Joop

Willem Engel doet Poetins werk

  •  
30-09-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1046 keer bekeken
  •  
Poetin_glas
De virusgekkies, actievoerend op het Malieveld, zijn pionnen zijn in Poetins geopolitieke spel om invloed uit te oefenen op de Nederlandse samenleving.
Je ziet ze steeds vaker op sociale media: video’s van mensen die hun mening willen ventileren over de coronamaatregelen. Geen probleem, zou je denken, ware het niet dat hun meningen opeenstapelingen zijn van onwaarheden over het coronavirus. Zo ontkennen deze vloggers het daadwerkelijke aantal besmettingen (de PCR-tests zouden niet betrouwbaar zijn); ontkennen zij dat corona-patiënten aan de beademing liggen op de IC’s (zij zouden acteurs zijn betaald door het RIVM); en ontkennen zij de ernst van het virus (niet dodelijker dan het griepvirus). In de context van het stijgend aantal besmettingen en ziekenhuisopnames voel je hem al aankomen: deze vloggers, virusgekkies, zijn niet met rationele argumenten te overtuigen.
Iedereen die de documentaire The Social Dilemma heeft gezien zal zeggen: “het ligt aan de nieuwsvergaring van mensen die alleen maar op Facebook en Youtube zitten.” Maar daarbij moet je je afvragen: waar komt dit nieuws vandaan?
Deze week kwam via het NRC naar buiten dat de website De Andere Krant , een alternatieve nieuwsbron waar veel complottheorieën op circuleren, sinds mei dit jaar een oplage van 640.000 kranten drukt. Ter vergelijking, de Telegraaf (de grootste krant van Nederland) heeft een oplage van 353.000 kranten. De oplage is nogal verdacht omdat het krantje voorheen maar een oplage van 50.000 had. Het onderzoek van NRC laat zien dat De Andere Krant contacten onderhoudt met adviseurs van de Russische intelligentiedienst, het Kremlin. Bovendien publiceert de krant artikelen die te herleiden zijn naar Russische propaganda-websites. Wat moet Rusland met een volstrekt onbekende nieuwsbron in Nederland?
Sinds de Amerikaanse verkiezingen van 2016 is er veel te doen om desinformatiecampagnes opgezet door het Kremlin om invloed uit te oefenen op westerse democratieën. Een belangrijke vraag om te beantwoorden is wat voor belang President Poetin heeft om te investeren in middelen die samenlevingen tarten. Gezien de structurele demografische problemen die Rusland naast een al kwakkelende volksgezondheid kent, is het om zich heen grijpende coronavirus ook daar nog steeds verantwoordelijk voor een stijgend aantal besmettingen. Bovendien is Rusland hard geraakt door kelderende olieprijzen en een stagnerende economie. Russen vragen zich af of de president wel genoeg doet voor zijn burgers.
Een ontwikkeling sinds 2016 is dat social media-bedrijven aan de slag zijn gegaan met het bestrijden van desinformatie online. Een almaar groeiende industrie van nieuwsanalisten ontmaskert regelmatig neppe nieuwsorganisaties die gelinkt zijn aan het Kremlin. Mede dankzij het grondige onderzoekswerk van speciaal aanklager Robert Mueller is de operatie genaamd Internet Research Agency (IRA) blootgelegd en zijn de namen van Kremlin-medewerkers openbaar.
Het probleem is dat Poetin, ondanks de tegenslagen, er nog steeds een belang in ziet om democratieën te ondermijnen door verdeeldheid te zaaien. En wel hier om: je merkt dat discussies in de samenleving die naar buiten gericht zijn (neem de protesten in Belarus) naar de achtergrond verdwijnen. De hashtag ‘free the people’ is hier een voorbeeld van. In de verzonnen wereld van de virusgekkies leven we in Nederland inmiddels in een dictatuur, terwijl in de realiteit President Lukashenko een staatsgreep pleegde en zijn land zich sinds de protesten meer naar de machtssfeer van Rusland toe beweegt.
Dit brengt ons bij de politiek en welke oplossingen er nu voor handen zijn; allereerst in het algemeen: wat doet Nederland en wat doet de Europese Unie tegen een oprukkende grootmacht zoals Rusland?
Nederland en de EU nemen een steeds hardere lijn richting Rusland. Bijvoorbeeld, in het niet steunen van de herverkiezing van Lukashenko, of in het opleggen van sancties aan mensenrechtenschenders onder de Europese Magnitsky-wet. Tweede Kamerleden van VVD en D66 pleiten inmiddels voor een stevigere sanctielijst naar aanleiding van Kremlin-adviseurs die actief zijn in Nederland.
Wat de Nederlandse overheid gaat doen tegen Russische desinformatiecampagnes is op het moment van schrijven onduidelijk. Overduidelijk is wel dat de virusgekkies, actievoerend op het Malieveld, pionnen zijn in Poetins geopolitieke spel om invloed uit te oefenen op de Nederlandse samenleving. Een voorbeeld van zo’n speelpion is Willem Engel, voorman van Viruswaanzin. Tegen hem is inmiddels aangifte gedaan wegens opruiing. Aantoonbare feiten van een gewelddadiger wordende sfeer, zijn de bedreigingen aan het adres van politici, zoals in het geval van Kamerlid Omtzigt die midden op straat werd belaagd; de intimidatie van GGD-medewerkers in teststraten; een arme coronapatiënt die online belaagd werd, omdat hij betaald zou worden om in het ziekenhuis te liggen.
De Nederlandse overheid heeft zich in deze voorvallen nog nauwelijks overkoepelend gemoeid, terwijl inmiddels, in het kader van nationale veiligheid, een actieve rol in het bestrijden van desinformatie weldegelijk gewenst is. Bewustzijn creëren dat Russische propaganda een rol speelt in de aanstaande verkiezingen van maart 2021 en de onderkenning dat Nederland op dit moment geen verdedigingsmechanismen heeft tegen desinformatie zijn nu nodig om erger te voorkomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (62)

