Wime (22) uit Angola mag voorlopig blijven
• 02-10-2013
• leestijd 2 minuten
Vandaag vrijlating uit uitzetcentrum... Nog geen definitieve zekerheid... Te oud voor Kinderpardon... GroenLinks wil regels verruimen... Actie gaat door...
De 22-jarige Wime Dumingos mag voorlopig in Nederland blijven. De Angelose jongen uit Meerssen, die al vanaf zijn tiende in Nederland woont, zou vrijdag worden uitgezet. Hij mag nu in afwachting van de beslissing in zijn bezwaarzaak in Nederland blijven. Dat heeft staatssecretaris Teeven besloten. Wime wordt ook meteen vrijgelaten uit het detentiecentrum in Rotterdam, waar hij sinds een aantal weken vastzit.
De bewindsman heeft Wime de gelegenheid gegeven om de beslissing in zijn bezwaarzaak in Nederland af te wachten. Dat betekent ook dat de bewaring van Wime woensdag nog wordt opgeheven en hij op vrije voeten komt. Daarvoor in de plaats krijgt hij wel een meldplicht, totdat er definitief is beslist. Die beslissing kan zowel negatief als positief uitpakken. Ze kan 19 weken op zich laten wachten.
Wime kwam op zijn 10e alleen vanuit Angola naar Nederland. Hij wilde een beroep doen op het Kinderpardon, maar daar was hij net een half jaar te oud voor. Een aantal oppositiepartijen in de Tweede Kamer heeft zich hard gemaakt voor zijn zaak. Wime is volgens kinderrechtenorganisaties een voorbeeld van de te stikte regels van het Kinderpardon. Hij woont al 12 jaar in Nederland, maar hij mag volgens de regels niet blijven, omdat hij, toen het Kinderpardon in werking trad, ouder dan 21 jaar was.
GroenLinks dient daarom donderdag een motie in om de pardonregeling te verruimen. Vreemdelingen die ouder zijn dan 21 maar voor hun 13de asiel hebben aangevraagd, komen dan ook in aanmerking. Het zou om enkele tientallen jongeren gaan, onder wie dus Wime. De partij wil donderdag meteen uitsluitsel, mede met het oog op zijn zaak.
Juist vandaag heeft Defence for Children in Den Haag een
actie gepland voor Wime. Die actie gaat gewoon door, laat de organisatie weten, want Wime heeft nog steeds geen definitieve verblijfsvergunning. Aan de actie doen ook Amnesty International en VluchtelingenWerk mee. De actievoerders wijzen er op dat Wime langer in Nederland is dan de meeste kinderer die wél een vergunning krijgen op basis van het Kinderpardon. Daar om stellen zij: Wime hoort hier!
Vorige week bleek dat het huidige kinderpardon 620 kinderen een verblijfsvergunning heeft opgeleverd en nog eens 690 gezinsleden van deze kinderen.