Joop

Willy moet op cursus speechen

  •  
30-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Een koningshuis dat zich zo nadrukkelijk op facebook beweegt en zo bezig is met zijn imago, moet juist bezig zijn met het imago van zijn voorman
Afgelopen maandag zat ik als vanouds voor de buis gekluisterd. Koningsdag werd gevierd en als voorzichtig monarchist was ik nieuwsgierig hoe Willem-Alexander invulling zou geven aan de viering van zijn verjaardag. Vooraf waren er geruchten genoeg: koningsdag moest minder oubollig worden en, bovendien, veiliger dan voorgaande edities. Kortom, het zou een spannende dag worden. Hoe had het koningshuis nagedacht over de koningsdag 2.0? Wat waren noviteiten? En, ook belangrijk, hoe werd op koningsdag geschaafd aan het imago van het koningshuis en de koning?
Onze koning kan niet speechen. En daar moet nu echt verandering in komen.
Na de perfecte speech van de Dordrechtse burgemeester Arno Brok aan het einde van de viering – uit het hoofd, met emotie en rustig gesproken – was onze koning aan de beurt. Licht gespannen ging hij staan en sprak op staccato toon met telkens dezelfde brede armgebaren een paar ingestudeerde zinnen uit. Bij het persmomentje eerder op de dag, nota bene door hem zelf aan het programma toegevoegd, was het zo mogelijk nog erger. Willem-Alexander liep bijna meteen vast in zijn antwoord. Al na een paar zinnen begrepen we niets meer van wat onze koning eigenlijk wilde vertellen. Toch bijzonder: want die twee publieke optredens hadden van grote waarde kunnen zijn voor het imago van onze koning en zijn koningshuis. Dat werden ze echter niet.
Als Willem-Alexander koningsdag moderner wil maken moet hij wat doen aan zijn publieke optredens en zijn spreken in het openbaar. Een modern koningshuis vraagt om een moderne vorst die uit het hoofd en vanuit zijn hart zijn volk kan toespreken. Dat vraagt om een optreden zonder gekke lichaamstaal, rare intonaties en verhaspelde zinnen. We willen een koning zien die ons kan raken. 
Lijkt me veel beter.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Brauswasser
Brauswasser30 apr. 2015 - 14:33

Willem-Alexander houdt het kort en krachtig. Als ik ergens van baal dan zijn dat die lang draderige vermoeiende speeches, waar veel Burgemeesters goed in zijn.

Meta Foor
Meta Foor30 apr. 2015 - 14:33

ik heb liever dat de koning puur is met eigen onhandigheid , dan dat Willem de gladjanus truukjes van Rutte (grijnswijs) of Samsom (ralelleuter) leert van marketing en PR buro's. Juist dat is de kracht van het koningshuis. Dat Maxima zich urenlang laat schminken en aankleden heeft weer een andere charme. Houden zo dus (hij moet alleen nog stoppen met roken)

TruusBeek
TruusBeek30 apr. 2015 - 14:33

Authentiek, houden zo.We zitten niet te wachten op gladde praatjes.

Armagaddon
Armagaddon30 apr. 2015 - 14:33

>>> Citaat: Onze koning kan niet speechen. En daar moet nu echt verandering in komen. >>> SO WHAT....???? >>> Beter dat en te vertrouwen, dan de gladde holle retoriek van de gespleten tong van onze(??) Mark Rutte...!!!.... zoals koop toch eens...allochtonen moeten zich invechten..

TruusBeek
TruusBeek30 apr. 2015 - 14:33

Piet Maneo, do 30 april 2015 22:58 Reageer op Piet Piet "Hij moet gewoon 2 draagbare teleprompters hebben zoals Obama. Dan hoeft hij het niet uit zijn hoofd te doen."" Nu begrijp ik Obama's lange pauzes tussen de zinnen.

Bernie2
Bernie230 apr. 2015 - 14:33

Willem A. leren speechen? Welnee joh. In acht genomen dat Nederland vooral een TROS-klapvee volk is kan de goegemeente daar heel best mee uit de voeten. "Dit is de speech dat je wist die komen zou." Voor echte sprekers (hebben we ook Marc) luisteren we bijvoorbeeld naar Thomas von der Dunk, Gerdi Verbeet, Bram van Ojik en veel meer welbespraakte- en weldenkende medeburgers.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 apr. 2015 - 14:33

Dat je als politiek actief persoon iets vind over de koning, en een suggestie aandraagt ter verbetering van zijn functioneren, prima. Maar waarom nu in 's Hemelsnaam een mens met een naam Willem-Alexander aanspreken als Willy? Ik weet wel, het gebeurt veel, maar van een politiek actief persoon verwacht je wat minder denigrerend gedrag dan van een doorsnee radio-dj of zo.