AC vd Zwaal
AC vd Zwaal12 okt. 2020 - 8:06

Bedankt iedereen voor de reacties. Hierbij nog een aantal links naar informatie over Russische desinformatie: 13.5.2020, Kamerbrief ontwikkelingen beleidsinzet bescherming democratie tegen desinformatie: https://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/kajsa-ollongren/documenten/kamerstukken/2020/05/13/kamerbrief-ontwikkelingen-beleidsinzet-bescherming-democratie-tegen-desinformatie Een uittrekstel: "Zoals ook gemeld in de Kamerbrief van 18 oktober jl. en in het AIVD jaarverslag 2019, is sprake van voortdurende (online) Russische beïnvloedingsactiviteiten op West-Europese sociale media. In de afgelopen periode wordt hiervoor ook de uitbraak van COVID-19 aangegrepen." 6.3.2020, Combatig the Global Disinformation Threat: https://cepa.org/combating-the-global-disinformation-threat/ Een uittreksel: "Russia is engaged in information warfare by proxy – using cutouts, local groups and individuals, and local servers to mask their origins. This greatly limits our ability to identify and expose covert information operations and de facto erases the line between authentic and inauthentic actors or domestic and foreign content."

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker1 okt. 2020 - 13:51

Als we het dan toch over complotdenken hebben, dan voldoet dit artikel aan vrijwel alle criteria.

6 Reacties
Zandb
Zandb1 okt. 2020 - 15:10

doorprikker Welke criteria bedoelt u?

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 okt. 2020 - 19:43

Dansen in de wind, niks mooiers dan ddat.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker1 okt. 2020 - 19:56

Beste ZandB. 1. Er zit een samenzweerder of groep achter: Poetin en de Russische geheime dienst 2. Er is een achterliggend plan: hij wil de westerse wereld ondermijnen 3. Hierbij en hiervoor worden we, 'het gewone volk' allemaal gemanipuleerd

Zandb
Zandb2 okt. 2020 - 7:37

dooprikker Zelfs complotten die waar bleken te zijn voldeden aan die criteria.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker2 okt. 2020 - 11:29

Beste ZandB, Dan voegen we er nog wat aan toe. "Overduidelijk is wel dat de virusgekkies, actievoerend op het Malieveld, pionnen zijn in Poetins geopolitieke spel om invloed uit te oefenen op de Nederlandse samenleving." Nu behoor ik niet tot de betogers op het malieveld en ook niet tot de 'viruswaanzinnige waarheden', deze bewering behoeft toch wat meer onderbouwing dan de auteur van dit artikel geeft.

