Joop

Wit heerst in Amsterdam

  •    •  
03-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
amsterdamwit300.jpg

top welzijnswerk, culturele sector, onderwijs praktisch spierwit ... adviesraad spreekt van structurele uitsluiting

De bestuurlijke toplaag van Amsterdam wordt volledig bezet door een witte elite die geen nieuw gekleurd talent toelaat. Onder de bestuurders en commissarissen van woningcorporaties en welzijnswerk zijn de niet-witten letterlijk op één hand te tellen.
Door redactie Joop
Amsterdam behoort tot de top van de wereldsteden maar wordt over de hele linie bestuurd door een kleine witte elite die nauwelijks nieuwkomers toelaat. Dat beweert de plaatselijke Adviesraad Diversiteit en Integratie op basis van een onderzoek dat vandaag op een besloten conferentie is gepresenteerd. Van de diversiteit waar de raad over moet adviseren is in de praktijk geen enkele sprake.
Het Parool meldt:
De Amsterdamse woningcorporaties spannen de kroon. Onder de 66 bestuurders en commissarissen bevindt zich welgeteld één allochtoon: commissaris Fadime Örgü van Rochdale. Ook de top van het welzijnswerk is een blank bolwerk. Geen van de 46 bestuurders heeft een niet-Nederlandse herkomst. Het hoger onderwijs telt vier allochtonen op een totaal van zeventig bestuursfuncties. Ook in de top van de culturele sector moeten migranten met een lantaarntje worden gezocht: twee op 48 bestuursfuncties.
Volgens de Adviesraad is er een ‘groot potentieel aan talenten’ dat door de gevestigde orde ‘niet wordt gezien’. De raad werd in 2004 ingesteld en adviseert het College van Burgemeester en Wethouders gevraagd en ongevraagd over maatschappelijke vraagstukken op het gebied van diversiteit en integratie.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Staverloo
Staverloo3 nov. 2009 - 12:43

Logisch, de tweede en derde generatie allochtonen is nog niet oud genoeg om zich te kunnen nestelen in deze laag. Besuursfuncties eisen meestal een bepaalde ervaring en die komt met de jaren. Beetje tendentieus dit stuk, aangezien de aanbeveling al is dat er een 'groot potentieel talenten is' wacht nou maar een paar jaar dan komen die er wel. Om nu al onrust te stoken schiet ook niet op.

verontrusteburger
verontrusteburger3 nov. 2009 - 12:43

Walgelijke aanhef;".. een witte elite die geen nieuw gekleurd talent toelaat...." Dit artikel is stigmatiserend en rascistisch. Dit artikel suggereert alsof het topmanagement in bestuurlijk Amsterdam 'elitair' is en rascistisch. Dit is de rethoriek van consipracy denkers! En dan de kreet "gekleurd" talent. Mensen zijn mensen ongeacht hun afkomst, wat is de noodzaak om ze een label te geven. Als er geschikte mensen met ambitie en talent zijn komen ze altijd boven drijven. Dit soort artikelen bevestigt alleen maar een gevoel dat veel Nederlanders toch al hebben, dat ze niet geaccepteerd worden omdat ze een niet Nederlandse achtergrond hebben 1 of 2 generaties terug. Het wordt tijd om te stoppen met mensen labelen als autochtonen en allochtonen. Dat verschil maken zorgt voor polaristaie en creëert discours tussen mensen en groepen mensen. Stop hiermee. Ook dit soort onrust stokende artikelen draagt daaraan bij. En zeker dit soort zelf bevestigende 'onderzoeken'. Stop hiermee! De verontruste burger

St_Dekker
St_Dekker3 nov. 2009 - 12:43

"Wit heerst" klinkt een beetje alsof er een apartheids-regime (in Amsterdam) gevestigd is. Wat een hysterie. Er komen vanzelf wel voldoende 'zwarten' (kijk, zie je nou hoe raar dat klinkt!) in dit soort functies. We moeten mensen niet beoordelen op de tint van hun huid, maar op hun karaktereigenschappen. - Om dominee King maar eens te parafraseren.

