Joop

Wintermarkt in Brugge heet al drie jaar zo

  •    •  
30-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
44509676811_df304ea714_z
“Wij hebben dit ingevoerd omdat er altijd commentaar was dat de kerstmarkt al begint voor Sinterklaas er is. Nu is het dit weer”, zegt organisator Piet Vanderyse tegen het Nieuwsblad. Dit na kritiek omdat hij zijn markt wintermarkt noemt in plaats van kerstmarkt. “Het is niet eens nieuw: de Wintermarkt heet hier al drie jaar zo. Het was inderdaad ook een manier om neutraler te zijn. Je moet weten dat hier honderdduizenden toeristen komen om van de sfeer te genieten. We willen niemand voor de borst stoten.”
Cultuurfilosoof Lieven De Cauter (KU Leuven): “We zijn erg goed in gevoelig zijn voor zulke oppervlakkige problemen.” Hij wijst erop dat de kerstmarkt geen Vlaamse traditie is. “Die stalletjes staan hier zeker niet langer dan twintig jaar. Toch volgt meteen die ideologische reflex: het scheelt niet veel of mensen zullen zeggen dat het de schuld is van de islamisering van de maatschappij.” Overigens is er gewoon een kerststal op de markt én een kerstboom. Ook zullen er kerstliedjes te horen zijn. Een storm in een glas glühwein, noemen we dat.
Cc-foto: Visit Bruges

Meer over:

brugge, kerst, winter, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (73)

ruma ankka
ruma ankka31 okt. 2018 - 21:25

De winter begint in deze contreien tegenwoordig ergens halverwege januari dus die markt wintermarkt noemen is sowieso onzin.

Oki Doki
Oki Doki31 okt. 2018 - 17:43

Je kunt in een conservatief christelijk land als Nederland lang wachten tot "kerstmarkt" in "wintermarkt" wordt veranderd.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 nov. 2018 - 16:28

Kerstmarkt heeft helemaal niets met kerst te maken en/of geloof. Ik zou zeggen juist niet!

Klaas Vaak4
Klaas Vaak431 okt. 2018 - 16:18

Wie zijn leven lief is gaat natuurlijk beter helemaal niet naar een kerstmarkt. Best mogelijk dat je op een ''wintermarkt'' geen of in ieder geval veel minder risico loopt maar waarom zou je je leven en dat van je dierbaren in de waagschaal stellen? https://nos.nl/artikel/2149230-vrachtwagen-rijdt-in-op-kerstmarkt-berlijn-twaalf-doden.html

Dehnus
Dehnus31 okt. 2018 - 16:01

Noem het kerst, en de Racistische Rupsjes Nooitgenoeg, gaan lopen janken: "Het is toch geen VS? BOOEHOOHOOEEE EIGEN CULTUUR! BRUSSEL GEDAAAN!". Noem het Winter Markt, en de Racistische Rupsjes Nooitgenoeg, gaan lopen janken: "Het is toch geen ISLAM? BOOEHOOHOOEEE EIGEN CULTUUR! BRUSSEL GEDAAAN!". Noem het Feestdagen Markt, en de Racistische Rupsjes Nooitgenoeg, gaan lopen janken: "Het is toch geen ISLAM/VS? BOOEHOOHOOEEE EIGEN CULTUUR! BRUSSEL GEDAAAN!". Het enige constante? Ze kunnen goed janken en schreeuwen.

1 Reactie
Ozon
Ozon31 okt. 2018 - 17:32

Voor de volledigheid misschien de racistische rupsjes nooitgenoeg benoemen die janken: “Boehoe het het kerstmarkt en dat is kwetsend”