Zandb
Zandb4 okt. 2020 - 6:46

doorprikker Klopt wat u zegt. Op zich vind ik er weinig op tegen om er een complottheorie op na te houden; het gaat om de argumentatie die gebruikt wordt om die enige geloofwaardigheid te geven. Er lijkt sterk bewijs te zijn dat Rusland zich intensief bemoeit met het verspreiden van nepnieuws. Of dat ook in dit geval zo is, dat is inderdaad maar de vraag.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 okt. 2020 - 12:02

Als je iedereen die dingen doet die Poetin goed uitkomen ziet als iemand die Poetins werk doet kun je daar zeker 20% van de Nederlanders onder rekenen. Hetzelfde geldt voor Engel. Ik denk dat we vergeten hoe deze Engel zijn bekendheid kreeg. Hij werd uitgenodigd bij verschillende talkshows en mocht daar zijn verhaal vertellen. Voor de vorm was er ook een deskundige met ruim 30 jaar ervaring uitgenodigd die amper het woord kreeg. Vervolgens werd diezelfde Engel bij een andere talkshow uitgenodigd want mensen hadden het item leuk gevonden. Alles voor de kijkcijfers, toch? En weer zat er een deskundige woordeloos bij. Je heb geen Poetin nodig om ons te misleiden, dat doen we zelf.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 okt. 2020 - 14:36

Opmerkelijk nuchtere reactie en tevens een hele goede bijdrage. Want inderdaad de media is gek op gekkies - Baudet werd niet groot door Poetin of Hoekstra maar door de publieke omroep. :) Of zou het zo zijn dat Poetin stiekem de publieke omroep geld geeft?

Peter Stans
Peter Stans3 okt. 2020 - 14:15

Baudet is uberhaupt niet groot. Ja zijn ego. Verder niet. 12 zetels Eerste Kamer is leuk, maar niet schokkend. Kom met feiten, niet met verzinsels.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden1 okt. 2020 - 11:44

Het beste verdedigingsmechanisme tegen desinformatie is de betrouwbaarheid van de MSM. Dit verhaal is een zwaktebod, zeker van iemand die zich bezighoudt met Internationale Betrekkingen, want die zou zich tegenover het buitenland op het standpunt moeten stellen dat onze democratie zulke stevige wortels heeft, dat ze hiermee toch geen kans maken, want dan onderhandel je vanuit een positie van sterkte.

Pater
Pater1 okt. 2020 - 0:47

Best mogelijk dar Engel een pion van Poetin is. Maar om dat zo stellig te beweren zonder bewijs is lasterlijk en onverantwoordelijk.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 okt. 2020 - 14:27

In de NRC stond daar ook al een stuk over.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 sep. 2020 - 23:21

Bij een verhaal als dit hoort ook uitleg over hoe Poetin dat dan allemaal doet. Die Andere Krant, nog nooit van gehoord. Kan ik die in de kiosk kopen, of krijg ik die onder een moot gebakken vis?

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 okt. 2020 - 12:55

Die wordt op plekken neergelegd door vrijwilligers Ik heb het even opgezocht https://www.wanttoknow.nl/economie/de-nieuwe-andere-krant-15-vragen-aan-sander/ Ik lees dus ook dat ze voor 50.000 kranten 3600,- kwijt zijn - dus als het er nu meer zijn is het ook geen megabedrag. Wellicht dat die russische connectie ook weer een aluhoedjes verhaal is. Zijn er bewijzen of zijn het wederom feitenvrije verdachtmakingen?

logillica
logillica30 sep. 2020 - 21:34

Het feit dat er mensen zijn die geen psychise afwijking hebben mee gaan in deze waanzin, wat dat is het complete waanzin. Zn Willem Engel zou toch allang vast moeten zitten voor opruiing en verminking en doodslag. Wat een mongool en dan vind ik het nog een belediging voot mensen met een chromosoom meer. Mijn moeder begon ook in 1 keer weer te knuffelen als ze me zag en ze ging zich steeds meer afzetten tegen het beleid. Nou is mijn een typisch voorbeeld van een " vrienden groep " geitenwollen sokken sekte achtige shakra, 5G stralings paranoïde juppen. Maar waar ik me het meest aan irrteer zijn die mensen die zich dus geen reet aantrekken van anderhalve meter. Ik heb zeker al 10 keer ruzie gehad omdat iemand achtermij bij de kassa over mij heen hangt om boodschappen zo dicht mogelijk bij die van mij te leggen, want ohw je je zou maar 3 seconden moeten wachten tot 1,5 meter ruimte is. Zowiezo probeer ik zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar de eerste de beste die op een meter of minder ongevraagd en zonder noodzaak schop ik meter de lucht in. En geloof me dat lukt me. Benne ze nou helemaal besodemieterd.

