Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom witte mensen het 'N-woord' niet mogen gebruiken

  •  
12-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52446 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-11-12 om 18.09.43
Het is een vraag die vaak wordt gesteld: waarom mogen witte mensen het n-woord niet gebruiken, terwijl zwarte mensen dat wél mogen en ook voortdurend lijken te doen, met name in muziek en film. Mag je als witte hiphopliefhebber niet de volledige tekst van je favoriete rappers meerappen, inclusief dat ene woord? En wat als je het woord nou aflsuit met een –a, in plaats van met –er, dan is de lading er toch wel vanaf?
Ta-Nehisi Coates, schrijver en essayist, kreeg tijdens een lezing voor zijn nieuwe boek We were eight years in power , diezelfde vraag uit het publiek. Coates begint zijn uitleg vervolgens met het gegeven dat er woorden zijn die niet door iedereen op elk moment gepast kunnen zijn. Als voorbeeld noemt hij zijn vrouw die hem ‘honey’ noemt. Dat is prima, maar als wildvreemde vrouwen hem op diezelfde manier zouden aanspreken, dan zou in elk geval zijn vrouw daar wel aanstoot aannemen. Ook noemt hij zijn vader William. Die werd door diens eigen moeder Billy genoemd, maar het zou niet in Coates’ hoofd opkomen om zijn vader ook zo te noemen:
"Dat is omdat de relatie tussen mij en mijn vader niet dezelfde is als die tussen mijn vader en zijn moeder en zussen met wie hij opgroeide. Dat snappen we."
Volgens Coates gaat datzelfde principe op voor andere (sub)groepen en daarbinnen gebruikte woorden:
"Mijn vrouw en haar vriendin noemen elkaar bitch. Ik doe daar maar niet aan mee, dat snap je. Ik doe het niet. En misschien belangrijker, ik heb ook geen zin om daaraan mee te doen."
Over het gebruik van het n-woord zegt Coates vervolgens:
"Als je wit bent in dit land, leer je al snel dat alles van jou is. Je denkt dat je recht hebt op alles. Dat wordt je van jongs af aan ingeprent. Het is niet omdat je haar een bepaalde textuur heeft, of je huid licht is. Het zijn de wetten en de cultuur van het land die je dit leren. Je kan gaan en staan waar je wil, je kan doen wat je wil, zijn wie je wil. En mensen moeten zich maar aan jou aanpassen."
"En dan is er een woord waarvan jij denkt dat je het hebt uitgevonden. Vervolgens gaan mensen je vertellen hoe je dat woord, dat jij hebt uitgevonden, wel of niet mag gebruiken. ‘Waarom mag ik het niet gebruiken? Alle anderen mogen het wel. Weet je wat? Het is racistisch dat ik het niet mag.’"
Coates concludeert dat witte mensen het niet gebruiken van het n-woord als les kunnen zien:
"Een hophopliefhebber zijn en het woord n****r niet kunnen gebruiken is eigenlijk heel leerzaam. Het geeft je een inkijkje in hoe de wereld eruitziet als je zwart bent. Zwart zijn betekent dat je je een weg door het leven baant terwijl je mensen dingen ziet doen die jij niet mag doen, waaraan jij niet mag meedoen."
Eerder al werd in de Netflix-serie Dear White People diezelfde vraag behandeld:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.