Joop

Winst BBB een pyrrusoverwinning?

  •  
12-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3583 keer bekeken
  •  
carolinevanderplas

Op de socials zie je BBB-coryfeeën juichen over hun mogelijke overwinning tijdens de komende Statenverkiezingen. Ze zijn nu al in feeststemming. Maar daar is wel iets bij op te merken.

Ik denk zomaar dat de andere partijen in het land stiekempjes het helemaal niet zo erg vinden dat de BBB in de provincies de grootste wordt. Want wat wordt dan straks de werkelijkheid?

In onze rechtsstaat zijn we gebonden aan democratisch vastgestelde afspraken en regels. Ook regels die we democratisch hebben afgesproken in Brussel. Daar kom je niet zomaar onderuit. Dat blijkt wel uit het grote aantal rechtszaken die Mobility for the Enviroment (MOB) van Johan Vollenbroek en zijn medestrijders winnen. Daaruit blijkt onomwonden dat we gehouden zijn aan die spelregels. Ook dus de BBB straks in de Provinciale Staten en Colleges van Gedeputeerde Staten. Zij zullen die regels moeten uitvoeren. Het is niet anders!

BBB heeft de hele tijd een enorm grote broek aangetrokken en veel mensen zijn er in gaan geloven. Veel stemmers wisselen overigens per verkiezing de ene protestpartij weer in voor de ander. Zo zijn er in de loop der geschiedenis vele protestpartijen alweer ingestort. Nu ook weer Forum voor (afschaffing van de) Democratie. Maar dit even terzijde.

Ik denk zomaar dat andere partijen rustig achterover gaan leunen en toekijken hoe de BBB-bestuurders de boeren gaan uitleggen dat het toch klaar is met de megastallen en de doorgeschoten intensieve veehouderij. Want ja, de regelgeving is glashelder en de Raad van State heeft al heel vaak laten weten dat het, zoals het nu gaat, niet door kan gaan. En dit natuurlijk op basis van democratisch vastgestelde regels.

De toekomstige coalitiepartners moeten natuurlijk wel de agrarische portefeuille geven aan een BBB-bestuurder, want anders ben je als coalitiepartner de klos in de beeldvorming. Het zou zomaar kunnen zijn dat de BBB probeert te kiezen voor de portefeuille Kunst en Cultuur, zodat ze niet in de spotlights staan als het over uitvoering van milieuregels gaat.

Ik neem aan dat BBB haar verantwoordelijkheid gaat pakken. Ze gaan toch niet opzichtig duiken, omdat ze ook wel zien dat hun op hoge toon gedane beloften onmogelijk kunnen worden waargemaakt. Ze zijn dan mogelijk de zoveelste protestpartij die geen deuk in een pakje kleinschalig geproduceerde biologische boter slaat als het gaat om het niet uitvoeren van milieuafspraken. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat dan de winst van de BBB een pyrrusoverwinning voor hen is.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (95)

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen13 mrt. 2023 - 7:45

@ Ewout Pool U maakt een paar vergissingen in uw redenering. Daar kom ik zo op terug. Eerst en vooral gaat het erom dat de BBB straks toch moet uitleggen dat ze de wetgeving moet uitvoeren. Wetgeving die bekrachtigd is door de Raad van State en het Europese Hof. Dat zijn feiten. En als u vindt dat wetgeving zomaar genegeerd kan worden breekt de hel los. Want waarom mag de overheid wel de eigen wetten overtreden en u niet? Dan mag u opeens 200 over de A12 in Den haag ipv 70. Dan is inbreken ook gelegitimeerd. Dan uw verhaal over Noorwegen. ook zo'n misvatting. Noorwegen en zelfs Zwitserland moeten zich houden aan de EU regels. Het negatieve is dat ze geen enkele zeggenschap hebben en niet mogen meestemmen over verdragen en EU-verordeningen. Wilt u dat Hongarije gaat uitmaken hoe de persvrijheid hier is geregeld, of wilt u dat we kunnen meebesturen? Als je niet meebestuurt heb je alleen maar te luisteren naar wat je wordt opgelegd. Dan de onwaarheid die steeds wordt verkondigd. Het hoogste orgaan van de EU is het Europarlement. Dat wordt toch echt iedere 5 jaar gekozen. Hoe komt het toch dat u net doet of de EU-Commissie het uiteindelijk voor het zeggen heeft en niet wordt gekozen? Hoe komt het dat u niet weet dat de EU-parlement wordt gekozen? Of was u dat even vergeten?

1 Reactie
Ewout Pool
Ewout Pool13 mrt. 2023 - 13:45

Beste heer Blokhuizen, dank voor uw reactie. Nee hoor, ik ben niet vergeten dat het EP wordt gekozen. Daarom noemde ik ze ook niet. Ik weet wel dat het EP minder wetgevende macht heeft dan ons “eigen” parlement. Zo ontbreekt bij haar het recht van initiatief, en deelt zij haar wetgevende taak met de Europese Commissie en de Raad van Europa. In mijn optiek is het parlement daarmee wat minder machtig. Daarnaast komt een belangrijker punt: Nederland is in Europa qua bevolking een zeer kleine speler, waardoor ook onze invloed in het EP zeer beperkt is. Willen we dat de meerderheid in Europa beslist hoe wij op ons eigen grondgebied moeten leven of mogen we dat zelf bepalen? Uw punt over Noorwegen en Zwitserland is terecht: inderdaad hebben zij geen invloed op Europese wetgeving, waar zij zich wél aan moeten houden. Echter, die wetgeving beperkt zich tot economische aspecten om toegang te geven tot de EER. Daardoor is de impact van Europa op andere gebieden een stuk beperkter.