Jonathan2
Jonathan230 sep. 2020 - 19:14

Nou, de psychopaten in het Kremlin vermoorden wel landgenoten, hebben de democratie in eigen land om zeep geholpen en van Rusland een gestoorde natie gemaakt waarin de mensen via Kremlin TV hun dagelijkse leugens opgediend krijgen, dit komt dan in de plaats van eten, want de armoe is schrijnend. Ook zijn ze wel wat bedenkelijke oorlogen begonnen, steunen ze bevriende mensenslachters als Assad, jatten ze land, bestaat de bestuurlijke klasse uit de maffia, vooral actief in de olie en gas, maar hier desinformatie starten via bevriende rechtsextremisten om democratieën te destabiliseren om zo hun machtspositie te vergroten en allerlei smerige financiële belangen te dienen, nee, dat zouden die fijne mensen in het Kremlin nooit doen. Dit is een complotheorie, ondanks een karrevracht aan bewijzen, volgens het extremistische vriendenclubje van Het Kremlin. En nog wat figuren van wie niet zulke onzin verwacht. Dat Willem Engel Poetins werk doet, is geen complottheorie maar een mening die je kunt onderbouwen. Complotheorien gaan uit van onbewezen feiten, dat Willem Engel betaald wordt door Putin zou wel een complottheorie zijn, totdat je dat kunt bewijzen.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 sep. 2020 - 19:53

nee hoor neem maar eens een kijkje op een complotsite

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden30 sep. 2020 - 20:20

Jonathan: "Complotheorien gaan uit van onbewezen feiten, dat Willem Engel betaald wordt door Putin zou wel een complottheorie zijn, totdat je dat kunt bewijzen." Dat heeft die complottheorie dan gemeenschappelijk met alle andere complottheorien en dat vormt geen enkel bewijs voor de waarachtigheid ervan. Dat de Amerikanen de verkiezingen in Europa (en elders) al sinds de tweede wereldoorlog proberen te beïnvloeden is daarentegen geen complottheorie, want dat kan ik bewijzen. Ook zijn ze nogal wat bedenkelijke oorlogen begonnen, steunen ze bevriende mensenslachters, jatten ze land, bestaat de bestuurlijke klasse uit de maffia, vooral actief in de olie en gas, starten hier via bevriende rechtsextremisten desinformatiecampagnes, destabiliseren democratieën om zo hun machtspositie te vergroten en allerlei smerige financiële belangen te dienen, ja, voor al die dingen draaien die fijne mensen daar in het Witte Huis hun hand niet voor om.

Jonathan2
Jonathan21 okt. 2020 - 9:04

Vrije Geluiden. Het gaat er nu niet om wat die Amerikanen allemaal voor smerigs hebben uitgevoerd. Daar ben ik overigens goed van de op hoogte. Of Willem nu een useful idiot is of in het netwerk van Poetin zit, laat het stukje in het midden. Dus is hier geen sprake van een complottheorie.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden1 okt. 2020 - 19:15

Yep en of jij nu een useful idiot bent of in het netwerk van Trump zit, laat ik ook geheel in het midden. Ik zal het stukje er nog eens op nalezen, want diens naam heb ik helemaal over het hoofd gezien.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 sep. 2020 - 18:27

[ Mede dankzij het grondige onderzoekswerk van speciaal aanklager Robert Mueller is de operatie genaamd Internet Research Agency (IRA) blootgelegd en zijn de namen van Kremlin-medewerkers openbaar.] Nou daar was de rechter het dus helemaal niet mee eens https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2019/07/15/rechter-roept-mueller-tot-de-orde-het-einde-van-russiagate/

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen1 okt. 2020 - 14:28

https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/08/russiagate-wasnt-a-hoax/615373/

Thuiszitter
Thuiszitter30 sep. 2020 - 18:08

Dit riekt naar een complottheorie.

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden30 sep. 2020 - 17:52

Het Beste, maar nu uit Rusland. Complottheorieën heb je in alle soorten en maten, net zoals chocolade-ijs en vanille-ijs. De een geeft de voorkeur aan het een en de ander aan het andere, de enige voorwaarde is natuurlijk wel dat je van ijs houdt.

Phantom3
Phantom330 sep. 2020 - 17:47

Als je denkt dat Poetin daar achter zit ben je volgens mij juist de complotdenker.

1 Reactie
Peter Stans
Peter Stans3 okt. 2020 - 14:14

Je moet wel heel naief zijn om te denken dat Poetin een vriendje is. Is ie niet, dus is het een kwestie van logisch redeneren hoe bepaalde zaken zich ontwikkelen. Poetin heeft maar 1 belang, een zo instabiel mogelijke USA en EU. Met een ultradomme egotripper als Trump is het niet moeilijk te bedenken dat Poetin juist deze figuur op de troon wilde hebben. En het liefst 8 jaar. Zo werkt het ook met de EU.