Jan Wijn
Jan Wijn31 okt. 2018 - 9:38

Wat maken velen zich druk om een commercieel circus. Ik ben er in Limburg een keer geweest en het is honderd keer niks. Hetzelfde als op een normale weekmarkt of braderie met in December wat kerstprularia en het gejank van wat ze kerstmuziek noemen. Overigens zijn kerstmarkten in België en Nederland geen traditie maar slechte kopieën van de Duitse variant van dit commercieel circus. Voor wie gelovig is: in het verleden waren de kerken niet zo blij met het op die manier vieren van kerst. In vele katholieke kerkgebouwen was er geen spraken van een kerstboom want dat was heidens. Later om zieltjes te winnen kwam er schoorvoetend naast de kerststal ook een dennenboom in de kerk en werden er alleen de traditionele kerstliederen gezongen veelal in het Latijn. Met de christelijk kerstvieringen hebben wat ze kerstmarkten noemen niets van doen dus is de naam Wintermarkten veel reëler. Van oorsprong was de tijd dat nu kerst gevierd wordt een heidens feest ter begroeting van de zonnewende, vandaar ook de kerstboom. Zoals veel heidense feestdagen zoals Pasen en Pinksteren werden deze feesten door de christen gekaapt.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter31 okt. 2018 - 13:38

In het verleden haal je aan . Welnu 50 jr geleden was er bij ons in de kerk al lang een kerststal en kerstboom. Tijdens de hoogmis wat oude liederen maar de mis van 11 uur was voor het jongerenkoor met een band en moderne liederen. Op de parkeerplaats van de kerk kwam een geuze kerstmarkt. Niet erg overeenkomstig hetgeen jij beschrijft. En eenmaal in Limburg een kerstmarkt bezoeken heeft niks met Brugge te maken ik zou zeggen ga er heen en oordeel dan.

Thuiszitter
Thuiszitter31 okt. 2018 - 13:39

Geuze is echte

Thuiszitter
Thuiszitter31 okt. 2018 - 8:35

Overigens zeer aan te bevelen deze plaats eens te bezoeken . Wintermarkt of kerstmarkt wat maakt het uit ?

Indisch4ever
Indisch4ever31 okt. 2018 - 8:06

De meeste mensen hebben het oorspronkelijke kerst vieren allang verbannen uit hun leven. Ik ook. Men vierde de geboorte van Jezus. De meeste mensen doen dat niet meer. Die traditie hebben ze afgeschaft. En de ophef gaat niet zozeer om die andere traditievormen die aan kerstmis gekleefd zijn (familiebijeenkomst, boompje, kerstmanfilms kijken) > Het is een ophef vanwege de aversie tegen buitenlanders en hun vermeende invloed op de restanten van kerstviering. ------------------ Het woord 'Kerstmis' betekent eigenlijk 'Christus-mis', omdat dit feest gewijd is aan de geboorte van Jezus die de christus (de gezalfde) wordt genoemd. Het woord 'kerst' is uit het woord christus ontstaan; zo betekent "kerstenen" bijvoorbeeld "christelijk maken". De Mis is de christelijke viering van het offer van de Eucharistie, waarin aan het einde van de dienst gezegd of gezongen wordt "Ite missa est" (vert. Gaat, het is de heenzending of: Gaat, het offer is voltrokken). ________________ https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstmis

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 nov. 2018 - 16:27

"De meeste mensen hebben het oorspronkelijke kerst vieren allang verbannen uit hun leven." Ik denk toch dat je je daarin vergist.

Indisch4ever
Indisch4ever2 nov. 2018 - 8:48

De meeste mensen vieren op 25 december niet de geboorte van ene Jezus van 2000 jaar geleden.

W-74
W-7431 okt. 2018 - 7:55

Ik ken mensen die mensen kennen die via via weleens gehoord hebben dat de benaming Kerstmarkt Pakistaanse aanhangers van de TLY partij voor het hoofd zou kunnen stoten. Beter niet aan beginnen dan....

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen31 okt. 2018 - 19:00

Haha, goeie, vooral als je de uitleg van de organisator links laat liggen, maar dat mag omdat het niet in het frame past.

JohnVKR
JohnVKR31 okt. 2018 - 7:51

Als mosterd na de maaltijd kwam het AD gisterenavond ook nog met zo'n tendentieus artikel. En het absurde is: het zijn altijd niet-moslims die zeggen dat moslims zeggen dat de kerstmarkt, de kerstboom of het kerstfeest niet mag. Ik ben nog geen enkele Marokkaanse, Turkse of andere islamitische Nederlanders tegengekomen die niet wil dat we kerst, Pasen of wat dan ook vieren. In tegendeel, ze vieren het zelf vaak ook. Maar dit soort berichtgeving, waar mainstream media als Telegraaf en AD bewust met graagte en prominent over berichten, is er alleen om lezers, kijkers en luisteraars te trekken. Want AD en Telegraaf weten heel erg goed dat dit dit leugenachtig nieuws is. Maar het doel van deze media is bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten omdat dit lezers trekt. Het is een schande....

