Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wilders, woede en waarheid

  •  
03-12-2023
  •  
leestijd 14 minuten
  •  
13834 keer bekeken
  •  
ANP-484437244

De formatie is nog niet eens begonnen, na de ramp van vorige week woensdag, maar lijkt voor mijn gevoel toch alweer weken te duren. Dat hoort erbij. Als je in shock raakt, bijvoorbeeld omdat je een ongeluk krijgt, dan spelen de gebeurtenissen zich vaak in slow motion af. Het is een verbazingwekkend verschijnsel. Zo'n gevoel heb ik nu ook. Alsof de wereld in elkaar stort en ik de brokstukken heel langzaam naar beneden zie vallen, maar niet in staat ben er iets tegen te doen.

Maurice de Hond peilt de PVV alweer op 42 zetels. Het zullen er nog wel meer worden. De frustatiestem kent een aanzwellend effect. Hoe meer weerzin er is tegen samenwerken met Wilders, hoe groter de frustratie, hoe meer kiezers er weer voor hem bij komen. De vrees voor die ontwikkeling versterkt vervolgens de verlamming bij de rest. Het is een wurggreep waar niet uit los te komen valt. Totdat duidelijk wordt dat Wilders niet eens in staat is zijn eigen problemen op te lossen, laat staan die van het land. Daarmee zal wel Wilders zelf maar niet het verschijnsel verdwijnen. Er zal gewoon weer een andere verlosser opstaan. Je mag alleen maar hopen dat die niet nog erger is. Mocht je nog optimisme koesteren.

Wat wil de kiezer?

De stem van de PVV-kiezers mag dan nu het hardst klinken, niemand kan precies verstaan wat er eigenlijk geroepen wordt. Of nou ja, wat er precies bedoeld wordt. Dat constateerden drie nabeschouwers van de verkiezingen in het Rotterdamse debatcentrum Arminius. Columnist Sheila Sitalsing, politiek verslaggever Ewoud Kievit en publicist Dilara Bilgiç vormden een panel. De zaal was vol op zaterdagavond en hing aan hun lippen. De honger naar een verklaring, een uitweg, is groot. Maar is er wel een uitweg?

Een probleem is dat de PVV-stemmer zelf ook niet weet wat hij of zij wil, maakte Sitalsing duidelijk. Ze noemde het voorbeeld van het Westland. Daar is volop PVV gestemd, ook door ondernemers. Die beginnen hem nu meteen wel een beetje te knijpen want zij zijn afhankelijk van Roemeense en Poolse arbeiders. "Ik hoop niet dat die nu weggestuurd gaan worden," had een PVV-stemmende tuinder lichtelijk nerveus verklaard, vertelde ze. De zaal lachte. De verkiezingsuitslag maakt van het Binnenhof ook een soort Fawlty Towers.

Die mallotige situatie is een logisch gevolg van de manier waarop Wilders politiek bedrijft. Emoties worden aangejaagd, feiten genegeerd. Dinsdag kon je daar weer een staaltje van zien toen hij naar Kijkduin ging, zogenaamd om de bewoners daar een hart onder de riem te steken. Dat zouden die bewoners nodig hebben omdat er 100 asielzoekers tijdelijk opgevangen gaan worden in een hotel.

Hoe zag het hart er uit dat Wilders onder de riem kwam steken? Hij vertelde dat het een schande was dat de asielzoekers in een hotel ondergebracht werden want daar hadden ze grote tv's, een zwembad en andere vormen van luxe die een gewone Nederlander niet heeft. Het geeft helder weer hoe hij haat zaait. Afgunst is een effectieve brandstof voor haat. Die asielzoekers zouden natuurlijk nog eens de boel gaan terroriseren. Sidder. Je mag het niet zeggen maar Wilders liegt. Hij liegt zelfs harder dan Rutte ooit gedaan heeft in zijn carrière. Dat hoort bij zijn politiek.

Opvang naast je deur

Een paar weken eerder was er in hetzelfde Arminius een verkiezingsdebat waar een Rotterdamse kandidaat van JA21 soortgelijke taal uitsloeg. De interviewer merkte toen op dat er in Rotterdam geen problemen zijn met de opvang van asielzoekers, er is geen sprake van overlast. Dat moest de politicus erkennen, maar het veranderde niets aan zijn standpunt. Het doet er namelijk niet toe, dat het niet waar is. Ik realiseerde me dat een paar weken terug toen bij mij in de straat een nieuwe tijdelijke opvang voor voornamelijk Syrische vluchtelingen werd gevestigd. Net als in Kijkduin werd ons bewoners niks gevraagd. Er viel een brief in de bus van de gemeente waarin kort en helder werd uitgelegd dat er plek nodig was. Er klonk geen protest. Een straat verderop is al maanden- en maandenlang een soortgelijke tijdelijke opvang voor meer dan 100 asielzoekers. Om de hoek zit een hotel vol met Oekraïense vluchtelingen. Je merkt er verder allemaal niks van. De asielzoekers zijn net zo keurig als de bewoners van deze D66-GroenLinks-wijk. Als ze buiten op een bankje zitten, groeten ze vriendelijk.

Toch maakte zo'n brief even nerveus. Ook mij. Ik bedoel, je hoort al die verhalen over overlast. En ja, dat hotel geeft geen overlast. En die andere opvang ook niet maar ja, je weet nooit... Dat gevoel komt even op en ebt vanzelf weer weg, als je er geen aandacht aan besteedt. Zoals de gedachte 'heb ik het gas wel uitgedaan' als je van huis bent en bijvoorbeeld in de bios zit. Wilders daarentegen is zo'n type dat je net zo lang gek maakt over het dreigend afbranden van al je bezittingen dat je de film in de steek laat en thuis gaat checken. Niks aan de hand, wel je leuke avond weg.

Ik keek vanuit mijn raam naar de nieuwe opvang en ineens viel het kwartje. Ze willen dit niet. Met 'ze' bedoel ik de tegenstanders. Niet alleen de PVV'ers maar ook de VVD'ers die het kabinet lieten vallen omdat de spreidingswet van Van der Burg opvang overal mogelijk maakt. Ze willen geen asielzoekers in hun straat of buurt. Het maakt daarbij helemaal niet uit of er sprake is van overlast. Ze willen het gewoon niet. Ze willen er ook niks over weten. Dit is hun straat en daarmee uit. Argumenten doen er niet toe. En om het te voorkomen en het verzet aan te jagen trekken ze alles uit de kast. Ze verspreiden angst met de gekste verhalen, tot en met afgunst over tv-schermen aan toe. Ze hebben geen boodschap aan oplossingen. Angst is hun redmiddel.

Grenzen dicht

Het doet denken aan de discussie over zwaarder straffen. Iedere deskundige kan je vertellen dat het niet werkt als middel om de criminaliteit te bestrijden, integendeel, en alleen maar veel geld kost. Dat is ook keihard te bewijzen, voorbeelden te over. Lichtere straffen met goede begeleiding zorgen er daarentegen juist wél voor dat criminelen hun leven beteren. Dit soort kiezers en politici willen daar niet aan. Het interesseert ze niet dat de zware straf geen effect heeft. Ze willen gewoon wraak. Die behoefte moet bevredigd worden en dat vinden ze het meest logische antwoord dat er is. "Kan iedereen toch bedenken!" Daar sta je dan, ga er maar eens tegenin. Het is de taal van het 'gezonde verstand'.

In acute noodsituaties is toegeven aan gezond verstand, oftewel primitieve neigingen, iets dat je juist niet moet doen. Als je met een auto in de slip raakt moet je juist niet op de rem trappen. Als je met een vliegtuig in een wolk met vulkanische as terechtkomt moet je geen gas geven om er zo snel mogelijk uit te komen. Als je huis in brand staat en de kamer zich vult met rook moet je niet de ramen opendoen. Dat weten we allemaal. Dat fenomeen doet zich ook voor bij migratie. Socioloog Hein de Haas stelt dat wie minder migratie wil de grenzen juist niet moet sluiten. Want dan krijg je het tegenovergesteld effect, zoals ze nu in Engeland merken. Sinds dat land de grenzen heeft gesloten zwelt de migratie aan. Dat is, als je er over nadenkt, ook logisch. Als de grens dicht is, komen er nog steeds wel mensen naar binnen maar gaat niemand meer naar buiten. Geen arbeidsmigrant die nog weggaat, alleen al niet omdat de mensensmokkelaars die je moet betalen om weer binnen te komen heel erg duur zijn geworden door de strenge controles. Zie hier waarom er dan elk jaar een stad als Tilburg bijkomt, zoals Pieter Omtzigt maar eindeloos bleef herhalen tijdens de campagne.

Er zijn meer redenen. Stel dat de overheid de PVV'ers gelijk geeft en het gruwelijke plan gaat uitvoeren om alle inwoners met een migratie-achtergond te deporteren. De bevolking van Rotterdam zou meer dan gehalveerd worden. Het zou naast veel leed voor de slachtoffers enorme problemen geven voor de rest en helemaal niets oplossen. In plaats van woningnood krijg je leegstand, om maar een voorbeeld te noemen. Je kunt het zo bedenken maar de PVV'er kan het zich niet voorstellen. Die wil gewoon niet dat het zo is. Klaar. Het is de politiek van de rolluiken. Veilig binnen zitten maar geen idee hebben wat er zich buiten afspeelt.

Mijn belastinggeld

Ondertussen is een groot deel van de rest van Nederland, de driekwart van de bevolking die niet op de PVV gestemd heeft, doodsbenauwd voor wat er gaat komen. Terecht. Het gevaar schuilt niet in de asielzoekers maar in een eenzame autocraat die nu plots de grootste partij is. Hij kan meer schade aanrichten dan je voor mogelijk houdt, leert de ervaring in andere landen. Woensdag worden de 35 Kamerleden van de PVV geïnstalleerd. Niemand weet wie de nieuwkomers zijn en wat ze gaan doen. Het kan een soap worden, of chaos of nou ja, ze gaan gewoon stilletjes doen wat Wilders zegt want hij leidt de fractie "met strakke hand" zoals dat dan eufemistisch wordt uitgedrukt in de media. Je mag nu eenmaal niet opschrijven dat Wilders een dictator is, een zonnekoning van zijn eigen partij waar alleen zijn wil wet is.

Dat klinkt een beetje gemakkelijk - 'mag je niet zeggen' - maar het is in de praktijk echt zo. Ewoud Kievit, werkzaam bij de NOS, maakte in het panel duidelijk dat zijn redactie serieus rekening houdt met de sentimenten van PVV-kiezers. "Wij worden betaald met publiek geld en zij zijn ook belastingbetalers." Ook hier weer: het klinkt hartstikke logisch maar het is wat je juist niet moet doen. Voor je het weet gooi je je onafhankelijkheid overboord en zit je ombudsjournalistiek te bedrijven, ten dienste van het publiek. 'U vraagt, wij draaien.'

De fout begint bij de gedachte dat belastinggeld gewoon van de burger is. Het is een populair idee, dat bij de VVD vandaan komt en inmiddels gemeengoed is. "Mijn belastinggeld." Je ziet het tegenwoordig zelfs opduiken op bordjes bij linkse demonstraties. Maar er bestaat helemaal niet zoiets als "jouw belastinggeld". Dat geld is niet van jou en is dat zelfs nooit geweest. Je hebt er geen enkele zeggenschap over. Je kunt niet beslissen of je het wel of niet betaalt. Het is van de overheid. Dat heeft de democratie, waar je zelf deel vanuit maakt, besloten. Als je het achter probeert te houden ben jij de dief en steel je van de samenleving. Je gaat er voor naar de gevangenis. "Mijn belastinggeld" is een contradictio in terminis. Als het geld van jou was, was het geen belastinggeld. Dat is de realiteit. Toch denkt een journalist van de NOS, net als inmiddels het overgrote deel van Nederland, dat het niet zo is en redeneert er vervolgens op door. Met naar mijn mening desastreuze gevolgen: er moet dan ook rekening gehouden worden met PVV-sentimenten want daar betalen ze voor.

Journalisten zonder missie

Die servicehouding kon ontstaan omdat media een van hun belangrijkste taken zijn gaan verwaarlozen: het bewaken en beschermen van de democratie. En dan bedoel ik niet de stem van de PVV'er of de BBB'er of de D66'er maar het beschermen van de democratie als systeem, als waarde. Dat is een democratische maar ook morele plicht en laat nou juist moreel besef deze eeuw uit de mode zijn geraakt, vooral onder invloed van Gen X (1965-1980) die een broertje dood hebben aan alles wat hen belemmert op de weg naar genot en geluk. In 2016 schrapte toenmalig Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque (1966) de moraliteit uit het redactiestatuut van de krant. Daar stond in dat de Volkskrant wilde opkomen voor de "verdrukten en ontrechten", van oudsher een taak van de progressieve journalistiek. "Wie zijn de verdrukten in de huidige pijnlijke discussie over immigranten, volk en elite? Dat is inzet van debat, waarin we ons niet laten leiden door een vooropgelegd standpunt," schreef de bij De Telegraaf opgeleide Remarque in een commentaar. Ja, lastig. Kijk naar Kijkduin en je ziet het verschil amper. Aan de ene kant de well to do die nergens last van willen hebben, aan de andere kant de asielzoekers die op zoek naar veiligheid hun leven hebben gewaagd in een gammel bootje. Wie is nou wie, verdrukt en ontrecht? De krant, zo schreef Remarque, geeft er daarom de voorkeur aan "onafhankelijk, zorgvuldig en zo veelzijdig mogelijk te informeren". Dus ook: kijk eens die grote tv-schermen op de hotelkamers!

Ook bij de NOS zag je waar dat toe leidt. Of eerlijk gezegd, ik zag het zelf niet eens meer maar ik werd er tijdens weer een ander debat in Arminius op gewezen door de Duitse socioloog Tarik Abou-Chadi. Die had met verbijstering naar het laatste NOS-verkiezingsdebat gekeken. Daarin werden in een toelichtend clipje vluchtelingen aangewezen als oorzaak van de wooncrisis. Vervolgens schoof in de studio een deskundige aan die dagelijks met de wooncrisis te maken heeft en de vraag kreeg voorgelegd hoe groot het probleem nu werkelijk was. Best klein, luidde het antwoord. In tegenstelling tot wat voortdurend beweerd wordt, gaat slechts 10 procent van de vrijgekomen sociale woningen naar vluchtelingen. "Ze wisten kortom dat het geen probleem was en toch maakten ze een filmpje waarin het werd beweerd," constateerde Abou-Chadi. Als je ombudsjournalistiek bedrijft doet de werkelijkheid er niet meer toe, het gaat dan voornamelijk om je perceptie van de werkelijkheid. Fact-free heette dat voor kort maar die waarschuwende term blijkt helemaal losgelaten te zijn. Het fenomeen is nu onderdeel van 'veelzijdig'.