NoahAmber
NoahAmber30 sep. 2020 - 17:06

Het probleem is dat Poetin, ondanks de tegenslagen, er nog steeds een belang in ziet om democratieën te ondermijnen door verdeeldheid te zaaien. Dat lijkt toch ook erg sterk op een complottheorie. Kan scribent mij nu eens uitleggen welk belang Putin er bij heeft om verdeeldheid te zaaien. Wat levert hem dat dan wel op. Doe eens een realistische poging Arnout

2 Reacties
mmx
mmx30 sep. 2020 - 18:26

Even compleet meegaand in de theorie van Arnout is de verklaring vrij simpel. De oppositie is voornamelijk anti EU, de EU rammelt aan de grens van Rusland (uitbreiding Oekraïne/Baltische staten/polen/misschien hadden we Belarus ook wel mee gepakt als er geen crisis was). Er is dus wel degelijk belang om een anti EU sentiment te creëren. Het directe probleem daartegenover is dat de EU een direct belang heeft een anti Rusland sentiment te creëren.

NoahAmber
NoahAmber1 okt. 2020 - 9:30

@mmx 30 september 2020 at 20:26 Even compleet meegaand in de theorie van Arnout is de verklaring vrij simpel. Ik vraag niet om onderbouwing van het komplot. Ik vraag welk belang Putin er bij heeft. Ergo wat is zijn gewin.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9330 sep. 2020 - 16:38

Het is mij een volkomen raadsel waarom een deel van de westerse (intellectuele) elite Rusland als aartsvijand ziet. Het neigt naar Russofobie of wellicht is het simpelweg omdat Rusland weigert mee te gaan met de liberale waarden. Hoe dan ook ikzelf zie Rusland als een geopolitieke rivaal. Niet meer niet minder. Ik zie Rusland niet als enige vorm van bedrieging voor het westen. Ik maak me eigenlijk meer 'zorgen' over Erdogan. Hoe die man het midden oosten in brand steekt is ongekend en de westerse pers laat hem grotendeels in de schaduw opereren.

2 Reacties
ValsPlat
ValsPlat30 sep. 2020 - 17:16

Maar hoe ziet Rusland "het Westen"? Is het niet zo dat een verdeeld westen in het belang is van Rusland?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee931 okt. 2020 - 17:02

Nou Rusland zal de NAVO en de VS zien als een geopolitieke rivaal en de EU mogelijk als bedreiging. De EU is actiever dan de VS in 'waardenverspreiding' en het uitoefenen van ideologische druk. Als autocratisch leider is dat eigenlijk een grotere bedreiging dan de NAVO wapens die toch niet gebruikt gaan worden. Denk bijvoorbeeld op het optreden in 2014 van Hans van Balen en Guy Verhofstadt die daar op Maiden met een EU vlag stonden schreeuwen. Niet onlogisch dat Rusland ook ideologische druk teruggeeft. Ik zie het een beetje als een broederlijke strijd. Je wilt elkaar aftroeven maar nooit echt pijn doen. Het is een heel ander verhaal als je uit Oekraïne of Wit-Rusland komt. Ik bedoel de verhouding Westen (VS/EU) vs Rusland.

Zandb
Zandb30 sep. 2020 - 15:59

Er wordt hier een mening verkondigd. Dat Poetin baat heeft bij verdeeldheid in Europa en in werkelijke democratieën. Ik vind dat wel iets totaal anders dan Rusland zwartmaken. Het lijkt me gewoon een onloochenbaar feit. Niet is er gekozen voor de titel: "Engel doet Poetins werk." Ik kan niet bedenken, wat er op tegen is om te vermoeden dat iemand als Engel, die zulke oproepen doet, niet veel goeds voor heeft met een democratie. En dan denk je al snel aan het garen dat lieden als Poetin, Trump enz. daarbij kunnen spinnen. Wie dat niet denkt, lijkt me er een naïef standpunt op na te houden.

6 Reacties
henk-alexander
henk-alexander30 sep. 2020 - 17:13

'(...) En dan denk je al snel aan het garen dat lieden als Poetin, Trump enz. daarbij kunnen spinnen. Wie dat niet denkt, lijkt me er een naïef standpunt op na te houden.' En zo wordt iedereen die er wat anders over denkt dan Zandb zwart gemaakt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 sep. 2020 - 18:32

Ja inderdaad . Daarom denk ik dat Justin Timberlake erachter zit - Lange Frans is slechts zijn loopjongen Die zijn uiteraard lid van de illuminatie die aangestuurd worden door grijze reptieloïden; Soros en Rothschild . Dit lijkt me een onloochenbaar feit.