Bobby Byrd
Bobby Byrd3 nov. 2009 - 12:43

Dit lijkt mij gewoon een kwestie van koppen tellen, niets meer. En dan de droge constatering dat ze allemaal wit zijn. Altijd grappig dat als constateringen of conclusies ons niet bevallen ze maar moeten worden aangepast of verworpen als leugens. Zie de andere reacties hier. En natuurlijk is het meteen rascistisch allemaal, natuurlijk. Een typisch 'commissie Blok reflex'. Ja, nog even wachten hoor allochtonen, nog een paar generaties en dan mogen jullie. Nog een paar generaties. Nog heel even wachten, nog heel heel heel heel even wachten, tot je een ons weegt.... Een groot deel van de zelfstandige ondernemers in dit land is allochtoon. Hoe zou dat nou komen? Omdat ze geen zin meer hadden om te wachten.

EvertH2
EvertH23 nov. 2009 - 12:43

Ik heb geprobeerd een gekleurd gezicht op de joop.nl te vinden....

JoeMattie
JoeMattie3 nov. 2009 - 12:43

A.u.b. de bestuurlijke kwaliteiten niet vergeten. Niet als excuus voor uitsluiting, maar om de kans van slagen te maximaliseren. Dat de besten mogen bovendrijven.

zitapels
zitapels3 nov. 2009 - 12:43

Inderdaad jammer wat voor een woorden gebruikt worden. Kunnen we hier niet een meer genuanceerde discussie voeren en het niet weer hebben over wit en zwart? Ik begrijp dat er in- en uitsluitingsmechanismen zijn. Die zouden met de tijd, of anders deels geforceerd, moeten verdwijnen.

RobertIrvingIII
RobertIrvingIII3 nov. 2009 - 12:43

wat maakt het uit wat voor kleurtje je hebt op je huid, daar moet je niet op letten joh. gewoon de beste mensen op de beste plek, man of vrouw, zwart of wit, en als de samenstelling niet gemiddeld is dan zal dat wel een goede reden hebben, en dan moet je niet krampachtig gaan doen en het meteen willen verhelpen. dat is politieke correctheid die heel vervelend is.

Binnenkijker
Binnenkijker3 nov. 2009 - 12:43

Zoals iemand voor mij al constateerde zijn de de makers van Joop ook vrijwel allemaal wit. Vinden jullie dat zelf ook een probleem, en zoja, hoe gaan jullie dat oplossen? Voelen jullie jezelf hierdoor ook elitair? Het is overigens wel een interessante constatering. Ook hier is de vraag: Wat nu? Ter kennisgeving aannemen, en over tot de orde van de dag? Of...

BozeBlankeVrouw
BozeBlankeVrouw3 nov. 2009 - 12:43

Adviesraad Diversiteit. Het is dus mogelijk om in twee woorden de puinhopen van het multikulti beleid te omschrijven. Er is geen witte elite en er is geen conspiracy om wit in het zadel te houden of andere kleuren te dwarsbomen. Er is zoals altijd en overal een geschiedenis met een logische verklaring voor het hoe en waarom van de huidige constellatie. Als we dan toch moeten adviesraden, dan pleit ik voor een Adviesraad Desensibilisering, voor autochtonen en allochtonen. Minder intercultureel communicatief lullen (pardon my french), dikke huid kweken en just do it.

douwe2
douwe23 nov. 2009 - 12:43

Prachtige site, schitterend initiatief, daar niet van.... Maar ook hier is het nogal wit, ook qua opiniemakers...

Waarde
Waarde3 nov. 2009 - 12:43

Maar is die raad niet vooringenomen? Lijkt me dat er ook andere oorzaken een rol spelen. Cultuurverschillen? Geen interesse in dat soort posities?

AntwanRockamora
AntwanRockamora3 nov. 2009 - 12:43

Die enorme preoccupatie met gelijkheid werkt alleen maar averechts. Adviesraden, positieve discriminatie, compenserende neutraliteit, blablabla. Een samenleving kun je niet sturen, laten we nou eens stoppen met die paternalistische onzin. Investeer al dat geld maar in goed onderwijs.

Aalmoezenier
Aalmoezenier3 nov. 2009 - 12:43

Zelfs binnen mijn kerk is er een grote verscheidenheid aan kleuren. En toch vind ik het argument van interesse (kleurlingen zijn minder geïnteresseerd) wel bijzonder. Is daar ooit onderzoek naar gedaan? En hoe zit het met de participatie van vrouwen binnen dergelijke organen (ook in vergelijking met het buitenland)?