Ewout Pool
Ewout Pool12 mrt. 2023 - 19:06

Beste heer Blokhuizen, Je doet iets omdat je er achter staat, niet omdat het moet van een hoger (ongekozen) gremium. Overigens ben ik gezien het feit dat Nederland een flinke bijdrager aan Europa is niet zo angstig voor Europa. We zouden ons lidmaatschap van de EU om kunnen zetten naar iets analoog aan wat de Noren en sinds kort de Britten hebben. Dat zou grote (initiële) problemen opleveren maar zou niet onoplosbaar zijn. De groene transitie levert ook grote initiële problemen op. Daarom is denk ik eerder de vraag: Hoe willen we dat de toekomst van Nederland eruit gaat zien? Willen we doorgaan met ijzerenheinig de groene revolutie erdoor drukken of gaan we meer luisteren naar dat wat onder steeds grotere delen van de bevolking speelt? Daar speelt een tweede vraag een belangrijke rol: waar ligt het primaat? Bij onze eigen gekozen volksvertegenwoordigingen of bij een (ongekozen) Europese commissie?

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde12 mrt. 2023 - 19:57

Ewout, bij geen van beide. Het primaat ligt bij onze eigen wetgeving. De hoogste bestuursrechter heeft bijvoorbeeld geoordeeld dat verlaging van de stikstofnorm wettelijk niet mogelijk is vanwege wetgeving waarin dat is vastgelegd.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman12 mrt. 2023 - 17:41

Er wordt hier bij herhaling het wegvallen van EU subsidies voor de boeren indien we uit de EU zouden gaan benoemd. Noem mij simpel, de uitgespaarde bijdrage is toch nog altijd hoger dan de gelden die terugvloeien? Dus dat kunnen we zelf ook subsidiëren en geld overhouden?

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde12 mrt. 2023 - 20:02

Nee, omdat de EU ons veel meer oplevert dan de boerensubsidies. Netto zouden we er jaarlijks 12 miljard op achteruitgaan. En dat wordt nog veel meer als we onze boeren ook nog van inkomen moeten gaan voorzien. Ook het inkomen dat ze kwijtraken omdat de 75% die ze nu verkopen aan EU landen wegvallen. Onze boerenstand zou binnen 1 jaar wegvagen. Want reserves hebben ze niet en banken geven ze geen leningen meer.

RoepToeter
RoepToeter12 mrt. 2023 - 17:29

''Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat dan de winst van de BBB een pyrrusoverwinning voor hen is.'' Het zou inderdaad kunnen dat BBB winst een pyrrusoverwinning is voor het achtergestelde platteland. Net zoals winst van GL/PvdA alweer een pyrrusoverwinning voor de arbeider zou kunnen zijn die daar op gestemd heeft. Want het maakt voor de arbeider al decennia lang helemaal niet uit of de GL/PvdA wint of verliest. De kloof tussen arm en rijk wordt alleen maar groter. De GL/PvdA elite heeft al 10 jaar lang rechts Rutte 1 t/m 4 beleid gedoogd of daar zelfs aan deelgenomen (Rutte2) en verzuimd de stekker er definitief uit te trekken. Het maakt helemaal niet uit of GL/PvdA in de regering zit of in de (onvoorwaardelijke) gedoogoppositie van het zoveelste rechtse Rutte kabinet.

Rob12342
Rob1234212 mrt. 2023 - 15:10

Beste Alfred, Er zijn door landen al heel wat Brusselse regels ruim geïnterpreteerd of niet nagekomen. Het is wensdenken van je dat als BBB een grote stem gaat krijgen in het beleid (wat ik van harte hoop) er ook niet langs of over de grenzen qua Brusselse stikstofregels gelopen gaat worden. En wat gaat Brussel daartegen doen? Helemaal niets net als bij het nakomen van de begrotingsregels die de zuidelijke lidstaten aan hun laars lappen. Kijk bijvoorbeeld naar het feit dat Duitsland qua stikstofdepositie 140 keer meer per hectare mag laten neerslaan dan in Nederland. Niet uit te leggen.

3 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde12 mrt. 2023 - 15:41

Rob, waarom snap je dat Duitslandstuk nog steeds niet?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 mrt. 2023 - 16:33

@Rob12342 Dus u rekent erop dat we wel weg kunnen komen met de EU regels aan onze laars lappen? Heeft u de uitspraken van de Raad van State gemist? Heeft u gemist dat Polen en Hongarije niet alle gelden meer krijgen uit Brussel, omdat ze de EU regels niet naleven? Gaat om vele miljarden. Zou de BBB dat willen riskeren? Want dan zijn de boeren nog veel verder van huis. En dan heb ik het maar niet wat het voor onze schaarse natuur betekent.

Bert van der Neut
Bert van der Neut12 mrt. 2023 - 16:45

Nederland is een netto betaler, gaat Brussel dat riskeren.

PGS
PGS12 mrt. 2023 - 14:27

Het zal inderdaad een flinke uitdaging worden voor de BBB als zij de hoeveelheid zetelwinst krijgen zoals de peilingen voorspellen. Ik ben heel beniewd hoe zij zich ontwikkelen en manouvreren met al die verdragen etc. Echter dat wilt niet zeggen dat het een verloren race is. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Als je niet eens bent met de ingeslagen route van dit kabinet maar vindt dat er een andere route is naar Rome, dan is de BBB een goede alternatief. Het mooie aan onze democratie is dat als je mensen de kans geeft, dan kunnen zij bewijzen dat zij gelijk hebben of tot de conclusie dat zij ongelijk hebben. Ik ben van mening dat wij als land flexibeler zijn en meer kunnen hebben dan menig doom and glome-roepers verkondigen. Dus ja: van mij mogen zij proberen hun ambities waar te maken. Wij hebben niet te verliezen. Want eerlijkheidshalve: het huidige kabinet bewijst maar weer eens dat je als politicus op je plaat kan vallen. Het gewone leven gaat gewoon door.

E w T
E w T12 mrt. 2023 - 13:37

Blokhuizen.Houd er maar rekening mee dat de BBB niet snel verdwijnt . Ze hebben meerdere overstappers uit het CDA in hun club . En voor wat het waard is; die CDAers hebben ervaring met het besturen in land en provincie . Er hangen nu BBB ipv CDA vlaggen bij de boeren en dat zegt nogal wat want het lijkt erop dat de C van CDA op de mestvaalt is terecht gekomen . Ik snap ook niet zo goed waarom in voorkomend geval de BBB geen minister van landbouw zou leveren? . Ook zij weten dat er dingen moeten/gaan veranderen, hun kijk op eea is echter een andere dan in den Haag of Brussel. Ik kan niet zeggen wie het gelijk aan z'n zijde heeft we gaan het meemaken.

