Joop

Willen we naar het Malieveld...

  •  
27-12-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Onderhandelen helpt, maar actievoeren ook... wie doet mee en bedenkt een nieuw idee voor actie om de zorg te redden?
Het kabinet houdt rekening met de Tweede Kamer. Het kabinet houdt rekening met de Eerste Kamer. Maar houdt het kabinet ook rekening met de mensen in het land? Als je het mij vraagt: te weinig. Hoe gaan we dat veranderen? Er zit maar een ding op: actie. En daar hebben we elkaar voor nodig. (Als je niet de hele tekst leest, lees dan in ieder geval de laatste twee alinea’s!)
Dinsdagmiddag 16 december. De Eerste Kamer verwijst de omstreden zorgwet van Schippers naar de prullenmand. De senatoren nemen de enorme kritiek op de groeiende macht van de verzekeraars ter harte. Maar wat heeft de Eerste Kamerleden ervan overtuigd dat deze wet een brug te ver was? Waren het de kritische krantenartikelen over de tweedeling in de zorg? Waren het de twitteraars? De lobbyisten? Waren het de argumenten van 70 (!) maatschappelijke organisaties, waaronder de vakbond, die kort voor de wetsbehandeling een petitie overhandigden aan de Eerste Kamer?
Wat de overtuigende stem was zullen we nooit weten. Maar één ding is duidelijk: als de kritiek niet was geuit, dan was de wet gewoon aangenomen. Dan zaten we nu opgescheept met een zorgstelsel waarbij de ‘vazallen van het grootkapitaal’ (citaat Youp van ’t Hek) zoals D66’er Van Boxtel, hun vingers nóg meer aflikken en waar mensen die maar nauwelijks hun verzekeringspremie kunnen betalen, de dupe van zijn. 16 december was dus een gouden dag voor de democratie.
Maar vergis je niet. Want je zou denken dat Schippers en consorten na de 16e hun hoofden wel even uit een raampje van het Binnenhof zouden steken om te horen wat het land vindt van de zorgwet. Maar nee. Met man en macht bedenkt het Kabinet-Rutte trucs om de zorgwet alsnog door het parlement te loodsen. Oh ja, en dan halen de politici het ook nog in hun hoofd om de wet om teveel-verdieners in de zorg ietsje minder te laten verdienen, voor komend jaar juist níet in te voeren. Triest.
Conclusie: wij met zijn allen moeten voor onszelf blijven opkomen. U en ik, samen met onze collega’s, onze vrienden en onze familie. Hoe harder wij van ons laten horen, hoe meer wij onze krachten bundelen, hoe sterker we staan.
Lezers van Joop.nl: hoe gaan we deze wet tegenhouden? Twittervrienden, Facebookvrienden: hoe gaan we ervoor zorgen dat er keuzes gemaakt worden die wél goed zijn voor de zorg? Met tweets?
Prima! Naar het Malieveld? Ook goed! Met een petitie? Ik doe mee! Vergeet niet dat de acties van zorgmedewerkers de afgelopen jaren echt al veel hebben opgeleverd: een betere cao, behoud van zorgbanen die als gevolg van het kabinetsplan geschrapt zouden worden. Actie voeren helpt. En natuurlijk: onderhandelen ook. Want uiteindelijk maken we in Nederland alle afspraken aan de onderhandelingstafel.
De vakbond laat van zich horen. En dat blijven we doen. Red de zorg! Doe je mee met onze actie – heb je goede ideeën hoe we samen nóg sterker staan – meld dat dan op Twitter met hashtag #zorgactie.

Meer over:

opinie, economie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (55)

JoopSchouten2014
JoopSchouten201427 dec. 2014 - 12:46

De huidige vakbonden zijn deel van het probleem. Actievoeren helpt niet meer. Het ledenaantal is schandalig laag. Vorm de vakbonden om tot één volksbeweging met een transparante directe democratische beleidsvoering.

MarjoleinS2
MarjoleinS227 dec. 2014 - 12:46

Ik ben zeker voor actie, echter niet alleen geconcenteerd in Den Haag, maar zoek het voor de burger dichter bij huis zodat het voor meer mensen mogelijk is om er aan deel te nemen. Bv. verschillende demonstraties op één en dezelfde datum in een groot aantal grote steden. ik noem er een paar: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Middelburg, Breda, Den Bosch, Maastricht, Venlo, Nijmegen of Arnhem, Zwolle, Enschede, Assen, Groningen en Leeuwarden. Het vraagt de nodige organisatie, maar daarvoor zou een marketingplan opgezet moeten worden; ook zoveel mogelijk de media erbij betrekken. TV & Radio, Kranten & Social Media. Gecombineerd met een soort van crowdfunding o.a. bij drukkerijen voor stickers en pamfletten, etc... Het thema is Zorg, " ZORG voor ZORG " of iets dergelijks. Met een logo dat voor iedereen herkenbaar is. Het is belangrijk landelijk een sfeer van solidariteit en protest te creeën dat er grenzen zijn aan het ondermijnen van verdeeldheid om voor betaalbare zorg in aanmerking te komen. Laat mensen aan het woord komen die inmiddels de dupe zijn van de gevolgen van de onbetaalbaarheid van de zorg middels publicaties in dagbladen en tijdschriften, en documentaires op tv. En alle acties moeten zo gecoördineerd zijn dat het samenvalt als één massaal protest, met als finale de dag van de demonstratie in tal van grote steden.

lembeck
lembeck27 dec. 2014 - 12:46

Twitter. FaceBook. Ik haak af, Corrie. Sorry.

meijerlahn
meijerlahn27 dec. 2014 - 12:46

Ik hoop voor jou, Corrie en natuurlijk ook voor ons land, dat de lamlendige, twitterende en Facebookende Nederlander eens wakker wordt. Ik vrees dat dat een hele klus gaat worden.

