Joop

Witte Nederlander, het ligt echt aan jou

  •  
10-07-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
202 keer bekeken
  •  
5560976320_142c05de3c_o

© Hofplaats Den Haag, kunstwerk waar artikel 1 van de Grondwet in verwerkt is / cc-foto: Roel Wijnants

In Nederland zijn we groot voorstander van benoemen, wegkijken is een doodzonde. Of, nou ja, behalve dan als het gaat om het eigen racisme
Toen in 2015 Mitch Henriquez door een groep politieagenten met geldingsdrang midden op een festivalterrein werd gewurgd , werd direct luid geroepen dat hij zijn dood aan zichzelf te wijten had. Had hij niet – weliswaar met zijn hand op zijn zaakje – geroepen dat hij een wapen had? En hij had zich ook niet zo moeten verzetten toen de een na de andere agent zich vol overgave op hem stortte. Met zijn huidskleur had het niets te maken.
Toen Sylvana Simons zich aansloot bij DENK en niet veel later een eigen partij startte, werd zij gesommeerd toch vooral zo spoedig mogelijk terug te gaan naar Suriname, of zelfs naar Afrika, om daar maar ongelijkheid aan de kaak te stellen. Haar strijd tegen Zwarte Piet leverde haar een imposante reeks doodsbedreigingen op, maar die had zij ook wel een beetje aan zichzelf te danken. Had Sylvana het immers niet aangedurfd kritiek te uiten op de cultuur van het Nederland dat haar zo welkom had geheten? Met haar huidskleur had het niets te maken.
Toen in 2016 een tweetal brandbommen naar een moskee in Enschede werd gegooid, was dat geen aanslag. Ja, volgens de rechter wel , maar dat was een overtrokken reactie. Er moest ook vooral niet te zwaar aan getild worden, de projectielen werden immers tegen een buitenmuur gegooid en landden vervolgens in het gras. De moskee vloog niet in brand, er raakte niemand gewond. Een noodkreet van bezorgde burgers die – niet gehoord door Den Haag – hun onvrede uitten jegens een ideologie die haaks staat op de Nederlandse normen en waarden. Met de afkomst van de bezoekers van die moskee had dat niets te maken.
Afgelopen weekend werd in Amsterdam een zwarte vrouw door haar AirBnB-verhuurder van de trap gesmeten. De vrouw was anderhalf uur te laat met uitchecken en had, potverdikkie, een vlek op de vloer gemaakt. Dat de verhuurder, een witte man, bij zijn hardhandige uitzetting herhaaldelijk sprak van ‘you people’ moeten we niet te zwaar aan tillen. En had hij niet ook het appartement aan haar verhuurd? Met haar huidskleur had het dus, u raadt het al, helemaal niets te maken.
Benoemen In Nederland zijn we groot voorstander van benoemen, wegkijken is een doodzonde. Of, nou ja, behalve dan als het gaat om het eigen racisme. Racisme lijkt in Nederland simpelweg niet te mogen bestaan. Mensen met een migratie-achtergrond die alleen al vanwege hun naam niet worden uitgenodigd op een sollicitatiegesprek? Geen racisme, vecht je maar in. De jaarlijkse parade met clowns in blackface compleet met kroespruik en dikke rode lippen? Geen karikatuur, gewoon een leuk kinderfeestje. Nazaten van tot slaaf gemaakten door Nederlanders? Hou toch eens op, dat is al zo lang geleden.
Het racismedebat mag in Nederland niet gevoerd worden. Het maakt niet uit hoe vaak we als kikkerlandje ook op de vingers getikt worden door de Verenigde Naties, het bestaat hier niet. Punt uit. Racisme is iets van vroeger. Vergeet alle hierboven aangehaalde voorbeelden, dat het geen incidenten zijn, slechts de krenten uit een dikke, dikke pap. Zolang hier in Nederland niet midden op de Dam zwarte mensen gelyncht worden door lui in Ku Klux Klan-kostuums, bestaat racisme voor veel witte mensen simpelweg niet.
Het werkelijke gevaar ligt niet eens bij de volslagen idioten die met molotovcocktails smijten of die gephotoshopte filmpjes verspreiden waarin een zwarte vrouw gelyncht wordt. Het echte gevaar schuilt in het massale wegkijken daarvan en het simpelweg niet willen erkennen wat daar gebeurt. De vele mensen die simpelweg hun schouders ophalen als er weer eens een bedrijf ‘gewoon geen buitenlanders’ wil aannemen. Als er een politicus zijn toehoorders ophitst om ‘minder minder Marokkanen’ te scanderen of het heeft over ‘ homeopathische vermenging ’ of ‘ omvolking ’. Het zijn de mensen die zichzelf al op de borst kloppend wijsmaken dat ze geen racist zijn, maar tegelijkertijd zwijgen wanneer kranten schrijven dat een zwarte vrouw van de trap is ‘ gevallen ’ of dat het ‘een auto’ was die op moskeegangers inreed.
Beerput Zolang de ‘gewone’ Nederlander weigert in te zien dat er in Nederland een joekel van een racismeprobeem heerst, komen we geen stap verder. ‘Ja, zwarte mannen, jullie worden bewezen op basis van je huidskleur vaker staande gehouden door de politie. Als jullie nou eens stoppen met daarover klagen komen we een stuk verder.’ Zo werkt het niet. Je kan en mag niet verwachten dat degenen die stelselmatig worden achtergesteld degenen zijn die water bij de wijn doen.
De racistische beerput is een paar jaar geleden al wijd opengetrokken en die gaat voorlopig ook niet meer dicht. Nederlanders met een migratieachtergrond laten zich vaker en steviger horen en eisen hun rechtmatige plek in de Nederlandse samenleving op. Daar kun je boe en bah van spreken, maar het gelijk is niet aan jouw zijde. De instituties die de achterstelling van mensen van kleur in stand houden moeten worden afgebroken en dat gebeurt pas als de mentaliteit van de ‘ik ben geen racist, maar-Nederlander’ verandert. Pas wanneer zij erkennen dat er iets grondig mis is, kunnen echte veranderingen in gang gezet worden.
Witte Nederlander, het ligt echt aan jou.

Meer over:

opinie, racisme
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (342)

Peter van Daalen
Peter van Daalen27 jul. 2017 - 14:55

Ongefundeerd stuk Pascal, je weet dat racisme niet uit te roeien is, toch? Je maakt je er immers zelf ook schuldig aan in je slotzin. Zo voorspelbaar om de witte Nederlander weer de schuld te geven, gelukkig zijn de meeste Nederlanders te intelligent om in die voorspelbare val te lopen. Mijn buitenlandse-vrienden-bestand dunt erg uit de laatste jaren vanwege de felheid waarmee sommige zich laven aan de racisme discussie die de laatste jaren door een handvol schreeuwers wordt gevoed. Opeens hoor ik hen tegen mij zeggen dat het eigenlijk allemaal "jullie" schuld is....."jullie" Pascal, "you people" heeft dus meer betekenissen dan wat jij bedoelt en zo doorzichtig blijft herhalen in je stukje. "You people" vergeten ook een belangrijk feit, de tolerante Nederlander is sterk in aantal afgenomen de laatste jaren mede dankzij het vaak onnodig spelen van de racismekaart. Jullie doel is verder weg dan ooit.

4 Reacties
Libertain
Libertain27 jul. 2017 - 15:48

Vraag ik me aan de hand van je reactie af of je weet wat "reverse ethnische profilering" betekent. Zeker niet. Overigens is de volgende bewering helemaal fals: ("....vergeten ook een belangrijk feit, de tolerante Nederlander is sterk in aantal afgenomen de laatste jaren mede dankzij het vaak onnodig spelen van de racismekaart.") Bovengenoemde verschijnsel is volop op gang reeds ruim meer dan 12 jaren onder de aanvoering van PVV/Wilders en dergelijke die de Pandora-box op bevel van Bolkestein(VVD) hebben opengedaan. Ineens bleken de tolerantie getallen veel minder te zijn. Heb je zeker onbewust verklapt wat werkelijk bij jou speelt.

Terp2
Terp227 jul. 2017 - 23:26

Beste Libertain, Ja precies en de opkomst van Wilders heeft natuurlijk niets te maken met het opkomen van islam geweld. zielig gejammer over oude boeken. Laten we als mensheid het universum kolonaliseren ipv huilen in verschillende hoekjes. Is dat wat?

Libertain
Libertain29 jul. 2017 - 7:17

Inderdaad haast niets, iedereen ziet dat Wilders aanhang gewoon een verzameling fascisten is van allerlei Alloy die buitenlanders zoeken om hun inwendige xenofobie te mogen uitspugen. Wel zullen we hem eeuwig dankbaar mogen zijn dat hij dat zichtbaar gemaakt heeft die direct onder het vernis lag.

Terp2
Terp229 jul. 2017 - 11:44

Het lijkt mij verschrikkelijk om in uw wereld te leven. Wat een zwarte kijk heeft u op Nederland. 20 zetels heeft Wilders gehaald. En dit zouden dan allemaal fascisten zijn? Er lopen hele rare figuren rond die hun stem graag aan wilders geven. Eens. Maar het overgrote deel maakt zich zorgen om het feit dat er moslims rondlopen die geen probleem hebben met het opblazen van vrouwen en kinderen. Wilders maakt handig gebruik van deze angst. Het is een reële angst maar met een verkeerde oplossing. Denkt u werkelijk dat al deze mensen een vernis laagje hebben bovenop hun 'xenofobie' uitspattingen. Of zou het overgrote deel zich zorgen maken over de barbaarse uitspattingen van de islam. Ik denk dit laatste. Je hart moet van steen zijn als je je geen zorgen zou maken over de achterlijkheid waarmee bepaalde stromingen binnen de islam hun wil de wereld willen opleggen. En voor sommige mensen is het moeilijk om onderscheid te maken tussen de 'gewone' moslim en de extremist. Zij halen natuurlijk hun levenslessen uit precies hetzelfde boek. Zij denken ik zie de moslims niet massaal in opstand komen tegen de extremisten die hun geloof kapen. Zij zullen het dan wel stilletjes goedkeuren. De waarheid zal eerder zijn dat de 'gewone' moslims zich niet verantwoordelijk voelen voor het gedrag van extremistische individuen. Het is maar hoe je naar de wereld kijkt. Uw kijk is mij te zwartgallig. En ik voel mij ook niet verantwoordelijk voor de xenofobe Nederlandse individu. Om iedere Wilders stemmer over 1 kam te scheren is makkelijk. U hoeft dan verder niet na te denken. Doe uw oogkleppen af en zie dat er grijskleuren zijn, kijk nog beter en u ziet misschien het prachtige kleurenspectrum aan meningen en de bijhorende grondslag. Succes!

GermaS
GermaS27 jul. 2017 - 13:33

Ik raak er bijna van in de war, zit ik op m'n vaste dansavond, druk met de andere dames, me te verbazen over de laatdunkende houding van enkele arabische dames over de dames uit het rifgebergte, komt er een ander naast me zitten: 'haha, jij bent bruiner dan ik". Waarbij ik me luidop afvraag of ik meedeed aan een wedstrijd hierover, zonder dat zelf te weten. Maar nee, het is lachen omdat ik een blanke ben en zij een vrij donkere Indische dame. Oh, dat had ik nog niet in de gaten, sorry... raak er van in de war... ik zag eerlijk gezegd de verschillen nog niet, wil me graag aanpassen, maar mezelf druk maken over mijn kleurtje of neerbuigend doen over mensen met een andere afkomst; dat past me niet. Alleen over de oorspronkelijke bewoners uit het dorp even verderop, die komen uit een gat, al sinds eeuwen, maar dat is eigenlijk gewoon een grap.

Terp2
Terp227 jul. 2017 - 7:40

Dit artikel is net zo erg als een opsomming van al het moslim geweld van de afgelopen jaren (en die lijst is helaas een stuk langer). Om vervolgens de vinger naar alle 'gewone' moslims te wijzen en hun de schuld te geven omdat ze wegkijken. Zolang zij niet inzien dat er een joekel van een probleem is met hun godsdienst zal het islam geweld de komende jaren alleen maar erger worden en komen we geen stap verder.

2 Reacties
Libertain
Libertain27 jul. 2017 - 9:49

Om in lijn met je redenering te blijven - komt al het racisme in onze maatschappij vanuit onze godsdienst dan?

Terp2
Terp227 jul. 2017 - 13:59

Beste Libertain, de 'redenering' gaat over het verantwoordelijk stellen van een grote groep voor de daden van individuen. Ik vind dat geen goede zaak aangezien iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden. Als je bedoelt dat een probleem in stand wordt gehouden door de grote groep dan is het hek van de dam. Of het nu extremisten van een geloof of racisten in een maatschappij zijn. Ik vind niet dat je dan kunt zeggen dat het gehele geloof en de gelovigen extremisten zijn, net zoals je niet van alle Nederlanders kunt zeggen dat zij racisten zijn. Of dit in stand houden. Het begint bij jezelf. Daarbij vind ik het een gevaarlijk mechanisme dat in werking wordt gezet door grote groepen als 'fout' te bestempelen. Voordat je het weet gaat een individu in een zwak moment ernaar handelen. Nu niet meteen denken dus we kunnen het er niet over hebben.. zeker wel maar een goede discussie is wat anders dan mensen continu in een hokje te plaatsen waar zij zich helemaal niet thuis voelen.

donqshot
donqshot23 jul. 2017 - 15:42

Een maand niet naar je vaste rubriekjes op tv, internet of radio zoeken, kijken dan wel luisteren. Even geen omgang met mensen die je zogenaamde unieke gedachten bevestigen en versterken. Boeken lezen welke niet in je straatje liggen, veel praten met mensen die je niet kent, zoek die mensen maar op waar je zo zeker van bent dat 'hun wereldbeeld niet klopt. Het polariseren door te generaliseren is dan snel over, ook bij de schrijver van dit stuk. Mensen vreten informatie die hun eigen gelijk bevestigen, het maakt blind.

5 Reacties
Libertain
Libertain26 jul. 2017 - 5:41

Wat je bedoelt eigenlijk is - "teevee door het ram gooie, doet een mens goed".

Libertain
Libertain26 jul. 2017 - 5:41

Was het maar zo makkelijk ook met het institutionele racisme die het gevolg van het sociale verschijnsel is.

donqshot
donqshot27 jul. 2017 - 18:43

Grijp een goede bril, lees het nog eens. Succes!

Libertain
Libertain29 jul. 2017 - 7:13

Als jij blind ben, helpt toch geen bril?

donqshot
donqshot2 aug. 2017 - 8:50

De paar zinnen die ik heb mogen noteren zijn exact voor u geschreven, dat deze notie niet doorkomt ligt niet aan de woorden. Wederom wens ik u succes met lezen. Ter info, ik heb 2 brillen, maar ik sluit niet uit dat er een derde bijkomt.

[verwijderd]
[verwijderd]21 jul. 2017 - 20:59

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
KnorretjeBig
KnorretjeBig22 jul. 2017 - 11:33

Compliment voor uw bijdrage. Had als column in plaats van een reactie op een column mogen worden gepubliceerd. Chapeau.

Yvon2
Yvon226 jul. 2017 - 22:29

Meneer Z edje, In uw laatste zinnen raakt u nou precies de kern. Nederlanders moeten alles maar kunnen zeggen onder het mom 'leuk zijn' , Ik bedoel het niet zo joh, het is maar een grapje. je moet ook kunnen relativeren. Ga eens een dagje naar Amsterdam Zuid Oost naar het WC Amsterdamse Poort en loop daar eens een paar uur rond. Ik ben heel benieuwd hoe u zich dan voelt. Op uw gemak, of juist niet. Ik denk het laatste. Het is voor bleke mensen die in nl zijn opgegroeid heel moeilijk te beseffen dat zij makkelijk praten hebben.Zij zijn zo gewend aan hun eigen manier van denken. Hun eigen ervaringen. 'Wij hebben nergens last van hoor, we kunnen gewoon naar binnen' . Je kunt er gewoon NIET meer omheen. In NL is het gedachtenpatroon en het gedrag wel degelijk nadelig en laagdunkend naar de mensen van kleur. Hoe reageer je als je door een agente met een donkere huidskleur wordt aangehouden? Hoe reageer je als de bankbediende niet blank is? Hoe regeer je en vooral wat zeg je als de auto voor je niet op tijd weg is bij het stoplicht en je ziet dat er een donkere bestuurder in zit? Er is een boek geschreven hierover : Hallo Witte mensen! Ik zou het maar snel gaan kopen...Trouwens dat gold ook voor mijzelf. Want al heb ik een idee wat rascisme is ...ik had geen idee wat het eigenlijk aanricht in de persoon. Makkelijk praten hoor als je zelf niet gepest wordt om tegen een slachtoffer te zeggen 'joh je moet het relativeren. Trouwens je kunt je kleur niet verbergen...je bent wit of niet wit. Het gaat om het superioriteits denken van bleke mensen..Wij zijn beter! Of niet dan? Het stuk wat hier beschreven is klopt gewoon! Het is de hoogste tijd dat de witte, blanke, bleke mensen eens een spiegel word voorgehouden!

Tietanium
Tietanium27 jul. 2017 - 10:25

"Hoe reageer je als je door een agente met een donkere huidskleur wordt aangehouden? Hoe reageer je als de bankbediende niet blank is? Hoe regeer je en vooral wat zeg je als de auto voor je niet op tijd weg is bij het stoplicht en je ziet dat er een donkere bestuurder in zit?" Ik lees nergens een aanleiding om anders te reageren dan ik normaal zou doen. Huidskleur speelt bij mij in de situaties die je noemt totaal geen rol.

Remko de Vries
Remko de Vries19 jul. 2017 - 21:28

Ik als ‘gewone’ Nederlander zie mij niet als racist maar heb wel mijn eigen mening over soort, ras,geloof of afkomst. Ik ga niet terug kijken naar wat eeuwen of een paar jaar geleden is gebeurd. Hou mij liever aan wat in de toekomst nog te gebeuren staat nu ieder woord wat een ander niet past, men al een stempel drukt en men als een rechts-radicale of racist word bestempeld . Tegenwoordig is een normale discussie niet meer mogelijk als je een andere mening hebt en mag je nog maar één kant op denken.

2 Reacties
Libertain
Libertain20 jul. 2017 - 9:24

("Tegenwoordig is een normale discussie niet meer mogelijk als je een andere mening hebt en mag je nog maar één kant op denken.") Dit is de gebruikelijke werkwijze sinds oudsher in ons land en heet in burgertaal - "alle neuzen een kant", gewoon cultureel fenomeen. Overigens is er daar handig gebruik van gemaakt door de geblondeerde leider van de PVV die sinds 13-14 jaren alle neuzen een kant wil en werd decennia lang ermee door de media op de eerste pagina gevolgd. Welkom in de realiteit.

Yvon2
Yvon226 jul. 2017 - 22:45

Hallo Remco, Het is idd jammer dat men vaak 'op de man af gaat'in een discussie en het daarom vaak persoonlijke aanvallen gaan worden in plaats van 'naar die persoon te luisteren, die blijkbaar heel wat pijn heeft door alles wat hij of zij meemaakt in dit land. Het land waar zij geboren zijn, het land waar zij opgegroeid zijn en mee verbonden zijn, maar wat aan de buitenkant niet altijd zichtbaar is. Ik hoop dat er op allerlei fronten van de samenleving inderdaad een kant opgedacht gaat worden en dat is: Erkenning van de overheersing en onderdrukking, Spijtbetuiging door echte veranderingen aan te brengen in het gedrag tegenover mensen van kleur en gelijkwaardigheid te tonen. Mensen zijn niet gelijk ten opzichte van elkaar. Zij hebben niet allemaal dezelfde kansen. Het maakt een hoop uit als je geboren bent in een een-ouder gezin met 3 kinderen zonder vader of dat je rijke hoog opgeleide ouders hebt die jouw studie betalen. het maakt nog altijd helaas veel uit of je een kleur hebt of blank bent .....Mensen zijn gelijkwaardig. Niemand is beter dan de ander. Het is niet voor te stellen dat er een tentoonstelling in Parijs was van een vrouw met donkere huidskleur en nogal brede rondingen van lichaam die in een kooi gehouden werd. Je mocht haar aanraken voor 10 cent. Walgelijk! Onbekend is onbemind. Er hoeft maar iets 'anders'te gaan in ons land dan 'wij' gewend zijn...nou dan horen ze het hoor...Rascisme is meer dan iemand uitschelden...Rascisme is voor die ander denken en uitmaken hoe iemand moet leven en handelen. 'Als je niet zo of zo doet, nou dan ga je toch gewoon naar je eigen land'? En WAT nou als je niet EENS meer weet WAT je eigen land WAS? Je bent niet blank, hebt een nederlandse achternaam, bent van Surinaamse ouders, die ouders hebben in suriname, die weer voorouders hebben in Afrika. Wie ben je dan? Het moet heel verwarrend zijn om in nl geboren te zijn en toch niet geaccepteerd te zijn als Nederlander.

hminkema
hminkema19 jul. 2017 - 15:36

Ik ben geen expert op dit gebied, maar het lijkt me dat landen verschillen in de mate waarin ze racistisch of tolerant zijn of openstaan voor andere culturen. Ik heb maar weinig landen bereisd, maar ik vermoed dat er in deze opzichten verschillen zijn tussen bijvoorbeeld Nederland, Saoedi-Arabië, Polen, Turkije, de VS, Zuid-Afrika, China, Suriname, Mexico, Australië en Ghana. Gezien het feit dat de schrijver van bovenstaand stuk met de vinger wijst naar 'de witte mensen' in Nederland, en hun allerhande negatieve kwalificaties toeschrijft die te maken hebben met racisme, tolerantie en openstaan voor andere culturen, komt dan de vraag op hoe erg het dan met die 'witte mensen' gesteld is. Een interessante afgeleide vraag is dan of we in deze opzichten verschillen zien tussen landen waar overwegend witte mensen de dienst uitmaken, en landen waar overwegend niet-witte mensen de dienst uitmaken. In welke van deze landen is er meer, in welke minder racisme & discriminatie aan de orde van de dag? In welke van deze landen is tolerantie jegens allerlei 'anderen' een algemeen aangehangen deugd die op scholen wordt onderwezen en ouders in de opvoeding uitventen? In welke van deze landen blijkt een relatief grote openheid naar andere culturen en verwelkoming van immigranten? Natuurlijk, er is geen zwart-wit tegenstelling tussen landen die vooral door witte en die vooral door niet-witte mensen worden gedomineerd. Er is wat grijs, en er zijn vast uitzonderingen aan beide kanten van het spectrum. Maar ik zou graag een geïnformeerd antwoord op mijn vraag willen. Met een open oog voor de feiten, en voor de dag van vandaag. Wie durft?

Gerygrr
Gerygrr19 jul. 2017 - 11:18

https://s.vk.nl/e-a4506939/ Historische achtergrond van onze slavernijgeschiedenis.

1 Reactie
michel16555
michel1655519 jul. 2017 - 16:48

Die link die jij aanhaalt is een erg goed geschreven stuk. Links zijn en feiten is nog nooit een goede mix geweest. Maar wil je werkelijk genuanceerd naar de geschiedenis kijken dan zou ik zeker een ieder jouw link aanraden Grijsje63. Enne Pascal, lees jij het maar niet. Past niet in je straatje. Slaap lekker.

Marcus C
Marcus C18 jul. 2017 - 21:35

Elke onweersbui komt tegenwoordig door de klimaatverandering en elk incident is institutioneel racisme door de witte mens. Perfect voorbeeld van verknipt racisme, alle blanken over 1 kam scheren....

4 Reacties
Libertain
Libertain19 jul. 2017 - 5:57

@Marcus, Zou het allemaal iets met etnische profilering te maken?

Libertain
Libertain19 jul. 2017 - 6:25

Sorry, zou het allemaal iets met ethnische profilering te maken hebben?

Marcus C
Marcus C20 jul. 2017 - 8:11

Libertain, etnisch profileren of statistisch selecteren? (Waarbij de goede zoals altijd onder de kwade moet lijden...)

Libertain
Libertain24 jul. 2017 - 9:06

Daar zit een fijne nuance in, die institutioneel nooit gevonden is, omdat mensen altijd hun onderbuik opvolgen? En ja, ethnische profilering werkt beide kanten op.

Tante Nel
Tante Nel15 jul. 2017 - 14:26

Zeer éénzijdig en suggestief verhaal en weerspiegelt niet ons land. Nederland is open, vrij,tolerant en heel gezellig. Punt!

3 Reacties
Brenda Glooriks
Brenda Glooriks15 jul. 2017 - 17:50

Tante Nel die begrijpt het wel! Dank voor de glimlach op mijn gezicht Tante.

Jiji Fukuyama
Jiji Fukuyama17 jul. 2017 - 6:41

Ha ha ha goeie grap, Tante Nel. En ik ben de koningin van Marokko! *knipoog*

Libertain
Libertain17 jul. 2017 - 8:24

@Tante Nel, uit je reactie kan ik direct ophalen dat dit artikel speciaal voor jou geschreven is. Vergeet ook niet als "Punt!@"roept om tegelijkertijd met de hamer te slaan en/of een nekklem toe te passen, weetjewel.

Elke van Doorn
Elke van Doorn13 jul. 2017 - 20:05

Het zit diepgeworteld en begint (heel onschuldig) al op jonge leeftijd, zoals ik ervoer bij mijn dochtertje tijdens het kleuren: "Mag ik van jou de huidskleur?" https://www.linkedin.com/pulse/mag-ik-van-jou-de-huidskleur-elke-van-doorn Bewustwording en (h)erkenning is waar we moeten beginnen.

1 Reactie
Warren2
Warren218 jul. 2017 - 22:32

En kreeg ze toen wit of bruin (of geel etc)? Dat zie ik er dus niet bij staan. U gaat er blijkbaar vanuit dat er dan maar 1 antwoord mogelijk is? En het ligt er waarschijnlijk ook aan op welke school de vraag gesteld wordt.

Brenda Glooriks
Brenda Glooriks13 jul. 2017 - 10:10

Gelukkig kom ik nooit witte Nederlanders tegen, dat moeten wel heel akelige mensen zijn als ik het zo lees.

10 Reacties
Zandb
Zandb13 jul. 2017 - 15:46

Brenda Dat is nog eens een discriminerende opmerking!

Brenda Glooriks
Brenda Glooriks13 jul. 2017 - 19:25

Dus omdat ik mijn oordeel over een mij onbekende maar hier veelvuldig benoemde groep 'de witten' uitstel totdat ik ze zelf ontmoet heb zou ik zelf discrimineren? Zou ik dan zonder het te weten tot 'de witten' behoren?

Molly Sweet2
Molly Sweet214 jul. 2017 - 11:37

Zandb: ik zie niks discriminerends in die opmerking. Brenda vat enkel samen wat haar indruk is na het lezen van allerlei zaken over 'witte' mensen. En zelfs al zei ze wel dat ze het hele akelige mensen vond, dan is dat nog geen discriminatie. Dat heet 'een mening'. Ophouden met iedereen te framen, Gerrit. Het werkt niet, het heeft nooit gewerkt, en je blijft het maar proberen.

Zandb
Zandb14 jul. 2017 - 12:44

Brenda Als u het zo uitlegt, is er weinig aan de hand. Maar die uitleg klopt niet met wat u in uw eerste reactie duidelijk maakt. Wat u daar schrijft is ronduit discriminerend.

DaanOuwens
DaanOuwens14 jul. 2017 - 15:03

Witte mensen zijn inderdaad onaangename mensen. Het woord "wit" staat in deze context voor de autochtonen die gekleurde mensen niet als gelijkwaardig zien, en ontkennen dat racisme grootschalig en structureel voor komt in Nederland.

Zandb
Zandb15 jul. 2017 - 10:29

Molly Doe niet zo nozel: Wie "gelukkig nooit witte Nederlanders tegen komt", discrimineert.

