Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Witte heteroseksuele cis mannen, geef ons ruimte in debat over sociale veiligheid

  •  
27-06-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
244 keer bekeken
  •  
36034041324_94ccbf1737_k

© cc-foto: outlier babe

Door zelf de aandacht te pakken stuurt deze groep mannen de discussie in een bepaalde richting waardoor het debat incompleet blijft
Vrijdag 19 juni jongstleden werd er een protest over sociale veiligheid georganiseerd op de Universiteit van Amsterdam naar aanleiding van een artikel in NRC. Hierin werd seksueel overschrijdend gedrag van een docent Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed geopenbaard, hij maakte namelijk opmerkingen over sperma en complimenteerde studentes met hun borsten.
In de dagen na het protest zijn er verschillende opiniestukken geweest om de gebeurtenissen te duiden. Zo maakte Sjoerd de Jong zich in NRC druk dat de naam van de docent te vinden was en stelde hoogleraar Han van der Maas in Universiteitskrant Folia dat het protest wel erg op een volksgericht tegen de desbetreffende docent leek.
Deze ‘adviesgevers’ en ‘opiniemakers’ hadden allemaal één ding gemeen: het waren stuk voor stuk witte heteroseksuele cis-gender mannen. Ook een jaar geleden domineerde deze groep de discussie al toen een hoogleraar Arbeidsrecht aan de UvA ook over de schreef ging. Het probleem is dat deze groep mannen zichzelf op één lijn met de daders zet door de discussie over sociale veiligheid te kapen. Door hun ‘momentje’ te pakken gebruiken ze namelijk dezelfde ongelijke structuren die seksueel overschrijdend gedrag mogelijk maken.
Zowel de daad van seksueel overschrijdend gedrag als de situatie later publiekelijk te gaan beschouwen ontneemt de slachtoffers hun autonomie. In die paar secondes waarin die docent namelijk stelt dat de studente mooie borsten heeft verliest ze haar autonomie en wordt ze gereduceerd tot haar uiterlijk. Zo’n opmerking wordt je namelijk voor de voeten gegooid en pas in de dagen na de schaamte en het ongemak komt naar boven wat je eigenlijk had willen zeggen.
In deze situatie is het slachtoffer dus degene waarover wordt gesproken en niet diegene die mag spreken. Wanneer Han van der Maas stelt dat het zo erg is voor de studentes maar dat ontslag voor de docent overdreven is, reduceert hij de ervaring van het slachtoffer tot een bijzin. De pijn en consequenties van grensoverschrijdend gedrag worden niet als wezenlijk deel meegenomen in de strafberechting. Wederom worden de slachtoffers gereduceerd tot diegenen waarover gesproken wordt en niet diegenen die mogen spreken.
Maar mogen witte heteroseksuele cis-gender mannen dan niets meer zeggen? Niet wanneer zij zelf impliciet onderdeel van het probleem zijn. De oorzaak van sociale onveiligheid ligt namelijk bij een onderliggende dynamiek die we in onze maatschappij eigen hebben gemaakt. Witte heteroseksuele cis-gender mannen zijn de norm en aan hun oordeel wordt een bepaalde waarde toegeschreven. Hierdoor vinden velen dat zij het recht hebben om te mogen oordelen over iedereen die van de norm afwijkt. Dit gebeurt zowel wanneer een man zegt tegen een vrouw dat haar borsten mooi in een jurkje uitkomen, als bij een opiniestuk waarin de schrijver stelt dat de dader toch echt anoniem had moeten blijven.
De persoon positioneert zichzelf in beide gevallen als de ‘objectieve verteller’ waardoor diegene de maatstaf wordt waaraan anderen zich in de situatie moeten meten. In het eerste geval claimt de persoon autoriteit op het gebied van het uiterlijk van het slachtoffer en in het tweede geval wordt geclaimd te weten hoe een situatie over seksueel grensoverschrijdend gedrag precies afgehandeld had moeten worden.
Wat er moet gebeuren is dat witte heteroseksuele cis-gender mannen, hoe pijnlijk het ook is om ruimte in te leveren, anderen aan het woord moeten laten. De emotie die structurele uitsluiting meebrengt en de consequenties voor de slachtoffers zijn namelijk een vitaal deel van de discussie. Wanneer je niet de micro-agressies van seksisme en racisme hebt ervaren en jezelf constant als objectief positioneert, snap je een groot deel van de discussie niet. Door zelf de aandacht te pakken stuurt deze groep mannen de discussie in een bepaalde richting waardoor het debat incompleet blijft.
Dit wordt misschien het best geïllustreerd door mijn eigen ervaring. Op het protest van 19 juni mocht ik, als transgender vrouw die studeert aan de UvA, mijn ervaringen delen omtrent sociale veiligheid. Deze verschillen van een docent die stelde dat ‘transgenders gewoon mannen zijn’ in een collegezaal van tweehonderd man tot een onderonsje met een andere docent waarin hij mij vertelde dat ik ‘goed gelukt’ ben en net op een ‘echte’ vrouw lijk.
Een van de desbetreffende docenten stond een paar dagen na het protest alweer met een opiniestuk in de krant waarin hij stelde dat seksueel grensoverschrijdend gedrag het effect was van het institutionele tekortkomen van de UvA. Geen zelfreflectie over zijn eigen macht en wat zijn woorden met mij deden, maar slechts een dictaat wat anderen beter hadden moeten doen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (106)

X4
X430 jun. 2020 - 14:04

U mag van zijn wat u wilt. En u mag van mij alles zeggen, zelfs als het niet waar is. En u mag van mij alles vinden. Dat is vrijheid. En ik ben een man. En geen cis gender nog wat. En u bepaalt niet wanneer ik wel of niet mag spreken. En u bepaalt niet wat ik denk en/of mag vinden. Voor mij bestaat de wereld uit mannen en vrouwen. Dat is gewoon een biologisch feit. En ik heb er problemen mee als mijn dochter in toiletten of kleedkamers opeens wordt geconfronteerd met mannen. Er zijn nou eenmaal mannen die daar misbruik van maken. Daarom vind ik deze hele situatie zeer ongewenst. Als ik daar ooit voor veroordeeld wordt zal ik de boete niet betalen, ongeacht de consequenties. En als ik daarvoor wordt opgesloten zal ik in hongerstaking gaan. Maar ik zal niet zwichten voor een tirannieke dictatuur van gender-ideologie.

[verwijderd]
[verwijderd]29 jun. 2020 - 13:26

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
poeslief
poeslief30 jun. 2020 - 12:23

"eens" als in een keertje, of als in "zolang het oma belieft"?