(tekst gaat verder onder foto)

IMG_5811

Houden van migranten

Door die zogenaamde veelzijdigheid, kan de werkelijkheid nog wel eens ondergesneeuwd raken. Neem de vier rechtse coalitiekandidaten die in verschillende varianten af willen van migratie. Want migratie is volgens hen slecht en een probleem. Maar kijk eens naar wie dat nou beweren. Geert Wilders is volgens eigen zeggen heel gelukkig met zijn Hongaarse Krisztina, al dertig jaar zijn partner. Dankzij haar kon hij zijn werk doen, verklaarde hij in zijn overwinningsspeech. Migrantenhaat mogelijk gemaakt door een migrant. Hoezo zelfhaat? Of neem Dilan Yesilgöz, kind van vluchtelingen. Ze schreef jaren terug al eens een column waarin ze duidelijk maakte dat als het aan de VVD lag zijzelf Nederland niet binnen mocht komen. En dan is daar de vrouw van Pieter Omtzigt, Ayfer, die als illegale vluchteling naar Nederland is gekomen en acht maanden lang ondergedoken zat om te ontsnappen aan de autoriteiten en zo te voorkomen dat ze het land werd uitgezet. Tot slot Caroline van der Plas. Zij hecht er aan dat haar voornaam op z'n Engels wordt uitgesproken als erkenning van haar Ierse roots. Haar moeder is een Ierse migrant die het onder meer tot CDA-wethouder van Deventer schopte.

Kortom, alle vier zijn ze het levend bewijs van hoe migratie een verrijking is van het bestaan in plaats van een bedreiging. Toch komt dat nooit aan de orde. Het onderwerp lijkt taboe. Zou Wilders zijn vrouw het land uit laten zetten? Wat doet Omtzigt met de toekomstige Ayfer, als die net buiten de door hem gestelde limiet valt? Wordt dat huwelijk verboden? Gaat Yesilgöz terug naar Turkije om daar het geluk te zoeken? En is Caroline niet beter op haar plek in de uitgestrekte groene weiden van haar geliefde Ierland? Ik sluit niet uit dat het debat in Nederland totaal zou veranderen als die vragen net zo eindeloos zouden terugkeren als "ieder jaar een Tilburg".

Lekker lachen

Inmiddels is de journalistiek, om aan de scherpe randen te ontsnappen, een andere weg in geslagen, die van het amusement. Dat gaat verder dan Fawlty Towers-taferelen. Dilara Bilgiç merkte in Arminius op dat Wilders veel voordeel heeft van de politieke shows en podcasts waar gelachen wordt om zijn brute aanvallen en vulgaire opmerkingen. Dat gebeurt niet alleen bij SBS met brullers als Johan Derksen maar ook bij andere media. "Het normaliseert de standpunten van Wilders." Dat is ook waar het Wilders om te doen is, legde ze uit. Hij is niet uit op de macht maar op verleggen van de grenzen in de publieke opinie. Dat lukt hem. Buitenlandse media zien met verbijstering aan hoe de meest xenofobe en racistische ideeën hier inmiddels volstrekt normaal gevonden worden.

Een goed voorbeeld van die strategie, is wat zich eerder in Rotterdam afspeelde. Leefbaar Rotterdam, de partij die begin deze eeuw het rechtspopulisme in Nederland herintroduceerde, had besloten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ook stemmen te gaan werven onder Rotterdammers met migratie-achtergrond (meer dan de helft van de bevolking) en te stoppen met bijvoorbeeld het moslim-bashen. Met die nieuwe stemmen zou de partij het grootst kunnen worden. Wilders reageerde vanuit zijn Haagse bunker furieus, maakte Leefbaar uit voor verraders en kondigde aan zelf Rotterdam te gaan veroveren. Op 29 januari 2018 hield hij een demonstratie in de stad met aan zijn zijde onder meer de Franse Renaud Camus, bedenker en verspreider van de beruchte racistische omvolkingstheorie. De demonstratie was een even schamele als zielige vertoning maar bij Leefbaar zat de schrik er goed in. De partij verliet de gekozen koers, maakte een ruk naar rechts. Leefbaar verloor 3 zetels, de PVV haalde er 1 en de grote winnaar was DENK met 4 zetels. De PVV-zetel werd vervolgens ingenomen door een complete malloot die de raad vier jaar lang verbaasde met onbegrijpelijke verhalen en gedragingen, inclusief een bizar arbeidsconflict binnen de fractie. Overigens was hij de tweede keuze van Wilders. De eerste moest al na een paar uur opstappen wegens duistere praktijken. Een ongekend falen. Het wordt Wilders allemaal nooit aangerekend door de journalistiek. Wilders erkent nooit fouten, schreven de kranten deze week. Nee, hij wordt er ook zelden mee geconfronteerd. Maar hij slaagde wel in zijn missie: Leefbaar zat weer terug in het hok en moslims bleven taboe.

Coalitiecarroussel

In datzelfde Rotterdam zie je misschien ook wat Nederland te wachten staat de komende jaren. Links en rechts wisselen elkaar daar bij iedere verkiezing af. De ene keer eindigt de PvdA als grootste, de andere keer wint Leefbaar nipt. De colleges worden gevormd in de meest onwaarschijnlijke combinaties. Nu zit Leefbaar, dat inhoudelijk toch dicht op de PVV zit en ook kandidaten levert aan de partij, in een college met D66 en... DENK. Kan dat ook in het kabinet gebeuren, wilde een vragensteller uit de zaal zaterdagavond weten. Het panel achtte het niet waarschijnlijk, gemeentepolitiek is toch van een andere orde. Ik ben geneigd daar in mee te gaan maar als Wilders de grenzen van de publieke opinie maar blijft verleggen, sluit ik het niet uit. Het abnormale wordt normaal als je er alleen om lacht en het niet meer bestrijdt. En dat onwaarschijnlijkheid geen garantie is, heeft Trump voldoende bewezen. Dus een kabinet met PVV en DENK? Stefan van Baarle mag in de media roepen dat hij niet met zo'n partij wil praten maar de Rotterdamse praktijk wijst anders uit. In landen als Oostenrijk waar rechtspopulisme al langer een factor is zie je na iedere verkiezing een wisseling van de wacht. Rechtspopulisten en groenen lossen elkaar in Wenen steeds af in de regering.

Bevrijd door Europa

Die wisseling van de wacht kan zich in Nederland wel eens sneller aandienen dan gedacht. Dat realiseerde ik me door de allerlaatste vraag die zaterdagavond uit de zaal kwam. Een man wilde weten of de uitslag van de Europese verkiezingen, die volgend jaar juni gehouden worden, van invloed zal zijn op de coalitieonderhandelingen. Die zullen immers vermoedelijk maanden  gaan duren. De panelleden reageerden, net als de zaal, verrast. Hier had nog niemand over nagedacht. Het oordeel luidde uiteindelijk dat die invloed verwaarloosbaar zou zijn want de Europese verkiezing is van een andere orde.

Mij liet de gedachte niet los. Ga maar na. Bij de vorige verkiezing van het Europees parlement in 2019 eindigde Frans Timmermans verrassend als de grote winnaar en werd de fractie van Geert Wilders weggevaagd. De PVV heeft geen enkele zetel meer in het Europees parlement. Kan dat zich op 6 juni gaan herhalen? Best mogelijk want PVV-kiezers zullen er inderdaad niet snel voor naar de stembus gaan. De verkiezingsuitslag kan dan een enorme psychologische dreun zijn die nagalmt in de media en opinie. Van de grootste naar de kleinste in zes maanden tijd! Het klinkt bizar maar het overkwam Caroline van der Plas dit jaar ook. En voor haar viel Thierry Baudet dat lot ten deel. En daarvoor Rita Verdonk. En de LPF. Het is, kortom, gewoon een patroon. 

Ik heb mezelf verboden nog langer optimistisch te zijn omdat de huidige situatie veel te gevaarlijk is. Maar hopen mag natuurlijk wel.

Aanpassing: uit een eerdere versie kon de indruk ontstaan dat Ewoud Kievit zelf vindt dat er PVV-nieuws gebracht moet worden. Dat is beslist niet het geval. Het is mijn persoonlijke gevolgtrekking en de zin is aangepast om dat nog eens te verduidelijken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (155)

Poeh, poeh
Poeh, poeh5 dec. 2023 - 14:17

Er zitten veel goede constateringen in dit stuk. Al lezende vraag ik me wel af of er alleen OVER de PVV-kiezers is gesproken. De beste inleving in de redenen waarom deze kiezers die keuze hebben gemaakt, lijkt me dat je op eerste plaats MET die kiezers praat. Je ziet bij deze bijeenkomsten toch vooral de geïnteresseerden in hoe dit allemaal is gebeurd. Ik blijf ver weg van het gedachtengoed van de PVV, maar heb wel het idee dat voor veel kiezers de PVV dé uitlaatklep was om hun frustratie over het in hun ogen slecht functioneren van de politiek te uiten. Sterker nog, dat ze zelfs niet achter het PVV-gedachtengoed staan als je dat vraagt.

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-25 dec. 2023 - 16:37

"Al lezende vraag ik me wel af of er alleen OVER de PVV-kiezers is gesproken" Er wordt hier voortdurend met pvv'ers en ander extreem rechts gesproken.

Gimli1955
Gimli19555 dec. 2023 - 19:50

@MG1968-2 Er worden standpunten uitgewisseld, en daar blijft het bij. Verder is er geen discussie of debat, zelfs de frustratie is onbespreekbaar, Als je niet voor bent, dan ben je tegen en dan zal je wel ........ zijn. De kiezer is het zo zat en ook nu weer met de oude politiek, dat het ze niet uitmaakt. Er zijn al genoeg waarschuwingen geweest, maar er wordt nog steeds niet geluisterd. De oude politiek voelt zich nog steeds te machtig. Denk aan gemeente Barendrecht en wat daar gebeurt is bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Dat kan net zo goed in de TK verkiezingen gebeuren. Zo lang de gevolgen door incompetentie en oude politiek niet wordt aangepakt, zal de oorzaak de boel blijven vergiftigen. De volgende hype politicus zal de grootste worden. Denk aan het verleden met de LPF, FVD, PVV, BBB en nu NSC. Elke keer zijn de partijen zelf ten onder gegaan of de rest hebben ze uitgeschakeld met behulp van de media. Elke keer stond er een nog grotere partij op, dit gaat een keertje fout.

moush1
moush14 dec. 2023 - 15:56

Kerrolaine wist ik niet. Leuk feitje weer. Hein de Haas heeft volkomen gelijk . maar volgens mij weet de PVV’er dat stiekem ook wel.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands4 dec. 2023 - 15:13

Wilders is niet het echte probleem. Het echte probleem is dat de PvdA de gewone mensen in de steek heeft gelaten. Pvda /GL is momenteel de grootste in steden als Haarlem en Bloemendaal. In traditionele bolwerken stemt echter niemand meer op ze. Dat zou alarmbellen moeten doen rinkelen. Maar dat doet het niet. Liever doen we nog een rondje PVV bashen, lekker mensen als dom wegzetten, inclusief als we zijn. Probleem is alleen dat deze mensen vaak niet dom zijn. En het dedain zien. En daar trekken ze hun conclusies uit.

6 Reacties
Oki Doki
Oki Doki4 dec. 2023 - 19:57

U bent blijkbaar degene die vindt dat bepaalde partijen minderwaardig zijn omdat er bepaalde mensen op stemmen, over laatdunkendheid gesproken.

Gimli1955
Gimli19554 dec. 2023 - 22:32

@Oki Doki Daar is die weer, de voorspelbare jijbak. Niet ingaan op de kritiek, maar met een cirkel redenatie en veronderstelling de zaken omdraaien.

Olav Meijer
Olav Meijer4 dec. 2023 - 23:00

@ Schenker enz.: [In traditionele bolwerken stemt echter niemand meer op ze.] Deze generalisatie klopt natuurlijk totaal niet. Neem b.v. stad Utrecht: GL/PvdA kreeg met 34,9% de meeste stemmen, gevolgd door D66 en VVD met respectievelijk 11,5% en 11,3%. Ook in Amersfoort kreeg deze kieslijst veruit de meeste stemmen. (Twee maal zo veel als de tweede, NSC).

Zandb
Zandb5 dec. 2023 - 9:03

Schenker Iemand die meent dat er in Haarlem en Bloemendaal alleen maar rijke mensen wonen, die kan niet zo heel erg serieus genomen worden. Dat mensen menen dat de PvdA/GL niets voor hen zou kunnen betekenen, dat lijkt mij geen reden om op een partij te gaan stemmen, die nog nooit iets voor hen betekend heeft en die van Nederland een 'verdeel en heers land' wil maken. Natuurlijk, als Jantjes probleem opgelost wordt door Pietje in de problemen te brengen, dan kan je je voorstellen dat Jantje genegen is om op die partij te stemmen. Een partij die het voor het voor 'de ene stumperd' - want als je niet in Haarlem of Bloemendaal woont, ben je blijkbaar een stumperd! - beter maakt ten koste van andere stumperds.

TheBigLebowski
TheBigLebowski5 dec. 2023 - 11:09

Wilders die in 2010 op de verkiezingsavond al de 65-pensioenleeftijd over de schutting flikkerde. Nee, die man laat zijn kiezers zeker niet in de steek haha.

Oki Doki
Oki Doki5 dec. 2023 - 18:10

Gimli 1955 Schenkerdesvaderlands begint met een jijbak en ik reageer daar op.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands4 dec. 2023 - 15:13

Wilders is niet het echte probleem. Het echte probleem is dat de PvdA de gewone mensen in de steek heeft gelaten. Pvda /GL is momenteel de grootste in steden als Haarlem en Bloemendaal. In traditionele bolwerken stemt echter niemand meer op ze. Dat zou alarmbellen moeten doen rinkelen. Maar dat doet het niet. Liever doen we nog een rondje PVV bashen, lekker mensen als dom wegzetten, inclusief als we zijn. Probleem is alleen dat deze mensen vaak niet dom zijn. En het dedain zien. En daar trekken ze hun conclusies uit.