Rode druppel
Rode druppel27 dec. 2014 - 12:46

Ach, de vakbond wordt actief. Vakbonden hebben welwillend meegewerkt aan de afbraak van ons sociale stelsel. Vakbonden zijn politiek onderdanig. CNV is CDA. FNV is PvdA met de griezel Heerts. ACTIE graag, maar niet georganiseerd door de vakbonden. U begrijpt, mijn vertrouwen is helemaal weg. Stop met polderen en laat de vakbond zich niet gebruiken als ALIBI voor a-sociale maatregelen.

johanversomeren
johanversomeren27 dec. 2014 - 12:46

malieveld? Nee dank je. Zeker niet op verzoek van de FNV, die mede bepalend is voor het beleid in het politieke landschap en dus ook het huidige politieke landschap. Verder lees ik zoals te doen gewoonlijk reacties over de facebook, twiiterende Nederlander die wakker moet worden (gaap). Ik heb een boodschap voor de mensen die deze reacties het www insturen. Niets staat jullie in de weg om actie te ondernemen. En kom niet met het excuus dat er weinig te beginnen valt met weinig mensen. Met zo'n reactie ben je precies hetzelfde als de facebookende twitterende Nederlander die je beticht van niet wakker zijn. Wellicht is de actie-bereidloosheid een teken dat we het in dit land door de bank genomen gewoon goed hebben

vriest
vriest27 dec. 2014 - 12:46

Alleen actie in DEN HAAG zal weinig effect hebben ,meer zo iets als in de landen rondom ons en in het zuiden van EUROPA gebeurd .Beginnend plaatselijk en dan verder over het hele land ,en niet eenmalig maar een hete lente .Al zal daar gewoon weinig van terechtkomen ,er word veel over gepraat maar weinig gedaan we mogen ons gaan schamen daarom trend .In heel de UNIE gaat men de straat op of laat op een andere manier van zich horen behalve hier ,wij lopen wat dat aan gaat achter .Vandaar dat dit kabinet en aanhang zich beslist niet druk maakt wat maakt het uit meer of minder zetels ,ze doen toch wat hun goed dunkt en hebben een grote minachting voor het NEDERLANDSE VOLK .Want dat moppert maar slikt alles .En zo niet is het voor ons slikken of stikken ,zo ver hebben wij het laten komen een nadenkertje voor de jaarwisseling .

Meta Foor
Meta Foor27 dec. 2014 - 12:46

haha , die mevrouw Corrie vd Brenk toch .... nou begrijp ik waarom FNV zo weinig leden heeft ; het Malieveld voor deze aktiviyteiten was misschien een doeltreffend middel in de 30-er jaren, maar we zitten ondertussen in 2015, waar we dit soort zaken door de politiek laten regelen als onze vertegenwoordigers. Dan moet je natuurlijk niet eerst je lidmaatschap vd PvdA opzeggen en daarn agaan kraaien dat we ''het niet pikken''. Dat je joep vh hek gaat citeren is grappig , maar slaat nergens op. De man is alleen maar lollig als je het cynisme van hem begrijpt en daar is het onderwerp - zorg- nou net niet geschikt voor ! doe dan een Van Duintje (bloemkolen...) of een andere snuiter (goor hihihihihi goor he hihihihi) kom op Jeugd ! neem het over van die bejaarde bestuurders !!

Woeki Hypo
Woeki Hypo27 dec. 2014 - 12:46

Willen we naar het Malieveld... Willen we naar de universiteiten ... We zijn een kennis maatschappij. Een kennis maatschappij waar de hogeropgeleiden, die leidinggevenden of managers worden, geen rekening meer (kunnen) houden met de gewone mensen *). Daar zien we arrogantie en morele corruptie als "competentie" van afgestudeerden van deze wetenschappelijke opleidingsinstituten. Maar het gaat niet alleen om bepaalde personen, het gaat ook om bepaalde structuren of systemen of wetenschappelijke theorieën. Dus om persoon en structuur. Deze arrogantie (macht) en morele corruptie (geld) wordt wetenschappelijk uitgedrukt in de neoliberale economie, een top wetenschap. Volgens het verdeel (macht) en heers (geld) principe, maximaal. M.a.w. hogeropgeleiden *) met het neoliberalisme als managersleer zijn incompetent om leiding te geven aan gewone mensen. Daarom moeten gewone mensen beschermd worden, protectie. Tegen deze hogeropgeleiden. Ik gebruik het woord "bescherming" extra om de neoliberalen verbaal te provoceren. Neoliberalen zijn volgens hun eigen wetenschap "jagers" (heers) die geen bescherming willen van hun prooi (verdeel). De wetenschappelijk opgeleide neoliberalen mogen best weten dat wij weten waar de neoliberalen mee bezig zijn, welke spelletjes zij spelen (speltheorie, economie), namelijk met maximale polarisatie in en radicalisering van een kennis maatschappij. Een idee (reactie) op een idee (actie), de neoliberale economie (elitair wetenschappelijk activisme): Dus volgens mij moet de vakbond haar aandacht anders gaan richten. Niet alleen op politici of werkgevers, maar ook op de wetenschap en de consultants (wetenschappelijk opgeleide adviseurs). Laat de wetenschap weten dat zij *) tegenwoordig aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: *) Sommigen uitgezonderd.