Paul!
Paul!28 jun. 2020 - 23:10

Van cis weet ik het niet, maar ik ben wit, hetero en man. Dus vermoedelijk bedoel je mij als een van degenen die zijn mond moet houden? Je kent me niet, je kent mijn opvattingen niet, je weet helemaal niks van mij. Het enige dat je van me weet is dat ik mijn mond moet houden. Die houding nodigt erg niet uit tot een debat, het nodigt zelfs niet uit tot luisteren. Ik lees bijvoorbeeld dat er mensen zijn die in de discussie hun zorgen delen over het noemen van namen tijdens het uiten van beschuldigingen. Waarom vind jij dat dat niet genoemd mag worden? Mij lijkt dat het moet gaan om in gesprek taken, om nader tot elkaar te komen, om tot wederzijds begrip te komen. En uiteindelijk, indien mogelijk, tot inlevingsvermogen en tot aanpassing aan de elkaar. Dat laatste lijkt mij redelijk kansloos, als je anderen uitsluit van het debat.

Eric Minnens
Eric Minnens28 jun. 2020 - 22:31

@Jaco38 ""Maar ze stelt m.i. niets op scherp, ze diskwalificeert alle witte cis mannen als “onderdeel van het probleem”" Wat zet je dat zwaar aan. Ik zit daar niet zo mee. Ik ga uit van haar beleving. Ik heb het er graag voor over om 'onderdeel van het probleem' te zijn. Onbewust zal ik dat ongetwijfeld ook zijn! Zoals ik, als anti-racist, me ook, door anti-racisten, laat aanleunen wit gepriviligeerd te zijn. En onbewust zal ik ook wel eens seksistisch zijn. Ik zit immers aan de goeie kant van de medaille. Mij wordt nooit gevraagd uit welk land ik kom. Gezegd dat ik de taal zo goed spreek. Aan mijn borsten getast. Preventief gefouilleerd. Gezegd dat ik net op een echte vrouw lijk. Dat ik zo goed ben gelukt. Et cetera. Van die kleine en toch o zo grote dingetjes. Behorende tot de dominante groep van waaruit dat allemaal gezegd en gedaan wordt, wil ik me best laten gebruiken door de minderheidsgroep om ze hun punt te laten maken, om hopelijk hun positie te verbeteren. Wetend dat ik als goeie (? beeld ik me in) onder de kwaaien moet lijden. Lijden? Niks lijden! ZIJ lijden!

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty29 jun. 2020 - 5:46

Nou ik niet hoor. Ik wens juist niet langer als "kop-van-jut" te fungeren en laat mij niet instrumentaliseren voor emancipatiedoeleinden.

Pater
Pater28 jun. 2020 - 17:30

Sexistische hufters zijn van alledag, docenten die het hebben over de borsten van studentes en soortgelijke praktijken al jaren uitoefenen zijn het soort hufters dat je moet ontslaan. En ik vind het helemaal niet gek als demonstranten dat eisen. Als je dat een volksgericht noemt, zoals die Maas doet, kun je Metoo ook zo noemen. Maar daarom het spreekrecht van alle witte heteromannen ter discussie stellen is belachelijk. De volgende eis is, dat de rechter in zedenzaken een transgender moet zijn. We hebben normen die voor iedereen gelden en overal gehandhaafd moeten worden.

5 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof29 jun. 2020 - 0:25

Dat dus Pater, dat dus... Foute zaken afstraffen maar niet generaliserend, doen fatsoenlijke mensen ook niet over Marokkanen of Surinamers etc....

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jun. 2020 - 8:38

#MeToo is ook regelmatig weggezet als een volksgericht.

Pater
Pater30 jun. 2020 - 3:39

@Danielle En dat gevaar zit er altijd achter. Maar #Metoo is toch vooral de ontdekking van en verontwaardiging over de veel grotere verspreiding van seksuele intimidatie en wangedrag door mannen in meer of minder machtige posities, zoals ook hier het geval was. Die Maas maakt zich daar wel heel makkelijk van af.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jun. 2020 - 13:46

Pater 30 juni 2020 at 05:39 Niet alleen Maas doet dat zoals u kunt zien. De aandacht verschuift weer veel te snel naar "valse" beschuldigingen en verdedigend proza. Eerst maar eens luisteren kan geen kwaad. Wat Maas zegt over het niet meteen maar meenemen van andere agendapunten onderschrijf ik wel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jun. 2020 - 14:10

PS in Noorwegen werd/wordt aan de uni "sexual harassment" hoog opgenomen. Hun instructies over wat je niet hoeft te pikken zijn ook opmerkelijk concreet. https://www.sikresiden.no/en/sexualharassment

Jaco38
Jaco3828 jun. 2020 - 13:54

@Eric Minnens: Aldus Tammie Schoots. Daarmee geeft ze een trend aan. Waarop ze reageert met de hele groep over één kam te scheren. Beetje overdreven misschien, maar ik houd van overdrijving Soms is die nodig om een zaak scherp te stellen.” Maar ze stelt m.i. niets op scherp, ze diskwalificeert alle witte cis mannen als “onderdeel van het probleem”. Het is geen ontdekking dat er helaas altijd mannen zullen zijn die zich schuldig maken aan seksuele intimidatie of erger (What’s new), het schokkende is dat dit kan gebeuren op een universiteit waar bij uitstek dit risico onderkent zou moeten zijn (veel vrouwelijke studenten, afhankelijkheidsrelatie, 1-op-1 contacten etc.). Dat dit zo lang kan bestaan en er kennelijk geen checks & balances zijn waarbinnen dit gedetecteerd en “behandeld” wordt, dat is schokkend. Wat ik inside meekrijg is dat hoogleraren (nog vaak mannen, maar eenzelfde risico ontstaat net zo goed bij vrouwen) onaantastbaar worden, charismatische hoogleraren zijn zeer belangrijk voor universiteiten in het binnenhalen van fondsen, er is een afhankelijkheidsrelatie.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker28 jun. 2020 - 12:29