5 Reacties
watsgebeurt
watsgebeurt31 okt. 2018 - 12:15

" In tegendeel, ze vieren het zelf vaak ook." Het feit dat moslims de jezus erkennen betekent nog niet dat moslims kerst en dergelijke ook echt vieren. Maar goed het bekt wel lekker.

Nick the Stripper
Nick the Stripper1 nov. 2018 - 1:16

watsgebeurt 31 oktober 2018 at 13:15 [ Het feit dat moslims de jezus erkennen ] De Christus, alla, maar DE jezus? Enfin, wat valt er te 'erkennen'? En wat is 'echt vieren'? Ik zet als heiden een boom in mijn hut en - in lijn met mijn Oostenrijkse komaf - gooi ik op Heiligenabend een aantal (altijd teveel) cadeaux onder die boom. Vier ik het dan 'echter' dan die islamiet die het volgens u kennelijk niet goed doet? Watsprobeertunoueigenlijktezeggen?

watsgebeurt
watsgebeurt1 nov. 2018 - 7:25

@Nick, ik weet niet precies wat u bedoelt te zeggen..... De jezus is een typo. Ik reageer alleen slechts op een opmerking die stelt dat veel moslims kerst en pasen vieren. Dat is natuurlijk klinkklare onzin. Net zo goed als veel mensen kerst vieren zonder gelovig te zijn. Net zo goed dat veel mensen het verder niet interesseert dat het suikerfeest wordt gevierd. Ieder zijn of haar ding. Ik ga niet in op welke manier moslims kerst vieren. Feit is dat velen het niet vieren, of vier ik het suikerfeest als ik een paar snoepjes eet. Hoe u het in uw hut viert interesseert me nog het minst. Conclusie wat is nu precies het doel van uw reactie? Behalve een toelicht op hoe u het kerstfeest viert?

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2018 - 7:47

Niks aan de hand met een boom, mits het een spar is.

Nick the Stripper
Nick the Stripper1 nov. 2018 - 12:29

[ Ik reageer alleen slechts op een opmerking die stelt dat veel moslims kerst en pasen vieren. Dat is natuurlijk klinkklare onzin. ] Tsja, op de lagere school van mijn dochter deden alle islamitische kinderen en hun ouders vrolijk mee aan het paasontbijt én het kerstdiner. Of ze daarme de christus erkenden - dat zal wel niet. Net zo min als ik hem erken. Dat hoeft geen enkel beletsel te vormen om die feesten te vieren, zo blijkt.

msj_meijerink
msj_meijerink31 okt. 2018 - 7:46

Tja, nu ook hierover de eigen, geharnaste standpunten worden ingenomen, wordt het nóg een discussie over de 'oude christelijk/-joodse tradities in de lage landen aangezwengeld. Geneuzel op de vierkante millimeter!

omaoeverloos
omaoeverloos31 okt. 2018 - 7:40

Fijn dat er eindelijk eens rekening met atheisten gehouden wordt.

2 Reacties
Bluesboy
Bluesboy31 okt. 2018 - 9:47

Voor christenen worden er nu Psalmbomen ingevlogen ????!

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2018 - 10:01

Die zal het worst zijn denk ik.

Rechtse Bal
Rechtse Bal31 okt. 2018 - 7:11

het belooft een hete winter te gaan worden in west europa; volgens mij zijn de acties om traditionele feesten te verstoren een uiting van provocatie van lieden met teveel vrije tijd en/of subsidies en heeft het steeds minder te maken met principes. De traditionele provo is dus weer terug ! gelukkig dat de cirkel rond is ...

5 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten31 okt. 2018 - 8:17

Dit is niet traditioneel. Dit is commerciele bisnis. Twintig jaar geleden waren ze er nog helemaal niet, moskeen staan er langer.

