Joop

Witte Nederlanders mogen wél eigen keuzes maken, islamitische Nederlanders niet

  •  
20-10-2022
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
6858 keer bekeken
  •  
kokcu

In het stimuleren van LHBTI+-acceptatie in het voetbal kunnen regenboogbandjes zeker helpen, maar alleen als het vanuit een intrinsieke motivatie van de spelers zelf komt. Juist dan wordt het een authentiek en daardoor geloofwaardig statement. 

“Een inclusieve gemeente gaat niet over het tonen van een rolstoeler op de dag van de toegankelijkheid of een LHBTI-er op de Rotterdam Pride, maar juist om het tonen van die diversiteit op algemene foto's over algemene onderwerpen.”

Deze quote is afkomstig van een homoseksuele Rotterdammer uit een onderzoek over inclusieve communicatie. Hoewel veel LHBTI+-Nederlanders Coming Out Day, regenboogzeebrapaden en (Progress) Pride-vlaggen als steun in de rug ervaren, zien we ook kritiek. Bijvoorbeeld op bedrijven die aan de Amsterdamse Canal Parade deelnemen om een statement te maken, maar achter de schermen verre van inclusief zijn.

Toch kan dit soort activisme - of dit nu wel of niet vanuit een intrinsieke motivatie gebeurt - de samenleving wel degelijk doen veranderen. Aangejaagd door de Zwarte Piet is Racisme-campagne deed Nickelodeon Nederland in 2015 als eerste tv-zender het personage van Zwarte Piet in de ban, een besluit dat mogelijk werd afgedwongen door het Amerikaanse moederbedrijf. Dat RTL in 2016 volgde, werd waarschijnlijk eveneens ingegeven door de afhankelijkheid van het mediabedrijf van adverteerders die een belangrijke positie op de Amerikaanse markt hebben. Commerciële organisaties nemen vaak eerder de stap tot verandering dan publieke organisaties.

Het bedienen van groepen met tegengestelde opinies
Toch leidt dat overnemen door grote commerciële en (semi-)overheidsorganisaties van standpunten die door sommigen als woke worden gekenmerkt, ook tot weerstand. Winkelketens die al vroeg in het vorige decennium afbeeldingen van het racistische stereotype Zwarte Piet uit de schappen haalden, konden onder sommigen op weinig sympathie rekenen. En hoewel jongeren inmiddels in meerderheid het aanpassen van het Zwarte Piet-personage steunen, geldt dat nog voor een minderheid van seniore Nederlanders.

En dan zijn er ook nog eens de direct betrokkenen: zij die tijdens het kinderfeest soms al jarenlang de rollen van Sinterklaas en Zwarte Piet op zich nemen. Voor hen is het tegelijkertijd tevreden houden van groepen met tegengestelde opinies een lastig dilemma.

Nog lastiger wordt het wanneer rolmodellen voor zo’n dilemma worden geplaatst, waarbij de keuzes die deze rolmodellen maken bovendien persoonlijke consequenties kunnen hebben. Consequenties waarvan de impact zich niet alleen hoeft te beperken tot Nederland.

Feyenoorder Orkun Kökçü voerde persoonlijke religieuze motieven aan om in de week van Coming Out Day de One Love-aanvoerdersband niet te dragen. Toch ligt het voor de hand dat er achter die religieuze motivaties meer schuilgaat. Want Orkun Kökçü heeft niet alleen te maken met een Nederlandse achterban, maar ook met een nog veel grotere Turkse. Als basisspeler van het Turkse nationale team heeft de Feyenoorder fans onder zowel liberale als conservatieve Turkse Turken en Turkse Nederlanders.    

Dacht Orkun Kökçü met zijn keus juist weerstand te ontlopen?
Met een keus voor het dragen van de One Love-regenboogband zou de Turkse international Orkun Kökçü mogelijk tegen forse weerstand zijn opgelopen onder het conservatieve deel van de bevolking in een land van 85 miljoen inwoners. Door zijn besluit om de One Love-band aan Gernot Trauner over te dragen, dacht de Turkse Haarlemmer mogelijk weerstanden te kunnen ontlopen. Maar dat was buiten sommige Nederlandse journalisten en opiniemakers gerekend. 

Voor sommige voetballers voelde de One Love-regenboogband blijkbaar aan als een van bovenaf opgedrongen actie. Nederlandse media hebben het goed bedoelde initiatief van de KNVB vervolgens fors laten ontsporen. De ongekende felheid waarop in veel media vooral op de keus van Orkun Kökçü werd ingehakt, heeft de acceptatie van LHBTI+-ers in het voetbal op korte termijn mogelijk eerder kwaad dan goed gedaan.

Formeel was het dragen van de One Love-aanvoerdersband vrijwillig. Maar omdat journalisten en opiniemakers de niet-dragers soms met harde woorden beschuldigden van een anti-LHBTI+-houding, bleef er van het gevoel van vrijwilligheid uiteindelijk niets over. Met alle consequenties van dien.

Een bizarre paradox
Aangejaagd door de grote ophef in Nederland kraaien conservatieve media in Turkije victorie. Tegelijkertijd blijken veel witte Nederlandse voetbalsupporters evenzeer enthousiast over het besluit van Orkun Kökçü. De beelden waarin de Turkse international afgelopen zondag zichtbaar emotioneel “ik hou van jullie” schreeuwde naar de meegereisde fanatieke Feyenoord-aanhang, voelden ongemakkelijk aan. Waren dat misschien voor een deel hetzelfde type supporters als de witte FC Twente-aanhangers die zich op dezelfde dag in de wedstrijd tegen FC Groningen van anti-homo-spreekkoren bedienden?

En hoewel ik geenszins de suggestie wil wekken dat de ondersteuners van Orkun Kökçü een anti-LHBTI+-houding hebben - dat is bij de meesten waarschijnlijk niet het geval - komen we hiermee wel bij een bizarre paradox. Want waar de lezers van onder meer het AD zich geregeld negatief over onze superdiverse samenleving uitlaten, blijkt de steun voor Orkun Kökçü onder diezelfde AD-lezers juist opvallend groot. Ook Telegraaf-journalist Wierd Duk neemt het zelfs voor de Feyenoorder op.

De eensgezindheid onder de tegenpolen Leefbaar Rotterdam en Denk in de Rotterdamse gemeenteraad is eveneens opvallend. De woordvoerders van beide partijen toonden als enige politici in de gemeenteraad begrip voor Orkun Kökçü. Dat wil overigens niet zeggen dat Denk-wethouder Faouzi Achbar namens het college van burgemeester en wethouders niet glashelder was: “Het is belangrijk dat Rotterdam een stad is waarin iedereen de vrijheid heeft om zichzelf te zijn, ongeacht herkomst, geloofsovertuiging, beperking, seksuele oriëntatie of gender".

Anti-moslim-racisme
Maar de paradox wordt nog groter. Sommige journalisten en opiniemakers die we als links van het midden inschatten, maken zich in deze kwestie juist schuldig aan anti-moslim-racisme. Neem Paul Haenen in de uitzending van Hlf8: “Heel veel moslims, daar komt de homohaat vandaan!” En dan te bedenken dat er in de Nederlandse voetbalstadions wekelijks anti-homospreekkoren zijn te horen. Spreekkoren die veelal niet afkomstig zijn van moslims. 

Ook AD-sportjournalist Sjoerd Mossou doet een duit in het zakje: “Als hij de band niet wil dragen moet hij dat zelf weten, al is het een beetje een middeleeuws standpunt”. De moslim-achtergrond van Orkun Kökçü wordt door de AD-journalist dus zonder omwegen gekoppeld aan ‘middeleeuws’.

Nu is dat voor het AD niet verwonderlijk, want de sportpagina’s van het Rotterdamse nieuwsplatform zijn geregeld te betrappen op denigrerend taalgebruik jegens sommige landen en volken. Zo schreef het AD op minachtende toon over Tanzania toen de Britse voetbalclub Everton daar oefenwedstrijden ging spelen. Ook kwam de sportredactie op het lumineuze idee om ‘een elftal van exoten’ samen te stellen. De Kosovaarse voetbalclub FC Dritta bestond volgens het nieuwsplatform uit ‘elf gemankeerde voetballers’. En de Golfstaten worden door de AD-sportredactie bijna structureel aangeduid als ‘de zandbak’ en ‘de woestijn‘, terwijl inwoners van Qatar door AD-columnist Hugo Borst werden omschreven als ‘die jurken’.

Dat Sjoerd Mossou binnen de context van deze sportredactie voetballer Orkun Kökçü op denigrerende wijze koppelt aan ’middeleeuws’ is daarom niet verrassend, een koppeling die we onomwonden een racistische stereotypering kunnen noemen.

Een les geleerd?
Het opvallende daarbij is: de sportredactie van het AD gaat vol op het orgel omdat Orkun Kökçü geen regenboogband draagt, maar liet geen spoor van kritiek horen toen Max Verstappen weigerde te knielen tegen racisme. Witte Nederlanders mogen van het AD en een groot deel van de vaderlandse sportjournalistiek wél eigen keuzes maken, maar islamitische Nederlanders niet.

En het zijn precies dit soort ‘double standards’ waar ook Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi zich tegen verzet. De man doet geweldig werk met zijn stichting ‘Durf te Dromen’, maar wil zich niet de les laten lezen door van bovenaf opgelegde acties door mensen die het ene onrecht wél door voetballers willen laten uitdragen maar het andere onrecht niet. Vorig jaar droeg El Yaakoubi de regenboogband nog wel, maar het eerder dit jaar gedwongen dragen van een Oekraïne-solidariteitsband heeft bij hem mogelijk de doorslag gegeven om dit keer een eigen keuze te maken. Want waarom alléén solidariteit met Oekraïne?

Daar waar in het vrouwenvoetbal LHBTI+-acceptatie zowel binnen als buiten de lijnen breed lijkt te worden gedragen, is dat bij het mannenvoetbal niet het geval. Maar zolang er op bestuursniveau bij de meeste clubs nauwelijks sprake is van diversiteit en inclusie, en er in de samenleving als geheel vooral onder macho-mannen veel anti-LHBTI+-sentimenten doorklinken, is het lastig dit in de stadions geheel uit te bannen.

Mensen op natuurlijke wijze meekrijgen in noodzakelijke maatschappelijke veranderingen, dat is wat je het liefst wil. Maar het persoonlijk dragen van de One Love-regenboogband voelde blijkbaar onbedoeld aan als een actie met een gedwongen karakter. Met zo’n gevoel van dwang vergroot je de kans op weerstand.

Regenboogbandjes kunnen zeker helpen in LHBTI+-acceptatie, maar alleen als het vanuit een intrinsieke motivatie van de spelers zelf komt. Juist dan wordt het een authentiek en daardoor geloofwaardig en overtuigend statement. Maar daar leek afgelopen weekend geen sprake van. Met als gevolg dat de actie op korte termijn helaas meer kwaad dan goed kan hebben gedaan. A lesson well learned?

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (168)

dirk den boer
dirk den boer22 okt. 2022 - 16:03

Of je wel of niet een speldje of mouwbandje draagt van die of die beweging of actie, heeft vrees ik heel weinig te maken met wat er (als voetballer, sportman, teamgenoot, nationalist) in je eigen binnenste omgaat. Al zal dit in NL anders ervaren worden dan in andere minder geciviliseerde landen...

Inzicht
Inzicht22 okt. 2022 - 12:33

In een vrije samenleving hebben mensen het recht om ergens geen aandacht aan te willen schenken. We hoeven toch ook niet allemaal, omdat moslims gediscrimineerd worden, met een islamitisch symbool rond te lopen?

Ivan61
Ivan6122 okt. 2022 - 12:31

Beste Rene Romer, Ik ben een ervaringsexpert. Ex vluchteling, ex asielzoeker en kan een dikke boek over mijn ervaringen met discriminatie schrijven. MIjn dochter is onderdeel van LGBTIQ+ en zij kan ook hele dikke boek schrijven. Zelfs de titel van jouw artikel is misplaatst want deze 2 jonge Moslims hebben eigen keuze gemaakt. Eerlijk gezegd vind ik hele mediacircus belachelijk en hypocriet. Achteraf bekeken heb ik jarenlang in superinclusieve stad 30 jaar van mijn leven doorgebracht. Sarajevo is de enige stad in Europa waar je letterlijk en figuurlijk met een stap in andere cultuur binnenstapt. Helaas zijn deze tijden voorbij en stad is zijn inclusieve ziel allang kwijt. Uit eigen expertise vraag ik mij af hoe kom jij er bij om zulke krachttermen te gebruiken: Anti-moslim-racisme bijvoorbeeld? Bestaat anti-christen-racisme dan ook? Een van de mensen voor wie ik mijn hoed afneem is Dave Chappelle. Deze man is geniaal. Een belangrijke feit, hij is een Moslim. Met zijn laatste show op Netflix heeft hij behoorlijk wat mensen kwaad gemaakt. MIjn dochter en ik hebben dat samen gekeken en zaten vastgebonden aan de bank tot de einde. Achtbaan van emoties en betoverd door geweldige einde. De selectieve verontwaardiging werd veroorzaakt door de mensen die show niet afgekeken hebben. Waarom denk jij dat deze 2 groepen uit elkaar gespeeld worden? Ik heb nog nergens gelezen of gezien dat zij samen gespeeld hebben.

