Joop

Winst voor zuivellobby: kabinet beschouwt alternatieven als havermelk als frisdrank en maakt die fors duurder

  •    •  
30-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
12772 keer bekeken
  •  
ANP-427031737

Het kabinet wil de belasting op frisdranken met 196 procent verhogen om de staatskas te spekken. Melk en andere klimaatbelastende zuivelproducten zijn vrijgesteld van de verhoging, maar plantaardige alternatieven zoals havermelk niet. Dat meldt de Telegraaf. Wie geen dierlijke melk wil, zal vanaf 1 januari 2024 dieper in de buidel moeten tasten.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie, VWS) heeft in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren erkent dat de belasting niet is ingegeven om gezondheidsredenen. “Deze verhoging heeft als primair doel meer belastinginkomsten op te halen”, aldus de staatssecretaris. Voor mineraalwater geldt omwille van de gezondheid vanaf komend jaar wel dat de verbruiksbelasting wordt afgeschaft. Voor melk geldt dit al lange tijd.

Behalve havermelk geldt de “limonadebelasting” ook voor andere zuivelalternatieven als amandel-, rijst- en kokosmelk. Volgens de staatssecretaris hanteert het kabinet nu eenmaal de Schijf van Vijf “als referentie voor een voedingspatroon dat goed is voor mens en planeet”. Volgens die richtlijnen is het nodig dagelijks meerdere dierlijke producten te nuttigen, hoewel de productie daarvan een zware wissel trekt op milieu en klimaat.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

helga7665
helga766520 apr. 2023 - 15:29

snapt iemand dit nog? verlaging op groente en fruit kan niet want ingewikkeld en werkt niet, verhoging frisdrank wordt gewoon doorgevoerd en voor het gemak beschouwen we kokosmelk, havermelk, amandelmelk etc ook maar als "frisdrank". Chocolademelk met flink wat suiker erin, is "gezond" dus dat valt weer niet onder deze btw verhoging en waarschijnlijk net als al andere zuiveldrankjes bomvol suiker. Maar dit is blijkbaar niet ingewikkeld en allemaal heel logisch en dus kan het volgens deze regering gewoon wel (en niet te vergeten een meerderheid in de tweede kamer steunt het)

TurtleCat
TurtleCat1 apr. 2023 - 11:14

Dit is onzin. Al eten en drinken in Nederland heeft 9% (alcohol uitgezonderd) https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/goederen_9_btw/voedingsmiddelen/dranken

Grijs gebied
Grijs gebied31 mrt. 2023 - 14:44

Tja, dat havermelk, cocosmelk en amandelmelk onder frisdrank vallen, is volkomen logisch. Het mag dan wel de naam 'melk' dragen, in één glas havermelk zitten gemiddeld 2 klontjes suiker. Idem. voor de andere hippe melksoorten.

2 Reacties
Karinaanaaa
Karinaanaaa1 apr. 2023 - 1:47

Onzin, er zijn genoeg opties zonder toegevoegde suikers.

Grijs gebied
Grijs gebied3 apr. 2023 - 10:21

@karinaaaa u zegt "onzin. U beweert dus dat er géén toegevoegde suikers zitten in deze 'melk' soorten? Dat er uitzonderingen zijn, zal best. Er is ook Cola zero...

Gerygrr
Gerygrr31 mrt. 2023 - 10:35

Onzinnige redenaties, die niemand meer kan volgen. Groente en fruit niet belasten, kan niet! Vleesvervangers zijn duurder dan vlees. De chips zijn goedkoper dan bananen…. Mensen in armoede krijgen hulp via school en gemeenten. Maar… gaat die hulp niet uit de begrotingen van de steden via btw naar de staatskas? Dit is weer zo’n besluit, dat niet rijmt met groene verduurzamingseisen en het aanpakken van de stikstofuitstoot. Minder vee. Maak de som!