2 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde12 mrt. 2023 - 20:06

Zoals het cda verdwenen is zo zal een one issue partij als BBB over 4 jaar er ook niet meer zijn. De boeren kiezen voor de korte termijn en laten zich ruimhartig uitkopen. Het wordt een regionaal partijtje dat hooguit in het noorden nog wat provinciale betekenis heeft.

PGS
PGS12 mrt. 2023 - 22:39

@Martin van der Linde BBB mag voor enigeen een one-issue partij zijn. Maar er zijn meerdere one-issue parijten en die gaan lang mee. Zo heb ik mij verbaasd dat de Partij van de Dieren zo lang gaat. Ik denk dat BBB waarschijnlijk ook wel een x-aantal jaren zal mee zal doen.

Polarisario
Polarisario12 mrt. 2023 - 12:44

De provincies hebben zeker wel een eigen verantwoordelijkheid. De regering zal nog grote problemen gaan krijgen hun plannen door te drukken in een flink aantal provincies. Een groter probleem voor Rutte/Kaag zal de verhouding in de eerste kamer gaan worden door de opkomst van BBB en Ja21. De PVV stijgt ook iets en deze drie zijn al ruim 1/3 van het electoraat. Ook bij VVD en CDA, maar ook bij CU en SGP is men ontevreden hoe het nu gaat. Deze regering kan niet op de huidige voet doorgaan en ik verwacht zelf dat ze kort na 15 maart zal vallen. Na 15 maart ontstaat hoe dan ook een nieuwe werkelijkheid of je dat nou wel of niet leuk vindt. Zo werkt het in een democratie nou eenmaal.

5 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 mrt. 2023 - 14:38

Heeft u gemist dat het over wet en recht gaat? BBB zal toch echt ook de democratisch aangenomen weten en verordeningen moeten uitvoeren. Hoe komt het dat u dat stuk van mijn verhaal overslaat? Een nieuwe werkelijkheid verandert de wetten niet en zullen alle rechterlijke uitspraken moeten worden uitgevoerd.

Polarisario
Polarisario12 mrt. 2023 - 15:18

@Alfred Blokhuizen: Ik denk dat u gemist heeft dat de nieuwe stikstofwet nog door de nieuwe eerste kamer moet worden aangenomen. De nieuwe werkelijkheid zal betekenen dat daar vrij zeker geen automatische meerderheid meer voor zal zijn. Verder kunnen bestaande richtlijnen heel goed niet in de provincies te worden overgenomen. Ik denk dat u niet heeft meegekregen dat provincies op het gebied waar we het over hebben een grote vinger in de bestuurlijke pap hebben. Niet leuk voor uw wolk, maar wel de realiteit.

Martin van der Linde
Martin van der Linde12 mrt. 2023 - 15:38

Poli, je vergeet de machtspositie die GL en PvdA hierdoor krijgen. Zij kunnen als grootste fractie in de kamer bepalen wat er met het land gaat gebeuren.

Olav Meijer
Olav Meijer12 mrt. 2023 - 23:38

@ Martin van der Linde: Nee hoor, grootste fractie of niet, ook in de Eerste Kamer gaat het om minstens 50 %, d.w.z. 38 stemmen bij volledige bezetting. En die zal het kabinet telkens langs verschillende lijnen kunnen en moeten proberen te behalen, wil het nog effectief kunnen regeren. Dus PvdA/GL kunnen ook als grootste fractie niet alleen zelf "bepalen wat er met het land gaat gebeuren."

Martin van der Linde
Martin van der Linde13 mrt. 2023 - 9:10

Olav, niet alleen. Dat klopt maar dat zeg ik ook niet. Nieuw links is groot genoeg om de doorslag te geven naar welke kant de balans doorslaat.

bouwvarken
bouwvarken12 mrt. 2023 - 12:41

Wanneer het om de simpele reden dat de N-doelen nooit gehaald kunnen gaan worden, omdat de N-verbindingen uit industrie, wegverkeer, luchtvaart(in de berekeningen zijn vliegbewegingen boven de 900M1 niet eens mee), bevolking, zee en buitenland al over het geheel bezien zoveel depositie opleveren dat de kritische waarden nergens ooit gehaald kunnen worden. De N-doelen zijn voor Nederland ongeschikt, omdat het hierdoor volledig op slot zit, daar helpt demoniseren van mensen die er zo tegenaan kijken helemaal niets aan. Uiteindelijk zullen er in onderhandelingen met Brussel nieuwe doelen gesteld moeten worden die rekening houden met het intensieve economische activiteiten die hier plaatsvinden

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 mrt. 2023 - 14:41

@bouwvarken Let wel, daar gaan de provincies niet over en er zijn intussen een stapel rechterlijke uitspraken die moeten worden uitgevoerd. Misschien moeten we gewoon een beetje minder veel willen. Dat is de oplossing die in Brussel al lang met een forse meerderheid besloten.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 mrt. 2023 - 15:00

@GeenProbleem Waarom speelt u op de persoon? Ik vind dat niet prettig onder mijn schrijfwerk. U kunt deze persoon niet en weet niet wie hij wel en niet in zijn kennissenkring heeft. Alstublieft stop met spelbederf onder columns. Blijf bij de inhoud aub.

GeenProbleem
GeenProbleem12 mrt. 2023 - 16:33

@Alfred 'Waarom speelt u op de persoon? Ik vind dat niet prettig onder mijn schrijfwerk. U kunt deze persoon niet en weet niet wie hij wel en niet in zijn kennissenkring heeft. ' Omdat die zelfde persoon al meerdere keren heeft laten blijken een hekel te hebben aan boeren.