Kilted
Kilted27 dec. 2014 - 12:46

De huidige Nederlander lijkt/blijkt niet zo actievoerderig te zijn. We lijken terug te vallen op een jaren '50-achtige vertrutting, maar de jaren '60 sloegen in NL daarom eens zo hard toe. Het moet eerst nog veel verder uit de hand lopen voordat het Malieveld weer vol zal staan. Maar dan is de vraag of bepaalde zaken nog te repareren zijn. Het eigenlijk net als met het Britse spoorwegnet. Eind jaren '60, begin jaren '70 zwaar gesaneerd. Destijds (deels) terecht maar vaak ook doorgeschoten. Nu 40-50 jaar later wordt er heel anders tegenaan gekeken en worden hier en daar weer oude lijnen heraangelegd. Maar vaak gaat dat gewoon niet meer omdat oude tracés allang zijn volgebouwd, of omgebouwd zijn naar andere verkeersstromen. De weg terug blijkt vaak (te) kostbaar. Analoog daaraan zullen we ons moeten realiseren dat ook als we straks in het stemhokje tot inkeer komen de mogelijkheden ‘de schade’ t e herstellen beperkt zullen zijn. Over het algemeen geldt dat politieke beslissingen uit het verleden vaak moeilijk zijn terug te draaien.

rbakels
rbakels27 dec. 2014 - 12:46

Het zou meer helpen als ze een compleet andere opzet van de gezondheidszorg zouden verzinnen die wel tot fe gewenste kostenbeheersing leidt. Protest zonder concreet alyernatief is zinloos vandalisme.

Zjenny
Zjenny27 dec. 2014 - 12:46

Burgerlijke ongehoorzaamheid...Weiger 1 jaar belasting te betalen. Maar 1 keer..maar wel met voldoende mensen. De reden om geen belasting te betalen is ; gewetensbezwaren vanwege de schending van de mensenrechten.

3 Reacties
boosje
boosje27 dec. 2014 - 12:46

Hele goeie! Naast het principieel weigeren van belasting betalen zou je ook kunnen overwegen om naast het gereserveerde belastinggeld (opzij zetten! Je zult het toch eens moeten betalen!) ook de zorgpremie massaal één jaar niet te betalen. Maar dan moet je dat inderdaad met heel veel mensen tegelijk doen onder vermelding van hetzelfde argument, namelijk dat je als 'klant' niet tevreden bent en dus je betalingen staakt. We moeten dan wel met zodanige aantallen hetzelfde doen, zodat het duidelijk is dat het geen zin heeft om er het wanbetalerssysteem met de boete op los te laten. Die boete gaan we sowieso natuurlijk niet betalen, want het is op zich al belachelijk dat je een boete krijgt als je geen premie kunt betalen.

arjenZH
arjenZH27 dec. 2014 - 12:46

Lijkt me niet verstandig, nu de demonstranten vooral voor de belangen van de laagste inkomens en uitkeringsgerechtigden op willen komen. Dat zijn namelijk precies de groepen die per saldo belastinggeld ontvangen, niet betalen.

pietdeg2
pietdeg227 dec. 2014 - 12:46

"Weiger 1 jaar belasting te betalen" Strak plan. Jammer voor de mensen die het niet een jaartje zonder belastinggeld uit kunnen houden, maar daarna is het in ieder geval afgelopen met hun geklaag.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst127 dec. 2014 - 12:46

Als je op het Malieveld gaat staan, word je vierkant uitgelachen. Maak om te beginnen van de provinciale statenverkiezingen eerstekamerverkiezingen door duidelijke negatieve stemadviezen: niet op de coalitie en ook niet op de gedoogpartijen, vooral niet op D66. Voer gericht actie op het internet. Modern. Via de sociale media. en leer van de vakbeweging in België.

3 Reacties
lembeck
lembeck27 dec. 2014 - 12:46

Hear! Hear!

pietdeg2
pietdeg227 dec. 2014 - 12:46

"Maak om te beginnen van de provinciale statenverkiezingen eerstekamerverkiezingen door duidelijke negatieve stemadviezen" Dan valt de vakbond definitief uit elkaar: de ene helft wil een negatief advies uitbrengen over de SP, de andere helft over de PvdA. Dan kunnen ze beter aan de veilige kant blijven en een ritueel rondje over het Malieveld lopen.

123456zeven
123456zeven27 dec. 2014 - 12:46

Dat wordt dan de PVV. Zoveel keus is er verder niet. GL gaat gedogen, PvdD zijn gek, 50+ is corrupt met die Krol als chef, CDA is een deel van het probleem. Gezien de zetelaantallen denken meer mensen die kant uit. En met de PVV virtueel groot blijft het kabinet zitten. Dus liever een oplossing waardoor ze denken dat een kabinetscrisis een goed plan is.