1 Reactie
helga7665
helga766520 apr. 2023 - 15:11

inderdaad. en blijft verbazingwekkend dat het heel ingewikkeld is om groente en fruit van 0% btw want ja "dan krijgen we de discussie is appelmoes ook fruit en valt fruitijs er dan ook onder" maar het is dus geen probleem is dat al de vegan alternatieven voor melk wel binnen de categorie cola, sinas en cassis passen zonder problemen, zonder discussie. Hier zit een machtspolitiek achter, bestuurlijke onwil, en meer van dit soort dingen.

Farmer3.0
Farmer3.031 mrt. 2023 - 10:32

Dikke onzin bovenstaande stukje schrijven. FrieslandCampina maakt ook Havermelk en aanverwante producten. Gewoon waar de klant om vraagt. Geen enkel belang dus bij extra belasting.

2 Reacties
Loet Smit
Loet Smit31 mrt. 2023 - 14:44

Hahaha. Die zijn nog maar net begonnen met meesurfen op de plantaardige golf. Hun aandeel is minder dan miniem vergeleken bij wat ze aan koeienmoedermelk produceren. Leuk geprobeerd, dit 'argument'.

Farmer3.0
Farmer3.031 mrt. 2023 - 17:23

Beste Loet, Heel veel andere merken worden al bij FC geproduceerd. Andere verpakking en klaar. Zo werkt dat in de grote mensen wereld.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2023 - 10:26

Water dat in Nederland uit de kraan komt is heel geschikt om te drinken. Gezond en goedkoop. Laten we mensen/kinderen dus vooral mineraalwater aansmeren.

Gio Servas
Gio Servas31 mrt. 2023 - 8:17

Ik denk wel dat het komt doordat er enorm veel rotzooi te koop is. Dan heb je standaard havermelk en nog een keer havermelk zonder suiker? Hoe kan er dan plotseling suiker komen in havermelk? Verder bestaat havermelk maar voor ongeveer 10% uit haver en zijn de vezels er flink uitgehaald, dat met toegevoegde suiker... Dan heb je idd een soort van frisdrank. Het zou helpen als we goede natuurlijke middelen nu wat minder zouden verkrachten om er veel winst uit te halen.

1 Reactie
Karinaanaaa
Karinaanaaa1 apr. 2023 - 1:50

In de melkvervangende producten zonder toegevoegde suikers zit net zoveel of minder natuurlijke suikers.

tempest
tempest31 mrt. 2023 - 8:14

"Het kabinet wil de belasting op frisdranken met 196 procent verhogen om de staatskas te spekken." En ik maar op overal lezen dat het is om mensen gezonder te laten eten! Suiker slecht voor je! Een prachtig voorbeeld waarom dingen als suikertaks, vleestaks en vrijstelling van BTW voor groente en fruit zo slecht werken. Je kan dit soort dingen niet micro-managen zonder dat er onlogische situaties ontstaan.

Dehnus
Dehnus31 mrt. 2023 - 7:32

Wat zei ik eerder al? De Herenboeren gaan de agrarische boeren naaien want die zijn geen onderdeel van de megalomane vee industrie. Zowel de bioboer die zijn eigen havermelk maakt tot de graan verbouwen de boer die gestraft word omdat hij geen Soja verbouwt voor de criminele dieren haters. Totaal idioot. Maar het past binnen het moderne Nederland. Waar stadse idioten met platelands zakdoeken zwaaien terwijl ze in Zwolle of Emmen wonen en nog nooit een boerderij van binnen hebben gezien. Dit spul gekocht hebbende bij de slimme ondernemer, met vaak opdrukken die totaal niks te maken hebben met traditionele zakdoeken, stemt lekker BBB want dat voelt zo goed. En ze naaien lekker de echte boer en afstammelingen van de landarbeiders zoals ze altijd al gedaan hebben. Dit is na Nederlandsche Traditionele waardes. Alleen het CDA is recentelijk weer eens verandert van partij. Vroeger samenvoeging nu "nieuwe partijen". Het is om te gillen van het lachen hoe oliedom de Nederlandse burgerij en arbeider is.