Hieronder (Ballonnendoorprikker 28 juni 2020 at 10:57) reageerde ik al op de zwakte van het 'spelen op de man'. Dat is een bijzonder (zwak) punt in het betoog van Tammie Schoots. Bij de inhoud die ze brengt kunnen ook de nodige vragen worden gesteld. Bijzonder is dat als een ‘witte heteroseksuele cis-gender man’ over de schreef gaat dan moeten alle andere mensen die aan deze omschrijving voldoen, zwijgen. Dus als een man van een andere huidskleur, sekse of gender hetzelfde had ingebracht, was het wel oké? Schoots’ redenering is een voorbeeld van ‘intersectioneel denken’. Er wordt niet naar het geval gekeken, maar naar bepaalde aspecten van de dader die in het betoog van de schrijver te pas komen en die worden veralgemeniseerd. Waarom kiest Schoots ervoor om juist die ‘kruispunten van identiteit’ eruit te pakken? Waarom moet alleen de ‘witte heteroseksuele cis-gender’ man zwijgen? Mannen met een andere huidskleur kunnen toch ook over de schreef gaan? Waarom alleen de ‘heteroseksuele man’, zijn er dan geen homoseksuele mannen die over de schreef kunnen gaan? Waarom alleen de cis-gender man’, zijn er dan geen trans-gender mannen die over de schreef kunnen gaan? Waarom trouwens alleen mannen, zijn er geen vrouwen die over de schreef kunnen gaan? Waarom worden niet alle docenten uitgesloten van deelname? De persoon die men verdenkt was immers docent Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed. Waarom niet iedereen die conservator is? Of restaurateur? Of die iets heeft met industrieel erfgoed? Of die afkomstig is uit de woon- of geboorteplaats van de betreffende docent? Of mensen die een voorliefde hebben voor het favoriete vakantieland van de docent? Nee, het moet specifiek deze combinatie zijn. De ‘witte heteroseksuele cis-gender man’ is namelijk de favoriete zondebok van de aanhangers van deze theorie. Die heeft schuld aan zo ongeveer alles. Al vraag ik me trouwens af of het gros van de mensen die tot die categorie behoren, weten dat ze ertoe behoren. Buiten de aanhangers van die theorie ben ik nog niemand tegen gekomen die zichzelf als ‘cis-gender’ omschrijft. Terwijl die theorie toch is bedoeld om je ‘identiteit’ te bepalen. Die ‘witte heteroseksuele cis-gender man’ moet van zijn troon bovenop de apenrots worden gestoten. Die moet flink wat toontjes lager zingen. Nu kent onze samenleving inderdaad veel gelijkenissen met die apenrots en inderdaad zitten er aan de top veel ‘witte heteroseksuele cis-gender mannen’. In deze contreien is de dominante huidskleur de blanke, dat maakt het logisch dat de top van de ‘rots’ vooral blank is. Omdat de overgrote meerderheid van de bevolking cis-gender is, is het ook logisch dat die top dominant cis-gender is. Het enige wat op deze manier niet logisch is aan de top van de rots, is dat de steeds kleiner wordende meerderheid man is. Dat is dan weer te verklaren vanuit de geschiedenis. Dat het zo is te verklaren maakt niet dat het zo goed is of moet blijven. Dat dit anders moet, daar ben ik het helemaal mee eens. Het gros van de ‘witte heteroseksuele cis-gender mannen’ behoort echter niet tot die top van de apenrots, die zitten lager in de hiërarchie en een flink deel bungelt aan de onderkant. Die apenrots is namelijk niet gebaseerd op kleur, sekse of gender, die is gebaseerd op macht. Om die macht eerlijker verdeeld te krijgen, helpt het niet om een groot gedeelte van je mogelijke bondgenoten, de ‘witte heteroseksuele cis-gender man’ op de onderste helft van de rots, tot vijand te verklaren. Dan zou je wel eens kunnen bereiken wat je niet wilt, namelijk dat deze groep zich schaart achter die top die je juist wilt veranderen. Op mijn site heb ik deze beide reacties gecombineerd in een artikel (https://ballonnendoorprikker.nl/2020/06/28/op-de-man-spelen/). En, als ik het goed begrijp was de inbreng van een van Van der Maas gericht tegen juist dit intersectionele identiteitsdenken waar Gloria Wekker een van de voorvechters van is. Dit denken werkt verdeeldheid en polarisatie in de hand (https://ballonnendoorprikker.nl/2019/03/30/verdwalen-tussen-de-kruispunten/). Dat is waar het gesprek over zou moeten gaan. Dat gesprek ontwijkt Schoots door Van der Maas buiten de discussie te plaatsen.

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty29 jun. 2020 - 5:50

Sterk betoog! Die intersectionele en de-koloniale denkkaders binnen de UVA zijn fnuikend voor het bedrijven onafhankelijke en kritische wetenschap.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2020 - 11:44

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
OlavM
OlavM28 jun. 2020 - 14:37

@ Raycoupe: Dat is het probleem. Het aangesneden onderwerp als zodanig is natuurlijk belangrijk en verdient meer aandacht. Maar net zoals b.v. de antiracismebeweging niet uitsluitend bestaat uit zwarte en bruine mensen, maar ook witte bondgenoten, en de beweging tegen LHBT+-fobie ook hetero's als bondgenoten heeft, maakt de schrijver m.i. een misslag door álle “witte heteroseksuele cis mannen” categorisch uit te willen sluiten van bondgenootschap, en zelfs discussie.

AGM-65E
AGM-65E29 jun. 2020 - 10:03

@Olav 'Bondgenoten' whahaha

JasDon
JasDon28 jun. 2020 - 10:46

"Wanneer Han van der Maas stelt dat het zo erg is voor de studentes maar dat ontslag voor de docent overdreven is" Dat stelt Han van der Maas niet, hij stelt dat mensen die beschuldigd worden van allerlei zaken ook een eerlijk proces verdienen. Die rechtsbescherming, alsmede die van de mogelijke slachtoffers verdiend iedereen. Daarnaast heeft Van der Maas problemen met de agenda (Gloria Wekker plan) die er gelijk maar doorheen gedrukt moet worden.

Salama.
Salama.28 jun. 2020 - 10:21

Ik heb er moeite mee dat er iedere keer met een vinger wordt gewezen naar een groep mensen die als gemeenschappelijk kenmerk bepaalde aangeboren kenmerken hebben, en vervolgens collectief verantwoordelijk worden gesteld voor sommige leden van die groep. Als je dat doet met ‘mannen met een noord Afrikaans uiterlijk’ is het huis te klein, doe je het bij witte heteromannen is het blijkbaar prima. Zo komen we er samen nooit uit.

3 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky28 jun. 2020 - 12:25

En terecht, de ergste problemen in de samenleving (ook ten aanzien van vrouwen) worden al sinds 400 jaar gepleegd door witte mannen en dat wereldwijd. niet door mannen met een biculturele achtergrond. Dus geheel terecht dat in dit goede artikel de nadruk wordt gelegd op kenmerken van de daders omdat juist die kenmerken ervoor zorgen dat er een privilegegevoel bij deze mensen ontstaat hetgeen ervoor zorgt dat zij vrouwen onderdrukken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jun. 2020 - 12:54

Wat nou bicultureel, mannen uit allerlei culturen hebben zich beziggehouden met het onderdrukken van hun zusters, echtgenotes, dochters en andere vrouwen in hun eigen gemeenschap.

RonVa
RonVa28 jun. 2020 - 17:28

@ Leontrotsky, de ergste problemen in de samenleving zijn de oorzaak van witte cis mannen? Zou je dat ook kunnen onderbouwen of is het gewoon even je racistische onderbuik die je hier leegt?

Spierbal
Spierbal28 jun. 2020 - 9:46

Ik ken de term niet, maar volgens mij valt het wel mee met die intimidatie. Heb zelf aan 3 universiteiten gestudeerd en nooit wat gezien/gehoord. Natuurlijk heb je wel eens een incidentje.

