Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte leest iedere dag sms'jes voor aan medewerker die inhoud opschrijft voor het archief

Kamer voert spoeddebat over merkwaardige werkwijze
Joop

Wilders, wanneer gaat u mijn ouders ophalen?

  •  
26-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
abou_300_02.jpg
Burgemeester Aboutaleb daagt Geert Wilders uit om zijn 'minder Marokkanen' uitspraak toe te lichten. 'Wat is uw plan? We hebben recht dat plan te kennen'
In het VPRO tv-programma Zomergasten roept burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb zondag Geert Wilders op zijn achterliggende plan, van de minder Marokkanen uitspraak, toe te lichten of om zijn excuses aan te bieden
In het tv-programma Zomergasten reageert burgemeester Aboutaleb voor het eerst op de uitspraak, die PVV-leider Geert Wilders in maart dit jaar deed. Hij zei toen op de uitslagavond van de verkiezingen:
En de derde vraag is, en ik mag het eigenlijk niet zeggen, want er wordt aangifte tegen je gedaan. En misschien zijn er zelfs D66-officieren die ons een proces aandoen. Maar de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. We hebben niets gezegd wat niet mag, niets gezegd wat niet klopt. Dus ik vraag aan jullie: willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?
Hierna scandeerde het aanwezige publiek: ‘Minder, minder, minder’. Wilders vervolgde zijn toespraak met: ‘Dan gaan we dat regelen.’ Vader 
Aboutaleb liet weten diep geraakt te zijn door de uitspraak, en hij niet alleen maar ook zijn ouders. Zijn vader vreest dat Wilders hem uiteindelijk thuis komt ophalen om hem weer terug te sturen naar Marokko. Ook doet het hem pijn dat er ‘minder van hen in Nederland mag zijn’. Aboutaleb heeft zijn vader verzekerd dat de Nederlandse samenleving zoiets nooit zal toestaan dat Marokkanen Nederland worden uitgezet.
Aboutaleb roept Wilders dan ook op zijn minder Marokkanen oproep toe te lichten:
‘Mijnheer Wilders, wanneer gaat u mijn ouders ophalen? U gaat dat regelen. Wat is uw plan? We hebben recht dat plan te kennen.
Aboutaleb zei verder dat hij lang heeft gezwegen over de oproep van Wilders. Hij wilde geen aangifte doen, niet als burgemeester en evenmin als privépersoon.
Steunbetuigingen op Twitter Ondertussen stromen op Twitter de reacties op de uitspraken van Aboutaleb binnen.
Schermafbeelding_2015-07-26_om_22.21.13
Schermafbeelding_2015-07-26_om_22.24.15
Schermafbeelding_2015-07-26_om_22.24.37

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (119)

Armagaddon
Armagaddon26 jul. 2015 - 20:09

>>> Citaat: Mijnheer Wilders, wanneer gaat u mijn ouders ophalen? >>> Chapeau een reportage dat het bekijken zeker waard is....!! >>> Vooral een Eyeopener, van deze politieke loepzuivere parel...zeker voor onze politieke constellatie door het neoliberalisme horig geworden en door het fascistische gebral van de geblondeerde Ayatollah op de minaret van haat en tweespalt schijnbaar/blijkbaar door deze slang danig geobsedeerd is.....mean smile...

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 jul. 2015 - 20:09

Een beetje flauw om nu om een plan te vragen. Een jaar na dato (en voor de minder domme mensen ook op de dag zelf) weten we echt wel dat er geen plan is. PVV-tokkies blaten, verder niets.

Kilted
Kilted26 jul. 2015 - 20:09

Ik vond het sowieso een zeer interessante aflevering.

LoLiTa2
LoLiTa226 jul. 2015 - 20:09

Simbad de Zeeman, gekke Geert, Gandhi, Mandela, Vader Abraham, Cassius Clay...op Paulus de Boskabouter, Jezus en Floris na, passeerden alle cliché-annex-cult-figuren de revu. Ach, ja, een politicus: prozaïsch en populistisch. Een lichtpuntje: zomergasten kan alleen maar beter worden.

deltanine
deltanine26 jul. 2015 - 20:09

Een man voor wie ik bewondering heb, na gisteren nog meer. Het 'minder Marokkanen' stukje had veel boeiender gekund. Het was nu vooral herhalen dat zijn ouders bang waren en dat hij het plan wilde weten. Destijds vond ik de verdrietige NL-MRC kinderen een treffender beeld waarom de uitspraak gevaarlijk is. Winfried verdiepte daar ook niet. Die kwam niet verder dan "dood of weg, dat bedoelt ie ofzo?".

longlivemokum
longlivemokum26 jul. 2015 - 20:09

Goedendag. En wat is er inmiddels gebeurd met die ruim 6.000 politie aangiftes tegen Geert Wilders, van Nederlanders van allerlei achtergronden, in heel Nederland notabene, na zijn inmiddels wereldberoemde *minder minder minder / dan gaan wij dat regelen* uitspraak, van bijna 1 1/2 jaar geleden, ik vraag me wel af?. Ik dacht altijd dat wij alle 17 miljoen Nederlanders in een democratische rechtsstaat wonen. ( :) = a cynical smile!) Ik wens jullie allemaal sowieso een heel fijne dag.