thjst
thjst31 mrt. 2023 - 7:22

Ik heb jarenlang in de zuivelindustrie gewerkt (C/M Nestlé). Maar dit is de wereld op z'n kop. Er dient, ook vanuit de zuivelindustrie, een lobby op gang te komen om de extra belasting op havermelk e.d. teniet te doen. Dit geeft ook melkproducten een positieve uitstraling. Hoe kunnen ze het in Nederland weer verzinnen.?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2023 - 10:29

Ook de Schijf is bij uitstek een belangenbehartiger van de zuivel&vlees lobby

Fromspace
Fromspace31 mrt. 2023 - 6:41

“ Winst voor zuivellobby: kabinet beschouwt alternatieven als havermelk als frisdrank en maakt die fors duurder” De aandeelhouders van oa de havermelkmerken maken het product juist duur. 4 keer zoveel als een pak melk. Kassa!

1 Reactie
Loet Smit
Loet Smit31 mrt. 2023 - 14:46

196% accijnsverhoging. Kassa!

Zandb
Zandb31 mrt. 2023 - 6:35

Misschien bedoelen ze dit 'gedoe' wel -zie hieronder - als er bepaald wordt wat wel of geen fruit mag heten. Ik heb, als van zo veel dingen, er geen verstand van. Ik moet dus deze of gene maar geloven in de wetenschap dat gokken meer kapot maakt dan je lief is.

1 Reactie
Marcus A.2
Marcus A.231 mrt. 2023 - 11:57

"Ik heb, als van zo veel dingen, er geen verstand van. Ik moet dus deze of gene maar geloven in de wetenschap dat gokken meer kapot maakt dan je lief is. " Dat eerste siert je. Maar dat tweede moet je loslaten. Niet gokken maar geloven. Dat is een intuïtief iets waar wij van nature, en dus ook niet voor niets, heel goed in zijn. Rationaliteit is wat dat betreft een dom iets. Ten minste, als je er een waarheid aan wilt hangen. Want echte rationaliteit noopt tot bescheidenheid.

Teun_B
Teun_B30 mrt. 2023 - 23:03

Kwalijk gebracht, dit. Soja is namelijk uitgesloten van deze belasting. Dit besluit gaat alleen over haver-, rijst-, amandelmelk etc. vanwege de voedingswaarde. De claim “ Wie geen dierlijke melk wil, zal vanaf 1 januari 2024 dieper in de buidel moeten tasten” is dus onzin. Het is m.i. een slecht besluit, maar jullie berichtgeving is niet veel beter.

Albertha 1970
Albertha 197030 mrt. 2023 - 21:01

Wat als je een zuivelallergie hebt en vanwege medicatie soja wordt afgeraden? Geen keus dus en moet een plantaardig alternatief voor melk nemen.

4 Reacties
BobDobb
BobDobb31 mrt. 2023 - 9:59

Er zijn miljarden Aziaten die praktisch nooit melkproducten eten of drinken en dat gaat ook gewoon goed.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2023 - 11:16

Vowassen die geen melk kunnen drinken zijn mondiaal in de meerderheid.

Grijs gebied
Grijs gebied3 apr. 2023 - 10:26

Je kunt ook gewoon geen melk drinken, toch? Zorg dat je genoeg eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnenkrijgt.

helga7665
helga766520 apr. 2023 - 15:32

ja maar dan kun je wel weer geld terugkrijgen van de belasting voor de extra kosten die je hebt voor je voeding.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans330 mrt. 2023 - 20:05

Die reclamebureaus/lobbyisten op het platteland zijn kennelijk beter dan die uit de Randstad. Je zag dat ook al bij de provinciale verkiezingen.

5 Reacties
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick30 mrt. 2023 - 20:56

Myth Busted: per stemmer gaf BBB zeer weinig geld uit, zeker vergeleken met D'66. BBB resultaat is niet het gevolg van marketing.

Jan Man
Jan Man30 mrt. 2023 - 21:22

De zuivelindustrie heeft meer geld en dus ook meer macht dan de producenten van plantaardige alternatieven. Dan krijg je dus dat het kabinet mensen gaat stimuleren meer chocolademelk te drinken en minder gezondere alternatieven.

vdbemt
vdbemt31 mrt. 2023 - 1:51

Dat zijn ze zeker. Zie de winst van BBB.

