geen gasthoofdredacteur mogen zijn, want deze lieden gaan veel en veel en veel verder dan Kuzu: zij willen niet alleen dat sommige redactionele keuzes bij de NPO veranderen, zij willen de NPO zelfs helemaal afschaffen. Als het aan Wilders/Naudet licht is het over en uit met de persvrijheid in Nederland. Maar dat vindt deze Maaike helemaal prima. De voortdurende aanvallen op de persvrijheid door Wilders/Baudet vindt onze Maaike helemaal geweldig, En mooi dat Kuzu zich zo goed had voorbereid en onze Maaike helemaal liet afgaan, en ook Syp Wynia kwam er helemaal niet aan te pas. Ik zal niet op hem stemmen, maar Kuzu deed het vanochtend uitstekend,

1 Reactie
Stheno
Stheno6 mrt. 2019 - 17:24

JohnVKR, Prima dat je een soort whataboutism probeert te bewerkstelligen. Alleen gaat die vlieger niet op. In je enthousiasme verwar je afschaffen met censuur. Maar vooralsnog heb ik geen berichten vernomen over het afschaffen van RTL en Talpa (=sbs en veronica) door de door jou gehate personen. Het lijkt mij dat het beperken van financiering van een overheidsomroep best ter dicussie mag staan. Er is immers overduidelijk ruimte voor niet-overheidsgefinancierde media, zoals de genoemde andere zenders en ook de geschreven media. Vanuit een andere invalshoek bekeken: waarom moeten kranten en omroepen concurreren met door de staat gefinancierde media? Bovendien heeft mevr. Timmerman vanochtend in de uitzending prima verwoord waarom dhr Kuzu als gast aanwezig was en niet als redacteur. En hierbij ook uitgelegd dat dit al op voorhand duidelijk was bij Kuzu en waar afspraken over zijn gemaakt, met wederzijdse instemming Het calimero-zieligheidsverhaal van Kuzu was duidelijk een leugen en daar heeft de presentatrice doorheen geprikt en wel pas nadat Kuzu zijn slachtofferkaart had gespeeld (en niet ervoor!). Kuzu heeft ondanks dat ook de ruimte gekregen om naast zijn tegenstrijdigheden ook nog sneren uit te delen aan die omroep. Ongetwijfeld zal Kuzu in zijn bewerkte videofilmpjes aangeven hoe hij de mond zou zijn gesnoerd. Opvallend is dan wel dat op andere npo websites onwelgevallige meningen juist wel worden (weg)gemodereerd. Enige (zelf)kritische houding ontbreekt dan.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks6 mrt. 2019 - 14:24

Keurig en professioneel optreden van WNL. In mijn achting zijn ze gestegen.

10 Reacties
Libertain
Libertain6 mrt. 2019 - 15:00

Inderdaad, was dit uitzending de beste mogelijke reclame voor DENK. Ga ik overwegen om dij volgende verkiezingen erop te stemmen,

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 mrt. 2019 - 15:35

Jij houdt wel van die tweematenmeterij, dat is mij zo langzamerhand wel duidelijk. Lees bijvoorbeeld de reactie van JohnVKR (geen nood om zijn argumenten te herhalen). Waarom mogen TB en GW wel kritiek hebben op de inhoud van TV programma's en DENK niet?

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks6 mrt. 2019 - 18:02

@stockkickhuysen Waarom zou ik de reactie van JohnVKR moeten lezen? Als je op mij wil reageren dan hoor ik graag je argumenten. Je zegt: "Waarom mogen TB en GW wel kritiek hebben op de inhoud van TV programma’s en DENK niet?" Geen idee, in ieder geval is dat geen stelling of opvatting die ik waar of wanneer dan ook geuit heb. Dus kun je me uitleggen waarom je me deze vraag stelt? Leg me dan ook gelijk even uit waar ik heb gezegd dat DENK geen geen kritiek op TV programma's mag uiten. Tja, helaas .... die antwoorden ga je weer eens niet kunnen geven.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks6 mrt. 2019 - 18:05

@Libertain "Ga ik overwegen om dij volgende verkiezingen erop te stemmen" Prima, dat is democratie. Het staat je volkomen vrij om je stem op enge clubjes als PVV, FvD, DENK of 50 plus uit te brengen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 mrt. 2019 - 21:09