Brenda Glooriks
Brenda Glooriks15 jul. 2017 - 10:35

Beste Daan, bedankt voor de uitleg maar helemaal begrijpen doe ik het nog niet. Betekent het dat dan ook dat niet blanke Nederlanders die geboren zijn uit in Nederland geboren ouders 'witten' zijn als ze 'gekleurde' mensen ongelijkwaardig behandelen? En waarom maak je nou weer onderscheid tussen 'blanken' en 'gekleurden'. Moeilijk hoor. Is het niet gewoon veel simpeler om al dat soort stigmatiserende labels weg te laten? Naar mijn stellige overtuiging zijn alle mensen gelijkwaardig, ik hoop naar de jouwe ook. Het lijkt me dus ook constructiever en zuiverder om mensen aan te spreken op hun gedrag en niet op hun kleur of zelfs op hun (vermeende) gedachten.

ToBeOrBecome
ToBeOrBecome17 jul. 2017 - 11:07

Brenda Glooriks - Helemaal met je eens. Ik vind trollen tegenkomen persoonlijk ook veel hinderlijker. Ik zie ze hier op dit forum iedere keer weer opduiken. Heeft niets met uiterlijk of kleur te maken maar inderdaad alles met gedrag......

Zandb
Zandb18 jul. 2017 - 5:59

ToBe als u een hekel heeft aan een internettrol,

Zandb
Zandb18 jul. 2017 - 6:04

Daar ging iets mis..... ToBe Als u een hekel heeft aan een internettrol, dat heeft u een hekel aan dat wat die internettrol doet op internet doet: "trollen". Dat is geen discriminatie. Maar wat moeten (kunnen) witte mensen doen om te wensen dat je ze niet tegen komt? Wat kan er over "witte mensen" geschreven worden, dat je met recht kunt concluderen, dat het zulke akelige mensen zijn, dat je ze niet wil tegenkomen?

Palladium
Palladium12 jul. 2017 - 16:35

Het meest schuldig aan racisme is de groep/cultuur/land waarvan het schuldgevoel en zondebesef, en de mogelijkheid tot het verstrekken van subsidies en herstelbetalingen het hoogst is.

2 Reacties
Doofenschmirtz
Doofenschmirtz16 jul. 2017 - 21:29

Ik vind dat wel een rake definitie. Zo zou Zweden ook behoorlijk racistisch zijn, wat nogal apart is gezien de enorme aantallen vluchtelingen die het opneemt. Je hebt daar gewoon een zeer goed functionerend claimsysteem voor aangedaan onrecht. Ofwel de rapportage is er veel hoger dan in Pakistan bijvoorbeeld, want daar maak je sowieso geen enkele kans. En in Saoedi Arabie is ook geen probleem, want dat neemt geen vluchtelingen en migranten op. Ofwel inderdaad, racisme scoort hoog in landen waar toch al weinig racisme is maar een veel grotere aandacht in de media.

michel16555
michel1655519 jul. 2017 - 16:51

Herstelbetalingen kunnen nooit uitgevoerd worden. Door wie? In de slavernijtijd bestond de staat Nederland nog niet en de gewone bevolking mocht pas stemmen lang voordat de slavernij afgeschaft was, waarop wij blanken best trots op mogen zijn! https://s.vk.nl/w-a4506939

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 jul. 2017 - 11:49

@ JVerheijen 22.58 Ik kan in het betoog van de auteur de door u geopperde nuancering niet terugvinden.

4 Reacties
BertrandRussell
BertrandRussell12 jul. 2017 - 14:30

@Gadfly Als je grondiger had gelezen, had je gezien dat hij nergens ook maar in de verte suggereert dat racisme standaard in witte mensen is ingebouwd. Hij wijst nadrukkelijk op de rol van instituties, die racisme in stand houden en die maar eens afgebroken moeten worden. Zoals hij ook duidelijk maakt dat wat hem betreft slavernij niet alleen een zaak van het verleden is. Als we toch bezig zijn, kan jij dan nog even jouw absurde beschuldiging onderbouwen dat de auteur puur "op grond van het behoren tot een ras" negatieve eigenschappen zou toekennen?

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 jul. 2017 - 16:46

@ JVerheijen 16.30 Oeps , bovenstaande was een reactie op uw bijdrage verder naar onderen. Heb het betoog goed gelezen en heb de nuancering er met de beste wil van de wereld, ook niet tussen de regels door, niet uit kunnen destilleren. In mijn bijdrage van 16.45 onder uw eerdere reactie heb ik al kort en bondig had uitgelegd waarom "witte Nederlander, het ligt echt aan jou" als een racistische uitspraak geduid kan worden. Ik wil de auteur best het voordeel van de twijfel geven en aannemen dat hij dit niet met die intentie zo heeft opgeschreven.

Blom Dondje
Blom Dondje12 jul. 2017 - 21:54

@joris, lees de eerste en laatste regel van het stuk nogmaals. MLK had er waarschijnlijk iets over witte gematigdheid geschreven, terwijl Pascal zonder enige uitzondering elke... witte Nederlander beschuldigd. Met het stuk tussen die twee regels geef ik Pascal trouwens groot gelijk, maar dat zorgt er niet voor dat die twee racistische regels er niet staan. Tenslotte nog een persoonlijke noot, jammer dat je zo neerbuigend moet doen als anderen een andere mening als jij hebben...

Zandb
Zandb13 jul. 2017 - 6:42

Dom Blondje Maar wát ligt dan precies aan die witte Nederlander? Wie is eigenlijk "de witte Nederlander"? Het stukje er voor leert ons: ".........dat gebeurt pas als de mentaliteit van de ‘ik ben geen racist, maar-Nederlander’ verandert. Pas wanneer zij erkennen dat er iets grondig mis is, kunnen echte veranderingen in gang gezet worden..........".

JasDon
JasDon12 jul. 2017 - 9:02

En de Telegraaf maakt nu de link met een GL politica die eigenaar van het huis is, waarop iedereen gelijk begint over de hypocrisie van GL's/links. Vermoeiend allemaal, waarom iedereen maar verdenken van de donkerste motieven? Kunnen we niet gewoon stoppen met framen en bedenken dat mensen fouten maken, waar ze vaak niet trots op zijn?

1 Reactie
Zandb
Zandb13 jul. 2017 - 7:06

Jasdon De "fouten" die mensen maken, worden vaak vanuit hun achtergrond verklaard. Dat is discriminerend, als er niet bij aangetoond wordt, waarom die achtergrond er in dit specifieke geval iets mee te maken heeft. De "fouten" die mensen maken, worden vaak beoordeeld vanuit hun achtergrond en dan komen mensen soms tot de slotsom dat "die mensen" schijnheilig zijn. Nu is dat niet zo slim, omdat ieder mens schijnheilig is. Handiger is dan om het foute gedrag als schijnheilig te benoemen.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat12 jul. 2017 - 7:12

Is het probleem dat er allemaal deze voorbeelden van racisme zijn en ‘we’ die allemaal negeren OF is het probleem dat bij elke scheet direct wordt geroepen dat het racisme is? Erger nog, is dat direct roepen dat het racisme is wanneer het om iemand met een andere huidskleur gaat niet juist een vorm van racisme? Neem je eigen voorbeelden. De dood van Mitch Henriquez. Ik kan niet in de hoofden van de agenten kijken, jij ook niet. Waarom het direct neerzetten als racisme, omdat Mitch een kleurtje heeft? Laatste nieuws wat ik overigens over deze zaak heb gehoord is dat de dood mogelijk door een handstilstand kwam en dus niets met politiegeweld te maken had. Dan Sylvana Simons. Ook deze mevrouw ziet in alles racisme en voert een strijd tegen Zwarte Piet. Zouden de uitlatingen richting haar niet meer daar mee te maken hebben dan met haar huidskleur op zich? Ook al richten de uitlatingen zich daar wel op, wat is de reden voor de uitspraken? Haar kleur of haar uitlatingen? De brandbommen naar een moskee. Heeft waarschijnlijk iets met het geloof te maken, hoezo kom je bij de afkomst van de bezoekers? En dan tenslotte het AirBnB verhaal. Zie je werkelijk in “you people” iets racistisch? Als ze blank waren geweest had ’you people’ dan niet gekund? Het filmpje toont ook niets van racisme. Maar het is een blanke man in een ruzie met een donkere vrouw dus het moet wel racisme zijn? Een nogal racistische manier van denken in mijn optiek. Kun je wel afsluiten met “het gelijk is niet aan jouw zijde”, maar misschien is het gelijk niet aan jou zijde?

1 Reactie
Warren2
Warren218 jul. 2017 - 22:43

Yep, interpretaties ipv feiten. Ik hoor veel te vaak, oh het zal wel racisme zijn, als er iemand met een donkere huidskleur bij betrokken is. Soms krijgen mensen gewoon ruzie, ongeacht de huidskleur.

Dirk De Jong2
Dirk De Jong212 jul. 2017 - 1:01

@JVerheijen. Obviously.

Pater
Pater12 jul. 2017 - 0:36

Racisme is diep in onze samenleving verankerd, dat is een feit. Dat mensen die gediscrimineerd worden hun plaats opeisen is alleen maar positief. Beweren dat alle blanken schuldig zijn is lariekoek.

4 Reacties
M4
M412 jul. 2017 - 9:00

Pater, met alle respect, de mens is een sociaal dier en xenofobie/vreemdelingenangst is een van de eigenschappen die bij de soort mens horen. Racisme is een gedevalueerde term omdat dit woord teveel gebruikt wordt buiten de context van de oorspronkelijke betekenis. Dat wil niet zeggen dat discriminatie op uiterlijk/naam niet voorkomt, dit komt wel degelijk voor en moet bestreden worden. Deze bestrijding wordt geen dienst verleend door mensen omgekeerd te stereotyperen. Ik denk namelijk dat racisme, in zijn oorspronkelijke betekenis helemaal niet diep in de samenleving is verankerd. Ik heb jaren lang gewerkt in een bedrijf met een redelijk diverse samenstelling qua cultuur en kleur. En ja, af en toe racisme, maar zeker niet diep verankerd, de nieuwsgierigheid en de acceptatie overheersten ruimschoots.

Pater
Pater13 jul. 2017 - 1:38

Beste M Jouw verheugende voorbeeld en mijn algemene stelling zijn m.i. niet met elkaar in strijd.

RuudHarmsen
RuudHarmsen13 jul. 2017 - 12:21

Ik beweer iets nog sterkers: alle MENSEN zijn schuldig, ongeacht kleur. Racisme zit in potentie in ieder mens. http://rudhar.com/politics/viapace/nl.htm

RuudHarmsen
RuudHarmsen13 jul. 2017 - 12:22

Eens met M 12 juli 2017 at 11:00, dus.

BertrandRussell
BertrandRussell11 jul. 2017 - 20:45

Mooi stuk, Pascal. Je opmerking over "het werkelijke gevaar" doet me sterk denken aan MLK: "I must confess that over the past few years I have been gravely disappointed with the white moderate. I have almost reached the regrettable conclusion that the Negro's great stumbling block in his stride toward freedom is not the White Citizen's Counciler or the Ku Klux Klanner, but the white moderate, who is more devoted to "order" than to justice; who prefers a negative peace which is the absence of tension to a positive peace which is the presence of justice; who constantly says: "I agree with you in the goal you seek, but I cannot agree with your methods of direct action..." Een citaat dat niks aan zeggingskracht heeft verloren. Ook al zullen sommige reageerders er in de Orwelliaanse kronkels van hun breinen alleen uit concluderen dat die MLK zelf een eersteklas racist was.

11 Reacties
Dirk De Jong2
Dirk De Jong212 jul. 2017 - 0:34

Indeed those Owellian WHITE bastards with their hypocrisy ... I guess Orwell was right about one thing: ignorance is strength.

Dirk De Jong2
Dirk De Jong212 jul. 2017 - 0:49

"If I have said anything in this letter that overstates the truth and indicates an unreasonable impatience, I beg you to forgive me. If I have said anything that understates the truth and indicates my having a patience that allows me to settle for anything less than brotherhood, I beg God to forgive me." -zelfde brief. Ik denk dat God hem wel vergeeft, maar misinterpreteer zijn brieven aub niet.

Dirk De Jong2
Dirk De Jong212 jul. 2017 - 0:53

Een brief uit de gevangenis overigens. Van toen er nog sprake was van geïnstitutionaliseerd racisme.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat12 jul. 2017 - 7:27

Nou heeft MLK het wel over een periode toen donkere mensen achter in de bus moesten zitten, afzonderlijke toiletten hadden en nog een hoop meer van dat soort racisme plaats vond. Ietwat andere context dan het vermeend racisme waar Pascal het over heeft.

Molly Sweet
Molly Sweet12 jul. 2017 - 8:27

'Ook al zullen sommige reageerders er in de Orwelliaanse kronkels van hun breinen alleen uit concluderen dat die MLK zelf een eersteklas racist was.' Nee, dat zal ik niet. Maar ook MLK was een mens, en niet heilig: ook hij kan dingen zeggen waar eens mens het mee oneens mag zijn. Omdat MLK het zegt, is het nog geen absolute waarheid. Kijk uit met het weglopen met idolen. Ze stinken evengoed op de pot, net als de rest van ons.

BertrandRussell
BertrandRussell12 jul. 2017 - 8:30

@Blom Dondje, @Inhoudelijk_debat "Why is equality so assiduously avoided? Why does white America delude itself, and how does it rationalize the evil it retains?" "Whites, it must frankly be said, are not putting in a similar mass effort to re-educate themselves out of their racial ignorance. It is an aspect of their sense of superiority that the white people of America believe they have so little to learn." Kom op, hier gaan jullie je niet uitkletsen, jongens. Als jullie Vanenburg met alle geweld voor racist willen uitmaken, omdat hij witte mensen als groep aanspreekt, moet je dat ook bij MLK doen.

Yoda2
Yoda212 jul. 2017 - 10:23

Is dit werkelijk serieus? Zulke andere tijden en situaties en MLK en Vanenburg, een op een met elkaar vergeljken? En vervolgens stellen dat hiertegen eigenlijk geen argumentatie meer mogelijk is. U doet MLK ernstig tekort!

Molly Sweet
Molly Sweet12 jul. 2017 - 11:01

JVerheijen: 'Als jullie Vanenburg met alle geweld voor racist willen uitmaken, omdat hij witte mensen als groep aanspreekt, moet je dat ook bij MLK doen.' Had die zin niet goed gelezen, nu snap ik wat je ermee wilt zeggen. En: nee, het verschil is levensgroot. MLK spreekt een groep aan op gedrag, niet op groepseigenschappen gebaseerd op huidkleur. Er is een groot verschil tussen 'zwarte mensen zijn ondervertegenwoordigd in het hoger en academisch onderwijs' of 'zwarte mensen studeren niet'. Wat de schrijver hierboven zegt, is: blanke mensen zijn racistisch. (Als hij dat trouwens werkelijk meent, dan vraag ik me af waarom hij er tegen strijdt, want dat is dan net zoiets als 'leeuwen zijn nu eenmaal vleeseters'. Ga je dus niks aan doen, is de soort eigen.) Met de zin 'zwarte mensen zijn ondervertegenwoordigd in het onderwijs' geef je geen oordeel, krijgt niemand de schuld, is het een feit dat zo is en meer niet. Met die andere zin, 'zwarte mensen studeren niet', ben je al een heel gevaarlijk randje aan het bewandelen, want dat lijkt te impliceren dat het aan de zwarte mensen zelf ligt. Beiden kunnen, met dezelfde bedoeling, dezelfde situatie beschrijven. En toch heel anders overkomen. En zoals ik het zie, zoals de schrijver en zijn zinnen op mij overkomen, zegt hij zelfs iets in de trant van: 'zwarte mensen kunnen niet studeren'. En deze meneer is een journalist, woorden zijn dus zijn vak. Hij heeft vast goed nagedacht over hoe hij dit wilde opschrijven. Ik ben zelf ook schrijver, romans weliswaar, maar ik ken het jongleren met woorden maar al te goed. Het ene woord is het andere niet, al zijn het synoniemen. Deze schrijver bedoelt te zeggen: blanke mensen zijn nu eenmaal racistisch en het wordt tijd dat ze die schuld eens op zich nemen. MLK bedoelde vooral te zeggen: blanke mensen zitten op een dwaalspoor, laten we het ze uitleggen. Maar MLK besefte ook het verschil tussen xenofobie, bang zijn voor groepen die je onbekend zijn, en racisme. Dat lijkt iedereen ook uit het oog te zijn verloren. Deze schrijver hierboven in elk geval wel. Het een is heel negatief, het ander heel positief. En dan vind ik MLK, de positieve dus, een stuk meer inspirerend, en blijkbaar ik niet alleen: hij heeft tenminste wat bereikt. Deze schrijver bereikt alleen maar boosheid, wat dus nog meer negativiteit inhoudt. En zo draait die cirkel maar door. Zie jij daar een oplossing in? Ik niet, namelijk.

BertrandRussell
BertrandRussell12 jul. 2017 - 11:38

@Yoda, @Molly Het is heel simpel: als jullie net als @Blom Dondje en @Inhoudelijk_debat vinden dat Vanenburg een racist is, puur omdat hij witte mensen als groep aanspreekt op hun gedrag, dan moet je ook de geschiedenis herschrijven en MLK voor racist uitmaken. Tertium non datur. @Molly "MLK spreekt een groep aan op gedrag, niet op groepseigenschappen gebaseerd op huidkleur." Je hebt blijkbaar niet goed gelezen. Vanenburg heeft het voortdurend over gedrag en beweert nergens dat dat gedrag rechtstreekt voortkomt uit hun huidskleur. "Wat de schrijver hierboven zegt, is: blanke mensen zijn racistisch." Onzin, want dat staat ook alweer nergens. Hij vraagt 'gewone' Nederlanders alleen om te erkennen dat er in Nederland een groot racismeprobleem bestaat en daar een open gesprek over aan te gaan. "En zoals ik het zie, zoals de schrijver en zijn zinnen op mij overkomen, zegt hij zelfs iets in de trant van: ‘zwarte mensen kunnen niet studeren’. En deze meneer is een journalist, woorden zijn dus zijn vak." Woorden lijken me in elk geval niet echt jouw vak.

BertrandRussell
BertrandRussell12 jul. 2017 - 11:42

@Yoda, @Molly Aanvulling: en als je vindt dat MLK geen racist was, kun je niet volhouden dat Vanenburg dat wel is, puur omdat hij witte mensen op hun gedrag aanspreekt.

BertrandRussell
BertrandRussell12 jul. 2017 - 13:20

@Peterrr Ik ga heel graag in discussie. Alleen niet met van die vervelende types die zodra ze voorvoelen dat ze het pleit niet gaan winnen stilletjes proberen om hun standpunt met terugwerkende kracht te verdraaien of die het dan abrupt over een hele andere boeg gooien. Ik ga niet herhalen wat ik daar gisteren uitgebreid op deze pagina over heb gezegd, dus je kunt ophouden met zuigen.

Swaberts
Swaberts11 jul. 2017 - 19:44

Ik ken helemaal geen mensen die de voorbeelden die je aanhaalt als normaal beschouwen. Ik vind dit hele stuk nogal tendentieus en generaliserend eigenlijk. Ja er is racisme. Dat wil nog niet zeggen dat alle blanken fout waren in de oorlog.

Mostafa
Mostafa11 jul. 2017 - 16:36

Je hebt racisme en je hebt racisme, in mij oog hoor! Je hebt racisme die bij de theorie blijft en je hebt racisme die ook in de praktijk wordt geoefend. Ik woon hier 27 jaar, werk samen met Nederlanders en mag ik eerlijk zijn ? Nederlanders zijn beschaafde mensen, eerlijk en direct, ook al sommigen van hen de buitenlanders niet mogen. Als je een buitenlander bent en je toont het respect krijg je het respect terug en dus als ik mag kiezen tussen het racisme van Nederland en van de rest van andere Nederlanders kies ik 1000000 keer voor de Nederlandse, ja! je hoort mij goed! Het racisme bij niet witte Nederlanders is smerig, want die blijft niet bij de theorie, deze haten mensen en vrolijk laten zien het ook. Met andere woorden : het Nederlandse racisme is wel democratisch en het racisme bij niet blanke Nederlanders is dictatoriaal. Nee hoor, ik wil hier doodgaan en ik graag mijn kinderen hier opgroeien en hun toekomst hier bouwen. Lang leve Nederland. Hoogachtend M.Mouktafi

3 Reacties
Andere Kijk
Andere Kijk11 jul. 2017 - 21:43

Eerlijk en moedig. Dank.

Warren2
Warren218 jul. 2017 - 22:53

Fijn om te lezen Mostafa!

Verwijdert
Verwijdert19 jul. 2017 - 10:02

Geweldige reactie Mostafa. Dit is ook precies mijn probleem met deze hele racisme kwestie. Het respect voor elkaar raakt verloren. Dit heeft niet eens alleen betrekking op het racisme debat (witte nederlanders tegen gekleurde nederlanders) maar ook politieke voorkeuren (activistisch en naief links tegen het facistische, sexistische rechts). Ik kan kan gewoon niet snappen dat mensen constant dit onderscheid moeten maken en niet inzien dat dit de kern is van racisme. Kunnen we niet gewoon even allemaal nederlanders zijn, huidskleuren en politieke voorkeuren achterwege laten, en gewoon "normaal doen"? Ik durf te wedden dat er dan veel meer wederzijds begrip is en uiteindelijk veel meer bereikt kan worden dan nu.

doewellenzieniedom
doewellenzieniedom11 jul. 2017 - 14:48

liggen=ligt

Bert Vlierman
Bert Vlierman11 jul. 2017 - 14:38

De Witte Nederlander is in het wegkijken niet uniek. Hij doet wat het merendeel van een populatie doet: het gemiddelde van de eigen groep als norm nemen. Dat is een vorm van zelfbescherming die in uiterst primitieve omstandigheden functioneel was, maar die in toenemende mate, althans bij mensen, destructief is geworden. De meeste Witte Mannen zijn niet-bewust lid van bijvoorbeeld het Nationaal Piemelkoor en eisen binnen de eigen groep van iedereen aanpassing terwijl ze elders prat gaan op hun anders-zijn. Wat voor Witte Mannen geldt, geldt ook voor Witte Vrouwen. En trouwens ook voor Gele Mannen enzovoorts. Een moreel oordeel over wegkijken mag, maar is nietszeggend.

Bernhard3
Bernhard311 jul. 2017 - 14:04

Eh, even door geredeneerd op basis van dit stuk: je bent blank dus ben je een racist omdat je tot de blanke groep behoort. Dat is zo'n beetje dezelfde redenering dat elke moslim een (potentiele) terrorist is omdat ie tot de moslim groep behoort. Want in groepen denken is noodzakelijk op deze manier. De eerste mening heet, tja hoe noem je dat eigenlijk, emancipatie over de ruggen van andere groepen? De tweede noemen we dus racisme. Weer wat geleerd. Denk niet dat met dit soort stukken en opvattingen er echt iets gaat veranderen, integendeel zelfs.

1 Reactie
Effe Dhimmi
Effe Dhimmi11 jul. 2017 - 15:54

Logisch toch ? Als niet-witten iets over witten zeggen zeggen ze dat vanuit een ondergeschikte positie en is dat DUS geen racisme. Maar andersom dat is natuurlijk een heel ander verhaal. Dat is institutioneel en dus WEL racisme. Ofwel je voorouders hebben iets verkeerd gedaan, x 100 jaar geleden en daar moet jij nu voor boeten, heel rationeel allemaal. En dat gaat nog 1000 jaar door. Of 2000. De ander bepaalt hoe lang in ieder geval. Tot het hem of haar uitkomt denk ik.

JoWe62
JoWe6211 jul. 2017 - 13:59

Jouw reactie is zo buitenproportioneel, het gaat nergens om. Dit is precies waar de Duitse jeugd mee te maken heeft. Zij boeten nog steeds wat in 45 gebeurt is. Moeten deze kinderen nog verantwoording dragen voor datgene toen gebeurd is. Ja ik ben Duits georiënteerd en het is mijn tweede taal. Ik zou zeggen hou eens op met generaties later de mensen een schuld aan te praten. Wees blij dat mensen het in Nederland goed hebben en niet hoeven te vluchten. Jij moet als beste weten dat je het hier goed hebt.

2 Reacties
JoWe62
JoWe6211 jul. 2017 - 14:00

gebeurd is, entschuldigung

Warren2
Warren218 jul. 2017 - 23:01

Inderdaad ik vraag me af in hoeverre ik verantwoordelijk gehouden kan worden voor acties die een over over grootvader heeft gedaan. Interessanter is misschien nog wel, waarom iemand mij daarvoor aansprakelijk wil stellen. Is dat onmacht, is dat een sterke connectie met de eigen voorvader. Ik ben er benieuwd naar, want ik heb dat namelijk zelf niet, dus kan me er geen voorstelling van maken.

Mostafa
Mostafa11 jul. 2017 - 13:01

Een prachtig Marokkaanse uitspraak die pas prima bij deze artikel. '' De kameel lacht zijn vriend die voor hem loopt uit omdat hij een bult op zijn rug heeft, maar hij vergeet dat hij ook zo'n bult op zijn eigen rug draagt.''.

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen11 jul. 2017 - 15:17

Iedereen is racistisch, maar omdat NL voornamelijk wit is heeft het racisme van witte mensen meer impact. En vraag niet racisme op individueel niveau te bewijzen (of denk niet dat je met een welgemeend 'ik ben niet racistisch' klaar bent) daar gaat deze column niet over. Als je daarom vraagt heb je het punt van de schrijver gemist. het punt is: er is behoorlijk wat ingebakken racisme in NL maar voordat dat besproken kan worden moeten mensen zich dat realiseren. Dit gaat niet om individuen, dit gaat om groepen. En de schrijver heeft gelijk als hij zegt dat de groep witte NLers bijzonder lange tenen heeft als het om racisme gaat. Trek je de column niet individueel aan, maar vraag jezelf af of de NL samenleving wel eens meer zou kunnen lijken op wat Vanenburg schrijft dan je misschien gedacht had. Dat zou al winst zijn. Twijfel.

necrosis2
necrosis211 jul. 2017 - 16:16

Prachtig gezegd vriend! Maar zijn kamelen niet ontzettend kippig en kunnen ze die bult gewoon niet zien?

Mostafa
Mostafa11 jul. 2017 - 17:26

Hahahahahaha..vriend !

Mark Huysman
Mark Huysman13 jul. 2017 - 8:02

@Peterrr: [Hoe zit het met landen als Denemarken, Finland, Polen, Zwitserland, Griekenland enz. (misschien is het geen correct rijtje)?] Dat is idd geen correct rijtje. Denemarken-Noorwegen en later Denemarken had in de 17e/18e/19e eeuw een uitgebreid koloniaal rijk waarbij ook verdiend werd aan slavenhandel. De welvaart van Kopenhagen vindt daarin haar oorsprong. Zwitserse banken hebben een sleutelrol gespeeld in de financiering van de slavenhandel. Maar belangrijker: de racistische stereotypen die samenhingen met slavernij en kolonialisme zijn natuurlijk niet beperkt gebleven tot de landen die daadwerkelijk kolonies hadden en actief betrokken waren in slavenhandel en slavenarbeid. Sinds de opkomst van het handelskapitalisme is de hele wereld met elkaar verbonden en dringen ideologieen en vooroordelen overal door.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 jul. 2017 - 12:31

Het probleem is dat blanke (witte is een anglicisme) Nederlanders kwaad worden omdat juist zo heel vaak racisme onterecht benoemd wordt. Tegelijkertijd bestaat er natuurlijk daadwerkelijk heel veel racisme, maar dat wordt nooit benoemd, ook niet door de anti-racisten. Kortom het hele volk (dus niet alleen de blanken, is contraproductief bezig, met uitzondering van de voormalige ombudsman. Die wilde het echte probleem op de kaart zetten, maar sneeuwde onder onder het mediageweld van de pietenjacht.