Rechtse Bal
Rechtse Bal31 okt. 2018 - 10:06

@Spijker, wat hebben moskeeen nu met een wintermarkt te maken ? of mis ik weer eens wat in de hele discussie over woordgebruik.

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 okt. 2018 - 19:04

@Rechtse acties om traditionele feesten te verstoren een uiting van provocatie van lieden met teveel vrije tijd Wat vond je verder van de argumentatie van de organisator Ver gezocht? Verder dan dat jij het zoekt?

Nick the Stripper
Nick the Stripper1 nov. 2018 - 1:20

Rechtse Bal 31 oktober 2018 at 11:06 [ of mis ik weer eens wat in de hele discussie ] 't is dat u er zelf over begint, maar 't valt wel op, ja.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2018 - 8:19

In bepaalde delen van Europa zijn kerstmarkten best wel oude tradities. De oudste is die van Dresden die voor het eerst werd gehouden in 1434. Noren hebben het geluk dat ze na de kerstening de oude heidense term voor het winterfeest hebben behouden: Jul, van het Oud-Noorse jól wat niets anders betekent dan feest. Zo hebben we julemarked, julekort, juletre en julenisse. Scheelt een hoop gedoe. SNL.no

RealistischLinks
RealistischLinks31 okt. 2018 - 6:53

"We willen niemand voor de borst stoten.” Nee dat hoeft ook niet, althans waarom steeds denken dat je iemand voor zijn hoofd stoot?.. Wie dan?.. Stoot je met een 'kerstmarkt' de moslim voor zijn of haar hoofd? Met het 'suikerfeest' een christen? Zeg hou toch eens op met die onzin. Alsof de hele wereld alleen maar uit watjes bestaat. Rekenschap met anderen houden valt uiteraard te prijzen. Je eigen cultuur verloochenen, alleen vanwege de angst om anderen te kwetsen is gewoon dom. Bestuurders die alleen maar op 'safe' durven te spelen. Stel je voor dat je carrière wordt geschaad. Angsthazen...

14 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten31 okt. 2018 - 8:19

Maar dat gebeurt hoer ook niet. Hooguit wordt rekening gehouden met de intrablanke discussie over kers en sinterklaas. Hou toch op met die onzin.

Kopinhetzand
Kopinhetzand31 okt. 2018 - 8:36

Bedrijven als Hema en Blokker hebben zwarte piet in de ban gedaan, gevolg is geweest dat de man in de straat deze bedrijven links heeft laten liggen, de gevolgen laten zich raden, teruglopende omzetten en erger. Hetzelfde staat gebeuren met de bedrijven die "kerst" vervangen door "winter".

Sam V
Sam V31 okt. 2018 - 9:07

Eens. Bij alles zijn er mensen die zich gekwetst zouden kunnen voelen. Ik stel voor dat we beginnen met het afschaffen van de Passion. Een halve stad in rep en roer. Op nationale televisie. Kan alleen maar problemen opleveren Of we vervangen Jezus door de premier en maken het einde wat anders zodat iedereen een happy end heeft. Hij verbindt ons allen toch?

Appi Mohamud
Appi Mohamud31 okt. 2018 - 9:09

"Stoot je met een ‘kerstmarkt’ de moslim voor zijn of haar hoofd?" Waarom altijd "de moslim" altijd erbij betrekken? Niet dat veel moslims te vinden zijn in een kerstmarkt want kerstbomen kopen ze niet en ook niet al die prulla wat vpor decoratie moet doorgaan maar in feiten heel veel troep oplevert en niet meer dan twee weken per jaar gebruikt. Nee denk niet dat de naam verandering door "de moslim" komt maar eerder dat de organisatie hoopt op meer klanten wat normaal geen kerst viere. De omzet is altijd de schuldige mijn vriend.