4 Reacties
Oki Doki
Oki Doki4 dec. 2023 - 20:03

Maar Geert Wilders is dus degene die opkomt voor de gewone man? Ik weet niet hoe u daarbij komt, maar dat is echt niet waar. Geert Wilders heeft soms zogenaamd sociale standpunten, maar dat is alleen voor de bühne om meer stemmen te krijgen. Zijn partij moet succesvol blijven want denk je dat hij nog ergens anders aan de bak zou kunnen komen, ik denk het niet.

Gimli1955
Gimli19554 dec. 2023 - 22:35

Oki Doki heeft zoveel ervaring met de onbetrouwbaarheid van zijn eigen partij, en spiegelt dat gedrag nu naar andere partijen, alsof die altijd onbetrouwbaar zijn.

Inuga Shabetta
Inuga Shabetta4 dec. 2023 - 23:27

Je hebt gelijk dat Wilders slechts een symptoom is, maar ik denk niet dat het probleem is dat er niet naar alarmbellen wordt geluisterd. Er is echter maar weinig concrete kritiek waar je ook werkelijk iets mee kan. Veel van de kritiek, zoals je ook in de reacties hier ziet, heeft ook een rechtse framing, en wat doe je daar mee behalve proberen die framing te ondermijnen? Bijvoorbeeld, er is veel kritiek op hoe links onduidelijk is over immigratie, maar dat de rechtse politiek een groot deel van de bevolking heeft overtuigd dat immigratie de belangrijkste oorzaak van hun problemen is betekend niet dat het ook werkelijk zo is. En als je weet dat een harde limiet op immigratie niets doet aan de problematiek die mensen associëren met immigratie en zelfs meer problemen zal veroorzaken, kun je moeilijk meedoen met het wedstrijdje van wie de laagste limiet op het programma kan zetten. Maar het wordt niet veel duidelijker dan een harde limiet, en de werkelijke oplossingen voor de ervaren problematiek zijn niet zo simpel, dus wat moeten ze dan doen, liegen?

Inuga Shabetta
Inuga Shabetta4 dec. 2023 - 23:27

Er is ook veel vage kritiek op "woke", maar het is niet alsof de emancipatie van de mensheid een nieuw doel is voor de linkse politiek. Noch is de kritiek daarop van rechts nieuw en het feit dat ze een nieuw woordje hebben geleerd veranderd daar niets aan. De werkelijkheid is dat racisme, homofobie etc. instrumenten zijn die mensen in machtsposities (niet alleen politici maar ook bijv. werkgevers) gebruiken om hun machtspositie te versterken. Je kunt het dus niet negeren en het alleen bijv. over klasse hebben terwijl de klassesolidariteit ondermijnt wordt. Maar blijkbaar als je tegenwoordig niet meehelpt de machtspositie van arbeiders te verzwakken wordt je niet gezien als iemand die voor de belangen van arbeiders strijd, dus wat dan? De fouten van de twintigste eeuw maar herhalen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 dec. 2023 - 14:45

Van Jole noemt een aantal punten waar de leugen regeert. Het is tijd voor de NPO om een programma te maken dat feiten zoals gepresenteerd door politici worden gecheckt op waarheidsgehalte. En iedere politieke partij mag zijn afrgevaardigden sturen om het hierover te komen praten. En dat checken moet gebeuren mensen met linkse en rechtse sympathieen, maar op basis van bronnen, niet op basis van statements die de ander vervolgens mag ontkrachten. Hier ligt een schone taak voor de publieke omroep.

3 Reacties
Gimli1955
Gimli19555 dec. 2023 - 8:14

Alsof politici betrouwbaar zijn en niet geleid door eigen belang worden gestuurd. Rutte is een politicus, die zijn volledige regeringsperiode heeft gelogen of voorspelbaar zijn geheugen kwijt was als het hem uitkwam. Samsom heeft voor de verkiezingen in 2012 zitten liegen over deelname aan Rutte 2. Zo kan ik nog reeksen politici opnoemen en akkevietjes, die aangeven dat politici het niet zo nauw nemen met de waarheid. Als je alle afwijkende wetenschappers buitensluit uit het proces, is het onmogelijk om te bepalen wat feiten zijn. De media bepalen voor een groot deel wat feiten zijn, maar zijn niet onafhankelijk door de marktwerking. De publieke omroep is afhankelijk van het ledenaantal van de verschillende omroepen en is derhalve niet onafhankelijk om dit te onderzoeken. Zolang er zenders verboden moeten worden, omdat ze mogelijk niet willen samenwerken, is het met de onpartijdigheid slecht gesteld. Het bepalen van bronnen is niet mogelijk bij een gebrek aan onpartijdigheid. De zenders zijn door de marktwerking afhankelijk van hun ledental en elkaars concurrent. Zowel de politici als de omroepen zijn helaas niet in staat om een afgewogen en onpartijdige uitslag te produceren.

Zandb
Zandb5 dec. 2023 - 13:39

stokkickhuysen En wat Gimli nou voor het gemak vergeet, dat is dat Wilders ook politicus is. En wat Gimli ook niet weet, dat is dat de overheid geen censuur mag toepassen dus ook niet als het om de Publieke Omroep gaat. De politiek moet voorwaarden scheppen, waaronder de NPO zo goed mogelijk haar taak - zo objectief mogelijk de situatie in Nederland in kaart brengen - kan vervullen. Inderdaad is dat afhankelijk van hoe er in de Tweede Kamer gestemd wordt. Maar ook die moet zich aan de (grond)wet houden. Overigens zal je zien, dat wanneer Wilders werkelijk de macht verovert de NPO juist niet zal worden afgeschaft. Integendeel. Die positie zal dan alleen maar aangepast worden aan Wilders' smaak, juist op de manier die hij, zeer ten onrechte, de politiek tot nu toe verwijt te doen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 dec. 2023 - 10:22

@Gimli Die afwijkende wetenschappers, die zullen dan toch door de rechtse fact checkers naar voren worden gebracht? Maar je moet dan ook wel eerlijk zijn: als je 1000 wetenschappers hebt, en er zijn er 10 met een 'afwijkende wetenschappelijke analyse', dan moet je dat feit ook brengen. De NPO is toch juist de organisatie die het minst afhankelijk is van de marktwerking? En als het om financiering gaat, dan is dat toch gebaseerd op keuzes en dan kun je die keuze toch veranderen? Niks is perfect, maar door je bericht heb ik behoorlijk het idee waar het bij jou fout gaat en dat is precies wat je anderen steeds verwijt. Een pareltje van je verwarring, (wat jij waarschijnlijk 'onderbouwing noemt) is de volgende alinea: 'De publieke omroep is afhankelijk van het ledenaantal van de verschillende omroepen en is derhalve niet onafhankelijk om dit te onderzoeken. Zolang er zenders verboden moeten worden, omdat ze mogelijk niet willen samenwerken, is het met de onpartijdigheid slecht gesteld.' De afhankelijkheid van de NPO van het totale aantal leden van omroeporganisaties staat onafhankelijkheid neit in de weg. Als zenders zich niet aan de regels houden moeten ze daarop gewezen worden en bij herhaling passende maatregelen worden getroffen. Die regels gelden ook voor ON. Als die uitsluiting gebaseerd is op de ideologische inslag zonder meer, dan heb je misschien een probleem, maar regels toepassen an sich is geen problem.

Henkjan2
Henkjan24 dec. 2023 - 14:37

Deze reactie is verwijderd

Prisunic
Prisunic4 dec. 2023 - 13:07

Dilan Yeşilgöz is zeer in mijn achting gestegen, door als huidige leidsvrouwe van de VVD, haar partij buiten regeringsdeelname met de rabiaatrechtse PVV te willen houden. Driekwart van haar achterban, het racistisch-xenofobische deel, neemt haar dat niet in dank af. Waarom? Omdat het indruist tegen de Volkswil, want de beoogde blonde Leider was ooit een van de húnnen! Het valt te verwachten dat Yeşilgöz moet capituleren voor het liberaal-reactionaire kader, omwille van het Landsbelang. Want wat denkt die allochtone wel niet? Dat ze als vreemdelinge hier even onze witte Leidsman en zijn assistente, boerin van der Plas, kan komen schofferen?

2 Reacties
Zandb
Zandb4 dec. 2023 - 16:01

Prisunic Als je onder het mom van 'in het landsbelang' met een partij gaat regeren die als het er op aan komt de democratie wil afschaffen, hoe kan dat in godsnaam dan 'in het landsbelang' zijn!

Olav Meijer
Olav Meijer4 dec. 2023 - 20:31

@ Prisunic: Nooit geweten dat buuv Caroline zich bekwaamd heeft in de praktijk van het boerenbedrijf. Ik dacht dat ze haar sporen had verdiend in de journalistiek, maar heeft zich kennelijk ook met koeien, varkens en hooi bezig gehouden. Is Guus Utenwaard haar buurman? (https://www.youtube.com/watch?v=lu5bL9JTXGY)

Effie2
Effie24 dec. 2023 - 11:15

Populisme werpt zijn vruchten af. Nepnieuws wordt als waarheid versleten. De overheid kan niet meer worden vertrouwd. De zakenwereld besodemietert en besteelt ons via haar verdienmodel om lucratieve woekerwinsten op te strijken. Het morele kompas als bron van beschaving lijkt bij velen te zijn zoekgeraakt, omdat IK bij velen belangrijker werd gevonden dan wij, waarbij eigenschappen als bescheidenheid en zorgzaamheid systematisch werden weggehoond. VVD en CDA hebben, toen ze machtig genoeg werden, onze samenleving uitgeleverd aan zakenmensen en investeerders. Overheidsbedrijven werden geprivatiseerd, waarbij kwaliteit en leveringszekerheid werden ingeruild voor een oneerlijk uitpakkende marktwerking. De winst van BV Nederland komt dan ook vooral hén te goede. Vooral de VVD heeft vanaf de jaren negentig een loodgrijze deken van wantrouwen over de burger uitgestort, en met name het zwakste deel van de samenleving uitgeknepen waar ze maar kon, waardoor de bestaanszekerheid met toeslagen gered moest worden. Speculeren met schaarse grond, zelfredzaamheid, winstmaximalisatie, voedselbanken, eigen bijdragen, onbetaalbare woningen, enz. De schandalen omtrent de gaswinning, het toeslagenschandaal, de vervuiling van onze leefomgeving, schaarste in onderwijs, zorg, energie, drinkwatervoorziening, enz. Hierdoor is de basis van de samenleving op drift geraakt. Is ze deels verworden tot een bevolking van losgeslagen individuen die hun eigenbelang centraal stellen. Pak de regie terug.

De gewone nederlander
De gewone nederlander4 dec. 2023 - 10:15

[De stem van de PVV-kiezers mag dan nu het hardst klinken, niemand kan precies verstaan wat er eigenlijk geroepen wordt.] Ik denk dat de PVV stemmer het volgende roept: - Fors minder asielzoekers, dus heel streng migratiebeleid - Minder belasting betalen / minder kosten. De term "mijn belastinggeld" kan best niet kloppen. Maar als je door overheidsbeleid minder belasting hoeft te betalen blijft het wel MIJN geld. Ook belachelijk dat energie in Nederland het duurst is van Europa. - Minder ambtenaren en minder subsidie naar kunst, cultuur en NPO. - Zwaardere straffen. Het wraak element is heel belangrijk. Het voelt veel beter als een verkrachter 12 jaar de cel in gaat in plaats van 2 jaar. - Minder geld naar klimaat / natuur / stukstof / ontwikkelingshulp. Iets doen is prima, maar we hoeven als Nederland niet het beste jongetje van de klas te blijven. Kort samengevat: zet de Nederlanders weer op 1. Met het geld wat je door bovenstaande maatregelen bespaard kun je de zorg verbeteren en de pensioenleeftijd verlagen.

17 Reacties
Backtobasics
Backtobasics4 dec. 2023 - 12:00

Als je echt geld voor de zorg wil verzamelen kun je beter de hoge vermogens zwaarder belasten zorg je ook voor een rem op de steeds verder groeiende verschillen die aantoonbaar slecht zijn voor een samenleving. En nog meer bezuinigen op ambtenaren kunst en cultuur?..............en wel nog meer bedrijfsleven reclame en commercie?, ........want die hebben het beste met ons voor zeker?

Oki Doki
Oki Doki4 dec. 2023 - 12:49

De Nederlander is het slechtst af met Geert Wilders als leider en met de PVV als grootste. Er komt een verbod op empathie. Dat is slecht voor heel veel mensen en het is onrechtvaardig. Je moet evenredig straffen, en daar niet over heen gaan want dat is ook onrechtvaardig. In de criminologie hebben ze duizenden jaren lang kennis vergaard over hoe je het beste met criminaliteit om kunt gaan. Het zou zonde zijn om dat allemaal rechtstreeks in de prullenbak te gooien. Het is ook zo dat wanneer je iedereen onterecht voor altijd in gevangenissen vast wilt houden, je overal gevangenissen moet bouwen en dat is me toch duur, dat kun je niet geloven, dan snap ik niet waarom we dat zouden moeten doen, waar heeft iedereen dit aan verdiend?

Vuurrood
Vuurrood4 dec. 2023 - 14:55

Gewone: Kijk aan, een PVVer die er voor uitkomt PVVer te zijn. Die zie je hier niet veel. En, PVVer, hoe denk jij al die maatregelen te bekostigen? Want daar zwijg jij als PVVer natuurlijk weer over. Want je bespaart met de door jow genoemde maatregelen helemaal niets. Je verergert de problemen.

De gewone nederlander
De gewone nederlander4 dec. 2023 - 15:22

@ Backtobasics [Als je echt geld voor de zorg wil verzamelen kun je beter de hoge vermogens zwaarder belasten...] Denk jij echt dat iemand die meer als 1 miljoen vermogen op de bank heeft zich kaal laat plukken door onze overheid? Echt, vermogende mensen hebben mogelijkheden. Die gaat wel een paar kilometer opschuiven waar het gunstiger is. De middenklasse heeft deze mogelijkheid niet. Maar dan ga je de middenklasse aanpakken. Dus mensen die zuinig zijn of zzp'ers die sparen voor pensioen moeten de zorg kosten van arme Nederlanders betalen? Dit vindt jij eerlijk?