OK Bren, aar ga ik je noemt het optreden van WNL keurig en professioneel. Wat bedoel je precies, welk onderdeel van hun optreden is keurig en professioneel. Wat zijn jouw criteria voor keurig en professioneel optreden. Als iemand anders kritiek heeft op NPO en probeert de inhoud van programmas te veranderen dan reageert WNL anders, dat is meten met twee maten. Je hoeft niet op Join te reageren, de argumenten die John aanhaalt ondersteun ik en wil herhaling van een standpunt voorkomen. 'Leg me dan ook gelijk even uit waar ik heb gezegd dat DENK geen geen kritiek op TV programma’s mag uiten.' Je vindt het keurig en professioneel wanneer een politicus gestraft wordt voor kritiek op een programma (gestraft want hij mag geen gastredacteur meer zijn), Ik leidde daaruit af dat je het met die straf eens was, sorry. Weer eens geen antwoorden geven: Ik geloof dat ik reacties op mijn berichten beantwoordt. Als dat niet zo is een voorbeeld graag. Ik houd wel van argumenten, en probeer die ook op te nemen in mijn reacties. Dat geldt niet voor iedereen.

Trostomaat
Trostomaat6 mrt. 2019 - 23:29

Straf? Van straf is natuurlijk geen sprake. WNL, en WNL alleen, bepaalt wie gastredacteur mag zijn en wie niet. Ze vertellen er netjes bij waarom én Kuzu kan gewoon zijn zegje doen. Kritiek op de publieke omroep in zijn algemeenheid of een standpunt dat er op de publieke omroep wel bezuinigd kan worden, is natuurlijk iets anders dan te proberen invloed uit te oefen op de inhoud van een specifiek programma door contact op te nemen met de makers. Zie je dat verschil niet?

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks7 mrt. 2019 - 1:22

@stockkinkhuysen Nog steeds geen onderbouwing van je steling dat ik met twee maten meet stokkickhuysen, jammer zal wel niet meer komen ook. "Je vindt het keurig en professioneel wanneer een politicus gestraft wordt voor kritiek op een programma (gestraft want hij mag geen gastredacteur meer zijn), Ik leidde daaruit af dat je het met die straf eens was, sorry." Je legt me woorden in de mond door te soreken over "straf". Dat lijkt me flauwekul. WNL heeft deze journalistiek beslissing genomen en de presentratrice lost het op een keurige professionele manier op als Kuzu de uitzending probeert te ontregelen. Prima dat jij het als "straf" ervaart maar gedrag heeft nu éénmaal consequenties en dat kan Kuzu blijkbaar niet verkroppen.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks7 mrt. 2019 - 1:27

"..... Als iemand anders kritiek heeft op NPO en probeert de inhoud van programmas te veranderen dan reageert WNL anders, dat is meten met twee maten." Daar gaat het hier nu niet over, WNL is niet zo mijn ommroep dus verwacht niet van mij dat ik allerlei andere acties van ze ga recenseren.

Libertain
Libertain7 mrt. 2019 - 7:27

("Het staat je volkomen vrij om je stem op enge clubjes als PVV, FvD, ..") Mag jij mij jou enge voorkeuren niet opleggen, hoor. Houdt ze aub voor jezelf. Veel succes!

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 mrt. 2019 - 16:14

Brenda, Over twee maten: Ik miste je afwijzende post onder het column van Han. Ik had iets verwacht van ' niet zo netjes en amateuristisch van WNL' omdat TB heeft heel wat meer en opzichtiger de berichtgeving van de NPO proberen te beïnvloeden. Deze motivatie staat in mijn eerste bericht. Jij zegt dan: waar staat dat ik het daar mee eens ben? Dat staat nergens, en dat je het er niet mee eens bent ook niet. En als je dan wel de moeite neemt om je mening te verkondigen over DENK maar niet over anderen die hetzelfde als DENK handelen, dan meet je met twee maten. Ik zag trouwens dat FvJ een column over dit geval en tweematenmeterij heeft geschreven. Dus F ziet twee maten bij WNL, jij noemt hun optreden keurig en professioneel, dan denk ik zo langzamerhand dat die tweematenmeterij wel voldoende is onderbouwd.

JaapBo
JaapBo6 mrt. 2019 - 14:21

Advies aan WNL: DENK

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout6 mrt. 2019 - 13:47

WNL appeleert aan de geur van natte Telegraaf in de ochtend.