Robbels
Robbels31 okt. 2018 - 9:14

Maar wat is nu werkelijk het probleem met de term wintermarkt? Met kerst heeft het in ieder geval bijzonder weinig te maken. Meer met een verregaande commercialisering van een periode van het jaar waar menig ondernemer gretig gebruik van maakt. Zeer begrijpelijk en ook zeer vermakelijk overigens. Maar gluhwein, zeer gewild op dit soort markten, heeft bijzonder weinig met 'onze' cultuur te maken en zeer zeker niets met 'ons' kerstfeest. Die kerstboom (gewoon een denneboom) hoort er origineel ook niet bij.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2018 - 9:56

Kan die waanzin ophouden? Noorwegen en Zweden zijn voorzover gelovig Lutheraans maar doen ook gezellig mee met het St Luciafeest en de heidense kerstkabouter. Die laatste krijgt kadoos ipv ze te brengen. Als 3de generatie agnost heb ik ook niets tegen engelen. Die bestaan ook niet.

LaBou
LaBou 31 okt. 2018 - 11:39

"Die kerstboom (gewoon een denneboom) hoort er origineel ook niet bij." Jij zet blijkbaar geen boom anders zou je weten dat het een spar is en geen den.

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 okt. 2018 - 19:14

@LaBou de eerste zin op Wikipedia: Spar (Picea) is een geslacht uit de dennenfamilie (Pinaceae). Volgens mij mag ik nu zeggen: een spar is altijd een den maar een den is niet per se een spar? De zin: 'zou je weten dat het een spar is en geen den' kan dan niet juist zijn?

Purper Floyd
Purper Floyd31 okt. 2018 - 20:07

LaBou Een spar komt gewoon uit de familie der dennenbomen. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Spar En natuurlijk is het een dennenboom, het liedje gaat immers als volgt: O dennenboom, ......etc.

LaBou
LaBou 31 okt. 2018 - 22:25

Eigenlijk is het me een zalige zorg maar toch: het liedje komt uit Duitsland en is: oh Tannebaum. En dat is een spar, geen den (oftewel een Kiefer). Nederlanders kunnen lang niet altijd goed vertalen. Overigens zegt het artikel uit de link niet dat spar en den één pot nat zijn. Het zijn wel degelijk twee aparte geslachten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2018 - 7:50

Gewoon een vertaalfout. Met 'O Tannenbaum, O Tannenbaum, wass sind ...' wordt in het Duits een spar benoemd tot kerstboom.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2018 - 8:00

De naamgeving van de verschillende naaldgewassen is een chaos. Ten eerste komt het Nederlands eigenlijk een woord te kort omdat er drie geslachten worden onderscheiden. terwijl er maar twee namen zijn en dan hebben de houtsoorten ook nog eens verschillende namen. Het Duits is net zo'n ramp, het Engels doet het beter met drie woorden: pine voor Pinus, spruce voor Picea en fir voor Abies.

Nick the Stripper
Nick the Stripper2 nov. 2018 - 0:10

@Danielle [ Als 3de generatie agnost heb ik ook niets tegen engelen. Die bestaan ook niet. ] Klopt. Elfen en trollen daarentegen...

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 nov. 2018 - 15:00

Nick the Stripper 2 november 2018 at 01:10 ja die wel natuurlijk, vooral op IJsland.????

Marcus A.2
Marcus A.231 okt. 2018 - 6:52

Het wordt overal al jaren kerstmarkt genoemd. Wintermarkt is een woord dat niet eens door mijn toch niet al te oude telefoon herkent wordt. Ik vind het ook irritant dat overal ineens neutrale invulling aan gegeven moet worden. Lentefeest, wintermarkt etc.. En daarnaast: de naam aanpassen vanwege de honderdduizenden toeristen? Die komen toch juist voor de kerstmarkt? Of gaat het om honderdduizenden mensen die iets tegen het kerstfeest in traditionele zin hebben? Wat zijn dat dan voor mensen?

1 Reactie
Luneau
Luneau1 nov. 2018 - 17:00

Blijkbaar nog nooit in Brugge geweest? Ik kan het ten zeerste aanraden. Brugge is een erg mooie stad met veel toeristische attracties, waarvoor het hele jaar door honderdduizenden toeristen komen. Die zullen echt niet (alleen) voor een markt komen.