[verwijderd]
[verwijderd]27 dec. 2014 - 12:46

Geachte mevrouw Corrie van Brenk, toch leuk dat de vakbond -in casu de Abvakabo FNV- hier van zich laat horen. Ik was eerlijk gezegd al vergeten dat jullie bestonden. Ik twitter niet, dus doe ik het maar zo. U wordt op Uw wenken bediend: Marjolein komt met een hele praktische suggestie, namelijk dat je demonstraties beter verdeeld over het land kunt opzetten om de bereikbaarheid te vergroten. Maar de BESTE SUGGESTIE komt zondermeer van Godzilla de Godin + Agnes Koelemij die -resumerend- voorstellen om de zorgpremie massaal één jaar niet te betalen. Kan de Abvakabo FNV niet een pagina opzetten waar mensen massaal een intentieverklaring in deze zin kunnen ondertekenen, voor het geval deze wet door de Tweede Kamer zou worden aangenomen? Slogan: " ZORGEN voor ZORG " (bron: Marjolein) Men kan dan bij deze verklaring duidelijk aangeven wat de reden is, bijvoorbeeld: "Ik wil het ziekenfonds weer", of: "Winstbejag is geen zorg", of: "Draai de privatisering van de zorg terug", etc. Bovendien kan de Abvakabo FNV daarbij een (juridische) handleiding aanbieden hoe je dat het beste doet en bijvoorbeeld juridische bijstand aanbieden aan iedereen die die handleiding volgt en een tientje stort. Zou U zo vriendelijk willen zijn om ommegaand te antwoorden of dit tot de mogelijkheden behoort, of U dit ook gaat uitvoeren en zo niet, met een goede motivatie waarom?

1 Reactie
MarjoleinS2
MarjoleinS227 dec. 2014 - 12:46

" Slogan: " ZORGEN voor ZORG " Ik gaf de voorzet, jij kopte 'm in :-) !!

[verwijderd]
[verwijderd]27 dec. 2014 - 12:46

Het mannetje Juncker roept dat de Nederlandse politieke partijen te populistisch zijn. Hij bedoelt 'de Nederlandse politiek luistert te veel naar de Nederlandse kiezer, en te weinig naar de Brusselse bende'. Laat nu de Nederlandse kiezer van mening zijn dat het merendeel van de Nederlandse politieke partijen ons land afbreekt, op last van Brussel. In België vertegenwoordigen de vakbonden de kiezer. In Engeland Ukip, bij ons PVV, in Duitsland AfD, in Spanje demonstranten, In Frankrijk FN, in Italië en Griekenland verguisde partijen. Juncker snapt het nog steeds niet.

1 Reactie
Rode druppel
Rode druppel27 dec. 2014 - 12:46

Ik weet niet of dit zo bedoelt is wat u schrijft. Maar de PVV vertegenwoordigt de kiezer. Ik ben tegen de EU en Euro, maar als Wilders mijn vertegenwoordiger moet zijn, dan laat ik mijn verzet tegen de EU varen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté27 dec. 2014 - 12:46

Naar het Malieveld een beetje met een FNV vaantje zwaaien, op een fluitje tetteren en wat krachteloze leuzen nablaten? Slappe hap. Polderkolder voor mensen die op zwakstroom draaien. Alle hoofdroutes naar de randstad tijdens de ochtendspits lamleggen. Desnoods weken achtereen. En vervolgens flashmobs in alle grote steden, zonder vergunning. Laat tweehonderd elfjes uitzwermen over het binnenhof en ieder interview met een politicus onmogelijk maken door voor de camera's en microfoons te dansen en veronrustende vragen te stellen aan journalisten en politici. Organiseer een illegaal dansfeest op het binnenhof omdat het tijd is dat die ruimte, al is het maar voor even, weer ten goede komt van het volk. Stuur mimespelers naar het binnenhof en laat hen de potsierlijkheid van onze politici uitbeelden. Schakel onderzoeksjournalisten in die al hun tijd en toewijding besteden aan het blootleggen van alle financiële dwarsverbanden tussen politiek en corporaties. Toon moed en verbeelding en ik doe mee. Werp barricaden op tegen de oligarchen en organiseer een verpletteren demasqué van hun vazallen en ik ben je meest trouwe en toegewijde medestrijder. Ga naar het Malieveld en ik zal jou en je zwakstroom zombies beschimpen en vervloeken. De tijden van polderen en nathouden zijn definitief voorbij!

1 Reactie
lembeck
lembeck27 dec. 2014 - 12:46

Ludiek!! Beginnen we met een grote FLASH MOB dan? Dan doe ik mee.

peterh2
peterh227 dec. 2014 - 12:46

Is het echte probleem dat 95% van de bevolking het eigenlijk geen bal kan schelen, laat staan ervoor naar het malieveld wil komen? 75% van de bevolking in een Nespresso met croissantje wereld leeft en denkt dat al het gedoe in Den Haag hem/haar niet raakt? Of dat wellicht wel ziet maar ook begrijpt dat vrijwel alle partijen 'identiek' zijn en het toch geen zin heeft om op een koud en winderig malieveld te gaan staan, zeker als je ook nog 4 euro per uur kwijt bent om er te parkeren...

1 Reactie
adriek
adriek27 dec. 2014 - 12:46

Mensen denken dat als je maar genoeg likes klikt, de regering daar iets mee gaat doen. Het Malieveld zou misschien helpen, maar belangrijker is een beter lobby dan degene die de huidige trend ondersteunt. En dat valt niet mee.