De gewone nederlander
De gewone nederlander4 dec. 2023 - 15:29

@ Oki Doki [Je moet evenredig straffen, en daar niet over heen gaan want dat is ook onrechtvaardig.] Dat is een mening geen feit. Bovendien, hoe bepaal jij hoeveel iemand van een verkrachting heeft geleden? Sommige mensen komen daar nooit meer overheen terwijl de dader in sommige omstandigheden amper een straf krijgt. Ik vindt voor een gewelddadige verkrachting een gevangenisstraf van 12 jaar prima op zijn plaats. Na die straf pleit ik voor levenslang een enkelband. Overigens afgelopen 1000 jaar straften ze veel harder als nu. Er wordt nu veel te veel rekening gehouden met de toekomst van de dader. Het leed en de toekomst van het slachtoffer moet centraal staan.

moush1
moush14 dec. 2023 - 16:00

Kunst en cultuur en NPO zijn allemaal per-Hollandse “ons Nederland”-tradities. Rembrandt van Rijn, het Rijksmuseum afschaffen? Niet goed snik wat mij betreft. Je wilt niet weten hoeveel geld en banen dat oplevert, die kunst en cultuur. Mag het dan wel? Senioren zijn gemiddeld al de rijkste groep van het land. Typisch weer fact free flauwekul

moush1
moush14 dec. 2023 - 16:00

Kunst en cultuur en NPO zijn allemaal per-Hollandse “ons Nederland”-tradities. Rembrandt van Rijn, het Rijksmuseum afschaffen? Niet goed snik wat mij betreft. Je wilt niet weten hoeveel geld en banen dat oplevert, die kunst en cultuur. Mag het dan wel? Senioren zijn gemiddeld al de rijkste groep van het land. Typisch weer fact free flauwekul

Inuga Shabetta
Inuga Shabetta4 dec. 2023 - 16:28

"Fors minder asielzoekers, dus heel streng migratiebeleid" Zij die van Nederland een fort maken als oplossing bieden zijn niet serieus over het oplossen van de problematiek veel mensen associeren met immigratie, en hebben waarschijnlijk kwade bedoelingen. "Minder belasting betalen / minder kosten." Minder belasting -> meer afhankelijkheid van de prive sector -> hogere kosten. "Minder ambtenaren en minder subsidie naar kunst, cultuur en NPO." De staat te afhankelijk is van prive aannemers, wat de kosten verhoogt. Voor lagere kosten hebben we juist meer ambtenaren nodig. Het is in ieder geval duidelijk hieruit dat de cultuur het privelege moeten worden van de elite en het tegengeluid die van de commerciele media. "Zwaardere straffen. Het wraak element is heel belangrijk. " Dit is in feite een erkenning dat het over persoonlijke emoties gaat in plaats van de belangen van het Nederlandse volk. "Minder geld naar klimaat / natuur / stukstof / ontwikkelingshulp." Ons voortbestaan proberen te garanderen is niet iets wat je doet om een krul op je proefwerk te krijgen. En de kosten van die dingen niet doen zullen velen malen hoger zijn. "zet de Nederlanders weer op 1." Ik bedoel, de bovenstaande punten komen neer op het versterken van de positie van de elite, maar er is nog een probleem: jij bent geen Nederlander. Zolang Wilders vrij is om zelf "Nederlander" te defineren, is er in de praktijk maar een van en dat is hijzelf.

De gewone nederlander
De gewone nederlander4 dec. 2023 - 18:44

@ Moush1 [Rembrandt van Rijn, het Rijksmuseum afschaffen? Niet goed snik wat mij betreft. Je wilt niet weten hoeveel geld en banen dat oplevert, die kunst en cultuur.] Ik zeg niet dat het moet worden afgeschaft. Je legt me woorden in de mond die ik niet zeg. Ik zeg stop zetten subsidie. Als ik naar een festival ga wordt dat ook niet gesubsidieerd. Of het het Rijksmuseum wordt afgeschaft bepalen de bezoekers. Als er veel bezoekers bereid zijn om de toegangsprijs te betalen die nodig is om het open te houden kan het open blijven. Zo niet, dan wordt het maar verkocht. Ik zal er geen traan om laten... Punt 2: jij zegt zelf dat het veel geld oplevert, dus dan is subsidie helemaal niet nodig. Punt 3: jij zegt ook dat het veel banen oplevert. Dit zijn banen die de samenleving geld kosten. Andere mensen met banen die geld opleveren moeten daar voor werken.

De gewone nederlander
De gewone nederlander4 dec. 2023 - 18:44

@Vuurrood [Kijk aan, een PVVer die er voor uitkomt PVVer te zijn. Die zie je hier niet veel.]. Waarom niet? Bijna een kwart van de Nederlanders heeft PVV gestemd.

Oki Doki
Oki Doki4 dec. 2023 - 19:54

De gewone Nederlander In onze rechtsstaat staan alle mensen centraal, en wordt de dader ook nog steeds als mens beschouwd omdat de dader ook nog gewoon steeds een mens is. Zo gemeen en hard mogelijk straffen is niet goed, er zouden grenzen aan moeten zitten. De afgelopen duizend jaar is er zwaarder gestraft, maar we zijn sindsdien tot nieuwe inzichten gekomen en daarom is dat allemaal veranderd, je zou het voortschrijdend inzicht kunnen noemen. Niemand wordt er uiteindelijk beter van als mensen zo gemeen en hard en zo lang mogelijk gestraft worden. Het is in ieders belang dat we gewoon doorgaan met waar we mee bezig zijn, we hebben immers één van de beste en veiligste en best functionerende maatschappijen en rechtsstaten van de wereld. Ik denk dat we dat het beste zo kunnen houden.

De gewone nederlander
De gewone nederlander5 dec. 2023 - 10:05

@ Oki Doki [we hebben immers één van de beste en veiligste en best functionerende maatschappijen en rechtsstaten van de wereld.] Op dit punt zijn we het gewoon niet eens met elkaar. Ik zeg overigens nergens dat we zo hard en gemeen mogelijk moeten straffen. Proportioneel ben ik ook voorstander van. Maar ik vindt het nu helemaal niet proportioneel. Iemand die gewelddadig verkracht is zit daar vaak een heel leven lang mee. Dat betekent in mij ogen dat het rechtvaardig is om de dader ook heel lang op te sluiten. Dan vindt ik 12 jaar eigenlijk nog vrij mild. Nu lees ik vaak in de krant dat de dader 2 jaar gevangenisstraf krijgt. Voor je het weet loopt de dader weer vrij rond terwijl het slachtoffer nog jaren last heeft. Ook zie je dat daders van zedenmisdrijven vaak opnieuw de fout ingaan. Wat is er dan mis om na een gevangenisstraf van 12 jaar iemand te verplichten de rest van zijn leven een enkelband te dragen? Als iemand niet lang de gevangenis in wil en geen enkelband wil voor de rest van zijn leven moet hij maar niemand verkrachten of ander misdrijf begaan. Houd je aan de wet en je hebt vrijheid, zo simpel is het...

Oki Doki
Oki Doki5 dec. 2023 - 18:15

@De gewone Nederlander Voor u is zo lang mogelijk en zo zwaar mogelijk straffen proportioneel. Geert Wilders wil ook de TBS afschaffen, waar ze psychopaten goed gedrag aanleren, psychopaten dus die dus zo geboren zijn en daar niets aan kunnen doen. Maar die kun je wel goed gedrag aanleren en dat doen ze bij de TBS. Geert Wilders wil die afschaffen.

Oki Doki
Oki Doki5 dec. 2023 - 18:19

Wat u zegt dat wraak weer het belangrijkst moet worden, zegt al meer dan genoeg. Deskundigen weten wel dat ze zich niet moeten laten leiden door wraak, maar wat voor de hele maatschappij het beste is.

De gewone nederlander
De gewone nederlander6 dec. 2023 - 8:26

@ Oki Doki [Deskundigen weten wel dat ze zich niet moeten laten leiden door wraak, maar wat voor de hele maatschappij het beste is. ] Die zogenaamde deskundige hebben al wat leed en doden op hun geweten. Als een moordenaar gewoon levenslang krijgt is dat het beste voor de maatschappij. De moordenaar kan niet nog meer leed veroorzaken en de nabestaande hebben het idee dat hij tenminste ook geen leuk leven meer heeft. En het schrikt ook nog een beetje af. Wat wil je nu nog meer? Toch hopelijk niet dat een moordenaar straks nog een leuk leven kan opbouwen? Sorry, maar dat gun ik zo iemand helemaal niet...

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 dec. 2023 - 10:34

Love it. Allemaal maatregelen die jouw financiele positie beter maken, en na jou de zondvloed en de rekening van alles naar de volgende generaties. En nou moet ik gaan zelfreflecteren?

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 dec. 2023 - 10:38

'Als een moordenaar gewoon levenslang krijgt is dat het beste voor de maatschappij. ' Kos-tat nou?

Yup
Yup4 dec. 2023 - 9:14

Deze reactie is verwijderd

17 Reacties
Maraha
Maraha4 dec. 2023 - 10:24

Als zij in Ter Apel geen vergoeding voor zwemlessen kan krijgen dan is haar inkomen te hoog. Dat is juist in die streek allemaal heel goed geregeld. Dus gepikeerd om niks.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 dec. 2023 - 11:15

Wanneer zxat 'elitair links' dan aan de knoppen? Dit is precies waar deze column over gaat. Soms moet je je onderbuik proberen in te houden. Die zwemles was vroeger vast programma van scholen. Door rechts wegbezuinigd. kan met voorstellen dat je teleurgesteld bent, maar geef wel de juiste partij de schuld van die teleurstelling.

Gimli1955
Gimli19554 dec. 2023 - 11:23

Het gaat om het eeuwige gelijk wat "links", wat allang niet meer links is, maar neoliberaal. De zaken worden eenzijdig, richting het eigen gelijk beredeneert. Het begint met het onterechte geclaimde moreel en ethisch kompas van het deugen. Als je die conclusie trekt, zijn alle afwijkende meningen automatisch fout, dat wordt dan voorspelbaar gekoppeld aan het goede en kwade van WW en voilà. Je hebt de huidige situatie in een notendop gevat. Wat links echter vergeet of negeert, is dat ze al sinds een jaar of 40 meedoen met de neoliberalen, te samen met de liberalen en christen democraten. Van de 3 politieke systemen hebben ze alle negatieve factoren meegenomen in hun beleid, waardoor er overmatige bureaucratie (sociaal democratie), marktwerking (liberaal) en het opgeheven vingertje van het ethisch en moreel kompas (sociaal democratie en christen democratie. Macht corrumpeert en dat bewijs is geleverd met het Toeslagschandaal, waar ze alle drie schuldig aan zijn. Het probleem is echter dat ze niet snappen of accepteren dat ze dat kompas al tijden kwijt zijn. Dat recht is verlopen door hun daden. De kiezer heeft niets aan hun mooie beloftes en dat is nog niet geland bij de neoliberalen. Mijn advies is, lees dit artikel van Frits Bosch https://www.dagelijksestandaard.nl/opinie/frits-bosch-dit-is-de-reden-dat-links-verkiezingen-verliest Hij geeft als gelouterd wetenschapper een afwijkende mening, doe er je voordeel mee.

Martin van der Linde
Martin van der Linde4 dec. 2023 - 11:54

Yup , als je daarom PVV stemt ben je een verwend kind.

De gewone nederlander
De gewone nederlander4 dec. 2023 - 12:16

@ Maraha [Als zij in Ter Apel geen vergoeding voor zwemlessen kan krijgen dan is haar inkomen te hoog. ] Jij weet natuurlijk precies de financiële situatie van deze mevrouw? Zet de Nederlanders weer op nummer 1. Zorg dat alle Nederlandse kinderen op zwemles kunnen. Mocht er geld over blijven dan kunnen we kijken of asielgerechtigden in aanmerking kunnen komen voor zwemles. Dat is wat de PVV stemmer wil! Als ik vluchteling was in een ander land, zou ik me ook helemaal niet verbazen als de bevolking zich daar op nummer 1 zet. Je bent dan al blij dat je veilig bent en leeft...

JoostdeF
JoostdeF4 dec. 2023 - 12:19

Wat een dom gezwets over "elitair links". Die miljarden voor de energietransitie zijn investeringen die torenhoge verliezen in de toekomst moeten voorkomen. Duurzame energie wordt snel goedkoper dan fossiele energie. Het is de rechtse Rutte die honderden miljoenen besteedde aan de verdediging van de oostgrens van Europa tegen de agressie van het maffia bewind in Moskou (en voor het veilig stellen van zijn volgende Navo baantje) Als mensen als jij links een kans hadden gegund, dan was de puissante rijkdom van Nederland veel eerlijker verdeeld en had iedereen gratis zwemles kunnen krijgen.

Oki Doki
Oki Doki4 dec. 2023 - 12:55

Dus je wilt armoede bestrijden in Nederland en dan stem je op Geert Wilders? Echt waar? Daar stem je op omdat dat het beste is voor de Nederlander? Geloof je dat zelf nou echt? Misschien moeten we u en Geert Wilders bedanken voor wat u bereid bent voor Nederland te doen. Geert Wilders geeft niets om vluchtelingen, maar geeft nog minder om Nederlanders. Hij roept alleen sociale dingen voor de bühne om meer stemmen te krijgen, in werkelijkheid geeft hij helemaal niets om zijn medemens.

Oki Doki
Oki Doki4 dec. 2023 - 12:58

Dit is hetzelfde als Brexit. De mensen werd veel geld beloofd, zo gauw ze van de immigratie en de EU af waren. En nu gaat het helemaal niet goed met Groot Brittannië en nu krijgen de kwetsbare mensen de schuld, uitkeringen worden massaal stopgezet van mensen die om de één of andere reden niet kunnen werken.

Gimli1955
Gimli19554 dec. 2023 - 13:41

Alsof de teleurgestelde kiezer terug komt als je he/haar verwend noemt, dom, fascistisch, racistisch, (extreem)rechts of xenofoob. Net zoals jullie inhoudelijke kritiek negeren, zal de kiezer jullie negeren. Met allerlei kunst en vliegwerk van de media en een mogelijke fusie kan je de teloorgang nog even uitstellen. Nu werkte het trucje uit 2012 al niet meer, door er een verkiezingsstrijd van te maken. De tactische trucjes raken uitgewerkt en de frustratie van het gelijk willen hebben, werkt niet meer.

