Joop

Wit-Russisch vliegtuig geweerd uit Frans luchtruim, maakt rechtsomkeert

  •  
26-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Presentation of the new plane of Belavia air company Embraer - 195 branded by World of Tanks

© epa07225642 A new plane of Belavia air company Embraer - 195 branded by World of Tanks arrives during its presentation in the National Minsk Airport, Belarus, 12 December 2018. Belavia is the

Frankrijk heeft een passagiersvliegtuig uit Wit-Rusland verboden het luchtruim in te vliegen. De piloot van staatsluchtvaartmaatschappij zou via Polen en Frankrijk naar Spanje vliegen, maar kreeg al in het zuidwesten van Wit-Rusland te horen dat zijn toestel niet welkom was. Hij is daarop teruggekeerd naar Minsk. Dat meldt de NOS.
De piloot was door de luchtverkeersleiding in Warschau gewaarschuwd dat de geplande koers niet gevolgd kon worden, omdat Frankrijk het luchtruim heeft gesloten voor vluchten uit Wit-Rusland. Dat is een reactie op de kaping van een RyanAir-vlucht door de Wit-Russische geheime dienst in opdracht van dictator Loekasjenko. Dat toestel was zondag op weg van Griekenland naar Litouwen, toen het onderschept werd en een gedwongen landing moest maken in Minsk. Daar werd vervolgens een oppositie-journalist gearresteerd.
Deze week kwamen de EU-landen overeen het luchtruim te sluiten voor vliegtuigen uit Wit-Rusland, als onderdeel van een pakket nieuwe sancties tegen dictator Loekasjenko. Die maatregel is officieel nog niet ingegaan, maar verschillende landen hebben vooruitlopend daarop al besloten vluchten te weren. Behalve Frankrijk zijn dat onder andere Litouwen, Letland, Zweden, Finland en Tsjechië.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Bernie2
Bernie227 mei 2021 - 7:41

Beste Libertain. Persoonlijk zie ik zelfs geen stukje fascistische sfeer in mijn bijdrage. Verder maak ik in alle vrijheid (..) graag zelf uit wat- en hoe ik schrijf. Ik neem aan dat een vrouw (m/v) die het begrip 'vrijheid' in de naam meedraagt dat wel snapt. Cheers.

4 Reacties
Libertain
Libertain27 mei 2021 - 8:02

@Bernie, hele vreemde volkeren "paria" noemen is overblijfsel uit de koloniale oorlogen c.q. WOII. De gewone burgers hebben u niets gedaan, doet u enkel uw eigen ultrarechtse diepe gedachten verklappen. Aan het eind van WOII heeft Europa besloten om geen vrijheid meer voor nazi-uitlatingen te geven, o.a. de arische "paria" uitdrukkingen. Dat in ons land dit thans vrij mag gezegd worden is enkel een openbare uitdrukking voor de extreme verrechtsing van onze maatschappij.

MG1968
MG196827 mei 2021 - 9:49

@Libertain Het probleem is natuurlijk dat je indien je iets wilt van een land (of een organisatorische structuur) je er natuurlijk niet om heen komt om de inwoners (of deelnemers aan de structuur) te raken. Daar hoort overigens wel bij dat als die inwoners het land waar je nogal wat bedenkingen bij hebt weten te ontvluchten met open armen ontvangt.

Libertain
Libertain27 mei 2021 - 13:30

@MG1968, deze soort probleem dat jij, mogelijk regelmatig krijgt, is reeds erg lang bekend, tevens besproken. Internationale juristen leggen het uit aan de hand van de VN Charte, de Geneefse Conventie en de Europese Verdrag voor Mensen Rechten. Probeer maar jij nu op je beurt en indien je het zou wensen, mag je ook het woord "paria" naar eigen dunk gaan gebruiken.

MG1968
MG196827 mei 2021 - 14:23

@libertain Natuurlijk was de reactie door mij verkeerd geplaatst. Het was in antwoord op jou opmerking van 7:41 waar je je afvraagt wat de gewone burgers misdaan hebben. Ik voel niet de behoefte om iemand een paria te noemen, verre van. De individuele burgers zijn daarnaast ook vooral slachtoffer. De verwijzing naar het veelbesproken bekende probleem wat ik mogelijk regelmatig zou krijgen vat ik helemaal niet. Ook niet binnen de context van dit draadje waar ik mijn abusievelijk plaatste. Kun je dit wellicht even toelichten? Overigens ben ik niet gebruiker 1968. Het zal hier wel niet het probleem zijn maar het zou niet de eerste keer zijn dat gelijksoortige naamgeving verwarring tot gevolg heeft.