Andy S
Andy S31 okt. 2018 - 6:18

De ophef is nu ontstaan omdat Brugge over het algemeen gezien nog steeds Kerstmarkt gebruikt, ook in de marketing en nu is er een evenement gaande een andere naam te gebruiken ipv Wintermarkt. Wat de reden ook is, door de verharding van de protesten tegen bepaalde tradities worden deze onder de loep genomen en elke keer als er iets dreigt te veranderen is Holland (ok, nu Vlaanderen) in last. En dat is jammer, we zijn van "Vrede op aarde" via "Vreten op aarde" naar "Bekvechten op aarde" gegaan en aan welke kant van de discussie je ook staat, je slaat dan helemaal de plank mis denk ik.

Alfons de B
Alfons de B31 okt. 2018 - 6:09

De organisator, dhr Piet Vandereyse, is anders vrij duidelijk waarom de naam is aangepast en waarom kerstverlichting ook niet meer mag. Kijk en luister zelf: https://nieuws.vtm.be/binnenland/kerstmarkt-brugge-wordt-wintermarkt-wegens-neutraliteit

2 Reacties
Karingin
Karingin31 okt. 2018 - 10:53

Dat is niet de organisator zelf die daar aan het woord is. En aangezien de schrijver blijkbaar niet eens weet dat het 3 jaar geleden als is veranderd, zou ik er niet teveel geloof aan hechten.

Alfons de B
Alfons de B31 okt. 2018 - 15:17

Karin 1153u "Dat is niet de organisator zelf die daar aan het woord is. " Ik kan weinig geloof hechten aan je opmerking. De reden: in de meegegeven link van de VTM staat op 0:15 sec : Piet Vanderyse - Organisator Wintermarkt Brugge De reportage duurt nog geen 2 min dus het is geen grote opgave om er eerst naar te kijken. Vooralsnog hou ik het op de functieomschrijving zoals de Vlaamse TV dit doorgeeft en vermoed ik dat deze heer wel bij de organisatie hoort.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins231 okt. 2018 - 2:08

De xenofobe racisten zijn doorgeslagen met hin "geislamiseer" onzin. Wat mij betreft wil ik meer moslims en minder zeik PVV'ers en FvD'ers.

3 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.231 okt. 2018 - 9:32

Je kunt ook gewoon moslim worden. Kun je doorgaan met je strijd tegen de pvv en fvd en kun je je ondertussen omringen met eensgezinde mede moslims. Twee vliegen in 1 klap?!

Oki Doki
Oki Doki31 okt. 2018 - 11:25

Dit soort problemen hebben inderdaad niets te maken met de islam. Waar we hier mee te maken hebben in Nederland zijn niets anders dan geradicaliseerde christenen. Het zijn christelijke extremisten, en dat is de verklaring van het anti-islam sentiment. De islam is niet het enige waar de christenextremisten tegen zijn want zij zijn namelijk ook duidelijk tegen de moderne westerse maatschappij, dat is duidelijk op te maken uit de berichten die geplaatst worden op internet, zoals wanneer het gaat om de gelijkheid tussen man en vrouw bijvoorbeeld, en er zijn zoveel meer voorbeelden, het is niet op te noemen.

Verwijdert
Verwijdert31 okt. 2018 - 13:58

Drunken Pumpkins 31 oktober 2018 at 03:08 "De xenofobe racisten zijn doorgeslagen met hin “geislamiseer” onzin. Wat mij betreft wil ik meer moslims en minder zeik PVV’ers en FvD’ers." Wat heeft dit nou weer te maken met Islam, moslims, xenofobe racisten en PVV'ers/FVD' ers? Allemaal woorden en loze kreten die ik echt niet zie terugkomen in het artikel of uberhaupt iets te maken hebben met een kerstmarkt/wintermarkt. Maar ach, toch weer even lekker je onderbuikgevoel laten botvieren. Waarom ook niet?

Piet de Geus
Piet de Geus30 okt. 2018 - 23:09

"Overigens is er gewoon een kerststal op de markt" Maar het is dan weer wel verdacht dat er in die stal geen varken te vinden is.