Martin van der Linde
Martin van der Linde12 mrt. 2023 - 12:35

Een pyrrusoverwinning is iets anders. Dat is wat Rusland mogelijk te wachten staat in Oekraïne als de enig Russische overlevende de vlag gaat planten. Maar ik begrijp de strekking. Laat ze publiekelijk op hun bek gaan. Dat klinkt grof en nogal pijnlijk maar het wel taal die boeren verstaan. Toch heeft BBB zeker als provinciale bestuursverantwoordelijke een excuus en dat is naar dat vermaledijde Brussel wijzen. We kopen wel maar mogen niet, waarmee ze in hun val nog even de rechtstaat pootje haken. Dit is waar Kaag bij Buitenhof op wees en wat iedere Nederlander met meer dan de lagere school ook weet, BBB verkoopt lucht. Het laat zien hoe makkelijk een deel van het electoraat zich knollen laat verkopen. En hoe desastreus dat uiteindelijk uitpakt. Niet alleen voor de BBB want die krijgen waar ze om vragen. Maar met kiezers die straks weer op zoek moeten naar een nieuwe demagoog. Zo kweek je polarisatie en sterk je de roep om een sterke man die zich niet laat ringeloren door democratische spelregels of de waarheid.

9 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem12 mrt. 2023 - 13:47

' Laat ze publiekelijk op hun bek gaan. Dat klinkt grof en nogal pijnlijk maar het wel taal die boeren verstaan. ' Jij kent geen enkele boer Martin.

Martin van der Linde
Martin van der Linde12 mrt. 2023 - 15:49

GP, ik kom er regelmatig over de vloer. Ik weet wat daar speelt en ik weet ook van het Janushoofd dat boeren dragen. Ze weten dondersgoed dat het een aflopende zaak is en dat ze de zaak lang genoeg hebben getraineerd. Hun oppositie is er louter op gericht hun huid - lees hun huis en haard - zo duur mogelijk te verkopen om straks iets nieuws te kopen. Een villa in het buitenland of een nieuw bedrijf elders. Dat is ook waar de politiek van uitkopen op gericht is, om de boeren te compenseren en de agri business buitenspel te zetten, om hun gemeenschappelijke belang op te splitsen.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout12 mrt. 2023 - 16:04

Het figuur `Geen probleem' denkt te weten dat anderen de boer niet kennen. Een slag in de lucht, een losse flodder als aanname.

GeenProbleem
GeenProbleem12 mrt. 2023 - 18:47

@claire 'Het figuur `Geen probleem' denkt te weten dat anderen de boer niet kennen. ' Als iemand verbanden gaat verzinnen tussen boeren en de verspreiding van corona durf ik dat wel te stellen ja.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout12 mrt. 2023 - 18:59

Geep. Wie is claire? En weet je nóg niet dat de stikstofwet per 1 juli 2021 is ingegaan? Wat zeuren de boeren toch. XR moet zich ook aan de wet houden. Dus ook voor boerenrellers die tegen de wet ageren geldt `eigen schuld, dikke bult.

Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde12 mrt. 2023 - 20:07

GP: `Als iemand verbanden gaat verzinnen tussen boeren en de verspreiding van corona durf ik dat wel te stellen ja.' En waar staan die verbanden dan? Of ben je ook zo'n trol die reacties van een eeuw geleden opspaart en daar mensen op vastpint.

GeenProbleem
GeenProbleem12 mrt. 2023 - 21:15

@Gijs-Jan 'En waar staan die verbanden dan? Of ben je ook zo'n trol die reacties van een eeuw geleden opspaart en daar mensen op vastpint.' Martin kwam met een theorie waarin hij stelde dat de boeren en hun vee verantwoordelijk waren voor de verspreiding van corona, wat natuurlijk onzin is.

Martin van der Linde
Martin van der Linde12 mrt. 2023 - 22:11

'Of ben je ook zo'n trol die reacties van een eeuw geleden opspaart en daar mensen op vastpint' Dat klopt. Ik schreef ooit dat er een verband zou kunnen zijn tussen het grote aantal mensen in de regio Oost Brabant met Corona en het grote aantal dieren dat daar gehouden werd. Niet door direct contact maar door de sterke luchtverontreiniging veroorzaakt door de dieren in dat gebied. Ik baseerde me op twee geografische kaarten van het gebied waarbij de kaart met coronaslachtoffers exact samenviel met het gebied in Oost Brabant waar grote hoeveelheden dieren gehouden worden. Daarnaast op dit artikel: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/britse-studie-overtuigend-bewijs-dat-luchtverontreiniging-corona-verergert GP heeft mijn verhaal uit zijn verband getrokken en is er van overtuigd dat ik iets tegen boeren heb. Ik zou zeggen oordeel zelf. Dan hebben we dat maar weer gehad.

GeenProbleem
GeenProbleem13 mrt. 2023 - 17:01

@martin Wat was dat ook alweer? Iets met causaliteit en correlatie?

Gio Servas
Gio Servas12 mrt. 2023 - 12:33

Heerlijk hoe schrijvers op deze site en politici als gladde alen in een emmer snot over en door elkaar heen kronkelen om het over BBB te hebben. Wetende dat ze zelf niets nuttigs hebben in te brengen een daarom de ander in twijfel proberen te trekken. Ik was niet van plan te gaan stemmen, maar dankzij Joop.nl en de felheid van Kaag, ben ik over de streep getrokken.

3 Reacties
BrotherV
BrotherV12 mrt. 2023 - 14:15

Ik neem aan dat je de kans om op liegbeest te stemmen niet aan je voorbij laat gaan.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 mrt. 2023 - 14:45

@ Gio Hartelijk dank voor deze niet inhoudelijke reactie. Waarom kiest u voor deze harde, bijna beledigende taal? Ik zie verder geen weerleggingen in uw Twitterachtige reactie.