Brian-E
Brian-E28 jun. 2020 - 9:37

Inderdaad. Als we niet zelf in een groep zitten die keer op keer slachtoffer is van discriminatie, intimidatie en (mondeling) geweld, missen we de nodige ervaring en hebben we geen idee hoe het werkelijk is om lid van zo'n groep te zijn. Als we dan toch onze mening over deze kwesties gaan ventileren, maken we ons schuldig aan het voortdurende lawaai afkomstig van leden van de dominante groep, een lawaai dat ons ernstig belemmert bij het luisteren naar de slachtoffers en het leren van wat ze allemaal zeggen.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens28 jun. 2020 - 12:15

Zo is het maar net. Verbazend dat we deze discussie steeds opnieuw moeten beginnen. Over seksisme, over racisme, nu over (trans)genderisme. Alleen de slachtoffers spreken uit ervaring. Waar de bovenliggers overheen walsen.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker28 jun. 2020 - 8:57

Beste Tammie Schoofs, Omdat de link naar de uitspraken van de twee 'witte heteroseksuele cisgender mannen' ontbrak, ben ik zelf maar eens gaan zoeken. Als ik bekijk wat de Van der Maas op Folia (https://www.folia.nl/opinie/138849/maak-grensoverschrijdend-gedrag-niet-politiek) lees, dan zou ik graag van je willen weten welke inhoudelijke bezwaren je hebt tegen wat hij te melden heeft? Voor een student filosofie is het uiterst zwak om niet op de inhoud in te gaan, maar iemand 'kalt te stellen' door op de persoon te spelen. Als dit is wat jullie in op de Universiteit van Amsterdam leren, in het bijzonder bij de studie filosofie, dan weet ik niet of ik als werkgever ooit een student van die universiteit zou aannemen. Nu ben ik geen werkgever, maar toch. Die is met alle respect een 'kleuterschoolmanier' om een discussie te voeren: 'jij mag niet meedoen want je hebt rooie haren'.

4 Reacties
muchtodoaboutnothing
muchtodoaboutnothing28 jun. 2020 - 9:27

Volledig mee eens!

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jun. 2020 - 9:58

Linda Duits stelt in Folia op 19 juni dat bij meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag de UvA als gewoonlijk niets doet tenzij er iets naar buiten uitlekt waarna ze overgaan tot een PR offensief.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jun. 2020 - 10:39

Het CVB voelt ook nattigheid. https://www.parool.nl/amsterdam/uva-laat-eigen-handelen-onderzoeken-na-seksueel-wangedrag~b70729ac/

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker28 jun. 2020 - 12:11

Beste DanielleDefoe, Ik kan uw reactie niet plaatsen. Dat kan aan mij liggen, maar ik heb het niet over wat de universiteit doet. Ik heb het tegen de auteur van dit schrijven.

Hank Nozemans
Hank Nozemans28 jun. 2020 - 8:52

De weg naar de hel is geplaveid met goede intenties. Dit stukje is echt pijnlijk racistisch en seksistisch en doet de discussie wat mij betreft meer kwaad dan goed.

tinekea2
tinekea228 jun. 2020 - 8:21

"Maar mogen witte heteroseksuele cis-gender mannen dan niets meer zeggen? Niet wanneer zij zelf impliciet onderdeel van het probleem zijn." Dus omdat ze wit zijn mogen ze niets zeggen? dat is racisme, Tammie!

Fredje3
Fredje328 jun. 2020 - 7:02

[Maar mogen witte heteroseksuele cis-gender mannen dan niets meer zeggen? Niet wanneer zij zelf impliciet onderdeel van het probleem zijn.] Euh.... Waar slaat dat op? Impliceerd u nu dat alle witte heteroseksuele cis-gender mannen (pleonasme?) zich er dus niet mee mogen bemoeien? Zoals Moslims niets mogen zeggen in de terrorisme discussie of zwarte mannen niets mogen zeggen over criminaliteit? Omdat een (misschien wel heel klein gedeelte) van deze mannen zich bezig houden met deze activiteiten? (Dit baseer ik op vooroordelen en niet op directe feiten en is ook zeker niet bedoeld als vooroordelen die ik zelf zou hebben.) Wat voor een discussies zouden we dan hebben? En wie zegt dat ze geen ruimte overlaten voor anderen of anders denkenden? Is het bovenstaande stukje hierdoor niet een beetje heel erg kort door de bocht?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty28 jun. 2020 - 6:49

"Witte heteroseksuele cis mannen, geef ons ruimte in debat over sociale veiligheid" Waarom de oproep zich exclusief richt op "witte" mannen is mij een raadsel. Zal wel iets met de actualiteit te maken hebben.

1 Reactie
poeslief
poeslief28 jun. 2020 - 8:21

..hokjesgeest, en universiteiten leiden blijkbaar activisten op en geen academici.

Phantom3
Phantom328 jun. 2020 - 6:48

Wat zijn cis mannen?

1 Reactie
Jozias2
Jozias228 jun. 2020 - 10:49

mannen

Fredje3
Fredje328 jun. 2020 - 5:11

Dat is dan wel weer een mooi staaltje etnisch profileren.... Ik dacht toch echt dat we hier vanaf wilden?

Eric Minnens
Eric Minnens28 jun. 2020 - 4:00

"Door zelf de aandacht te pakken stuurt deze groep mannen de discussie in een bepaalde richting waardoor het debat incompleet blijft" Lijkt me een volstrekt juiste stelling. En met verve verdedigd. Dat heet volgens mij het elkaar de hand boven het hoofd houden. Dit geldt bij de 'casus' van deze student filosofie, maar zeker ook bij de casus van de docent Boek en Papier, met zijn seksueel grensoverschrijdend gedrag. We hebben het bij #Metoo gezien, we zien het in de huidige racisme-discussie. Niet de daders, niet de machthebbers, moet je naar hun mening vragen, want die zullen stellen: Niets aan de hand; waar héb je het over? Nee, de slachtoffers, degenen die niet meer kunnen ademhalen (tot aan postdoctorale burnouts toe!), dié moet je aan het woord laten.

10 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens28 jun. 2020 - 4:02

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/12/de-grappen-over-sperma-van-een-aanrakerige-docent-a4002681

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks28 jun. 2020 - 7:54

@Eric Minnens "Lijkt me een volstrekt juiste stelling. En met verve verdedigd." Als je dit meent kan jij natuurlijk niet deelnemen aan dit draadje Eric.

Eric Minnens
Eric Minnens28 jun. 2020 - 9:43

Beste Tammie Schoots, Trek je maar niks van Brenda T. Glooriks aan hoor. Doe ik ook niet. Hou vol.

