Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

'Wintersport is niks voor allochtonen'

  •  
07-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Radiozender FunX ondervroeg haar luisteraars: meerderheid is het eens met de stelling
Dat wintersport louter voor de rijken zou zijn, is een achterhaald idee. Wat wel opvalt is dat wanneer je in Google opzoek gaat naar wintersportfoto’s, je overwegend blanke gezichten ziet. Dit doet het vermoeden rijzen dat wintersport niet voor allochtonen weggelegd is, maar klopt dat eigenlijk wel?
Meerderheid FunX-luisteraars: “Wintersport is niks voor allochtonen” by FunX Radiozender FunX legde de vraag voor aan haar luisteraars. Een krappe meerderheid is het eens met de stelling, zo bleek uit de poll. 53 procent stemde voor, 47 procent stemde tegen.
Een oorzaak kan volgens de reageerders gezocht worden in het feit dat wintersport doorgaans bij de autochtone bevolking van ouder op kind wordt doorgegeven. Immigranten hebben nooit geskied en kunnen het daarom niet doorgeven.
Een ander reageert door te stellen dat ook in Marokko aan wintersport wordt gedaan. Hij doelt op het wintersportdorpje Ifrane in het Atlas-gebergte.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

meijerlahn
meijerlahn7 feb. 2012 - 14:56

Is wintersport ook niks voor een immigrant uit Noorwegen? Of is dat geen allochtoon.

Rambaldy
Rambaldy7 feb. 2012 - 14:56

Niet voldoend geintegreerd dus nog een reden om ze te treiteren en de deur uit te wijzen!!! Wat een gezeik zeg!!

TheoJ2
TheoJ27 feb. 2012 - 14:56

[Immigranten hebben nooit geskied en kunnen het daarom niet doorgeven. ] Dat geldt ook voor fietsen, wandelen, zwemmen, schaatsen en museumbezoek.

Lucifer2
Lucifer27 feb. 2012 - 14:56

Met een bontkraagje is het anders prima skien. (de trema wordt nageleverd)

Lucifer2
Lucifer27 feb. 2012 - 14:56

Die foto heeft trouwens wel wat weg van die Belgische burgermeesteres op die toren. Twee homofiguranten toegevoegd et voila. Genoeg gegeneraliseerd, tijd om te koken (mijn vrouw is op dienstreis, oké, nu echt genoeg).

marnixDeWitt
marnixDeWitt7 feb. 2012 - 14:56

Als allochtoon uit Canada skie ik al vanaf mijn 10e jaar. Je krijgt dit soort scheve verhoudingen door iedereen op 1 hoop te gooien. Als het beestje maar een naam heeft. Absurd.

Dewik2011
Dewik20117 feb. 2012 - 14:56

vreemd...wereldvreemd stukje. Allochtonen zijn zwart en houden niet van wintersport. Mijn allochtoonse vrouw is wit en houdt van wintersport....zij komt uit Rusland.

Plupie
Plupie7 feb. 2012 - 14:56

Als autochtoon alleen in mijn jonge jaren op de schaatsen en ski's gestaan, ga over ruim een week emigreren naar een lekker warm land maar nu als allochtoon.....ga alles wat zij doen ook doen.... heb het hier wel gezien.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 feb. 2012 - 14:56

Wintersport in Marokko bestaat wel maar alleen voor de rijken, hier ook gaat die kant op, alleen de rijke en halve rijke Nederlanders doen aan wintersport, het kost geld natuurlijk nu de voedselbanken hier aan het groeien zijn. Wintersport is een luxe geworden in Nederland door dit armoede-kabinet. Ik zie op dit moment voedsel-zoektocht en geen wintersport bij veel en veel Nederlanders op dit moment! Ha ha ha ha ha..

ockham
ockham7 feb. 2012 - 14:56

Kameeltochten door de woestijn is niets voor autochtonen. Thesinger en Lawrence waren de uitzonderingen.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2012 - 14:56

Dat lijkt als een bus te kloppen. Ik stond bij het ijs, de grachten en de molens. Oud-Hollandse winterpret dacht ik bij mezelf. En ik dacht: wat is hier nu anders? Ik vond de sfeer aangenaam maar kon er niet echt de vinger achter krijgen. Ik besefte me opeens dat echt nergens allochtonen te bekennen waren.Wtf? Afgezien van mezelf dan. Het echte toppunt van integratie is schaatsen in de winter!

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19937 feb. 2012 - 14:56

Profschaatsen en slalom-, resp. afdalingskieën, en ook schansspringen moeten absoluut in het verplichte inburgeringspakket, op eigen kosten. Idee voor Wilders & trawanten? Zijn we zó van ze af.

msj_meijerink
msj_meijerink7 feb. 2012 - 14:56

Wat een onzin-enquette. De vertokkieïng van het skiën is dan een veel groter probleem dan dat er Marokkanen op de lange latten staan.

1 Reactie
geila
geila7 feb. 2012 - 14:56

Bij gebrek aan creativiteit maar eens stompzinnig onderwerp bedacht ?