Olav Meijer
Olav Meijer12 mrt. 2023 - 23:22

@ Gio Servas: [Ik was niet van plan te gaan stemmen, maar dankzij Joop.nl en de felheid van Kaag, ben ik over de streep getrokken.] Net zulke ongeloofwaardige bla-bla als van diegenen, die hier al weer enkele jaren terug beweerden dat ze niet racistisch waren, maar dat wel werden door de anti-Zwarte Pietacties.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen12 mrt. 2023 - 12:29

"Ik denk zomaar dat andere partijen rustig achterover gaan leunen en toekijken hoe de BBB-bestuurders de boeren gaan uitleggen dat het toch klaar is met de megastallen en de doorgeschoten intensieve veehouderij. (...) Ik neem aan dat BBB haar verantwoordelijkheid gaat pakken. Ze gaan toch niet opzichtig duiken, omdat ze ook wel zien dat hun op hoge toon gedane beloften onmogelijk kunnen worden waargemaakt.” Cynisch bedoeld? Ik weet het niet, ligt het niet meer voor de hand dat ze alles in hun vermogen gaan doen om de boel zoveel mogelijk uit te stellen en te saboteren? Volgens I&O worden ze in veel provincies het grootst, maar ze zullen al die internationale afspraken niet willen nakomen denk ik, waardoor de rest dan maar samen in het college gaat zitten. Behalve in Drenthe, waar ze zo groot lijken te worden dat het lastig wordt een college zonder BBB te vormen, en in Limburg waar ze ook groot worden maar de PVV het grootst blijft. Voor wat het waard is: https://065.wpcdnnode.com/ioresearch.nl/wp-content/uploads/2023/03/io-research-zetelpeilingen-provinciale-statenverkiezingen-23.pdf Zoveel kun je natuurlijk niet vanuit de oppositie, maar er is ook nog de eerste kamer. Instortingsgevaar dreigt inderdaad ook, dat hebben we vaker gezien met nieuwe partijen die groeien als kool. Hoewel Chris Aalberts daar wel een kanttekening bij plaatste in zijn laatste stuk.

chwiedijk
chwiedijk12 mrt. 2023 - 12:21

Kom, Van der Plas, het is maar tijdelijk...

Willem D2
Willem D212 mrt. 2023 - 12:06

Gisteren een verhelderend artikel in het NRC. Wat blijkt VVD, D66 en GL zijn er vooral voor de 20% bovenklasse in Nederland. Fijn dat er nu voor die andere 80% ook een keuze is.

5 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 mrt. 2023 - 12:50

@WillemD2 Ik zit even te denken, is dit een inhoudelijke reactie op deze column? Die gaat niet over andere partijen, maar over wat de BBB straks gaat doen als ze besturen..... Heeft u dat gemist?

Willem D2
Willem D212 mrt. 2023 - 13:41

Alfred u heeft niet geheel ongelijk, hierbij een iets inhoudelijker reactie. Ik denk dat de BBB wat meer oog heeft voor de sociale cohesie in de provincie. Onderschat niet het belang van bv in de ogen van de stadse / randstedelijke bewoners “domme” activiteiten als paaseieren, carbidschieten en dorpsfeesten die nu steeds meer vergunningsplichtig worden. De BBB strijdt hier tegen. Hoever ze komen zullen we zien, maar verdragen kunnen opgezegd worden. Waar een wil is is een weg immers. Uiteraard zal de elitaire ambtenarij dit gaan tegenwerken, gesteund door elitaire advocaten van elitaire actiegroepen. Als de BBB er in slaagt om deze tegenwerking inzichtelijk te maken dan geef ik haar een serieuze kans om verder te groeien.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 mrt. 2023 - 14:56

@WillemD2 Verdragen opzeggen? Dat gaat niet zomaar. Dat wil BBB helemaal niet uit de EU, want dat is wat u suggereert. Dan stort namelijk de landbouw en vee(l)teelt helemaal in elkaar. Dan vallen honderden miljoenen subsidie weg voor agrarische sector weg. Daarbij valt dan een ongehinderde EU-markt weg. Daar weten ze nu alles van in het Verenigd Koninkrijk. Kortom, verdragen opzeggen betekent dat andere landen heel gemakkelijk onze producten kunnen blokkeren. Wel apart dat een ernstig milieu wordt opgelost, als ik u volg, met het opzeggen van verdragen. Hoe komt het dat u dat allemaal niet meeneemt in uw meningsvorming?

Willem D2
Willem D212 mrt. 2023 - 15:13

eu wetgeving is lastiger, maar als Rob Jetten energie verdragen kan opzeggen dan kan er meer opgezegd worden. Bovendien leiden er meer wegen naar Rome dan blindstaren op stikstof. Wederom als je maar wil Dan zou Nederland ook wel wat meer gebruik kunnen maken van de opt out regelingen wat we als een van de weinige EU landen (bijna) nooit doen. Op EU niveau wat meer het veto recht gebruiken om dingen te bereiken, Frankrijk, Duitsland, maar ook Hongarije en Polen laten zien dat je dan best wat voor elkaar kan krijgen (oké niet altijd de meest frisse zaken) Natuurlijk is het nu provinciale staten en 1e kamer, maar maak het maar inzichtelijk en de geesten rijp voor de 2e kamer verkiezingen.

Rob12342
Rob1234212 mrt. 2023 - 16:26

Beste Alfred, Je kan wel krampachtig vasthouden aan EU regels maar zoals eerder in mijn bijdrage betoogd zijn die erg rekbaar en als wij ze ruim interpreteren of naast ons neerleggen doet Brussel niets. Net als bij het neerleggen van de begrotingsregels door een aantal zuidelijke lidstaten.

Fromspace
Fromspace12 mrt. 2023 - 11:58

Waarschijnlijk zal Caroline bij de tweede kamer verkiezingen dat ze heel veel mooie plannen had, maar vanwege de samenstelling in de tweede kamer geen potten kon breken. En het door de andere partijen komt. Om gaat doelen te bereiken, moet ze ook in de tweede kamer veel zetels hebben. Dat zou een tactiek kunnen zijn.

9 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 mrt. 2023 - 12:24

@Fromspace Ik zit even te denken, is dit nu inhoudelijk een reactie op mijn column? Ik benadruk toch echt dat ook de BBB zich moet houden aan democratisch vastgestelde wetten en regels uit Brussel. Ze moet zich ook houden aan uitspraken van de raad van State. Zegt u nu dat ze gaat voor wetteloosheid en dat dat ook nog gaat lukken? En bent u dan blij met die wetteloosheid en negeren van democratisch genomen besluiten? U heeft toch wel meegekregen dat het hier om de provincies gaat, in mijn verhaal, en niet over de 2e Kamer?

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2023 - 12:40

Blokhuizen welke sancties zijn er te verwachten als de provincies de europese regels aan hun klompen lappen?

