Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wim Kieft: drank en dwangstoornis

  •  
25-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
709 keer bekeken
  •  
5967170298_43a97649e0_k

© cc-foto: Emre Kanik

Onder bijna iedere verslaving liggen vaak nog andere psychische problemen verborgen, zoals depressie of angstklachten
Over ‘Kieft’, een mega-bestseller van een aantal jaren terug, was ik persoonlijk niet zo enthousiast. Noem het beroepsdeformatie, maar het gevoel dat de hoofdpersoon nog niet klaar was met zijn verslaving hinderde me. Ik denk dat veel lezers dat ook voelden, en dat daarin de belangrijkste verklaring ligt voor alle vragen aan schrijver Michel van Egmond over de gesteldheid van Wim Kieft. ‘Hoe is het nu met hem?’ impliceerde bezorgdheid. Twijfel ook aan de duurzaamheid van de vooruitgang die in het boek beschreven werd. Geen cocaïne meer, maar wel witte wijn?
Pas nu las ik het vorig jaar verschenen vervolg, De Terugkeer, en dat boek beviel me veel meer. De hoofdpersoon ontkent zijn alcoholprobleem een paar jaar verder niet meer, maar gaat er voor staan. Hij maakt het invoelbaar voor de lezer dat een klein slokje wijn drinken echt levensgevaarlijk kan zijn.
Wat het boek echt meerwaarde geeft is de dwangstoornis die Kieft ook nog blijkt te hebben als hij geheel gestopt is met gebruik van alcohol. Onder bijna iedere verslaving liggen vaak nog andere psychische problemen verborgen, zoals depressie of angstklachten.
De nuchtere Wim Kieft lijdt aan dwanghandelingen. Hij heeft een ‘obsessive compulsive disorder’ ofwel OCD. En ontdekt dit eigenlijk bij toeval, door een ontmoeting met psychiater Menno Oosterhoff. Oosterhoff is een expert op het terrein van de dwangstoornis én hij heeft het zelf ook (en hij dronk een tijdlang ook teveel…). Kieft leest ‘Vals alarm’, het boek van de psychiater en herkent zichzelf. En: zoekt professionele hulp.
Iedere professional in de verslavingszorg zou ‘De Terugkeer’ moeten lezen en het aanbevelen bij iedereen die hij/zij probeert te helpen. Het is een tijdloos boek over een complexe ziekte…
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Oki Doki
Oki Doki26 jul. 2020 - 18:26

Vroeger gebruikte ik van alles, ik rookte, shag en wiet (bijna iedere dag) en dronk alcohol in het weekend, ook nam ik zo nu en dan MDMA. Ik ben overal mee gestopt en nu heb ik een ernstige vorm van schizofrenie, ik heb last van de meest afschuwelijke stemmen die me 's nachts wakker houden. Soms denk ik ook wel dat dat gekomen is omdat ik gestopt ben met alle middelen zoals het roken. Ik vraag me weleens af of het beter geweest zou zijn als ik gewoon door was gegaan met roken in ieder geval, omdat ik toen ik nog rookte geen last had van stemmen. Maar de psychische problemen kunnen ook ontstaan zijn door het middelen gebruik, als ik er nooit aan begonnen was dan zou ik misschien geen psychoses gehad hebben. Ik had geen psychoses toen ik begon met roken.

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens27 jul. 2020 - 11:25

Hou je taai, Oki!

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jul. 2020 - 12:34

Kan ook met je leeftijd te maken hebben. Psychoses beginnen vaak rond je 17-18e jaar dacht ik! Soms nog veel later en is er eerst een dwangstoornis die (afgeleerd) vervolgens overgaat in dwanggedachten in de vorm van stemmen en beelden zoals de persoon die ik ken het noemt. Bij sommigen helpen medicijnen heel goed bij anderen minder en het kan ook veranderen met de leeftijd. Ik kan alleen maar zeggen dat ik blij ben dat niet te hebben, het is een moeilijk leven met vallen en opstaan en vooral doorgaan en afleiding zoeken voor zover dat lukt en goede hulp. Het slechtste wat je nu kunt doen is de schuld bij jezelf zoeken, dat helpt je in dit geval niet lijkt me. Je bent sterk in mijn ogen als je een verslaving overwint laat staan zoveel 'verslavingen' overwonnen hebt. Veel bewondering voor mensen zoals jij. Sterkte! Ik hoop dat je de juiste hulp hebt! Ik weet het klinkt cliché maar ik meen het uit de grond van mijn hart.

Oki Doki
Oki Doki27 jul. 2020 - 15:24

Eric Minnens en Minoes&tuin Dank je, bedankt voor de steun.

Handige harry
Handige harry25 jul. 2020 - 20:10

Ik wou dat mijn vrouw dat in bed had ????

3 Reacties
marcelhermus
marcelhermus25 jul. 2020 - 23:18

denk dat je dan wel schrale plekken krijgt.

Bert de Vries
Bert de Vries26 jul. 2020 - 7:52

Afgaand op de reacties hieronder moet je constateren dat OCD angst-bepaald is. Dank God op je blote knieën, duizend maal, voor je gaat slapen voor de blijmoedigheid waarmee je vrouw is gezegend.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jul. 2020 - 12:18

Dan hoop ik niet dat ze smetvrees heeft!

Eric Minnens
Eric Minnens25 jul. 2020 - 17:12

Zo heb ik eens in een boekhandel gewerkt. De boekhandelaar sloot de zaak 's avonds af middels 3 sloten in de deur, boven, midden, onder. Als hij daarmee klaar was, controleerde hij de drie sloten nog eens, om vervolgens even flink aan de deur te rammelen of die wel echt goed op slot zat. Liep je even met hem op, dan kon hij na 100 meter plots op zijn schreden terugkeren om opnieuw de sloten te gaan controleren en nogmaals even flink aan de deur te rammelen. Zo heb ik geleerd wat obsessief compulsief gedrag is.

1 Reactie
jantje
jantje25 jul. 2020 - 18:39

Dat is voor mij heel herkenbaar. .Mijn man controleerde ook wel vier keer alle knoppen van het gasstel. Ook als ik allang het hoofdkraantje achter de kooktoestel dicht had gedraaid.. We gingen een keer op vakantie en we waren al 25 km van huis, draaide hij de auto mét caravan er achter rechtsomkeer en ging thuis nog een keer alles controleren. In de auto zelf net zo, hand aan knopje-handrem-schakelpookje-slot.. en dat zo'n zes keer.. Want hij moest zeker weten dat het goed was.