4 Reacties
René Romer
René Romer22 okt. 2022 - 14:58

Beste Ivan, Veel lezers reageren op de titel van mijn opinie. De headline is echter door de Joop-redactie gekozen, zelf vond ik een minder scherpe titel passender. Toch verwijst de titel wel degelijk naar delen van mijn opinie: waarom verschillen de reacties op de keuzes van Max Verstappen en op die van voetbalaanvoerders? Waarom worden anti-LHBTI+-sentimenten primair gekoppeld aan moslims en niet ook aan de autochtoon-Nederlandse voetbalsupporters die zich van anti-homo-spreekkoren bedienen? Iedereen heeft andere persoonlijke ervaringen. Die van jou en je dochter respecteer ik volledig. Maar wie naar de meldingen bij antidiscriminatiebureaus kijkt, ziet hoe omvangrijk moslim-discriminatie is. We kunnen van mening verschillen over gebruik het begrip anti-moslim-racisme. Een moslimidentiteit is formeel niet aan ras te koppelen. Ook zou je in vrijheid moeten kunnen kiezen of je een religie wilt belijden, een vrijheid die er helaas nog niet altijd is. Toch zien we dat religie en afkomst in de media met elkaar worden verweven. Zie hoe vaak Marokkaanse, Turkse en Arabischtalige Nederlanders 1-op-1 worden gekoppeld aan islam, zelfs wanneer velen van hen de islam niet eens belijden. Die directe koppeling aan bevolkingsgroepen met specifieke kenmerken maakt gebruik van het begrip anti-moslim-racisme in mijn ogen terecht, ook omdat het de ernst van het onrecht scherper aangeeft.

René Romer
René Romer22 okt. 2022 - 15:01

Beste Ivan, Nog een aanvulling. Gisterenavond vond Jort Kelder het in Op1 nodig zijn onderbuik te laten spreken en terrorisme ten onrechte primair te koppelen aan islam. Op1-gast Cor van der Geest vond het vervolgens gepast de bizarre opmerking te maken ‘dat er óók goede Marokkanen zijn’. Het onderscheid tussen religie en afkomst verdwijnt in de praktijk dus volledig.

Ivan61
Ivan6122 okt. 2022 - 15:26

Beste Rene, Ik kijk bijna nooit meer TV en de types zoals Kelder zijn gewoon ranzig. Iedereen ziet en hoort hoe onze mainstream media omgaan met de minderheden en zeker met Marokkaanse mensen. Onder de zogenaamde vrijheid van meningsuiting worden mensen zonder enige schaamte vernedert zoals dat Cor van der Geest deed. De beide mannen laten zich op deze manier kennen. Zulke opmerkingen heb ik vaak genoeg gehoord en 1 op 1 praat ik dat uit. Heb jij De Societeit van afgelopen zondag gezien? Dat is de enige programma die ik volg op NPO. Een woord heb ik geleerd: Gezelligheidsdiscriminatie.

Ivan61
Ivan6122 okt. 2022 - 15:38

Rene, Jij geeft duidelijke uitleg waarom jij anti-moslim-racisme gebruikt. Ik zou dat anders noemen maar dat is niet zo belangrijk.

Vervatte
Vervatte22 okt. 2022 - 7:51

Vroeger als klein kereltje op het platteland van Groningen waren de eerste 'kleurlingen' die ik zag de zwarte pieten. Toen ik als 7 of 8 jarige de eerste echte kleurling zag heb ik nog nooit de link gelegd met zwarte piet. Tot KOZP me daar zo'n 50 jaar later fijntjes op wees. Waarom niet? Omdat een zwarte piet een zwarte piet is en de rest mensen, die zich heel anders gedragen. Want daar gaat het uiteindelijk om. Als ik Meilandje in zo'n voorstukje zie vind ik dat een irritante man, niet omdat hij blijkbaar homo is, maar omdat hij zich overdreven gedraagt. En daar gaat het in dit stuk blijkbaar ook over, tenminste zo begint het met 'tonen' Het gaat er uiteindelijk om, om wie je bent door wat we zien en niet dat wat je toont hoe jij wilt dat wij jou zouden zien.

1 Reactie
Rene712
Rene71222 okt. 2022 - 11:01

Helemaal mee eens Vervatte, ik heb exact dezelfde ervaring (maar dan vanuit de stad Groningen)

Olav Meijer
Olav Meijer22 okt. 2022 - 3:24

Het is eigenlijk heel eenvoudig: niemand mag ertoe gedwongen worden een mening te uiten, waar hij -althans openlijk- niet achter staat. Wat de motivatie van zo'n weigering is, doet er op zich niet eens toe. Dit is ook een onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. Humberto Tan zei het onlangs op TV heel doeltreffend: het is het recht van de voetbalaanvoerders de desbetreffende band niet zelf te dragen, maar dat betekent ook dat nog het nodige werk verricht moet worden. Of woorden van gelijke strekking.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 okt. 2022 - 22:14

En waarom is iedereen zo bezig met zieltjes wegen, alsof we verlekkert elkaar willen vervolgen, net een 1530 religieze burger oorlog of iets uit de film 1984. Stomme meutes en de machthebbers en rijken die er op surfen. Laat die mannen met rust.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 okt. 2022 - 22:11

Je moet je eigen persoon mogen zijn zonder met elke advertentie of propaganda campagne te moeten meedoen. Dus ook bij regenboog vlaggetjes, bandjes, en wat men ook ook opdringen. Dezer dagen staan de straten steeds vol als iemand dat wil. Dat is net zoiets als eisen dan men een swastika moet dragen. Het teken word gebruikt om macht te verspreiden. Niet om wederzijdse respect te garanderen.

Sven Stevin
Sven Stevin21 okt. 2022 - 19:07

Het is ongewenst dat publiek bekende sporters of b.v. mensen uit de media onder druk collectief een gebaar zouden moeten maken tegen LHBTI+haat of racisme. Maar René Romer denkt daar als het gaat om LHBTI+-ers heel anders over als wanneer het gaat om racisme. Hij riep samen met anderen in een manifest op om in geval van racisme publieke figuren in de media veel harder aan te gaan pakken én het bedrijf wanneer laatste die harde aanpak niet uitvoerde. Want: “Verandering komt alleen als iedereen verantwoordelijkheid neemt.” “Het bestrijden van institutioneel racisme in de media is de verantwoordelijkheid van alle journalistieke mediaorganisaties, niet alleen van individuele journalisten of mediamakers.” “Op basis van meldingen actie wordt ondernomen tegen journalistieke mediabedrijven die zich - bedoeld of onbedoeld - schuldig maken aan racisme en discriminatie of dat gedogen op de werkvloer of in mediaproducties” Zich bedoeld of onbedoeld racistisch gedragende mensen, inclusief organisaties die hen in dienst hebben moeten altijd keihard aangepakt worden. Maar als het gaat om een gebrek aan LHBTI+-acceptatie of een weigering deze acceptatie te bevestigen dan geldt dat voor René Romer niet en zijn zij het slachtoffer van nota bene racisme. Hoe zal dat toch komen? https://www.republiekallochtonie.nl/blog/nieuws/stop-racisme-en-discriminatie-in-de-media-het-is-tijd-voor-followup

5 Reacties
René Romer
René Romer21 okt. 2022 - 21:40

Beste Sven, dank dat je het Meldpunt Media Racisme & Discriminatie nogmaals onder de aandacht brengt. De focus lag daarbij op het creëren van een veilige werkomgeving in de media. Dat geldt uiteraard ook voor LHBTI+'ers. Discriminatie op basis van afkomst, religie, seksuele oriëntatie, genderidentiteiten, beperking of leeftijd is in alle gevallen in gelijke mate te veroordelen, in welke sector dan ook. De vraag is dan ook niet of, maar hoe discriminatie in het voetbal en andere sectoren kan worden uitgebannen. De media-ophef over de One Love-campagne heeft geresulteerd in het tegen elkaar uitspelen van twee gemarginaliseerde groepen, zoals een reageerder hieronder terecht opmerkt. Dat de KNVB daarom heeft aangekondigd even pas op de plaats te maken, lijkt me op de korte termijn onontkoombaar (hoewel ik weet dat veel mensen het daarmee oneens zijn). Het is niet zozeer de campagne zelf, maar de media-ophef en de felheid van de reacties op de persoonlijke keus van een tweetal aanvoerders die onnodig veel schade hebben aangericht aan een op zich goede campagne. Eerst goed nadenken over hoe deze campagne een vervolg te geven, lijkt me dan ook verstandig.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen22 okt. 2022 - 12:56

René Romer "het tegen elkaar uitspelen van twee gemarginaliseerde groepen" Dat tegen elkaar uitspelen zou onmogelijk zijn als er niet een daadwerkelijke tegenstelling tussen die groepen was. Die wordt vervolgens natuurlijk door allerlei lieden uitvergroot en misbruikt voor een bepaalde agenda, maar hij is er wel. Je bent voor de gemarginaliseerde groepen in het algemeen en je wil voor hun rechten opkomen. Dan komt het natuurlijk heel slecht uit als een van die groepen het land heeft aan een andere groep. Of althans, als er binnen de ene groep een tendens bestaat om de andere te discrimineren of buiten te sluiten. Dan kun je je in allerlei bochten wringen om die tegenstelling te minimaliseren, bijvoorbeeld door naar derde partijen te wijzen die zich ook niet altijd goed gedragen of de media de schuld geven. Maar naarmate dit soort tegenstellingen in de toekomst prominenter worden zal dit steeds meer gekunsteld aandoen. Het is op de lange termijn geen houdbare strategie. Beter is het om je er rekenschap van geven dat gemarginaliseerde groepen niet automatisch elkaars bondgenoten zijn, en proberen om die tegenstellingen zelf weg te nemen. Hoe? Ik heb het antwoord ook niet. Maar waar ik bang voor ben is dat dit soort stukken voeding geven aan degenen die zeggen zie je wel, op links zijn ze er als de kippen bij om homofobie aan te kaarten, tenzij de homofoben in kwestie moslims zijn. Terecht of niet, dit artikel lijkt dat idee te bevestigen.

Sven Stevin
Sven Stevin22 okt. 2022 - 14:57

Beste René, Ik ben het helemaal eens met je dat niemand collectief opgelegd afgedwongen gebaren zou moeten maken om zich als antiracist maar dus ook als LHBTQ+-er te bekennen. Waar ik jou echter op kritiseer is dat je het bestaat om in het geval van de het gebaar tegen LHBTQ+-haat, wat niet minder belangrijk is dan een gebaar tegen racisme, jij daar niet alleen in een spagaat treedt maar het zelfs omdraait dat nou net die voetballers met hun achtergrond slachtoffer van racisme zouden zijn, en het in geval van Verstappen m.b.t. het knielen als opgelegd gebaar tegen racisme juist ook weer omdraait, en opnieuw zo dat het alleen om racisme gaat met de blanke in een beschuldigde rol. Je doet je daarin goed kennen alhoewel je dus zelf door je eigen bos de bomen niet ziet. Je laat, los van de discussie van het moeten willen aanvaarden van een opgelegd collectief gebaar, zelf vooral ruimte voor haat tegen LHBTQ+-ers als een racistische tegen blanke mensen.

René Romer
René Romer22 okt. 2022 - 18:02

Beste Sven Stevin, Verderop heb ik je ook al geantwoord. Helaas geef je je eigen interpretatie aan hetgeen ik schrijf. Nergens beweer ik dat Max Verstappen moet worden verplicht te knielen tegen racisme. Ik benoem slechts dat Kökçü en El Yaakoubi wél zware verwijten ten deel vallen en Max Verstappen níet. Ik spreek dus mijn verbazing uit over de ‘double standards’. En ik benoem dat bij Kökçü en El Yaakoubi een referentie naar 'middeleeuws' wordt gemaakt, maar bij Max Verstapen niet. In beide gevallen is zo'n referentie uiteraard bizar.