MollySweet
MollySweet30 apr. 2015 - 14:33

Laten we beginnen met zijn uitspraak. Hij praat als een derderangs-soapacteur. De letters 'V' en 'Z' bestaan niet in zijn wereld: dat zijn de 'fee' en de 'set'. Om nog maar te zwijgen over zijn tenenkrommende 'R' en andere kromme uitspraak.

OlavM
OlavM30 apr. 2015 - 14:33

Laat Willem-Alexander (alias Alex of Willy) gewoon maar zo veel mogelijk zichzelf blijven. Wat hebben we aan aalgladde, voorgeprogrammeerde, door communicatieadviseurs tien maal overgewassen mediapraatjes, waar kraak noch smaak aan is? Als hij glad gepolijst wordt blijft er -althans buitenshuis- weinig interessants meer over, denk ik. En b.v. de verlegen en stotterende Britse koning George VI (vader van Elizabeth) heeft ook als koning kunnen funtioneren. Beter is natuurlijk het koningschap helemaal af te schaffen vanwege het ondemocartische karakter ervan. Dan hoeven de betrokkenen ook niet meer in zo'n onmogelijk keurslijf te worden geduwd. Laten we Amalia van deze last bevrijden! Free Amalia!

Klerck
Klerck30 apr. 2015 - 14:33

Marc Newsome zegt 'Onze koning kan niet speechen'. Maar het is: onze koning mag niet speechen. Zodra het ook maar even inhoudelijk wordt is de eerste minister verantwoordelijk voor zijn uitspraken. En wat zien we dan: meteen bal in de Tweede Kamer door partijen die zich te profileren als republikeinen. Toen koningin Beatrix duidelijk in haar kerstboodschap afstand nam van Wilder's politiek, prees de journalistiek haar, maar doorgaans klapt de journalistiek gewoon mee met D66. Snoeien, kort houden en bek dicht. Voorbeeld: onze koning mag niet naar zijn eigen volk in Groningen want dat is politiek. Dat zit fout. Onze koningin ging wel naar het door orkaan Katrina getroffen eiland Sint Maarten. Off-topic: de politiek wilt dat onze OPV's en mijnenjagers ingezet worden voor Mare Nostrum in de Middellandse Zee. Voor het opvissen van vluchtelingen, maar het orkaanseizoen eist ook capaciteit van de Koninklijke Marine bij de bovenwindse eilanden. Daar denken GL en D66 niet aan. Daarnaast is de rol en de betrokkenheid van de koning op de politiek vrij recent, in het laatste jaar van koningin Beatrix, verminderd. We hebben zelf een lamme koning geschapen. Zoals het Zweedse koningshuis dat ook heeft. Dat mag alleen nog zwaaien naar het volk en glamour-fotoshoots doen. Sindsdien daalt haar populariteit met het jaar omdat de substantie is verloren gegaan.

1 Reactie
itsme3
itsme330 apr. 2015 - 14:33

"Marc Newsome zegt 'Onze koning kan niet speechen'. Maar het is: onze koning mag niet speechen. Zodra het ook maar even inhoudelijk wordt is de eerste minister verantwoordelijk voor zijn uitspraken. En wat zien we dan: meteen bal in de Tweede Kamer door partijen die zich te profileren als republikeinen. " Hij mag het misschien niet, maar hij kan het ook niet. Eerlijk gezegd, meer dan opzitten en pootje geven gaat hem uberhaupt boven het hoofd. Gelukkig hebben we Maxima nog, die wel hersens heeft.

[verwijderd]
[verwijderd]30 apr. 2015 - 14:33

Ach hou toch op. Ofwel je accepteert het erfelijk staatshoofdschap zoals het is ofwel je wordt Republikein en wenst het koningshuis met al zijn mankementen afgeschaft te zien. Dat het vigerend staatshoofd (whatever that may be) niet aan je verwachtingen voldoet betekend maar één ding: maak die keuze. Maar val dat jong niet lastig met allerlei eisen.

1 Reactie
Jaap Vos
Jaap Vos30 apr. 2015 - 14:33

we mogen wel zijn hele bestaan sponsoren ( salaris, kosten huishouding, etc) mogen we dan ook een paar eisen hebben misschien voor de middeleeuwse poppenkast........ & Ja, ik ben overtuigd Republikein, ik wil een gekozen echte leider die echt verantwoordelijk is voor zijn daden & dat is deze dure marionet niet.......