1 Reactie
rgwrgw
rgwrgw6 mrt. 2019 - 15:45

(Niet zo) Wakker Nederland = Telegraaf ????

Cave Canem
Cave Canem6 mrt. 2019 - 13:40

Kuzu werd in zijn roestvrijstalen minachting voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting met gestrekt been aan de tand gevoeld door Maaike Timmermans. Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom dit WNL verweten wordt. En zoals het een politicus met een tekortschietend democratisch profiel betaamt had hij inhoudelijk onvoldoende verweer en verloor hij zijn zelfbeheersing. Zowel treurig als amusant om te zien. Ik gruw ervan als ik eraan denk dat types als hij en zijn broers Özturk en Azarkan in ons land een machtspositie zouden krijgen. Hetzelfde geldt wat mij betreft voor Wilders en Baudet, om hier even absoluut geen misverstand over te laten bestaan.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman6 mrt. 2019 - 16:08

[Kuzu werd in zijn roestvrijstalen minachting voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting…] Dus als ik het goed begrijp: WNL mag van alles beweren. Maar als Kuzu daar vervolgens iets over zegt dan is dat ‘minachting voor (..) vrijheid van meningsuiting’? Die vrijheid van meningsuiting geldt alleen voor sommige mensen? Mensen met een migratie-achtergrond moeten hun mond houden? Dat is jouw boodschap?

Cave Canem
Cave Canem6 mrt. 2019 - 18:16

@Mark Huisman, U volgt het nieuwes niet naar ik aanneem? U is ontgaan wat Kuzu over beteugeling van de media zoal heeft gedebiteerd? En hoe stelselmatig hij weigert de dictatoriale maatregelen van Erdogan te veroordelen? En uit welke aanleiding meent u te veronderstellen dat ik vind dat mensen met een migratie-achtergrond hun mond moeten houden? Zou dit wat u betreft dan ook gelden voor al die migratie-achtergronders die zich juist fel tegen Denk keren, zoals die moedige mevrouw Fidan Ekiz? Zou ik dan ook vinden die die mensen hun mond moeten houden? U hebt een linksdraaiende PVV-stijl van argumenteren, eng vind ik dat.

Mark Huysman
Mark Huysman6 mrt. 2019 - 19:53

@Cave Jij schrijft: “Kuzu werd in zijn roestvrijstalen minachting voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting met gestrekt been aan de tand gevoeld door Maaike Timmermans.” Waar ging dat ‘aan de tand voelen’ precies over? Dat ging over een aantal tendentieuze WNL artikelen waarin Denk o.a. vergeleken werd met de NSB, ‘een achterlijke Midden-Oosten’ partij’ werd genoemd en ‘solidairiteit met terrorisme’ werd verweten. Kuzu haalde deze artikelen naar voren om duidelijk te maken dat de omroep op agressieve wijze bezig is Denk zwart te maken. Timmerman zegt ‘ja maar dat is toch vrijheid van meningsuiting’ waarop Kuzu terugzegt dat hij dan ook de vrijheid heeft om dit aan de kaak te stellen. Volkomen terecht. Nu zeg je ‘U volgt het nieuwes niet naar ik aanneem? U is ontgaan wat Kuzu over beteugeling van de media zoal heeft gedebiteerd?’ Dat heet ‘de doelpalen verplaatsen’. Je hebt het niet meer over het gesprek wat hierboven geplaatst is maar je komt met andere zaken aanzetten. Daar valt ook nog wel het e.e.a. over te zeggen maar dat is niet waar het hier om gaat.

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 mrt. 2019 - 13:18

Goedemorgen Nederland is dan ook wel zo ongeveer het meest stompzinnige programma van de vaderlandse tv. Als je nog geen ochtendhumeur had dan kijg je dat wel met van die 'ik weet alles beter types' als Weird Duk en Madeleine van Toorenburg.

vdbemt
vdbemt6 mrt. 2019 - 13:16

Je kunt wel wat van Kuzu zeggen. Maar je kunt nog meer van WNL zeggen. Wat ik van WNL zou zeggen: WNL is een baggeromroep die de puurste vorm van riooljournalistiek bedrijft. En dat bewijst Maaike met haar opmerkingen over de 'oververtegenwoordiging'. Het Nederlands elftal is volgens haar dan ook oververtegenwoordigd.