Fromspace
Fromspace31 mrt. 2023 - 5:53

Wat een onzin. De aandeelhouders van de havermelkbedrijven, die lachen zich kapot in hun privévliegtuig. Die lagen mensen 4 a 5 keer zoveel betalen voor een pak havermelk dan gewone melk. Terwijl het voedingsadvies dit niet eens als vervanger van melk adviseert. Allemaal marketing. Als ze er geen probleem mee hebben om er zo veel voor te vragen, dan kan de belasting ook wel omhoog.

Gio Servas
Gio Servas31 mrt. 2023 - 8:14

@Jan Man, zal wel meevallen. Alleen al Oatly heeft best wel heel veel geld en meeste rommel wordt toch verkocht door de grote industrieen en die hebben wel heel veel geld.

Palipka
Palipka30 mrt. 2023 - 19:14

Wat een domme domme beslissing ongelooflijk

Daslief
Daslief30 mrt. 2023 - 19:14

Gewoon zelf maken, dat was al goedkoper: https://vegarecepten.com/zelf-havermelk-maken/

Kersenflap
Kersenflap30 mrt. 2023 - 19:09

Zou je ook kaas kunnen maken van haver melk, haver kaas dus Als je gewoon die melkzuur backterien erop los laat, dan krijg je toch wrongel en wey of ben ik nou gek

pahan
pahan30 mrt. 2023 - 18:50

Haver twee euro de kilo, water een euro per 1000 liter. Zelf maken en niet piepen.

Fromspace
Fromspace30 mrt. 2023 - 18:45

Havermelk is toch al voor de elite met ongeveer 3,25 voor een pak. Daar kan je enkele pakken melk van kopen. De aandeelhouders van de havermelk producten lachen zich een bult. Goed dat die worden aangepakt. Volgens mij adviseert het gezondheidscentrum ook helemaal niet om havermelk te drinken als vervanger van melk. Blend wat haver door je water (hier gaat de belasting van omlaag) en je heb een heerlijke haverdrank.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt31 mrt. 2023 - 1:54

3,25? Naar welke super ga jij?. Bij mijn supermarkt rond de 1,50 voor 1l.

Waterman3
Waterman330 mrt. 2023 - 18:09

Blij dat ik in Italië woon, nog net een beetje minder corrupt als Nederland

3 Reacties
Teun_B
Teun_B30 mrt. 2023 - 23:05

Italië minder corrupt, dat is een goeie zeg. https://www.businessinsider.nl/dit-zijn-de-11-meest-corrupte-landen-in-de-ontwikkelde-wereld-en-ja-griekenland-en-italie-scoren-hoog/

MichielV2
MichielV231 mrt. 2023 - 6:28

Euuhh.... https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/italie-maakt-veeindustrie-blij-gaat-alternatief-vlees-verbieden

helga7665
helga766520 apr. 2023 - 15:34

dat klopt

Babette4
Babette430 mrt. 2023 - 17:23

De schijf van vijf, je zou godbeterd denken dat we in de jaren vijftig van de vorige eeuw leven. Slechte beslissing... https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rapport-stikstof-verdroging-en-versnippering-bedreigen-natuur-grootschalig-herstel-is-noodzakelijk~b244640e/

1 Reactie
Waterman3
Waterman330 mrt. 2023 - 18:08

Zolang de christenen (mee) regeren is dat ook zo.

JasDon
JasDon30 mrt. 2023 - 17:23

Havermelk is bijna exclusief ultra processed food, met allerlei ongezonde oliën en suikers. Havermelk is dus niet per se goed voor je en is meer een frisdrank dan een natuurproduct.

4 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut30 mrt. 2023 - 17:52

En zo is het.