Polarisario
Polarisario12 mrt. 2023 - 12:48

@Alfred Blokhuizen: ik hoop dat u ook heeft meegekregen dat het hier ook om de eerste kamer gaat en dus wellicht zelfs over het voortbestaan van deze regering? Daarna ontstaat of je dat nou leuk vindt of niet een nieuwe machtsverhouding. Ik vermoed dat BBB nog lang niet aan het einde is van haar groeiende macht.

Fromspace
Fromspace12 mrt. 2023 - 12:52

Ik zeg dat Caroline tzt bij de tweede kamer verkiezingen zal zeggen dat haar partij in de eerste kamer geen potten kon breken door toedoen van andere partijen. Dat dat de oorzaak is en dat de stemmers ook bij de tweede kamer verkiezingen op haar moeten stemmen. Dat ze dan wel wat kan bereiken. Desnoods door verdragen op te zeggen of door de uitstoot eerst maar eens in andere sectoren aan te pakken. Als ze in de eerste kamer niets bereikt, zal de de schuld daarvan leggen bij de andere partijen en dat gebruiken bij de tweede kamer verkiezingen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 mrt. 2023 - 12:57

@DanielleDefoe Die sancties nogal voor de hand. Dan wordt er zwaar gekort op landbouwsubsidies. U weet wel: daar gaat het meeste geld van de EU naar toe. Dat is een heel dure grap voor de boeren. Dat kost toch al snel honderden miljonen. https://www.europarl.europa.eu/news/nl/headlines/society/20211118STO17609/eu-landbouwstatistieken-subsidies-banen-productie-infografiek

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2023 - 13:33

Nu maar hopen dat de kiezers van BBB dat ook beseffen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 mrt. 2023 - 15:03

@Polarisario Hoe komt u erbij dat het om het voortbestaan van de regering gaat? Daar gaat de 1e Kamer niet over.

Polarisario
Polarisario12 mrt. 2023 - 15:25

@Alfred Blokhuizen: De eerste kamer kan de regering niet wegsturen, maar ze kunnen wel heel veel beleid tegenhouden waardoor de regering in feite zonder daadkracht door moet. De val zal vrij zeker wel komen omdat binnen VVD, CDA en ook CU lang niet gejuicht wordt over dit beleid. U weet waarschijnlijk ook wel dat het rommelt en dat vooral bij de VVD en CDA getwijfeld wordt over de koers. Wellicht heeft u ook gemist dat in deze campagne best wel stelling wordt genomen tegen de eigen maatregelen.

Rob12342
Rob1234212 mrt. 2023 - 16:28

Beste Alfred, BBB wordt dermate groot dat de 2e kamer een tandeloze tijger wordt op het Boerendossier. Gewoon de relevante wetgeving tegenhouden.

west012
west01212 mrt. 2023 - 11:53

Er zijn meer partijen, ook VVD en CDA, die graag een ander beleid zien. Samen met BBB zullen deze 'boerenpartijen' de zaak traineren. Het resultaat daarvan is nog meer onrust en nog meer kosten. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, dat geldt nog steeds.

2 Reacties
Polarisario
Polarisario12 mrt. 2023 - 12:49

@West: Vergeet CU en SGP niet. Ook deze partijen hebben een flinke boeren achterban.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 mrt. 2023 - 13:03

@west012 Dat traineren gaat heel vel geld kosten en uiteindelijk de zaak nog veel erger maken, vooral dus voor de boeren. Het kan zomaar zijn dat de EU de landbouwsubsidies inhoudt. Zie Polen en Hongarije. Niet voldoen aan de regels? jammer...... heel veel minder geld uit Brussel. Dat is het gevolg van traineren en ontduiken van de afspraken. Maar onder aan de streep zal de BBB zich ook aan de democratisch vastgestelde regels moeten houden. Ik ben heel benieuwd hoe ze dat de volgers gaan uitleggen......

Olav Meijer
Olav Meijer12 mrt. 2023 - 11:13

[BBB heeft de hele tijd een enorm grote broek aangetrokken en veel mensen zijn er in gaan geloven. Veel stemmers wisselen overigens per verkiezing de ene protestpartij weer in voor de ander......Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat dan de winst van de BBB een pyrrusoverwinning voor hen is]. Inderdaad. Het lijkt me nu al duidelijk dat de aardige presentatie van spreekstalmeesteres Kerrelain, die nu aanslaat - immers: een nieuwe lente, een nieuw geluid- , ook uiteindelijk zal uitlopen op een desillusie. Als de gordijnen open worden getrokken staan slechts rechtse holle vaten op het toneel.

GeenProbleem
GeenProbleem12 mrt. 2023 - 11:00

Ik denk dat de wens de vader van de gedachte is.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 mrt. 2023 - 12:25

@GeenProbleem Welke vader van welke gedachte?

BrotherV
BrotherV12 mrt. 2023 - 14:21

Alfred, vraag hem niets svp.

Rob12342
Rob1234212 mrt. 2023 - 16:34

Dat Alfred denkt dat, omdat we regels hebben afgesproken, er niets gaat veranderen. Geloof me , you aint see nothing yet. Je kan de bevolking een leefwijze opleggen die teruggaat naar begin vorige eeuw(niet vliegen, geen vlees, geen vakanties, geen zuivel, etc). Met name de D66 en Groenlinksers weten vooral andere mensen de maat te moeten nemen maar als ze zelf iets moeten laten geldt de opgelegde ideologie niet meer (bijvoorbeeld windmolens bij IJburg)

Yun99
Yun9912 mrt. 2023 - 10:50

Het zou best eens nog erger kunnen worden. Heeft iemand Caroline al eens gevraagd naar haar mening over klimaatverandering? In het verkiezingsprogramma wordt het niet genoemd. In 2009 was Caroline in ieder geval een klimaatontkenner. Uit een discussie over het eten van vlees met Tobias Leenaert: "Waarom vlees eten toch steeds gelijk stellen met de opwarming van de aarde, terwijl we allemaal weten dat dit soort klimaatveranderingen al sinds het ontstaan van de aarde aan de gang zijn en het aandeel van de mens bij de aarde-opwarming nooit echt is aangetoond of althans te verwaarlozen is?" "Niet zozeer de argumenten over het klimaat, want ik behoor tot sceptici als Henrik Svensmark die denken dat de opwarming van de aarde een grotendeels natuurlijke oorzaak heeft en niet te stoppen is." https://web.archive.org/web/20100113013602/https://www.meatandmeal.nl/weblog/vegaversusvlees/

8 Reacties
Willem D2
Willem D212 mrt. 2023 - 12:00

Wat Nederland ook doet het heeft echt een totaal te verwaarlozen invloed op de globale klimaatverandering. Wij zijn net als die muis die naast de olifant loopt en zegt “Wat stampen we lekker”

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen12 mrt. 2023 - 12:32

Yun, Dank hiervoor, dat is goed om te weten. Iemand zou inderdaad eens aan van der Plas moeten vragen of ze er nog steeds zo over denkt en of het ook een partijstandpunt is.