Zandb
Zandb1 okt. 2020 - 7:14

henk "En zo wordt iedereen die er wat anders over denkt dan Zandb zwart gemaakt.", beweert u. Wat u hier doet, dat is nu wat we noemen: "Zwartmaken". Afgezien van het feit dat ik het woord "lijkt" - want ik weet ook niet alles - bewust gebruik, zeg in niets meer dan dat ik een bepaald standpunt naïef vindt: Ik vind het naïef te veronderstellen, dat Poetin geen belang zou hebben heeft bij verdeeldheid. Behalve dat je voor die stelling meer argumenten hebt, dan ieder lief is, mag iedereen er anders over denken en vinden dat wat ik beweer niet klopt met de werkelijkheid. En stel nu eens, dat er iemand is, die vindt dat hij er een veel slimmer standpunt op na houdt. Maakt die mij "zwart", wanneer die dat duidelijk maakt. Ik vind van niet. U maakt zwart, ik niet.

henk-alexander
henk-alexander1 okt. 2020 - 11:23

Zandb, Het is voor mij evident dat Poetin als de vijand van de westerse liberale democratieën wordt aangemerkt en dus belang heeft bij verdeeldheid binnen de kring van zijn tegenstander - zo werkt dat in geopolitiek en -strategisch opzicht. Overigens met het woord 'lijkt' kan men iets suggereren zonder empirisch bewijs te leveren; daarnaast kan met het woord een insinuerende lading ingebracht worden. Iemand met een ander standpunt wordt bij voorbaat als naïef betiteld.

Zandb
Zandb1 okt. 2020 - 15:19

henk Er een naïef standpunt op na houden is iets heel anders dan naïef zijn. Dat het verkeerd zou zijn, om er een naïef standpunt op na te houden, dat is niet wat ik beweer. Ik zeg dat om mensen aan het denken te zetten. U bent bv ook van mening dat Poetin baat heeft bij verdeeldheid. Dan is het, vind ik, naïef om te menen, dat Poetin daar niet z'n best voor zal doen. Zeker wanneer je kijkt hoe het er in zijn land aan toegaat. Maar als u werkelijk die mening heeft en daarin gelooft, dan respecteer ik dat. Waarom niet? Wanneer u zich dan als persoon door dat woord naïef (wat op uw standpunt slaat) zwartgemaakt voelt, dan is dat uw keuze. Ik maak u niet zwart. Ik verbaas me erover, dat zoveel mensen deze schrijver aanvallen omdat die veel te stellig Poetin aan de touwtjes laat trekken, zonder bewijs. Maar het gaat mij veel; te ver, te verdedigen dat Poetin (actief of passief) hier niets mee te maken heeft. Nogmaals. Dat vind ik naïef. U vindt het misschien wel heel genuanceerd, een ander dom en nog een ander weer heel intelligent enz.

Zandb
Zandb1 okt. 2020 - 15:22

Ik maak een fout. Dit wil ik wel zeggen: De schrijver beweert te veel zonder bewijs. Dat is niet waar ik me over verbaas. Wel over het feit, dat Poetin zo verdedigd wordt, alsof het niet heel logisch is, dat hij er baat bij heeft onder het motto: "Engel doet Poetins werk".

Zapata
Zapata30 sep. 2020 - 15:31

Nou nou, Rusland heeft wel veel grondgebied maar een betrekkelijk kleine en zwakke economie. Ben er best wel vaak geweest de afgelopen jaren en wat me het meeste opviel was dat Russen net zoals de meeste mensen hier vooral bezig zijn met hoe zo plezierig mogelijk te leven. Natuurlijk is Poetin een schurk, net zoals Erdogan, Trump, de meeste machthebbers in het midden oosten of noem maar een politicus. Dat type mensen komt altijd bovendrijven. Maar om Poetin nu toe te schrijven dat hij invloed heeft op de Nederlandse verkiezingen? Of dat hij ooit van ene Engel gehoord heeft? Dat lijkt me een beetje ver gaan. Of Poetin moet een VVD adept zijn, want die partij wordt weer ruim de grootste bij de volgende verkiezingen. Dat zou wel verklaren waarom Zijlstra in zijn datsja mocht zitten overigens. Gezien de intonatie van de bovenstaande column lijkt het mij dat de scribent er van een briljante carrière tegemoet kan zien als columnist bij Trouw of NRC. Past precies in het plaatje.

