Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Willem-Alexander en Maxima verkopen villa in Mozambique

  •  
20-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
771 keer bekeken
  •  
00mdh2.jpg
Premier Balkenende verzweeg voornemen voor de Tweede Kamer.
Het kroonprinselijk vakantiehuis in Mozambique wordt na na oplevering verkocht. Dat heeft prins Willem-Alexander vrijdag per brief laten weten aan premier Jan Peter Balkenende. Balkenende heeft inmiddels toegegeven dat hij al van het voornemen op de hoogte was toen hij het omstreden project in een brief aan de kamer verdedigde. Daarmee zegt hij dat hij de kamwer onvolledig heeft geïnformeerd.
Het prinselijk paar wil niet langer dat het vastgoedproject geassocieerd wordt met negatieve publiciteit. Met de deelname in het vastgoedproject hoopten Willem-Alexander en Maxima op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking, zo schrijft de prins in zijn brief.
“Inmiddels bestaat het risico dat door de voortgaande publiciteit over onze deelname in het project deze ontwikkelingen ten goede buiten beeld raken, elke misslag wordt uitvergroot en het project wordt benadeeld. Tegelijkertijd kost de voorgaande discussie een hoeveelheid tijd en energie die juist in deze periode van crises aan andere zaken moet worden besteed. Dat geldt ook voor ons eigen werk in en voor Nederland.
Met de verkoop van het huis en de bouwrechten gaan de aandelen die nu in beheer zijn bij de stichting Adminstratiekantoor Machangulo, automatisch over naar de volgende eigenaar. Daarna zal Willem-Alexander de stichting verzoeken zichzelf op te heffen. De prins en prinses hadden hun deelneming in het vastgoedproject in deze stichting ondergebracht om afstand te creëren.
De prins schrijft dat hij en Máxima in de toekomst hun betrokkenheid willen blijven tonen.
Onze deelname in de ontwikkeling van het project heeft bij de lokale bevolking verwachtingen gewekt waaraan wij ons gebonden achten.”
Update: Premier Balkenende heeft inmiddels toegegeven dat hij al van het voornemen op de hoogte was toen hij het omstreden project in een brief aan de kamer verdedigde. Daarmee zegt hij dat hij de kamer onvolledig heeft geïnformeerd, een doodzonde in politiek Den Haag.
Donderdag nog beantwoordde premier Balkenende Kamervragen over het villaproject. Zo werd duidelijk dat het prinselijk paar in 2007 niet één, maar vier percelen had gekocht. De overige drie percelen hebben zij al eerder weer doorverkocht. ( Volkskrant )
Premier Balkenende laat weten het besluit van de prins te respecteren. Hij schrijft dit in een begeleidend briefje bij de door zijn ministerie naar de Tweede Kamer gestuurde brief van de kroonprins.  NRC Handelsblad publiceerde online een pdf-versie van de brief.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.