Sven Stevin
Sven Stevin22 okt. 2022 - 19:09

Beste René. Waar stelde ik dan volgens jou dat Max Verstappen moet worden verplicht te knielen tegen racisme? Ik schreef juist duidelijk dat we het eens zijn dat níémand dat zou hoeven. Of het nu om dwingend opgelegde gebaren tegen racisme of LHBTQ+-haat gaat. Dat Kökçü en El Yaakoubi volgens jou wél zware verwijten ten deel vallen en Max Verstappen níét is eenvoudig onwaar. Ook Verstappen viel stevige kritiek ten deel maar dus ook steun. Precies hetzelfde gold voor Kökçü en El Yaakoubi. Er is geen sprake van ‘double standards’. Er is een brede en vooral diverse weerstand tegen deze dwingend opgelegde collectieve gebaren. Het zijn vooral activistisch georiënteerde figuren en organisaties die het weigeren wél hekelen. Zoals Kökçü en El Yaakoubi beschuldigend verbonden worden met een gemeenschap waar LHBTQ+-haat nog gemeengoed is worden ook weigerende autochtone sporters verbonden met verschillende van dergelijke omgevingen die er nog genoeg zijn. En net zo is het bij sporters die het knielen als opgelegd dwingend collectief antiracisme-gebaar weigeren. Ook zij krijgen zowel veel steun als kritiek, in het laatste geval uit activistisch antiracistische hoek. B.v. door hen ook zo verbindend met bepaalde groepen en kwalijke racistische opvattingen te framen. Het valt jouzelf als activistische anti-racist illustratief niet op. Best ironisch eigenlijk.

JawelHoor
JawelHoor21 okt. 2022 - 19:05

Tja... Wat hier nou van de denken als 'progressieve' Nederlander.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer23 okt. 2022 - 15:40

Want daar gaat het immers om, hoor je bij de progressieve nederlanders, of niet? De vraag is dan natuurlijk, zit je in de goede hoek, of juist niet? In de hypocriete hoek? (komt steeds vaker voor)

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek21 okt. 2022 - 14:39

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

7 Reacties
Satya
Satya21 okt. 2022 - 15:29

"Zie bovenstaand opiniestuk van René Romer." Je hebt het niet gelezen.

dirk den boer
dirk den boer21 okt. 2022 - 16:17

Het hele idee dat je kunt zeggen wat je denkt en voelt, volslagen vreemd aan de moslim cultuur, lees Lale Gul, waar de moeder de imam vraagt of haar dochter (van 7 jr oud) met blote tenen in slippers mag lopen..... stel je voor, bij hoeveel ouders in NL gaat het nog altijd zo? Bij een heel kleine minderheid, hoor je dan... maar is dat wel zo??

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek21 okt. 2022 - 17:04

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Satya
Satya21 okt. 2022 - 19:18

"Ook jij reageert krampachtig. " Over krampachtig gesproken. "Bij een heel kleine minderheid, hoor je dan... maar is dat wel zo??" Krijgen we die weer. Vertel mij Dirk, hoeveel blanke ouders kijken naar de nieuwste mode en laten zich daardoor leiden. Onderbouw maar dat het anders is. Heb jij in Kenia met oogkleppen opgelopen? Van vrouwen in boerka tot vrouwen zonder hoofddoek, allemaal moslima. In mombasa weet de man van de boerka draagster wel beter dan in haar keuken komen. Maat goed we nemen een rancuneuze meid als profeet aan. Succes gegarandeerd. Hakuna matata zal altijd een raadsel voor je blijven. Al zal dat ook wel minderwaardige cultuur zijn.

dirk den boer
dirk den boer22 okt. 2022 - 10:06

Waarom denk je dat, Satya, dat het in Mombasa minderwaardig zou zijn in mijn ogen? Wat ik heb gezien, in de kuststreek van Kenia zijn de moslims de elite de welgestelden, en de christenen de arme sloebers, in moslim wijken loop je veilig , in die arme buurten is dat wel anders. Er heerst wel ander soort islam als bij ons, het stads of riviertype (daar geleerd van een imam), het tolerantere (want al eeuwen met niet gelovigen samen, zoals in Suriname al 1,5 eeuw) itt het strenge orthodoxe woestijntype (Saudische vorm) zoals bij ons. Het kwam daar geregeld voor dat ik pas na maanden achter kwam dat vriend of collega moslim bleek te zijn, hier in NL weet je dat in een ogenblik. Mijn idee is dat dat komt omdat men zich achtergesteld voelt hier(dus heel anders dan in Kenia), en dan de kont tegen de krib gooit, de jonge meiden al op hun 8ste in de hoofddoek hijst. Lees Lale Gul, die jij rancuneus noemt, ik noem het dapper, want ze is haar ouders, en familie en hele kring kwijt door dat boek. Kritische geluiden worden niet gwaardeerd in haar kringen.

dirk den boer
dirk den boer22 okt. 2022 - 10:48

Even opgezocht: die imam (zoon van de Groot Mufti van Mombasa, meer academicus dan imam) was Ali Mazrui, mijn held, schreef The Africans, a Tripe Heritage,lezen hoor, Satya, en ik weet nu al dat we het over hem eens zullen zijn. Geboren in Mombasa, gedoceerd in Oxford en de US en begraven in zijn geliefd Mombasa..... en vrij onbekend in NL, in tegenstelling tot de US en Kenya en Uganda.

dirk den boer
dirk den boer23 okt. 2022 - 15:02

correctie: Tripe Heritage moet zijn Triple heritage......

Norsemen
Norsemen21 okt. 2022 - 12:07

Dan had Kokcu moeten zeggen de band prima te willen dragen, maar niet te durven. Dan was het helemaal prima geweest.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr321 okt. 2022 - 17:44

Dat moet je wel durven.

Volrin
Volrin21 okt. 2022 - 9:34

"Orkun Kökçü en Redouan El Yaakoubi hebben zich niet vijandig jegens LHBTI+'ers uitgelaten. Dat wordt hen door media en lezers hieronder in de mond gelegd. Ze hebben slechts een bandje niet gedragen. " Er werd ze gevraagd mee te doen aan een actie tegen racisme en homofobie. Daar zeiden ze nee tegen.

7 Reacties
dirk den boer
dirk den boer21 okt. 2022 - 11:32

Ongeveer zelfde als hoe mevrouw Kaag reageerde, toen ze de schaar van een journalist weigerde in haar haar te zetten. Daar was wel alle begrip voor, ondanks dat iedereen hier toch wel achter de strijd van de vrouwen daar staat....Zitten we inmiddels in het SymboolTeken Tijdperk, waarbij het rationele en verbale niet meer telt? Kaag had haar woordje direct wel klaar, niet zo vreemd, is haar professie....

Ivan61
Ivan6121 okt. 2022 - 12:14

Volrin, Wat voor waarde heeft zo een actie? KNVB besluit om voor een dag te deugen en de aanvoeders gaan een bandje dragen. Persoonlijk vind ik zulke acties totaal nutteloos. KNVB legt nooit een wedstrijd stil vanwege spreekkoren. Week in week uit hebben wij met voetbalrellen te maken. Maar KNVB doet heel weinig tot niks. Dan is opeens zo een actie super belangrijk volgens sommige. En als iemand rug recht houdt en zegt Nee dan is Nederland te klein. Voor alle duidelijkheid : Mijn levensbeschouwing staat 180 graden tegenover van deze 2 jongens. En toch respecteer ik ze omdat zij zichzelf durven te zijn.

Zandb
Zandb21 okt. 2022 - 14:06

Volrin Daar gaat het dan ook niet om, dat ze niet meededen. Het ging om de reden(en) die ze daarvoor aanvoeren.

Zandb
Zandb21 okt. 2022 - 14:06

dirk Wanneer je duidelijk maakt dat je achter een actie staat, dan is dat voldoende om die actie te steunen. Dan hoef je daarvoor geen bewijs te leveren, vind ik. Maar staan die voetballers wel achter die actie? Als ik hun motivering lees niet echt. Tenminste, wanneer je LHBTI normaal vindt, dan hou je geen rekening met mensen die vanuit een religieus standpunt daar anders tegen aan kijken.

Zandb
Zandb21 okt. 2022 - 14:18

Ivan Ik weet nooit wat ik met uw uitlatingen aan moet. Ik bedoel, u zegt dat u die jongens respecteert omdat die zichzelf zijn. En dan denk: Maar Rutte is ook zichzelf. Die respecteert u dan ook? Ik vermoed dat "respect" hier dan ook het verkeerde woord is. Ik denk dat u zich gelukkig realiseert dat mensen - binnen de ruimte die de wet toelaat - anders over zaken mogen denken.

Peterrr3
Peterrr321 okt. 2022 - 17:47

Zandb 21 okt. 2022 - 16:06 Volrin Daar gaat het dan ook niet om, dat ze niet meededen. Het ging om de reden(en) die ze daarvoor aanvoeren. Zand: Wat hadden ze dan moeten zeggen? De waarheid, dat als we die band dragen krijgen we problemen met mensen om ons heen die hier op tegen zijn? Dat zou je zelf ook niet gedaan hebben als je in hun schoenen zou staan!

dirk den boer
dirk den boer23 okt. 2022 - 14:48

Reageer eens op Peter, Zand, zou jij dat wel gedaan hebben?? Ik was in het buitenland ook vaak in verlegenheid wat ik het beste kon zeggen, en wat niet (had niets te maken met wat ik zelf vond). Zo anders dan in NL (of???)

René Romer
René Romer21 okt. 2022 - 9:31

Vanuit de auteur van dit artikel een korte reactie op enkele veelgehoorde opmerkingen hieronder. Er zijn vrijwel wekelijks anti-homospreekkoren in de stadions te horen. Deze zijn veelal afkomstig van witte Nederlanders. Clubs en KNVB treden daar nauwelijks tegenop; nog nooit zijn er wedstrijden stilgelegd wegens anti-homospreekkoren. Ook media en politiek laten zich hier zelden over uit. Orkun Kökçü en Redouan El Yaakoubi hebben zich niet vijandig jegens LHBTI+'ers uitgelaten. Dat wordt hen door media en lezers hieronder in de mond gelegd. Ze hebben slechts een bandje niet gedragen. Bovenstaande witte supporters laten zich daarentegen wel vijandig jegens LHBTI+'ers uit. Max Verstappen knielde niet tegen racisme. Zijn keus werd in de Nederlandse media veelal met de mantel der liefde bedekt. Daarnaast werden er bij Max Verstappen ook geen koppelingen gelegd met een zogenaamd ‘achterlijke christelijke middeleeuwse cultuur waarin racisme de norm was’. Kortom: de ‘double standards’ zijn in deze kwestie wel heel opzichtig. Dat ik de zware term anti-moslim-racisme hierop van toepassing acht vind ik erg vervelend, maar lijkt me helaas niet onterecht.

18 Reacties
Markzelluf
Markzelluf21 okt. 2022 - 9:55

Römer herhaalt nu slechts samenvattend zijn onzinnige betoog. Zoals hij zelf al vermeldde, paste het management van Nickelodeon de zwarte pietfiguur aan onder druk van Amerikaanse eigenaren. Kortom, ook witte mensen mogen niet alles vinden wat ze willen. Overigens vind ik het helemaal geen punt dat mensen wel of geen bandje dragen met stichtende teksten, steunbetuigingen of wat dan ook. Zeker als je niet achter de boodschap staat, zou het dragen slechts schijnheilig zijn. En ik geloof oprecht dat de betrokken aanbieders homoseksualiteit slechter vinden dan bijvoorbeeld gokken waar ze wel reclame voor maken en dat ook door de islam wordt afgekeurd. Vind dat wel jammer overigens, maar dat is weer een andere discussie

Ivan61
Ivan6121 okt. 2022 - 10:28

@ Rene Romer, Ik vraag mij af wat bedoel jij met anti-moslim-racisme? Wordt deze term door andere gebruikt of is dat jouw eigen opvatting? Voor alle zekerheid stuur ik je deze link : https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/racisme#.Y1J0JXZBxPY

ZonderNaam2
ZonderNaam221 okt. 2022 - 11:25

Is het onderliggende argument niet dat zowel LHBTI-plussers als moslims beiden constant institutioneel achtergesteld worden ten opzichte van de patriarchale witte cishet norm, en dat het daarom (op zijn minst) smakeloos is als de heersende norm gemarginaliseerde groepen tegen elkaar probeert uit te spelen?