PaulJan2
PaulJan23 nov. 2009 - 12:43

Iets wat ik mis in de discussie: de commissie die dit roept bestaat voor een groot deel uit relatief jonge allochtonen die tegen de macht aanschurken, maar er (nog) geen deel van uitmaken. Niet zo vreemd dat die de elite te wit en te gesloten vinden natuurlijk. Gevalletje "wij van WC-eend"

xujiahui
xujiahui3 nov. 2009 - 12:43

Er wordt hier weer bijna automatisch de link gelegd tussen "er zitten procentueel weinig allochtonen in die en die functies" en "allochtonen worden uit die functies geweerd". Dat causale verband is bij mijn weten nog nooit aangetoond. Andere mogelijkheden zijn: "Allochtonen zijn niet geinteresseerd in die functies" of "Allochtonen studeren niet het soort studies dat leidt tot dat soort functies" of (mijn favoriet) "Het duurt even voordat de emancipatie van de allochtonen door werkt in de hoogste functies, aangezien daar meestal een langere cariere aan vooraf moet gaan". Lijkt enigszins op de vrouwen-in-de-top discussie. Veel onaangetoonde aannames.

JoopRe
JoopRe3 nov. 2009 - 12:43

Draag al ruim 60 jaar de naam Joop, ben dus ook niet blij dat deze naam aan deze site is verbonden. Had de site Femke, Dolf, Francisco of gewoon Links genoemd. Dit zijn namen van mensen die wel achter deze site staan, ik niet. We hebben het gisteren weer gezien bij Pauw en Witteman, de éénzijdige visie van links werd weer uitgebreid ten toongesteld door meneer van Jole en mevrouw Halsema. En weer zagen we het vingertje van meneer Jole toen hij destijds door Geenstijl om een reaktie werd gevraagd. Gebaren i.p.v. woorden, ja ja. En nu beweert hij dat deze site nodig is omdat het debat, met name op internet, door rechts wordt gedomineerd. Nou, het nieuws op radio en TVwordt al jaren door links gedomineerd, het begint al in het jeugdjournaal, ook al werd dit gisteravond ten stelligste ontkend. Dus wat mij betreft gauw de naam veranderen, zullen vele "Jopen" blij mee zijn.

Allehop
Allehop3 nov. 2009 - 12:43

Heel herkenbaar, wit overheerst nog altijd. Als niet-wit een keer een belangrijke rol speelt wordt dit nauwlettend in de gaten gehouden en bij het minste of geringste vermoeden van discutabel gedrag (herinner u Tariq Ramadan) buiten de onzichtbare grenzen geplaatst. Jammer, heel erg jammer. Op deze wijze komt integratie nooit tot stand.

[verwijderd]
[verwijderd]3 nov. 2009 - 12:43

Logisch toch? Buitenlanders hebben gemiddeld genomen minder relevante werkervaring en een veel lagere opleiding.

1 Reactie
Steve2
Steve23 nov. 2009 - 12:43

"Logisch toch? Buitenlanders hebben gemiddeld genomen minder relevante werkervaring en een veel lagere opleiding." Wie bedoel je met buitenlanders, zijn er in het "buitenland" dan geen universiteiten? Wanneer het gaat om hoger opgeleiden zijn er betere opleidingen in het buitenland te vinden. Zeker op het gebied van bestuur en beleid. Het rare is trouwens dat mensen uit de VS (waar de meeste onderzoeksresultaten vandaan komen) en mensen uit Frankrijk Engeland, Duitsland etc normaliter niet als allochtoon worden gezien. Maar dat is ook "buitenland". Het artikel hierboven waar hier op gereageerd wordt heeft het trouwens niet over allochtonen. het aangehaald artikel uit het Parool daarentegen weer wel. Allochtoon staat anno 2009 blijkbaar voor mensen met een kleurtje. laten we daar dan direct duidelijk in zijn, dan begrijpt iedereen waar de discussie werkelijk om draait. Allochtoon dekt dus duidelijk niet de lading.

[verwijderd]
[verwijderd]3 nov. 2009 - 12:43

De betreffende adviesraad is met twee "witten" op zeven personeelsleden nou ook niet bepaald representatief voor de gekleurde samenleving. Laat ze eerst zichzelf maar eens een goed advies geven. Als ik ooit aan de macht kom, dan moet ieder gezin in nederland verplicht minimaal één lichtbruin kind produceren. Dan zijn we over één generatie tenminste van dat kleurtjesgezeur af. Al hebben we er dan wel een werkeloze geitenwollensokkenprobleem bij.

1 Reactie
JoeMattie
JoeMattie3 nov. 2009 - 12:43

Gjeh, Theo. Jij ras-optimist. Dat "kleurtjesgezeur" zal nooit ophouden. Daarom pleit ik voor kwaliteit en een hoogstaande begeleiding.