Uw autistische duider
Uw autistische duider12 mrt. 2023 - 12:45

@Willem Als die olifant dan lekker gaat meestampen met de muis, dan is het 'zijn van een muis' behoorlijk zinvol. De muis begint in elk geval kennelijk tóch met stampen.

Yun99
Yun9912 mrt. 2023 - 12:45

@Willem D2 Iemand die elk weekend een blikje in de natuur gooit hoeft daar niet mee op te houden, want het effect op de totale vervuiling in Nederland is verwaarloosbaar? De stem van één persoon heeft ook een verwaarloosbaar effect op de uiteindelijke verkiezingsuitslag, dus kan een individu net zo goed niet gaan stemmen? 1. Alle (kleine) delen bij elkaar opgeteld hebben wel degelijk invloed. 2. Je bent verantwoordelijk voor je eigen gedrag.

Mathijsco
Mathijsco12 mrt. 2023 - 12:53

@Willemd2, Dat is natuurlijk niet waar. Bill Clinton verwoordde het ooit treffend: 'Little Country, big foot steps'. Nederland is een van de grootste agriculturele producenten ter wereld. Op het gebied van agriculturele innovatie volgens mij zelfs DE grootste speler ter wereld. En dat niet alleen: we trekken wereldwijd ook nog eens in behoorlijk wat sectoren aan de spreekwoordelijke touwtjes: qua logistiek, qua technische innovatie, qua financiering. JUIST omdat wij die positie hebben, zouden wij een behoorlijk grote rol kunnen spelen bij globale verduurzaming, en het zelfs tot een van onze nationale export-producten kunnen maken. Maar dan moet je natuurlijk wel de handen ineen slaan, en niet een halve oorlog gaan ontketenen met je eigen boeren.

Willem D2
Willem D212 mrt. 2023 - 14:03

Yun, Je bedoelt die beroemde voortrekkersrol van Nederland? Bill Clinton was een hele goede president, maar ook eentje die heel goed wist wat hij moest zeggen om populair te zijn. Wij zijn qua landbouw innovatie de top, maar er valt weinig te innoveren als al onze boeren verjaagd zijn.

Yun99
Yun9912 mrt. 2023 - 14:37

@Willem D2, Dat was een bericht van Mathijsco, waar hij op mag reageren. Mijn tegenwerping was een andere.

Willem D2
Willem D212 mrt. 2023 - 17:12

Yun sorry reageerde idd niet op jou.

AltijdRechtsHouden
AltijdRechtsHouden12 mrt. 2023 - 10:47

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 mrt. 2023 - 12:30

Ik zit even te denken. Is dit nu een reactie op mijn column? Volgens mij gaat mijn column over hoe het gaat na de verkiezingen met de BBB en niet over een of andere oorspronkelijke bevolking. Heeft u het over de Batavieren?

AltijdRechtsHouden
AltijdRechtsHouden12 mrt. 2023 - 16:00

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

pahan
pahan12 mrt. 2023 - 10:42

Helemaal eens met het artikel. Maar de teerling is geworpen zoals dat heet, en we gaan kijken of en zo ja waar het schip der staat strandt. Ik merk in mijn omgeving heel veel steun voor BBB, maar ook terughoudendheid om de in het stuk beschreven redenen. Ik denk dat veel mensen pas in het stemhokje gaan beslissen, en dan kan het twee kanten op vallen. Partijen past nu terughoudendheid, een grote aanval kan zomaar tot overweldigende steun leiden, omdat we onze zittende pappenheimers natuurlijk kennen. Dan maar wat anders.

Mathijsco
Mathijsco12 mrt. 2023 - 10:14

Ik heb niet veel op met Geert Wilders, maar in 1 ding moet ik hem toch gelijk geven: Nederland moet eens wat harder met de vuist op tafel slaan in Brussel. Het 'braafste jongetje van de klas' imago wat 'we' hier graag in stand houden, maakt dat er inderdaad weinig anders opzit dan braaf te volgen wat er vanuit Brussel wordt gedicteerd. Andere landen (niet in de laatste plaats Europese roergangers Frankrijk en Duitsland) gaan daar toch anders mee om, en durven waar nodig zichzelf zo nu en dan even boven Brussel te plaatsen. Als BBB slim is volgt ze wat dat aangaat het voorbeeld van de andere Europese landen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 12 mrt. 2023 - 11:52

"Het 'braafste jongetje van de klas' imago wat 'we' hier graag in stand houden, maakt dat er inderdaad weinig anders opzit dan braaf te volgen wat er vanuit Brussel wordt gedicteerd." Helaas voor deze schrijvert heeft Brussel al lang in de gaten dat Nederland zich dan wel graag voordoet als het braafste jongetje maar dat dat slechts uiterlijk vertoon is. In werkelijkheid horen we bij de viespeuken in de klas

Marcmokum
Marcmokum12 mrt. 2023 - 10:07

Angst bij GL dat na woensdag zij niet meer de reddingsboei zijn voor Rutte cs en dan ga je je opponent bagatelliseren. Zo doorzichtig.

4 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem12 mrt. 2023 - 11:02

Dat doet links altijd, nooit zelfreflectie toepassen en afvragen van: waarom laat de kiezer ons massaal vallen? Waarom zijn wij moeten 'fuseren' met andere partijen.