René Romer
René Romer21 okt. 2022 - 12:19

@Markzelluf Er is een verschil tussen afdwingen op organisatieniveau en op individueel niveau. Het kunnen afsluiten van huwelijken tussen twee mensen van hetzelfde geslacht werd twee decennia geleden wettelijk vastgelegd. Dat werd dus van bovenaf afgedwongen. Maar individuele ambtenaren die zich daar ongemakkelijk bij voelden, wilden hun beurt overdragen aan een collega. Inmiddels geldt volgens mij dat ambtenaren die sinds de invoering van de wet buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) zijn geworden, zo’n huwelijk wél moeten voltrekken. Ambtenaren die al voor het in werking treden van de wet in dienst waren mogen volgens mij nog steeds weigeren. Maar het verschil is: als je nu trouwambtenaar wordt, weet je waar je aan toe bent. Ik denk niet dat in de contracten van Kökçü en El Yakoubi is vastgelegd dat ze verplicht zijn een regenboogbandje te dragen. Bovendien bevinden we ons inmiddels in een (internationale) samenleving die zó gepolariseerd is, dat rolmodellen die worden gevraagd de band te dragen daar behoorlijk last van kunnen krijgen. Dat geldt zeker voor Orkun Kökçü. Welke keus de Feyenoorder ook zou hebben gemaakt, hij zou altijd persoonlijk onder vuur zijn komen te liggen. De vraag is dus of het wel zuiver is om spelers voor zó’n dilemma te plaatsen. Ik ben van mening van niet. En dan is het vanaf de zijlijn wel héél makkelijk oordelen. @ZonderNaam2. Het is zeker smakeloos wanneer gemarginaliseerde groepen tegen elkaar worden uitgespeeld.

Elberfeld
Elberfeld21 okt. 2022 - 12:25

///Max Verstappen knielde niet tegen racisme. Zijn keus werd in de Nederlandse media veelal met de mantel der liefde bedekt. Daarnaast werden er bij Max Verstappen ook geen koppelingen gelegd met een zogenaamd ‘achterlijke christelijke middeleeuwse cultuur waarin racisme de norm was’./// Ik kan me niet herinneren dat Verstappen vanwege zijn christelijke geloof niet knielde. Kökcü gebruikt zijn geloofsovertuiging zelf wel aan als reden: "Ik snap heel goed wat het belang is van deze actie, alleen voel ik mij door mijn geloofsovertuiging niet de aangewezen persoon om dit te supporten." https://nos.nl/artikel/2448597-kokcu-weigert-regenboogband-voel-mij-vanuit-geloof-niet-aangewezen-persoon Je kunt journalisten niet kwalijk nemen dat ze iemands beweegredenen bespreken, als deze persoon zelf aangeeft iets om deze redenen te doen. Daarnaast zei Sjoerd Mossou: “Als hij de band niet wil dragen moet hij dat zelf weten, al is het een beetje een middeleeuws standpunt”. Mossau zegt niets over het geloof van Kökçü. Mossau heeft het alleen over het niet dragen van een armband: de religie als geheel wordt er nu door René Romer bijgehaald voor zijn "Witte mensen zijn slecht!"-verhaaltje. Dat is jammer. In de kern is er een interessante discussie te voeren over sociale druk en vrije keuze. Ik denk dat Romer en ik het dan hartgrondig met elkaar eens waren geweest. Helaas raakt deze discussie bedolven onder de Trumpiaanse Whataboutsmes van de schrijver. Spijtig.

ZonderNaam2
ZonderNaam221 okt. 2022 - 13:01

@ Elberfeld De christelijke cultuur is zo ingebed in de heersende norm in Nederland dat we haar invloed niet eens zien tenzij het vanuit de orthodoxe flanken komt (zoals de SGP). Van de islam vinden we alles per definitie al extreem. Maar als we christelijke wijsheid op dit alles willen plakken dan zou het moeten zijn dat de heersende witte cishet norm niet moet gaan zeuren om splinters in de ogen van gemarginaliseerde groepen zolang we zelf nog met een balk in ons eigen oog rondlopen.

Satya
Satya21 okt. 2022 - 13:13

Ivan Chomsky gebruikte ongeveer dezelfde bewoordingen om het gedachtegoed van Sam Harris te omschrijven. Het is volgens mij niet los te koppelen van etniciteit.

Markzelluf
Markzelluf21 okt. 2022 - 13:14

René, ik weet werkelijk niet welk punt je denkt te maken door ‘Witte mensen’ als groep van racisme te beschuldigen. Die Feyenoord aanvoerder maakt oordeel uit van een organisatie, dus de situatie is prima te vergelijken met die bij Nickelodeon. Maar nogmaals ik vind het prima als mensen die band niet willen dragen uit geloofsovertuiging en dat argument wordt gebruikt. Voor mij is het standvastig de islam niet nieuw. Wellicht dat we van mening verschillen over de wenselijkheid van dat standpunt (ik ben tegen. Jij?). Maar dat is het. Maar waarom vind je mij discrimineren? Want die beschuldiging uit je.

René Romer
René Romer21 okt. 2022 - 14:31

@Markzelluf. Ik benoem het meten met twee maten in de wijze waarop over verschillende groepen in onze samenleving wordt geoordeeld. Nergens beschuldig ik witte mensen als groep van racisme en discriminatie.

Ivan61
Ivan6121 okt. 2022 - 14:54

Satya, Ik heb genoeg vernederingen en gevaren meegemaakt vanwege mijn afkomst/religie. En toch koppel ik dat nooit aan racisme. Ik kan me niet voorstellen hoe dat voelt daarom ben ik altijd wantrouwend als mensen met zulke krachttermen gebruiken. Persoonlijk hou ik dat zuiver voor mijzelf en vind racisme de ergste vorm van discriminatie. Niemand kiest haar of zijn huidskleur, Levensbeschouwing zoals religie is en blijft een keuze.

Markzelluf
Markzelluf21 okt. 2022 - 15:14

René, begrijp je nu werkelijk niet dat jij degene bent die het onderscheid in huidskleur als argument naar voren brengt? Jij hebt het over witte spreekkoren (en daar ben je tegen). Maar waarom denk je dat andere witte mensen zoals ik voor die spreekkoren zijn? Volgens mij zijn die zelfs verboden in Nederland. Maar ik ben nu toch benieuwd: wat vind jij inhoudelijk van die actie om niet het pro inclusie symbool te dragen?

Elberfeld
Elberfeld21 okt. 2022 - 15:19

@ZonderNaam2 ///De christelijke cultuur is zo ingebed in de heersende norm in Nederland dat we haar invloed niet eens zien tenzij het vanuit de orthodoxe flanken komt (zoals de SGP). Van de islam vinden we alles per definitie al extreem./// Het gaat niet over de heersende norm in Nederland. Het gaat over de (aldus Romer) ‘achterlijke christelijke middeleeuwse cultuur waarin racisme de norm was’ als reden dat Jos Verstappen niet wilde knielen (maar op een andere manier tegen racisme wilde protesteren) enerzijds, en het, volgens het AD, “middeleeuwse standpunt” dat Kökçü over het dragen van een speciale aanvoerdersband anderzijds. Als je aannemelijk had gemaakt hoe dat niet-knielen van Verstappen christelijke wortels heeft, dan had daar nog een interessant gesprek uit kunnen volgen. Nu blijf je steken in loze generalisaties dat “we” “alles” van “de islam” extreem vinden. Dat schiet niet op. ///Maar als we christelijke wijsheid op dit alles willen plakken dan zou het moeten zijn dat de heersende witte cishet norm niet moet gaan zeuren om splinters in de ogen van gemarginaliseerde groepen zolang we zelf nog met een balk in ons eigen oog rondlopen./// En weer een Trumpiaans whataboutisme: de beschuldigende vinger wordt verschoven van de ene groep naar de andere, zonder daar iets substantieels aan toe te voegen. Daarbij spreek je over “groepen” alsof die collectief verantwoordelijk zijn voor de daden van individuen uit die groep. Dat is het recept voor heel veel narigheid.

Satya
Satya21 okt. 2022 - 16:25

Ivan Zodra het bij islam terechtkomt wordt er vaak ook wel een verwijzing naar ras gemaakt. Ik vind ze te denigrerend om op te schrijven. Bart Nijman heeft er een paar bedacht waar de relatie tussen islam en apen een rol speelt omtrent de herkomst gebied van mijn ouders. Dus ja ik vind het een terechte term.

ZonderNaam2
ZonderNaam221 okt. 2022 - 16:25

@ Elberfeld Er moet zeker een verschuiving van aandacht (schuld is een te sterke term die ik niet van je overneem) plaatsvinden, maar dat is geen whataboutism (laat staan dat het iets met Trump te maken heeft). De meerderheid van dit land bepaalt de norm, en bij hen ligt dus alle macht. Minderheden die vanwege een andere geaardheid of religie buiten deze norm vallen hebben het meeste last van onverdraagzaamheidvanuit die meerderheid. Dus zorg eerst ervoor dat de normbepalende meerderheid zich aanpast voordat je gemarginaliseerde minderheden tegen elkaar gaat uitspelen.

Sven Stevin
Sven Stevin21 okt. 2022 - 16:56

"Er zijn vrijwel wekelijks anti-homospreekkoren in de stadions te horen. Deze zijn veelal afkomstig van witte Nederlanders." Hier maak je je schuldig aan een racistisch frame. Het is gemakkelijk daartegenover te stellen dat agressief homofoob gedrag relatief veel vaker komt van groepen met een niet westers culturele achtergrond anders dan de blanke autochtone Nederlanders. Door de blikveld te vernauwen tot voetbalpubliek probeer je daar bewust van af te leiden. Dat Max Verstappen net zo min als Kökçü en El Yaakoubi mee wenste te doen aan collectief opgelegde dwang van een vergelijkbaar gebaar moet je dan niet verbinden met een reactie van "mantel der liefde" als je dat zelf doet bij die voetballers. Je verdedigt alle sporters e.a. die weigeren een zo dwingend opgelegd gebaar op te volgen of geen. Kortom: je eigen ‘double standards’ zijn in deze kwestie net zo als die van anderen die je dat verwijt heel opzichtig. Het heeft dan ook niets met anti-moslim-racisme te maken. Als je zelf had ingezien dat als je alle sporters e.a. publieke figuren gelijk had behandeld in je beschouwingen m.b.t. dwingend opgelegde gebaren tegen homofobie of racisme had je ook geen verschillend oordeel gehad over voetballers, autocoureurs, e.a. en de in alle gevallen dan wel hen steunende reacties of hen juist veroordelende. Je zou hen vanuit je eigen overtuigingen allen, zonder onderscheid, gesteund. Maar dat doe je dus nadrukkelijk zelf niet. Jijzelf maakt ookhet onderscheid wat je anderen verwijt.

Mokker
Mokker21 okt. 2022 - 16:56

"Nergens beschuldig ik witte mensen als groep van racisme en discriminatie." Maar wat doet dat woordje 'witte' dan in kop van het artikel, dat is toch wel een groep op basis van huidskleur over een kam scheren? Het artikel maakt wel degelijk verdachtmakingen richting 'witte' mensen. Een huidskleur die overigens helemaal niks te maken heeft met homo en/of moslim zijn, dus wat is de functie in het stukje anders dan deze groep negatief weg te zetten?

René Romer
René Romer22 okt. 2022 - 17:05

Beste Sven Stevin, Lezen is ook een vak. Nergens beweer ik dat Max Verstappen moet worden verplicht te knielen tegen racisme. Ik benoem slechts dat Kökçü en El Yaakoubi wél zware verwijten ten deel vallen en Max Verstappen níet. Ik spreek dus mijn verbazing uit over de ‘double standards’.

dirk den boer
dirk den boer23 okt. 2022 - 15:15

Wat heeft Blackface in Gods naam (of in Wodans naam) te maken met de zwarte pieten die hier vroeger ( en als Krampus duivels met zakken en roeden in Beieren en Oostenrijk) rondliepen eind NOvember, begin December? Niets toch? Toch hebben we ons laten overvallen weer, door de USA, zoals ook met Woke , met Valse Schuldgevoelens, met Metoo, en met wat niet al, leren we het nog ooit? Onwaarschijnlijk...het is nog altijd zo, als je de oorlog wint (vooral als het wereldoorlog is), heb je het de eerste jaren, decennia daarna voor het zeggen, dus.....opletten hoe het in de Oekraine afloopt, heel belangrijk ook....

Tomatenboer
Tomatenboer21 okt. 2022 - 5:58

Als de "witte" Nederlanders er stigmatiserende, intolerante, conservatieve meningen op na houden dan horen ze net zo goed van repliek gediend te worden als allochtone Nederlanders die er een stigmatiserende, intolerante conservatieve mening op nahouden. Het gaat hier om het niet accepteren van mensen die lhbti zijn. Zolang dit nog altijd niet is "genormaliseerd" (dus net als heteroseksualiteit gewoon überhaupt geen issue meer is in ons land) hoort deze acceptatie onze volle support te krijgen. Het gaat om de vrijheid voor al deze mensen om te kunnen zijn wie ze zijn.

