Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Winnaar Pulitzerprijs: Ik ben hier illegaal

  •  
23-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Jose_Antonio_Vargas_CampusProgress_300.jpg
Journalist José Antonio Vargas maakt zijn verblijsstatus bekend om een impuls te geven aan wetsvoorstel dat illegale jongeren die studie afmaken verblijfsrecht geeft in de VS
Een bekende journalist in de Verenigde Staten, onder meer winnaar van de prestigieuse Pulitzerprize, publiceerde woensdag een verhaal op de website van The New York Times waarin hij toegeeft dat zijn identiteitspapieren vals zijn en dat hij dus illegaal in Amerika is. Dat meldt onder ander Trouw donderdag.
De van oorsprong Filipijnse José Antonio Vargas kwam in 1993 als twaafljarige naar de VS, zo meldt Trouw. Hij werkte zelf voor The New York Times en won in 2008 de Pulitzer Prijs voor zijn werk over de schietpartij op de Virginia Tech school voor The Washington Post. Vargas ontdenkte op zijn zestiende, toen hij zijn rijbewijs wilde aanvragen, dat zijn identiteitspapieren vals waren. In The New York Times beschrijft hij hoe het hem is gelukt om met illegale documenten zo ver te komen en hoe hij dit heeft beleefd:
Ik leef de American Dream. Maar toch blijf ik een illegale immigrant. Ik ben het zat om te moeten rennen. Ik ben moe. Ik wil dit leven niet meer
Naast persoonlijke motieven was ook het huidige migrantendebat in de VS reden voor Vargas om zijn verblijfsstatus bekend te maken. Zowel in het artikel als in een interview met de zender ABC gisteren zei Vargas dat hij met zijn verhaal een positieve impuls wil geven aan de DreamAct, een wetsvoorstel waardoor illegale jongeren die een universitaire studie afmaken of in het leger zitten het Amerikaans burgerschap kunnen verkrijgen.
Bij The New York Times: My life as an undocumented immigrant
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

ErnsTT2
ErnsTT223 jun. 2011 - 10:28

Wat een HELD ! EN wat een bagger zal ie nu over zich heenkrijgen van vrijgesproken haatzaaiers :-(

[verwijderd]
[verwijderd]23 jun. 2011 - 10:28

Keihard aanpakken. Eerst de bak in wegens vervalsing van documenten, maximale straf, en dan terug sturen. Natuurlijk, bezittingen in beslag nemen en Pulitzer terug geven. Geen uitzonderingen meer (tenzij de VARA er een documentaire van maakt en de fouteonderbuik gevoelens mogelijk kiezers kost)

1 Reactie
eeweew
eeweew23 jun. 2011 - 10:28

[/sarcasm] ???

sanguei2
sanguei223 jun. 2011 - 10:28

Hartverwarmend hoe de gemeenteambtenaar in de VS die zijn identiteitskaart controleert, die teruggeeft met de waarschuwing dat hij vals is, en hij maar beter niet terug kan komen. En uiteindelijk kan hij gewoon de universiteit afmaken. Dat zie ik in Nederland niet gebeuren. Iets vergelijkbaars zie je in Italië, Spanje en Frankrijk. Die landen hebben al sinds mensenheugenis een legitimatieplicht, terwijl er in praktijk nauwelijks naar gevraagd wordt. In Nederland werkt de plicht gewoon niet hetzelfde: Nederlanders willen dat pasje ook voortdurend zien en copiëren.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen23 jun. 2011 - 10:28

Sankwee Wu dank je voor het bekrompen repressieve beeld van Nederland. Het is inderdaad zo dat Nederland minder vrij blijkt als en flink aantal landen om ons heen. Jammer, maar waar.