E w T
E w T12 mrt. 2023 - 13:15

Geen probleem. Dat komt omdat wolk links meent dat ze het weer opnieuw/beter moeten uitleggen wanneer ze de kiezer niet mee krijgen. Blijkbaar komt het nooit in die wolk hoofden op dat de kiezer geen domoor is maar wat anders met de maatschappij wil dan de wolk inclusief D66. Stem 15 maart ECHT links. Dit is natuurlijk geen stem advies hè.

BrotherV
BrotherV12 mrt. 2023 - 14:45

projectie....

Rob12342
Rob1234212 mrt. 2023 - 16:37

Nou Broher, Als ik naar de peilingen kijk wordt het gelukkig niet echt wat met GL/PvdA. Dat kan ook niet qua achterban. Deze fusie is water en olie proberen te mengen hoezeer Kuiken en Klaver ook naar elkaar blijven lachen

Juppé🎗
Juppé🎗12 mrt. 2023 - 10:03

Geheel mee eens. Daar komen (gelukkig) de EU afspraken nog bovenop. Ook heeft de BBB een pretpakket dat de SP niet zou misstaan. Weliswaar niet provinciaal maar wel landelijk. Dat hebben ze maar niet door het CPB door laten rekenen op haalbaarheid en gevolgen. Logisch want een kind dat de rekentoets kan maken ziet dat dat niet klopt. Toch is een groot aantal stemmen voor BBB heel zorgwekkend, want PVV, JA21, Forum etc. moet je daar nog bij optellen en de problemen zullen toch minimaal op een consistente wijze moeten worden aangepakt. Daar hebben die mensen dus kennelijk geen zin in. Eigen verantwoordelijkheid is van hen niet te verwachten. Medewerking voor een collectieve aanpak alleen als ze er zelf beter van worden. We hebben het over zeker 30 procent.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2023 - 11:12

BBB kan noodzakelijke maatregelen traineren.

Juppé🎗
Juppé🎗12 mrt. 2023 - 11:41

« BBB kan noodzakelijke maatregelen traineren.« …….dat verwacht ik ook en in alle hevigheid, Danielle.

Willem D2
Willem D212 mrt. 2023 - 17:14

Juppé, waar maak je je druk om je woont toch in Frankrijk dat zo’n beetje leeft van de landbouw- en visserijsubsidies?

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout12 mrt. 2023 - 9:48

Beweging. Bewegen is hip! De overheid spoort de ongezonde consumptieburger aan tot meer dagelijkse bewéging. Stedelijke gemeenten laten de burger thans betalen per klépbeweging voor hun digitaal te openen vuilstortcontainer. En de provincies manen tot adequate verkeersbewégingen middels kostbare opwaardering van de regionale infrastructuur. De commerciële tv programmeert een emocultuur in dagelijkse kijkkost opdat men tot tranen toe wordt bewógen door andermans leed. Zo hebben we dan nu eindelijk na 78 jaar wachten weer een nieuwe nationaal-populistische politieke Bewéging: De BBB! De Boer Burger Beweging! Wat ambtelijk en politiek den Haag ertoe moet bewégen reeds bekrachtigde stikstofplannen van tafel te vegen. Daar is de milieubeweging niet blij mee mee. En de antikernenergiebeweging maakt zich op voor hernieuwd protest tegen de nucleaire lobby -zeg maar hobby- van dicterend réchts, dat bewégingsvrijheid van andersdenkenden in dezen wil reduceren tot immobiliteit. Wat beweegt het? Het moet welhaast angst voor de democratie zijn.

4 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 mrt. 2023 - 10:13

@Hannes Achterhout Dank u voor deze rake analyse.

Tuck'R
Tuck'R12 mrt. 2023 - 11:33

Heb je er iets van begrepen dan. Knap!

Olav Meijer
Olav Meijer12 mrt. 2023 - 12:13

@ Hannes Achterhout: [Zo hebben we dan nu eindelijk na 78 jaar wachten weer een nieuwe nationaal-populistische politieke Bewéging: De BBB!] Wat mij betreft vallen de PVV en FvD ook onder deze noemer. Dus: 61 jaar na de Tweede Wereldoorlog.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2023 - 12:45

[Heb je er iets van begrepen .. ] Het is glashelder zij het ietwat ideosyncratisch geformuleerd.

itsme3
itsme312 mrt. 2023 - 9:41

Wow. Ik heb zelden zoveel wishfull thinking bij elkaar gezien. Het is uiteraard überhaupt afwachten ofdat de partij een beetje stabiel is, maar het ziet er wel naar uit dat ze behoorlijk wat zand in de de linkse raderen kan strooien. Daar vanaf gezien, volgens de laatste voorspellingen, krijgt het kabinet samen met GroenLinks en PvdA geen meerderheid in de tweede kamer, hetgeen betekent dat links voor de komende vier jaar is uitgeschakeld. Zelfs als bbb uit elkaar zou vallen.

5 Reacties
Sam V
Sam V12 mrt. 2023 - 10:04

U zult Eerste Kamer bedoelen, maar inderdaad lijkt het nog niet echt beter te worden voor de linkse wolk en hun VVD/D66 metgezellen. Het voordeel voor deze partijen is dan wel weer de lage opkomst.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 mrt. 2023 - 10:09

Ik zit even met verbazing te lezen wat u opschrijft. Gaat deze reactie wel over mijn column? Heb iets gemist? Zijn er 2e kamerverkiezingen? In dat geval heb ik de verkeerde lijsten in de brievenbus gekregen.....

Jan Wijn
Jan Wijn12 mrt. 2023 - 10:36

Ben maar blij dat ook mensen die domme reacties plaatsen hun stemrecht behouden. U weet blijkbaar niet waarvoor u woensdag naar de stembus gaat, ut itsme wat.

Olav Meijer
Olav Meijer12 mrt. 2023 - 11:17

@ itsme3: [.....krijgt het kabinet samen met GroenLinks en PvdA geen meerderheid in de tweede kamer, hetgeen betekent dat links voor de komende vier jaar is uitgeschakeld.] Een beetje moeilijk hè, waarover het nu allemaal gaat. En daardoor maar je eigen "whishful thinking" projecteren op anderen.

itsme3
itsme312 mrt. 2023 - 22:27

@sam v Oops. Inderdaad. Ik bedoel de eerste kamer.