Jaco38
Jaco3828 jun. 2020 - 12:21

“@Eric Minnens: We hebben het bij #Metoo gezien, we zien het in de huidige racisme-discussie. Niet de daders, niet de machthebbers, moet je naar hun mening vragen, want die zullen stellen: Niets aan de hand; waar héb je het over?” Maar de auteur heeft het niet over daders Eric, de auteur plaats alle witte cis mannen bij voorbaat in het verdachtebankje. Al deze mannen zijn onderdeel van het probleem. Dat er een serieus probleem is met seksuele intimidatie op uni’s weet ik toevallig van dichtbij, maar ipv alle witte Cis mannen weg te zetten als onderdeel van het probleem, zijn juist (ook) “witte cis mannen” onderdeel van de oplossing. De mensen waar witte cis mannen het meest om geven zijn juist vaak vrouwen (moeder, echtgenote, dochters), mijn dochter hoopt over een paar jaar naar de uni te gaan, ze is heel gemotiveerd met school bezig, dacht u werkelijk dat ik niet zij aan zij met u zou staan om dit soort wangedrag van (vooral) hoogleraren keihard te bestrijden?

Eric Minnens
Eric Minnens28 jun. 2020 - 13:09

@Jaco38 "Deze ‘adviesgevers’ en ‘opiniemakers’ hadden allemaal één ding gemeen: het waren stuk voor stuk witte heteroseksuele cis-gender mannen. Ook een jaar geleden domineerde deze groep de discussie al toen een hoogleraar Arbeidsrecht aan de UvA ook over de schreef ging. Het probleem is dat deze groep mannen zichzelf op één lijn met de daders zet door de discussie over sociale veiligheid te kapen. Door hun ‘momentje’ te pakken gebruiken ze namelijk dezelfde ongelijke structuren die seksueel overschrijdend gedrag mogelijk maken." ------------ Aldus Tammie Schoots. Daarmee geeft ze een trend aan. Waarop ze reageert met de hele groep over één kam te scheren. Beetje overdreven misschien, maar ik houd van overdrijving. Soms is die nodig om een zaak scherp te stellen. En er is werkelijk alle reden toe om nu eens andere lui uit andere groepen hierover het woord te laten voeren. Natuurlijk zijn er nog genoeg witte cisgender heteroseksuele mannen over om vrouwelijke studenten normaal te behandelen, ik ben er hopelijk een voorbeeld van en jij zeker ook. Maar bij het lezen van die link die ik gaf, rijzen je toch de haren te berge?

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof28 jun. 2020 - 14:12

@Eric Minnens, “Beetje overdreven misschien, maar ik houd van overdrijving. Soms is die nodig om een zaak scherp te stellen.” Zegt u dat ook de volgende maal als Wilders of Baudet groepen mensen beoordelen op het gedrag van enkelen of is het dan in een keer wel racisme en dus fout? En voor de goede orde, ik vind zowel W&B als deze dame racistisch en dus fout...

OlavM
OlavM28 jun. 2020 - 14:24

@ Jaco38: [Maar de auteur heeft het niet over daders Eric, de auteur plaats alle witte cis mannen bij voorbaat in het verdachtebankje. Al deze mannen zijn onderdeel van het probleem.....zijn juist (ook) “witte cis mannen” onderdeel van de oplossing. ] Dat is ook precies de moeite die ik met dit stuk heb. Het onderwerp dat wordt aangekaart is zeker belangrijk, daar gaat het niet om.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks28 jun. 2020 - 14:33

@Eric Minnens "Doe ik ook niet" Klaarblijkelijk wel Eric, anders zou je er niet op reageren. En opnieuw geef je er blijk van dat je eerder steunverklaring aan de auteur een loze was. Vreemd hoor Eric, al die reacties van je in dit draadje als je vindt dat witte cis mannen hun mond moeten houden in dit debat.

Eric Minnens
Eric Minnens28 jun. 2020 - 21:10

@Jan Lubbelinkhof "Zegt u dat ook de volgende maal als Wilders of Baudet groepen mensen beoordelen op het gedrag van enkelen?" Het verschil is dat W&B zich als dominante witte groep afzetten tegen een minderheid, terwijl het hier gaat om een minderheid die voor haar rechten opkomt tegen de dominante groep. Met zijn allen tegen één, of één tegen allen... Wie zou jij steunen?

poeslief
poeslief30 jun. 2020 - 12:30

@Brenda Tja. Eric beoordeeld anderen en wat zij wel/niet mogen, niet zichzelf, want Eric is reeds goedgekeurd. Jij wilt het gewoon niet snappen Brenda, dwarsligger. Foei.

Pater
Pater28 jun. 2020 - 2:48

En mogen hard op hun plaats worden gezet. Dat is wat anders dan hen, of wie ook, het recht op spreken te ontnemen.

Paulus3
Paulus328 jun. 2020 - 1:07

Een debat over een gesprek over een protest over een artikel over een stel geruchten en/of incidenten van taal gebruik. Op een gegeven moment worden de aannames die geventileerd worden toch veels te indirect en ver weg van de realitieit om nog iets concreets to kunnen representeren? Hoe verschilt dit nu van veilig willen zijn in vooringenomenheid?

Luneau
Luneau28 jun. 2020 - 0:23

Jammer, de schrijfster kaart zeker een belangrijk probleem aan, een probleem dat mij ook aan het hart gaat, maar de toon en het taalgebruik spreekt zelfs mij (als vrouw die seksisme en seksueel geweld heeft meegemaakt) niet aan. Als ik haar tekst goed begrijp, roept ze mannen, die op de (vermeende) dader lijken, op om te luisteren naar de ervaringen en gevoelens van de slachtoffers. In plaats daarvan hebben veel mannen de neiging te bagatelliseren of te victim blamen. Dat zag je ook bij #MeToo en onder artikelen over beschuldigingen van seksueel geweld. Daar proberen veel mannen de aandacht te verleggen naar valse beschuldigingen. Natuurlijk is zoiets vreselijk, maar het staat in geen verhouding tot het aantal slachtoffers van seksueel geweld en daarmee leiden ze de aandacht af van de slachtoffers. Alsof de piepkleine kans op valse beschuldigde mannen een belangrijker onderwerp is de veel grotere kans op seksueel geweld bij vrouwen (en ook bij mannen).

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jun. 2020 - 9:59

mee eens

Eric Minnens
Eric Minnens28 jun. 2020 - 12:40

@Luneau "maar de toon en het taalgebruik spreekt zelfs mij (als vrouw die seksisme en seksueel geweld heeft meegemaakt) niet aan" Wat is dat dan in het taalgebruik wat jou tegenstaat? Cisgender heteroseksuele mannen? Maar iedere marginale groep creëert toch zijn eigen woorden om (naar hun idee) aan te geven wat er speelt en zich af te zetten tegen de dominante groep. Ook antiracisten doen dat met hun white dominance en white privilege en hun (inmiddels door iedereen - behalve Rutte) geaccepteerde institutionele racisme. Verder ook met je eens.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jun. 2020 - 13:27

Eric het is gewoon niet handig met dit sectarische jargon aan te komen zetten. Het stoot ook de potentiele medestanders af.

