Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Winst voor zuivellobby: kabinet beschouwt alternatieven als havermelk als frisdrank en maakt die fors duurder

  •  
30-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
16860 keer bekeken
  •  
ANP-427031737

Het kabinet wil de belasting op frisdranken met 196 procent verhogen om de staatskas te spekken. Melk en andere klimaatbelastende zuivelproducten zijn vrijgesteld van de verhoging, maar plantaardige alternatieven zoals havermelk niet. Dat meldt de Telegraaf. Wie geen dierlijke melk wil, zal vanaf 1 januari 2024 dieper in de buidel moeten tasten.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie, VWS) heeft in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren erkent dat de belasting niet is ingegeven om gezondheidsredenen. “Deze verhoging heeft als primair doel meer belastinginkomsten op te halen”, aldus de staatssecretaris. Voor mineraalwater geldt omwille van de gezondheid vanaf komend jaar wel dat de verbruiksbelasting wordt afgeschaft. Voor melk geldt dit al lange tijd.

Behalve havermelk geldt de “limonadebelasting” ook voor andere zuivelalternatieven als amandel-, rijst- en kokosmelk. Volgens de staatssecretaris hanteert het kabinet nu eenmaal de Schijf van Vijf “als referentie voor een voedingspatroon dat goed is voor mens en planeet”. Volgens die richtlijnen is het nodig dagelijks meerdere dierlijke producten te nuttigen, hoewel de productie daarvan een zware wissel trekt op milieu en klimaat.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.