Sonia2
Sonia227 dec. 2014 - 12:46

De enige actie die de zorg kan redden is het naar huis sturen van de regering. Massaal niet meer betalen is ook een goede optie, alleen is dan de kans groot dat in de tussentijd de mensen met geld niets zullen ontberen (privéklinieken, afreizen naar andere landen, etc.) maar de mensen zonder geld wel. En het verschil met de huidige situatie is dan te klein.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg227 dec. 2014 - 12:46

"Massaal niet meer betalen is ook een goede optie" Dat is het alleen in een systeem waarbij je aangereden wanbetalers in de berm laat liggen. Aangezien we dat niet willen is het tegendeel een betere optie: premies weer geheel van het inkomen aftrekken, dan ben je meteen van al die wanbetalers af die verkeerde prioriteiten stellen omdat ze toch wel geholpen worden.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201427 dec. 2014 - 12:46

Castoriades, Grieks-Franse filosoof, econoom en psychoanalyticus.: 'In de meeste westerse landen toont de houding van de werkers tegenover de bureaucratische organisaties aan dat zij er instellingen in zien die buiten hen staan en hen vreemd zijn: ‘In tegenstelling tot wat er nog op het einde van de Tweede Wereldoorlog gebeurde, geloven in geen enkel geïndustrialiseerd land de werkers nog dat de partijen en de vakbonden fundamenteel hun situatie willen of kunnen veranderen. Zij kunnen de partijen en vakbonden “steunen”, door voor hen te stemmen als voor het mindere kwaad; zij kunnen hen gebruiken – dat is bij de vakbonden nog meer het geval – zoals men een advocaat of de brandweer gebruikt. Maar zelden mobiliseren zij zich voor hen of op hun oproep; nooit participeren zij eraan. Of het ledental van de vakbonden stijgt of vermindert, niemand zal deelnemen aan de vakbondsvergaderingen. De partijen kunnen minder en minder rekenen op het actieve militantisme van de arbeidersaanhang en functioneren voornamelijk met betaalde vrijgestelden, kleinburgers of ‘linkse’ intellectuelen. In de ogen van de arbeiders maken partijen en vakbonden deel uit van de gevestigde orde – min of meer even verrot als de rest, maar in wezen eraan gelijk. Als de arbeidersstrijd ontketend wordt, dan gebeurt dit zeer dikwijls buiten de bureaucratische organisaties om, soms zelfs rechtstreeks tegen hen in.’ Bron.: http://libertaireorde.wordpress.com/2014/12/21/socialisme-of-barbarij-revolutionaire-groepering-en-tijschrift-tegelijk/ ... 'De Franse liberale denker Raymond Aron (1905-1983) zal zich niet vergissen als hij in 1952 zegt: ‘Voor een economisch systeem zoals Hayek het wenst, heeft men een politieke dictatuur nodig’. En Hayek zegt zelf: ‘Ik moet bekennen dat ik de voorkeur geef aan een niet democratische regering beperkt door de wet, boven een onbeperkte democratische regering’. De ware Hayek verschijnt als het om het behandelen van arbeiders gaat. Wanneer de vakbeweging zich tegen elke loonsverlaging blijft verzetten, dan resteren er nog twee middelen: (a) dwangarbeid of (b) arbeiders werkloos laten creperen tot ze bereid zijn werk tegen een lagere beloning te accepteren (Stemmelen citeert hier Hayek’s The Road to Serfdom, 1944). Het is dus niet zo vreemd dat allerlei aanhangers van Mises en Hayek wel hun idee over de vrijheid overnemen, maar zwijgen over de prijs die er voor betaald moet worden, het instellen van politieke dictatuur.' Bron.: http://libertaireorde.wordpress.com/2014/11/23/teugelloos-kapitalisme-en-de-repressieve-staat-politieke-economie-3/ ... Met dank aan Thom Holterman.

1 Reactie
JoopSchouten2014
JoopSchouten201427 dec. 2014 - 12:46

PS, Rutte is een Ayn Rand en Hayek-aanhanger. (...)

[verwijderd]
[verwijderd]27 dec. 2014 - 12:46

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
lembeck
lembeck27 dec. 2014 - 12:46

Jij 'geniet' bijstand, omdat je financiële hulp hebt van familieleden, Erwin. Waarschijnlijk ook, omdat je voor huur- en zorgtoeslag in aanmerking komt. Probeer het eens een jaar zonder alle hulp van familie en daarna wil ik graag van jou horen, hoeveel er nog te 'genieten' valt. OK?

Rode druppel
Rode druppel27 dec. 2014 - 12:46

Erwin, u bent een verwend kind. AOW inkomensafhankelijk maken. MAW, u wil de pensioenen gaan meerekenen, immers de AOW is voor iedereen gelijk, uitgezonderd alleenstaanden. U wil alles op het bordje van de ouderen leggen, die uw opleiding hebben betaald en de huidige welvaart hebben bewerkstelligt. Al moet ik de VVD, CDA, PvdA en D66 nageven dat ze alle moeite doen om die welvaart af te breken.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201427 dec. 2014 - 12:46