Libertain
Libertain27 mei 2021 - 5:41

Wat hebben de gewone burgers misdaan die gewoon een vliegtuigticket gekocht hebben?

2 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas27 mei 2021 - 7:41

Helemaal niets natuurlijk, maar dit is de enige manier om de dictator aan te pakken in de hoop dat hij de journalist vrijlaat.

Libertain
Libertain27 mei 2021 - 10:25

(.."maar dit is de enige manier om de dictator aan te pakken...") Wie zegt dat? Nogmaals, doet u iets erg gevaarlijk propageren - hele volkeren, primaire burgerrechten onder de trein gooien omdat u achter een of ander politiek doel aanrent. Dit zijn zeker geen democratische handelingen, eerder totalitair gedachtengoed.

Greendutch
Greendutch27 mei 2021 - 0:09

ben benieuwd hoe lang dit nodig heeft tot 't bij loekashenko genoeg is?

Bernie2
Bernie226 mei 2021 - 20:17

Boter bij de vis. Boycotten die paria's. En stuur er desnoods een half dozijn Mirages achteraan.

1 Reactie
Libertain
Libertain27 mei 2021 - 5:44

(“ Boycotten die paria’s”) Moet u ‘s een keertje ophouden met deze soort fascistoïde opmerkingen die hele groepen mensen onder een lijn trekken overeenkomstig uw neo-slavendrijvers cultuur.

EenMening
EenMening26 mei 2021 - 17:20

Heule Goeie actie van de Fransen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 mei 2021 - 17:03

meten met twee maten allejezus wat hypocriet en de gewone passagiers mogen weer de dupe worden. Nogmaals als de VS en de EU Evo Morales aan de grond mochten zetten waarom mogen anderen het dan niet?! Het is niet begonnen met Wit-Rusland maar met bovenstaanden . Lijkt me eerder verstandig opnieuw met zijn allen af te spreken dat vliegtuigen met rust gelaten moeten worden .

8 Reacties
pastafari
pastafari26 mei 2021 - 20:04

Omdat Morales niet door politie in elkaar zou worden geslagen, gemarteld en ter dood worden veroordeeld.

sr626
sr62626 mei 2021 - 20:09

Je hebt gelijk, maar de vergelijking met het Morales geval gaat niet op; andere tijden, andere machthebbers en een ander slachtoffer. Het was ook het eerste dat Poetin naar voren bracht.

itsme3
itsme326 mei 2021 - 20:55

Kunt u even toelichten waar en wanneer de Amerikanen evo morales aa. De grond hebben gezet?

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 mei 2021 - 22:27

@Griezel "waarom mogen anderen het dan niet?!" Als je buurman iemand vermoord betekent nog niet dat jij het mag. Lijkt me logisch. Dat whataboutisme waar slechte dingen geralativeerd worden tot het bruin relativisme door een andere richting in te wijzen gaat nergens over. Pjotr.

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 mei 2021 - 22:43

Ook werd Evo Morales niet gearesteerd, in de nor gegooit, in elkaar geslagen, als terrorist beschuldigt, een nep verklaring geforceert te lezen, met de dood bedreigd. Nee, hij had ontbijt met de president van Ooosterijk en verontschuldigen werden aangeboden. Je vergelijking is dus zo'n foute splijtzwam zowel als totaal irrelevant. Totaal irrelevant want als je buurman jaren geleden iemand vermoorde mag je het vandaag niet ook iemand ongestraft vermoorden.

DaanOuwens
DaanOuwens26 mei 2021 - 23:16

@ Griezel in post-gezellig Nederland Jij schrijft: Lijkt me eerder verstandig opnieuw met zijn allen af te spreken dat vliegtuigen met rust gelaten moeten worden . Waarom? Waarom zou je misdadigers, dictators en andere figuren ten alle tijden vrije doorgang moeten geven? Waarom zou Morales niet aangehouden mogen worden gezien zijn handelen? Wat heeft Roman Protasevitsj volgens jou verkeerd gedaan? Volgens mij mist jouw manier van denken nogal wat nuance.

The Apple
The Apple27 mei 2021 - 0:49

Griezel in post-gezellig Nederland: "meten met twee maten" Zeker, maar als de norm eenmaal bestaat,maakt dat het moeilijker om hem niet te respecteren. Dus zie het maar als een goed begin. -

Freddy2
Freddy227 mei 2021 - 4:24

@Griezel in post-gezellig Nederland, Het gaat er om dat alle oorlogshandelingen, politieke verdwijningen, moorden en noem maar op vanuit de VS en de EU natuurlijk altijd voor het goede is . Daarom mogen wij alles en de anderen niets. Wij zijn zo blind van goedheid dat we ook niet zien als anderen ons een spiegel voor houden. 😉