Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Witte Huis probeerde gesprek met Zelensky onder de pet te houden

  •  
26-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
US-POLITIC-TRUMP

© 2018-01-06 13:10:12 US President Donald Trump speaks during a retreat with Republican lawmakers at Camp David in Thurmont, Maryland, January 6, 2018. / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Medewerkers van het Witte Huis hebben geprobeerd om het gespreksverslag van het telefonisch onderhoud tussen Donald Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky geheim te houden. Dat staat in de verklaring van de klokkenluider, volgens The New York Times een CIA-agent, die alarm sloeg over de wijze waarop Trump Zelensky voor zijn karretje wilde spannen.
Uit het eerder deze week vrijgegeven gespreksverslag blijkt dat Trump er bij Zelensky op aandrong om een onderzoek in te stellen naar Joe Biden en zijn zoon. Biden is een van de grote kanshebbers om de Democratische voorverkiezingen voor het presidentschap te winnen.
Dat dit verzoek om buitenlandse inmenging in de verkiezingen van 2020 vermoedelijk niet in de haak was, was ook onmiddellijk duidelijk bij de juristen en hooggeplaatste medewerkers van het Witte Huis, zo valt te lezen in de klokkenluidersklacht die de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden donderdag openbaar heeft gemaakt.
De Witte-Huisjuristen drongen er volgens de klokkenluider in de dagen na het telefoontje op aan om de transcriptie van het gesprek te verwijderen uit het systeem waar dergelijke gespreksverslagen normaal worden bewaard. “In plaats daarvan werd het gesprek opgeslagen in een apart digitaal systeem dat wordt gebruikt om zeer gevoelige, geheime informatie op te slaan.”
Dinsdag kondigde de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi een impeachment-procedure tegen Trump aan. Volgens de Democraten heeft de president zijn positie misbruikt om een politieke tegenstander te raken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.