Vuurrood
Vuurrood4 dec. 2023 - 14:57

Deze reactie is verwijderd

De gewone nederlander
De gewone nederlander4 dec. 2023 - 15:33

@ Gimli1955. Juist, je ziet zelfs dat de PVV in de laatste peilingen nog verder omhoog gaat. Dus al dat zielige gedoe in praatprogramma's werkt niet meer. Mensen zijn door Internet gelukkig ook niet meer afhankelijk van de oude media...

moush1
moush14 dec. 2023 - 16:01

Yup Wr is de laatste decennia geen elitair links aan het roer geweest. Je bevestigt de column , 100%

Zandb
Zandb4 dec. 2023 - 16:09

Yup Er zijn zo veel voorbeelden te noemen van mensen die voor iets niet en mensen die wel voor iets in aanmerking komen, omdat de regels zijn zoals ze zijn. Wat u doet, dat is een staaltje populistisch denken waar je u tegen zegt. Als die regels - zie de toeslagenfraude - op onwettige wijze discrimineren, dan moet dat hersteld worden. Want we willen geen discriminatie, toch? Als je dan op een partij stemt, die de democratie af wil schaffen, dan werk je dus alleen maar mee aan een situatie waarin, net als nu, bepaalde mensen wel voor iets in aanmerking komen en andere mensen niet. Maar dan omdat dan de regels wel discrimineren.

Yup
Yup4 dec. 2023 - 18:10

Deze reactie is verwijderd

misterzuinig
misterzuinig4 dec. 2023 - 20:18

@Oki Doki 4 dec. 2023 - 13:58, waar staat vermeld dat in Groot-Brittannië arbeidsongeschiktheidsuitkeringen stopgezet zouden worden?

Gimli1955
Gimli19555 dec. 2023 - 8:18

@misterzuinig De Britse regering heeft besloten dat de WW aldaar, niet langer uitkeert dan 2 jaar, dat geldt in Nederland al lang. Ik weet niet of de Britten een bijstand kennen. De WW wordt niet afgeschaft, maar de duur van de uitkering wordt ingekort. Oki Doki vertelt niet het volledige verhaal.

De gewone nederlander
De gewone nederlander5 dec. 2023 - 10:29

@ Yup en zandb. De term populistisch wordt vaak gebruikt om mensen het gevoel te geven dat hun problemen niet eenvoudig kunnen worden opgelost. Gratis zwemles voor armen. Schaf het eigen risico af. Verlaag de sociale huren. Dit zijn in mijn ogen geen populistische standpunten. Gewoon realiseerbaar als je andere keuzes maakt. Ik vindt juist miljarden naar klimaat/milieu en stikstof populistisch. Men heeft amper een idee of het überhaupt zinvol is. Maar het wordt maar gedaan om bij een deel van het volk populair te zijn nadat die mensen eerst heel bang zijn gemaakt.

tempest
tempest4 dec. 2023 - 7:44

“ Maar is er wel een uitweg?” Werken aan het oplossen van de problemen waar lage en midden inkomens in het dagelijks leven tegenaan lopen. Minder geruzie, minder virtue-signaling, minder holle retoriek Dat is het enige wat de stijging in proteststemmen kan verhelpen.

1 Reactie
Gentleman
Gentleman4 dec. 2023 - 10:24

SP stemmen

ThijsHuib
ThijsHuib4 dec. 2023 - 6:29

Een van de beste artikelen die ik de afgelopen maanden op deze site heb gelezen. En nog een paar keer zal herlezen.

JoostJK
JoostJK3 dec. 2023 - 22:52

Vin jut gek! We mogen toch gewoon niks meer in dit K**land, door die linksen, niks meer mogen we , en ook niks meer zeggen...! das gewoon nie normaal meer toch, hoe duur de frikandellen zijn tegenwoordig en die asielzoekers mogen lekker in een hotel wonen, grote tv's zwembaden, GRATIS frikandellen...vin jut gek dat de echte nederlander dan op Geert stemt...en mn ouwe moedertje, die woont helemaal alleen, zonder hulp ..wat? nee, zelf ga ik er ook niet meer langs...niet te harden die geur daar, maar ik bedoel...en d'r wonen daar in die buurt trouwens heel veel buitenlanders...dus daar ga ik niet heen....maar als ik dan zie dat die asielzoekers - ja sorry hoor, ik noem het gewoon buitenlanders - hier gewoon op cruiseschepen wonen, met kaviaar als ontbijt...ja vin jut dan gek? Vin jut dan gek dat mensen zien dat Geert de enige is die iets doet? En Geert is ook tegen Hamas, dat vinnik ook heel belangrijk - niet normaal toch, hoe die lui daar in gaza leven?! Gewoon te lui om huizen te bouwen, en dan zeggen dat het Israël ze schuld is...jaa, dooooeiiii...

5 Reacties
Oki Doki
Oki Doki4 dec. 2023 - 13:09

Toch typisch dat de mensen met de grootste mond en waarnaar (ten onrechte) het meest geluisterd wordt, altijd beweren dat ze niets meer mogen zeggen. Op zo'n cruiseschip wonen is helemaal niet zo luxe hoor, het zijn maar hele kleine kamertjes, sommige cellen in de gevangenis zijn groter. Als je een beter leven wilt voor Nederlanders dan is toch niet het eerste wat in je opkomt dat je dan op Geert Wilders moet stemmen? Denk je nou echt dat hij Nederland beter gaat maken voor Nederlanders? Ik denk het niet en ik denk dat het voor veel mensen uitloopt op een drama. Probeert u nu te beweren dat Gazanen te lui zijn om te werken en dat ze daarom deze problemen hebben? Dat gelooft u toch zelf niet? De Gazanen hebben geweld gebruikt, maar de Israëlieten hebben het hen ook niet makkelijk gemaakt. Mensen hun rechten en waardigheid afnemen is misschien wel net zo erg als geweld gebruiken tegen mensen. Wat zou u doen als u stelselmatig gediscrimineerd zou worden? Zou u het gewoon geweldloos ondergaan? Want dat is dan wat er van u gevraagd wordt.

Oki Doki
Oki Doki4 dec. 2023 - 13:11

En wat zou u ervan vinden als er een groep buitenstaanders Nederland zouden binnentrekken en dat alle Nederlanders dan in Zuid en Noord Holland moesten gaan wonen? Zou u het dan lijdzaam ondergaan zonder in verzet te komen want dat is volgens u nou eenmaal fout?

JoostJK
JoostJK4 dec. 2023 - 15:44

@Oki Doki Mijn excuses, ik dacht dat dat de lezers , die wel eens posts van mij lezen, wel zouden door hebben dat dit satirisch bedoeld was.

JoostJK
JoostJK4 dec. 2023 - 15:50

@Oki Je kan altijd de laatste 50 reacties lezen door op de naam van de reageerder te klikken

Oki Doki
Oki Doki5 dec. 2023 - 8:55

Oh oké 😄

klaasd2
klaasd23 dec. 2023 - 21:35

Juiste conclusie het zal zo'n vaart gelukkig niet lopen. Je kijkt weg van dingen die wel fout gaan, v Budel ter Apel / veilige landiërs. De teringzooi van de laatste jaren. Het volk wil anders maar er zijn geen capabele leiders, bijna nergens in de politiek.

2 Reacties
Oki Doki
Oki Doki4 dec. 2023 - 13:19

Er zijn wel veel asielzoekers in Ter Apel, maar dat komt ook omdat de rest van Nederland ze niet willen opvangen. Maar zo groot zijn de problemen in Ter Apel nou ook weer niet. Er vinden meer winkeldiefstallen plaats en er wordt eens een bekertje koffie naar een lijnbus gegooid. Dat is niet leuk, maar om dat nu aan te merken als het grootste probleem dat Nederland ooit gehad heeft gaat wel heel ver.

klaasd2
klaasd25 dec. 2023 - 12:50

@ Oki Doki, wederom wegkijken en dingen in de mondleggen die ik niet zeg.

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig3 dec. 2023 - 21:07

Hallo Ik hoop dat het Kabinet Wilders 1 er nooit zal komen. Dat zal ontzettend rampzalig voor Nederland zijn, met Geert Wilders, een onaangenam en zelfs gevaarlijk mens (naar mijn persoonlijke mening tenminste), een populist pur sang nota bene, als Premier van zo een uniek en ooit zo open en zo ruimdenkend land als Nederland. Nederland is zeker geen Italië, Polen of Hongarije om slechts drie voorbeelden te noemen. Als het echt nodig is laten er dan nieuwe verkiezingen z.s.m. komen. Ik hoop dat in het geval van nieuwe verkiezingen GroenLinks-PvdA een vrouw met een sociaal hart zoals Marjolein Moorman naar voren zal schuiven als nieuwe lijsttrekker. Zij kan misschien veel zwevende kiezers overtuigen om op haar en GroenLinks-PvdA te stemmen. Good night and good luck🙏🏼🙏🏼🙏🏼

5 Reacties
JoostJK
JoostJK3 dec. 2023 - 21:51

Bent u soms de echtgenoot van Marjolein Moorman? Hoe dan ook, ik geloof u.

Oki Doki
Oki Doki3 dec. 2023 - 21:58

Dat snap ik wel, maar ik vraag me af of de PVV stemmer de rest van het verkiezingsprogramma ook heeft gelezen en of ze er bij stil hebben gestaan hoe Geert Wilders over zaken denkt in het algemeen. Dat lijkt me niet want dan zouden ze nooit op Geert Wilders hebben gestemd.

Oki Doki
Oki Doki3 dec. 2023 - 22:07

Wat ik ook niet snap is waarom de vluchtelingen er de schuld van krijgen dat Nederlandse staatsburgers gewoon op straat moeten slapen en dat vluchtelingen binnen mogen slapen. Het probleem ligt dan bij de politiek en Geert Wilders is onderdeel van die politiek want die gaat er echt niet voor zorgen dat alle Nederlanders een fatsoenlijk onderdak krijgen. De grootste kans dat Nederlanders fatsoenlijk onderdak krijgen, krijg je toch bij linkse partijen en niet bij Geert Wilders.

EricDonkaew
EricDonkaew4 dec. 2023 - 1:58

@Mokummer: Als het echt nodig is laten er dan nieuwe verkiezingen z.s.m. komen. ---------------------------- Heb je het artikel wel gelezen? Wat denk je dat het verkiezingsresultaat dan zal zijn?

Oki Doki
Oki Doki4 dec. 2023 - 9:21

Mijn excuses, mijn berichten waren voor een ander bedoeld.

JoostJK
JoostJK3 dec. 2023 - 21:07

1 volk, 1 land, 1 leider 1 partij, 1 gedachte, 1 hersencel 1 bakkie, 1 koekje, 1 plee 1 leven

1 Reactie
Mag
Mag4 dec. 2023 - 2:32

voornamelijk : 1 hersencel bevalt me wel.

Phantom3
Phantom33 dec. 2023 - 20:23

Kan iemand mij iets uitleggen? Jaren geleden was de PvdA er voor de arbeider en had het heel veel zetels. Nu heeft het er een stuk minder en zou het graag de oude kiezers willen terughalen. Maar al de arbeiders die het vroeger vertegenwoordigde zijn naar de PVV overgestapt. Hoe ga je die terugkrijgen? Zeggen dat ze domrechts geworden zijn gaat niet helpen lijkt me. En zeggen dat Wilders een gevaar is heeft blijkbaar ook niet geholpen. Hoe krijgt de PvdA de gewone arbeider weer terug?

13 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 dec. 2023 - 21:57

@Phantom3, door kritisch te worden op immigratie om te beginnen, en daarnaast nog wat andere standpunten te veranderen, maar dat gaat na de fusie met GL nooit gebeuren.

JoostJK
JoostJK3 dec. 2023 - 22:14

Bestaan er nog "gewone arbeiders" dan? zoals vroeger? bedoelt u zoiets als : https://www.youtube.com/watch?v=y8KCMs-0HcA&t=48s ( in delen te zien op you tube )

EricDonkaew
EricDonkaew4 dec. 2023 - 2:15

Die vraag is al duizenden keren gesteld, maar blijft actueel. Uiteindelijk zal de PvdA deze vraag zelf moeten beantwoorden. Er zijn oplossingsrichtingen en die zijn ook vaak aangedragen, ook door mij... Wat daarbij niet helpt is de vrijwel afgeronde fusie met GroenLinks.

Zandb
Zandb4 dec. 2023 - 7:10

Phantom Het gaat er niet om wat helpt of niet, in de zin van waar de mensen voor kiezen. Het gaat er om wat er werkelijk aan de hand is en wie dat doorziet of wil doorzien. Nogmaals, als de democratie altijd op zou leveren dat de meerderheid 'gelijk' heeft, dan moeten we alles aan de democratie overlaten: Het klimaat, de zorg, wat een professor het best aan zijn studenten kan vertellen, of een homo een crimineel is, wie die bankoverval pleegde, welke operatie voor een patiënt het best is.......... M.a.w.: Wanneer een arbeider niet voor de PvdA kiest, hoeft dat niet te betekenen dat de PvdA fout zit. Andersom is natuurlijk ook het geval. U ziet dat niet in, u ziet bewust of onbewust meer in een populistisch denken.

Gimli1955
Gimli19554 dec. 2023 - 9:54

@Zandb Blijven ageren tegen het populisme, werkt niet. Zeker niet als je het verwisseld met eigen populisme van het eeuwige gelijk. Nu is het al zo bij links, dat als je geen gelijk krijgt, dat je dat dan wel hebt. Dat is de cirkel redenatie, die zorgt dat er tunnelvisie ontstaat. Die tunnelvisie is al een tijdje gaande, het claimen van een onlosmakelijke rechtvaardigheid streven en een moreel en ethisch kompas opeisen. Vooral de vergelijking van afwijkende meningen met de gebeurtenissen van WW, alsof links alleen goed geweest is in de oorlog. De communisten waren ook goed, maar die zijn na de oorlog door de toenmalige populisten een kopje kleiner gemaakt. Populisten zijn van alle tijden en hebben de taak om onrecht en foute zaken van de overheid op te merken. Daarom krijgen ze ook het predicaat populisme, ze brengen een populair de denkbeeld onder de aandacht. Iets waar de leidende politieke macht geen aandacht voor heeft, of verantwoordelijkheid draagt voor het ontstaan en voortduren. Voor de burgers een manier om aandacht te krijgen voor zaken die zij belangrijk achten, echter de machthebbers niet. Ooit werd de SP populisme verweten, hoe kan het vergaan in Nederland. Als je te vaak beschuldigt, zal de impact afnemen. Vergelijkbaar met grof taalgebruik. Om indruk te maken is het noodzakelijk om elke keer nog grover te worden. Tot het niet meer werkt, dan is het effect nihil. Rampen blijven voorspellen, zonder dat die werkelijkheid worden, werkt averechts.

