Joop

'WK-loting is een farce'

  •    •  
04-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kathedraal.jpg
Mediaspektakel rond indeling WK Voetbal ... Experts: uitslag gemanipuleerd ten gunste van grote landen ... Commercie belangrijker dan sport
Voetbal is de belangrijkste bijzaak ter wereld, maar deze vrijdag is het nog net even belangrijker. Vandaag wordt de loting verricht voor het WK Voetbal. Dat is niet alleen een mediaspektakel, maar vooral ook van enorm economisch belang voor deelnemende landen, sponsors en tv-zenders. De Pers speculeert hoe er met de loting wordt gesjoemeld.
Bij de loting voor het WK zijn de 32 deelnemende landen ingedeeld in vier groepen. Landen uit dezelfde pot kunnen elkaar dus niet treffen. De basis voor deze indeling is een obscure ranglijst (niet de FIFA-ranglijst) die de FIFA speciaal hanteert voor WK-lotingen, schrijft Dagblad De Pers. Woensdag werd tot ieders verrassing bekend dat niet het grote Frankrijk maar Nederland de voorkeursbehandeling van groepshoofd krijgt. Voor Oranje is dat van enorm belang, ook commercieel.
De Pers belicht het gemanipuleer van de WK-loting door twee kritische FIFA-watchers aan het woord te laten: Andrew Jennings, auteur van het boek ‘FOUL! The secret world of FIFA’, en David Yallop, Engelse onderzoeksjournalist en auteur van het boek ‘How They Stole The Game’. Yallop zegt in de Nederlandse krant:
De loting is één grote farce. En niet alleen deze. In het verleden heeft FIFA het al zo vaak gedaan. Ze zorgen ervoor dat de grote voetballanden zo ver mogelijk komen. De reden: geld. Want hoe meer grote landen er in de eindfase van het toernooi spelen, des te sexier voetbal is. En daardoor betalen sponsoren en media meer voor het product voetbal.
Collega Jennings noemt FIFA-baas Sepp Blatter (foto) de kwade genius van dit alles: 
Ik heb jarenlang onderzoek gedaan naar omkoping en corruptie binnen de FIFA. De conclusie is heel simpel: Blatter is een schurk. En dat geldt ook voor een hele hoop mensen in zijn nabijheid. (…) De politie heeft met huiszoekingsbevelen op de stoep bij de FIFA gestaan. Er loopt nog altijd een strafprocedure tegen hem in Zwitserland. De openbare aanklager is al jaren bezig met het verzamelen van bewijzen. Ik ben ervan overtuigd dat hij Blatter uiteindelijk aan het kruis nagelt.
Vanavond om 18.00 uur vindt de loting plaats in Kaapstad. Het wordt een enorme show, want ook aan de uitzending van de WK-loting moeten veel mensen kijken… en veel geld worden verdiend. 
RTEmagicC_ANP-voetbal-Blatter-11521530-300px.jpg

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

GerritJan2
GerritJan24 dec. 2009 - 7:43

De bal mag dan rond zijn, hoe raar hij rolt wordt enkel en alleen bepaald door de FIFA, lees mijnheer Blatter.

gosse44
gosse444 dec. 2009 - 7:43

Natuurlijk is de FiFA een economische macht. Er moet veel geld gegenereerd worden om hun eigen winkel draaiende te houden. Valt het dan niemand op dat het rijke westen relatief gezien zeer over vertegenwoordigd is op het WK? De t.v. rechten etc. leveren vrijwel niets op in de Afrikaans, Zuid-Amerikaans landen vergeleken met de Europese landen. Daarbij de deelname van de VS en Australie geteld en econmosch succes is verzekerd . Dus het doel heiligt de middelen.

Jakob3
Jakob34 dec. 2009 - 7:43

Loot dan niet.

SirCharles
SirCharles4 dec. 2009 - 7:43

Wat een gezeur ! Er is toch niets mis mee dat de sterke landen elkaar in het begin ontlopen en Nederland heeft de voorkeur gekregen boven Frankrijk omdat het alle kwalificatiewedstrijden heeft gewonnen. Zo simpel kan het zijn.

Joeri2
Joeri24 dec. 2009 - 7:43

Och, als je dan alle wedstrijden verliest dan kun je nog altijd zeggen dat het aan de loting lag. Prettig idee toch? Je zou maar moeten toegeven dat je niet kan voetballen.

Hoogkamer2
Hoogkamer24 dec. 2009 - 7:43

De Fifa is zeker niet zuiver op de graat, kijk eens hoe in Zuid-Afrika stadions gebouwd worden, waar na het WK geen behoefte meer voor is. En waarom, alleen omdat de oude stadions te dicht staan bij sloppenwijken. Het pure voetbal is al lang geleden omzeep geholpen.

Nicci2
Nicci24 dec. 2009 - 7:43

Het verbaast me hoe gemakkelijk iedereen meegaat in het afbranden van deze Blatter. Volgens mij is de loting volkomen transparant. Ik zie in ieder geval geen enkele vorm van willekeur.

1 Reactie
finidi2
finidi24 dec. 2009 - 7:43

Dus jij vindt het normaal dat Frankrijk bij het zwakste land van Pot 1 komt "Zuid Afrika"?! Iedereen zei van te voren dat Frankrijk bij Zuid Afrika zou komen! En het gebeurt nog ook! En dan zeg jij dat het niet corrupt is! Wordt eens wakker! Gr. Sjors van der Aa