13 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud31 okt. 2018 - 3:16

Is er dan wel een varken te vinden in een joodse stal? Ik dacht namelijk dat varkens ook onrein waren voor joden, en aangezien zowel Jezus als Maria joods waren en de boer bij wie ze in de stal overnachtten.

punt2
punt231 okt. 2018 - 5:48

En die was er wel zo’n 2000 jaar geleden?

KnorretjeBig
KnorretjeBig31 okt. 2018 - 5:52

@Piet de Geus Varkens waren in het oude Israël ook niet erg populair.

Piet de Geus
Piet de Geus31 okt. 2018 - 7:50

"Varkens waren in het oude Israël ook niet erg populair." Wintermarkten en witte kerst evenmin.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2018 - 8:33

Naar ik aanneem is het nu een "winterstal"? Daar zou het varken goed bijpassen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2018 - 8:35

PS de eerste "kerststal" dateert van rond 1200 en is van Italiaanse origine. Geen idee wat St Franciscus van varkens vond.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2018 - 11:11

St Franciscus werd door paus Innocentius III aangeraden "in de modder te gaan rollen met de varkens" toen hij vroeg een orde te mogen stichten, waarschijnlijk vanwege zijn slonzige uiterlijk. Twee onafhankelijke bronnen hebben hier over bericht, resp. Roger van Wendover en Burchard van Urspeg. Naar verluidt voerde hij de pauselijke opdracht uit en de paus kon weinig anders doen dan de onwelriekende Franciscus zijn zin geven. Prachtig verhaal maar vermoedellijk niet geheel historisch verantwoord.

LaBou
LaBou 31 okt. 2018 - 11:39

In december kan het behoorlijk sneeuwen daar.

Piet de Geus
Piet de Geus31 okt. 2018 - 12:58

"kan het behoorlijk sneeuwen daar" Gemiddeld eens in de paar jaar wat natte sneeuw die na een paar uurtjes is verdwenen...

LaBou
LaBou 31 okt. 2018 - 17:55

Tja, sommige mensen hebben een groot probleem met toegeven. Sneeuw is sneeuw en dat is meestal wit.

Piet de Geus
Piet de Geus31 okt. 2018 - 23:22

"Sneeuw is sneeuw" En wij leven in de tropen omdat het soms een paar dagen boven de 30 graden is...

LaBou
LaBou 1 nov. 2018 - 12:38

Slaapproblemen leidden niet tot goede antwoorden. Maar je weet niet beter.

Piet de Geus
Piet de Geus1 nov. 2018 - 20:32

"Slaapproblemen leidden niet tot goede antwoorden." En dan komt de ouderdom daar nog eens met gebreken overheen...

Indisch4ever
Indisch4ever30 okt. 2018 - 22:56

Forum tegen democratie schrijft dit; " Stop de zelfhaat! Behoud het Kerstfeest! Het kerstfeest hoort bij Nederland. Forum voor Democratie vindt dat het kerstfeest behouden moet blijven. De afbraak van onze tradities en manier van leven moet stoppen. De zelfhaat – de oikofobie – van onze elites moet stoppen. " oef... ik blij dat ik geen elite ben. Dus ik ben onschuldig . Nu kan ik gerust mijn mid-winterboom met winterlichtjes, lente-eitjes en suikersnoepgoed weer opzetten Met chanoeka-verlichting natuurlijk en de winterbomen niet traditioneel verbranden, maar versnipperen en op de composthoop gooien.

2 Reacties
Indisch4ever
Indisch4ever30 okt. 2018 - 22:57

ps: https://forumvoordemocratie.nl/petities Mag een palmboompje ook?

Sonic2
Sonic231 okt. 2018 - 10:49

Wat een schrikbarend laag aantal ondertekende petities. 3700 maar. Ook op filmpjes zie ik Forum nauwelijks boven de paar duizend views uitkomen. Dat zijn Geenpeil achtige cijfers. Dat valt me vooral op. Baudet heeft nogal wat werk te doen voor de verkiezingen in Maart en Maurice de Hond mag zijn peilingen er wel eens op gaan aanpassen. En die petities en meldpunten. Wilders deed dat in 2012 al. De SP in 2005. Behalve wat FvD propagandisten op internet interesseert niemand zich voor of zoiets nou een winter of kerst markt is.