Gentleman
Gentleman4 dec. 2023 - 10:30

De gewone arbeider zou op de SP moeten stemmen daar heeft de gewone arbeider meer aan dan GL/PvdA

Gentleman
Gentleman4 dec. 2023 - 10:33

@JoostJK Natuurlijk bestaan er nog gewone werknemers, we hebben er zelfs nog voor staan klappen en het was tegelijkertijd de laatste keer dat we er aandacht voor hadden. Ze zijn alweer vergeten.

Zandb
Zandb4 dec. 2023 - 10:33

Gimli Mijn, ook nog eens eigen, populistische gelijk? In onze democratie is het uiteindelijk mogelijk, dat voldoende mensen dat zouden vinden, we moeten doen of zwarte mensen per definitie zo anders zijn, dat ze niet dezelfde rechten verdienen. Dat is niet mijn, ook nog eens eigen, populistisch gelijk, dat is een niet te loochenen feit. Behalve als je populistisch denkt. Ik zou willen dat u daar dan eens wat tegen in bracht. Nu komt u met allerlei verhalen, die er in feite op neer komen, dat dat "onloochenbare feit" ook inderdaad een "onloochenbaar feit" is. De PVV is een gevaarlijke populistische partij omdat ze de democratie wil misbruiken om die af te schaffen. U zult het er toch hoop ik mee eens moeten zijn, dat een land dat bepaalde gelovigen, die zich binnen de grenzen van de wet gedragen, wel toestaat om geloofsgebouwen en scholen te hebben en het andere, die zich ook aan de wet houden, niet, geen democratie meer is. Of wilt u zelfs dat ontkennen, dat de PVV dergelijke doelstellingen hanteert?

Vuurrood
Vuurrood4 dec. 2023 - 10:49

ZandB: U gaat Gimli echt niet overtuigen.

Gimli1955
Gimli19554 dec. 2023 - 13:56

@Zandb Gezwollen taal met voorbeelden als gevaarlijk krijgen steeds minder zeggenschap. Het moet elke keer grover en meer over de top om indruk te maken. Dan kun je 1500 tekens typen, de zeggenschap verdwijnt echter naar de achtergrond. Het gaat om de geloofwaardigheid en die ligt niet in het kamp van links of neoliberaal. Hoe fanatiek je nog meer en grovere beledigingen en beschuldigingen uit. De reactie van de kiezer zal zijn : "Whatever". Wilders heeft naast een negatieve agenda, ook nog beloftes om iets op te lossen. De PvdA/GL combi heeft vaak meegedaan, maar met een erg mager resultaat. Of Wilders het gaat lukken, ik weet het niet. Je kunt van alles veronderstellen, maar je weet het pas als het werkelijkheid is. Vergeet niet dat de marktwerking is ingevoerd met de heilige belofte dat het beter, goedkoper en efficiënter werd. Kun je zeggen dat de PvdA het hoogst waarschijnlijk niet gesteund heeft. Echter tijdens Rutte 2 is er geen enkele poging gedaan om het af te schaffen, en dat geldt ook voor het eigen risico of eigen bijdrage. Er zijn altijd ontwijk mogelijkheden en die worden al een tijdje ingezet om de echte discussie te ontlopen. Daar horen de beschuldigingen ook bij en het name calling. De strategie is fout en de ideologie ook. Je wilt de kiezer vertegenwoordigen met die een andere ideologie nastreeft, die heb je ooit gehad. Maar die heb je zelf al partij verspeeld. In dat opzicht heeft Gentleman gelijk, SP kiezen is nu de oplossing.

Zandb
Zandb4 dec. 2023 - 16:19

Vuurrood Ik ben er ook bang voor. Hij/zij is niet gevoelig voor redelijk denken. Gimli denkt dat hij feiten kan ontzenuwen door er met veel omhaal van woorden andere (vaak kloppende) feiten tegenover te zetten. Alleen hebben die feiten die hij er tegenover zet niets met de feiten die ik vaststel te maken. Het zij zo. tegen Gimli wil ik nog zeggen, dat zijn gezwets te idioot is voor woorden: Als de geloofwaardigheid moet gaan bepalen of feiten kloppen, dan zal Gimli dat nooit toegeven, maar dan snapt hij ook wat daar fout aan is. Ook al heeft hij een punt, dat zoiets natuurlijk wel degelijk meespeelt.

Gimli1955
Gimli19554 dec. 2023 - 20:17

@Vuurrood en Zandb Je hoeft mij niet te overtuigen, je moet de kiezer overtuigen dat je een valide alternatief bent bij de verkiezingen. Ik ben in jullie eenzijdige ogen de vijand die bestreden moet worden. Waar alle frustratie op gebotvierd wordt, je zit veilig op je eigen forum en hier kun je al niet omgaan met inhoudelijk onderbouwde kritiek. 60% van de Nederlandse bevolking is praktisch opgeleid en die hebben al sinds tijden niets meer te zoeken bij jullie ideologie. Die werden wel, maar worden niet meer vertegenwoordigd, dus de hamvraag is : Hoe krijgt de PvdA de gewone arbeider weer terug, de kassamedewerker en loodgieter, metselaar enz. Die vraag van Phantom wordt voorspelbaar genegeerd, of met algemeenheden beantwoordt. Ik ben het probleem niet, en net zo min de vijand. De oude kiezers zijn hullie kwijt en er is geen enkele visie, hoe dat op te lossen. Dan zijn de beschuldigingen de voorspelbare verdediging tegen eigen falen.

Gimli1955
Gimli19554 dec. 2023 - 20:20

@Zandb Lees je bijdrage van 4 dec 2023-08.10 nog eens goed door en probeer een een concreet antwoord op zijn vraag te vinden. Het is onbelangrijk of je gelijk hebt of krijgt, het is een politiek ontwijkend antwoord.

Folkward
Folkward3 dec. 2023 - 19:19

Ik vind het besef bij Francisco dat de PVV/VVD-stemmer de vluchteling gewoon niet wil -overlast of niet- laat indalen, en daarmee ook de opvatting dat het een standpunt is dat gebaseerd is op rationele argumenten. (Overigens geldt dat voor veel politieke standpunten.) Waar ik me wel lichtelijk over verbaasd heb, is hoe ongeduldig, hoe onwetend en hoe kortzichtig die stemmer is. Ik zag in reacties online én in appgroepen hoe er binnen een week al werd geklaagd over de lengte van de formatie. Er werden nieuwe verkiezingen geopperd (om de impasse van het standpunt van de VVD te doorbreken), waarbij onbekend was dat de regering (Rutte, VVD) de kamer moest ontbinden en verkiezingen uitschrijven, en het daarom niet binnenkort gaat gebeuren. De trouwe VVD'er wilde maar wat graag een kabinet met VVD en PVV, dat ik me afvraag: aan welk standpunt denkt hij dat de PVV gaat vasthouden, en is het dat je (als VVD'er) waard? De tandartskosten binnen de verzekering, de AOW op 65, het eigen risico op €0, of een Nexit? Wat me inmiddels helder is: 'links' is een vies woord. Mensen kunnen het eens zijn met linkse standpunten, maar zeg je erbij dat die standpunten links zijn, dan krijgen ze verstandsverbijstering en zijn ze 'tegen'. Jarenlang is verteld dat links alles verkloot. Als de VVD dus alles verkloot, is de conclusie dan ook dat de VVD links is. Zo diep zit die walging voor links, dat ik me zorgen maak of rechts 'helikoptervluchten' als passende omgang ziet voor het linkse smaldeel.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands3 dec. 2023 - 18:58

Even een aanvulling op mijn opmerking dat igv vluchtelingen alle registers worden opengetrokken. Momenteel vindt er een volgende bezuinigingsronde plaats binnen bejaarden tehuizen. Meer mensen dan ooit bij de voedselbank. Daklozen in mijn stad den Haag moeten maar zien of ze ergens terecht kunnen....... ......tenzij je asielzoeker ben. Dan is het opeens een probleem dat mensen buiten slapen. Dan wordt er een 4-sterren hotel geregeld (uiteraard niet in plaatsen waar GL/Pvda de grootste is). Dan is 50k op jaarbasis (pp!) opeens geen probleem. En maar niet snappen dat mensen op Wilders stemmen.

9 Reacties
Palipka
Palipka3 dec. 2023 - 20:19

Hou toch even op. Wat een ongelooflijke onzin.

Oki Doki
Oki Doki3 dec. 2023 - 22:12

Het is niet de schuld van de vluchteling dat alles niet perfect is in Nederland en Geert Wilders gaat de situatie voor de Nederlander niet verbeteren.

Oki Doki
Oki Doki3 dec. 2023 - 22:15

Als je zo om de Nederlander geeft dan stem je toch niet op Geert Wilders? Alsof die zo begaan is met de Nederlander. Als Geert Wilders aan de macht komt dan worden de problemen voor de Nederlander alleen maar groter.

Oki Doki
Oki Doki3 dec. 2023 - 22:22

Geert Wilders gaat er alleen maar voor zorgen dat er steeds meer mensen in de problemen komen in Nederland. Als je om de Nederlander geeft dan stem je dus niet op Geert Wilders, dat klopt gewoon niet.

Oki Doki
Oki Doki3 dec. 2023 - 22:26

Geert Wilders geeft helemaal niets om vluchtelingen, maar hij geeft ook helemaal niets om Nederlanders. Waarom zo iemand in de politiek zit is voor mij een groot raadsel.

Mag
Mag4 dec. 2023 - 2:36

En als mensen in problemen zitten (schenker) dan is Wilders de redder??

Zandb
Zandb4 dec. 2023 - 7:21

Schneker Klopt. Geld dat je 'hier' bespaart, kun je 'daar' inzetten. Maar hier dwingen u en Wilders de mensen tot de keuze, wie kan verrekken en wie niet. Ik vind dat een gevaarlijk en vals dilemma: Als ik m'n laatste tientje aan iemand geef die het nodig heeft, dan doe ik inderdaad anderen, die dat tientje ook nodig hebben en misschien nog wel meer, weet ik veel, tekort. Dat is het populisme ten voeten uit en dat is het gevaar dat Wilders heet. Je kunt namelijk op die manier elke beslissing belachelijk maken. Dan zou u dus een schurk kunnen zijn, als u op vakantie gaat terwijl uw buren niet rond kunnen komen! Zeker als we dat dan ook nog eens 'democratisch' gaan besluiten, door op een partij als de PVV te stemmen die een. dergelijk non-denken, wat mensen helaas eigen is, te misbruiken.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands4 dec. 2023 - 9:42

@Mag "En als mensen in problemen zitten (schenker) dan is Wilders de redder??" Nee, Ik denk niet dat Wilders dit kan/gaat oplossen voor ze. Maar ik denk wel dat dit redenen zijn waarom ze op hem stemmen. Want de partijen die voor hen op zouden moeten komen, doen het in ieder geval niet.

Gentleman
Gentleman4 dec. 2023 - 10:45

Nee, ik snap het inderdaad niet, Wilders was één van de grootste steunpilaren van de kabinetten Rutte en was dus ook voorstander van het ijskoude, meedogenloos rechtse beleid van de afgelopen jaren

MarcusLucas
MarcusLucas3 dec. 2023 - 17:30

Heel goed geschreven stuk! Hulde Francisco!

RaymondenJoop
RaymondenJoop3 dec. 2023 - 17:22

Dus is er niets aan de hand. Geloof je het zelf?

13 Reacties
Zandb
Zandb3 dec. 2023 - 18:02

Joop Hoe komt u er bij? Een van de speerpunten van dit artikel is volgens mij nu juist dat er in ieder geval een Wilders aan de gang is die met zijn idiote standpunten en stellingnames de zaak vernachelt.

RaymondenJoop
RaymondenJoop3 dec. 2023 - 19:30

@zandb Waar het om gaat is dat er enkele decennia terug verregaande keuzes zijn gemaakt. Bewuste keuzes met gevolgen. Gevolgen die je had kunnen voorzien, bijv tav wonen, klimaat, etc. Links vond het prima die niet te benoemen. Rechts past het graag toe in de meer, meer, meer gedachte. Dat de mensen nu pas wat hinder ondervinden, ligt aan de mensen zelf en het gebrek aan informatie. Bijv over de kosten die met opvang samengaan. Ik neem het zowel links als rechts kwalijk dat men uit eigenbelang niet heeft geanticipeerd, maar nog steeds de beperkte eigen boodschap verkondigd. De problemen die we nu hebben zijn zo makkelijk op te lossen. Alleen populistisch gel*l van zowel links als rechts heeft die blonde in de kaart gespeeld. Die schreeuwt al 20 jaar, alleen heeft men zowel links als rechts nooit kunnen / willem voorzien dat democratie anders kan uitpakken. De opkomst van Wilders ligt niet aan de mensen die hem gekozen hebben.

Gimli1955
Gimli19553 dec. 2023 - 20:09

@RaymondenJoop Wilders is een gevolg van een oorzaak. Zo lang links die oorzaak niet onder ogen wil zien, maakt rechts mis(ge)bruik van dat gegeven. Dat is rechts niet aan te rekenen, zo werkt de politiek.

Zandb
Zandb4 dec. 2023 - 7:28

Joop U beweert dat Van Jole doet of er niets aan de hand is. Ik toon slechts aan dat niet klopt wat u beweert. U vindt, zo blijkt nu, ook dat er van alles aan de hand is, alleen u kijkt daar anders tegen aan. En wat dat betreft: Wat u en vooral die Gimli zich eens moeten afvragen, en dan word ik heel gemeen, is dat of de joden nou het slachtoffer werden van Hitler of van de omstandigheden die Hitler uitbuitte om aan de macht te komen. Ja ik ben kwaad. En voor ik te veel zeg, laat ik het hier maar bij.