PGS
PGS21 okt. 2022 - 5:55

Vreemde titel: "witte Nederlanders mogen keuzes maken. Islamitische Nederlanders niet". Volgens mij waren het juist 2 moslims die een keuze maakten. Daarnaast kan je ook vaststellen dat die "witte" Nederlanders er voor kozen om die armband te dragen. Misschien uit vrije keuze of vanwege groepsdruk om niet uit gekost te worden door de maatschappij. Dat weten wij niet. Maar wat wij wel weten, is dat dit weer een stukje is met een misleidende titel.

Nicolay2
Nicolay221 okt. 2022 - 5:37

@Volrin 20 okt. 2022 - 22:13 “Dan heb je ook bezwaren tegen Zuid-Amerikaans carnaval neem ik aan?” Nee daar heb ik niets op tegen, ik kijk graag naar mooie vrouwen.

2 Reacties
Volrin
Volrin21 okt. 2022 - 9:35

Dus de hele samenleving moet zich aanpassen aan jouw persoonlijke smaak? Waarom zouden mensen wel moeten accepteren dat hetero's zich seksueel getint kleden en uitten, maar niet wanneer LHBTI-ers dat doen?

Nicolay2
Nicolay221 okt. 2022 - 11:24

@Volrin “Dus de hele samenleving moet zich aanpassen aan jouw persoonlijke smaak?” ik denk dat je nu wel heel erg doorslaat, ik heb gewoon mijn mening als hetero gegeven en wij hebben al vele jaren een goede homo kennis die ook niets moet hebben van de gay pride in Amsterdam, ja die mensen zijn er ook.

pahan
pahan21 okt. 2022 - 5:05

Beginnen met de waarde van publieke, zakelijke en overheidsdruk, en eindigen met de stelling dat het uit intrinsieke motivatie moet komen, het is een rare redenering. Feyenoord is eerst en vooral gewoon een bedrijf, in een sector waar de acceptatie niet bestaat. Dan heb je als reclamebord van de club je gewoon vol te laten hangen met plaatjes en bandjes, ongeacht wat je er persoonlijk van vindt. Dat deze man zijn eigen interpretatie van een schrijfsel van 1500 jaar geleden aanhangt, staat hem volledig vrij. Maar dat dat zijn functioneren in de weg staat is een trieste constatering. Dat daar in meegegaan wordt is eigenlijk nog veel triester.

pahan
pahan21 okt. 2022 - 5:05

Beginnen met de waarde van publieke, zakelijke en overheidsdruk, en eindigen met de stelling dat het uit intrinsieke motivatie moet komen, het is een rare redenering. Feyenoord is eerst en vooral gewoon een bedrijf, in een sector waar de acceptatie niet bestaat. Dan heb je als reclamebord van de club je gewoon vol te laten hangen met plaatjes en bandjes, ongeacht wat je er persoonlijk van vindt. Dat deze man zijn eigen interpretatie van een schrijfsel van 1500 jaar geleden aanhangt, staat hem volledig vrij. Maar dat dat zijn functioneren in de weg staat is een trieste constatering. Dat daar in meegegaan wordt is eigenlijk nog veel triester.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer22 okt. 2022 - 2:43

@ pahan: Je kletst maar wat. De aanvoerder van Feyenoord heeft ervoor gekozen niet ertoe gedwongen te worden een mening te uiten waar hij niet -althans openlijk- achter staat. Dat is zijn goed recht. Een ander heeft het tijdelijk voor hem waargenomen. Als voetballer en aanvoerder functioneert deze man voortreffelijk. (Dat jij of ik inhoudelijk anders over het onderwerp denken doet hier niet ter zake).

GeenProbleem
GeenProbleem20 okt. 2022 - 21:17

' Neem Paul Haenen in de uitzending van Hlf8: “Heel veel moslims, daar komt de homohaat vandaan!” ' Maar heeft Gremdaat ongelijk? Volgens mij lag er bij Rutger Groot Wassink (wethouder Amsterdam) nog een onwelgevallig rapport in de la: https://kro-ncrv.nl/moffelde-wethouder-rutger-groot-wassink-een-kritisch-rapport-weg https://www.gaykrant.nl/2022/01/14/wethouder-groot-wassink-misschien-had-ik-zwaarder-de-noodklok-moeten-luiden/

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer23 okt. 2022 - 14:59

Ik snap best wel dat als je in de moskee hoort dat Homofilie niet Godewelgevallig is, dat je dan niet zo enthousiast bent over uit de kast komen enzo, zoals bij de gewone NLer sinds aantal jaartjes het geval, maar regelrechte homohaat is natuurlijk weer iets anders, dat gaat verder dan dat, en komt ook voor, geweldsgevallen op straat (in Arnhem) bekend, maar uitzonderlijk neem ik aan.

GeenProbleem
GeenProbleem20 okt. 2022 - 20:55

Moet toch zo lachen om die kraaier, als de kippen erbij om de islam weer te verdedigen. Over de motivatie van die jongens laat hij zich niet uit, want dan zouden de werkelijke standpunten van onze kraaier misschien wel eens aan het licht komen.

6 Reacties
Satya
Satya21 okt. 2022 - 10:21

Wat zijn zijn werkelijke standpunten? Jij kent ze kennelijk.

Mokker
Mokker21 okt. 2022 - 10:55

Een van de armbandweigeraars gaf eerlijk toe dat het vanwege zijn geloofsovertuiging was. Maar kraaiert filtert automatisch alle feiten eruit die niet in zijn straatje passen.

GeenProbleem
GeenProbleem21 okt. 2022 - 11:28

@satya Kraaier doet net alsof hij heel progressief is, dat zal hij ook wel zijn; behalve als het over zaken gaat die de Islam raken. Op dat gebied is hij oerconservatief.

Satya
Satya21 okt. 2022 - 13:11

"Op dat gebied is hij oerconservatief." Hij verdedigt vrijheid lijkt mij.

GeenProbleem
GeenProbleem21 okt. 2022 - 14:42

@satya Ik denk dat hij dat dus helemaal niet doet.

Satya
Satya21 okt. 2022 - 19:08

"Ik denk dat hij dat dus helemaal niet doet." Dan mag je dat beter onderbouwen. Hoewel ik mij hevig tegen racisme verzet, het achterlijk vind vind ik wel dat je een racist mag zijn. Denk dat je die vrijheid moet verdedigen en je verzet ertegen niet moet opgeven. Denk dat Oproerkraaier in dezelfde richting denkt.

RaymondenJoop
RaymondenJoop20 okt. 2022 - 20:30

Lang epistel om de problematiek rond het conservatieve gedrag dat niet past in een westerse samenleving als de Nederlandse te bagatelliseren. Dit is wat we de afgelopen 40 jr hebben gedaan. Geloofsovertuiging en daaruit voortvloeiend gedrag is niet vergelijkbaar met ZP-racisme en de discussie hieromtrent. Bottomline gaat het erom of de groep moslims die er zeer conservatieve gedachten op na houd in NL past. Persoonlijk vind ik van niet, dan heb ik bijv. liever die 10% v/d bevolking uit Syrië die uit de LHBTI gemeenschap komt hier meer welkom.

2 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem20 okt. 2022 - 20:57

'Bottomline gaat het erom of de groep moslims die er zeer conservatieve gedachten op na houd in NL past. ' Downplayen, wegkijken, wegstoppen. Daar is waar dit artikel over gaat.

Satya
Satya21 okt. 2022 - 10:26

Conservatieven willen ook graag een samenleving waarin enkel past wat hun goed lijkt. Het valt mij op dat het fascisme (wat natuurlijk ook een conservatieve filosofie als basis heeft) orthodoxen hier ontmoeten. Vind jouw slot dat nog duidelijker maken. Jij streeft geen vrije samenleving na maar een dictatuur.

Mono01
Mono0120 okt. 2022 - 20:23

Witte vs. Islamitisch Nederlanders? Stemmingmakende koptekst; zijn overlappende begrippen, wees duidelijk! Nederlanders met conflicterende opvattingen misschien?

Volrin
Volrin20 okt. 2022 - 19:52

"Witte Nederlanders mogen wél eigen keuzes maken, islamitische Nederlanders niet" En toch hebben de Islamistische mannen waar dit verhaal over gaat wel degelijk een keuze mogen maken. En net zoals zij de vrijheid hadden om die keuze te maken, hebben de anderen de vrijheid om daar kritiek op te hebben.

2 Reacties
Zandb
Zandb21 okt. 2022 - 5:51

Volrin Zo voor-de-hand-liggend-logisch, dat je je afvraagt waarom het nodig is om dat nog te vermelden.

Satya
Satya21 okt. 2022 - 10:29

"En net zoals zij de vrijheid hadden om die keuze te maken, hebben de anderen de vrijheid om daar kritiek op te hebben." En ik daar weer over. Zeer goed en een artikel met een waarde dat nog wel zal blijken. Als je de reacties hier leest blijkt wel dat de meesten hier moslims als 3e rang burger zien.

Martin108
Martin10820 okt. 2022 - 19:48

Uit de titel zou je kunnen concluderen dat witte, islamitische Nederlanders niet bestaan in de wereld van dhr. Romer. Niet erg inclusief.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 okt. 2022 - 5:54

Martin Dat hangt er vanaf, wat je dan precies onder "witte Nederlander" wilt verstaan. Duidelijk is, dat de schrijver wil duidelijk maken dat een Max Verstappen (al helemaal geen Nederlander) weinig en een Kökcü veel wordt kwalijk genomen. En hij verklaart dat door de afkomst (en het geloof?). (Ik ben het daar niet mee eens maar dat is een andere zaak.)

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen20 okt. 2022 - 18:53

De kreet "witte Nederlanders" lezend weet je genoeg. Dit wordt weer een huilstukje over het vreselijke ongeluk dat de allochtone Nederlander ten deel is gevallen dat hij uitgerekend in dit allervreselijkste stukje van de wereld terecht moest komen. En verdraaid, ik krijg nog gelijk ook.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 okt. 2022 - 5:58

bellen Dat is een cirkelredenering, een drogreden: "De kreet "witte Nederlanders" lezend weet je genoeg." en uw "En verdraaid, ik krijg nog gelijk ook." Je zal gegarandeerd zien, dat wanneer je iemand bv ten onrechte beschuldigd, dat hij met een "huilverhaal" komt.......

Breuddwydiwr
Breuddwydiwr20 okt. 2022 - 18:41

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Ch0k3r
Ch0k3r20 okt. 2022 - 18:24

"De moslim-achtergrond van Orkun Kökçü wordt door de AD-journalist dus zonder omwegen gekoppeld aan ‘middeleeuws’." De islam is ook in de vroege middeleeuwen ontstaan. Het is niet meer dan een terechte verwijzing. Zo kun je christelijke overtuiging ook overtuiging uit de ijzertijd noemen, en jodendom uit de bronstijd. " Regenboogbandjes kunnen zeker helpen in LHBTI+-acceptatie, maar alleen als het vanuit een intrinsieke motivatie van de spelers zelf komt." En zo niet, dan kan je commentaar leveren op die intrinsieke motivatie.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 okt. 2022 - 6:10

Ch0k3r Dat u alleen maar iets vervelends wil zeggen, dat is duidelijk. Maar doe dat dan wel wat slimmer. Als er al 'het' christen- of jodendom of 'de' islam bestaan, dan lijken die in niets meer op hoe ze vroeger - in de Middeleeuwen bv - waren. Dat is een onloochenbaar feit. En als er geen intrinsieke motivatie is, dan kan je op die intrinsieke motivatie - die er dus niet is - geen commentaar leveren. Waarschijnlijk bedoelt u dat je dan commentaar kan hebben op het ontbreken van die intrinsieke motivatie. En dat kan, mits mensen het netjes houden.

dirk den boer
dirk den boer20 okt. 2022 - 18:17

- Intrinsieke motivatie van de speler -, dat is een miskenning van wat geloof betekent, namelijk nooit een tegenstelling van je eigen persoon en het geloof dat je aanhangt, maar wel een intrinsieke ideologie van westers seculier individualisme, waar overal elders in de wereld ( o.a. Doegin, Xi, Khamenei) geen enkel begrip voor opgebracht wordt.