3 Reacties
Blom Dondje
Blom Dondje11 jul. 2017 - 14:31

Wit, bruin en licht getint zijn er zo'n 17 miljoen Nederlanders, waarbij volgens jou zelfs anti-racisten zich racistisch gedragen. Enkel de voormalige ombudsman krijgt een pluim. Mag ik vragen hoe je al die 17 miljoen mensen gecheckt hebt ? Weet je, ik heb de grootste hekel aan onterechte discriminatie, racisme en vooroordelen. Ik vind het fijn dat je tegen racisme bent, ga nu echter aan de slag om onterechte discriminatie en vooroordelen aan te pakken. Door 17 miljoen mensen, minus die ene, hetzelfde toe te dichten, maak je jezelf maar wat wijs.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 jul. 2017 - 22:57

[waarbij volgens jou zelfs anti-racisten zich racistisch gedragen. ] Eén simpel voorbeeld. De voorman van de partij ooit bekend als Artikel 1, komt bij elke gelegenheid (terecht) op voor het leed (slavernij) dat haar bevolkingsgroep ooit is aangedaan. En tegelijkertijd zegt ze (godgeklaagd) over het leed (genocide) dat een andere bevolkingsgroep is aangedaan "daar heb ik geen mening over". Ik erken echt wel dat zij een racismebestrijder is, en tegelijkertijd kan niet anders dan vastgesteld worden dat het schouders ophalen over de armeense genocide puur racistisch gedrag is.

Warren2
Warren218 jul. 2017 - 23:04

Iemand ten onrechte van racisme betichten valt onder smaad, laster en aantasting van goede naam.

Andere Kijk
Andere Kijk11 jul. 2017 - 12:04

"verloochent"

ahlmann
ahlmann11 jul. 2017 - 11:56

Gelukkig, ik voel mijzelf geen 'Nederlander', dus ik hoef mijzelf als witte niet aangesproken te voelen, dat scheelt weer een column a la Han van der Horsts reactie op deze. En ook weer eens prettig niet over één kam geschoren te worden...

BertrandRussell
BertrandRussell11 jul. 2017 - 11:26

Twee tenenkrommende en terugkerende drogredenen in de reacties hieronder: - “Als je het steeds hebt over het racisme van witte Nederlanders ben je zelf een racist, omdat je gedrag koppelt aan huidskleur.” Dat zou zo zijn als Vanenburg zou redeneren: “Witte Nederlanders zijn racistisch OMDAT ze wit zijn.” Het standpunt van Vanenburg, Wekker en de meeste antiracisten is daarentegen dat eeuwen van slavernij en kolonialisme bij veel witte Nederlanders hebben bijgedragen tot (vaak onbewuste) superioriteitsgevoelens tegenover zwarte mensen” (een cultuurhistorische gedachte). Je kunt het met dat historische argument oneens zijn, maar als je het voorstelt als een simpel geval van omgekeerd racisme heb je het niet helemaal begrepen – of je bent bewust bezig om de discussie te vervuilen. Ik heb de indruk dat het bij veel reageerders een beetje van allebei is. - “Racisme is niet alleen iets van witte mensen. Het komt onder alle bevolkingsgroepen in gelijke mate voor.” Maar racisme is niet of in elk geval niet alleen een tijdloze constante in menselijke sociale relaties: het wordt ook in meerdere of mindere mate gestimuleerd door dominante verhoudingen in de geschiedenis. En het is niet heel moeilijk te zien dat het verloop van de geschiedenis sinds het ontstaan van de plantageslavernij, de driehoekshandel en de kolonisatie van Afrika witte superioriteitsgevoelens ten opzichte van zwarten veel meer en langduriger heeft gevoed dan omgekeerd het geval kan zijn. Beschrijvingen van Sylvana Simons als een "aapje" dat maar eens "terug moet met de bananenboot" zijn alleen nog maar de meest zichtbare vorm van die oude superioriteitsideeën.

19 Reacties
BertrandRussell
BertrandRussell11 jul. 2017 - 12:28

@Dirk de Jong Door uitspraken als "er is geen gematigde islam" heeft Wilders keer op keer benadrukt dat fundamentalisme en geweld onvervreemdbare kenmerken van moslims en Marokkanen zijn, die "wezensvreemd" zijn aan onze cultuur. Cultuur krijgt vanuit dat essentialistische perspectief een onveranderlijke en raciale connotatie. Met elkaar het gesprek aangaan kan dan ook niet meer en de conclusie dat er minder Marokkanen moeten zijn is dan een logische, maar wel een racistische. Als je serieus wilt beweren dat Vanenburg net zoiets doet ligt de bewijslast bij jou. Succes!

7anpau1
7anpau111 jul. 2017 - 13:01

"Het standpunt van Vanenburg, Wekker en de meeste antiracisten is daarentegen dat eeuwen van slavernij en kolonialisme bij veel witte Nederlanders hebben bijgedragen tot (vaak onbewuste) superioriteitsgevoelens tegenover zwarte mensen” (een cultuurhistorische gedachte)." Cultuur krijgt vanuit dat essentialistische perspectief een onveranderlijke en raciale connotatie.

BertrandRussell
BertrandRussell11 jul. 2017 - 13:02

Beste Peterrr, er is de literatuur vaak een relatie gelegd tussen racistische stereotypen en de rol van de slavernij in de geschiedenis, bijvoorbeeld in Brazilië. Of tussen negatieve stereotypen die in de achttiende eeuw werden gebruikt om de handel in Afrikaanse slaven te rechtvaardigen en die vandaag de dag in West-Europa bijna onveranderd terugkeren. Maar voordat je nu de discussie verplaatst naar historische nuances en mogelijke uitzonderingen zou je best even kunnen erkennen dat je hieronder zelf precies zo'n tenenkrommende drogreden optypte: "Joris, jij vindt jezelf dus een racist omdat je huidskleur ‘Wit’ is?"

EddoH
EddoH11 jul. 2017 - 13:30

Het key-word dat uw ongelijk aangeeft over het eerste argument (geen drogreden trouwens) , is 'veel' (witte NL'ers....). Als je gelooft in het onbewust aanwezig zijn van een superioriteitsgevoel bij 'veel' (!) witte Nederlanders, is dat nog geen reden om tegen alle (!) witte NL'ers te zeggen dat het aan hen ligt. Veel is ook een erg breed begrip. Dat dan de parallel wordt getrokken tussen hoe bv. Wilders over Marokkanen praat is geheel terecht, hij denkt precies hetzelfde: "veel marokkanen zijn crimineel, dus "Marokkanen in NL, het ligt echt aan jullie". In dit geval op basis van afkomst ipv huidskleur, maar dat maakt niet uit. Daarnaast is die theorie zeker niet onomstreden, maar ook al klopt hij, dan zou u moeten geloven (en daar blijft het ook bij, dat kan je nooit bewijzen) dat niet veel, maar alle blanke Nederlanders een ingebouwd superioriteitsgevoel hebben. Anders is het gewoon het koppelen van iemands huidskleur aan automatisch gedrag en dit is omgekeerd racisme. Ik snap niet dat u dat niet ziet en dan ook nog kwade intenties in de mensen ziet die deze link logischerwijs leggen. Dat mensen die uw mening niet delen of er een andere gedachtegang op na houden de discussie zouden willen vervuilen, slaat natuurlijk nergens op. Op die manier maakt u een open discussie ook moeilijker en dat draagt weer niet bij aan een oplossing van het probleem.

Gringo2
Gringo211 jul. 2017 - 14:30

Wat tenenkrommend is, is jouw reactie. Je zegt dat het eerst racistisch zou zijn indien hij zou zeggen: "Witte Nederlanders zijn racistisch OMDAT ze wit zijn." Maar dat is precies wat hij zegt. Als er door de schrijver geen causaliteit wordt verondersteld tussen wit zijn en racistisch zijn, heeft het überhaupt geen toegevoegde waarde om het kenmerk "wit" te noemen. Of het kenmerk "Nederlander". Of denkt u dat de schrijver van mening is dat het toevallig allemaal witte Nederlanders zijn, maar net zo goed ook donkere Nederlanders hadden kunnen zijn? Natuurlijk niet, de schrijver heeft het heel bewust over WITTE Nederlanders. WITTE Nederlanders zijn RACISTISCH. Dat is wat er staat. Iets anders lezen is een gekunstelde vorm van ontkenning van wat er staat. Maar laten we het omdraaien. Kennelijk is het woord "omdat" in de koppeling tussen wit en racistisch onjuist. Door welk woord dient het woord "omdat" te worden vervangen om wel de juiste bedoeling van de schrijver weer te geven. Wat is dan wel de relevantie van het gebruik van "witte Nederlanders" in combinatie met "racistisch"?

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon11 jul. 2017 - 14:45

U probeert er een semantische draai aan te geven maar het toeschrijven van negatieve eigenschappen op grond van het behoren tot een ras is ook een vorm van racisme. En dit doet de auteur met zijn ongenuanceerde stelling "Witte Nederlander, het ligt echt aan jou". Hij kent hiermee generiek een negatieve eigenschap, intrinsiek racisme, toe aan alle blanke Nederlanders.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat11 jul. 2017 - 14:56

“Dat zou zo zijn als Vanenburg zou redeneren: “Witte Nederlanders zijn racistisch OMDAT ze wit zijn.”” Ik ben het in met je eens dat een actie discriminerend is op basis van de achterliggende reden. Neem etnisch profileren, dat is na mijn mening niet discriminerend omdat men niet etnisnisch profileerd puur omdat het een [enticiteit] is maar omdat men ziet dat de [etiniciteit] meer voor komt in criminaliteitscijfers. Feitelijk vindt het profileren dus plaats op basis van die cijfers en niet op basis van de etniciteit. Daarom stoor ik me dan wel eens aan uitspraken als “Ik ken niet veel scherpere critici van het haatzaaien van de PVV en de VVD, van de hypocrisie van de PvdA, van etnisch profileren en het geweld tegen zwarte demonstranten en ga zo maar door.” waarbij etnisch profileren wordt gelijk gesteld aan geweld tegen zwarte demonstranten. Google die zin maar eens. Toch is er hier een verschil. De discriminatie bij het etnisch profileren gaat uit van een hoge kans op, en handeld op basis daarvan. Het suggereerd echter nog niet dat dus iedereen van die etniciteit zich er ook schuldig aan maakt. Met de opmerking “Witte Nederlander, het ligt echt aan jou” bombardeeer je een hele groep (etniciteit) tot dader. Daarom is dit wel racisme in mijn ogen. “Maar racisme is niet of in elk geval niet alleen een tijdloze constante in menselijke sociale relaties” Dat klopt. Zeker in het verleden was racisme duidelijk vaak gericht op mensen met een donkere huidskleur. Zoals je echter zecht, het is geen tijdloze constante. Wat mij op valt is dat het tegenwoordig juist steeds vaker voor komt dat racisme gericht is tegen blanken of westerse mensen. Of het nu dit artikel is of het idee dat blanke geen recht van spreken hebben als het om racisme gaat of dat blanke bepaalde woorden niet mogen gebruiken en andere dat wel mogen. Er zijn legio voorbeelden.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat11 jul. 2017 - 15:04

@Dirk de Jong Sterker nog, waar in dit artikel alle ‘Witte Nederlanders’ schuldig zijn, er is tenslotte geen kwalificatie om de groep in te perken, heeft de heer Wilders het nooit over ‘alle Marokkanen’ gehad. Zijn opmerking over ‘minder Marokkanen’ is in de media en zelfs de rechtbank wel zo uitgelegd. Echter zou het dan toch over ‘geen Marokkanen’ moeten zijn gegaan. De bijvoeglijke naamwoorden zijn hier van essentieel belang voor de context.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat11 jul. 2017 - 15:09

@JVerheijen “Door uitspraken als “er is geen gematigde islam” heeft Wilders keer op keer benadrukt dat fundamentalisme en geweld onvervreemdbare kenmerken van moslims en Marokkanen zijn, die “wezensvreemd” zijn aan onze cultuur.” Dit lijkt me een stro-man redenering. Islam, moslim en Marokkaan is niet het zelfde. Je kunt prima een probleem met een geloof hebben zonder een probleem te hebben met alle mensen die dat geloof aanhangen.

Swaberts
Swaberts11 jul. 2017 - 15:12

Ik denk niet dat het juist is iemand te veroordelen op basis van zijn/haar huidskleur, wat die dan ook moge zijn, en ik denk niet dat je voldoende van mij weet op basis van mijn huidskleur om te kunnen beoordelen hoe ik in elkaar zit. Overigens vind ik het woordje 'veel' nergens in het artikel terug. Als we meegaan in het argument dat het aanspreken van witte mensen op hun huidskleur niet racistisch is, omdat het een cultuurhistorisch bepaald superioriteitsgevoel is wat wordt aangesproken (een rare redenering: alsof dat bewijst dat er een 1-op-1 relatie is met een witte huid) dan is het niet zo moeilijk meer om dat argument door te trekken om etnisch profileren goed te praten.

BertrandRussell
BertrandRussell11 jul. 2017 - 15:15

@EddoH "...dan zou u moeten geloven (en daar blijft het ook bij, dat kan je nooit bewijzen) dat niet veel, maar alle blanke Nederlanders een ingebouwd superioriteitsgevoel hebben." Wat een rare redenering. Veel wetenschappers stellen dat hedendaags racisme tenminste voor een flink deel een historisch bijproduct is van slavernij en kolonialisme. Ik ben blij dat jij in elk geval die mogelijkheid niet op voorhand afwijst. Daarmee is niet gezegd dat dat de enige factor is die bepaalt of iemand duidelijke voorstellingen van witte superioriteit ontwikkelt of niet. Ook niet dat automatisch ieder wit mens een racist is. Dat zegt Vanenburg ook nergens. Zijn belangrijkste punt is dat een deel van het racismeprobleem in onze samenleving is dat zoveel witte mensen in de ontkenning blijven steken. Veel van de reacties onder dit stuk bevestigen zijn punt. "Dat mensen die uw mening niet delen of er een andere gedachtegang op na houden de discussie zouden willen vervuilen, slaat natuurlijk nergens op." Nee, dat zeg ik dan ook niet, vriend. Zoals het ook nergens op slaat om te roepen dat een gedachte nergens op slaat als jij het er niet mee eens bent. Wat ik wel zei, was dat veel van de mensen die Vanenburg nu zelf voor racist verslijten de discussie vervuilen: ze doen duidelijk geen enkele poging om degene te begrijpen met wie ze in discussie gaan of om het verschil te zien tussen zijn betoog en de karikatuur die ze ervan maken.

Phimosis Cerebri
Phimosis Cerebri11 jul. 2017 - 15:19

Door uitspraken als “er is geen gematigde islam” Dat is niet alleen een uitspraak van Wilders, maar ook van, pak hem beet, een Erdogan. ''Door uitspraken als “er is geen gematigde islam” heeft Wilders keer op keer benadrukt dat fundamentalisme en geweld onvervreemdbare kenmerken van moslims en Marokkanen zijn, die “wezensvreemd” zijn aan onze cultuur. Cultuur krijgt vanuit dat essentialistische perspectief een onveranderlijke en raciale connotatie.'' Maar die raciale connotatie is onjuist evenals het spreken van racisme. Als door het ontbreken van een gematigde islam geweld en fundamentalisme onvervreemdbare kenmerken zijn, dan betreft dit alle aanhangers van de ideologie. Zoals dit ook geldt voor b.v. socialisme en nationaal socialisme. Het maakt dan echt niet uit wat de huidskleur of de culturele achtergrond is. Tevens zal niet iedere aanhanger van een gewelddadige fundamentalistische ideologie daadwerkelijk geweld plegen of zich extremistisch/fundamentalistisch gedragen. Door zich afzijdig te houden helpen ze echter wel het fundamentalisme/extremisme in stand te houden en zal het geweld en de onderdrukking niet ophouden.

BertrandRussell
BertrandRussell11 jul. 2017 - 18:11

Beste Peterrr, je kunt beweren dat Vanenburg mensen puur op hun huidskleur afrekent en dat witte mensen bij hem automatisch racistisch zijn omdat ze wit zijn. Het is natuurlijk abjecte onzin, maar dat is hoe jij het hieronder samenvatte: "“Joris, jij vindt jezelf dus een racist omdat je huidskleur ‘Wit’ is?” Je kunt ook inzien dat zijn betoog niet op raciale, maar op cultuurhistorische ideeën rust en in discussie gaan met de stelling dat witte mensen door de gang van de geschiedenis een vaak superioriteitsgevoelens ten opzichte van zwarte mensen hebben ontwikkeld. Maar iemand die het allebei om de beurt probeert, die vind ik niet erg integer. Die probeert niet om in een open discussie een logisch consistent standpunt te ontwikkelen, maar gewoon om te schieten met elk wapen dat hij toevallig in handen heeft. Je kunt je er ook niet uit draaien door te doen alsof je eerdere retorische opmerking "gewoon een vraag" was. Uit de context is glashelder dat dat volgens jou de kern van Vanenburgs betoog is, waarvan je aan mij vraagt of ik die onderschrijf. Dat we het toevallig met elkaar oneens zijn is prima, maar dat je niet eerlijk bent niet.

BertrandRussell
BertrandRussell11 jul. 2017 - 19:29

@Dirk de Jong Ja, dat moet het zijn, ik vind u inhoudelijk heel bedreigend.

BertrandRussell
BertrandRussell11 jul. 2017 - 20:04

@Swaberts "Als we meegaan in het argument dat het aanspreken van witte mensen op hun huidskleur niet racistisch is, omdat het een cultuurhistorisch bepaald superioriteitsgevoel is wat wordt aangesproken... dan is het niet zo moeilijk meer om dat argument door te trekken om etnisch profileren goed te praten." Dan niet, nee. Maar je begrijpt best dat er een verschil is tussen witte mensen aanspreken op historisch gegroeid gedrag, als je aannemelijk kunt maken dat dat sterk vertegenwoordigd is in de samenleving, en ze aanspreken op hun huidskleur. Zie mijn reactie op Gringo en Gadfly.

BertrandRussell
BertrandRussell11 jul. 2017 - 20:58

Gadfly, @Gringo Even een tegenfeitelijk gedachte-experiment: een wereld waarin alle witte mensen alle zwarte mensen altijd en overal zouden discrimineren. Volgens jullie redenering zou een zwarte zich dan nooit kunnen uitspreken tegen “witte discriminatie”, want dan zou hij witte mensen op hun huidskleur aanspreken en zelf een racist zijn. Wat dat leert is dat witte mensen aanspreken op hun gedrag nog niet betekent dat je ze afrekent op hun witheid. Racisme is, zoals Gadfly zegt, “het toeschrijven van negatieve eigenschappen op grond van het behoren tot een ras.” Dat is natuurlijk precies wat iemand doet die zegt dat witte Nederlanders racistisch zijn omdat ze wit zijn. Maar het is iets heel anders als Vanenburg zegt dat witte Nederlanders door de erfenis van eeuwen van slavernij en kolonialisme worstelen met een racismeprobleem. Je kunt het op argumenten met hem oneens zijn, maar als je hem voor racist verslijt ben je zelf moeilijk serieus te nemen.

Bernard Mandeville
Bernard Mandeville11 jul. 2017 - 21:53

@JVerheijen Er is geen enkel wetenschappelijk geverifiëeerd onderzoek wat aantoont dat er bij blanke of autochtone Nederlanders een met dus hen als bevolkingsdeel samenhangend "historisch gegroeid" collectief bewustzijn bestaat, net zomin dat zoiets zoals Gloria Wekker niet anders dan pseudo-wetenschappelijk beweert, in de vorm van een historisch bewust of onbewust generationeel overgedragen geheugenarchief. Zoiets beweren cq veronderstelldn in verband met huidskleur, overdracht via afstamming, of etniciteit die ook geldt bij autochtonen is dan ook niet anders dan racistisch. Alleen al het feit dat de Nederlandse samenleving de praktijk van zwarte slavernij of door elites gepleegde koloniale uitbuiting zelf nooit als praktijk ervaren heeft maakt dat een dergelijk veronderstelde pseudo-wetenschappelijk gestoelde overdracht van (on)bewuste generationele vorming door ontbrekende praktijkervaring nooit heeft kunnen plaatsvinden.

Swaberts
Swaberts12 jul. 2017 - 7:42

@JVerheijen: Ik zie het verschil niet zo tussen moslims aanspreken op terrorisme, marokkanen aanspreken op diefstal en witten aanspreken op racisme. Van allen kunnen we beargumenteren dat het cultuurhistorisch zo gegroeid is, en geen van die dingen is wat mij betreft acceptabel. Op die manier generaliseren is gewoon fout. Dan kun je er nog zoveel rationalisaties op los laten, punching up vs punching down, cultuurhistorisch etc etc maar je maakt gewoon een denkfout als je iemand veroordeeld op basis van huidskleur, want zoveel zegt dat niet over iemand en je maakt een denkfout als je mensen verantwoordelijk houdt voor de daden van mensen die toevallig op hun lijken.

BertrandRussell
BertrandRussell12 jul. 2017 - 11:50

@Swaberts Lees het stuk nog eens goed. Hier worden niet alle witte Nederlanders veroordeeld wegens racisme. Ze worden erop aangesproken dat ze op grote schaal wegkijken van het bestaande racismeprobleem en daarmee helpen om het in stand te houden, ook als ze zelf niet discrimineren of hatelijke taal uitslaan. Dat was precies het punt van MLK in zijn Letter from Birmingham Jail.

MRdevries538
MRdevries53811 jul. 2017 - 10:59

wel eens etnische minderheden over elkaar gehoord? En hindustaan over een creool ofzo. Of een Ak-Turk over een Guhlen-Turk? Ja, er is veel discriminatie in Nederland. NEE, de racist herken je niet aan de huidskleur.

Gerygrr
Gerygrr11 jul. 2017 - 10:50

Bepaalde ervaringen of gebeurtenissen ervaren als discriminatie is voor ieder mens hetzelfde, dus ongeacht huidskleur of afkomst. Discriminatie voortvloeiend uit racisme is slecht. Maar iedereen van zekere huidskleur beschuldigen is contraproductief, dat wordt hier wederom aangetoond. Lees de reacties.....

4 Reacties
Zandb
Zandb11 jul. 2017 - 12:41

Grijsje Waarom zouden mensen van een zekere huidskleur meer of minder last hebben van racisme dan mensen van een andere huidskleur?

Gerygrr
Gerygrr11 jul. 2017 - 14:54

Zandb, Waaruit leidt u af, dat ik dat bedoel? Discriminatie kan iedereen overkomen. Racisme is specifiek op de huidskleur gericht. Een zekere kleur of andere kleur hebben en daarop negatief beoordeeld worden is racisme.

Zandb
Zandb13 jul. 2017 - 6:54

Grijsje Sorry. Ik ben te simpel en dus ingewikkeld bezig; ik bedoelde te vragen waarom iemand, bijvoorbeeld de schrijver van dit artikel, serieus zou kunnen menen, dat de ene huidskleur garant staat voor meer of minder racistisch gedrag dan de ander huidskleur. En waaraan u meent te kunnen aflezen, dát de schrijver inderdaad meent dat een witte huidskleur garant staat voor meer racisme.

Gerygrr
Gerygrr15 jul. 2017 - 9:52

Zandb, Zojuist keek ik naar zijn interview en ik hoor het hem zelf zeggen. De term institutioneel wit racisme wordt genoemd.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jul. 2017 - 10:50

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Dirk de Jong
Dirk de Jong11 jul. 2017 - 12:13

Ik denk dat de VN wel ergens lijstjes daarover heeft. Vermoedelijk doet Nederland het niet slecht maar ook niet bijzonder goed in vergelijking met andere landen. Nationalisme is toch echt wat anders dan racisme, hoewel het ook niet echt toe te juichen valt. Kritiek op immigratie is m.i. vooral op cultuurkritiek en economie gebaseerd. Slechts bij een enkeling speelt racisme daar een rol in.

Richard555
Richard55511 jul. 2017 - 10:18

Prima verhaal en de reacties hier laten precies zien waar het aan mankeert. Van onverholen vijandig tot ja maar ik wil niet aangesproken worden op. Daar gaat het hier nu net om. Al die behoefte van reaguurders om op een of nadere wijze dit probleem te minimaliseren of juist te extrapoleren naar andere groepen geeft exact aan dat men er niet open voor staat om volmondig te erkennen dat er flink wordt gediscrimineerd. Daar hoef je niet aan toe te voegen dat anderen het ook doen of dat jij niet zo bent etc. Het enige wat je moet doen is gewoon erkennen dat ook in dit land discriminatie een groot probleem is en dat we daar als mensen iets aan moeten doen. Dat is de enige juiste reactie op dit stuk die ons allen een spiegel voorhoudt. Klaar!

3 Reacties
Peter Smit2
Peter Smit211 jul. 2017 - 11:52

Dus als je het niet de redenering eens bent op argumenten bewijs je de redenering. Zo lust ik er nog wel een paar!

Dirk de Jong
Dirk de Jong11 jul. 2017 - 12:15

Een spiegel? Dit stuk geeft mij de schuld van iets waar ik niks mee te maken heb alleen maar vanwege mijn huidskleur.

Blom Dondje
Blom Dondje11 jul. 2017 - 13:43

Ik zou simpelweg wat nuance in het artikel willen zien. Dat er witte Nederlanders zijn die continu de racist uithangen en anderen die wegkijken, dat lijkt mij weinig meer als een zeer treurig feit. Sinds begin middelbare school verzet ik me daar ook al 40 jaar tegen. Continu kijk ik in de spiegel op zoek naar vooroordelen en stel ook vragen als ik ze bij anderen zie. Als Pascal me vervolgens wijst op wat ik... als witte Nederlander fout doe, hij spreekt me tenslotte in de jij vorm aan en daarbij weet hij absoluut niet waar ik voor sta, wat doet hij dan meer als de... witte Nederlander over een racistische kam scheren ?

Herr Vorragend
Herr Vorragend11 jul. 2017 - 10:14

Stel ik zou een stukje schrijven over een hardekkige misstand in een willekeurig Afrikaans land met als kop "Zwarte Afrikaan, het ligt toch echt aan jou". Dan zou de heer Vanenburg terecht verontwaardigd zijn en mij terecht beschuldigen van een racistische kop.

1 Reactie
Zandb
Zandb11 jul. 2017 - 12:49

Herr Vorragend Wat een gemakzuchtig gekrakeel; ja, als u verzuimt aan te geven wat de heer Vanenburg dan precies aan de witte Nederlander vindt liggen...... Wij, witte Nederlanders, zien als totaal de rol die wij spelen als het om racisme gaat of we zien die niet. Het ligt dus gewoon aan ons, witte Nederlanders, of we dat zien of niet.

van Eersel
van Eersel11 jul. 2017 - 9:26

Waarom hebben Aziaten geen last van discriminatie en/of racisme, als het allemaal aan de Nederlanders ligt?

1 Reactie
Dirk de Jong
Dirk de Jong11 jul. 2017 - 10:22

Reken maar dat ook Aziaten met racisme te maken hebben.

L.Brusselman
L.Brusselman11 jul. 2017 - 9:25

In de roos,en dat blijkt al zonneklaar uit de reacties op deze pagina.

7 Reacties
L.Brusselman
L.Brusselman11 jul. 2017 - 9:30

Want iedereen is in meer of mindere mate racistisch dat valt niet te ontkennen. Het gaat er om dat voor je zelf toe te geven,pas dan kun je er tegen in gaan. Het is een fase waar de mensheid doorheen moet zien te komen,zeker met een wereldbevolking die maar blijft groeien.

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen11 jul. 2017 - 10:20

Nee, Brusselman, alleen witten zijn racistisch.

Dirk de Jong
Dirk de Jong11 jul. 2017 - 10:30

Want de reacties tonen aan dat het de schuld is van alle witte Nederlanders dat sommige mensen, zoals deze columnist, er racistische ideeën op na houden?

ahlmann
ahlmann11 jul. 2017 - 10:35

lol, je hebt duidelijk problemen om van je christelijke achtergrond af te komen. Een pasgeboren baby een racist vinden met je uitspraak, dat is wat je doet. En het enige wat de columnist doet is dat hij zelf automatisch, reflexief, situaties door een racistische bril bekijkt.