Gimli1955
Gimli19554 dec. 2023 - 8:01

@Zandb Beschuldigingen waar je niet tegen kunt verdedigen, behalve het met de indiener eens te zijn, vind ik stuitend en fout. Het is de cirkelredenatie als je dit niet vind dan ben je dat. De polarisatie ten top en dat is precies de manier waarop "links" al jaren functioneert. Als je niet voor me bent, dan ben je racist, fascist en xenofoob. Het is nu op een punt gekomen, waarop de mensen met een afwijkende mening het aan hun r**t zal roesten, of ze die belachelijke beschuldigingen krijgen, het interesseert ze niet meer. Door de voortdurende belediging van de oude kiezers stemmen ze nu andere partijen en is "links", of wat dat pretendeert te zijn, overbodig geworden. Het doet er niet meer toe met welke beschuldigingen ze nu weer komen. Door mee te doen met Rutte 2, is de PvdA zelf racistisch en discriminerend geworden. Ze hebben zelf datgene gedaan, waar ze anderen steeds van beschuldigen, derhalve zijn ze geen zak beter dan de PVV of zelfs de FVD. Die zijn het tot nu toe alleen in woord geweest, zij hebben geen racistisch beleid gemaakt en ingevoerd. Zij hebben geen discriminerende wetgeving ingevoerd. Met cirkelredenaties kun je als "links" elke stelling "bewijzen", maar dat maakt niet dat het klopt en als het klopt, dan heeft links zich daar al sinds 2012-2016 schuldig aan gemaakt. Je pretendeert zuiver, moreel en ethisch te handelen, maar dat is niet meer het geval sinds je met de neoliberalen hebt meegedaan. Het is niet meer geloofwaardig en onbetrouwbaar.

Gimli1955
Gimli19554 dec. 2023 - 8:12

@Zandb Jullie zijn zo post actief bezig met Wilders, dat jullie je eigen kiezers bent kwijtgeraakt. Ik heb het al vaker gezegd : "Wees proactief en bedenk een nieuwe strategie". De huidige zal ervoor zorgen dat je net als het CDA als partij verdwijnt. Het CDA is niet meer christelijk en de PvdA niet meer sociaal, de 2 partijen zijn hun ideologie kwijt en hun kiezers. Of dat wat je zegt of mij van beschuldigt, heeft steeds minder impact of zeggenschap. Jullie standpunten met die van GL zorgen niet voor voldoende stemmen en invloed om een deuk in een pakje boter te slaan. Dan kun je blijven wijzen naar de PVV, FVD, of iedere nieuwe "rechtse" partij, maar dat wordt eigenlijk pathetisch uit frustratie. De ideologische keuze van de partij is fout en zo lang dat niet geaccepteerd wordt, moet de partij op de blaren zitten. Hoeveel herrie je ook maakt tegen personen met een afwijkende mening en ze van van alles beschuldigd. Het zal een achterhoede gevecht in de marge van de kleine partijen worden. Je beschuldigingen zijn de laatste stuiptrekkingen van een partij die foute keuzes heeft gemaakt. Maak weer de goede keuzes, sta voor je kiezers en er is een kans dat je weer nodig bent.

Zandb
Zandb4 dec. 2023 - 10:39

Gimli Geef gewoon antwoord op de 'vraag' en draai er nou eens niet om heen. Dit bent u toch, die dit - en let vooral op de laatste zin en lees dan mijn reactie nog eens! - beweert: "Wilders is een gevolg van een oorzaak. Zo lang links die oorzaak niet onder ogen wil zien, maakt rechts mis(ge)bruik van dat gegeven. Dat is rechts niet aan te rekenen, zo werkt de politiek."

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 dec. 2023 - 11:31

'mensen met een afwijkende mening ' Afwijkend van wat? Mensen die de ongelijkwaardiheid van mensen als uitgangspunt nemen hebben gewoon een andere mening? 'De polarisatie ten top en dat is precies de manier waarop "links" al jaren functioneert.' Ja, links hoort de verbindende woorden van PVV niet. Gimli vindt dat hij links zijn radicalisatie in de schoenen kan schuiven, maar dat doet hij toch helemaal zelf.

Gimli1955
Gimli19554 dec. 2023 - 14:08

@stokkickhuysen Afwijkend van wat "links" heeft uitgeroepen als acceptabel, al je mening of standpunt afwijkt, ben je ........................ @Zandb Ik ga niet in op een belachelijke beschuldiging. Mijn grootouders en ouders zijn overlevenden van de Jappenkampen geweest. Ik heb helaas familie leden, die ik nooit gekend heb, verloren aan de Birma spoorweg. Je beschuldiging zegt mij genoeg over het gebrek aan een ethisch en moreel kompas, om te oordelen. Dat recht heb je niet en heeft niemand op links of rechts, of ik of iedereen met een andere mening wel deug of niet. Ik vraag me toch ook niet af of jouw familie na de oorlog opeens in het verzet hebben gezeten, of fout zijn geweest. Hitler en de nazi's zijn ontzettend fout geweest en dat mag nooit meer voorkomen. Echter met de wetenschap van nu de stemmers op Hitler ter verantwoording roepen, is net zo fout. Het is de foute reactie van de persoon die zichzelf een hoger ethisch en moreel kompas aanmeet, terwijl daar met het Toeslagschandaal, helemaal geen rechtvaardiging voor is.

Olav Meijer
Olav Meijer4 dec. 2023 - 16:08

@ Gimli: Houd eens op met dat "jullie" Je doet net alsof iedere politiek links-georiënteerde die hier reageert een PvdA- of GL-lid, -aanhanger of -stemmer zou zijn. Steeds hetzelfde verhaal. Zó vermoeiend. En houd ook eens op met de pretentie dat je zelf "links" zou zijn. Ieder ziet hoezeer je het steeds voor (extreem) rechts opneemt: óf door te beweren dat het slechts een reactie zijn op de fouten van de PvdA en/pf GL, of door ze gewoon uit de wind te houden. Zó doorzichtig.

Gimli1955
Gimli19554 dec. 2023 - 16:24

@Olav Stop dan zelf ieder kritische persoon te beschuldigen van racisme, fascisme, (extreem)rechts zijn, xenofoob zijn. Dat is zo vermoeiend, daar niemand zich kan verdedigen als hij het niet eens is met je eenzijdige mening. Je verwacht respect en dat iedereen dezelfde mening is toegedaan, en dat gaat met mijn ervaring niet gebeuren. Wat links zaait, zal links oogsten. Ervaringen uit het verleden zijn een zekerheid voor de toekomst. Reageerders als Gentleman krijgt van mij complimenten, ook al is de SP niet meer mijn partij. Het gaat mij om de inhoud en de achterliggende ideologie. Oppositie is noodzakelijk om te groeien, en afwijkende ideeën en standpunten zijn nodig om een evenwichtige keuze te maken. Alle neuzen dezelfde kant op zorgt voor luiheid en tunnelvisie. Bij hoor is wederhoor van levensbelang. Ook als het niet uitkomt, of erg vermoeiend is. Dat is wat er mis is met zowel links als rechts. Met z'n allen blindelings 1 richting op naar de afgrond. Je gunt mekaar het licht in de ogen niet en dat wordt dan democratie genoemd. Ja, je eigen eenzijdige interpretatie van de democratie en daar moet iedereen zich dan verplicht aan houden. Als beide kanten dat vast blijven houden, kun je zeker zijn dat het als een kaartenhuis in mekaar dondert.

Olav Meijer
Olav Meijer4 dec. 2023 - 19:49

@ Gimli: [Stop dan zelf ieder kritische persoon te beschuldigen van racisme, fascisme, (extreem)rechts zijn, xenofoob zijn.] Je beweert maar wat in het wilde weg, en ik voel me hierdoor zelf totaal niet aangesproken, want ik strooi helemaal niet met deze termen. Dit is dus weer zo'n automatische reactie van jou. Oppositie louter om het oppositie voeren vind ik trouwens verkeerd. Het moet om serieuze feiten en argumenten gaan. En als die goed zijn, dan kan je het gewoon wél met elkaar eens zijn. Maar als je het gek vindt dat b.v. Wilders en consorten hier -met feiten en argumenten- de wind van voren krijgen, dan moet je hier helemaal niet zijn.

Gimli1955
Gimli19555 dec. 2023 - 12:36

@Olav Hoezo mag je geen oppositie voeren, om het oppositie voeren. Waar slaat dat op. Je voert oppositie omdat je een andere mening of standpunt hebt, een afwijkend beeld op wat er gesteld wordt. Uiteraard is het dan weer voorspelbaar om die persoon buiten te sluiten en aan te geven dat hij op dit forum niets te zoeken heeft. Dat is het bekende zwaktebod van iemand die geen inhoudelijk onderbouwde argumenten heeft. Dat je het niet met me eens bent, mag en moet zelfs. Het zou erg fout zijn als iedereen het altijd met mekaar eens is. Dat heb je een vrijwillig totalitair systeem, en uiteraard is dat je keuze. Zo werkt echter een democratie niet. Dan kan je alle afwijkende meningen en standpunten onschadelijk maken, zoals Rutte met verscheidene coalities al 13 jaar heeft kunnen doen. Die tijd is veranderd, er is nu een nieuwe bestuurscultuur noodzakelijk, en dat geeft chaos en andere keuzes in de politiek. Vastigheid heeft ook gezorgd voor institutioneel racisme en discriminatie. Soms moet er een grote schoonmaak plaatsvinden, zodat er andere keuzes gemaakt kunnen worden. Bereid je als links daarop voor en bedenk een strategie. Blijf niet hangen in oplossingen, die niets oplossen.

Frits Jansen
Frits Jansen3 dec. 2023 - 17:03

Ik ben absoluut heen Wilders-aanhanger maar ik vind wel dat de publieke omroep grondig hervormd moet worden, niet omdat die links is, maar omdat de publieke omroep net als de gedrukte media door kijkers en luisteraars en lezers betaald moet worden en niet door mij als belastingbetaler moet worden gesubsidieerd. Waarom moet ik stomme spelprogramma's subsidiëren? Dat is een overblijfsel uit de begintijd van de omroep toen iedereen alle uitzendingen "uit de ether kon plukken". Ik moet door omstandigheden ook in Duitsland een omroepbijdrage betalen en die is al meer dan €200 per jaar - terwijl ik in Duitsland niet eens een TV heb.

4 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew4 dec. 2023 - 2:19

Dan moet je je laten uitschrijven uit Nederland, maar uiteraard wel de Nederlandse nationaliteit behouden. Heb ik ook gedaan.

LaBou
LaBou 4 dec. 2023 - 7:54

Hou toch eens op met die vergelijking Nederland tegen Duitsland. Het zijn twee verschillende landen en beiden hebben hun nadelen. Overigens zijn er hier mensen die graag willen ruilen met je als het om problemen gaat.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 dec. 2023 - 11:34

'niet omdat die links is' je hebt al een tijdje niet gekeken?

Olav Meijer
Olav Meijer4 dec. 2023 - 15:55

@ Frits Jansen: [Ik ben absoluut heen Wilders-aanhanger.....] Ben je echt zo ver heen? :)

Peterrr3
Peterrr33 dec. 2023 - 16:44

Een inhoudelijk sterk verhaal. Compliment.

EenMening3
EenMening33 dec. 2023 - 16:31

Geert Wilders aan de macht helpen is wel het domste wat we kunnen doen. Dat doet teveel denken aan de Machtsubernahme. De PVV moet buiten de regering worden gehouden en in de oppositie blijven. Wilders is niet alleen een vijand van de Grondwet en de grondrechten, maar ook nog eens een Putinversteher, een moderne NSB'er. Dat laatste geldt overigens voor iedereen die Oekraine niet van hart steunt... Een coalitie met NSC, VVD en VL, aangevuld met D66 of de BBB, is de meest voor de hand liggende optie. Voor mijn part wordt dat Timmermans-1. Worden deze partijen het onverhoopt niet met elkaar eens over klimaat en/of immigratie, dan is het alternatief een minderheidsregering, uiteraard ZONDER de PVV. Deze variant is overigens niet wenselijk is. De PVV moet nooit de leiding over de ministeries van defensie en veiliheid krijgen, dat zou pas echt een ramp zijn en bovendien extreem riskant en gevaarlijk.

3 Reacties
misterzuinig
misterzuinig3 dec. 2023 - 17:07

En de PVV moet ook nooit de leiding krijgen over het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, want dat zou een ramp betekenen voor diegenen die om geldige redenen afhankelijk zijn van de Bijstand, Wajong, WAO/WIA en Beschut Werk/WSW. Ik weet niet of de PVV uitkeringen wil verlagen, maar ik weet wel dat de PVV een nog strenger fraudebeleid in de sociale zekerheid wil en ook voorstander is van een nog strengere Participatiewet dan nu het geval is. Is de PVV zelfs in staat om werkkampen op te zetten voor Bijstandsgerechtigden, Wajong'ers en werknemers binnen de WSW/Beschut Werk?

GroenLand2
GroenLand23 dec. 2023 - 18:59

Populisten worden nerveus van besturen. Dat moeten ze namelijk doen wat ze beloven. Wilders weet zelf ook wel dat hij veel van de plannen niet kan waarmaken. Daarom is het ook zo bizar dat partijen die hun plannen niet laten doorrekenen daar door de journalistiek niet voortdurend en tot vervelens toe op worden gewezen. Zolang Wilders geen bestuursverantwoordelijkheid krijgt, blijven zijn kiezers in zijn plannen geloven. Overigens: ik vraag me af of al die nieuwe, aangewaaide PVV-kiezers werkelijk denken dat Nederland zomaar terugkan naar de gulden en actief moskeeen kan sluiten. Ik vermoed dat zij al 'tevreden' zijn als het asielbeleid verandert, om daarna weer op een meer gematigde partij te stemmen.

EricDonkaew
EricDonkaew4 dec. 2023 - 2:37

@GroenLand: Ik vermoed dat zij al 'tevreden' zijn als het asielbeleid verandert, om daarna weer op een meer gematigde partij te stemmen. ---------------------------- Een terechte constatering. Een interessant idee is misschien een combinatie PvdA/D66/VVD/NSC waarbij het regeerakkoord wordt geschreven met inachtneming van de (overduidelijke) wens van de kiezer: regel immigratie en integratie goed, veel beter dan nu het geval is. Wat mij betreft naar Deens voorbeeld. VVD en NSC zijn makkelijk mee te krijgen, volgens mij, maar de PvdA en D66 dienen dan over hun schaduw heen te stappen. We hebben dan een volledig democratische regering die wél doet wat de meeste kiezers willen. Zie verkiezingsuitslag. En ja, Timmermans als premier kan dan echt niet. Beter iemand uit het midden van het politieke spectrum. Timmermans is zelfs bij PvdA/GL al niet populair gebleken met minder dan 50% van de stemmen. Heel weinig voor een lijsttrekker. Dit is een oplossingsrichting. Nieuwe verkiezingen zullen als resultaat opleveren dat de PVV nóg groter wordt en dan moeten er nóg creatievere oplossingen worden bedacht.

