Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Will Smith gaf een recensie die aankwam

  •  
28-03-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3068 keer bekeken
  •  
ANP-446197873

Had Smith gelijk? Dat ligt eraan wat hij op het podium verdedigde, zijn eigen eer of die van zijn vrouw. Zijn Jada is in ieder geval een heldin.

Je kunt zien dat we beginnen te wennen aan de oorlog in Oekraïne. Het geweld waarmee de ochtendjournaals openden, was niet een bombardement op Marioepol maar de knal die Will Smith vlak voor de uitreiking van de Oscars uitdeelde aan de stand-up comedian Chris Rock. Deze muilpeer beheerst al de hele dag de media. Waarom dan hier erover zwijgen? Zeker nu er een discussie is ontstaan.

De achtergrond is bekend. Will's echtgenote, Jada Pinkett Smith lijdt aan sterk haarverlies als gevolg van de ziekte Alopecia. Ze verbergt dat niet onder een pruik maar toont fier haar kale hoofd. Dat staat haar trouwens heel goed en dat geldt voor veel vrouwen met dit probleem. Anders is het natuurlijk als er ook nog littekenvorming optreedt maar dat is lang niet altijd het geval. 

Chris Rock veroorloofde zich een grap. Hij noemde haar G.I Jane. Dat is een verwijzing naar een film uit 1997 waarin Demi Moore kaalgeschoren optreedt. Dat kon Smith niet velen. Nadat hij zijn zitplaats weer had ingenomen, voegde hij Rock nog toe dat die zijn fucking mouth moest houden over Jada.

Toen Smith zelf aan de beurt was voor zijn Oscar, bood hij verontschuldigingen aan vanwege de verstoring van het programma  maar een echt excuus aan Rock kwam niet over zijn lippen. 

Inmiddels wordt hij aan alle kanten veroordeeld. De organisatie achter de Oscars is boos en er bestaat zelfs kans dat Smith het fel begeerde beeldje terug moet geven. Twitterati en opiniemakers trillen van verontwaardiging. O foei toch. Hij mag van geluk spreken dat Chris Rock geen aangifte doet. Nu houdt het beruchte Los Angeles Police Department zich buiten de zaak. 

Had Smith gelijk? Dat ligt eraan wat hij op het podium verdedigde, zijn eigen eer of die van zijn vrouw. Dat is niet helemaal duidelijk. Je kunt bracchiaal optreden (zo heet dat) onder het motto: "Er is er maar één die mijn vrouw slaat en dat ben ik zelf". Maar het kan net zo goed zijn dat Smith het niet duldt als er door kerngezonde types grappen worden gemaakt ten koste van aanwijsbare mensen over hun ziektes of handicaps. Dat is namelijk laf en gemeen. Als je vrouw wordt gepest kom je in actie omdat je tegen pesten bent. 

Jada Pinkett Smith heeft een eigen loopbaan als actrice en podiumbeest. Ze speelde onder andere rollen in een paar Matrixfilms. Ook zong ze in de heavy metal band Wicked Wisdom. Tegelijkertijd leidt ze samen met man Will een productiebedrijf. Ze vieren dit jaar hun zilveren bruiloft. 

Als je dat allemaal bij elkaar optelt is de conclusie duidelijk: Will Smith is een heer die het heeft opgenomen voor zijn echtgenote. Onder extreme omstandigheden laat een heer het dan niet bij woorden. De hele wereld heeft gezien hoe die enge Rock een grap maakte ten koste van Jada Pinkett Smith. Hij heeft haar gepakt op haar zwakste punt, die ziekte. Natuurlijk had Will Smith hem beter een lichte draai om zijn oren kunnen geven met de mededeling dat hij zijn secondanten kon verwachten voor het duel. Hij zag daarvan af. Hij gaf Rock in plaats daarvan een openbare correctie die hem niet vloerde maar hem hoogstens even uit het evenwicht bracht. Vervolgens sprak Smith hem toe niet volgens zijn eigen normen maar volgens die van de grappenmaker in kwestie.

Goede actie van Will Smith. Het was een recensie die aankwam.

Jada Pinkett Smith, vocals, in Bleed all over me van Wicked Wisdom:

Demi Moore in GI Jane, het haar gaat eraf:

Jada Pinkett Smith verbergt niet dat de ziekte Alopecia haar kaal maakt:

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgasschandaal evenmin. 

Beluister het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. 

Update: door alle ophef en de volkswoede is Will Smith dan toch door de pomp gegaan. Hij geeft een staaltje van zelfvernedering weg dat bij alle mensen van karakter wel plaatsvervangende schaamte moet oproepen.

Het lijkt wel een afgedwongen zelfkritiek zoals communisten die destijds moesten leveren, als ze de partijleider tegen de haren hadden ingestreken. Nu blijkt: ook de tirannie van de horde is niets ontziend.

Chris Rock ontving van hem het volgende excuus:

"Violence in all of its forms is poisonous and destructive. My behavior at last night’s Academy Awards was unacceptable and inexcusable. Jokes at my expense are a part of the job, but a joke about Jada’s medical condition was too much for me to bear and I reacted emotionally.

I would like to publicly apologize to you, Chris. I was out of line and I was wrong. I am embarrassed and my actions were not indicative of the man I want to be. There is no place for violence in a world of love and kindness.

I would also like to apologize to the Academy, the producers of the show, all the attendees and everyone watching around the world. I would like to apologize to the Williams Family and my King Richard Family. I
deeply regret that my behavior has stained what has been an otherwise gorgeous journey for all of us.

I am a work in progress.

Sincerely,

Will"

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.