3 Reacties
Zandb
Zandb21 okt. 2022 - 6:13

dirk Geen idee wat u wilt zeggen. Ik zie weinig meer dan wartaal.

dirk den boer
dirk den boer21 okt. 2022 - 9:45

Bij nader overlezen van mijn schrijfsel, inderdaad, onduidelijk, daarom nog eens geprobeerd. Je hoort nogal eens uit de moslimhoek (over homofilie of andere zaken), het mag niet van God, schluss. Ik onderscheid dan 3 mogelijkheden. - Ik ben een gelovige, geloof in almachtige en alwetende God, dus wat is mijn eigen ideetje of meninkje waard tegenover dat van Hem - Ikzelf ben van een andere mening en overtuiging, maar buig mij voor de Overmacht (dus beginnend individualisme) - Ik buig niet op persoonlijk vlak, vriendenkring, geliefden, maar ben ook lid van een gemeenschap waaraan ik verplichtingen/respect/angst voor heb. Hierboven stelde ik dat de ware gelovige geen onderscheid maakt tussen individu en geloofswaarheid, dus het eerste. Ik betwijfel of dit het geval was bij de man, of bij veel andere moslims. Maar de dichotomie zoals die bij ons westerlingen steeds weer opduikt (vandaar het veranderend geloof (voorgeborchte afgeschaft), het secularisme,uitkomen voor wat je zelf denkt, de eerlijkheid ervan....goed mogelijk dat dat iets typisch westers is, en dat we te snel ervan uitgaan dat iets universeels is, of zou moeten zijn.

dirk den boer
dirk den boer24 okt. 2022 - 21:26

Uiteindelijk blijkt Kokcu in geen van de drie categorieen te passen, want zijn gevoel zei hem geheel in de geloofstraditie te passen, na checken bij de imam en moskee, ervoer hij dat zo, hij is dus zgn loyaal aan zichzelf EN het geloof. Past dus wel in het geintegreerde plaatje, want gevoel speelt belangrijke rol (gehaald uit berichtje in het AD).

Elberfeld
Elberfeld20 okt. 2022 - 18:00

//Het opvallende daarbij is: de sportredactie van het AD gaat vol op het orgel omdat Orkun Kökçü geen regenboogband draagt, maar liet geen spoor van kritiek horen toen Max Verstappen weigerde te knielen tegen racisme. // Niet? Wat is dit dan? https://www.ad.nl/formule-1/wel-of-niet-knielen-gaat-uiteindelijk-de-wereld-niet-veranderen~a02601ce/ https://www.ad.nl/formule-1/verstappen-knielt-niet-iedereen-moet-zich-uiten-op-een-manier-die-bij-hem-past~a04a1c7e/ https://www.ad.nl/formule-1/hamilton-reageert-op-statement-het-gaat-om-gelijkheid-niet-om-politiek-of-promotie~a1932d44/ https://www.ad.nl/formule-1/koeman-verbaasd-over-verdeeld-racismestatement-verstappen-en-collega-s-dat-begrijp-ik-niet~a5e4f1f9/

3 Reacties
Volrin
Volrin20 okt. 2022 - 19:54

Valt me op de laatste dagen, dat er mensen roepen 'Mensen klagen wel over X maar niet over Y' en als je dan één google seach doet, blijkt dat gewoon niet waar te zijn.

René Romer
René Romer20 okt. 2022 - 20:16

@Elberfeld. Dank voor het verder onderbouwen van mijn stelling. 'Schrijven over' en het 'verzamelen van meningen' is iets heel anders dan als sportredactie zelf 'kritiek hebben op'. De links die je stuurt bevestigen dat ervanuit de sportredactie van het AD zelf geen spoor van kritiek klonk op de persoonlijke keus van Max Verstappen. Hoe anders reageert de sportredactie van het AD op de persoonlijke keus van Orkun Kökçü.

Elberfeld
Elberfeld20 okt. 2022 - 20:54

@René Römer Je maakt twee fouten: 1. Afwezigheid van bewijs is geen bewijs van afwezigheid. Ik laat zien wat ik met een eenvoudige Google-zoekopdracht met mijn mobieltje kan vinden. Dat betekent niet dat er ooit nog andere redactionele commentaren geplaatst zijn. Daar heb ik ook niet naar gezocht, aangezien... 2. Je schreef dat de sportredactie van het AD "geen spoor van kritiek [liet] horen." Pas toen ik toonde hoe het AD o.a. Ronald Koeman in de schijnwerpers zette om kritiek te leveren, schreef je dat "ervanuit de sportredactie van het AD ZELF geen spoor van kritiek klonk." "Shifting the goalposts," noemen de Engelsen dat.

Markzelluf
Markzelluf20 okt. 2022 - 17:58

‘Witte Nederlanders mogen wel eigen keuzes maken’ is de stelling van Römer. En dat illustreert hij door het afschaven Zwarte Piet bij Nickelodeon Nederland ‘waarschijnlijk afgedwongen door het Amerikaanse moederbedrijf ‘. Hoe zeer kun je jezelf tegenspreken?

Phantom3
Phantom320 okt. 2022 - 16:38

De linkse spagaat. Moslims of LHBTI+? Beiden gaat immers niet, is maar weer eens bevestigd door Kokcu.

Juppé🎗
Juppé🎗20 okt. 2022 - 15:41

« Witte Nederlanders mogen wél eigen keuzes maken, islamitische Nederlanders niet« ……met dien verstande dat het zijn (islamitische) geloof was waarvan hij geen eigen keuze mocht maken. Dat maakte hij zelf duidelijk en daar gaat U helemaal niet op in.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2022 - 9:30

Wellicht zaten onder de aanvoerders geen steile refo's. Ook die zouden er van hun geloof voor moeten kiezen homoseksualiteit af te wijzen.

Juppé🎗
Juppé🎗22 okt. 2022 - 12:21

« Wellicht zaten onder de aanvoerders geen steile refo's. Ook die zouden er van hun geloof voor moeten kiezen homoseksualiteit af te wijzen. « ….geen idee of de actie zich ook uitstrekte tot de amateurs, Danielle. Daar is ooit speciaal voor hen een zaterdagcompetitie opgericht.

Olav Meijer
Olav Meijer20 okt. 2022 - 14:47

Uitstekend artikel van Renault Romer. Helemaal mee eens. Met een voortreffelijke laatste alinea.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer20 okt. 2022 - 20:11

Sorry, René Romer natuurlijk! Deze naamsverbastering gebeurt door die rottige autocorrectie op mijn telefoon. Wanneer ik met de telefoon werk, toucheer ik bij het scrollen vaak ook ongewild "Rapporteren". Dus, Joop, als ik dat écht wil zal ik het twee keer doen. 😀

Nuilert
Nuilert20 okt. 2022 - 14:45

Onder een ander artikel heb ik het al eens eerder gezegd en ik zal het nog maar eens herhalen: gedwongen meningsuitingen als knielen of het dragen van een armband met een bepaald kleurschema, daar kleeft een vies, bruin luchtje aan.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier20 okt. 2022 - 19:42

100% mee eens.

Volrin
Volrin20 okt. 2022 - 19:55

Ik zal ook u er dan nog maar eens op wijzen dat er geen sprake van dwang was in dit geval. (Noch in het geval van knielen tegen racisme wat dat betreft)

Zandb
Zandb21 okt. 2022 - 6:26

Nuilert Wat u beweert, dat klopt niet. Als je lid bent van een groep, dan zal je je regelmatig geconfronteerd zien met de vraag: Wil ik me hier wel aan aanpassen? Binnen de grenzen van de wet, stellen groepen hun regels vast. (Je zal als voetbalelftal bv in een bepaald shirt 'moeten' spelen. En dan de vraag zich opdringen: "Wil ik dat wel?") Je hebt, in een land als Nederland altijd een keuze om te voldoen aan de regels die de groep stelt of niet. Alleen is die niet altijd even gemakkelijk. Al helemaal niet omdat in een vrij land iedereen - binnen de grenzen van de wet - daar ook weer wat van mag vinden. Maar ook omdat dat bijvoorbeeld ook kan betekenen dat je wordt verzocht te verdwijnen of dat je de eer aan jezelf houdt. Ik zie zo snel niet in hoe binnen de grenzen van de wet, daar een vies bruin luchtje aan kleeft.

Joop  den Uil
Joop den Uil20 okt. 2022 - 14:37

Echt onderbouwd is dit artikel niet; je kunt er alle kanten mee op, ook de mijne.

Sven Stevin
Sven Stevin20 okt. 2022 - 14:36

Mensen op natuurlijke wijze meekrijgen in noodzakelijke maatschappelijke veranderingen, dat is wat je het liefst wil. Maar het knielen als anti-racisme-statement t.b.v. de zwarte en gekleurde medemens voelde blijkbaar onbedoeld aan als een actie met een gedwongen karakter. Met zo’n gevoel van dwang vergroot je de kans op weerstand. In het stimuleren van acceptatie van zwarte mensen en anderen van kleur in Nederland kan het door de BLM-beweging geïntroduceerde knielen door topsporters e.a. zeker helpen, maar alleen als het vanuit een intrinsieke motivatie van henzelf komt. Juist dan wordt het een authentiek en daardoor geloofwaardig statement. Maar daar leek afgelopen jaar geen sprake van. Met als gevolg dat de acties op korte termijn helaas meer kwaad dan goed kan hebben gedaan. A lesson well learned? Dat vind u na uw betoog hierboven toch ook meneer Romer? De weigeraars verdienen kritiek in geen geval.

2 Reacties
Volrin
Volrin20 okt. 2022 - 19:56

"Maar het knielen als anti-racisme-statement t.b.v. de zwarte en gekleurde medemens voelde blijkbaar onbedoeld aan als een actie met een gedwongen karakter." Dat sommige mensen dwang zien waar die er niet is, is toch echt een probleem van die mensen.

Zandb
Zandb21 okt. 2022 - 6:29

Sven Maar allesbepalend is dan toch het antwoord op de vraag: "Waarom wil iemand niet knielen tegen racisme". En ik wil me niet voorstellen dat u werkelijk zo dom bent, dat u niet inziet, dat dan het antwoord op die vraag gewoon ter discussie staat en mag staan. Over dit artikel heeft u toch ook een mening?

Peterrr3
Peterrr320 okt. 2022 - 14:35

"De beelden waarin de Turkse international afgelopen zondag zichtbaar emotioneel “ik hou van jullie” schreeuwde naar de meegereisde fanatieke Feyenoord-aanhang, voelden ongemakkelijk aan." Als je niets met voetbal hebt, dan kun je bovenstaande onzin prima opschrijven. Kokcu werd niet toegejuicht omdat hij weigerde die band te dragen, want die werd gewoon door een teamgenoot gedragen, maar omdat hij onderdeel was van een winnend team. Als Feyenoord had verloren dan was hij niet daar gaan staan en indien wel zou hij niet toe zijn gejuicht, maar uitgescholden, want zo gaat dat nu eenmaal bij fanatieke supporters. U had dan waarschijnlijk wel de conclusie getrokken dat Feyenoord supporters enorm begaan zijn met de LHBTI gemeenschap. Dat ze zo boos waren dat hun aanvoerder die band niet droeg, dat ze hem na afloop uitgescholden hadden daarvoor...

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen20 okt. 2022 - 14:32

Ik lees "van bovenaf opgedrongen actie", "van bovenaf opgelegde acties" en "gedwongen karakter". Als dat het probleem was geweest had Kökçü dat wel gezegd. Maar hij zei zelf dat het vanwege zijn geloof was - daarom gaat de vergelijking met Max Verstappen ook mank, die zegt dat hij achter het doel van de actie staat maar dat op zijn eigen wijze wil uiten. Kijk, je kunt ook gewoon zeggen ik heb geen zin om dat bandje te dragen omdat het opgelegd wordt, maar ik heb geen enkel probleem met homofilie of homoseksualiteit. Dan ben je duidelijk. Maar in plaats daarvan krijgen we een hoop gedraai. Ibrahim Affelay en Redouan El Yaakoubi die met een hoop meel in de mond praten over 'respect voor iedereen'. Dat is duidelijk een poging om het zo algemeen te maken dat je de angel er uit haalt. Lubach fileerde dat aardig, waarbij ook de Feyenoord aanhang niet gespaard werd: https://www.youtube.com/watch?v=3lOajD2TtrU Echt, dat gedraai en gelul over respect, het komt mijn neus uit. Het zou natuurlijk kunnen dat de auteur gelijk heeft dat het niet zozeer uit Kökçü zelf komt maar meer uit vrees voor zijn achterban. Dat valt tot op zekere hoogte te begrijpen en het is goed om in je achterhoofd te houden dat hij in een lastiger positie zit dan bijvoorbeeld de meeste deelnemers aan deze opiniesite. Maar dat zegt dan weinig puiks over die achterban.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 okt. 2022 - 14:23

Ik gok dat als er in deze kwestie een witte christelijk religieuze weigeraar was geweest deze dezelfde behandeling had gekregen als deze moslims.