2 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9330 sep. 2020 - 16:34

Het is simpelweg een complottheorie. De Russische economie is slechts een fractie groter dan die van Zuid-Korea en zelfs niet eens zo ver weg van Spanje. Tevens inderdaad, als je in Rusland bent en je gaat een stukje weg van het centrum man man man. Hoe verder je gaat hoe erger het wordt. Dit land moeten we zien als onze ultieme bedreiging? Ik zie het gewoon niet.

mmx
mmx30 sep. 2020 - 18:31

@RechtdoorZee93 30 september 2020 at 18:34 Kernwapens/rakketprogramma/Glonass/oorlogsbereidheid/praktische bondgenoten Dat ze ons omver zouden werpen en de boel in nemen zie ik idd niet als realistisch, maar het is wel een tegenstander van formaat.

Betrokken
Betrokken30 sep. 2020 - 14:45

Sorry hoor, maar ik denk dat de schrijver zelf een complotdenker is, achter elke boom ziet hij de Russen. Ben er ook zeker van overtuigd dat Poetin het democratisch proces in veel landen wil ondermijnen, maar dit gaat te ver

Wilco4
Wilco430 sep. 2020 - 14:41

Lekker Rusland bashen, heurlijk! Je hebt altijd een vijand nodig uiteraard, vooral tijdens een crisis..

lois712
lois71230 sep. 2020 - 14:21

Dus als Nederland overkoepeld, in het kader van nationale veiligheid, een actieve rol in het bestrijden van Russische desinformatie gaat spelen, dan hebben wij geen Viruswaanzin en 'free the people' meer? Dan waren Omtzigt en een coronapatiënt niet belaagd? En tot op heden is de Russische desinformatie blijkbaar amper van invloed geweest, ons open democratisch systeem bleek sterk genoeg, om overkoepeld iets op te zetten, maar vanwege corona wel? De rationaliteit van deze argumenten is ook ver te zoeken. Alleen als je Internationale Betrekkingen zou studeren zie je er de logica misschien in. Persoonlijk heb ik er overigens geen enkel probleem mee wanneer ik gekkies niet kan overtuigen met rationele argumenten. Laat ze lekker in hun wanen. Dit soort figuren worden vaak als excuus aangehaald en veel te veel eer gegeven om voor disproportionele maatregelen te pleiten waar iedereen de dupe van wordt. Hoezo 'verdedigingsmechanismen', waar denkt Arnout dan aan? Waarom noemt hij niet iets? Zo specifiek over alle voorbeelden, zo vaag over zijn gewenste oplossingen.

1 Reactie
lois712
lois71230 sep. 2020 - 14:22

Kom er maar in alle completgekkies in de zaal die mijn reactie als Russische propaganda en desinformatie zien :)

Fredje3
Fredje330 sep. 2020 - 14:09

Nog meer sancties tegen Rusland? Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als Rusland dat een keer bij de EU doet... b.v. de gaskraan dichtdraaien ofzo?

5 Reacties
Dehnus
Dehnus30 sep. 2020 - 14:18

Daarom: Noors Gas! Van uw Noorse vrienden die beloven geen Willem Engel te steunen.

Daniel Blank
Daniel Blank30 sep. 2020 - 14:41

Iets met de onderste steen, MH17.....Nederland heeft bijna 200 landgenoten laten vermoorden door Russisch materiaal, met medeweten van Russen. Er werd niets gedaan en in Rusland ging men lekker verder. Dus ook de Nederlandse overheid is geen knip voor de neus waard oja en onze Koning ging wel lekker een biertje drinken.

Fredje3
Fredje31 okt. 2020 - 4:14

@Dehnus, Helaas, Noorwegen levert al wat ze kan leveren en als opeens de hele EU op haar gaat leunen, gaat het helemaal mis. @Daniel Blank, tja, de MH17... Vreselijk voor alle nabestaanden echter een vliegtuig laten vliegen over oorlogsgebied is wel heel erg vreemd. We wisten ook al meteen dat de Russen hier schuldig waren en hebben jaren onderzoek gedaan om die wetenschap te ondersteunen. (We wisten dus de uitslag al, moeten alleen de weg daarnaar toe nog vinden.) Het rammelt aan alle kanten en eigenlijk is het niets meer dan een zeer smerig politiek spelletje geworden ten koste van bij elkaar bijna 300 mensen.