WiperX
WiperX7 feb. 2012 - 14:56

Uit eigen ervaring kan ik melden dat in Oostenrijkse skidorpen ZEER weinig allochtonen rondlopen, het gros van het wintersport publiek is inderdaad blank. Dit gaat zelfs zover dat in 8 dagen vakantie het aantal niet blanke gezichten letterlijk op 1 hand te tellen is. Het ligt misschien ook aan het feit dat allochtonen vaak uit landen komen met een warmer klimaat, waardoor ze het niet zo hebben op kou. Dit geldt overig ook voor schaatsen, afgelopen weekend geen enkele allochtoon tegengekomen op het ijs.

2 Reacties
meijerlahn
meijerlahn7 feb. 2012 - 14:56

"Uit eigen ervaring kan ik melden dat in Oostenrijkse skidorpen ZEER weinig allochtonen rondlopen, het gros van het wintersport publiek is inderdaad blank." --------------------------- Proest!!!! De conclusie van dit ongelooflijke onzinverhaal is: iedereen die blank is en woont of vakantie houdt in een "blank land", is geen allochtoon. Dit een schoolvoorbeeld hoe stigmatiserend het woord "allochtoon" is. Weg ermee.

BenJoosten
BenJoosten7 feb. 2012 - 14:56

In Oostenrijkse skidorpen lopen juist heel veel allochtonen rond; die heten daar "toeristen". Stereotypering vindt uitsluitend plaats bij allochtonen van het subgenus "niet-westers".

BasVV
BasVV7 feb. 2012 - 14:56

Dat is toch niet zo vreemd. Allochtonen doen ook maar mondjesmaat mee aan carnaval. Ik zie ze ook nog niet massaal bij de elfstedentocht meedoen. Moeten we dat erg vinden. Welnee. Waar maken we ons druk om.

1 Reactie
marnixDeWitt
marnixDeWitt7 feb. 2012 - 14:56

Wat een complete onzin zeg, wel eens bij het druk bezochte Antilliaanse zomer carnaval in Rotterdam geweest? Of Brazilie bijvoorbeeld.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2012 - 14:56

Allochtonen duurzamer dan Autochtonen!

1 Reactie
lancelot2
lancelot27 feb. 2012 - 14:56

Weinig finnen gezien de laatste tijd, is dat een wonder?

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2012 - 14:56

Nou ! Ik mag een boon zijn als ik niet exact hetzelfde schreef een paar dagen geleden, en toen werd ik meteenst voor onfrisse xenofoob uitgemaakt. Het is gewoon echt waar. Geen nieuwe Nederlander (90% in deze wijk), te bekennen tijdens "ijspret". Betekend dat iets ? Ik zou het niet weten, maar opvallend is het zeker.

2 Reacties
sherliza
sherliza7 feb. 2012 - 14:56

@ dr. Bob "Betekend dat iets ? " - Allochtonen, help dr. Bob even met zijn grammatica... Een regelrechte gruwel al die generaliserende opmerkingen. Duizenden Nederlanders die elk jaar 3 maanden de kou ontvluchten door te gaan overwinteren... En meer dan genoeg die hier zijn en deze weersomstandigheden intens haten en steen en been klagen.

Yggdrasil
Yggdrasil7 feb. 2012 - 14:56

Ik heb u laatst al een voorbeeld gegeven hoe ik als ras autochtoon 40 jaar geleden ooit een keer op schaatsen heb gestaan en toen concludeerde dat schaatsen niet mijn ding is. Ik word een beetje moe van de vergelijking dat allochtonen een of ander buitenaards ras is omdat ze niet schaatsen of aan wintersport doen. Nou dan heb ik nog een andere eye opener, ik doe ook niet aan andere takken van wintersport, nooit gedaan en nooit van plan om te gaan doen. Trouwens laten we het eens Nederlands houden, kent u 1 Nederlander die excelleert in langlaufen, in biathlon, in schansspringen, in slalom of in afdaling of super G. Ik zal u de zoektocht op Google besparen, er is op het ogenblik 1 meisje dat redelijk meedoet met schansspringen voor vrouwen, haar naam is Wendy Vuyk.

MichelReiziger
MichelReiziger7 feb. 2012 - 14:56

Mijn Japanse vrouw vindt het heerlijk om te schaatsen...altijd dat ge-generaliseer in dit land...oh, en nee ze heeft geen schaatshistorie in haar familie...

1 Reactie
Lucifer2
Lucifer27 feb. 2012 - 14:56

Ik zou maar oppassen : die Japanners sprinten als de besten, dus voor je het weet is ze weg.

keck66
keck667 feb. 2012 - 14:56

Zo hebben we toch weer een topic rond 'de allochtoon'... Schaatsen is ook een wintersport, dunkt me, en dat doen zwarte, gele en witte kinderen even lief... Ook verdacht is dat dit deel van de bevolking nauwelijks erwtensoep eet en de term 'koek en zopie' zegt de meesten niets...

1 Reactie
BenJoosten
BenJoosten7 feb. 2012 - 14:56

Een Surinamer zal niet zo snel op de schaats staan (ik herinner me een hilarische aflevering van het onderdeel "Quintis integreert" in de show van Jurgen Rayman van enkele jaren geleden) maar van koek en zopie hebben zij heus wel verstand. Koek is in het Surinaams gewoon koek, en sopie is jajum.