GeenProbleem
GeenProbleem20 okt. 2022 - 14:19

Turken zijn ook wit, en religie is een keuze. De kleur van je huid is dat niet.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier20 okt. 2022 - 19:54

Goeie observatie kerel!

HenryHansen
HenryHansen20 okt. 2022 - 14:17

"anti-moslim-racisme", zucht, daar gaan we weer. Het blijft moeilijk om feiten te benoemen (door Haenen) zonder dat gelijk de racisme / haat kaart getrokken wordt. Die voetbalsupporters die terrecht van anti homo sentiment worden beticht trekken die kaart toch ook niet? Overigens Haenen had het over homohaat in de context van het geweld tegen homos waar bepaalde groepen in zijn oververtegenwoordigd. Er ligt hierover nog een rapport in een lade bij een wethouder. Aan onze huidige waarden gemeten is de mening van Orkun Kökçü tav homosexualiteit inderdaad primitief (middeleeuws), zoals die dat ook is van streng christelijken. Bovendien is Kökçü hupocriet want op zijn mouw pronkt wel een gokreclame. Net als blanken kunnen moslims ook wel tegen een stootje, of niet dan?

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier20 okt. 2022 - 19:22

je bent dus voor moslimhaat maar tegen het benoemen van witte als zodanig. Duidelijk.

Zandb
Zandb21 okt. 2022 - 6:41

Hansen Wanneer u deze uitspraak: "Heel veel moslims, daar komt de homohaat vandaan!” wilt zien als een "feitelijk benoemen", dan zit u mis. De homohaat komt niet uitsluitend van moslims en dat kan elke week feitelijk vastgesteld worden, zoals de schrijver duidelijk maakt. Dat 'veel' moslims - en dan beroep je je op onderzoeken - moeite hebben met het zien van homoseksualiteit als een normaal iets, dat is dan bijvoorbeeld wel een feitelijk benoemen. Maar helaas zei Haenen dat dan weer niet.

Jopie666
Jopie66620 okt. 2022 - 14:04

Zoals ik hier al keer op keer heb gezegd. De islam kan niet tegen kritiek en dit is pas het begin hoor. Volgende stap wordt geweld en aanslagen. Ik moet niets van de anti islam partijen hebben, maar hierin hebben ze gewoon gelijk. Voor de conservatieve islam fanatici zijn we gewoon ongelovigen. 10% van de islam gelovigen is super fanatiek en hoort niet thuis in een seculier Nederland. Dat gaat gewoon fout. Maar ook in veel andere moslim landen.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier20 okt. 2022 - 19:57

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Volrin
Volrin20 okt. 2022 - 19:58

"Voor de conservatieve islam fanatici zijn we gewoon ongelovigen. " Voor de conservatieve Christen fanatici net zo goed. Zie bijvoorbeeld de mensen die vrouwen lastig vallen bij abortus klinieken.

Mr Ed
Mr Ed20 okt. 2022 - 14:01

Orkun Kökçü staat daar niet als persoon maar als aanvoerder van Feyenoord, dus als vertegenwoordiger van een bedrijf. Het lijkt me niet prettig voor een niet strikt heterosexuele jeugdspeler om de aanvoerder van je club dit soort dingen te horen zeggen. Als een vertegenwoordiger van Shell hetzelfde zou zeggen vanuit zijn reformatorische geloof zou de ophef nog groter zijn.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier20 okt. 2022 - 19:58

Dat is op geen enkel feit gebaseerd. Oftewel kul.

omaoeverloos
omaoeverloos20 okt. 2022 - 13:59

Wat een ingewikkelde uitleg weer. Kökçü is nog jong en heeft voor zijn carriere in het Turks nationale team gekozen. Een carriere die door het dragen van dat bondje wel eens een stevige deuk had kunnen oplopen. Burak Yılmaz droeg het bandje wel gewoon, maar die is in de nadagen van zijn carriere.

Ewout Pool
Ewout Pool20 okt. 2022 - 13:54

De meeste moslims hebben ook niks met homoseksualiteit. Lees de Koran. Die is daar vrij expliciet over. En je mág ook niks met homoseksualiteit hebben. Er zijn (naast de moslims) genoeg groepen die ook anti-homo zijn. Denk aan conservatieve christenen, maar ook voetbalsupporters en vele andere groepen. Je mag ook tegen BLM zijn, of vóór Zwarte Piet. Maar anderen mogen daar wat van vinden, ook in de media. En het dus afkeuren. Het is dan ook terecht dat aan de mening van de desbetreffende voetballert geen consequenties zitten. De volgende wedstrijd is hij weer gewoon aanvoerder. Maar ik mag zijn mening inderdaad achterlijk vinden.

7 Reacties
Jopie666
Jopie66620 okt. 2022 - 14:27

Klopt als een bus. Ik zeg al jaren dat zwakke groepen zich moeten bewapenen. Het wachten in Nederland is op een homo of iemand anders die 5 overlastgevers van het ware geloof en die een straat of wijk terroriseren overhoop schiet. Dit gaat gebeuren hoor binnen een paar jaar.

Zandb
Zandb20 okt. 2022 - 14:30

Ewout En als ik nu eens beweer, dat de koran helemaal niet expliciet is als het om homoseksualiteit gaat, toont u mij dan die teksten die het tegendeel bewijzen?

Pater
Pater20 okt. 2022 - 15:52

1 Waarop baseer je je idee dat de meeste moslims anti-homo zijn? Of dat al of niet in de koran staat lijkt me geen overtuigende onderwbouwing, dat geldt ook voor de bijbel. 2 De voetballer geeft met zijn weigering helemaal niet aan dat hij antihomo is. Het lijkt er meer op dat hij voorzichtig is vanwege mogelijke reacties van anderen, niet in het minst van de Turkse voetbalbond.

Volrin
Volrin20 okt. 2022 - 20:01

"De meeste moslims hebben ook niks met homoseksualiteit. Lees de Koran." Net zoals het Christendom/de Bijbel, is er geen één monolitische Islam met een overduidelijke en objectieve interpetatie van de Koran. Ja, veel moslims lezen, of waarschijnlijker, laten zich voorlezen, dat de Koran teksten tegen homo's bevat, maar niet allen. De Bijbel bevat namelijk even goed teksten die als anti-homo geïnterpeteerd kunnen worden. Zie bijvoorbeeld de steun voor de Nashville verklaring door sommige prominente christenen in Nederland.

Ewout Pool
Ewout Pool20 okt. 2022 - 20:13

Beste Zamb, even googelen levert (uit meerdere) deze Ayat op: Soera De Hoogten 80-82.) "Gij nadert met wellust mannen, in plaats van vrouwen. Neen, gij zijt een volk dat de perken te buiten gaat." Het antwoord van zijn volk was slechts: "Verdrijft hen uit uw stad, want zij zijn mannen die zich rein willen houden." De bijbel: (uit meerdere) Leviticus 18:22 “ Wie met een man het bed deelt als met een vrouw, begaat een gruweldaad. Beiden moeten ter dood gebracht worden en hebben hun dood aan zichzelf te wijten.” Bedenk hierbij wel dat de bijbel een menselijk product is, waarbij interpretatie en aanpassing toestaan zijn. De Koran is Allah’s woord, letterlijk neergedaald uit de hemel.

Zandb
Zandb21 okt. 2022 - 6:51

Ewout En hoe expliciet wordt in die Soera dan de homoseksualiteit veroordeelt? Ik lees alleen maar, dat je alleen vrouwen met "wellust" mag benaderen. Van mannen moet je werkelijk houden, als je er een seksuele relatie mee aangaat. Nou, zie daar maar eens een expliciet veroordelen van de homoseksualiteit in. En wat in de bijbel staat, dat staat niet in de koran (en de andere vermeende heilige islamitische boeken.) Maar goed: volgens dat citaat uit de bijbel, is met een man als een vrouw het bed delen een gruweldaad. Helemaal mee eens. Ik vind dat inderdaad inderdaad gruwelijk onwaarachtig (een gruweldaad) als je dan met een man het bed deelt en je doet alsof die man een vrouw is, Maar dat hiermee heel expliciet homoseksualiteit veroordeeld wordt, ik vind juist van niet.

Volrin
Volrin21 okt. 2022 - 9:42

@Ewout "Bedenk hierbij wel dat de bijbel een menselijk product is, waarbij interpretatie en aanpassing toestaan zijn. De Koran is Allah’s woord, letterlijk neergedaald uit de hemel." Nu ben je echt onzin aan het verkopen. Voor veel Christenen is de bijbel wel degelijk het woord van god en er zijn ook Moslims die erkennen dat de Koran door mensen is gemaakt.

Mokker
Mokker20 okt. 2022 - 13:46

Drogredenering, als het door je geloof wordt opgedrongen, is het dan nog een vrije keuze?

6 Reacties
Zandb
Zandb20 okt. 2022 - 14:33

Mokker Tja, als je er voor kiest om te leven volgens bepaalde principes, dan dringen die principes jou inderdaad bepaald gedrag op. Als je bv vindt, dat je niet mag stelen, dan lijkt het me logisch dat dat principe je verbiedt te stelen. Wat daar nu precies zo drog aan is, aan zo'n redenering, dat zou ik niet weten. Maar u legt het me vast wel uit.

Marcus A.2
Marcus A.220 okt. 2022 - 14:36

Wel als je uit vrije keuze voor dat geloof kiest.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist220 okt. 2022 - 16:40

Zou in dit land niet de kost willen geven aan de mensen die menen dat een door het geloof verplicht hoofddoek voor de vrouw de eigen keuze van die vrouw is. Vooral binnen zichzelf progressieve noemende kringen zoals GroenLinks en D66 is deze misvatting erg hardnekkig…

Nemo2
Nemo220 okt. 2022 - 17:30

Het is een vrije keuze zolang je niet gedwongen wordt dat geloof te belijden.

Middenman
Middenman20 okt. 2022 - 18:59

@Moker - Natuurlijk! Mensen kiezen namelijk zelf of ze geloven of niet. En gelovigen nemen binnen hetzelfde geloof ook hele verschillende standpunten in. Het zijn allemaal vrije keuzes. En als dat niet zo is, dan is er sprake van groepsdruk. En dat komt in alle groepen voor, gelovig of ongelovig.

Volrin
Volrin20 okt. 2022 - 20:01

Het is dan in ieder geval niet afgedwongen door de organisatoren.

Ivan61
Ivan6120 okt. 2022 - 13:42

Elke persoon kan eigen keuzes maken beste Rene. Jij bent niet in positie om te generaliseren. Han van der Horst vergeleek deze 2 jongens met Wilders en Baudet want zij willen niet meegaan. Dat vond ik ronduit belachelijk. Zulke kwesties bespreek ik altijd met mijn dochter. Zij is onderdeel van LGBTIQ+ gemeenschap. Zij moest lachen om hypocrisie van de media. Alsof deze 2 jongens paar homo's in elkaar geslagen hebben zei ze. Gaat nergens over.

7 Reacties
Zandb
Zandb20 okt. 2022 - 14:43

Ivan Die vergelijking van die twee jongens met Wilders en Baudet, daar maakt u ten onrechte een karikatuur van. Niet het feit, dat deze jongens een besluit namen en het besluit op zich stonden bij Han ter discussie, zoals u valselijk veronderstelt, maar wel hoe ze uitlegden tot hun beslissing te zijn komen. Het is heel simpel: Als u Jan een aardige vent wilt vinden dan is dat aan u. Als u redenen geeft waarom u Jan dan een aardige vent vindt, kijk, daar kunnen (moeten?) we het over hebben! Helemaal hilarisch vind ik het idee, dat als ik zou beweren dat homo's niet normaal zijn, dat er dan volgens u en uw dochter niets aan de hand is, want ik sla immers geen homo's in elkaar?

Ivan61
Ivan6120 okt. 2022 - 19:26

Zandb, Wordt jij nooit duizelig van jouw gedraai?

Volrin
Volrin20 okt. 2022 - 20:04

Een relativeringsdrogredennatie op zich al onlogisch, maar helemaal als basis voor een beschuldiging van hypocrisie.

Ivan61
Ivan6120 okt. 2022 - 20:38

Volrin. Jij hebt over jezelf neem ik aan.

Volrin
Volrin21 okt. 2022 - 9:45

@Ivan "Jij hebt over jezelf neem ik aan." Aangezien ik geen van beide drogredenaties gebruik lijkt het me duidelijk dat het over jouw oorspronkelijke bericht gaat. Je begaat een relativeringsdrogredennatie door te stellen dat iets pas homofobie als homo's in elkaar geslagen worden. (Ook een No True Scotsman drogredenatie trouwens) En die drogredenatie gebruik je dan om te stellen dat de media hypocriet doet.

