Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'WK-loting is een farce'

  •  
04-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kathedraal.jpg
Mediaspektakel rond indeling WK Voetbal ... Experts: uitslag gemanipuleerd ten gunste van grote landen ... Commercie belangrijker dan sport
Voetbal is de belangrijkste bijzaak ter wereld, maar deze vrijdag is het nog net even belangrijker. Vandaag wordt de loting verricht voor het WK Voetbal. Dat is niet alleen een mediaspektakel, maar vooral ook van enorm economisch belang voor deelnemende landen, sponsors en tv-zenders. De Pers speculeert hoe er met de loting wordt gesjoemeld.
Bij de loting voor het WK zijn de 32 deelnemende landen ingedeeld in vier groepen. Landen uit dezelfde pot kunnen elkaar dus niet treffen. De basis voor deze indeling is een obscure ranglijst (niet de FIFA-ranglijst) die de FIFA speciaal hanteert voor WK-lotingen, schrijft Dagblad De Pers. Woensdag werd tot ieders verrassing bekend dat niet het grote Frankrijk maar Nederland de voorkeursbehandeling van groepshoofd krijgt. Voor Oranje is dat van enorm belang, ook commercieel.
De Pers belicht het gemanipuleer van de WK-loting door twee kritische FIFA-watchers aan het woord te laten: Andrew Jennings, auteur van het boek ‘FOUL! The secret world of FIFA’, en David Yallop, Engelse onderzoeksjournalist en auteur van het boek ‘How They Stole The Game’. Yallop zegt in de Nederlandse krant:
De loting is één grote farce. En niet alleen deze. In het verleden heeft FIFA het al zo vaak gedaan. Ze zorgen ervoor dat de grote voetballanden zo ver mogelijk komen. De reden: geld. Want hoe meer grote landen er in de eindfase van het toernooi spelen, des te sexier voetbal is. En daardoor betalen sponsoren en media meer voor het product voetbal.
Collega Jennings noemt FIFA-baas Sepp Blatter (foto) de kwade genius van dit alles: 
Ik heb jarenlang onderzoek gedaan naar omkoping en corruptie binnen de FIFA. De conclusie is heel simpel: Blatter is een schurk. En dat geldt ook voor een hele hoop mensen in zijn nabijheid. (…) De politie heeft met huiszoekingsbevelen op de stoep bij de FIFA gestaan. Er loopt nog altijd een strafprocedure tegen hem in Zwitserland. De openbare aanklager is al jaren bezig met het verzamelen van bewijzen. Ik ben ervan overtuigd dat hij Blatter uiteindelijk aan het kruis nagelt.
Vanavond om 18.00 uur vindt de loting plaats in Kaapstad. Het wordt een enorme show, want ook aan de uitzending van de WK-loting moeten veel mensen kijken… en veel geld worden verdiend. 
RTEmagicC_ANP-voetbal-Blatter-11521530-300px.jpg

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.