Aan de formatietafel mag de monarch niet meer komen, daarom moet Willem iets verzinnen om relevant te blijven.
‘De dood van koningin Elizabeth de Tweede van Engeland markeert het einde van de naoorlogse orde in Europa’. Ik weet zeker dat een soortgelijke zin in een geschiedenisboek anno 2100 staat. Vanaf dit moment zijn we dus aan de goden overgeleverd, met Koning Sjarrel de Derde als hun voorlopige plaatsvervanger op aarde. Een goed moment om eens te kijken naar ons eigen koningshuis, of wat daarvan over is.
Dat ze tot haar overlijden bleef zitten, gaf Elizabeths koningschap het serene wat een monarchie nodig heeft. God, of in ieder geval de natuur, bepaalde de einddatum, niet de immer overactieve menselijke geest. Vergelijk dit eens met de troonswisseling in Nederland in 2013. Op 30 april van dat jaar, klokslag twaalf uur, tekende Beatrix de Akte van Abdicatie in het paleis op de Dam. Buiten juichte een met goedkope oranje versieringen uitgedoste menigte voor de nieuwe koning.
In de maanden voorafgaand aan de troonsbestijging van Willem-Alexander putte het Nederlandse volk zich uit in wansmakelijkheden. Zo kwam er een klef, Marco Borsato-achtig – dat kon toen nog – Koningslied vol taalfouten. Tien jaar later galmt de beroemdste kromme zin uit het nummer regelmatig na, bijvoorbeeld wanneer een overspelige zanger door zijn vrouw op straat wordt gezet. “De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier”, gniffelt men in zo’n geval.
Exact een decennium zit Willem-Alexander volgend jaar op de troon, in mijn beleving is hij als staatshoofd onzichtbaar. Hoewel een koningshuis ouderwets en ondemocratisch aanvoelt, kan het in lastige politieke kwesties zijn nut bewijzen door actief boven de partijen te staan. Koningin Beatrix deed dit tijdens ingewikkelde formaties. Aan de formatietafel mag de monarch niet meer komen, daarom moet Willem iets verzinnen om relevant te blijven.
Voortsukkelen tot een al even afgrijselijk ‘Koninginnelied’ voor Amalia zal het Huis van Oranje de das omdoen.
De koning wordt vanwege zijn functie geacht politiek neutraal te zijn. Hij staat buitenspel, en zal worden teruggefloten.
Met 25 politieke partijen lijkt een terugkeer van de koning aan de formatietafel zo gek nog niet. Een stabiele factor in het verder uiterst onstabiele en versnipperde politieke landschap. Leve de koning!
Van mij zouden de Oranjes van hun taken verlost mogen worden en een normaal leven gaan leiden. Want dat laatste willen ze zelf ook altijd graag heb ik de indruk. Willem blijft toch altijd die belhamel die propjes naar journalisten schiet. De bierdrinkende polderboy. Elizabeth daarentegen was echt een monarch. Met status en respect. Was goed af te lezen aan haar begrafenis. Vraag is daarom als Willem een gewone kantoorbaan ambieert wie moet dan president worden. En volgens mij hebben we niemand die daar geschikt voor is. Iemand met een appeltje op de fiets misschien. Lijkt mij niet zo. Zolang we nog niemand hebben die presidentieel kan zijn moet Willem Alexander maar blijven. Of ie wil of niet.
@ PamVlam: Het gaat om een principiële keuze: willen we een republiek of de monarchie behouden? Dat staat los van de optredende poppetjes. Er zijn veel fundamenteel democratische argumenten voor een republiek. Als het eenmaal zo ver is komen vanzelf geschikte presidentskandidaten bovendrijven, en zitten we dus niet vast aan een toevallig op grond van erfelijkheid aangewezen staatshoofd.
Taak van Koning is de nakomeling. Heeft ie gedaan (discutabel over kwaliteit), dus hij is ''klaar''. Nu nog wat Grieks leren en we zijn van hem af.
Hij is naar Ter Apel gegaan om asielzoekers een hart onder de riem te steken. Hij heeft hetzelfde bij de boeren gedaan, om vervolgens door een schreeuwende meute voor 'landverrader' uitgemaakt te worden. Ik ben niet echt koningsgezind, maar ik kan me goed voorstellen als hij er voorlopig helemaal klaar mee is. Het is nooit goed of goed genoeg!