Luneau
Luneau30 jun. 2020 - 2:42

@ Eric, Ik doel dan op de wat aanvallende toon, de generalisatie en het gebruik van hoogdravende, dure woorden. Begrijp me niet verkeerd: ik hou van mooi taalgebruik, maar bij dit onderwerp zou ik er zelf voor kiezen om het qua taalgebruik toegankelijker te houden en meer als oproep dan als beschuldiging in te steken. Puur omdat ik denk dat ze daar meer mee bereikt.

JaapBo
JaapBo27 jun. 2020 - 21:42

Geen goed idee om anderen de mond te willen snoeren, alleen maar omdat ze blank, heteroseksueel en vis zijn. Ga liever de inhoudelijke discussie aan. Overigens wel respectloze opmerkingen van die docent. Dat hoort normaal al niet, maar zeker niet door een docent.

I am Legion
I am Legion27 jun. 2020 - 21:40

Als je "deze groep" "Witte heteroseksuele cis mannen" en dus onderscheidend naar hun huidskleur én sekse collectief categoriserend in relatie brengt met eigenschappen en gedrag maak je je om te beginnen zelf schuldig aan racisme en en seksime. Lees maar: "door zelf de aandacht te pakken stuurt deze groep mannen de discussie in een bepaalde richting waardoor het debat incompleet blijft." Omdat dat blijkbaar nog niet genoeg was om jezelf nadrukkelijk als racist en seksist neer te zetten gebruik je dan ook nog een enkel geval en de reactie vaan een paar mannen om dat te projecteren op datzelfde collectief. Maar is het dan zo dat die kritiek die m.i. niets met de huidskleur of sekse te maken heeft ongerechtvaardigd is? Probeer je eens voor te stellen dat, zoals zeker ook is voorgekomen, bij een zwart of lichtgetinte man die zich dan bijvoorbeeld aan seksueel overschrijdend gedrag of iets anders schuldig gemaakt heeft, en er blanke, zwarte, of lichtgetinte mannen of vrouwen zijn (doet er m.i. niet toe anders dan Tammie Schoots stellige overtuiging) die het kwalijk vinden dat zoals de media ermee omgingen de identiteit van de betreffende persoon gemakkelijk te achterhalen is, en een ander e.e.a. teveel als een volksgericht ervaart, dat dat dan deze critici te verwijten zou zijn? Het wordt steeds gekker.

OlavM
OlavM27 jun. 2020 - 21:36

"Geef ons de ruimte"? Niet – “witte-heteroseksuele-cis-mannen" moeten hun ruimte toch echt zélf pakken! [Maar mogen witte heteroseksuele cis-gender mannen dan niets meer zeggen? Niet wanneer zij zelf impliciet onderdeel van het probleem zijn.] Een persoon kan er echt niets aan doen, als hij toevallig als man gesext is, én wit is, én heteroseksueel, en cis—gender. Dat betekent niet dat hij minder recht heeft om over welk onderwerp ook mee te denken en te praten. Ze kunnen en mogen niet gedwongen worden te zwijgen. Ook al zijn ze “onderdeel van het probleem”. Iets anders is, dat hun moet worden voorgehouden dat (soms: eindelijk eens) naar kritische stemmen van anderen luisteren en andere feiten en opvattingen serieus overwegen zacht gezegd geen overbodige luxe, of liever: zelfs noodzaak is. Dit artikel schetst te veel een generaliserende karikatuur van de situatie, waarmee ik de waarnemingen en de eigen pijnlijke ervaringen van de schrijver als zodanig op geen enkel manier in twijfel wil trekken. [De pijn en consequenties van grensoverschrijdend gedrag worden niet als wezenlijk deel meegenomen in de strafberechting.] Dit is een onjuiste, generaliserende bewering. Al jaren wordt in het strafproces steeds meer aandacht besteed en ruimte gegeven aan de slachtoffers van een misdrijf, en de gevolgen die het voor hen heeft. En als de schrijver nu meent: zie je wel, daar heb je weer zo een…..dan doe ik er toch niet het zwijgen toe. :)

3 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen27 jun. 2020 - 22:06

@OLavM Het lijkt erop dat zelfs jij je begint te realiseren dat, als je te ver meegaat in deze intersectionele waanzin met zijn bijbehorende Orweliaanse Newspeak, je uiteindelijk hierop uitkomt. Normale mensen zijn niet de hele dag bezig met huidskleur, geaardheid en gender maar met zinvollere zaken.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty28 jun. 2020 - 6:42

Helemaal mee eens, sterke reactie!

GoudenBergen
GoudenBergen28 jun. 2020 - 20:04

@Deplorable Lefty Maar in de VS lijkt de wal het schip alweer te keren, en dit keer is het een blanke moeder die niet accepteert dat haar kinderen niet goed genoeg zijn, louter omdat ze wit zijn: "I just heard the beginning of the end of this nonsense. A professional upper middle class progressives liberal woman who said, "My white children aren't good enough now just because of who they are?!" All such movements end this way, when they're ended. https://twitter.com/ConceptualJames/status/1275131158322393089

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal27 jun. 2020 - 21:18

Maar mogen witte heteroseksuele cis-gender mannen dan niets meer zeggen? Niet wanneer zij zelf impliciet onderdeel van het probleem zijn. Mensen uitsluiten van een discussie op basis van hun huidskleur of geaardheid vind ik niet zo'n goed idee Tammie.

Tjeempie2
Tjeempie227 jun. 2020 - 21:13

Een witte cis man... hahaha. Ik moest het even opzoeken, maar dan valt het kwartje. Het idee alleen al dat er een nieuwe naam moet komen voor de manier waarop je geboren bent, vind ik hopeloos. Ik heb 2 zoons en 1 dochtertje (of 3 mensenkindertjes zo je wil), met alle goeie wil van de wereld kan ik dit niet meer aan ze uitleggen.

Zapata
Zapata27 jun. 2020 - 20:34

/Deze ‘adviesgevers’ en ‘opiniemakers’ hadden allemaal één ding gemeen: het waren stuk voor stuk witte heteroseksuele cis-gender mannen. / Nee deze opiniemakers hadden een opinie waar je het niet mee eens bent. Dat kan. Maar wat jij nu aan het doen bent is alle witte heteroseksuele cis-gender mannen in een hokje stoppen en dat is levensgevaarlijk en werkt tegenstellingen en polarisatie in hand. Ik ben ook een witte heteroseksuele cis-gender man en heb nog nooit tegen een vrouw gezegd dat haar borsten zo mooi uitkomen in een jurkje. Behalve als ik een intieme relatie met die vrouw had. (ik hoop dat zoiets nog wel mag, want anders ben ik inderdaad schuldig) Derhalve laat ik me niet in het beklaagdenbankje door je duwen zuiver en alleen om mijn etniciteit. Dat doe ik namelijk ook niet met anderen.