L.Brusselman
L.Brusselman11 jul. 2017 - 11:30

"Een pasgeboren baby een racist vinden met je uitspraak, dat is wat je doet." Bullshit,dat doe ik niet dat doet u. Racisme is een gevolg van cultuur. Bovendien hoe komt u erbij dat ik een christelijke achtergrond heb,het zou zomaar een joodse of islamitische kunnen zijn.

Dennis The Mennis
Dennis The Mennis11 jul. 2017 - 11:55

Probleem is alleen dat ik toegeef dat ik ergens in de kern racistisch ben, al mijn politiek correcte vrienden ineens zeggen dat dat niet zo is. "je kunt toch met iedereen goed opschieten". Dat is ook zo. En ik heb met verschillende groepen uit de samenleving gewerkt en ze geholpen zeggen ze dan Maar ik ben er niet minder racistisch door...integendeel zou ik zelfs zeggen. Mijn vooroordelen zijn, helaas, vaak bevestigd en ik geef toe dat ik racistische gevoelens hen.

Andere Kijk
Andere Kijk11 jul. 2017 - 13:14

@ahlmann U doelt op de "erfzonde." Maar dat betekent enkel dat alle mensen vanaf het moment dat ze geboren worden en ervaren slechts mens te zijn en die indruk geloven daarmee hun Godheid verloochenen. Ofwel God verloochenen. Er werd eens aan Jezus gevraagd nadat hij een blinde genas waarom die man blind geboren was; omdat zijn ouders gezondigd hadden, of omdat hijzelf gezondigd had? Nee legde Jezus uit. dat was om de glorie van Gods werken te openbaren. Ofwel dat God ons zo lief heeft dat Hij om ons Zichzelf te geven bereid is te ervaren slechts mens te zijn in plaats van van Zijn glorie te genieten. Totdat Hij zijn glorie weer geniet maar nu ook in ons, zodat de blindheid voor Zijn glorie die Hij als mens leed geheeld wordt en Hij Zijn glorie weer beleeft, maar nu ook in ons. Als wij, geheel te behoeve van ons.

Makke Schapen
Makke Schapen11 jul. 2017 - 9:08

Met de Belgen, Italianen, Chinezen waren er nóóit problemen in NL. Die riepen niet: "Over 10 jaar zijn wij hier De Baas"!

Trappa
Trappa11 jul. 2017 - 9:00

Racisme en discriminatie is tweerichtingsverkeer. De keren dat ik negatief bejegend ben puur omdat ik blank ben (kaaskop, Kuffar, kankerblanke, etc) is niet meer op handen en voeten te tellen. Maar ik mag er niks van zeggen, want ik ben blank, en volgens mensen als Pascal Vanenburg komt racisme alleen van de blanke mens vandaan. Walgelijk stuk om te lezen, ongelooflijk racistisch stuk.

1 Reactie
Dirk de Jong
Dirk de Jong11 jul. 2017 - 10:41

U begrijpt het verkeerd. Dat is geen racisme maar "historische correctie". Als u daar moeite mee heeft, moet u uw voorvaders maar aansprakelijk stellen.

General Kenobi
General Kenobi11 jul. 2017 - 8:41

Ja, allemaal mijn schuld. Ik ben persoonlijk verantwoordelijk voor die groep agenten, voor de mensen die Sylvana bedreigen, voor die 2 'brandbommen' (bierflesjes) en de acties van die verhuurder.

Andere Kijk
Andere Kijk11 jul. 2017 - 8:40

Al duizenden jaren staat er geschreven: "Oordeel niet naar het uiterlijk." "Heb uw naaste lief zoals uzelf." Willen we echt racist zijn, is dat on allerhoogste morele ideaal? Of keuren we het moreel af, niet alleen van anderen, maar diep in ons hart ook van onszelf wanneer we ons er op betrappen? Als racist zijn en mensen op hun huidskleur beoordelen niet ons ideaal is, en we het in ons geweten afkeuren, dan is racistisch zijn niet onze ware wil. Want onze ware wil is juist niet racistisch zijn. Zo zien we dus twee willen in ons: een uiterlijke wil die in meer of mindere mate racistisch is, en een innerlijke wil die dat niet wil zijn, en daarom in wezen ook niet is. Er is dus een verschil tussen wie we uiterlijk zijn, en de innerlijke mens. Maar wat is nu onze ware wil? De uiterlijke of de innerlijke? Als we zouden kunnen kiezen tussen het hebben van een van die willen hebben en zo zijn, welke van de twee willen en manier van zijn is dan onze voorkeur? Duidelijk de goede wil niet racistisch te zijn. Dat is dus onze ware wil, niet die uiterlijke die racistisch is. En zo maken we onderscheid tussen hoe en wie we in wezen echt zijn, en hoe en wie we van buiten slechts lijken te zijn. Daarom staat er al duizenden jaren geschreven "Oordeel niet naar het uiterlijk." Ons eigen uiterlijk, en het uiterlijk van de naasten. Door enkel jezelf en je naasten te beoordelen naar hoe en wie je innerlijk echt bent in overeenstemming met je morele geweten, en dat ook bij anderen te doen, omdat ook zij net als jij innerlijk hetzelfde geweten hebben als jij, en dezelfde ideale morele wil, heb je jezelf door die erkenning lief en net zo ook je naasten. Maar hiervoor moet je dan wel voorbij het uiterlijk kijken. Hoe iemand er van buiten ook uitziet en handelt. Ook het volgende staat daarom al duizenden jaren geschreven, en het woordje "zonde" is een vertaling van de het Hebreeuwse en Griekse woord voor "missen." Ook wel de roos missen. (Missing the point.) En met "de wet van God" wordt bedoeld het liefhebben van God en -"wat daaraan gelijk is" staat er- je naaste als jezelf." Dus God liefhebben en je naaste als jezelf liefhebben komt op hetzelfde neer. En dat zijn de twee geboden waar alles van afhangt; het eerste hoe je jezelf lief moet hebben, en het tweede hoe je je naaste lief moet hebben; als God. (Vandaar dat er ook staat dat we zo volmaakt moeten zijn in onze liefde als God die de zon laat schijnen en de regen laat vallen ten behoeve van iedereen, ongeacht of iemand ook van Hem houdt of niet. Zelf voor diegenen die Hem haten of niet geloven dat Hij bestaat. Liefhebben is uiteraard een innerlijke geestelijke zaak, een kwestie van bewustzijn, en de "zonde" -het pijnlijk de plank misslaan, of de spijker missend op je duim slaan- is het niet bewust liefhebben wie je in werkelijkheid diep vanbinnen echt bent, en wie je naasten diep vanbinnen ook echt zijn. "Want wij weten dat de wet geestelijk is, maar ik ben vleselijk, verkocht onder de zonde. Wat ik namelijk teweegbreng, doorzie ik niet, want niet wat ik wil, dat doe ik, maar wat ik haat, dat doe ik. En als ik dat doe wat ik niet wil, val ik de wet bij dat zij goed is. Nu ben ik het echter niet meer die dit teweegbrengt, maar de zonde die in mij woont. Want ik weet dat in mij, dat is in mijn vlees, niets goeds woont. Immers, het willen is er bij mij wel, maar het goede teweegbrengen, dat vind ik niet. Want het goede dat ik wil, doe ik niet, maar het kwade, dat ik niet wil, dat doe ik. Als ik nu dat doe wat ik niet wil, breng ík dat niet meer teweeg, maar de zonde die in mij woont. Ik ontdek dus deze wet in mij: dat, als ik het goede wil doen, het kwade dicht bij mij ligt. Want naar de innerlijke mens verheug ik mij in de wet van God. Maar in mijn leden zie ik een andere wet, die tegen de wet van mijn verstand strijd voert en mij tot gevangene maakt van de wet van de zonde, die in mijn leden is. Zo vind ik dan deze wet in mij; als ik het goede wil doen, dat het kwade mij bijligt. Want ik heb een vermaak in de wet Gods, naar den inwendigen mens; Maar ik zie een andere wet in mijn leden, welke strijdt tegen de wet mijns gemoeds, en mij gevangen neemt onder de wet der zonde, die in mijn leden is. Ik ellendig mens, wie zal mij verlossen uit het lichaam dezes doods?" En dan komt het inzicht dat men in wezen de Goede is, omdat de innerlijke wil goed is, en men daarom Zelf dat Ideaal is wat men moreel goedkeurt en in die zin al liefheeft; men is God in menselijke verschijning, en geeft iedereen die herkenning. Want het ervaren slechts mens te zijn, met een vaak verre van ideale wil en door ons geweten veroordeeld handelen is een kruis, reden waarom het lichaam ook zo kan noemen; dit lichaam van de dood. Het ervaren en geloven dat men slechts dit verre van volmaakte mens is "doodt" ons ware Zelfbewustzijn en daarmee al ons ware geluk. Maar Godzijdank voor Wie onze ware Identiteit is; God in menselijke vermomming, gesymboliseerd met de titel "Jezus Christus" (Gezalfde Verlosser) omdat Wie ons ware Zijn Diegene is die ons verlost van wie we slechts leken te zijn uiterlijk aan de oppervlakte: "Ik dank God, door Jezus Christus, onzen Heere. Zo dan, ik zelf dien wel met het gemoed de wet Gods, maar met het vlees de wet der zonde." ~Romeinen 7:14-26

6 Reacties
ahlmann
ahlmann11 jul. 2017 - 10:47

tldr; Als je zelf niet je eigen haat onder ogen ziet, zal in het goede waar je voor strijdt altijd het kwade van je haat ertegen doorschijnen. Wat dus geldt voor zowel racisten, anti-racisten zoals deze columnist, en anti-anti-racisten.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg11 jul. 2017 - 10:52

Vandaar dat in de Gnosis (en vele andere mystieke stromingen) onderscheid gemaakt wordt tussen de Goddelijke oorsprong die de kern van ons wezen vormt, en ons stoffelijke lichaam dat letterlijk die goddelijke kern omvat en daarmee (ook voor onszelf) verhult. Probleem is dat het wezen misschien wel goed wil, maar zolang het lichaam slecht handelt anderen wel degelijk leed aangedaan wordt. Dat valt niet weg te beredeneren door te filosoferen over de goddelijke kern. Het is bovendien een aanname die door mensen met een (zeer) slechte zielsverbinding (psychiatrische stoornissen als psychopathie) liederlijk misbruikt wordt. De ander geeft hen steeds een nieuwe kans, want de wens tot goeddoen bestaat toch? Ondertussen trekt de psychopaat met zoete woorden een rookgordijn op en lacht zich rot om zoveel zelfopoffering en naiviteit. Dat ondermijnt het sociale contract en daarmee de sociale cohesie zeer ernstig! Met andere woorden: je moet mensen, ook als ze niet gestoord zijn, wel degelijk beoordelen op hun daden, en aan de hand daarvan meer of minder ruimte laten. Aan de vruchten herkent man de boom. Ook als die boom racistisch blijkt te zijn. De vraag is wat je doet met de racistische (eerlijker vind ik: xenofobe) reflexen. 'Ingroup favouritism' is een bekend sociaal psychologisch gegeven. We geven de voorkeur aan mensen die op ons lijken, en neigen ertoe die dus een voorkeursbehandeling te geven ten opzichte van mensen die minder op ons lijken. Dat komt in alle groepen en op tal van niveau's voor. Het is een aangeboren neiging waarvan het evolutionaire voordeel maar al te zichtbaar is. Dan is er nog de 'White gaze'; in het Westen kijkt men met de ogen van de blanke. Inclusief diens Ingroup favouritism ten opzichte van andere blanken. Die 'White gaze' wordt overgenomen door mensen van kleur, louter omdat het het dominante perspectief is. Dit fenomeen, waarbij niet alleen autochtonenen maar ook allochtonen andere allochtonen als minder intelligent en minder vriendelijk inschatten toont die 'White gaze' keer op keer in sociaal psychologische onderzoeken aan. Toch zijn dit geen exclusief blanke fenomenen; Ingroup favouritism bestaat ook in andere groepen dan blanken (zo niet: in àlle andere), en er zijn tal van 'gazes'. Het is afhankelijk van de maatschappij, diens machthebbers, diens opiniemakers, diens beheerders van media. De vraag is wat te doen. Het vraagt veerkracht en openheid van mensen om de ontmoeting aan te gaan, en te ontdekken dat mensen meer gemeen hebben dan dat hetgeen scheidt - zeker als het om de meest basale dingen gaat. Liefde voor familieleden, pijn bij lichamelijk ongemak, emoties als wanhoop, machteloosheid, vreugde. Maar dat vraagt het onderkennen van je ego enerzijds, je eigen blinde (verblindende?) vlekken, zelfbewustzijn, zielsverbinding. Veel mensen zijn emotioneel domweg niet volwassen genoeg om dat volledig op te kunnen brengen. Wat kan helpen is diversiteit in de beelden die we over ons heen krijgen, om de drempel te verlagen. Liefdevolle maar kritische zelfbetrachting, de uitgerustheid want veerkracht om eigen vooroordelen en blinde vlekken onder ogen te komen. Een sociaal uitgangspunt waarbij die nieuwsgierigheid de norm is, en niet het cynisme. Minder gejaagdheid, meer rust. Wat jammer dat onze materialistische ego-gedreven samenleving ons aanjaagt tot meer, meer, meer...

Andere Kijk
Andere Kijk11 jul. 2017 - 11:32

PS: Als eenvoudige vuistregel die al in onze taal aanwezig is: Wat je moreel niets lijkt lijkt niet op je. Het lijkt niet op hoe en wie je echt bent. Het is niet gelijk aan je ware Zelf. Ook in het Engels gaat dat op: "I don't like that." Of "I dislike that." Beiden zeggen "Ik ben niet zoals dat (wat ik afkeur)." Ook in het Spaans: "No me parece" "Dat lijkt me niet goed." ("Dat [ge]lijkt niet goed op mij.")

Andere Kijk
Andere Kijk11 jul. 2017 - 11:43

@ahlmann Ja, het ego projecteert op anderen wat het zelf doet. Om van de "schuld" af te komen. Wat niet lukt. Mooi dat in het Nederlands "schuld hebben" ook betekent "verschuldigd zijn." We zijn het onszelf en onze naasten om Wie onze ware Identiteit is verschuldigd onszelf en hen lief te hebben. Hetgeen ook inhoudt dat we onszelf en de naasten de erkenning toestaan dat we in Wezen de Liefde al zijn. Ik heb dat eerder gezien: "tidr;" Op Internet heb ik de betekenis er niet van gevonden. Waar staat het voor?

Andere Kijk
Andere Kijk11 jul. 2017 - 12:27

@Hanneke Kouwenberg Het is een kwestie van bewustwording. Dat weet u ook. Hoe je jezelf en je naaste ziet heeft een doorslaggevende invloed op hoe je met jezelf en je naaste om zal gaan. Door het goddelijke in jezelf te (h)erkennen zal je uiteindelijk een zo verhoogd bewustzijn krijgen dat alle ondeugden van je afvallen, omdat je je zo volledig op het innerlijke voelen concentreert, zodat al het uiterlijke eerst op de achtergrond gaat, en uiteindelijk verdwijnt, vervangen door dat hogere bewustzijn en het volledig bevredigende heerlijke wat daarmee gepaard gaat. In vergelijking met die godzalige innerlijke vrede is alles wat de wereld te bieden heeft onaantrekkelijk. In die zin is de contemplatie ook zeer praktisch. En door het goddelijke in je naasten te (h)erkennen zal je die ook met liefde behandelen. Komend uit een hogere staat van bewustzijn. Discriminatie is dan weg. Uiteindelijk is dat de enige weg om definitief alle discriminatie te veranderen in naastenliefde. Het is een proces dat in ontwikkeling is zoals u weet. Miljoenen mensen zijn er mee bezig. Alleen komt het (nog) niet in het nieuws, omdat de manifestatie er van nog zeer bescheiden is.

Andere Kijk
Andere Kijk11 jul. 2017 - 12:59

Van jezelf en je naaste houden vanuit een hogere -meer liefdevolle- staat van bewustzijn brengt ook met zich mee dat je niet toestaat dat je de ander schaadt, en dat de ander jou schaad. Maar dat gebeurt vanzelf in een hogere staat van bewustzijn. Ook wel "de voorzienigheid" genoemd. In zekere zin is dit een virtual reality, een droom van waarin we lijken te zijn en te doen wat we in werkelijkheid niet zijn en niet doen. Daarom wordt er ook van geestelijk ontwaken gesproken. Het is de goddelijk Dromer Die tot Zichzelf komt in ons.

Libertain
Libertain11 jul. 2017 - 8:24

("Het racismedebat mag in Nederland niet gevoerd worden.") ("De jaarlijkse parade met clowns in blackface compleet met kroespruik en dikke rode lippen?") Beste Pascal, heb je het opgeschreven en begrijpelijk door je positie probeer je voorzichtig het debat mee op gang te krijgen. Het chronische probleem, die olifant in de woonkamer, ziet het hele wereld (VN dus ook) behalve de "gewone" Nederlander, indien hij zou bestaan. Het uitleg is weer eenvoudig - het betreft een nationaal cultureel probleem. Het betreft mogelijk een hele volksstam die weigert de fouten van het eigen neokoloniale cultuur toe te geven. Het eerste lijn is dat er een echte Nederlander nooit en nimmer toegeeft dat er iets verkeerd mogelijk gegaan is - voor het voorbeeld let op hoeveel jaren zijn er geen officiële excuses voor de bezetting van Indonesië uitgebleven en de manier waarop tot nu toe de barbarij van de oorlog aldaar onder het tapijt wordt gewogen. Het betreft een cultureel fenomeen. Ten tweede is de erfenis van de algemene koloniale cultuur zeer zwaar wegend (VOC mentaliteit dus) - het feit dat je andere culturen en mensen als tweede hands mag benaderen, net als de migranten die hiernaartoe stromen. Zwarte Piet is er erg vrolijk erbij aan het huppelen. Het betreft hetzelfde neokoloniaal cultureel fenomeen. Op de derde plaats komt de weigering van de hooggeplaatsten, zeer natuurlijk, om iets mee te doen omdat ze zelf nooit, echt nooit enige discriminatie hebben mogen aanvoelen, omdat in het tegen geval zou het wereld te klein zijn geweest. Was de hemel gelijk op aarde gevallen. Met hun doorlopende passiviteit steunen ze in het echt het xenofobie en racisme in Nederland. Tenslotte moge duidelijk zijn dat wat het auteur hier benadert is het intrinsieke probleem van een verouderde neokoloniale poldercultuur die geen zin heeft om vooruit te gaan kijken en derhalve blijft met de hakken in het zand steken, tevens steeds achteruit kijkend of in het beste geval blijft gewoon navelstaren.

Bernard Mandeville
Bernard Mandeville11 jul. 2017 - 8:14

Het bedrijven van racisme komt niet voort uit huidskleur of etniciteit, het is er tegen gericht. Het is dan ook opmerkelijk dat Pascal Vanenburg racisme hier voortkomend aan blanke Nederlanders verbindt. Feitelijk is het onderscheidend oftewel letterlijk discriminerend verbinden van eigenschappen aan huidskleur of etniciteit racistisch. Zelfs als er onder bevolkingsdelen van bepaalde huidskleur of etniciteit eigenschappen relatief meer of minder zou voorkomen is de huidskleur of etniciteit daar geen oorzaak. Het zal dan gezocht moeten worden in oorzaken van correlatie waarbij bijvoorbeeld sociaal-economische, sociaal-culturele, of etnisch-religieuze invloeden een rol kunnen spelen. Maar in geval van racisme is het nu juist zo dat uit het zeer weinige onderzoek dat er is waarbij ook het verschil in mate ervan tussen bevolkingsdelen naar huidskleur of etniciteit vastgesteld is bleek dat het onder blanken of autochtonen niet meer voorkomt dan onder niet blanke of niet autochtone bevolkingsdelen. De vraag zou dan ook moeten zijn waarom Pascal Vanenburg niet aan de orde stelt dat racisme onder Nederlandse burgers in algemene zin algemeen voorkomt.

2 Reacties
Zandb
Zandb11 jul. 2017 - 9:03

Als zoiets dan onder de bevolkingsgroepen in gelijke mate voorkomt, waarom hebben witte Nederlanders er dan zo'n moeite mee, dat zoiets benoemd wordt als het om hun aandeel daar in gaat?

Bernard Mandeville
Bernard Mandeville11 jul. 2017 - 15:00

@Zandb (en dit geldt dus ook voor Pascal Vanenburg) Waarop, anders dan je vooroordeel, baseer je dat die moeite met het zien van voorkomen van racisme onder blanke Nederlanders bij zichzelf of andere blanke Nederlanders meer zou voorkomen dan bij niet blanke of niet autochtone Nederlanders dat bij zichzelf of bij anderen van dezelfde huidskleur of niet autochtone achtergrond zien?

Eva456
Eva45611 jul. 2017 - 8:11

Het is niet zo zeer dat blanke Nederlanders ontkennen dat ze discrimineren. Maar meer dat met het beschuldigende vingertje wordt gewezen naar blanke Nederlanders terwijl iedereen, van welke afkomst dan ook, discrimineert. Daar is dit stukje en deze titel bijvoorbeeld ook een duidelijk voorbeeld van.

4 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon11 jul. 2017 - 8:38

Precies. We noemen dit "reverse racism".

Zandb
Zandb11 jul. 2017 - 9:04

Als iedereen nu discrimineert, waarom zou je dat van witte Nederlanders dan niet mogen benoemen?

Eva456
Eva45611 jul. 2017 - 11:47

@zandb Je mag het best benoemen. Maar als je zegt: 'Witte Nederlander, het ligt echt aan jou'. Dan impliceer je dat dat de schuld uitsluitend bij de ander ligt en dat jij je er zelf niet schuldig aan maakt. Terwijl de schrijver zich er met dit geschreven stukje net zo goed schuldig aan maakt. Dat is storend en leidt tot op zijn minst tot minder begrip voor elkaar.

Zandb
Zandb11 jul. 2017 - 12:56

Eva Dan toch alleen de schuld (in de zin van verantwoordelijkheid zijn voor) voor het wegkijken. Daar gaat het om.

Erikvanwegen
Erikvanwegen11 jul. 2017 - 7:39

Deze rechtoe-rechtaan overdreven beschuldiging zullen wederom voor meer verdeeldheid zorgen. Misschien is het ook wel onvermijdbaar..... en moet het maar zo zijn Er is voor dit soort berichtgeving namelijk altijd erg veel belangstelling, ipv dat dit soort posts genegeerd worden en vervolgens terug kunnen naar het realistische debat.

richarrd
richarrd11 jul. 2017 - 7:13

De wereld is niet zwart/wit.

Haastig
Haastig11 jul. 2017 - 7:05

Racisme is een lastig onderwerp. Op sommige vlakken overduidelijk, bv: de racistische kreten, racistische beelden en bedreigingen gericht aan Sylvana Simons, molotovcocktail op een moskee, afgehakte varkenskoppen op de stoep vd moskee, bedreigingen aan joodse scholen en synagogen. Het verkeerd gestuurde mailtje "Niet aannemen want neger". Op sommige vlakken weet je, of zijn er tenminste sterke aanwijzingen, dàt er gediscrimineerd wordt, maar onduidelijk door wie. Met de stelling "allochtonen komen 2x zo moeilijk aan een baan" kan je gevoeglijk aannemen dat er gediscrimineerd wordt. Met 2 vergelijkbare kandidaden: als een blanke autochtoon 100 brieven moet schrijven voordat hij ergens wordt aangenomen en een donkere allochtoon 200 brieven, kan je er bij de afwijzing van de allochtoon ook vermoedelijk van uitgaan dat tenminste 99 bedrijven niet deden aan racisme. Bij de overige 100 eventueel wel. Maar welke zijn dat? Bedrijf X of Y? Bij de AirBNB-man heb ik geen idee of het racisme was, ik heb geen racial slur gehoord, of daarover gelezen. Uiteraard was de man fout iemand een duw te geven bovenaan een trap, maar racistisch? Geen idee. "You people" kan op van alles slaan, een mens is meer dan alleen z'n huidskleur en dus ook in meerdere groepen in te delen. Er is veel racisme, maar niet alles is racisme. Ik moet zeggen dat ik me ook soms schuldig maak aan discriminerende gedachten.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jul. 2017 - 7:27

Er is veel racisme, maar niet alles is racisme. http://nos.nl/artikel/2139596-allochtone-jongeren-nog-heel-vaak-werkloos.html Over Amsterdamse jongeren: "Discriminatie door werkgevers is daar één van, maar zeker niet de belangrijkste." B.V. Schulden, een strafblad, opleiding niet afgemaakt, geen netwerk buiten de eigen wijk.

menage
menage11 jul. 2017 - 7:49

Doet de andere kant ook, don't worry.

Kepler
Kepler11 jul. 2017 - 6:55

'Witte Nederlander, het ligt aan jou. Wat is 'het? Ik heb nergens last van dus praat me dat ook niet aan.

1 Reactie
Zandb
Zandb11 jul. 2017 - 9:06

Kepler Mensen die discrimineren hebben in de regel dan ook nergens last van. Behalve als ze vinden dat ze gediscrimineerd worden.

Mark Huysman
Mark Huysman11 jul. 2017 - 6:51

Ik vind dit een goed artikel. De mensen die zeggen dat racisme in Nederland slechts incidenteel voorkomt hebben geen idee en zijn onderdeel van het probleem. Ik denk echter dat de kop ‘Witte Nederlander, het ligt echt aan jou’, niet slim is. Het klopt: veel witte Nederlanders bagataliseren of ontkennen racisme, lees alleen deze draad. Maar dit geldt niet voor *alle* witte Nederlanders. Het geldt voor de wegkijkers, de ontkenners: misschien een meerderheid onder de witten maar door dat te veralgemeniseren tot ‘de witte Nederlander’ krijg je een discussie die je niet verder brengt. Zie het artikel van Han van der Horst.

2 Reacties
WillemDrees
WillemDrees11 jul. 2017 - 8:18

Witte mensen als groep aanspreken is in dit geval terecht. Als groep zijn witte mensen aan het profiteren van het achterstelling van zwarte mensen. Wie het schoen pas trek hem aan.

Mark Huysman
Mark Huysman11 jul. 2017 - 10:34

@Peterrr: Mijn idee is: ja, er is een groot racisme proleem in Nederland en net als Vanenburg vind ik het wegkijkgedrag van veel witte Nederlanders zeer problematisch. Witte mensen ‘als groep’ aanspreken vind ik echter niet kloppen. Er zijn ook veel Witten die zich verzetten tegen het racisme. Waarom hij dat doet? Misschien omdat hij dezelfde analyse maakt als @Willem Drees? @Willem Drees Dat geloof ik niet. De belangrijkste tegenstelling is die tussen kapitaal en arbeid. Als werkenden en armen zich tegen elkaar laten uitspelen dan profiteert het kapitaal. Voorbeeld: de sociale zekerheid wordt al sinds de jaren ’90 steeds verder afgebroken. Dat past in de neoliberale ideologie van ieder voor zich en de markt voor ons allen. Veel (sukkelige) witten begrijpen dat echter niet en praten Wilders (en Zijlstra en Samsom) na dat het komt door migratie en vluchtelingen. Resultaat: de afbraak gaat gestaag verder en het verzet is minimaal. Gevolg: iedereen -zwart en wit- aan de onderkant van de arbeidsmarkt de klos.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon11 jul. 2017 - 5:26

Natuurlijk komt ook in ons kikkerlandje in zeer beperkte mate racisme voor. Maar er is geen land ter wereld, naast het VK en Zweden, waar nieuwkomers alle kansen krijgen. Welke landen beschouwt de auteur als gidslanden waar wij een voorbeeld aan zouden moeten nemen? En nog even over dat rapport van de VN. Zolang de VN rapporten schrijft over vermeend racisme in Nederland die lijviger zijn dan die van notoire mensenrechten schendende landen als Rusland en China, neem ik deze onderzoeken met een korreltje zout.