FelixFlex
FelixFlex30 mrt. 2023 - 17:58

Hahaha precies, alle grachtengordel munttheemoeders in de stress want hun hippe koffie, nadat de kindertjes zijn afgezet op school, wordt duurder. Bovendien is havermelk ook milieubelastend. Wil je echt wat doen: drink geen melk of vervangers.

vdbemt
vdbemt31 mrt. 2023 - 1:58

Het eerste is gelul. Mbt het 2e: dat geldt voor gewone melk ook. Daar zijn zoveel mensen allergisch voor.

Dehnus
Dehnus31 mrt. 2023 - 7:35

@Felix Ja zo grappig voor mensen die geen melk kunnen drinken maar wel graag mee willen doen (kinderen vooral). Hahaha. Leuk die politiek van het treiteren dat nu al 25 jaar regeert.

Kwant3
Kwant330 mrt. 2023 - 17:19

Gisteren was nog in het nieuws dat het voor de belastingdienst gigantisch ingewikkeld is om de btw op groente en fruit af te schaffen. Ook zou het niet te handhaven zijn. Gelukkig zijn er geen problemen of bezwaren wanneer ergens belasting verhoogd moet worden. Duidelijk ook dat het niet gaat om mens of milieu, maar zuiver om de staatskas te spekken. Daaraan merk ik al dat er inderdaad op een anderen manier politiek gedreven wordt.

8 Reacties
Jozias2
Jozias230 mrt. 2023 - 19:54

@kwant Het verhogen of verlagen van de btw I’d niet het probleem. Het definiëren van groente en fruit is dat wel omdat de groep niet is af te bakenen omdat groente en fruit grondstof is voor veel andere , niet gezonde producten .

Kwant3
Kwant330 mrt. 2023 - 21:02

Jozias, Kennelijk is het niet lastig om te definiëren wat binnen een productgroep valt als de btw of accijns er van omhoog gaat. Daarbij schrijft de NOS gisteren ook dit: “ De Belastingdienst, die vanwege personeels- en IT-problematiek de komende jaren al vrijwel geen belastingwijzigingen aankan, ziet bij alle zeven varianten risico's. De verwachting is dat de btw-verlaging voor heel veel werk gaat zorgen, zowel bij invoering als controle.”

Gio Servas
Gio Servas31 mrt. 2023 - 5:31

@Jozias2 Zelfs dan is het nog simpel. Is het bewerkt? Dan wel BTW. De stelregel is dan ook bewerkt voedsel is ongezond.

Jozias2
Jozias231 mrt. 2023 - 9:49

@gio Diepvries spinazie is dat bewerkt? Groente in een potje is dat bewerkt? Zuurkool is dat bewerkt? Weet ook de ins en outs niet maar het lijkt echt niet zo simpel te liggen.

Gio Servas
Gio Servas31 mrt. 2023 - 10:40

@Jozias2, je hebt daar zeker wel een punt, echter ook dat is wel redelijk simpel te onderscheppen. Dieprvies spinazie. Ingredienten 100% spinazie. Spinazie a la creme: Ingrediënten : Gehakte spinazie 84%, water, room (MELK) 2%, magere MELKpoeder, koolzaadolie, TARWEbloem, weipoeder (MELK), zout, tapiocazetmeel, suiker, specerijen. Welke spinazie is dan wel bewerkt en welke niet?

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2023 - 11:20

Moeilijkdoenerij over het verschil tussen aardbeien en een pot aardbeienjam naar ik begreep.

Jozias2
Jozias231 mrt. 2023 - 12:26

@danielke en gio Zou zeggen lees het na. Is volgens mij een serieus extern onderzoek dus de suggestie ‘dat een paar ambtenaren het niet weten’ gaat niet op. https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=2023D13025

helga7665
helga766520 apr. 2023 - 15:36

dat geeft de staatssecrataris ook toe dat dat de motivatie is voor deze btw verhoging

Mohawk2
Mohawk230 mrt. 2023 - 17:15

En dit kan natuurlijk wel in een vloek en een zucht geregeld worden...

Mathijsco
Mathijsco30 mrt. 2023 - 17:10

"Kabinet" "Belasting met 196% verhogen om de staatskas te spekken" Is het kabinet nou nóg niet gevallen?