RS2
RS23 dec. 2023 - 15:44

Tsja ik lees nu regelmatig dat driekwart van de Nederlanders niet op de PVV hebben gestemd en geen PVV willen. Dat is maar ten delen waar. Peilingen laten zien dat meer dan 80% van de achterban van VVD, NSC, BBB wel een regering met PVV willen. Of toch op zijn minst het een eerlijke kans willen geven. Dat is waarschijnlijk equivalent van 50% van de stemmen. Dan heb ik het nog niet eens over FVD, JA21 etc. Waarmee het op een ruime meerderheid komt.

3 Reacties
JoostJK
JoostJK3 dec. 2023 - 17:17

Allemachtig, waarom hebben ze jóu niet aangesteld als verkenner!! Wat een Sinterklaasfeest zou dat geweest zijn.

Zandb
Zandb3 dec. 2023 - 18:10

RS Dat zal dan allemaal wel maar de uitslag van de verkiezingen is bepalend en nu zijn de volksvertegenwoordigers aan zet. Zoals u goochelt, met die uitslagen van die peilingen, dat is dan wel leuk maar je hebt er niets aan. Volgende week zeggen de peilingen weer iets anders. En dan?

Palipka
Palipka3 dec. 2023 - 20:21

Nou knap hoor.

Olav Meijer
Olav Meijer3 dec. 2023 - 15:33

2/2 [Voor je het weet gooi je je onafhankelijkheid overboord en zit je ombudsjournalistiek te bedrijven, ten dienste van het publiek. 'U vraagt, wij draaien.'…..Die servicehouding kon ontstaan omdat media een van hun belangrijkste taken zijn gaan verwaarlozen: het bewaken en beschermen van de democratie ] Dit hebben de omroepen in Nederland m.i. al lange tijd veel te veel gedaan. [Buitenlandse media zien met verbijstering aan hoe de meest xenofobe en racistische ideeën hier inmiddels volstrekt normaal gevonden worden…...Wilders erkent nooit fouten, schreven de kranten deze week. Nee, hij wordt er ook zelden mee geconfronteerd.] Een teken van de verloedering, die in Nederland heeft plaatsgevonden.

Olav Meijer
Olav Meijer3 dec. 2023 - 15:33

2/1 Interessant verhaal, Francisco. [Totdat duidelijk wordt dat Wilders niet eens in staat is zijn eigen problemen op te lossen, laat staan die van het land. Daarmee zal wel Wilders zelf maar niet het verschijnsel verdwijnen. Er zal gewoon weer een andere verlosser opstaan.] Wilders is inderdaad een bizar fenomeen. Zonder hem stelt de PVV niets meer voor. Het probleem is, dat hij een rattenvanger is, die met behulp van zijn op de laagste onderbuikinstincten appellerende opvattingen en uitspraken, en zijn gewiekste debattechnieken veel stemmers weet te trekken. Stemmers die niet kunnen of willen inzien, dat wat Wilders wil niet alleen gewoon slecht is, maar feitelijk ook onhaalbaar door grondwettelijke en verdragsrechtelijke obstakels. Gelukkig maar. Centrum- en linkse partijen zullen wel een krachtig, helder, alternatief perspectief moeten gaan ontwikkelen, waarmee de grote problemen waarin ook Nederland verkeert daadwerkelijk en krachtig worden aangepakt. [Een probleem is dat de PVV-stemmer zelf ook niet weet wat hij of zij wil, maakte Sitalsing duidelijk.] Zeker, het is immers een proteststem, die niet gaat over politieke inzichten, laat staan oplossingen voor de huidige grote problemen. […..Wilders liegt. Hij liegt zelfs harder dan Rutte ooit gedaan heeft in zijn carrière.] Dat blijkt telkens weer. Hij is m.i. zelfs een dwangmatige leugenaar.

IkBenPetraEnIkBenErVoorJou
IkBenPetraEnIkBenErVoorJou3 dec. 2023 - 15:31

Wie zich laat voeden met bedorven hapklare brokken, krijgt last van diarree. Dat kan leiden tot dehadraty met als gevolg daarvan: dorst, hoofdpijn, onregelmatige hartslag en verwardheid. Nou maar hopen dat het toekomstige nieuwe kabinet de wandelgangen goed volstouwt met pleepapier en lijkenzakken.

Prisunic
Prisunic3 dec. 2023 - 15:14

De PVV-er heeft liever gisteren een kabinet dan morgen. Snapt de democratie niet en wil die ook niet begrijpen. De schuld daarvan legt het rabiaatrechtse electoraat bij links, zoals de meeste dingen waaraan het zich ergert. Het zegt trouwens: `zich irriteert', om deftiger over te komen. PVV-ers denken dat peilcijfers om fictieve extra zetelwinst, ook na de verkiezingsuitslag, elke dag hun superioriteit aantonen en doorslaggevend zijn voor de Volkswil. Het PVV-volk snakt ook naar apartheid omdat het niet elke dag zwarten wil tegenkomen op straat en in de winkel. De realiteit is dat het zich laat voormasseren door dubieuze trollenfabrieken op de zogenaamde sociale media.

Joop  den Uil
Joop den Uil3 dec. 2023 - 14:35

Wilders, woede en waarheid ik mis de 4/5e alliteratie: Wanhoop , wanorde

2 Reacties
Peterrr3
Peterrr33 dec. 2023 - 16:39

Waanzin, wanbeleid en wespennest kun je er ook wel aan toevoegen.

JoostJK
JoostJK3 dec. 2023 - 21:56

Wanen, Walging, Waarheen

Antipopu
Antipopu3 dec. 2023 - 14:25

Om motivatie voor stemmen af te dwingen plan verkiezingen tijdens bijvoorbeeld EK voetbal wedstrijden. De PVV blijft nergens. De nood is lang niet zo hoog als afgespiegeld door extreem rechts.

3 Reacties
pahan
pahan3 dec. 2023 - 17:16

En om Links te voorkomen de stembus om 8 uur 's ochtends dicht? Christenen hou je op zondag thuis, Moslims op vrijdag, en D'66 als het WK curling voor vrouwen op tv is. Mooie keuzes!

Zandb
Zandb3 dec. 2023 - 18:12

Abma Denkt u echt dat PVV-ers zo dom zijn dat ze niet zouden begrijpen dat ze de hele dag kunnen stemmen?

Antipopu
Antipopu3 dec. 2023 - 19:09

Zand Als je deze keus maakt ga ik daar van uit.

M. Grootendorst
M. Grootendorst3 dec. 2023 - 14:09

Inderdaad Francisco, in het Westland schijten de PVV-stemmende ondernemers peulen: hun werknemers lopen gevaar. Diverse inhuurbedrijven hebben al geruststellende verklaringen bij hun werknemers bezorgd. Dit om een uittocht te voorkomen. Ik zou ze de hele arbeidsmigrantenbranche een tip willen geven: stop een week voor Kerst allemaal met werken. Gewoon, vijf dagen niks doen, niet in de kassen, de distributie en de andere sectoren. Laat maar zien wat er gebeurd! Ik heb toch al de bloedschurft aan dat feest, maar nu zal het fantastisch worden: lege schappen overal, geen kadoos, geen post, niks...... Hopelijk wordt dat PVV-volk wakker.... En verder heb ik al jarenlang geroepen dat sinds de dood van Ischa Meijer er geen acceptabele journalist meer is opgestaan die echt de vragen stelt die gesteld moeten worden. Eerst hebben zie die vertegenwoordigster van de veevoeder-industrie groot gemaakt (niet van de buis te branden) en nu rennen ze hijgend achter Wilders aan zonder de juiste vragen te stellen. Ga eens uitvissen hoeveel uur taak- en gevangenisstraf straks de kamer in wandelt olv de dictator (mag je ook niet zeggen) Wilders. Er is een excell-sheet beschikbaar met strafvervolgingen van de PVV-fractieleden. Ik heb medelijden met de mensen die zich hebben laten belazeren door op deze criminelen te stemmen en te denken dat het allemaal goed komt. Kijk naar het programma en je ziet dat het Raaskallen 2.0 is, onbetaalbaar, onuitvoerbaar en totaal onmogelijk. Sterkte Nederland!

Gerygrr
Gerygrr3 dec. 2023 - 14:01

Het gaat niet om migratie. Het gaat om het vermogen en de wil om in een democratie te leven en mee te doen. Het is de intellectueel, die hier spreekt. Die argumenten vindt om mensen te overtuigen van zijn objectieve gelijk. Het is precies die arrogante afwijzing van wat echt speelt bij de mensen wat de salonsocialisten nekt. Het gevoel dom gevonden te worden. Lees maar dit stuk. En Arminius en Gomarus hoorden bij elkaar. Gom is afgekort Gomarus en het ging bij deze historische strijd ook om de macht in de republiek. https://www.canonvannederland.nl/nl/utrecht/zuidwest/arminius-contra-gomarus

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands3 dec. 2023 - 13:38

Bottom line is weer dat PVV-ers het niet snappen, d.w.z. dom zijn. Wat ik echter hoor is dat veel mensen betaalbare woonruimte willen maar niet vinden. Dat ze zich steeds minder in hun in eigen omgeving herkennen want autochtonen zijn in grote steden inmiddels in de minderheid. Dat ze moeite hebben met de import van Islam, dat ze niet zitten te wachten op anti-Piet en pushen van gender kwesties. Kortom, ze vallen niet in progressief linkse bovenlaag en delen die waarden ook niet. Maar waarom zou dat dom zijn? Zijn die links progressieve waarden wetenschappelijk aangetoond of gededuceerd? En zo ja waar? In het werk van Gloria Wekker? In de speeches van Timmermans die 30k per maand trekt? In de verslagen van ambtenaren die zich terugtrekken in witte wijken en hun kinderen naar witte scholen sturen? Welnee. Het is een verhaal van een klasse die zegt te staan voor de onderkant, maar dat allang niet doet (behalve als het vluchtelingen zijn, dan gaan alle registers open)/ En mensen aan de onderkant zien dit. Die geloven de praatjes niet meer. En dat is niet dom, maar juist scherpzinnig: Zien dat de linkse koning geen kleren meer aan heeft.

7 Reacties
Satya
Satya3 dec. 2023 - 14:56

" (behalve als het vluchtelingen zijn, dan gaan alle registers open)/" Met dat geld aan Tunesië en Niger? Met al die doden? Feiten tellen iig niet voor pvv-ers.

JoostJK
JoostJK3 dec. 2023 - 15:08

@Schenkerdesvaderlands Kijk maar uit, dat mensen er niet achter komen dat jij ook al jaren uit je blote bips praat. "Bottom line is weer dat PVV-ers het niet snappen, d.w.z. dom zijn" Daar had je bij kunnen laten, met de toevoeging dat PVV-ers volgevreten egoïsten zijn, die ondanks dat ze vol zitten, toch nog wel een frikandel willen. Vol van leegte strompelen ze door het leven. En dat jij weet hoe "mensen aan de onderkant" de dingen zien, daarvan geloof ik helemaal NIETS.

M. Grootendorst
M. Grootendorst3 dec. 2023 - 15:11

Helaas rechts ook niet: immigratie is nodig, het huizentekort is de schuld van de VVD en genderkwesties worden er bijgesleept wegens de emoties die het oproept. Men is dom rechts ondat ze achter lui aanlopen die absoluut geen oplossingen bieden en het land het liefst failliet laten gaan. Maar dat wil men niet inzien blijkbaar.

BrotherV
BrotherV3 dec. 2023 - 15:47

Alleen heeft er nooit een linkse koning bestaan. Dat is ook zo'n PVV leugen. Wilders heeft altijd met de Vvd meegestemt.

Henri du Bois
Henri du Bois3 dec. 2023 - 16:03

Hou toch eens op over die slecht opgeleide kinderen van matig opgeleide ouders die nu door gebrek aan inkomen en vermogen geen huis kunnen vinden en de allochtonen wel (=onzin). Het is gewoon bozig zijn van jou en je medestemmers en dan trap je naar beneden. Hup alle buitenlanders er uit. En dan ben jij met je groep degene op wie wordt neergekeken. Maar ja dat was voor de jaren 60 van de vorige eeuw ook al zo. Jij (of je ouders) kon toch zelf toen ook alleen maar in een noodwoning..

hgroen2
hgroen23 dec. 2023 - 16:06

Kan allemaal waar zijn, maar migratie is niet de oorzaak daarvan. Jaren van falend rechts beleid is het probleem, en de rechtse kiezer die zich door de 'echte keizer zonder kleren ' [wilders] laat misleiden. Het gevolg is kortzichtige inhoudsloze politiek, waardoor de problemen door etteren en de rechtse kiezer nog rechtser wordt. Dus de rechtse kiezer is niet zozeer dom, als wel makkelijk te misleiden.

Palipka
Palipka3 dec. 2023 - 20:27

Klopt dat is zeker niet dom ik moet zeggen dat ik dat hele cultureel linksige bij de linkse partijen ook te ver vind gaan, bloemen als de bedenktijd voor aburtus wordt afgeschaft zijn beschamend. Toch zou ik nooit op een rechts extremistische partij stemmen omdat ik de rechtsstaat en democratie hoog heb staan, Wilders vind ik een onbeschaafde vuilbek en een gewetenloze pestkop. Je kan volgens mij best sociaal economisch links zijn en cultureel conservatief en toch niet op een fascistische partij stemmen.

misterzuinig
misterzuinig3 dec. 2023 - 13:22

Is het zelfs mogelijk dat Geert Wilders alle macht naar zich toetrekt, hij met de PVV een dictatuur gaat vormen en hij daarbij de Grondwet en het parlement buiten werking stelt? Ik acht dit wel mogelijk, wanneer de VVD en het NSC halsstarrig blijven weigeren om met de PVV een kabinet te vormen.

2 Reacties
M. Grootendorst
M. Grootendorst3 dec. 2023 - 15:12

Hoe zou hij dat moeten doen dan? Hij krijgt er geen wet doorheen zonder steun van een deel van tweede kamer. En leger en politie kijken wel uit….

hgroen2
hgroen23 dec. 2023 - 16:07

Zonder steun van andere partijen kan hij op dit moment niets van dat alles. Het gevaar is groter als andere partijen met pvv gaan regeren en daarmee wilders een podium geven en dan komen we op een glijdende schaal [zie polen en hongarije] Dus beste oplossing is Wilders buiten t kabinet houden.