14 Reacties
Haastig
Haastig11 jul. 2017 - 6:25

@Gadfly Dat komt omdat wij/Nederland zelf meer rapporteren. Uiteindelijk is dat voor ons/Nederlanders niet erg, want het gaat om onze/Nederlanders rechten! Wij Nederlanders hebben er dus baat bij dat er kritisch gekeken wordt naar de mensenrechten.

Mark Huysman
Mark Huysman11 jul. 2017 - 6:27

Als het racisme in Nederland zo beperkt voor komt hoe verklaar je dan dat de PVV een van de grootste partijen is en dat de naar volkszuiverheid strevende Baudet overal volle zaaltjes trekt?

WillemDrees
WillemDrees11 jul. 2017 - 6:35

Waarom over andere landen beginnen? We hebben het over Nederland! Als er hier een probleem is met criminalitiet in Nederland en we benoemen het ga je toch ook niet zeggen dat in duitsland ook crimininelen rond lopen? Het gaat nu over ons. Houd toch op andere er bij te halen.

Costman
Costman11 jul. 2017 - 7:11

@WillemDrees Omdat de Verenigde Naties een internationale organisatie is en als zij zich kritisch over Nederland uitlaten m.b.t mensenrechten het gerechtvaardigd is om je af te vragen waarom China, Rusland, Saudi-Arabië e.a. landen niet meer 'aandacht' van de VN verdienen. Ben het er verder mee eens dat problemen in Nederland opgelost moeten worden, los van wat er over de grens gebeurd. Maar dus niet 'omdat' ons kikkerlandje zo'n verschrikkelijk slecht voorbeeld is voor de Verenigde Naties. Dat zijn we namelijk niet.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon11 jul. 2017 - 7:29

@ Haastig Onze goede registratie-infrastructuur leidt tot m.i. tot disproportionele aandacht voor de prevalentie van racisme in ons land. @ Mark Huysman Wat betreft de PVV heb je een punt. Maar Baudet heb ik nog niet op oversneden racistische uitspraken kunnen betrappen. @ Willem Drees Alle vormen van racisme moeten krachtig worden bestreden, maar waarom zou je dit niet een internationale context mogen plaatsen?

TeeJee2
TeeJee211 jul. 2017 - 8:05

@Mark Huysman Twee redenen; 1) De gemiddelde Nederlander is de Ruttes, Pechtolds, Buma's etc van Nederland zat. 2) De gemiddelde Nederlander heeft geen onterechte Godwin-reflex die bij het minst of geringste in een stuip schiet

Robbels
Robbels11 jul. 2017 - 9:41

@ Peterrr 'ik vind dat niet heel erg consequent.' Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Het onderliggende idee is dat je vind dat Nerderland het beter kan doen. 1) Vergelijken met landen waar het slechter gaat is dus onzinnig. 2) Vergelijken met landen waar het beter gaat is zinnig.

Mark Huysman
Mark Huysman11 jul. 2017 - 10:06

@Gadfly Baudet op de (extreem-rechtse) Ijzerwake: "Ik wil graag dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is”. Tegen een zwarte vrouw voorafgaand aan de tv-programma: "Kom je pepernoten gooien?” Elders: "Er is een reden waarom alle Nobelprijswinnaars blank zijn”. Op twitter: "Onze elite is bezig ons homeopathisch te vermengen met alle andere volken opdat er nooit meer een Nederlander zal zijn”. @TeeJee 1) Dat vraag ik me af gezien de laatste verkiezingsuitslag. Maar dan nog: als je (terecht) een hekel hebt aan de rechts-liberale kliek dan hoef je nog niet over te stappen op rechts-radicaal racisme. 2) Het stomste wat je kunt doen is geen lessen uit het verleden trekken omdat je bang bent van een ’Godwin-reflex’ beschuldigd te worden. Dat vindt meneer Godwin overigens ook.

TeeJee2
TeeJee211 jul. 2017 - 10:47

@Mark Huysman 1) Het betitelen van rechtse partijen als "rechts-radicaal" of "rechts-extremistisch" simpelweg omdat u het niet eens bent met hun standpunten is niet bepaald een sterk argument. In dat geval zou ik de SP, GL en PvdA ook wel extreem-links etc etc kunnen gaan noemen. Dat doe ik echter niet want het is niet bevorderlijk voor welke discussie dan ook, noch bevorderlijk voor het serieus kunnen nemen van een discussiepartner. 2) En dat leidt mij direct tot punt 2. Lessen uit het verleden zijn 1 ding, maar om direct met Godwin's te gaan slingeren en overdreven statements te maken over "volkszuiverheid" is ook niet bevorderlijk voor discussie of het serieus kunnen nemen van de discussiepartner. @Algemene opmerking; Discussie op inhoud is fantastisch. Overtrokken negatieve statements en Ad Hominems gericht op politici zijn dat niet.

Mark Huysman
Mark Huysman11 jul. 2017 - 12:29

[Het betitelen van rechtse partijen als “rechts-radicaal” of “rechts-extremistisch” simpelweg omdat u het niet eens bent met hun standpunten is niet bepaald een sterk argument.] Dat doe ik dan ook niet. Ik noem de PVV en het FvD rechts-radicaal racistisch omdat ze dat zijn. [Lessen uit het verleden zijn 1 ding, maar om direct met Godwin’s te gaan slingeren en overdreven statements te maken over “volkszuiverheid” is ook niet bevorderlijk voor discussie..] Maar Baudet strijdt voor volkszuiverheid. Dit is wat hij letterlijk zegt: “Onze elite is bezig ons homeopathisch te vermengen met alle andere volken opdat er nooit meer een Nederlander zal zijn”. Hoe duidelijk wil je het hebben?

TeeJee2
TeeJee211 jul. 2017 - 13:56

@Mark Huysman U leest vooral wat u wil lezen omdat past in uw narratief. Helaas werken argumenten niet op de manier "het is zo omdat ik het zeg". In de uitspraak betreffende de homeopathische verdunning ziet u schijnbaar een soort racistische uitspraak, waarbij we dat moeten opvatten als een strijd voor volkszuiverheid. Wat een onzin zeg, moeten we dan voortaan ook uitspraken die gaan over het behoud van cultuur voor minderheden ook gaan opvatten als racistische uitspraken die gericht zijn op het behoud van volkszuiverheid binnen minderheden? Natuurlijk niet. Het komt er op neer dat u er voor kiest, een bewuste keuze, om de uitspraken van partijen of mensen zo negatief mogelijk uit te leggen. En het liefst de uitspraak van 1 politicus direct toepassen op de gehele partij inclusief de achterban, In dat geval, mijn beste, zijn alle politici en achterban van de PvdA dus ook rechts-radicaal racistisch; het was tenslotte Samsom die zei dat Marokkaanse jongeren een soort "etnisch monopolie" hebben op straatoverlast. Of wenst u uw logica in dat geval niet toe te passen? Op zijn best kan ik u een gebrek aan nuance verwijten. Laat ik het daar maar bij houden.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon11 jul. 2017 - 14:11

@ Mark Huysman 12.06 Ik kende alleen de laatste uitspraak, die was idd dubieus. Bij de andere voorbeelden is, als hij dit werkelijk heeft gezegd, hij duidelijk over de schreef gegaan. In mijn beleving gaat het hem meer om het behoud van onze humanistische liberale cultuur dan om huidskleur.

Robbels
Robbels11 jul. 2017 - 15:30

@ Peterrr 'Mee eens als je op zoek bent naar een oplossing. Ik heb niet echt de indruk dat Vanenburg daarmee bezig is.' - Dat klopt. Hij zit er nog een stap voor; vechtend voor de erkenning dat er daadwerkelijk een probleem is. Als men het bestaan van het probleem niet erkent, dan kan men het probleem ook niet oplossen wel? 'Hij blijft net als vele anderen vooral hangen in het uiten van verwijten, gebaseerd op huidskleur. Door te blijven verwijten kom je nooit tot een oplossing. Dat weet jij toch ook wel?' - Hoe zou u voorstellen dat Vanenburg bijdraagt aan een oplossing dan? Omdat het nou juist die bespottelijke inertie waardoor 'de Nederlander' A) het probleem niet erkent, B) het niet belangrijk vind en C) er niets aan gaat doen, waar hij tegen ageert.

Mark Huysman
Mark Huysman11 jul. 2017 - 15:39

[Wat een onzin zeg, moeten we dan voortaan ook uitspraken die gaan over het behoud van cultuur voor minderheden ook gaan opvatten als racistische uitspraken die gericht zijn op het behoud van volkszuiverheid binnen minderheden?] Dat van die cultuur heeft Baudet er later bij bedacht. Oorspronkelijk sprak hij zich uit tegen ‘homeopathisch vermenging’ met ‘alle andere volken’. Dus niet met de cultuur van andere volken maar met de volken zelf. Vergelijk ook zijn uitspraak: “Ik wil graag dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is”. De zuiverheid die hij zoekt is dus niet enkel een ‘culturele’ zuiverheid. [En het liefst de uitspraak van 1 politicus direct toepassen op de gehele partij inclusief de achterban,] Baudet is niet zo maar een politicus van het FvD. Zonder Baudet bestond dat hele FvD niet. [In dat geval, mijn beste, zijn alle politici en achterban van de PvdA dus ook rechts-radicaal racistisch;] De PvdA is meer dan Samsom, dat weet je ook wel. Neemt niet weg dat Samsom en andere politici van het zgn 'midden' af en toe gevaarlijk dicht opschuiven naar het anti-moslim/ anti-Marokkanen discours van Wilders en co. Bij Samsom en co. is het opportunisme, bij Wilders en Baudet ideologische gedrevenheid.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker11 jul. 2017 - 5:21

Beste meneer Vanenburg, met veel belangstelling las ik uw artikel bij Joop. Alleen vraag ik, blanke Nederlander, mij af wat u van mij verwacht? Wanneer bent u tevreden? En veel belangrijker, realiseer u zich dat u het grote risico loopt dat op te roepen wat u probeert te bestrijden? Als ik het einde van uw stuk mag geloven, dan bent u tevreden als: “de mentaliteit van de ‘ik ben geen racist, maar-Nederlander’ verandert.” Begrijp ik het goed dat u pas tevreden bent als ik zeg dat ik een racist ben? Want dat is volgens mij het enige dat die ‘mentaliteit’ kan veranderen. Wel beste meneer Vanenburg, dan kunt u lang wachten, dat zal ik nooit zeggen, dan zou ik namelijk iets beweren wat niet klopt. Ik zal u dus blijven teleurstellen en daarom, zo beweert u: “kunnen echte veranderingen (niet) in gang gezet worden,”.  Echte veranderingen kunnen volgens u immers pas ingang worden gezet, als ik zou zeggen dat ik een racist ben. Jammer meneer Vanenburg, want ik denk dat als wij met elkaar in gesprek gaan, zal blijken dat we veel voor elkaar kunnen betekenen. Ook ik zie dat er groepen in de samenleving zijn die het moeilijk hebben. Voor die groepen wil ik mij liefst samen met u, inzetten. U wijt die moeilijkheden aan racisme, ik zie het eerder als gewenning aan elkaar. Het is mensen, van welke kleur, religie of welk ander onderscheid je ook kunt maken, immers eigen om zich eerder verwant te voelen met hen die op hen lijken. Die gewenning kost tijd, veel tijd. Dat gezegd hebbende, wil het niet zeggen dat we dan maar moeten afwachten. verre van dat zelf, je kunt die tijd namelijk verkorten door een handje te helpen. Natuurlijk zullen er ook mensen zijn die echt racistisch zijn, die moeten we samen en met hulp van de rechter, bestrijden. Met eenieder die dit ook wil, werk ik graag samen. Alleen moet mij niet worden gevraagd, zoals u doet, eerst iets te verklaren. Realiseert u zich dat u het risico loopt juist dat op te roepen wat u bestrijdt? Door uw manier van opereren, en u staat hierin niet alleen zoals ik al aan Anoucha Nzume schreef (https://ballonnendoorprikker.nl/2017/04/24/beste-anousha-nzume/). Door steeds te blijven roepen dat de ‘witte Nederlander racistisch is en dat er in Nederland een: “racistische beerput is (die) een paar jaar geleden al wijd (is) opengetrokken en die (…) voorlopig ook niet meer dicht (gaat),” loopt u het risico dat u mensen zo van u gaat vervreemden. Dat zij het gedrag dat u aan hen toeschrijft gaan vertonen. “Als je een hamer hebt, gaat alles op een spijker te lijken.” Beste meneer Vanenburg, kent u dit gezegde. Zou het kunnen dat u een hamer in handen hebt? Misschien is het dan verstandig om die hamer eens neer te leggen. Wellicht bestaat de wereld dan uit meer dan alleen spijkers.

6 Reacties
Zandb
Zandb11 jul. 2017 - 6:36

ballonnendooprikker Als ik uw verhaal goed begrijp, bent u een witte Nederlander en weigert u te verklaren dat de mogelijkheid bestaat dat u racist bent. En om te bewijzen dat u gelijk heeft, beweert u dat het feit dat je eerst moet verklaren dat je geen racist bent, er voor gaat zorgen dat je racist wordt.

TeeJee2
TeeJee211 jul. 2017 - 8:10

@Zandb Ik ben wit en een man. Dus ik ben per definitie een racist. Bovenstaande is juist het probleem. De discussie is al niet meer mogelijk omdat hoe welwillend ik ook ben, hoe rationeel ik ook ben, en wat ik ook zeg ongeacht de kracht van mijn argumenten zal worden afgewogen tegen mijn huidskleur. En als mijn argumenten niet bevallen, dan wordt mijn gehele betoog in de vuilnisbak (met een stickertje "Racisme" er op) gekieperd. Schijnbaar moet je als witte Nederlander netjes ja knikken en je hoofd buigen, want als je de discussie aan gaat ben je fout. Dat is nochtans mijn ervaring.

Zandb
Zandb11 jul. 2017 - 9:16

TeeJee Ieder mens is per definitie een racist. En dat is dus niet OMDAT u wit bent. U doet wat u doet en u hebt daar net zo'n gekleurde visie op dan andere mensen hebben. Kent u zichzelf beter dan andere mensen doen? Dat moeten we dan maar geloven, toch? Waar ik bij ballonnendoorprikker doorprik is, dat hij beweert dat andere mensen er voor zorgen dat hij racist is terwijl hij geen racist is.

Yoda2
Yoda211 jul. 2017 - 9:27

@Zandb Ik ga ervan uit dat iemand geen racist is (en dus onschuldig), totdat het tegendeel bewezen is. Dat lijkt me toch wel een kernwaarde van onze rechtstaat. Ziet u dat (liever) andersom?

TeeJee2
TeeJee211 jul. 2017 - 10:37

@Zandb Gut, wat een toeval dan dat er in elk artikel alhier, waarin men de racisme-kaart weer veelvuldig laat wapperen, er toch altijd geschreven wordt over de WITTE Nederlander zus, en de WITTE Nederlander zo. Ik ben bang, beste Zandb, dat voor al die stukjes-schrijvers mijn huidskleur er wel degelijk toe doet en dat men mij juist vanwege mijn kleurtje per definitie weg zet als racist. Tekenend overigens dat u niet ingaat op mijn standpunt betreffende de onmogelijkheid van de discussie an sich, juist vanwege het bovenstaande.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker11 jul. 2017 - 16:09

Beste Zandb Je mist het punt volledig. Als eerste ben ik geen witte Nederland, maar een blanke Nederlander en weiger ik mee te doen aan zo'n zinloze 'begrippendiscussie' over 'blank als onschuldige kleur, vrij van smetten' enzovoorts. Wat ik betoog is dat samenwerking meer oplevert en volgens mij verschillen de doelen die Vanenburg wil bereiken, niet zoveel van wat ik wil bereiken, namelijk een samenleving die ieder beoordeelt op zijn eigen merites en net op de kleur van de huid, haar, ogen of het toevallige geloof dat iemand aanhangt. Alleen gaat die samenwerking er niet komen omdat Vanenburg, net als vele andere aanhangers van de 'Gloria Wekkerdoctrine', er vanuit gaan dat de andere behandeling per definitie een gevolg is van racisme, dat die andere behandeling een gevolg is van het leiden aan 'witte suprematie' en andere van die woorden. Dat ik dat eerst moet erkennen of om de woorden van Vanenburg te gebruiken, dat ik eerst moet beamen dat ik leidt aan het 'ik-ben-geen-racist,-maar-Nederlander-syndroom'. Zou die andere behandeling niet bij het overgrote deel van de mensen een gevolg zijn van onbekendheid. Er is immers een goed Nederlands spreekwoord dat zegt: onbekend maakt onbemind. Ik maak bewaar tegen Vanenburgs manier van redeneren omdat hij, net als vele andere Wekkerianen, zowel in mijn bevestiging als in mijn ontkenning van hun manier van denken, een bevestiging van hun gelijk zien. Wat ik ook doe, het maakt niet uit. Als ik hun gelijk bevestig dan worden ze bevestigd in hun gelijk. Als ik ontken dan bevestig ik hun theorie dat ik aan 'witte onschuld leidt. Iets wat ik ook al in een open brief aaneen van de aanhangers van de Wekkerdoctrine Sunny Bergman schreef (https://ballonnendoorprikker.nl/2016/11/06/beste-sunny-bergman/). In hun ogen ben je een racist totdat het tegendeel is bewezen en dat bewijzen kan alleen als je hun dubieuze theorieën aanhangt. Ik durf te zweren dat ik geen racist ben en ik weiger hun theorieën te onderschrijven . Om op uw laatste zin terug te komen, niet het verklaren dat je geen racist bent is het probleem. Het probleem is dat je door Vanenburg CS als racist wordt benaderd. Laat het nu bij veel mensen zo werken dat ze, als je ze maar lang genoeg als iets bestempelt, ze uiteindelijk zich ook als dat iets gaan gedragen. Vandaar de hamer en de spijkers. Een voorbeeld. Een jaar of twintig geleden was een moslimmeisje met een hoofddoek een zeldzaamheid. Sindsdien wordt er negatief over moslims en hoofddoekjes gepraat en geschreven, denk aan de 'kopvoddentax' en zie je steeds meer moslimmeisjes met hoofddoeken.

Bickle
Bickle11 jul. 2017 - 3:23

Jouw waarheid hoeft niet DE waarheid te zijn. Het feit dat jij iets ervaart, dat wil dan nog steeds niet zeggen dat hij ook zo is. Of zo bedoeld is. Het feit dat jij zegt dat het zo is, houdt dat dan ook in dat het zo is?

2 Reacties
WillemDrees
WillemDrees11 jul. 2017 - 8:12

Dus volgends jou logica kan ik jou op je teen trappen als je op de grond ligt te gillen van het pijn zeg ik gewoon dat ik jou pijn niet ervaar dus het is niet mijn probleem. Lekker makkelijk zeg.

Yoda2
Yoda211 jul. 2017 - 9:21

@WillemDrees Het maakt natuurlijk nogal verschil of het alleen over geestelijk ervaren gaat of over een aantoonbaar iets. Uw vergelijking met fysieke pijn gaat dus mank. Als ik het gevoel heb dat alle mensen met rood haar mij naar het leven staan, neem ik aan dat u dat mijn probleem vindt. Echte discrimminatie is gewoon strafbaar, wanneer iets alleen tussen de oren zit is dat een heel ander probleem en in de eerste plaats van diegene zelf.

Blom Dondje
Blom Dondje11 jul. 2017 - 1:08

Beste heer Vanenburg, Als 100% kaaskop betrap ik mezelf zo nu en dan wel eens op onterecht discriminerende gedachten. Ik denk dat dat juist belangrijk is, zodat ik mezelf kan corrigeren en er niet naar handel. Iets wat ik me verder afvraag is of racisme zelf wellicht kleurenblind is. U heeft het bijvoorbeeld constant over "de witte Nederlander" en hoe die tegen zaken aankijkt. Ik ben echter niet in een fabriek gemaakt en die ene witte millimeter is slechts de buitenkant.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 jul. 2017 - 23:23

Het blijft een lastig debat, de schrijver geeft voorbeelden waaruit blijkt dat allochtonen zo racistisch zijn dat ze het zelf niet weten, allochtonen zijn hier het willoze slachtoffer van. De waarheid ligt m.i. iets genuanceerder, discriminatie bestaat, ook in dit land, ik moet geregeld mensen uitleggen dat ik geen zakkenroller ben en daarom met m’n handen in mijn zakken loop om juist die belediging te voorkomen, anderzijds kan ik ze niet helemaal kwalijk nemen, voorkomen is beter dan genezen, dat beeld is niet helemaal uit de lucht komen vallen, ik denk dat zoiets als opsporing verzocht daar stevig aan heeft bijgedragen, ik ben dus niet alleen boos op die blanke die denkt dat ik een zakkenroller ben maar ook op allochtonen die er verder schijt aan hebben of de hele groep met hun wandaden door het slijk worden gehaald, ik ken zat voorbeelden uit eigen ervaring dat het zo niet had hoeven zijn, kortom alleen naar de ander wijzen en je wentelen in een slachtofferrol gaat niet veel opleveren. Als het om zwarte Piet en Sylvana gaat kan ik kort zijn, ze mist iedere sociale vaardigheid om een deuk in een pakje boter te slaan, laat staan de rest, zeker als je je met dubieuze show zaken bezighoudt als zwarte Piet is racisme.

5 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 jul. 2017 - 23:25

eerste zin: "de schrijver geeft voorbeelden waaruit blijkt dat allochtonen zo racistisch zijn dat ze het zelf niet weten," moet natuurlijk autochtonen zijn.

Yoda2
Yoda211 jul. 2017 - 6:27

Beste Raymond, ik vind het erg voor u dat u blijkbaar in bepaalde situaties uw handen in uw zakken steekt om te voorkomen dat men u verdenkt van zakkenrollerij. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat uw relatief korte maar veel genuanceerdere verhaal (inclusief het aangrijpende gegeven van bovenstaande) een veel positievere bijdrage kan leveren aan de bestrijding van discrimminatie in Nederland dan het verhaal van de heer Vanenburg die alle blanke (ik schrijf bewust niet wit, omdat ik ook niemand zwart noem) Nederlanders op één hoop van discrimminatie beticht. De relatief kleine groep die werkelijk alleen op basis van kleur oordeelt is onverbeterbaar, de rest is weldegelijk welwillend zolang men maar niet, zonder enig proces of onderzoek, per definitie voor racistisch en dus fout wordt uitgemaakt.

Zandb
Zandb11 jul. 2017 - 6:44

Raymond Inderdaad ligt dit veel genuanceerder. Want wie durft te beweren dat hij niet racistisch is, kan hooguit bedoelen dat hij alleen meer of minder racistisch is dan anderen. En daar gaat dit artikel over.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 jul. 2017 - 9:50

reactie op Yoda – 11 juli 2017 at 08:27 Ik moet zeggen dat het benoemen van de situatie, men ziet me aan voor zakkenroller en neemt terstond gepaste maatregelen, toch wel oplucht, vroeger deed ik het niet en bleef met de verontwaardiging zitten, de meeste mensen reageren een beetje beschaamd, ze verwachten niet dat je reageert en ze voelen zich betrapt, ik word niet boos op ze vanwege de andere kant, en ook al is het overgrote deel van de allochtonen hardwerkende nederlander, beeldwerking is een hardnekkig fenomeen, dat moet je niet willen voeden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 jul. 2017 - 9:52

reactie op Zandb – 11 juli 2017 at 08:44 Blijft lastig, wanneer is het racisme, wanneer een vooroordeel, elkaar kunnen vertrouwen zou een basis kunnen zijn om tot een vergelijk te komen.

Sonic2
Sonic210 jul. 2017 - 23:04

Onnodig provocerend stuk naar mijn mening. De Nederland wordt als gehele groep aan gesproken. Dat lijkt me wat overdreven. De Nederlanders die (verkapt) racistisch is zit voor het overgrote deel aan de radicale rechtse kant van het spectrum. Deze Nederlanders moeten aangepakt worden. Niet alle Nederlanders. Niet Nederlanders die terechte en fatsoenlijke kritiek hebben op mensen met een andere afkomst of kleur. Als je het tot een bepaald deel van het politieke spectrum stelt dan ben ik het volledig met het stuk eens. Dat gebeurt helaas niet. Waardoor het stuk zijn doel mist.

3 Reacties
General Kenobi
General Kenobi11 jul. 2017 - 8:42

De Nederland wordt als gehele groep aan gesproken. Dat lijkt me wat overdreven. De Nederlanders die (verkapt) racistisch is zit voor het overgrote deel aan de radicale rechtse kant van het spectrum. Deze Nederlanders moeten aangepakt worden. Niet alle Nederlanders. Niet Nederlanders die terechte en fatsoenlijke kritiek hebben op mensen met een andere afkomst of kleur. Dus ik ben schuldig, tot ik een keer op GroenLinks heb gestemd, dan is het ineens niet mijn schuld meer.

Sonic2
Sonic211 jul. 2017 - 11:35

U snapt uitstekend wat ik bedoel. PVV'ers en FvD'ers zullen nooit GL stemmen. Het is dus politiek bepaald. Als je Groenlinks stemt, mag je toch enigszins verwachten dat je het programma en het gedachtegoed op dit onderwerp onderschrijft. Ik wil wel een uitzondering maken voor FvD'ers. Daar zitten ook redelijke mensen bij. Hertog is er eentje van. Dat is een redelijk persoon en geen racist.

General Kenobi
General Kenobi11 jul. 2017 - 13:35

U snapt uitstekend wat ik bedoel. Ik weet helemaal niet wat je bedoelt, maar het lijkt wel alsof je een religie wilt stichten. Alle blanke Nederlanders zijn besmeurd met de originele zonde (racisme) Deze kunt u weg laten nemen door Jesse Klaver te accepteren als uw heer en verlosser.