Ithnairam
Ithnairam27 jun. 2020 - 20:21

Het doet me deugd het gezonde verstand te lezen in de reacties op dit artikel. De stellingen van deze auteur zijn heel ver gezocht en zitten bomvol vooroordelen over de zogenoemde 'witte cis-gender heteroseksuele mannen' (volgt u het nog!?). Zij zijn per definitie onwetend, en snappen de wereld niet meer. Daarom is het beter als zij maar even niet meer mee doen. Als je de witte man vervangt door een andere groep, zou dit stuk zeer aanstootgevend zijn. Je houdt er zeer intolerante gedachten op na.

tempest
tempest27 jun. 2020 - 20:11

Doorgeslagen hokjesdenken waar helemaal niemand beter van wordt. Sterker nog, dit soort generalisering is gewoon racisme en seksisme.

Jacob2
Jacob227 jun. 2020 - 19:47

Begrijp ik het goed, dat als je een subjectieve mening geeft over het uiterlijk van een vrouw. Dat je dan een autoriteit claimt op het gebied van het uiterlijk van de vrouw? En je positioneert jezelf als objectieve verteller? En dan ook nog alleen als heteroseksuele witte cis man? Wordt het niet een beetje ingewikkeld allemaal.

Daniel Blank
Daniel Blank27 jun. 2020 - 19:29

Laten we alles in groepen indelen en daarvan bepalen wat die wel en niet mogen.....

Mickeymouse2
Mickeymouse227 jun. 2020 - 18:49

Het gedrag van die docent is onaanvaardbaar en het goedpraten door die andere mannen is belachelijk, mag ik dit zeggen als blanke man?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 jun. 2020 - 18:46

Mijn eerste reactie: ik heb geen idee hoe ik hier nu op moet reageren. Is er tussen al deze terechtwijzingen nog een kiertje, een mogelijkheid om te ontsnappen aan de beschulding van iets waar ik me niet bewust van ben. Of ben ik bij voorbaat verdoemd? Het lijkt wel een raadsel. Het doet me denken aan mijn tijd aan de centrale interfaculteit waarin we de hele wereld incl. menselijk gedrag reduceerden tot vastomlijnde en onveranderbare sociale constructen. Het determinisme ten top. Maar dit terzijde. Mijn tweede: Het is vervelend als je uiterlijk op zo'n persoonlijke manier wordt becommentarieerd als in de voorbeelden. Horkerigheid bestaat. Net zoals gekwetste gevoelens. Toch denk ik dat het beter is je daar tegen te wapenen dan anderen de mond te willen snoeren. Zeker op een universiteit waar meningen van belang zijn. Ook ongepaste meningen. Sta er boven, haal je schouders op en laat zien dat hun poging tot scoren het doel volledig miste.

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jun. 2020 - 21:30

Commentaar op het uiterlijk van studenten dient toch gewoon achterwege te blijven?

JaapBo
JaapBo27 jun. 2020 - 21:45

@Martin: Commentaar op het uiterlijk door nota bene een docent.... dat is toch belachelijk.

GoudenBergen
GoudenBergen27 jun. 2020 - 22:14

@DanielleDefoe Dat klopt. Wat deze docent gedaan heeft kan de Uni niet over zijn kant laten gaan en ontslag was m.i. terecht. Maar de auteur van dit artikel lijkt dit incident aan te grijpen om zichzelf te profileren en anderen het zwijgen op te leggen, die ze in intersectionele Newspeak aanduidt als "witte-heteroseksuele-cis-mannen".

Eric Minnens
Eric Minnens28 jun. 2020 - 4:04

Helemaal eens Danielle.

EricDonkaew
EricDonkaew28 jun. 2020 - 4:56

@Danielle -------------------------------------- Toch vinden veel vrouwen en meisjes complimentjes over hun uiterlijk maar al te leuk. Dus wat is nu wijsheid?

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jun. 2020 - 8:26

@Eric D [Dus wat is nu wijsheid? ]. U vraagt naar de bekende weg. Docenten laten ook positief commentaar over het uiterlijk van hun studenten achterwege.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 jun. 2020 - 17:33

Natuurlijk had hij dat niet moeten zeggen. En ook al zou hij worden ontslagen, verandert dat niets aan het feit dat hij het gezegd heeft en iemand daar door gekwetst is. Ik denk niet dat met een ontslag het effect van zijn woorden zo maar verdwijnt. Vandaar mijn tip, wees de wijste, sta er boven.

muchtodoaboutnothing
muchtodoaboutnothing27 jun. 2020 - 18:28

Wat is in vredesnaam een cis-gender man? Heb op het lyceum geleerd dat cis een verhoogde toon is en gelijk aan een des. Heb inmiddels twee masters maar ben in al die jaren dit woord nog niet tegengekomen...

3 Reacties
OlavM
OlavM27 jun. 2020 - 21:04

Gewoon een klein beetje extra zelfstudie doen. Zo moeilijk is dat ook weer niet.

Martin108
Martin10828 jun. 2020 - 4:15

Het kost minder moeite om dat even op google te zoeken dan om op te schrijven dat je niet weet wat t is.

thedevelmoene
thedevelmoene28 jun. 2020 - 8:01

@OlavM Moet ik nu echt gaan studeren om te begrijpen of een stukje over mij gaat? .... Done. Maar dan zie ik ik toch een grote denkfout. Waarom zou ik me aangesproken moeten omdat iemand met dezelfde Cis(?? whatever.) iets heeft gedaan? Om de een of andere reden vermoed ik dat als ik een stuk zou schrijven: 'Marrokaanse jongeren, hou eens op met mobieltjes jatten', dat de wereld terecht te klein zou zijn. Waarom worden dit soort stukjes dan wel serieus genomen?

Sam V
Sam V27 jun. 2020 - 18:27

Deze schrijver zal toch wel weten dat de UvA als eerste in Nederland het predikaat van “witte mannenbolwerk” zal verliezen. Dat zal haar ongetwijfeld goed doen. Niet meer bang te zijn voor het oordeel van de “witte” man en elkaar zonder vooroordeel of zelfs oordeel behandelen. Behalve over de “witte” heteroseksuele “cis” man natuurlijk. Daar oordelen we wel over.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks27 jun. 2020 - 18:08

Opkomen voor het recht om je stem te laten horen door anderen te verbieden om mee te praten is nooit een goed idee.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jun. 2020 - 20:39

Zeg maar gewoon slecht idee. Maar wat vaker luisteren zou moeten kunnen.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks28 jun. 2020 - 7:56

@DanielleDefoe "Maar wat vaker luisteren zou moeten kunnen" Yep!

