Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wim Kok: 'Dit kabinet had er nooit mogen komen'

  •  
11-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
562 keer bekeken
  •  
kok
CiHURWWVAAAEi5V

© foto: @ProDemos

Oud-premier Wim Kok (PvdA) die twee Paarse kabinetten (PvdA-VVD-D66) leidde, stelt dat het huidige kabinet van VVD-PvdA er nooit had mogen komen. De basis van het kabinet is te smal voor de ingrijpende hervormingen die deze coalitie door heeft gevoerd en bovendien was vanaf het begin duidelijk dat er geen meerderheid in de Eerste Kamer was. Volgens Kok had een derde partij toegevoegd moeten worden, waarbij hij als opties D66, CDA of SP noemt. De oud-premier uitte zijn kritiek tijdens een Politiek Café van ProDemos in Den Haag.
Kok, die werd geïnterviewd door Clairy Polak, ging ook in op zijn roemruchtige Den Uyllezing uit 1995 waarin hij zei dat de “ideologische veren” afgeschud moesten worden. Dat wordt Kok nog steeds nagedragen, zelfs internationaal zoals vorige maand in het prestigieuze magazine The New Yorker. Volgens de voormalige PvdA-leider barstte de kritiek op die visie pas zeven jaar na de speech los. In 2002 leed de PvdA fors verlies door de razendsnelle opkomst van Pim Fortuyn.
Die lezing werd overigens geschreven door oud-burgemeester van Rotterdam Bram Peper en naar verluidt is de term ‘ideologische veren’ hem ingefluisterd door zijn toenmalige levenspartner en VVD-kopstuk Neelie Kroes.
Nu pleit Kok, net als andere PvdA-prominenten als Wouter Bos , juist voor meer samenwerking op links. De mogelijkheden daartoe moeten volgens hem zorgvuldig onderzocht worden. De woorden van Kok sluiten aan bij de groeiende kritiek op de gretigheid waarmee Diederik Samsom in 2012 samenwerking met de VVD zocht en andere partijen als de SP negeerde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.