Maris de Valk
Maris de Valk10 jul. 2017 - 22:50

Mee eens. Ik weet heel zeker dat racisme een rol speelt in NL sinds het mij, indirect weliswaar,, overkwam op mijn 17e. Het voelde als een steek in mijn hart en ik zal dat gevoel nooit meer vergeten. Waarschijnlijk had ik tot die tijd gezegd: "Nou in de VS, daar is racisme, maar in NL valt het wel mee..." Daarna zag ik het regelmatig, omdat mijn ogen geopend waren. Maar het wordt altijd of ontkend, of gesust, alsof het maar voor even, of 1 keer was, of het wordt inderdaad smalend afgedaan met: "Altijd dat racisme! Dat is lekker makkelijk" Ontkenning. Vergoelijken Zie een aantal reacties hieronder waarin mensen proberen een verklaring te vinden voor bepaald gedrag, ( het is dus geen racisme!) of de bewering 'je kunt er nooit zeker van zijn dat 't racisme is,' tot Wat een gezeur! Duidelijk voorbeeld: Ik las een artikel over dat ergens in een dorp een asielzoeker de bijnaam Zwarte Aap had gekregen. Iedereen had daar een bijnaam, dus die hadden ze hem gegeven, ze waren zich van geen kwaad bewust. Maar het had niets met racisme te maken, werd er beweerd. Gewoon glashard of domweg ontkennen dat het racisme is. Na al die jaren, ik ben er inmddels heel wat verder, nog steeds dat beetje stiekeme racisme in NL dat langzamerhand, nu er politici zijn die bedekt een slecht voorbeeld geven, nu toch wat openlijker naar buiten komt. Je zou ze toch in dat dorp allemaal, een voor een, een klap voor hun kop willen geven om ze wakker te schudden, (terwijl ik pacifist ben en tegen elke vorm van geweld,) en als ik het daar voor het zeggen had, moesten ze iedere dag verplicht een van de films zien van Jane Elliot in haar workshops over racisme: 'Brown eyes, Blue eyes," waarin zij blanke, of zo je wilt ,witte mensen, voor een aantal uren op heel indringende wijze laten ondervinden wat het is om gedriscrimineerd te worden voor iets wat je niet kunnen veranderen: (de kleur van je huid.) In het geval van de deelnemers aan de workshop ging het dan om de kleur van hun ogen. En kwaad dat deze mensen daar allemaal om werden!! En pas als de dorpelingen na afloop van deze verplichte periode van het kijken van deze films met overtuiging kunnen vertellen dat ze nu snappen wat er verkeerd was aan die naam, en dat ze weten wat racisme is na het kijken van de filmpjes, mogen ze weer in contact komen met andere mensen. Ik ben het zo zat, dat ontkennen en wegkijken, het gezeur en de smoesjes die je regelmatig te horen krijgt over dat er in NL er bijna geen sprake is van racisme. Kijk, het gaat mij er allang niet meer om om te bewijzen dat er gediscrimineerd wordt, dat gebeurt iedere dag. En dat is iedere keer heel pijnlijk voor degenen die het wordt aangedaan,.Zij ontwikkelen een olifantenhuid, of leren het te negeren, en dat zouden we heel erg moeten vinden met ons allen! Het gaat mij om het erkennen en leren herkennen van racisme, anders is het iets dat als een etterende wond naar binnen slaat. Je wordt er heel ziek van en het komt telkens opnieuw te voorschijn, in grotere en kleinere etterbulten. We discrimineren allemaal, in meer of mindere mate, want natuurlijk zijn er ook mensen die redelijk 'kleurenblind' zijn, maar we zijn er allemaal mee behebt. Als je je ervan bewust kunt worden, kun je erop toezien, en je gedrag veranderen. Maar zolang we het niet (h)erkennen, bestaat het niet en verandert er niets. Dus iedereen die geinteresseerd is, zoek op YouTube naar Jane Elliot en "Brown eyes, blue eyes" en vind daar veel verslagen. Deze vrouw doet dit werk al vanaf 1970. Ze begon ermee op de dag na de moord op Martin L. King in haar eigen klas met de Brown Eyes, Blue Eyes oefening. Het is waarschijnlijk de enige manier waarop je enig idee zult kunnen krijgen hoe racisme voelt voor de ander, Nog beter zou het zijn om mensen deel te laten nemen aan zo'n workshop, om het aan den lijve te ondergaan, want dat gevoel: gediscrimeerd worden dat vergeet je nooit meer!

1 Reactie
OlavM
OlavM11 jul. 2017 - 16:47

@ Mara5: Een goed en duidelijk verhaal!

Robbels
Robbels10 jul. 2017 - 22:24

Ik blijf het een uiterst lastige discussie vinden. Neem een hypothetisch voorbeeld. Een blanke agent arresteert een donkergekleurde Nederlander voor een geweldsdelict en doet een exclamatie tijdens deze arrestatie. 1) Jij gaat de bak in, vuile rotneger. 2) Jij gaat de bak in, gore klootzak. Uitspraak 1 is racistisch, waar uitspraak 2 dat niet is, terwijl de boodschap in beide gevallen een belediging van de arrestant betreft. Wat cruciaal is, is dat uitspraak 1 de arrestatie ansich niet racistisch maakt. Is de agent nu een racist of niet? En moet de gehele actie van arrestatie in twijfel getrokken worden? Die zaken zijn lastig te scheiden.

2 Reacties
Zandb
Zandb11 jul. 2017 - 7:07

Robbels Klopt. De conclusie dat iets wel of niet racistisch is, is dus een onzinnige? We kunnen immers "gemakkelijk" constateren dat mensen regels overtreden. Maar of je dan werkelijk een regel overtreedt: Er zijn mensen die met de hand op het hart beweren dat hun stelen in feite geen stelen is, of dat hun snelheidsovertreding geen snelheidsovertreding is, of dat hun door rood rijden in feite niet door rood rijden is. En nu?

Robbels
Robbels11 jul. 2017 - 9:21

@ Zandb 'De conclusie dat iets wel of niet racistisch is, is dus een onzinnige?' Natuurlijk niet. Men zal alleen heel erg duidelijk moeten zijn wat exact racistisch is en wat niet. Anders kunnen de oorzaken niet worden aangepakt. In mijn voorbeeldje: staat de racistische uitspraak nou in verbinding met het algemene functioneren van de agent en de rest van zijn leven of is dit een (ongelukkige gekleurde) uitspraak op het moment dat hij een crimineel inrekent?

MehmetC
MehmetC10 jul. 2017 - 22:11

De heersende klasse zal altijd weerstand bieden, misschien zelfs geweld gebruiken om er maar voor te zorgen dat minderheden en sociaal-economisch minder bedeelden te houden waar ze zijn: de onderkant van de maatschappij. Prachtig om te zien dat de onderkant nu zijn recht opeist. We gaan door totdat we echt gelijkwaardig worden met dezelfde rechten.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jul. 2017 - 11:53

"de onderkant" is voor het merendeel blank en de heer Vanenburg behoort als "schrijver, journalist, redacteur Joop" niet tot de onderkant neem ik aan. ook bent u kennelijk vergeten wat u eerder schreef: We zijn toch allemaal individuen?

OlavM
OlavM10 jul. 2017 - 20:16

Pascal Vanenburg drukt precies op de gevoelige plek. Omdat “etnisch profileren” zo’n prominente rol speelt, ga ik daarop hieronder verder in. Vaak wordt niet onderkend dat vooroordelen en racisme al spelen aan het allereerste begin van de strafrechtsketen. Als b.v. speciaal gelet wordt op vormen van criminaliteit die direct zichtbaar zijn of bij bepaalde gedragspatronen behoren (zoals bedreiging en geweldpleging), dan worden juist die groepen voorgeselecteerd die dit gedrag vertonen. Met andere woorden: het gaat dan relatief vaak om mensen die sociaal-economisch tot de onderste lagen behoren en relatief vaak een ‘kleurtje” hebben. (Deze laatsten komen percentueel minder voor in de hoogste inkomensgroepen). De “witteboordencriminaliteit” is daarentegen minder zichtbaar, is een verschijnsel dat bij hogere sociaal-economische lagen voorkomt en is minder “gekleurd”. Hierdoor al bestaat een aantoonbare bias in de cijfers van de aanhoudingen, resp. processen-verbaal, resp. schikkingsbeslissingen van het Openbaar Ministerie, resp. de voor de rechter gebrachte strafbare feiten. Ook wat betreft de geëiste en uitgesproken straffen en/of maatregelen is uit vroegere onderzoeken gebleken dat rechters door hun eigen achtergrond (onbewust) verschil maken tussen diverse groepen, ook al worden ze in hun opleiding op dat risico gewezen. Wederom zijn mensen uit de onderste sociaal-economische groepen, relatief vaak “van kleur”, in het nadeel. Op deze manier komen groepen met een andere dan de traditioneel-witte hoger opgeleide achtergrond relatief vaker voor in de criminele statistieken. Indien als gevolg hiervan etnisch wordt geprofileerd door de politie is de cirkel rond en wordt het beschreven effect versterkt. Voor de minder goede verstaander: hiermee wordt geen enkel crimineel gedrag “goedgepraat”, maar worden sociologische processen beschreven. Eén belangrijk feit moeten alle betrokkenen in de stafrechtsketen als een paal boven water vasthouden: etniciteit als zodanig, op zichzelf genomen, is nooit een relevante factor voor criminaliteit en verdenking van strafbare feiten, en mag dat ook niet zijn in de opsporingsfase met alle boven genoemde gevolgen van dien. Het is natuurlijk een heel andere kwestie als, nadat een strafbaar feit heeft plaatsgevonden, getuigen en/of slachtoffers een of meer verdachten op een specifieke wijze beschrijven, eventueel met etnische kenmerken.

4 Reacties
7anpau1
7anpau110 jul. 2017 - 23:19

Een bias is toch echt iets anders dan racisme. Ieder mens heeft biases. In de rechtspraak is met name de hindsight bias een probleem. En de prosecutor's falacy. Heeft allemaal niets met etniciteit te maken. Verder zou ik zeggen, kom eens door met de bronnen waaraan u uw autoriteit ontleent, want er klopt weinig van.

OlavM
OlavM11 jul. 2017 - 16:35

@ 7anpau1: “Er klopt weinig van” is een wel zeer gratuite, gemakzuchtige slag in de lucht. Mijn betoog is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en geheugen op de terreinen van recht en criminologie. (Ik heb universitair Nederlands recht en sociologie gestudeerd). Maar zie b.v.: http://www.btvo.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/06/dertig-jaar-onderzoek-naar-klassenjustitie-in-nederland.pdf “Dertig jaar onderzoek naar klassenjustitie in Nederland; wat zijn de resultaten en hoe nu verder?” (Paper van Ben Rovers t.g.v. het jubileumcongres van de Nederlandse Vereniging van Kriminologie te Amsterdam, 17 juni 1999). In dit relatief recente paper –waarop ik mijn betoog niet had gebaseerd- komt directe en indirecte selectiviteit in de strafrechtsketen aan de orde, en wel in lijn van mijn betoog. Jongman en Schilt van het Criminologisch Instituut te Groningen, die mij bekend waren, hebben vroeger uitgebreid onderzoek gedaan naar klassenjustitie. In wezen is in de verhoudingen weinig gewijzigd. O.a. komen in het genoemde paper aan de orde: selectieve beeldvorming bij politieambtenaren over daders (“wellicht van alle tijden”) en directe selectiviteit bij straftoemeting. Van belang is ook dat de toegang tot goed gekwalificeerde rechtshulp is afgenomen voor mensen met minder sociaal-economische draagkracht, en de cultuurkloof tussen "justitie-actoren" en "justitiabelen" is zelfs toegenomen. Over de vraag of klassenjustitie in de loop der jaren is toegenomen of juist niet is geen langlopend wetenschappelijk onderzoek beschikbaar. Alleen via omwegen is inzicht te krijgen in de ontwikkelingen gedurende het tijdsverloop, aldus Rovers. Mijn stellige overtuiging is dat er in wezen weinig is veranderd.

7anpau1
7anpau112 jul. 2017 - 12:24

Zeggen dat ergens weinig van klopt is niet gemakzuchtiger dan zonder toelichting en argumentatie en bronnen", etc. zeggen 'uit onderzoek is gebleken dat ...'. Bovendien is dat laatste ook nog een keer een drogredenering. Maar goed, in de rebound heb je e.e.a. wat nader toegelicht. Het onderzoek is inderdaad nogal gedateerd en komt bovendien vooral tot de conclusie dat er verder onderzoek nodig is. De processen die beschreven worden zijn klassiek en theoretisch van aard. Ongetwijfeld zullen ze deels nog relevant zijn omdat in de opsporing niet zoveel is veranderd. Ook is het nog steeds zo dat de gemiddelde verdachte van een commuun delict vaak een andere achtergrond heeft dan de rechter. Hier geldt echter ook dat als je er vanuit gaat dat klassenjustitie bestaat en je definieert 'klassenjustitie' zo dat deze passen in vaste processen van opsporing en strafrechtpleging, je in een onderzoek altijd bevestigd zult zien dat er klassenjustitie is. De politie surveilleert en neemt dus bepaalde criminaliteit waar. Die bepaalde criminaliteit is zichtbare criminaliteit en die komen in bepaalde klassen voor en dus is er sprake van klassenjustitie. De politie surveilleert niet voor niets, kun je ook denken. veel voorkomende criminaliteit heet niet voor niets veel voorkomende criminaliteit. Dat bepaalde vormen van criminaliteit meer voorkomen in bepaalde sociale klassen is een gegeven. Dat fenomeen is ook volkomen verklaarbaar in de standaard criminologische 'economische' verklaringen voor de oorzaken van criminaliteit. De cijfers zijn te significant om dat te wijten aan klassenjustitie. Dat geldt ook voor de criminaliteitscijfers onder bepaalde etnische groepen. Die zijn te verklaren vanuit hun sociale status (marginale uitzonderingen daargelaten speelt etniciteit geen rol) maar ook die cijfers zijn te significant om te verklaren door klassenjustitie of etnisch profileren. (Daarmee zeg ik zeker niet dat beiden niet vermeden moeten worden. Vooral etnisch profileren, zoals het 9 van de 10 keer wordt toegepast, is buitengewoon schadelijk terwijl er in mijn ogen niet tot nauwelijks zijn voordeel in de opsporing behaald wordt.) Maar goed, zelfs als je gelijk hebt over klassenjustitie, dan nog ontgaat mij wat dit te maken heeft met het standpunt van Vanenburg die politie en justitie impliciet van racisme beticht. Als je standpunt is dat mensen uit een sociale klasse een grotere kans hebben met politie en justitie in aanraking te komen en/of zwaarder bestraft worden door klassenjustitie, dan is dat dus niet etnisch ingegeven. Zelfs etnisch profileren is geen racisme. Het is 9 van de 10 keer gewoon een totaal verkeerde - en zeker discriminatoire - manier van opsporen ingegeven, door een totaal onbenul ten aanzien van statistiek. PS Jouw eigen gevoel en inschatting deel ik niet. De politie is nog steeds niet bekomen van alle reorganisaties. Grote onderzoeken worden nauwelijks gedraaid. Ik denk dat 'witte boordencriminaliteit' op dit moment zwaarder wordt aangepakt dan vele andere vormen van criminaliteit. Op de FIOD en het Functioneel Parket is veel minder (niet) bezuinigd terwijl bij de arrondissementsparketten en politie enorme reorganisaties en/of bezuinigingen hebben plaatsgevonden. Dat komt omdat de overheid door heeft dat er geld te verdienen valt met de bestrijding van met name belastingfraude. De rest van de strafrechtketen (de Wet Mulder laat ik buiten beschouwing, want geen strafrecht) kost alleen maar geld. Kijk ook maar eens naar de oriëntatiepunten straftoemeting van het LOSV. Een tweede punt is het zwaarder straffen. Ook daarvoor is in veel gevallen een logische verklaring. De Nederlandse cultuur is doordrenkt van het idee dat mensen een tweede kans verdienen en vergeving, maar dat absolutie pas komt na berouw en voor berouw een schuldbekentenis nodig is. Dit alles komt voort uit het geloof en zo je wilt uit het vermarkten van de vrees voor straf in het hiernamaals. Feit is wel dat dit tot de dag van vandaag voelbaar is. Kinderen worden opgevoed met het idee dat liegen erger is dan de ondeugd. Papa of mama worden pas boos als het kind jokt. Als het kind gewoon opbiecht dat het een koekje gestolen heeft, dan zijn papa en mama alleen verdrietig. In andere culturen is dat anders. De zonde opbiechten levert niets op, behoudens meer en/of sneller straf. Gewoon je kop houden is de beste optie. In de Nederlandse strafrechtspleging is het principe dat berouw in veel gevallen een lagere straf oplevert ook een feit. Ook is daarvoor een bekentenis nodig. Voor berouw is nodig dat men aantoont inzicht te hebben in de gemaakte fout en daarvoor is dus in elk geval een bekentenis nodig. Los van het feit dat berouw soms leidt tot een lagere straf an sich, wordt ook de kans op recidive vaak hoger geacht als iemand er geen blijkt van geeft in te zien dat men fout zat. Een hogere inschatting van het recidive risico leidt in de regel tot een hogere straf vanuit de gedachte van speciale preventie. Zonder bekentenis onthoudt zelfs de reclassering zich in beginsel van een strafadvies. Ontkennen terwijl er wel wettig en overtuigend bewijs is volgens de rechter, leidt dus tot een in verhouding zwaardere straf dan wanneer er was bekend en spijt was betuigd. Dat geldt in gelijke mate voor alle verdachten ongeacht afkomst. Als een verdachten met een bepaalde culturele achtergrond echter vaker ontkennen en minder schuld bekennen en geneigd zijn om berouw te tonen dan heeft dat de invloed op de statistieken. Die correlatie is dan echter geen bewijs voor een racistische of etnocentristische rechtspraak, in tegendeel. De verdachte met die ander grond wordt juist precies hetzelfde behandeld als iedere andere die zich hetzelfde gedraagt. Maar goed, dergelijke nuances mag je niet maken want dan ben je een wegkijker. Vandaar dat mijn initiële intentie was om me vooral niet in deze draad te mengen. Uw post was echte dermate interessant dat ik het niet kon laten. PS Uw eigen gevoel en inschatting over klassejustitie deel ik niet. Ik denk dat 'witte boordencriminaliteit' op dit moment zwaarder wordt aangepakt dan vele andere vormen van criminaliteit. Op de FIOD en het Functioneel Parket is veel minder (niet) bezuinigd terwijl bij de arrondissementsparketten en politie enorme reorganisaties en/of bezuinigingen hebben plaatsgevonden. De politie is nog steeds niet bekomen van alle reorganisaties. Buiten de FIOD en het FP worden er nauwelijks grote onderzoeken gedraaid. Enigszins cynisch zou men kunnen denken dat dit komt omdat de overheid door heeft dat er geld te verdienen valt met de bestrijding van met name belastingfraude. De rest van de strafrechtketen (de Wet Mulder laat ik buiten beschouwing, want geen strafrecht) kost alleen maar geld. Los hiervan; Kijk ook maar eens naar de oriëntatiepunten straftoemeting van het LOSV. De straffen voor bepaalde vormen van fraude zijn ronduit draconisch te noemen.

7anpau1
7anpau112 jul. 2017 - 15:54

sorry, het is een beetje rommelig geworden. op zo'n klein schermpje is het erg lastig terugscrollen en knippen en plakken. ajb de eerste 'ps' negeren. Die hoort aan het eind.

Donutz
Donutz10 jul. 2017 - 19:20

De auteur zoekt de provocatie op, dat zou niet mijn manier zijn om dit debat serieuze diepganf te geven. Met kwetsend taalgebruik (wit) jaag je mensen op de kast, met inflatie van het woord 'racisme' verslapt de aandacht voor echt racisme/discriminatie. Die achterlijke verhuurder met een kort lontje van racisme beschuldigen bijvoorbeeld terwijl daar op verschillende kleurtjes van de betrokken eigenlijk niets op wijst. 'Jullie mensen/luitjes' (you people) verwijst naar een groep(je), maar wie? De huurders die daar waren? Huurders in het algemeen? Toeristen? Niet Amsterdammers? Laat vertrekkers? Nonchalante mensen? Kunstzinnige figuren? Vrouwen? Buitenlanders? ..? Geen idee. Valt niets over te zeggen zonder dat we meer van deze man weten. Dat die vent niet uit zijn vel had moeten springen en nu terecht poging tot doodslag verweten wordt is terecht, maar veel meer kunnen we niet zeggen. Plak niet te snel labels op mensen, beter nog probeer zelf zo min mogenlijk in labels en hokjes te denken. Geen wij/zij denken dus al het het de mens eigen om de eigen groep positiever te zien en de ander negatiever. Dus ja wij Nederlanders (of beter: alle die hier aanwezig zijn in Nederland) hebben schuld en zullen elke dag samen moeten vechten de wereld wat mooier cq minder ellendig te maken. Persoonlijk wil ik dan vertrekken vanuit het perspectief dat een glas half vol is. Als 'de ander' (als individu!!) dan meermaals laat merken niet samen te willen strijden dan schrijf je hen af. Maar de meeste mensen op deze aardkloot zijn van goede wil ook al stapelen ze fout op fout. Alsjeblieft beste auteur, vertrek ook vanuit positivisme en dan maken we samen de wereld een ietsje pietsje beter.

DaanOuwens
DaanOuwens10 jul. 2017 - 17:37

Mooi en terecht stukje. De verleiding is groot om een waslijst aan regels en wetten op te stellen. Misschien moet dat ook maar ik zou liever zien dat mensen vaststellen dat dit inderdaad de waarheid is en hun eigen gedrag en opvattingen wat aanpassen

JasDon
JasDon10 jul. 2017 - 17:32

"Dat de verhuurder, een witte man, bij zijn hardhandige uitzetting herhaaldelijk sprak van ‘you people’ moeten we niet te zwaar aan tillen." Je kan er simpelweg niet direct de conclusie uit trekken dat het een racist is. Het kan a - onbedoeld taalgebruik zijn, b - een beperkte beheersing van de Engelse taal en c - als de man bekend is met het gebruik van you people t.o.v. andere groepen in de Verenigde Staten een racistische opmerking. Verder dan dat de man zich als een gefrustreerde idioot gedroeg kan ik niet afleiden uit de beschikbare informatie. Deze soort vergezochte en herhaalde framing overtuigt mensen in het algemeen niet.

9 Reacties
JohnVKR
JohnVKR10 jul. 2017 - 17:59

Dat is nu precies het probleem. Bij talloze incidenten kunnen we er niet direct de conclusie uittrekken dat het racisme is. Waarom? Omdat racisme in juridische zin vaker niet dan wel te bewijzen is. Dat zien we overigens ook in Engeland. Daar waren eerder deze maand een man en een vrouw slachtoffer van een zoutzuur-aanval. Ze zaten in de auto, er werd op het raam geklopt, ze draaiden het raampje open en kregen het zoutzuur in hun gezicht. Zij zijn voor het leven verminkt. De slachtoffers: moslims. De dader: een witte autochtone Engelsman die bekend is van rechts-extremistische websites. Conclusie tot nu toe: er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat het om racisme of islamofobie gaat. Zelfs als de dader actief is op rechts-extremistische websites, valt racisme in juridische zin nog niet te bewijzen. Tegen al die mensen die dit soort vuiligheid jegens mensen met een moslim- of Afro-achtergrond consequent willen blijven bagatelliseren omdat racisme in juridische zin niet te bewijzen valt, zou ik willen zeggen: slaap zacht.

Donutz
Donutz10 jul. 2017 - 19:36

John, juridisch bewijzen dat er een haatmotief (racisme, seksisme, leeftijdisme etc) speelde is moeilijk aan te tonen. Vooral als de dader verder geen historie van haat kent. Maar ik neem aan dat Jas op voor de hand liggendheid doelt. Een Pegida aanhanger die een arabisch uitziend persoon uit het niets aan valt of een Zwarte wolf aanhanger die een Armeen uit het niets aanvalt: redelijkerwijs een haat motief. Die zuur gooider, dat vereist voorbereiding en o.a. daarom lijkt haat geen gek vermoeden. Een man of vrouw die een aanrijding geeft en de andere bestuurder aanvalt (klappen of schelden): vermoedelijk een driftkikker (m/v) met een te kort lontje. Soms is het moeilijker: tieners slaan vrouwelijk stel in elkaar. Homohaat? Kan, hoeft niet. Ergens anders door getriggered zoals de weg blokkeerd hebben? Kan, hoeft niet. Om andere redenen agressief bezig? Kan ook. Nu lijkt het om achterlijke happy-slappers te gaan. Sporen ook niet, maar maakt het nog geen haat daad. Speculeren met duidelijk voorbehoud kan maar als het niet meteen kristal helder is dan is eventjes op de handen blijven zitten en wachten op nadere informatie het beste. Dat voorkomt onnodig op de spits drijven en verdeeldheid, wantrouwen of onwaarheid opdrijven. De-escalatie en kalmte bereiken we meestal meer mee.

JasDon
JasDon10 jul. 2017 - 19:36

@Tommy T Geinige framing, maar er valt niets toe te geven en dat weet je best wel.

JasDon
JasDon10 jul. 2017 - 19:43

@JohnVKR Ik heb het over de beschikbare feiten, waar zie jij de parallellen tussen de AirBnB verhuurder en je Engelse voorbeeld? Heeft verhuurder een extreem-rechts achtergrond? Niet aangetoond. Is mevrouw met voorbedachte rade van de trap afgeduwd? Onwaarschijnlijk gezien de reactie van meneer. Indien het slachtoffer wit is en de dader een donkere huidskleur heeft, moeten we dan ook meteen van racisme spreken indien er geen nadere feiten bekend zijn? Zoals je zelf aangeeft... het is zo moeilijk te bewijzen, dus laten we dus vooral maar aannemen dat bij ieder instantie van 'interraciaal' geweld racisme het motief is.

Johan Pruijs
Johan Pruijs10 jul. 2017 - 20:48

@ TT U was er bij? @JVKR U wekt met uw reactie de indruk dat een misdrijf zwaarder aangerekend zou moeten worden op het moment dat er een verband aangetoond kan worden met 'racisme'. Maar leg even uit. Is het misdrijf dan erger? Is het erger dat je een donker persoon zuur in het gezicht gooit dan wanneer je dat zou doen bij een blank persoon?

JohnVKR
JohnVKR10 jul. 2017 - 22:10

@JasDon @Johan Pruijs. Volgens mij heb ik al voldoende aangegeven dat racisme in juridische zin moeilijk te bewijzen is. Dat gegeven geeft vervolgens veel mensen de gelegenheid het probleem van racisme te bagatelliseren. Wanneer meneer Gijs, die een zwarte vrouw van de trap gooit, zijn daad onderbouwt met de uitspraak 'you people' vermoeden we eigenlijk allemaal wel dat hij bedoelt 'you black people'. Maar te bewijzen valt het niet, en zelfs als hij 'you black people' had gezegd, zou een slimme advocaat er wel voor zorgen dat racisme niet kan worden bewezen. De man in Engeland zal wel worden veroordeeld voor zware mishandeling. Welke straf daar op staat, weet ik niet. Maar of hij daarbovenop ook voor racisme wordt veroordeeld, is nog maar de vraag. Zolang zijn advocaat twijfel kan zaaien over een racistisch motief, zal hij daar mogelijk niet voor worden veroordeeld. En zo blijft het aantal racistische incidenten op papier laag, en kunnen wij met een gerust hart gaan slapen in de 'wetenschap' dat racisme geen serieus probleem is in onze Europese samenlevingen.

menage
menage11 jul. 2017 - 7:54

@Tommy T Wat toegeven, dat we niets zien of horen wat racsistsich is. Heb het al gezegd, dat de vrouw zwart is en de man wit is niet genoeg om daar al conclusies uit te trekken. Is het ook sexistisch? Is een vrouw toch. De vrouw zelf beweert dat het van alles ismes (gender based violence, etc) zijn, dus wat is het nou.

JasDon
JasDon11 jul. 2017 - 10:10

JohnVKR " Wanneer meneer Gijs, die een zwarte vrouw van de trap gooit, zijn daad onderbouwt met de uitspraak ‘you people’ vermoeden we eigenlijk allemaal wel dat hij bedoelt ‘you black people’. " Spreek voor je zelf, want ik vermoed het niet. De relatie die jij legt is met een specifiek Amerikaans, wellicht Engels verschijnsel waar met 'you people' mensen van een ander ras kunnen worden geduid. En in die landen gebruiken mensen het ook per ongeluk, vanwege beperkte taalbeheersing of uit een automatisme zonder haatgevoelens. De assumptie bij mij is dat Gijs gewoon een beperkte kennis of toepassingsvermogen heeft van de Engelse taal en zich daarom van 'you people' bedient.

Bert712
Bert71211 jul. 2017 - 18:24

Als de man daadwerkelijk een racist zou zij waarom zou hij dan zijn huis verhuren aan donkere mensen? Ben langzamerhand wel heel benieuwd naar zijn verklaring waarom hij zo door het lint is gegaan. Zal dan wel weer eens blijken zoals altijd dat de waarheid in het midden ligt. Neemt niet weg dat hoe dan ook een idioot blijf vinden.

Johan Pruijs
Johan Pruijs10 jul. 2017 - 17:26

Racisme bestaat. Geen twijfel over mogelijk. Vreemd genoeg lijkt het alleen maar erger te worden. Zou dat een reden hebben? Het woord racisme wordt tegenwoordig vaker en vaker ingezet bij conflict situaties tussen mensen van verschillende afkomst. Een conflict / probleem krijgt namelijk ineens een hele andere wending als het woord racisme opduikt. Want als er 'sprake van racisme' is heb jij gelijk, want jij bent zielig. Jij krijgt dus de symphatie. En de ander is natuurlijk automatisch fout. Want we hebben allemaal geleerd dat 'racisme' fout is. We horen en zien dat overal. Dus is het ineens duidelijk. Dat werkt dus overmatig gebruik en misbruik in de hand. Komt nog eens bij dat je niets wordt aangerekend als je het woord racisme misbruikt. Het is maatschappelijk volkomen geaccepteerd dat je op basis van je eigen emoties zelf bepaalt wat racistisch is. Altijd handig. Er is toch niemand om te bepalen. Men is inmiddels zo apatisch geworden voor het woord racisme dat de meesten geen inzicht durven te tonen als het woord racisme valt. Bang om ook voor racist uitgemaakt te worden. U wilt veranderingen in gang zetten? Dan is uw openingszin niet erg sterk. Beter zou zijn om aan te kondigen dat het woord racisme afgeschaft moet worden. Dan is een conflict gewoon een conflict, een scheldpartij een scheldpartij en een probleem gewoon een probleem. Het zou een eerste grote stap naar meer gelijkheid kunnen zijn.