Hoi Erwin, Je positivisme is wederom hartverwarmend. En dat meen ik. Waar de een de negatieve punten aanwijst, wijs jij op de positieve. Soms stel ik mij onze wereld wel eens voor als een glazen schaal vol (positieve) witte en (negatieve) zwarte stenen. Een pot met louter 'positieve stenen' zou prachtig zijn maar niet reëel. zou zijn. De meeste mensen zien en weten dat een perfecte wereld niet bestaat en nooit kan bestaan. Wij verschillen over wat een witte of zwarte steen zou zijn. Dat hoop ik aan de hand van jouw reactie te duiden. Je schreef.: 'Internationaal vergelijkend onderzoek bewijst steeds dat Nederland het beste zorgsysteem in de wereld heeft, zowel qua kwaliteit als keuzevrijheid.' Het is in mijn ogen altijd een drogreden als je de Nederlandse situatie vergelijkt met de rest van de wereld. Dit geldt voor alle vergelijkingen. Als je dit jezelf die glazen schaal voor. Er worden witte steentjes weggehaald; 'Sociale nutsvoorzieningen'. Noch jouw situatie (noch de mijne) is de maatstaf der dingen omdat alle situaties verschillen. Het is echter fijn te weten dat jij jezelf gelukkig prijst in jouw situatie. Helaas wijst uit dat een meerderheid aan mensen die recht op goede zorg en hulp hebben bezorgt zijn en/of dieper in de problemen raken. De werkelijke omvang zal pas in de loop van 2015 duidelijk worden. Je schreef.: 'Er is echter een klein probleempje: de zorg en sociale zekerheid (zelf geniet ik ook bijstand en zorg) drukken zwaar op de begroting en de economie wat uiteindelijk ten koste gaat van de banen en welvaart van Nederland.' Hier gelden economische aannames. Het klopt dat een begroting sluitend moet zijn. Maar ik wijs deze economie en haar monetair stelsel af. Er zijn voldoende overtuigende argumenten aangedragen die mijn afkeer verduidelijken. 'Derhalve is het beter om op te roepen om de verzorgingsstaat verstandig te saneren (bijvoorbeeld door de AOW vermogensafhankelijk te maken) dan dom te gaan actievoeren voor de zorg die toch al goed is.' Het lijkt mij ook altijd heel verstandig om naar vermogens te kijken als iemand hulp nodig heeft. (Als 'vermogen' de prijs van iemands huis is, wordt het weer een ander verhaal.) Actievoeren is zelden dom en hoe jij de zorg ervaart geldt niet voor de rest van Nederland, noch de wereld. Toch? : )

Rode druppel
Rode druppel27 dec. 2014 - 12:46

U vindt de zorg goed ? En wat is het met onze ouderen, juist de groep die de zorg het hardste nodig hebben ? Laat ze maar de hele dag in hun poepluier zitten ? Om over de andere misstanden maar te zwijgen. En goedkoper kan het ook. Als je de zorg bij de overheid stalt hoeft men geen financiele buffer te hebben, immers men is geen financiele instelling meer. Vorig jaar meer dan 9 miljard. Tevens is de inkoop van medicijnen veel goedkoper, immers hoe meer je afneemt, hoe goedkoper. En wat kosten die reclamecampagnes ? Kan veel goedkoper, wat beter is voor de economie.

2 Reacties
lembeck
lembeck27 dec. 2014 - 12:46

Op wie reageer je, Theo?

Rode druppel
Rode druppel27 dec. 2014 - 12:46

Sorry. Was een reactie op Erwin Lamme.

MarjoleinS2
MarjoleinS227 dec. 2014 - 12:46

" Derhalve is het beter om op te roepen om de verzorgingsstaat verstandig te saneren (bijvoorbeeld door de AOW vermogensafhankelijk te maken) dan dom te gaan actievoeren voor de zorg die toch al goed is. " Het één sluit het ander niet uit!!! Het punt dat je mist is dat de demonstratie juist bedoeld is om de zorg te behouden voor 'iedereen', en niet nog verder uitkleden voor een deel van de bevolking omdat de zorg voor hen niet langer betaalbaar is, i.p.v. dat je stelt dat het een protest tegen de zorg zelf is. Dan kan je idd andere keuzen maken, om er een paar te noemen; tarieven verlagen, medicijnen goedkoper inkopen, inkomensafhankelijke ziektekostenverzekering.

1 Reactie
MarjoleinS2
MarjoleinS227 dec. 2014 - 12:46

Deze was bedoeld voor Erwin Lamme, zo 28 december 2014 11:46

Bakoe
Bakoe27 dec. 2014 - 12:46

/dan dom te gaan actievoeren voor de zorg die toch al goed is./ Wil je proberen alsjeblieft het dedain weg te halen waarmee je anderen wegzet? Wie in vredesnaam ben jij om te bepalen wat wel of niet dom is?

1 Reactie
Bakoe
Bakoe27 dec. 2014 - 12:46

In reactie op de heer Lamme.

JodeJo
JodeJo27 dec. 2014 - 12:46

De meerderheid van de bevolking is voor terugkeer naar het ziekenfonds. Dat weten de partijen, maar honoreren die wens niet. Protesteren zal dus ook niet helpen. Willen we onze democratie redden, dan wordt het tijd dat we de Zwitserse referendum stijl overnemen in Nederland.

1 Reactie
Brauswasser
Brauswasser27 dec. 2014 - 12:46

Het ziekenfonds had maar één soort polis. Particulieren konden wat extra bijverzekeren, als telefoon op de kamer en een extra kers op de vla. Nu zin er ca. 1.200 polisvarianten en premiekeuzes. Of het ziekenfonds de problemen van 2014 had opgelost, weten wij ook niet, omdat de zorgkosten enorm zijn gestegen de afgelopen 10 jaar. Ook qua behandelingstechnieken en de opnamedagen is er zeer veel veranderd. De wereld is fors vergrijst en mensen worden veel ouder. Dus vergelijken is erg moeilijk in de tijd gemeten. Ik denk dat het uitgangspunt voor het nieuwe zorgsysteem geen 1.200 polissen is geweest.