Dus? Beter de handdoek in de ring gooien. De familie Van Oranje Nassau hoeft niet bang ervoor te zijn dat ze in de rij van de voedselbank zal moeten gaan staan.
Dus leven we in een land waar je nog in de rij kan staan bij een voedselbank. Er zijn landen waar ze dagenlang in de rij staan voor een hapje zand!
Dus we maken het Koningshuis eers irrelevant en gaan dan klagen dat het irrelevant is? Beetje vreemd Nederlanders. Ik zou zelf wel eens willen weten wat de Koning denkt. Hij is niet voor niets van kinds afaan opgevoed als monarch, wat zou hij denken dat buiten zijn schuld om het volk ook boos is op hem omdat hij dankzij datzelfde volk is gedegradeerd tot spreekpop van de Nederlandse grootste maloten (de regering). Ik denk dat zijn grootmoeder daar wel raad mee had geweten.
Tja. We leven in een democratie. Betekend dat leiders door het volk gekozen worden en niet omdat ze toevallig in het juiste bedje geboren zijn. En dat is maar goed ook. Te veel voorbeelden dat de stelling 'macht corrumpeert' klopt.
@HarrieV2, vooral bij mensen die daar niet voor geboren zijn. Ik geef ook niet aan dat de Koning meer macht zou moeten hebben, ik geef alleen aan dat we niet aan zijn hoofd moeten zeuren dat hij er iets aan moet doen terwijl wij hem democratisch flink hebben gekortwiekt.
Koningin Juliana stelde bij haar inhuldiging de vraag: Wie ben ik dat ik dit doen moet? Mijn leven volledig in dienst stellen van mijn land? Dezelfde plichtsopvatting maar dan nog sterker had Koningin Elisabeth II. Maar mag je iemand het wel aandoen om steeds zichzelf dienstbaar op te stellen? Altijd beschikbaar zijn als een advocaat met piketdienst? Machteloos, en nooit mogen vloeken van machteloosheid? Je toekomst voor je bepaald zien? Je zou er toch niet aan moeten denken dat iemand anders die taak op zich neemt?
Juliana zei: "Wie ben ik dat ik dit doen mag". Ietsje anders dacht ik. Zij heeft haar leven ten dienste gesteld aan dit land, maar was zich zeer bewust van haar bevoorrechte positie. Wim Kan was republikein, maar zei dat als er verkiezingen voor een president zouden zijn, hij Juliana zou kiezen.
Ik ga wel met een vlaggetje zwaaien op koningsdag en gillen Maxima, Maximaaaaa. In de hoop dat ze mij ook ziet en terug zwaait. Dan gaat onze monarch zeker wat nuttigs doen. Gimme a break.
Wimpie, verzin een list! Tja, het koningshuis is hier (en in het VK ook) al 180 jaar symbolisch. En eigenlijk maar goed ook. Wat zou hij nog kunnen doen? Misschien geen dure speedbootjes kopen. Zelf altijd gemengde gevoelens over het Koningshuis. Ik zie zeker de symbolische waarde ervan in. Een land/samenleving heeft een soort rode draad nodig in haar geschiedenis en het Koningshuis doet dat niet slecht. Maar vind het wel raar dat de leden van deze familie niet of nauwelijks keuze hebben op wat ze worden, hoe hun toekomst eruit ziet. Ik heb stukken meer vrijheid in wat ik wil doen, hoe ik mijn leven inricht dan Willem-Alexander of Amalia. Tuurlijk, als Amalia opeens besluit dat ze totaal iets anders wil doen, kan dat in theorie. Maar realistisch is het niet.
@Miss Piggy: Het koningshuis is niet 180 jaar symbolisch. Willem I en Willem II hadden nog veel in de melk te brokken, en financieel voordeel. Pas in 1848 (Grondwet van Thorbecke) veranderde het e.e.a. De "rode draad" -wat dat ook mag zijn- hoeft geen koninklijke erfopvolging te zijn. En Amalia heeft in principe zeker keus, waar bovendien nog twee zussen in de reservebank zitten.
Tja , ik kan U ook niet helpen. In een ander verhaaltje verzon Tom Poes nogal eens een list. Als U behoefte heeft aan actie kunt U beter naar dat verhaaltje overgaan.
« De heer van stand was ook best een aardige figuur« …..zeker, heel zelf relativerend, maar dat relativeerde hij ook weer.