7 Reacties
Johannes Partikulier
Johannes Partikulier10 jul. 2017 - 18:25

Deze man is volslagen door het lint gegaan. Daar wordt hij voor gestraft, en terecht. Maar kennen wij de volledige toedracht? De uitcheck tijd is 11:00. Het voorval vindt plaats ruim over 12:00. Misschien had de man wel een afspraak die in het honderd liep, omdat de gasten zich niet aan de gestelde regels wensten te houden. Misschien heeft hij tijd nodig om het huis weer op order te krijgen voor volgende gasten. Misschien is hij mantelzorger en kan hij door toedoen van deze onwillige gasten niet voor zijn zieke ouders zorgen. Allemaal aanleidingen om zeer gefrustreerd te raken en misschien wel om door het lint te gaan. Dom? Absoluut. Ontoelaatbaar? Zeer zeker. Maar racistisch?? Racisme bestaat. Maar inmiddels lijkt het wel of iedere interactie tussen mensen met verschillende huidskleur of levensovertuiging waarbij er één slachtoffer is, direct als racistisch bestempeld wordt. Wat willen we dan, dat we voortaan maar niet meer omgaan met mensen die een andere kleur of overtuiging hebben? De ultieme segregatie omdat je anders per definitie een racist bent? Hoe diep moeten we zinken?

OlavM
OlavM10 jul. 2017 - 20:23

@ Johan Pruijs: [Beter zou zijn om aan te kondigen dat het woord racisme afgeschaft moet worden. Dan is een conflict gewoon een conflict, een scheldpartij een scheldpartij en een probleem gewoon een probleem. Het zou een eerste grote stap naar meer gelijkheid kunnen zijn.] Nogal naïef. En hiermee zou "racisme" kunnen worden weggedefinieerd en dus niet meer bestaan? Het zou juist een verdere stap naar meer ongelijkheid betekenen en discriminatie wegens etnische achtergrond verdoezelen.

DaanOuwens
DaanOuwens10 jul. 2017 - 20:31

Jouw voorstel is dus dat het geen racisme genoemd mag worden als iemand vanwege zijn huidskleur wordt mishandeld of gediscrimineerd. En dat lost dan volgens jou het probleem op?

Johan Pruijs
Johan Pruijs10 jul. 2017 - 21:08

@ Johannes, ik begrijp uw reactie niet. @Daan, Mijn voorstel is idd dat het woord racisme verdwijnt ja. Er is toch behoefte aan gelijkheid? Dan moet je ook geen onderscheid maken. Mishandeling is dan in alle omstandigheden mishandeling. Mishandeling op basis van huidskleur dito. Probleem? Waarom zou mishandeling op basis van huidskleur een overtreffende trap zijn? Dat is het niet. Daar begint de gelijkheid.

Johan Pruijs
Johan Pruijs10 jul. 2017 - 21:55

"Nogal naïef. En hiermee zou “racisme” kunnen worden weggedefinieerd en dus niet meer bestaan? Het zou juist een verdere stap naar meer ongelijkheid betekenen en discriminatie wegens etnische achtergrond verdoezelen" Klopt. Geen racisme meer. Een misdrijf is een misdrijf waarvoor een straf bestaat zoals vastgelegd in de wet. Wat u nu doet is een misdrijf op basis van 'racisme' hoger aanschrijven dan hetzelfde misdrijf zonder racistisch oogpunt. Lijkt me niet de bedoeling. Een misdrijf op basis van racisme is niets meer dan hetzelfde misdrijf zonder die basis. De wet mr. Olav, en wel zonder aanziens des persoon. Gelijkheid dus. Zonder kleurenfilter.

OlavM
OlavM11 jul. 2017 - 15:01

@ Joahn pruijs: [Een misdrijf is een misdrijf waarvoor een straf bestaat zoals vastgelegd in de wet.] Precies! En niet voor niets zijn groepsbelediging wegens o.a. ras en discriminatie wegens o.a. ras als misdrijven strafbaar gesteld. En zo worden ook misdrijven met een terroristisch oogmerk terecht zwaarder bestraft dan de "gewone" vormen daarvan. Omdat racisme wel degelijk bestaat en als het een rol speelt bij als misdadig te kwalificeren gedrag dat extra ernstig en verwijtbaar maakt, is het volkomen juist dat hieromtrent speciale strafbepalingen bestaan. Geen taalkundig truukje verandert iets aan deze werkelijkheid.

Johan Pruijs
Johan Pruijs12 jul. 2017 - 10:01

"Precies! En niet voor niets zijn groepsbelediging wegens o.a. ras en discriminatie wegens o.a. ras als misdrijven strafbaar gesteld." En daarom wordt er dan ook behoorlijk misbruik van gemaakt en voelen mensen zich gesterkt in conflicten omdat ze altijd die troefkaart achter de hand hebben. Zie eens hoe vaak het woord 'racisme' tegenwoordig valt. Hoe zou dat toch komen denkt u? Omdat dit land vol met racisten zit of omdat het woord gewoon zo eenvoudig te misbruiken is? Het automatisme zit al helemaal ingebakken en neemt dusdanige vormen aan dat het doorgeslagen is.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2017 - 17:20

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Loebkesman
Loebkesman10 jul. 2017 - 19:15

Geen speld tussen te krijgen A3.

frankie48
frankie4810 jul. 2017 - 16:47

Pascal je hebt gewoon gelijk, als ik hier om mij heen kijk en zie hoe hier een arbeidersbuurt die eerst bewoont werd door 70% gekleurde Nederlanders en 30% witte Nederlanders door de politiek werd omgetoverd tot een buurt die nu bijna helemaal weer wit is door de komst van provinciaaltjes die een koopwoning (voormalige sociale huurwoning) kunnen kopen die veelal voor een gedeelte gefinancierd wordt met belastingvrije schenking door familieleden en meteen voor een groot gedeelte van het jaar voor AirBnb mag worden gebruikt, dan kun je wel spreken van een ongelijke behandeling,discriminatie of racisme die zijn weerga niet kent. Die paar gekleurde Nederlanders die hier nog wonen in meestal grotere sociale huurwoningen, die komen nu ook snel aan de beurt als het aan de politiek ligt, want zij zijn het die met de aftopping van de huur gedwongen gaan worden kleiner te gaan wonen in een andere buurt. Discriminatie ten top.

2 Reacties
Yoda2
Yoda210 jul. 2017 - 21:54

Beste Frankie, Als je denkt dat dit alleen gekleurde mensen overkomt en daarmee meteen onder de noemer "discrimminatie" valt, moet je echt eens wat verder om je heen kijken. Dit overkomt allerlei mensen in de lagere sociale klasse, ongeacht kleur. En dat is inderdaad een probleem, maar niet een discrimminatie probleem.

frankie48
frankie4811 jul. 2017 - 7:12

Beste Yoda, Natuurlijk overkomt het bijna altijd diversen zielen die onderdeel uitmaken van de lagere sociale klasse in ons land. Maar de bedenkers en uitvoerders die wat betreft hier de lakens uitdelen zijn bijna 100% wit.

Choff
Choff10 jul. 2017 - 16:20

Ah, een bericht gericht aan mij. Ik ben namelijk een witte Nederlander, alhoewel een beetje geel/roze getint maar ik denk toch dat het hier onder andere over mij gaat. "Het ligt aan jou". Hmm. Vreemde kop. Ik denk dat je deze kop in Nederland heden ten dagen niet eindeloos kan variëren, bijvoorbeeld 'zwarte mensen, het ligt aan jullie' of 'moslims, het ligt aan jullie' zou denk ik wel een paar klachten bij het meldpunt voor discriminatie garanderen. Maar wat ligt er eigenlijk aan mij? Dat Nederland racistisch is, ligt aan mij? Ik kan het niet goed uit het artikel halen. 'De instituties die de achterstelling van mensen in kleur in stand houden' misschien, ligt het aan mij dat die er zijn? Pascal, je kent mij niet maar je dicht me wel bepaalde eigenschappen toe op grond van mijn afkomst.

Dirruk53
Dirruk5310 jul. 2017 - 16:09

Het is niet mijn schoenmaat, maar ik ben solidair. "Waarom worden vandaag zoveel problemen gezien als problemen van onverdraagzaamheid, niet als problemen van ongelijkheid, uitbuiting, onrechtvaardigheid? Waarom is de voorgestelde remedie "tolerantie" en niet emancipatie, politieke strijd, zelfs gewapende strijd?", aldus Slavoj Zizek ( http://www.lacan.com/zizek-inquiry.html ) Tolerantie is géén acceptatie en individuele antipathiën zijn geen volks- of politieke- stromingen. Iedereen mag voorzichzelf een racist zijn, maar zich niet onder dat label organiseren, of oproepen tot geweld. Waar dat wèl gebeurt moet de strijd worden aangevat en daarvoor is een andere notie: solidairiteit. Het gaat uiteindelijk altijd om de strijd van onderdrukten (en onderdrukte cultuur) tegen de heersende macht.

van Eersel
van Eersel10 jul. 2017 - 15:24

Ok best. En nu?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 jul. 2017 - 15:07

Vanenburg wentelt zich zo graag in de ideologie van de 'white supramacy' en 'white privilage' dat hij het tegendeel van wegkijken van racisme niet kan zien. Hij doet alsof tegen racisme niet wordt opgetreden, dat het in de publieke opinie niet massaal wordt veroordeeld, dat er geen maatschappelijke discussie plaats vindt en dat er uit de migrantengroep niemand aan de bak komt. Hij verkeert teveel in internet kroegen en komt te weinig op plekken waar sociaal bewogen burgers aan het woord komen en zich actief inzetten.

erelshof
erelshof10 jul. 2017 - 15:05

We zijn in de jaren 70, 80 allemaal gehersenspoeld dat we in Nederlnd niet discrimineren terwijl dat vanuit de verzuiling juist 1 van onze kernwaarden is. Mensen komen altijd makkelijker op voor de "eigen groep". Dat is natuurlijk, maar je moet je er wel bewust van zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2017 - 14:39

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Dunya2
Dunya210 jul. 2017 - 17:38

@Mo Kent u het verschil tussen poging tot doodslag op mensen en kleine crininaliteit?

Dunya2
Dunya210 jul. 2017 - 17:43

Criminaliteit: moord en doodslag staat tot overlast en vernieling

GerritHoltland
GerritHoltland10 jul. 2017 - 18:48

"En als een bedrijf een persoon uit zo’n groep niet aanneemt komt dat vaak doordat het bedrijf totaal geen zin heeft om in de problemen te komen met zo’n persoon. Dus wordt ie niet aangenomen. " Heb je het recente onderzoek gemist waaruit blijkt dat bedrijven liever een autochtoon met een strafblad aan nemen dan een moslim zonder strafblad?

Luneau
Luneau10 jul. 2017 - 19:13

Is dat dan niet juist de definitie van discriminatie en racisme? 1 individu afrekenen op wat mensen uit zijn vermeende groep doen, nog zonder dat je het individu persoonlijk hebt leren kennen. En het gaat niet zozeer om het reageren op, het gaat om de manier waarop gereageerd wordt op de mensen uit die groep. Zo heeft nog niemand tegen mij gezegd dat ik terug moet naar m'n eigen land vanwege m'n mening over Zwarte Piet, maar men zegt dit wel tegen Sylvana Simons. Terwijl zij net zo Nederlands is als ik. Zou het misschien toch komen doordat ik blank ben en zij niet?

MoE2
MoE210 jul. 2017 - 14:29

"Toen in 2016 een tweetal brandbommen naar een moskee in Enschede werd gegooid, was dat geen aanslag. Ja, volgens de rechter wel, maar dat was een overtrokken reactie. Er moest ook vooral niet te zwaar aan getild worden, de projectielen werden immers tegen een buitenmuur gegooid en landden vervolgens in het gras. De moskee vloog niet in brand, er raakte niemand gewond." De twee "brandbommen" waren dus twee bierflesjes gevuld met benzine. Het was wel een aanslag, maar de aandacht is zeer overtrokken. En de straffen waren exorbitant hoog, zeker vergeleken met de aanpak van terreur van personen als Ismail Ilgun, en ander straattuig.

1 Reactie
GerritHoltland
GerritHoltland10 jul. 2017 - 18:49

".....maar de aandacht is zeer overtrokken. ...." Je zult de mensen de kost moeten geven die er nooit over gehoord hebben.

doomdesire
doomdesire10 jul. 2017 - 14:28

Zullen we maar eerst beginnen met ophouden van het importeren van buitenlandse termen? In Nederland leven voornamelijk blanke mensen, geen witte. Witte mensen die zijn er wel, maar die hebben last van een gevalletje te weinig of geen melanine. De heer Vanenburg stelt dat het aan de blanke Nederlander ligt dat racisme niet wordt benoemd. Volgens mij leeft de heer Vanenburg in een andere wereld. Ik hoef maar een jaar terug te gaan in het nieuws en ik zie genoeg berichten waarin racisme als term naar vormen komt. De Zwarte Piet-discussie springt daarbij toch het meest naar voren. Dus dat racisme bestaat zal ik niet ontkennen. Maar zullen we eerst niet eens beginnen met te kijken naar welke gevallen daadwerkelijk racisme is en wat niet? Want door alles wat je maar niet aanstaat te bestempelen als racisme, zul je nooit de sympathie van anderen krijgen. Wil de heer Vanenburg dus ook zo vriendelijk zijn om de volgende keer niet alle blanke Nederlanders over één kam te scheren. Juist dit soort generalisaties en "wij-zij" denken werkt racisme in de kaart. En dat is toch juist waar we van af willen?

Jan Vries2
Jan Vries210 jul. 2017 - 14:28

Ik vind het niet kloppen dat je het een wit probleem wilt noemen. Schuld aanpraten; zondebok aanwijzen daar moeten we allen van af zien te komen. racisme is overal; ook door kleurlingen wordt het beoefend.... Ik kreeg nu bijvoorbeeld een bericht dat in Zuid Afrika de blanke minderheid wordt gegenocideerd en dat dit beleid is van het ANC.. De nieuwe Apartheid is aanstaande. Ook in Isreal; het land van de gevluchte joden klinken geluiden dat men het oude leed misbruikt als dekmantel voor de eigen genocide op Palestijnen en racistische wetten http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2017/06/29/israelische-hoogleraar-recente-wetten-israel-zijn-zoals-nazi-duitsland

Andreas Cappen
Andreas Cappen10 jul. 2017 - 14:28

Daar kun je boe en bah van spreken, maar het gelijk is niet aan jouw zijde. >> Maar waarover moeten we dan discussieren?

Machiels**1993
Machiels**199310 jul. 2017 - 14:23

Ben het absoluut eens met de auteur dat er racisme in Nederland is. Het is alleen zo dat wanneer je deel uit maakt van de dominante (etnische / culturele) groep je dit niet zo door hebt. Of in ieder geval minder. De discussie mislukt alleen vaak door zowel de hardcore 'anti-racisme' die zo doordrijven dat ze zelf haast racistisch zijn en inderdaad door de racisten binnen onze samenleving. Vandaar dat we nooit beter worden zolang we vast blijven hangen in wij-zij retoriek. Racisme is namelijk ook geen zwart-wit probleem.

M4
M410 jul. 2017 - 14:23

Beste Pascal, de term witte Nederlander is een kwetsende, onjuiste en dus racistische term. De juiste omschrijving is blank. In mijn geval (heb het al eens eerder gemeld) eerder varkensroze. Verder is racisme niet een exclusief blanke eigenschap, het komt bij alle kleuren voor. Het racisme debat mag en moet gevoerd worden in Nederland, maar begin het debat niet met onjuiste provocerende termen.

1 Reactie
M4
M410 jul. 2017 - 17:29

Erik ik noem mensen uit Afrika bij hun naam, hun etniciteit/kleur is meestal niet relevant en verder met wat zij op prijs stellen, een kwestie van fatsoen dacht ik zo.

arjenZH
arjenZH10 jul. 2017 - 14:07

Discriminatie door de dominante cultuur zie je helaas overal ter wereld, een hele nare menselijke eigenschap. Heeft denk ik te maken met een sort aangeboren groepsgedrag, groepsindentificatie. Is de schrijver bevoorbeeld al eens in Japan geweest dan begrijpt hij wat ik bedoel. Het is dus zeker geen exclusief blank problem, laat staan WIT.

6 Reacties
Doofenschmirtz
Doofenschmirtz10 jul. 2017 - 14:26

Ik geef je groot gelijk. Het is helaas een 'normaal' verschijnsel in elk land waar minderheden wonen. Je hebt gewoon altijd te maken met vooroordelen van een meerderheid. Mijn mening is dat in Nederland dat nog tamelijk goed geregeld is. Ik zou bijvoorbeeld Joden in Egypte de kost willen geven als zij solliciteren. Of in Saoedi Arabie, of Irak. Of een Hindoe in Pakistan. Oh wacht even.....

Richard555
Richard55510 jul. 2017 - 14:37

Maar daarmee wordt het niet beter. Dat iedereen, iedereen maar discrimineert maakt het probleem niet kleiner. Dus met een dergelijke conclusie komt de oplossing geen centimeter dichterbij.

Dunya2
Dunya210 jul. 2017 - 17:53

@Doofenschmitz Situatie in Nederland vergelijken met de situatie in oorlogslanden en dergelijke is niet op zijn plaats.

Caligula2
Caligula210 jul. 2017 - 19:32

@Dunya Dus landen zoals Egypte, SA en Pakistan zijn in oorlog ?

Donutz
Donutz10 jul. 2017 - 21:53

Dat racisme en andere vormen van haat niet huidskleur of 'ras' gebonden zijn is evident. En naar mijn mening is labeltjesplakken (hokjes denken) contra productief. Terecht dat je er op wijst dat dit geen 'blank' probleen is, dat zou kortzichtig zijn. Anderzijds maakt dat geen excuus anders serveer je jezelf af met een 'hunnie doen het ook' larriekoek argument. Dus vastgesteld hebbende dat dit een wereldwijd menselijk probleem (handicap?) is: laten we in Nederland knokken om racisme en dergelijke haat te bestrijden. Hopelijk volgen de buren, onze broeders elders op de wereld ook. Goed voorbeeld doet goed volgen. En gebeurd dat laatste niet dan kunnen we ons in Nederland tenminste in de spiegel aankijken.

Dunya2
Dunya211 jul. 2017 - 14:59

@Caligula De mensenrechten in Nederland ga he niet vergelijken met die in Pakistan, SA en Egypte. Net zo iets als je zegt in Nederland klaagt men teveel, in Ethiopië hebben ze niets te eten.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2017 - 13:58

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
GerritHoltland
GerritHoltland10 jul. 2017 - 18:54

"Van mij mag best de discussie over racisme gevoerd worden. Want racisme komt wel degelijk voor in Nederland. Maar liever wordt die discussie niet gevoerd door ieder incident waarbij een kleurling als slachtoffer betrokken is als ‘racisme’ te bestempelen of door ieder wit persoon als onderdeel van ‘institutioneel racisme’ te veroordelen. Dan heb ik de neiging om af te haken. " Hhuuuhhh? U hebt liever een abstracte discssie? Er is wel racisme maar die uit zich niet in concrete gevallen?

Johan Pruijs
Johan Pruijs10 jul. 2017 - 13:57

Dus 'Witte Nederlander', het ligt aan jou. Geef dus toe dat je racistisch bent. Want anders wordt het probleem nooit opgelost.

3 Reacties
Laadklep2
Laadklep210 jul. 2017 - 14:21

Jammer joh, ga ik niet doen.

RobSon2
RobSon210 jul. 2017 - 16:20

En stel dat het toegegeven wordt. Hoe gaan we het dan verder oplossen?

Laadklep2
Laadklep210 jul. 2017 - 18:15

Wat niet is , kan je ook niet toegeven

7anpau1
7anpau110 jul. 2017 - 13:49

Het probleem van dit stuk is dat er stellingen geponeerd worden, waarover vervolgens, althans voor het witte deel van de Joopbezoekers, geen discussie meer mogelijk is. Als zij de genoemde voorbeelden weerspreken of nuanceren (en die zijn nogal verschillend van aard) dan behoren zij tot de wegkijkers. Dus je hebt de keus, behoren tot het legioen van racistische wegkijkers, of de heer Vanenburg voor 100% gelijk geven. Zoals hij het zelf zegt: "Daar kun je boe en bah van spreken, maar het gelijk is niet aan jouw zijde." Tja, zo kan ik het ook. Ik pas verder.

7 Reacties
katkabaal
katkabaal10 jul. 2017 - 14:46

En dit soort reacties is nou precies de reden waarom de heer Vanenburg wel degelijk 100% gelijk heeft! Gewoon toegeven dat racisme bestaat, is teveel voor de witte Nederlander. Er moet op bepaalde vlakken worden afgezwakt. De situaties zijn immers niet gelijk aan elkaar en daar moet een weerwoord op gegeven kunnen worden. De witte Nederlander wil nuance aanbrengen! Die hele drang van de witte Nederlander tot het aanbrengen van die nuancering zodat ze het geheel kunnen afzwakken en daarmee het bestaan van racisme bagatelliseren of af te doen als 'niet bestaand' is nou precies het punt wat de heer Vanenburg in dit stuk neerlegt. Maar u, meneer of mevrouw @7anpau1, krijgt het voor elkaar commentaar te leveren op grond van precies die nuance... Goed bezig! Ik stel voor het stuk nog eens te lezen en nu niet tijdens het lezen een antwoord formuleren, maar de tekst écht in uzelf opnemen. Is ook maar een nuance.

7anpau1
7anpau110 jul. 2017 - 15:40

Ja, Tiki en u bewijst mijn punt. Als je nuance aanbrengt, ontken je racisme? Ik ontken helemaal niks. Het bestaan van racisme ontkennen is net zoiets als het bestaan van het weer ontkennen. Alleen voor een dialoog is nuanceren en argumenteren onvermijdelijk en onmisbaar. Wil men dat niet, prima. So be it. Ik snap uit uw reactie wel dat nuanceren en argumenteren niet echt uw ding is.

katkabaal
katkabaal10 jul. 2017 - 15:58

'Mensen die van goede wil zijn'???? Racisme is een misdrijf! Dat is niet onderhevig aan de bereidheid van mensen ernaar te luisteren of er iets tegen te doen.Het is strafbaar! U bent verplicht ernaar te luisteren en er iets tegen te doen!

7anpau1
7anpau110 jul. 2017 - 18:23

Beste Peterrr, U heeft gelijk, maar ik geef mijn portie wel ff aan fikkie in dit geval.

GerritHoltland
GerritHoltland10 jul. 2017 - 19:03

@ Peterr.."Wil je een probleem oplossen, dan moet je volgens mij juist proberen om de andere kant mee te krijgen en samen op zoek te gaan."/ Beste Peterr. Doe een voorstel. Hoe kunnen we volgens u het beste samen op zoek gaan?

Inspector Gadget
Inspector Gadget11 jul. 2017 - 7:01

"Die hele drang van de witte Nederlander tot het aanbrengen van die nuancering zodat ze het geheel kunnen afzwakken en daarmee het bestaan van racisme bagatelliseren of af te doen als ‘niet bestaand’ is nou precies het punt wat de heer Vanenburg in dit stuk neerlegt. Maar u, meneer of mevrouw @7anpau1, krijgt het voor elkaar commentaar te leveren op grond van precies die nuance… " Hier ben ik het volledig mee eens. Altijd moet die nuance gezocht worden om de klap zachter te laten aankomen. Als je de nuance in het verhaal van de auteur niet zelf kunt vinden, dan snap je zijn verhaal niet.

Inspector Gadget
Inspector Gadget12 jul. 2017 - 11:57

@Peterrr "Het kan natuurlijk ook zijn dat het verhaal niet klopt" Bovenaan dit bericht kunt u lezen dat dit een opinie is. U kunt het er niet mee eens zijn, maar dat is uw opinie ;)

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz10 jul. 2017 - 13:47

Daaraan toevoegend: ja witte Nederlanders zijn racistisch. Dat klopt, voorbeelden te over helaas. Valt niet te ontkennen. Maar ook zwarte Nederlanders zijn racistisch, en Marokkaanse en Turkse. Iedereen is racistisch in ongeveer dezelfde mate. Maar zwarte Nederlanders hebben er meer last van want ze zijn een minderheid en een minderheid heeft altijd meer last van racisme dan een meerderheid, per definite namelijk. Het is puur een zaak van getallen: Als je als minderheid 10% uitmaakt van een bevolking die verder uit de 90% anderen bestaat en beide groepen discrimineren evenveel, dan heb je als minderheid nu eenmaal een 9x zo grote kans gediscrimineerd te worden door iemand, omdat 9 van de tien anderen racistische zijn jegens jouw groep. Omgekeerd is die kans veel kleiner. Dus ja, het ligt aan de witte Nederlander maar het ligt vooral aan de getalsverhoudingen want zwarte mensen zijn bepaald niet minder racistisch, daar zijn ook voorbeelden genoeg van.

3 Reacties
GerritHoltland
GerritHoltland10 jul. 2017 - 19:05

"Het is puur een zaak van getallen: Als je als minderheid 10% uitmaakt van een bevolking die verder uit de 90% anderen bestaat en beide groepen discrimineren evenveel, dan heb je als minderheid nu eenmaal een 9x zo grote kans gediscrimineerd te worden door iemand, omdat 9 van de tien anderen racistische zijn jegens jouw groep. Omgekeerd is die kans veel kleiner." Getalsmatig is het dus veel belangrijker het racisme van de meerderheid aan te pakken ......

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz10 jul. 2017 - 22:22

@Gerrit. Ja misschien wel, als het gaat om het verminderen van de totale hoeveelheid leed zet dat het meeste zoden aan de dijk. Maar dat neemt niet weg dat 'witten' niet het alleenrecht hebben op racisme. "Zwarten' hebben evenzeer hun aandeel in racisme, alleen wordt daar minder leed door veroorzaakt (er zijn minder zwarten dan witten).

7anpau1
7anpau110 jul. 2017 - 23:23

@ GerritHolland Dus als het om racismebestijding gaat dan moeten we wel etnisch profileren? Mmm, besef welke deur u hiermee openzet.

Ratelaar
Ratelaar10 jul. 2017 - 13:46

Ja er is racisme, ja blanke mensen maken zich daar schuldig aan en ja Nederland is overwegend blank. De blanken zijn de meerderheid. Maar de zin: "Witte Nederlander, het ligt echt aan jou." Schiet me toch echt in het verkeerde keelgat. En wel om het feit dat het suggereert dat racisme aan witten ligt, al het racisme. Maar goed, je bedoelt vooral het geinstitutioneerde racisme. Minderheden komen daar moeilijker binnen dan 'witten'. Dat is ook waar. Tenslotte denk ik dat je 'witten' verbaal wil wakker schudden. Het ironische is dat de toon die je aanslaat mij eigenlijk direct de hakken in het zand doet zetten. Tip, zend je boodschap op een andere manier. Ik denk dat je daarmee meer bereikt.