Brauswasser
Brauswasser27 dec. 2014 - 12:46

Eric Lamme en anderen gooien weer van alles door elkaar. Gemiddeld heeft Nederland een goede zorg, alleen is het zorgsysteem van allerlei kanten ontspoort tot een papieren tijger en een doolhof. Een vriend van mij zegt altijd, toen ik in 1980 begon, was ik 85% van de tijd oogarts en 15% van de tijd boekhouder. Nu 2014 ben ik 80% van de tijd boekhouder (administrateur). Hiermee geeft hij aan dat niet alles goed is in de zorg en dat ook zeer veel kan worden verbeterd door zaken anders te organiseren. Zo ken ik twee voorbeelden van personen, beiden met een scootmobiel (wmo), waar ze gezien hun ziekte al enkele jaren geen gebruik van hebben gemaakt en ook nooit meer zullen maken. Maar de scoot wordt niet opgehaald. Anderen hadden daar voordeel aan kunnen hebben. Een zeepsopje en weer twee problemen opgelost. Controle ontbreekt.

2 Reacties
Brauswasser
Brauswasser27 dec. 2014 - 12:46

Nog een voorbeeld. Mijn schoondochter kreeg een zoon. Dus komt er de dame met zorg voor moeder en kind. Daarna de dame met de tablet voor vragen en advies. ZES punten moesten ze anders doen. Hoe vraagt mijn zoon en wat is het alternatief ? Dat had ze niet en kon ze ook niet beantwoorden. Ook die tabletdame (papierentijger) kost veel geld en brengt niets. Geen toegevoegde waarden. Zo maken wij ook de zorg duur.

lembeck
lembeck27 dec. 2014 - 12:46

Eerder gezegd: heb je bewijzen? Aangifte doen bij de Sociale Dienst. Niet over doorzeuren. Je bent hier al maanden over bezig. Zijn die mensen fout en kloppen jouw vermoedens, DOE er dan wat aan, maar stop met klagen. Ik denk zelf dat het best wel eens zou kunnen meevallen, maar dat jij een idee in je hoofd hebt. Maakt niet uit, of het klopt, maar je hebt een zondebok gevonden om je op uit te leven.

Zjenny
Zjenny27 dec. 2014 - 12:46

De nieuwe polis 2015 is binnen ... Een open en eerlijke brief van mijn zorgverzekeraar Lieve klant, Verheugd kunnen wij u mededelen dat wij er wederom, in geslaagd zijn, om de polissen zodanig in elkaar te zetten, dat het lijkt alsof u heel wat krijgt, maar als puntje bij paaltje komt, u gewoon flink moet bijbetalen, zoals u van ons gewend bent. Wat wij u te bieden hebben is het hoognodige. Wij bieden u precies wat u nodig heeft om in leven te blijven, al het andere is luxe. Voor behandelingen die buiten het pakket vallen, mag grof betaald worden. Leeft u onder de armoedegrens, lees dan door … Als u toevallig één van de 1.241.837 mensen bent die onder de armoedegrens leeft, dan wil ik u bedanken. Enkele jaren geleden bedachten we de constructie, waarbij mensen door het instellen van een hoger eigen risico, een lager maandbedrag hoefden te betalen. Dat werd een doorslaand succes en wel om 2 redenen. 1: Men tuinde er massaal in. 2: Mensen met een heel hoog eigen risico, lieten zich dat jaar niet behandelen, maar betaalden wel netjes elke maand. Hoe gaaf is dat? Ook ouderen hebben we met allerlei ingenieuze regeltjes, flink uit kunnen knijpen de afgelopen jaren en juist toen we dachten dat de trukendoos wel een beetje leeg was, bleek dat we nieuwe talenten hadden aangenomen. Hun verbluffende trucs houden we nog even voor ons, maar een goed verstaander zal ze alras ontwaren. Onze hele branche heeft het afgelopen jaar ruim 500 miljoen euro winst gemaakt en het eind is nog lang niet in zicht. Aan dit enigszins bescheiden bedrag heeft onze firma toch een aanzienlijk deel weten bij te dragen. Als andere firma's net zo'n scherp management hadden zoals wij, dan zouden we –als branche- ruim een miljard kunnen bijschrijven. U begrijpt dat ons er alles aan gelegen is, onze concurrenten een aantal stappen voor te blijven. Om onze positie niet alleen te handhaven, maar ook tevens uit te breiden, bereiden we een overname voor van enkele van onze kleinere broertjes. U zult begrijpen, dat we hiermee ons marktaandeel, flink kunnen verhogen. Omdat u, het volk, natuurlijk de grootste financierder is van deze overnames, willen wij u ook hartelijk danken voor uw massale maandelijkse bijdrages. Zonder u was dit allemaal nooit mogelijk geweest. Uiteraard zullen we tijdens de bekendmaking van de eindejaarcijfers op u allen toosten. We betalen ongeveer 40% van onze salarissen uit aan een groep geslepen mensen, die van het begrip 'winstmaximalisatie' botergeil worden. Ze worden er zo geil van dat ze geen enkel middel schuwen, om alles en iedereen die maximalisatie in de weg zitten, omver te werpen. Ze weten de goedkoopste geneesmiddelen te vinden en de goedkoopste behandelingen. Ze weten de polissen dan ook altijd weer zo in elkaar te zetten, dat wàt u ook kiest, wij er altijd heel veel beter van worden. Das ook knap toch? We willen u nog wel wijzen op enkele alternatieven die u ter beschikking staan, om niet mee te hoeven werken aan het spekken van onze toch al rijk gevulde kas, edoch we geven u hiermee weinig kans op minder slechte zorg dan wij te bieden hebben: U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om u uit te schrijven als inwoner van Nederland, u hoeft dan geen verzekering te betalen, u bent er immers niet. U kunt uzelf trachten te verenigen in een coöperatie opgezet door burgers. Tot nog toe, slaagt slechts een halve promillage van deze initiatieven, wat ons uitermate tevreden stemt. Wij dagen u uit om het te proberen. U kunt ook gewoon niet ziek worden, geen ongelukken krijgen, goed uw tandenpoetsen en u niet verzekeren. Gelukkig zagen wij deze optie al lang van te voren aankomen, waardoor we er bij de politiek op hebben aangedrongen, dat er een wet zou worden aangenomen, waarbij het onverzekerd rondlopen, niet langer gedoogd wordt. Maar: Wat niet weet, wat niet deert ;) We gaan er vanuit dat we u hiermee ruimschoots voldoende hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben, dan hebben we een telefoonlijn, die weliswaar niet goedkoop is, maar daar krijgt u dan wel een ingenieus keuzemenu, enige onduidelijkheid bij de mensen die u te woord staan én tenminste 3 doorverbindingen voor terug. Mocht u maar twee keer worden doorverbonden, kunt u bezwaar maken door een mail te sturen naar onze infodesk. Wij zullen er dan voor zorgen, dat u binnen 24 uur een terugbelverzoek krijgt, zodat we u alsnog kunen doorverbinden. Wij zijn een rechtschapen bedrijf en behandelen iedereen graag gelijk. Dus schroom niet om voor uw rechten op te komen. Een prettige jaarwisseling De secretaresse van de directeur