Jerry Bidet
Jerry Bidet28 jun. 2020 - 9:31

Sorry? Kunnen jullie dat nog een keer herhalen?

OlavM
OlavM28 jun. 2020 - 14:51

@ Jerry Bidet: Je wordt op je wenken bediend: “Maar wat vaker luisteren zou moeten kunnen.”

Pindareep
Pindareep27 jun. 2020 - 18:05

Als witte heteroseksuele cis man heb ik zeker wel micro agressies mogen ervaren, maar dan vanuit de LGBT+ gemeenschap. Zo liep ik als 18 jarige langs een terras van een gaybar en werd ik nagestaard door de hele tent en in de bus was er eens een dronken homo die mijn jonge anus wilde ontdekken. Volgens de logica van dit stuk wordt het tijd voor de LGBT+ gemeenschap om even een toontje lager te zingen over sociale veiligheid. Of waren de agressies tegen mij minder erg?

12 Reacties
OlavM
OlavM27 jun. 2020 - 21:40

@ Pindareep: Je hebt hopelijk toch geen levenslang trauma opgelopen van je schokkende ervaringen?

JanKlaasen
JanKlaasen27 jun. 2020 - 22:02

Olav, vind je deze ervaringen alleen vervelend als het vrouwen overkomt?

Verwarrend
Verwarrend28 jun. 2020 - 6:29

@Olavm Waarom zo'n neerbuigende reactie wanneer iemand verteld over ondervonden microagressie? Wellicht heeft deze persoon er wel degelijk traumatische gevoelens aan over gehouden, en dan kom jij met emphatieloze reactie. Dat is echt niet netjes.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof28 jun. 2020 - 9:32

@OlavM, Waarom zo haatdragend? Wat een vreselijk voorbeeld van cis-white privilige spreidt u hier ten toon...

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jun. 2020 - 10:37

Pindareep ik begrijp uw ergernis maar voelde u zich ook bedreigd resp. onveilig? Grensoverschreidend gedrag in een hierarchische relatie (docent-student) is iets anders dan door onbekenden te worden lastig gevallen in de publieke ruimte.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jun. 2020 - 10:48

grensoverschrijdend

OlavM
OlavM28 jun. 2020 - 14:08

@ JanKlaasen,Verwarrend, Jan Lubbelinkhof: Een "witte heteroseksuele cis man" heeft weinig te klagen in deze wereld, luitjes. Nagestaard worden bij een terras van een gaybar? Echt wereldschokkend! En een keer in een bus onvrijwillig door een dronken homo betast? Zeker niet prettig, maar onveilig, gevaarlijk, misbruik En tja, hoe vaak krijgen zwarte mensen of vrouwen niet te horen dat ze niet slachtofferig moeten doen?

poeslief
poeslief28 jun. 2020 - 14:11

@Danielle Is bedreigd/onveilig voelen het criterium of het grensoverschrijdende gedrag?

OlavM
OlavM28 jun. 2020 - 14:12

En waar gaat het "Pindareep" helemaal om? Hierom: ".....wordt het tijd voor de LGBT+ gemeenschap om even een toontje lager te zingen over sociale veiligheid." Nee, ik neem hem niet serieus, inderdaad!

henk-alexander
henk-alexander28 jun. 2020 - 19:31

Olav, Ik neem Pindareep in bepaald opzicht wel serieus. Want in mijn jeugd heb ik me persoonlijk zeer ongemakkelijk gevoeld door de avances van een leraar - een handtastelijk persoon die zijn machtspositie misbruikte. Ik ben me bewust dat ik hierin niet uniek ben geweest, gelet op de ervaringen die jongens in de kerk, magistratuur (vgl. Ivonne Keuls) en onderwijs hebben moeten meemaken. Daarbij moeten voor volwassen heteromannen zich vermannen en mogen zeker zich niet huilen. De 'LGBT+ gemeenschap' moet voor mij zeker geen toontje lager te zingen, want ze is het gedrag van een paar individuen niet aan te rekenen.

OlavM
OlavM29 jun. 2020 - 1:42

@ henk-alexander: Jouw verhaal neem ik echt wel serieus. Jij beschrijft een heel andere situatie: ongewenste intimiteiten met behulp van misbruik van machtspositie. Iets totaal anders dus dan "Pindareeps incidenten." Volgens mij is hij een troll.

poeslief
poeslief30 jun. 2020 - 9:04

@OlavM Ik vind het shocking dat jij zonder de persoon achter Pindareep te kennen, en evenzo niks van diens ervaringen afweet, jij zonder enig gevoel voor nuance Pindareep enkel wilt kleineren en zonder voorbehoud chargeert, maar jij hier op deze site wel de indruk wilt wekken dat jij een persoon bent die altijd opkomt voor onrecht, de slachtoffers en de underdog, behalve dan als zo'n persoon zijn/haar mening OlavM niet aanstaat want dan is OlavM in staat om zelfs meisje Fritzl de maat te nemen, en ja dat laat jij via de reacties op Pindareep zien, en niks anders. Iemands leed misbruiken, of in ieder geval het geen probleem vinden om dat risico te nemen. Had ik niet van jou verwacht OlavM, echt niet, valt me zwaar tegen van je. ps. Ik ben zelf slachtoffer van een bezopen jeugd, idiote ouders, ongeacht of ik mij slachtoffer voel of als slachtoffer gedraag. Ik vind dat jij in dezen Pindareep een excuus schuldig bent Olav.

JanKlaasen
JanKlaasen27 jun. 2020 - 17:58

Dus we spreken af dat mensen met dezelfde kenmerken als de dader niets meer over de kwestie mogen zeggen? Nou alleen als het gaat om witte, heteroseksuele cismannen. De paria's van de 21e eeuw.

Grietje Genot
Grietje Genot27 jun. 2020 - 17:51

Tja, kwee nie, hoor, Als je mensen reduceert tot "witte heteroseksuele cis-gender mannen" ontneem je hun autonomie. En als je mensen de mond wilt snoeren omdat ze tot een bepaalde 'sociologische/etnische categorie" behoren, bevind je je op een met groene zeep ingesmeerde afglijdende schaal, zelfs als die mensen deel van het probleem zijn. Laten we argumenten uitwisselen, geen verboden. Aan showprocessen waar de beklaagden alleen mea culpa mogen brommen, hebben we toch geen behoefte? Moedig voorwaarts, niet miepen.

2 Reacties
AGM-65E
AGM-65E27 jun. 2020 - 21:18

Hear hear.

Jerry Bidet
Jerry Bidet28 jun. 2020 - 9:34

Wanneer Griet en ik het eens zijn, wat zegt dat over de column?