1 Reactie
Doofenschmirtz
Doofenschmirtz10 jul. 2017 - 14:23

Mijn indruk is dat bewust niet goedschiks maar kwaadschiks wordt opgeschud. Het heeft meer effect namelijk, dat is duidelijk. Het bevordert bij sommigen het zelfinzicht, bij anderen uitsluitend polarisatie. Bij mij idem. Enerzijds het besef dat inderdaad behoorlijk veel discriminatie bestaat, vooral ondervonden door minderheden, want zo is dat nu eenmaal automatisch, maar anderzijds de hakken in het zand door het omgekeerde racisme dat kennelijk bewust wordt aangewend. In elk geval heeft het een dubbel effect bij mij: Meer besef dat veel leed bestaat onder donkere mensen wegens racisme, anderzijds behoorlijke ergernis, omdat ik ergens van word beschuldigd puur op basis van racistische kenmerken, te weten mijn huidskleur.

Arend Wortel
Arend Wortel10 jul. 2017 - 13:40

Volgens mij ontkent helemaal niemand dat er in Nederland veel racisme voorkomt. ["De instituties die de achterstelling van mensen van kleur in stand houden moeten worden afgebroken en dat gebeurt pas als de mentaliteit van de ‘ik ben geen racist, maar-Nederlander’ verandert"] Ik ben nog steeds benieuwd naar die instituties. Ik hoor er vaker over, welke zijn dat dan? ["Witte Nederlander, het ligt echt aan jou"] Als ik hieruit moet begrijpen dat racisme alleen onder "witte Nederlanders" voorkomt, dan vind ik deze stelling onzin. Het koppelen van een bepaalde negatieve eigenschap aan huidskleur ('racisme komt alleen onder witte mensen voor') is natuurlijk ook racisme als het gaat om een "witte" huidskleur. "Witte" mensen: de enige bevolkingsgroep die je ongestraft op één hoop mag gooien en collectief tot zondebok voor zo'n beetje alles wat misgaat mag bombarderen.

1 Reactie
Donutz
Donutz10 jul. 2017 - 22:07

Arend, ik kwam vandaag dit filmpje tegen over 'black people cannot be rascist'. Kolder natuurlijk op een individueel niveau. Op een nationaal niveau binnen 1 land wordt de discussie al lastiger. Dan krijg je te maken met claims over instituten die bewust of onbewust een groep bevoordelen of benadelen. Daarop kun je dan weer afvragen, welke instituten, hoe, waar, hoeveel etc. Persoonlijk vind ik dat je 'institutioneel racisme' een nogal zwak argument is als men niet contreet wie, wat, waar, wanneer, hoe, hoelang etc benoemt maar zoals je kunt zien kunnen mensen zo wel langs elkaar heen praten en is er nog geen dialoog laat staan oplossingen. Filmpje: https://youtu.be/6nbnGUUdQTU

Job3
Job310 jul. 2017 - 13:36

Prima, ik geef het toe: Nederland is hardstikke racistisch. En nu? IK blijf in ieder geval.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz10 jul. 2017 - 13:36

En toch, wat opvallend is, komt Nederland in een vergelijkend onderzoek naar racisme door de Washington post, als een van de minst racistische landen uit de bus. Dus hoe erg is het wel niet in landen die slechter scoren? Ik weet, het is geen enkele excuus voor bestaand racisme (wat ongetwijfeld waar is) maar is het relatief gezien mogelijk iets minder erg dan in de discussies wordt gepresenteerd? https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2013/05/15/a-fascinating-map-of-the-worlds-most-and-least-racially-tolerant-countries/?utm_term=.bb1e54231310

1 Reactie
BertrandRussell
BertrandRussell10 jul. 2017 - 16:20

Het stuk in je link noemt Nederland niet en op de bijgevoegde kaart zitten we meer in het midden en zeker niet bij de "minst racistische landen". De auteur verwachtte zelf in het hoogopgeleide West-Europa minder racisme aan te treffen dan in Oost-Europa, maar "that's not exactly the case." Ik kan me geen betere illustratie denken van Vanenburgs stelling dat Nederlanders hun racisme niet kunnen zien dan jouw onvermogen om je eigen bron te lezen.

Wappie Kappie
Wappie Kappie10 jul. 2017 - 13:13

Door een moeder met psychische problemen en een opvoeding waar de honden geen brood van lusten, belande ik als jongvolwassene bij een psycholoog. Hij liet me een paar weken rustig mijn verhaal doen met alles wat er mis was in mijn jeugd. Na 3 sessies zei hij: "Oké, ik denk ook dat je moeder niet spoort. Ik denk dat je inderdaad een slechte jeugd hebt gehad. Maar hoe wil je nu verder leven? Als slachtoffer in de put blijven zitten? Of wil je wat van je leven maken? Zullen we dat gaan doen?" Ik heb even verbaast naar hem zitten kijken. Een week later heb ik de vervolgafspraken afgezegd. Niet omdat ik boos was om zijn opmerking, maar omdat ik nu het besef had dat mijn eigen problemen niet opgelost werden met het feit dat ik naar een ander wees. Daarna bleek de wereld helemaal niet zo boos en onrechtvaardig te zijn dan ik dacht en ben ik uiteindelijk 15 jaar later een gelukkige en succesvolle volwassene. De waarheid en het moraal van dit verhaal is dat je misschien best de mensen op je hand krijgt die het inderdaad met je eens zijn dat het allemaal de schuld is van het racisme van de witte mensen, maar wat gaat het je helpen? Word je echt belemmerd in je leven door het vermeende racisme in Nederland?

Bachstra
Bachstra10 jul. 2017 - 13:09

Tja. "een joekel van een racismeprobeem'. Het is me nogal wat.En dat ligt dus aan mij. Ik zie het toch anders. Zeker is er racisme in Nederland. De reacties op Sylvana tonen dat alleen al aan. Maar is er een joekel van een probleem?? Ik zie het niet. Waar ik werk worden mensen met een kleurtje gewoon aangenomen. Om me heen zie ik totaal geen racisme of een joekel van een probleem. Zwarte Piet veranderen? Ja hoor. Ik ben voor. Wilders met zijn minder minder.?Te dom voor woorden en terecht veroordeeld. Het is ook maar hoe groot je het wilt zien en wat in jouw bubbel de heersende opvatting is. Dat maakt niet dat Pascal gelijk heeft. Integendeel. Het is zijn kleine bubbeltje. Niet Nederland.

Poezenmens
Poezenmens10 jul. 2017 - 13:09

De blanke man die blijft ontkennen dat Nederland een racistisch land is, is hier op Joop.nl weer ruim oververtegenwoordigd. Na ruim een eeuw, toen Nederlanders tijdens de wereldtentoonstelling in 1883 na betaling van een kwartje entreegeld 28 Surinamers konden bezichtigen, is van gelijkwaardigheid van iedereen die woont en leeft in Nederland nog altijd geen sprake. Artikel 1 van de grondwet is slechts een loze kreet. "Als je ziet wat wit over zwart zegt, dreig je alle geloof in de mensheid te verliezen" https://www.trouw.nl/opinie/als-je-ziet-wat-wit-over-zwart-zegt-dreig-je-alle-geloof-in-de-mensheid-te-verliezen~a7b91704/

3 Reacties
Jhonathan
Jhonathan10 jul. 2017 - 13:26

@ Isis 10 juli 2017 at 15:09, Als u kosten wat het kost Nederland als een racistische hel wil blijven framen, dan doet u dat maar.

menage
menage10 jul. 2017 - 13:42

Ik geloof prima dat dat ten dele is, kan je onder menig social media gebeuren duidelijk zien en schaam me daar dan ook altijd helemaal kapot over. Ook al zijn het er een paar duizend dan nog zetten ze ze de toon nogal consistent, verdrietig en moe wordt je ervan. Neemt niet weg dat je dan overal meteen maar voorbarige conclusies mag trekken. "Ik heb een pokkehekel aan Sylvana" of "Sylvana is een ... (racistische term)" kan een groot verschil zijn. Ik kan namelijk ook een pokkehekel aan Geert Wilders hebben.

Dennis The Mennis
Dennis The Mennis10 jul. 2017 - 20:48

In iets meer dan 100 jaar vooruit gegaan van totaal debiel wereldbeeld naar gelijke rechten voor iedereen. Voortschrijdend inzicht noem je dat. . Ik ken culturen waar het wat minder snel gaat en waar minderheden nog steeds als dieren behandeld worden. What is your point? En racisme bestaat, dat ontkent niemand. Heb je al gehoord wat Turken en Marokkanen over Surinamers zeggen.. En ook een groep blanken is racist. En in een land waar zij getalsmatig wat groter zijn valt hun racisme meer op. Als een andere groep in de meerderheid was dat precies hetzelfde geweest. 10% van de mensen is racist en zal altijd zo blijven. Maak je over hun niet druk en maak gewoon lol met de 90% die het beste met je voor heeft.

menage
menage10 jul. 2017 - 12:47

Van urban dictionary: You people Guy 1: What is wrong with you people! Guy 2: You people!? What do you mean "you people!?" Are you racist!? Guy 1: I'm talking about your danged family not your danged race, you buffoon! Guy 2: Coon?! Did you just call me a coon!? Lijkt me een duidelijk gevalletje van hoe je "you people" kan interpreteren. Zullen we dus ook aan de andere zijde even voorzichtig zijn voordat we iets "racistisch" gaan noemen. "You people" kan ook warempel op een andere groep slaan dan een ras. Kan me niet schelen of ik dan nu een zogenaamde witte blanke ben, ik hou me graag aan feiten of in ieder geval goed onderbouwde argumenten. Niet witte gooit zwarte van de trap = ALTIJD racisme. Is witte man gooit witte vrouw van trap dan altijd sexisme? Want wat kan het anders zijn? Ik vind dat springen naar conclusies nogal gevaarlijk. Ben je dan als blanke schuldig totdat het tegendeel bewezen is? Werkt het dan echt zo op raciaal gebied tegenwoordig dat omdat er een verschil is tussen blank en zwart het altijd daarover moet gaan als er iets gebeurt? Die identity politics zitten de waarheid soms best in de weg.

Meta Foor3
Meta Foor310 jul. 2017 - 12:42

hehe, de schuldige van racisme is gevonden , het is ''we''. En nu ?

Bouwman2
Bouwman210 jul. 2017 - 12:38

Dit is een zwaar racistisch en dichtbevolkt land. Sommigen zeggen zelf een overbevolkt land. Hoe dat met elkaar te rijmen valt?

Starter3
Starter310 jul. 2017 - 12:35

Wat ligt aan mij, dat jij iets vindt? Hoe zo, je kent me niet eens. Misschien zou je eens moeten stoppen met dat eeuwige gegeneraliseer. Rascisme bestaat, zonder twijfel. Hier in Nederland is het een marginaal verschijnsel hoe zeer jij ook je best doet om anders te doen geloven. Je komt met vier voorbeelden aan waarvan het op z'n minst discutabel is of rascisme er een rol heeft gespeeld. Dat maakt de gebeurtenissen die je beschrijft niet minder erg, maar het label rascisme is wat mij betreft niet terecht.

johannn2
johannn210 jul. 2017 - 12:35

Geniaal! Een probleem op te heffen door het niet-bestaand te verklaren! Laten we dat ook met andere criminaliteit doen. En met politieke problemen als die in de gezondheidszorg, de woningnood, politieke en juridische ongelijkheid etc. En als we toch bezig zijn: met het klimaat- en milieuprobleem. Geniaal! Nederland is weer het voorbeeldland voor de wereld. .

Johan eldert
Johan eldert10 jul. 2017 - 12:26

goed stuk. right in our white face :)

2 Reacties
Mekker
Mekker10 jul. 2017 - 12:46

Niemand ontkent dat er racisme bestaat in Nederland, maar hoe groot dit probleem is, daar zijn we het geloof ik niet over eens.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz10 jul. 2017 - 13:41

Ik betrap mezelf behoorlijk vaak op racisme. Maar met name door donkere mensen juist vaak het voordeel van de twijfel te geven, extra aardig te zijn, extra tolerant jegens soms wat afwijkende meningen die ik bij anderen als storend zou ervaren, omdat het - mogelijk- misschien een gevolg is van achtergrond, cultuur of andere zaken waar de persoon in kwestie niks aan kan doen. Maar ik besef: Ook dat is racisme. In (oudere) Hollywood films, pre Pulp Fiction, weet je ook: Als er een donkere man ten tonele wordt gevoerd, is hij niet de slechterik, want dat kan niet.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 jul. 2017 - 12:25

"De instituties die de achterstelling van mensen van kleur in stand houden moeten worden afgebroken en dat gebeurt pas als de mentaliteit van de ‘ik ben geen racist, maar-Nederlander’ verandert." Ik wil de schrijver wijzen op de volgende feiten gelet op bovenstaande omroep en de aangehaalde voorbeelden zijn zijn verhaal. In het geval van Henriquez is er vervolging ingesteld tegen twee betrokken agenten. (http://www.wikiwand.com/nl/Dood_van_Mitch_Henriquez) In het geval van de bedreigingen en beledigingen van mw. Simons zijn straffen uitgesproken: "Twintig van de 22 verdachten in de zaak rond beledigingen aan het adres van Sylvana Simons zijn donderdag bestraft door de rechtbank Amsterdam. Ze maakten zich schuldig aan opruiing, bedreiging, belediging of discriminatie. De man die het lynchfilmpje maakte waarin afbeeldingen van Sylvana gebruikt werden krijgt tachtig uur werkstraf opgelegd. De rest krijgt werkstraffen of een geldboete. Niemand krijgt een celstraf."(NRC, 18 mei 2017). In het geval van de aanslag op de moskee in Enschede heeft eveneens een veroordeling plaats gevonden: "Vijf rechts-extremistische terroristen zijn veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan een deel voorwaardelijk, voor een brandbomaanslag op een moskee in Enschede. De vijf gooiden in februari molotovcocktails naar het gebedshuis, waar op dat moment dertig tot veertig mensen binnen waren. De straf is conform de eis van de officier van justitie." 9NRC, 16 oktober 2016). In het geval van de activisten tegen Zwarte Piet heeft de rechtbank bepaald dat hun arrestatie onrechtmatig is. "Anti-Piet-activist Jerry Afriyie is tijdens de sinterklaasintocht in Gouda opnieuw het slachtoffer van een onrechtmatige arrestatie geworden. Dat bleek donderdag uit het vonnis van de rechtbank in Den Haag, waarin staat dat Afriyie twee jaar geleden ten onrechte hardhandig is opgepakt. Volgens de rechtbank raakte de activist hierbij zo in paniek dat hij niet voor zijn verzet en het knijpen van een agent mag worden gestraft. (Volkskrant, 6 oktober 2016) De minder-minder-Marokkanen uitspraak van Wilders heeft hem een strafblad opgeleverd wegen groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. Waarom wordt ik als blanke Nederlander aangesproken op het wegkijken van racisme als blijkt dat het instituut van de rechtsstaat gewoon functioneert?

3 Reacties
Johan eldert
Johan eldert10 jul. 2017 - 12:28

het feit dat er rechtsvervolging plaats vind en veroordeling volgt bewijst het artikel. namelijk er is volop racisme in nederland. mooi dat er tegen opgetreden wordt maar dat doet niets af aan het simpele feit dat er veel racisme is in de nederlandse samenleving. de auteur is je dankbaar dat je zijn stelling zo stevig heb onderbouwd.

Starter3
Starter310 jul. 2017 - 12:39

@Johan Eldert, dat zegt het geenszins. Daarvoor zou je de tekst van de uitspraken erbij moeten halen. Daarin zou dat dan expliciet moeten worden vermeld.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 jul. 2017 - 12:45

@Johan Eldert Maar waar en hoe kijk ik dan weg?

Laadklep2
Laadklep210 jul. 2017 - 12:21

Ik ben roze, en zomers bruin. En hou nu eens op over " die bedrijven" Een bedrijf mag het ten eerste helemaal zelf uitmaken,ten tweede een bedrijf wil de beste, roze ,bruin, of donkerbruin en passend bij de functie. Je hoeft mij ook niet als vertegenwoordiger van parfum langs de deur sturen, want daar heb ik niet de uitstraling voor, stevig , baard, liefst een tshirt met naam van rockbandje. Een knappe donkere vent zal daar beter bij passen, maar bij mij in de werkplaats is de vertegenwoordiger meestal een blanke , vijftiger die iets verkoopt gerelateerd aan vrachtwagens. Dat past beter in het plaatje, in plaats van een Hindoestaanse schone op hakken, al heeft dat wel mijn voorkeur. Het is fout , maar draai je beide vertegenwoordigers om is de kans op succes een stuk kleiner. We denken in plaatjes, een boekhouder heeft een pak aan, een zakenvrouw een kokerrok, en een vertegenwoordiger van iets wat je echt niet nodig heb een spijkerbroek met blousje. Dat dat niet goed is ,helemaal mee eens maar dat gaat een omslag worden die nog wel vijftig jaar gaat duren. Maar niets blijft hetzelfde, mooiste voorbeeld was 2008 Amerika, een donkere president, en wat voor één. En reken maar dat een hele groep stemmers nu echt wel weer geland is na november 2016,wat waren de afgelopen jaren een verademing in vergelijk met die tweedehands autoverkoper die er nu zit, al was het alternatief ook niet best( familie Underwood van Arkansas ) Nog één ding, de PVV heeft 21 zetels dat is een zevende van de stemmers, laten we er van uit gaan dat iedere PVV' er een hekel aan mensen met een kleurtje heeft, dan heb je het nog steeds maar over 1,5 miljoen mensen. Dan hou je nog steeds een overgrote meerderheid die daar dus anders over denkt. Wel is er een groep in die overgrote meerderheid die niet steeds wil worden aangesproken met het verhaaltje dat ze rascisten zijn , ik ben er daar één van.

3 Reacties
Johan eldert
Johan eldert10 jul. 2017 - 12:29

nee een bedrijf mag op basis van etniciteit niet iemand afwijzen voor een functie. net zo min een bedrijf een vrouw vanwege haar sekse mag afwijzen net zo min een bedrijf een vrouw mag afwijzen omdat ze zwanger is. dat is discriminatie en bij wet verboden.

Laadklep2
Laadklep210 jul. 2017 - 13:27

Johan, daar word ook niemand op afgewezen. Nogmaals,een werkgever wil de best geschikte kandidaat voor de functie.

Starter3
Starter310 jul. 2017 - 13:54

@Laadklep, precies. Ik wil in elk geval altijd de beste kandidaat, als is die paars met witte stippen. Een mindere kandidaat laten prevaleren kost je namelijk gewoon geld. Recent nog een nieuwe medewerker aangenomen, Surinaamse achtergrond en 50+. Simpelweg om dat deze het beste op het profiel wat ik wilde hebben paste.

Costman
Costman10 jul. 2017 - 12:17

Beste Pascal, u schrijft: 'Het racismedebat mag in Nederland niet gevoerd worden. Het maakt niet uit hoe vaak we als kikkerlandje ook op de vingers getikt worden door de Verenigde Naties, het bestaat hier niet.' Als er iets wel gevoerd mag worden in Nederland, dan is dat het racismedebat. Hoe vaak alleen al de Zwarte Piet-discussie gevoerd is in tal van talkshows, debatprogramma's en kranten, ontelbaar. Het kan zijn dat de uitkomsten van het racismedebat u niet bevallen, maar dat is wat anders. Verderop schrijft u: 'Nederlanders met een migratieachtergrond laten zich vaker en steviger horen en eisen hun rechtmatige plek in de Nederlandse samenleving op.' Nou, mooi toch?

2 Reacties
Johan eldert
Johan eldert10 jul. 2017 - 12:30

maar een groot deel van nederland kijkt weg. rechts nederland kijkt continue weg en doet continue alsof het probleem bij anderen ligt en niet bij zichzelf. dat is het punt. wegkijken

Jhonathan
Jhonathan10 jul. 2017 - 13:30

@ Johan eldert 10 juli 2017 at 14:30, En u doet net alsof er in Nederland alleen maar racisme bestaat en verder niets. Dat is ook wegkijken.

rhizoma
rhizoma10 jul. 2017 - 12:07

De eerste reacties bevestigen naadloos de opinie. De commenters zijn blijkbaar te dom om zich dat te realiseren. Ook zijn het alledrie anonieme lafbekjes. Keep ‘em coming boys en lever nog meer bewijs voor Vanenbergs gelijk…

1 Reactie
Andreas Cappen
Andreas Cappen10 jul. 2017 - 17:21

Debattrucje. Geef eens een onderbouwing waarom je dit vindt.

rhizoma
rhizoma10 jul. 2017 - 12:06

De eerste reacties bevestigen naadloos de opinies. De commenters zijn blijkbaar te dom om zich dat te realiseren. Ook zijn het alledrie anonieme lafbekjes. Keep 'em coming boys enlever nog meer bewijs voor Vanenbergs gelijk...

1 Reactie
Doofenschmirtz
Doofenschmirtz10 jul. 2017 - 14:15

Je krijgt bij een provocerend stukje, waarin je (alle) witte Nederlanders, waarbij hun wit zijn kennelijk genoeg ijs als persoonskenmerk (hoezo racisme?) natuurlijk tegenwind. Dat kan je verwachten en is misschien precies de bedoeling zodat de schrijver dezes daarna met graagte kan wijzen op "zie je wel" het zijn allemaal racisten, want moet je de reacties eens lezen. Als ik schrijf "het probleem van integratie ligt bij Turkse Nederlanders" kan ik vanuit Turkse hoek stevig reacties verwachten, waarbij de meesten niet deemoedig het hoofd zullen buigen en zeggen "ja je hebt helemaal gelijk". Zo kan je elk gelijk van jezelf bewijzen, wil ik maar zeggen. Afgezien van het feit dat racisme inderdaad een bestaand fenomeen is, maar tamelijk gelijk verdeeld over de huidskleuren.

SjoerdVerduin
SjoerdVerduin10 jul. 2017 - 12:05

Racisme is natuurlijk en zelfs aangeboren. Dat wil niet zeggen dat het goed is. De grootste antiracisten zijn bijna altijd net zo racistisch als de racisten die ze zeggen te bestrijden. Nederland heeft altijd veel bewoners met een migratieachtergrond gehad zonder dat dat voor grote problemen zorgde. Nu is de maatschappij nog nooit zo gespeten is omdat er van beide kanten groeiende extremen zijn. Landen zonder deze multiculturele samenleving hebben deze problemen niet. Sterker nog, ik geloof er migratie gaat plaats vinden van westerse bewoners naar andere westerse landen waar immigratie niet zo heftig is als hier.

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert10 jul. 2017 - 12:30

racisme is niet aangeboren. dat concept kent de mens niet. wel ken de mens het concept onderscheid. maar dat is niet hetzelfde

RobSon2
RobSon210 jul. 2017 - 12:00

De schrijver heeft natuurlijk gelijk. En dat het in andere landen nog erger is dan in Nederland is geen excuus. Ik vind het wel nogal kortzichtig en makkelijk om deze oproep alleen aan witte Nederlanders te doen en alleen op huidskleur te focussen. Het is niet alleen een probleem van wit/zwart, maar ook van man/vrouw, jong/oud, verschillende geloven, geaardheid etc. Ik zou het veel breder trekken.

Poubelle
Poubelle10 jul. 2017 - 12:00

De beerput is open en die gaat inderdaad niet meer dicht. Er lopen heel veel racisten rond die zich de vrijheid verschaffen om zich openlijk te uiten. Maar elke actie van een blanke tegen een PoC als racisme behandelen is onlogisch. Iedereen moet beoordeeld worden op zijn handelen en aangesproken worden op zijn verantwoordelijkheden. Een kleurtje hebben is niet meteen een vrijgeleide. Ik snap dat Pascal dit jammer vind. Get over it.

Muxje3
Muxje310 jul. 2017 - 11:54

Zou Henriquez anders behandeld zijn als hij blank was? Ik vraag het me af... Is Simons vanwege haar huidskleur bedreigd? Ik waag het te betwijfelen: ook blanke tegenstanders van Zwarte Piet zijn bedreigd. De aard van de beledigingen hebben dan weer wel met haar huidskleur te maken, maar zo gaat dat met beledigingen: je kiest de woorden die het meeste pijn doen. Die kunnen dus racistisch zijn zonder dat de dader er zelf racistische denkbeelden op na houdt. Zijn die brandbommen naar moslims of naar bepaalde buitenlanders gemikt? Gezien de verklaringen lijkt het vooral op het eerste. Wel degelijk een aanslag, zeg maar gerust terrorisme, maar géén racisme. En die dame die van de trap geduwd is? Is er al iets, de kleinste aanwijzing naast de bewering van de vrouw en de huidskleur van de man, dat er sprake is van racistische motieven? Mijn roomblanke vriend is ook wel eens van de trap gesmeten door een huisbaas. En na die bloemlezing van gebeurtenissen waarbij er in geen enkel geval duidelijk sprake was van racistische motieven, beweert de auteur dat wij racisme graag verzwijgen. Ik beweer het omgekeerde: elk akkefietje waarbij een blank persoon of instituut is betrokken ten nadele van iemand met een kleurtje, wordt als ware het een instinctieve reflex opgeblazen tot racistisch incident. Hou daar nu eens mee op. Want het doet de strijd tegen daadwerkelijk racisme geen goed. Het begrip racisme is inmiddels zo ver uitgehold dat het elke betekenis heeft verloren, en daarmee ook de kracht die het had. Als iemand je vroeger voor racist uitmaakte was dat aanleiding voor zelfreflectie. Tegenwoordig haal je je schouders er voor op, want als je blank (sorry, wit) bent, ben je eigenlijk automatisch al racist. Dat het debat maar moeilijk te voeren is ben ik met je eens. Ook dat de blanke Nederlander daar voor een deel debet aan is. Maar pick your battles. Neem de tegenstander serieus. Zie ze ook niet als tegenstander maar als mensen die in beginsel wel van goede wil zijn. En schiet vooral niet in de racismekramp elke keer als een gekleurd persoon iets naars overkomt.

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert10 jul. 2017 - 12:32

[ Zie ze ook niet als tegenstander maar als mensen die in beginsel wel van goede wil zijn] LOL leg dat Sylvana maar eens uit dat de meest verschrikkelijke doodsbedreigingen kwamen van mensen die in beginsel van goede wil zijn. zo kan je elke nazi ook bestempelen van goede wil, want die hielden ook van hun land, klassieke muziek, toneel, kunst, letteren etc. echt laat me niet lachen zeg

Grooteman2
Grooteman210 jul. 2017 - 11:50

U noemt een aantal excessen waar ook 99,9% van de blanken niet achter staat. Behalve Zwarte Piet want daar ligt het heel anders maar ik heb geen zin die oeroude discussie al in juli te gaan voeren.

4 Reacties
SjoerdVerduin
SjoerdVerduin10 jul. 2017 - 12:01

Helemaal mee eens.. Het blijft meten met twee maten als het je maar uit komt..

Johan eldert
Johan eldert10 jul. 2017 - 12:33

oh kan je aantonen dat 99,9% dus niet racistisch is? graag onderzoekrapport

wesley2811
wesley281110 jul. 2017 - 12:48

@johan kan jij het tegen deel bewijzen dan?

Yoda2
Yoda210 jul. 2017 - 13:09

@johan Je kunt geen negatieve stelling bewijzen. Kom maar op met bewijzen welk deel van de bevolking wel discrimmineert i.p.v. dit soort non argumentatie.

Inspector Gadget
Inspector Gadget10 jul. 2017 - 11:45

Behalve dat dit bericht gericht is aan alleen witte mannen ben ik het volledig eens met deze stelling.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2017 - 11:44

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Johan eldert
Johan eldert10 jul. 2017 - 12:34

kan je dat bewijzen? dat racisme laag is in NL. int rapportages zeggen namelijk wat anders

Nick the Stripper
Nick the Stripper10 jul. 2017 - 12:51

Brandon Tyson 10 juli 2017 at 13:44 [Ik heb ook wel eens sex gehad met een zwarte vrouw, ben dus geen racist.] Amerikaanse slavenhouders hadden aan de lopende band seks met met zwarte vrouwen.

Jhonathan
Jhonathan10 jul. 2017 - 13:31

@ Johan eldert 10 juli 2017 at 14:34, Welke rapportages zeggen wat anders dan?