LBNB
LBNB1 okt. 2020 - 4:36

@Dehnus [Daarom: Noors Gas! Van uw Noorse vrienden die beloven geen Willem Engel te steunen.] Er is best wat aan te merken op Willem Engel, hij wordt steeds meer paranoia, waarschijnlijk deels in hoe de media over hem spreekt, hoe hij nou eenmaal is en omdat hij nu te veel tijd heeft vanwege de sluiting van zijn dansschool. Maar er wordt hier ook te paranoia gereageerd op hem, alsof het een pion van Poetin is, lijkt mij schromelijk overdreven.

Peter Stans
Peter Stans3 okt. 2020 - 14:12

Poetin kijkt wel 10 keer uit. Als gasinkomsten wegvallen, is het einde helemaal in zicht voor de toch al armlastige Russische economie.

MaxMax2
MaxMax230 sep. 2020 - 14:00

Ik denk dat dit wel een beetje vergezocht is..

Norsemen
Norsemen30 sep. 2020 - 13:01

Er is genoeg aan te merken op het coronabeleid van de overheid. Probleem is alleen dat dit meestal gebeurt door de grootst mogelijke randdebielen zoals Engel. Iemand die wel iets zinnigs te melden heeft hierover is Ira Helsloot, hij zat laatst nog bij Op1.

3 Reacties
LBNB
LBNB30 sep. 2020 - 15:12

@Norsemen Inderdaad, die man zegt hele zinnige dingen.Op het begin was hij al super kritisch en vooral realistisch. Zo zei hij op 5 april al het volgende: 'Solidair zijn in tijden van een crisis betekent dat alle risico’s – medisch, economisch – gelijkelijk worden beoordeeld en dan gedeeld, aldus bestuurskundige Ira Helsloot. In de coronacrisis gebeurt dat niet.'ls we over vijf jaar de balans opmaken van de omgang met de coronacrisis, zal die negatief uitpakken. ‘We zullen verbijsterd zijn, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.’ Dat voorspelt Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid (Radboud Universiteit). Zijn kritische analyse is te vinden in het boek Na de quarantaine, waarin een reeks deskundigen, onder wie internist Marcel Levi, burgemeester Femke Halsema en econoom Bas Jacobs, lessen trekt uit de coronacrisis (zie ook de rubriek Media & Cultuur op blz. 26). ‘We zien’, zegt hij telefonisch vanaf zijn vakantieadres, ‘wel de belasting van de ziekenhuizen, maar niet de onzichtbare stroom van ellende die zich de komende tien of twintig jaar zal aandienen. Zeker, er zijn nu veel ouderen overleden. Maar die zullen in het algemeen – hoe verdrietig en dramatisch ook – niet meer dan een gezond levensjaar verloren hebben. Je gunt iedereen dat extra jaar, maar bedenk ook: een half miljoen mensen zal van een modaal inkomen langere tijd naar bijstand zakken en zal daardoor een verlies van twee gezonde levensjaren lijden. Ik vind dat moreel onverantwoord.’'

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 okt. 2020 - 19:56

@limabravo Met hindsight kijken naar een periode waar we met kunst- en vliegwerk proberen het aantal besmettingen van een onbekend virus laag te houden, hoe wil je dat vergelijken als je geen idee hebt over hoe het gegaan zou zijn als je die maatregelen niet genomen zou hebben. Ik denk dat Ira daar wel een modelletje voor heeft, en dat op basis van dat modelletje, hij over vijf jaar gelijk heeft. Althans, dat is de voorspelling die mijn model oplevert. We gaan het zien, we kunnen het nu nog niet weten, dus ik nu ook nog geen conclusies aan verbinden of deze voorspelling dat het over vijf jaar DFP wordt over de maatregelen die vandaag genomen worden uiteindelijk waarheid wordt.

Norsemen
Norsemen2 okt. 2020 - 8:35

@stokkickhuysen Een sterk punt van Helsloot vond ik zijn opmerkingen over de kosten en de vergelijking met kanker. Het is niet dat wat we nu aan corona doen verkeerd is maar de vraag waarom we niet hetzelfde willen doen aan andere ziektes zoals bijvoorbeeld kanker, of andere vraagstukken zoals de armoede vind ik wel een hele terechte.

Jerry Bidet
Jerry Bidet30 sep. 2020 - 12:24

Ha, eindelijk weer een artikel waarin we de Russen de schuld kunnen geven, ipv Trump. Of we trekken zelf het boetekleed en beseffen dat er gewoon een x aantal wappies rondloopt wat onevenredig aandacht krijgt en die we moeten dood zwijgen.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber30 sep. 2020 - 17:08

Nah, Putin is natuurlijk wel de mattie van trump. Dus zijdelings gaat het ook over trump