Aurora01
Aurora016 mrt. 2019 - 13:09

Zodra ik de kreet "Goedemorgen Nederland" hoor weet ik niet hoe snel ik moet overschakelen naar een andere zender. Nieuwsgierig geworden heb ik de uitzending stiekum teruggekeken. Het voorlees- en opleesmeisje deed het, tot mijn grote verbazing, niet verkeerd. Geen reden om de volgende keer weer te kijken, nee dat niet.

DaanOuwens
DaanOuwens6 mrt. 2019 - 13:03

Moi hieraan vind ik deze twee bijdragen: Van Norsemen: Wat een genante vertoning was dit zeg. De onnozelheid van Timmerman tegenover een goed voorbereide Kuzu. En van Freek: Ik zie niet in hoe het effectief met de grond gelijk maken van Kuzu in een uitzending op basis van zijn standpunten over persvrijheid een blunder te noemen valt. Je kan verschillen van inzicht hebben maar deze twee interpretaties van de werkelijkheid zijn zo afwijkend dat een van de twee niet helemaal goed moet zijn. Een andere omschrijving kan ik niet bedenken. Ik denk dat Norsemen de verstandige is. Zodat de conclusie moet zijn dat in plaats van Fake-news de term Freeknews verder gebruikt kan worden.

3 Reacties
Trostomaat
Trostomaat6 mrt. 2019 - 14:03

Een conclusie die te begrijpen is, als je kennelijk het label 'Fake-news' toekent op basis van persoonlijke voorkeuren over wie 'de verstandige' is. Zou het niet beter zijn deze kwalificatie pas van stal te halen na eigen (liefst degelijke) analyse van feitelijke informatie? Vooralsnog kan ik niet zeggen dat Freeknews Fake-news is.

DaanOuwens
DaanOuwens6 mrt. 2019 - 16:01

@ TimS Jij schrijft: Vooralsnog kan ik niet zeggen dat Freeknews Fake-news is. Dat is inderdaad een van de bijwerkingen van fakenews.

Trostomaat
Trostomaat6 mrt. 2019 - 19:01

@DaanOuwens, Die bijwerking wordt eenvoudig geëlimineerd, indien het Fake-news langs de meetlat van feiten en waarheid wordt gelegd. Ik begrijp heel goed dat die bijwerking u parten speelt.

korheiden2
korheiden26 mrt. 2019 - 12:57

Ik heb hierover een heel andere reactie gelezen. Er zou een dag van tevoren met Kuzu telefonisch overleg zijn geweest, waarin hem de situatie werd uitgelegd. Vervolgens kwam hij er in de uitzending weer op terug. Dit twittert bijvoorbeeld Dilan Yesilgoz : 'BAM! @maaikheid komt in @WNLVandaag kneiterhard op voor de persvrijheid tegenover Kuzu en laat hem niet wegkomen met zijn zelfgekozen slachtofferrol.'

Norsemen
Norsemen6 mrt. 2019 - 12:34

Wat een genante vertoning was dit zeg. De onnozelheid van Timmerman tegenover een goed voorbereide Kuzu. Ik vind Kuzu irritant overkomen en zijn gedweep met Erdogan maakt hem iemand die mijn steun niet zal krijgen maar dat doet niets af aan zijn prima verhaal. Aan de andere kant hebben de aanhangers van de zogenaamde voorvechters van vrijheid Wilders en Baudet totaal geen moeite met het geflirt met Poetin en Trump. Hypocriet natuurlijk want dat zijn immers dezelfde soort leiders. En wel v/d Staaij van de SGP daar als gastredacteur laten zitten maar Kuzu niet? Totaal onbegrijpelijke beslissing van WNL.

3 Reacties
Trostomaat
Trostomaat6 mrt. 2019 - 13:36

De beslissing van WNL is genomen naar aanleiding van het nieuws afgelopen week dat DENK geprobeerd heeft zich te bemoeien met de inhoud van het programma 'De Nieuwe Maan', waarvan de koers hen kennelijk niet bevalt. Kuzu was daarom niet welkom als gastredacteur, met inhoudelijke invloed, in het WNL-programma. Gezien de reden die WNL geeft, lijkt mij dat allerminst een onbegrijpelijke beslissing. Wel een statement. Kuzu was als gast in het programma overigens gewoon welkom.