1 Reactie
lembeck
lembeck27 dec. 2014 - 12:46

Je kan nog overstappen op DSW, hoor... WYSIWYG daaro... echt.

[verwijderd]
[verwijderd]27 dec. 2014 - 12:46

Geachte mevrouw Corrie van Brenk, Uw stukje heeft, behalve dat het de nodige uitingen van verontwaardiging heeft opgeleverd, ook een aantal voorstellen tot resultaat gehad. Ik noem daarbij de voorstellen van Marjolein Stuijfbergen, Godzilla de Godin en Le Chat Botté en de bijdrage van ondergetekende. Het lijkt me nu de hoogste tijd voor een reactie Uwerzijds, omdat U anders het gevaar loopt dat de organisatie die U vertegenwoordigt nog meer aan geloofwaardigheid verliest, dan in het verleden reeds het geval was. mvg - Loetje

1 Reactie
MarjoleinS2
MarjoleinS227 dec. 2014 - 12:46

Mijn idee; het is wel zo prettig dat een verzoek om te brainstormen over een eventuele demontratie, waarbij reageerders worden gevraagd mee te denken, van twee kanten komt. Nu blijft het stil aan de andere kant. Geen idee of eventuele voorstellen haalbaar zijn, of op andere wijze gedeeltelijk mee genomen kunnen worden in de organisatie ervan.

[verwijderd]
[verwijderd]27 dec. 2014 - 12:46

Is de vakbond nu een oplossing voor een probleem of is de vakbond de oorzaak van het probleem? Ik ben de afgelopen 20 jaar gaan denken dat vakbonden de oorzaak van het probleem en van veel problemen zijn. Een verzameling oudere mannen en vrouwen ( nu ben ik zelf toevallig ook in die leeftijd , maar soit ) die niets anders doen dan maatschappelijke ontwikkelingen tegengaan , streven naar behoud van oude structuren , streven naar behoud van verworven rechten van hun inmiddels ook verouderde ledenbestaand en daarmee allerlei dringend noodzakelijke veranderingen blokkeren / tegenhouden. En daarmee veel rekeningen neerleggen bij de volgende generatie. Apres nous le deluge Vakbonden : weg ermee !

1 Reactie
lembeck
lembeck27 dec. 2014 - 12:46

Vakbonden: weg ermee. Maar wat komt er daarvoor in de plaats dan? Zonder organisatie voor werknemers zullen werkgevers ogenblikkelijk hun gang gaan in het afnemen van alle bevochten rechten voor werknemers. Als dat jouw bedoeling is, wordt het voor de meeste mensen die werknemer zijn, nog een heel erg gloeiend heet 2015, want dat zal niet zonder problemen doorgevoerd kunnen worden, denk ik zo.

vriest
vriest27 dec. 2014 - 12:46

Onderhandelen heeft met dit kabinet geen enkele zin ,aangezien zij van democratie gespeend hun eigen zin doen .Elke poging om dit kabinet of hun aanhang op andere gedachtes te brengen is onbegonnen werk De sociopaten die op het binnenhof huishouden blijven bij hun afbraak beleid ten koste van de NEDERLANDSE STAAT .En het bezetten van het binnenhof zal indien het zo openlijk word opgeroepen zeker mislukken .Dat struikelt dan al op de grote politie of legermacht die zij zeker zullen inzetten ,kijk maar wat een BRUSSEL achter de hand heeft voor dat soort opstanden .Een eigen legertje van om en nabij 20.000 man wat aangevuld word indien nodig .Nee indien men over wil gaan tot dat soort acties moet men echt een andere weg bewandelen .

1 Reactie
lembeck
lembeck27 dec. 2014 - 12:46

Mee eens, maar welke oplossingen heb jij dan?