Volrin
Volrin21 okt. 2022 - 9:45

@Ivan "Wordt jij nooit duizelig van jouw gedraai?" Waardeloos geval van projectie van je.

Ivan61
Ivan6121 okt. 2022 - 10:23

Volrin, Weet je wat grappig is aan jouw reactie? Jij haalt een zin uit en reageer daarop. Zoals ik al schreef is mijn dochter het onderdeel van LGBTIQ+ gemeenschap en haar reactie waardeer ik meer dan jouw gezwam. Als jij niet verder komt dan wat jij schrijft dan ben jij redelijk verloren in de echte wereld. Het dragen van een band of knielen tegen racisme stelt niks voor. Zij knielen nu 2 en half jaar maar er is weinig veranderd helaas.

Sam V
Sam V20 okt. 2022 - 13:38

Eén zin die direct de kern van het probleem raakt: “Mensen op natuurlijke wijze meekrijgen in noodzakelijke maatschappelijke veranderingen, dat is wat je het liefst wil.” Die noodzakelijkheid wordt op veel vlakken waar progressief links zich voor inzet door veel mensen in Nederland niet gedeeld. Dit wordt ook alleen maar erger zolang we meer conservatief religieuze mensen naar Nederland halen. Ik denk wel dat het wijs is voor progressief links om het subtiel te houden. Gewoon in media en reclame-uitingen de gewenste maatschappij blijven uitdragen. Misschien wordt het dan ooit ook door de andersdenkenden overgenomen. ZP was nog makkelijk omdat daar geen religieuze aspecten aan zaten. Ik zou het subtieler doen op religieus beladen onderwerpen. Een proces van lange adem.

4 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.220 okt. 2022 - 14:41

"Ik zou het subtieler doen op religieus beladen onderwerpen. Een proces van lange adem." Religie gaat niet verdwijnen. Integendeel, het zal zijn plaats weer opeisen als de huidige westerse God, die van het materialisme en egocentrisme aan kracht zal verliezen. Dan zal er weer ruimte zijn voor de God van geloof, hoop en vooral liefde.

Pater
Pater20 okt. 2022 - 15:54

Waarop baseer je je idee dat NL meert conservatieve religieuzen binnen haalt? Bijv. de Syrische vluchtelingen zijn vaak redelijk moderne en opgeleide mensen.

Volrin
Volrin20 okt. 2022 - 20:05

@Marcus "Dan zal er weer ruimte zijn voor de God van geloof, hoop en vooral liefde. " 1. Welke god is dat? 2. Hoe weet je dat die bestaat?

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek21 okt. 2022 - 17:09

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks20 okt. 2022 - 13:31

Iedere Nederlander mag eigen keuzes maken en daar mag iedereen dan weer iets van vinden, wat je daar ook van vindt.

4 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem20 okt. 2022 - 16:55

Nee hoor! Dat mag dus niet, want kritiek op de islam is racisme oid.

oproerkraaier
oproerkraaier20 okt. 2022 - 19:14

Geenprobleem, volgens mij heb ik al vaker gezegd dat het Verontmenselijken van moslims niets van doen heeft met islamkritiek. Moslimhaat is vaak puur een variatie op het antijoods zijn van de nazis.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks20 okt. 2022 - 19:17

@GeenProbleem Wat een flauwekul, maar het staat je vrij om er voor te kiezen om jezelf op deze manier in de slachtofferrol te wentelen. Daar vind ik dan wel weer wat van, maar dat had je vast wel verwacht.

GeenProbleem
GeenProbleem20 okt. 2022 - 21:02

@brenda Daar komt dit gehele artikel toch gewoon op neer? De slachtofferrol?

Sven Stevin
Sven Stevin20 okt. 2022 - 13:29

"Witte Nederlanders mogen wél eigen keuzes maken, islamitische Nederlanders niet" Behalve dat deze tekst met haar generaliserende karakter naar huidskleur als racistisch verstaan moet worden heeft een groot deel van de blanke Nederlanders een niet of nauwelijks te onderscheiden huidskleur van de meeste islamitische Nederlanders.

5 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 okt. 2022 - 14:27

Dat schreef ik ook in mijn comment.

oproerkraaier
oproerkraaier20 okt. 2022 - 14:48

Zelf discrimineer je om de haverklap moslims, maar je vindt het racistisch als iemand spreekt over "witte Nederlanders" Je hypocrisie lijkt echt grenzeloos.

Zandb
Zandb20 okt. 2022 - 14:48

Sven Afgezien van de wartaal weer, of de door u geciteerde stelling waar is of niet, dat bepaalt 'het bewijs'. Dat bewijs dat laat u hier achterwege. En dat zou hier ter discussie moeten staan. Als iemand beweert dat rozen lekker ruiken, dan is die stelling niet ontkracht als ik stel dat er ook andere bloemen zijn die lekker ruiken.

Sven Stevin
Sven Stevin20 okt. 2022 - 16:17

En voor de goede orde: Ik ben het er dus mee eens dat een dwingend karakter ongewenst is. Ik wens zelf te bepalen wanneer en hoe ik mijn antiracistische en anti-homofobie (Incl. gericht tegen alle LHBTQ+-ers) overtuiging kenbaar maak. Het maakt ook dat degenen die deze overtuigingen niet delen, en dus wel racistisch of homofobisch zijn niet gedwongen worden tot dit gebaar wat dan natuurlijk sowieso onoprecht zou zijn. Daar win je niets mee. Wanneer je racisme of homofobie (incl. tegen alle LHBTQ+-ers) door personen of organisaties concreet vaststelt zijn er tenslotte ook rechtsmiddelen en verder rest ons, die deze haat niet delen, een volgehouden openlijke steun zonder van buiten opgelegde collectivistisch gebaren. Daarmee zijn veruit de meeste streng-christelijken ook teruggedrongen waar het gaat om homohaat.

Volrin
Volrin20 okt. 2022 - 20:08

@Sven " Ik ben het er dus mee eens dat een dwingend karakter ongewenst is." Er was geen dwingend karakter, evident omdat beide spelers een ander keuze hebben gemaakt. " Ik wens zelf te bepalen wanneer en hoe ik mijn antiracistische en anti-homofobie (Incl. gericht tegen alle LHBTQ+-ers) overtuiging kenbaar maak." Klopt en dat is precies wat beide spelers gedaan hebben. "Het maakt ook dat degenen die deze overtuigingen niet delen, en dus wel racistisch of homofobisch zijn niet gedwongen worden tot dit gebaar wat dan natuurlijk sowieso onoprecht zou zijn. Daar win je niets mee." Gelukkig dan dat er van dwang geen sprake was. Dus misschien is het tijd die stropop eens bij het oud vuil te zetten.

weereenmening
weereenmening20 okt. 2022 - 13:04

Het is inderdaad een paradox. Aan de ene kant willen we diversiteit. Maar aan de andere kant leidt deze diversiteit juist tot beperking van andere segmenten in de samenleving zoals in dit geval de LHBTI+ gemeenschap. Oplossing lijkt te zijn om af te dwingen dat iedereen dezelfde mening is aangedaan, maar dat leidt dan juist weer tot beperking van diversiteit. Diversiteit is leuk als het eten, vakantie en andere gezellige gewoonten betreft, echter diversiteit van meningen lijkt niet altijd goed uit te pakken.

6 Reacties
Zandb
Zandb20 okt. 2022 - 14:49

mening Ik wil aan geen kant diversiteit die leidt tot discriminatie.

dirk den boer
dirk den boer20 okt. 2022 - 18:28

De hoofddoek is hier natuurlijk ook mooi voorbeeld van. Wat moet je daar nu weer mee als feminist of Groen Linkser?

Volrin
Volrin20 okt. 2022 - 20:10

"Het is inderdaad een paradox. Aan de ene kant willen we diversiteit. Maar aan de andere kant leidt deze diversiteit juist tot beperking van andere segmenten in de samenleving zoals in dit geval de LHBTI+ gemeenschap. " Onzin, dat is geen paradox. Het staat homofoben vrij om homofobe gedachten te hebben. Ze mogen het alleen niet uitvoeren (discriminatie, geweld etc). Homoseksualiteit daarentegen heeft geen schadelijke gevolgen voor homofoben. "Oplossing lijkt te zijn om af te dwingen dat iedereen dezelfde mening is aangedaan, maar dat leidt dan juist weer tot beperking van diversiteit." Er is werkelijk niemand die dat een oplossing vind, behalve, klaarblijkelijk, jij.

Volrin
Volrin20 okt. 2022 - 20:11

@dirk "De hoofddoek is hier natuurlijk ook mooi voorbeeld van. Wat moet je daar nu weer mee als feminist of Groen Linkser?" Mensen de keuze geven. Niet iedereen draag een hoofddoek om religieuze redenen.

dirk den boer
dirk den boer21 okt. 2022 - 10:32

Niet net doen of dragen van hoofddoek net zoiets is als drgen van handtas ja of nee, Volrin, lees Lale Gul eerst eens (ook als je het over keuze hebt), die als ze 11 is door haar moeder in een hoofddoek wordt gehesen. - Ik voelde me kutter dan ooit (omdat ze toch tegen de leerkrachten zei dat ze het uit eigen vrije wil zo deed), glimlachte het van me af, en ging een potje huilen in de dames wc -. Tsja, vrijheid blijheid, leve de diversiteit, maar hoe stel je je als progressief feminist hiertegen op? Moeilijk hoor, ik hoor het gehuil al uit zowel rechtse als linkse hoek, het is nooit goed, ondanks die diversiteit...

weereenmening
weereenmening21 okt. 2022 - 12:13

@Volrin "Het staat homofoben vrij om homofobe gedachten te hebben. Ze mogen het alleen niet uitvoeren (discriminatie, geweld etc)." Met een beroep op godsdienst mag men gewoon stelling nemen tegen homoseksualiteit. Of de volgelingen deze leer dan vervolgens in de praktijk gaan brengen laat zich raden. "Er is werkelijk niemand die dat een oplossing vind, behalve, klaarblijkelijk, jij." De dwang om de aanvoerdersband te dragen is een schoolvoorbeeld van het keurslijf waarin mensen geperst dienen te worden. Deze "oplossing" wordt dus breed gedragen onder lieden die uniformiteit van diversiteit denken te kunnen creëren.

TheunT
TheunT20 okt. 2022 - 13:00

Een religieuze doctrine beperkt inderdaad de keuzevrijheid...

3 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.220 okt. 2022 - 14:45

En, wat heeft keuzevrijheid gebracht? Mensen blijken toch vooral voor zichzelf te kiezen, daarom is het ook zo'n zooitje. Misschien moeten we een God zien te vinden die ons kan leren wat naastenliefde en zelf opoffering is. Een God die ons leert om voor de zwakkeren op te komen, te zorgen voor de zieken, die ons leert om niet altijd onszelf centraal te stellen.

Volrin
Volrin20 okt. 2022 - 20:12

@Marcus "Misschien moeten we een God zien te vinden die ons kan leren wat naastenliefde en zelf opoffering is." Hoezo zouden we daar een god voor nodig hebben?

TheunT
TheunT21 okt. 2022 - 10:58

Lijkt me duidelijk dat een externe entiteit die je voorhoud wat goed en slecht is minder "effectief" is dan iemand hier zelf kritisch over na te laten denken.

Nicolay2
Nicolay220 okt. 2022 - 12:59

Ik heb als Nederlandse Atheïst niets tegen homo’s, maar de gay pride in Amsterdam vind ik afschuwelijk, en zeker het hoogtepunt de Canal Parade, een bonte stoet van boten met mensen die zeker geen statement maken voor mensen die een andere seksuele geaardheid hebben.

2 Reacties
Oki Doki
Oki Doki20 okt. 2022 - 16:34

Ik denk dat de Gay Pride ook wel iets is waar de meeste mensen voor hun eigen plezier komen en niet om een statement te maken. Net als bij voetbalwedstrijden waar supporters voor hun eigen plezier komen (hoe afschuwelijk het hele gebeuren ook is) en niet om een statement te maken.

Volrin
Volrin20 okt. 2022 - 20:13

"Ik heb als Nederlandse Atheïst niets tegen homo’s, maar de gay pride in Amsterdam vind ik afschuwelijk, en zeker het hoogtepunt de Canal Parade, een bonte stoet van boten met mensen die zeker geen statement maken voor mensen die een andere seksuele geaardheid hebben. " Dan heb je ook bezwaren tegen Zuid-Amerikaans carnaval neem ik aan?