Trostomaat
Trostomaat6 mrt. 2019 - 13:38

Van der Staaij heeft bij mijn weten niet geprobeerd om vanuit zijn politieke opvattingen invloed uit te oefenen op programma-inhoud. Daarom was hij wel gewoon welkom als gastredacteur, en Kuzu niet.

Norsemen
Norsemen6 mrt. 2019 - 15:04

Hoe ik het begrepen heb is dat WNL Kuzu niet als gastredacteur wilde hebben omdat WNL vindt dat Denk de persvrijheid in Nederland aan banden wil leggen. Met de bemoeienis met Nieuwe Maan als voorbeeld. Als dat een rede is om een partij te weigeren, wat prima is, zouden ze de SGP en PVV en FvD ook moeten weigeren als gastredacteur. De PVV en FvD hebben constant commentaar op de inhoud van programma's op tv en de SGP is niet alleen voor het aan banden leggen van de persvrijheid maar voor volledige afschaffing van de rechtsstaat.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal26 mrt. 2019 - 12:27

met alle media presentaties en publicaties ben ik er nog steeds niet achter wat nou precies de partij politieke principes zijn van partij Denk. Ik weet onderhand wel waar en wie ze tegen zijn, maar de maatschappelijke veranderingen die ze voorstaan worden angstvallig achter gehouden. Benieuwd naar hun grondbeginselen. (seriously)

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen6 mrt. 2019 - 15:50

https://www.bewegingdenk.nl/wp-content/uploads/2015/05/manifest-denk.pdf Ik ben wel benieuwd naar de jouwe.

Freek3
Freek36 mrt. 2019 - 12:05

Ik zie niet in hoe het effectief met de grond gelijk maken van Kuzu in een uitzending op basis van zijn standpunten over persvrijheid een blunder te noemen valt.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt7 mrt. 2019 - 8:57

Ik denk dat dat inzicht begint bij de conclusie wie nu wie afgebrand heeft.

Zwerfstein
Zwerfstein6 mrt. 2019 - 11:56

Die Bert Huisjes van WNL is echt een foute baas. Ik kan het sowieso niet aan 's ochtends WNL te kijken, kijk alleen nog maar RTL ochtendnieuws.

Trostomaat
Trostomaat6 mrt. 2019 - 11:55

'DENK is een achterlijke Midden-Oosten-partij'. Dat was de kop van het artikel in kwestie. Een opvatting verkondigt in WNL door Afshin Ellian. Maaike Timmerman gaf in de uitzending ook aan dat met Kuzu besproken was dat hij later geen gastredacteur zou zijn, en waarom, en dat het feit dat hij nu gast was in de uitzending daar ook mee verband hield. Dit alles nadat Kuzu een compleet andere gang van zaken had gesuggereerd, alsof hij niet wist wat er met hem besproken was.

Joop den Uil
Joop den Uil6 mrt. 2019 - 11:46

in mijn opinie blunderde WNL helemaal niet , maar bleef uitermate netjes bij de standaard denk-diarree die over hen (en de TV kijkers) werd gestort. Aan de verbale kwaadsprekerij van denk moet gewoon een einde komen. Voor mij staan ze ophetzelfde nivo als PVV met dezelfde maatschappelijke dreiging.

1 Reactie
Relatiefgezien
Relatiefgezien6 mrt. 2019 - 14:30

https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/bijstandsfraude-door-turkse-nederlanders Dit debat maakt mijn inziens haarfijn het verschil duidelijk. PVV neemt nog tijdens debat woorden terug terwijl DENK dat op herhaaldelijk verzoek van Arib en andere Kamerleden NIET doet.

Tom Meijer
Tom Meijer6 mrt. 2019 - 11:45

WNL is natuurlijk gewoon een zeer rechtse omroep maar wat verwacht je dan van een kind van de telegraaf.

rvb2
rvb26 mrt. 2019 - 11:32

tja, dat krijg je met de door rechts gedomineerde media in dit land. Alleen bij de PO is soms nog een niet-rechts geluid te horen, de rest is te afhankelijk van het bedrijfsleven.

2 Reacties
Freek3
Freek36 mrt. 2019 - 13:08

Wat een onzin. De NPO is overduidelijk meer op de hand van rechts dan RTL4.

vdbemt
vdbemt7 mrt. 2019 - 8:59

@reek. Het valt niet te ontkennen dat de NPO rechts steeds meer ruimte biedt. Maar RTL4 (cq De Telegraaf) valt daarin echt niet te passeren.