IloveIsrael
IloveIsrael26 jul. 2015 - 20:09

Wilders kan nog wel 100x uitleggen dat hij en zijn partij uitsluitend (reeds bestaande) wettelijk regelingen wil gebruiken om te komen tot een beperking van het aantal Marokkanen hier te lande. Zijn talrijke tegenstanders zullen hem echter blijven overschreeuwen, zoals gisteren Aboutaleb weer.

frankie50
frankie5026 jul. 2015 - 20:09

Als ik zo om mijn heen kijk dan zie ik inderdaad dat het percentage Nederlandse burgers van Marokkaanse afkomst in de buurten die tegen het centrum aan liggen steeds verder gaat afnemen, maar dat geldt ook voor het percentage Nederlanders met lagere inkomens en die voor Nederlanders waarvan hun afkomst in een ander land ligt. Geen woorden maar daden moeten de Nederlanders met een hoger inkomen of die door familie financieel ondersteunt kunnen worden schijnbaar denken!

TonMaps
TonMaps26 jul. 2015 - 20:09

Wilders is bij lange na niet de gevaarlijkste haatzaaier. (Hij leidt zelfs de aandacht af van de gevaarlijkste haatzaaiers.) In een kwaliteitskrant (NRC [1]) kan geschreven worden dat Marokkaanse mannen vrouwen als slaven behandelen. Ik ben bang dat door een veel grotere groep dan de PVV-stemmers geloofd wordt dat moslim-mannen vieze vuile vrouwenonderdrukkers zijn. (En men weigert botweg te luisteren naar moslima's die dit ontkennen.) Met feminisme kan je racisme aanvaardbaar maken. [1] http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/19/een-belangrijke-film-tegen-de-klippen-op/

rbakels
rbakels26 jul. 2015 - 20:09

Volgens mij is het standaardantwoord van Wilders dat hij de grenzen hermetisch wil sluiten, maar dat de Marokkanen die hier zijn mogen blijven, voor zover ze niet crimineel zijn althans. Want hij weet wel dat hij zich onmogelijk maakt door Marokkanen die hier gevestigd zijn het land uit te zetten. Grenzen sluiten is trouwens ook een idioot plan. er is namelijk al lang geen "massa-immigratie" meer, zoals Wilders altijd beweert. En als hij de grenzen echt wil sluiten dan gaat dat heel veel geld kosten, en dan hoop ik dat andere politici hem voorhouden at dat ten koste gaat van de bejaardenzorg - het argument dat Wilders tot vervelens toe gebruikt tegen steun aan Griekenland.

ZafferY
ZafferY26 jul. 2015 - 20:09

Ach een babbeltje voor de bühne, Wilders had het al eerder uiteengezet. Ik geloof dat hij het nog even middels een tweet aan Aboutaleb heeft laten weten. Ik ben van mening dat Aboutaleb dit niet nodig heeft, sterker nog het doet Wilders weer momentum geven. Die ene uitspraak legt hem geen windeieren, met als kers op de toet een nieuwe rechtzaak. Aboutaleb wil premier worden dat is duidelijk en ik geef hem een grote kans, het is dat hij bij de verkeerde partij zit anders had ik ook zeker op hem gestemd.

Sardar2
Sardar226 jul. 2015 - 20:09

Zij hebben dus uiteindelijk elkaar gevonden: Wilders en Aboutaleb, een politieke populist en een populistische staatsman, allebei die roepen om een ander te deporteren of laten oprotten! PVV versus PvdA. Goed, laat ze met elkaar concurreren om die 10-15% en tegen die andere 5%. De rest ziet hoe het in elkaar zit, die populisme!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 jul. 2015 - 20:09

Zonde voor uw tijd meneer Aboutaleb, uw vraag aan wilders bewijst dat u wilders niet goed kent, anders had u die vraag in uw eigen hoofd gespaard. Denkt u echt dat hij een antwoord daarop wil geven ?? Meneer Aboutaleb, een vraag aan u: Zoals u weet, ook een paar NIET moslims en niet Marokkanen burgemeesters hebben mee gedaan aan de aangiftes tsunami tegen wilders, waarom u als Neder-Marokkaan niet, terwijl wilders racistische uitspraak ook uw eigen vader en moeder heeft geraakt ??!! Meneer, we leven in democratie, land met wetten en grondwetten, u moet uw recht vragen bij de justitie en niet bij '' Winter of zomergasten ! Bij deze.

zweistein
zweistein26 jul. 2015 - 20:09

Ik vond het interview tegen vallen. Maar dat lag niet aan Aboutaleb, maar aan Wilfried de Jong. Je zou zeggen dat ze bij de VPRO snappen dat je, als je een erudiete en intelligente persoonlijkheid wilt interviewen, je ook een erudiete en intelligente interviewer nodig hebt.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201426 jul. 2015 - 20:09

Rare vraag. Wilders weet (nu) ook dat Ab's ouders erg oud zijn. (...)

IJsbrant
IJsbrant26 jul. 2015 - 20:09

Het zijn de media die types als Wilders in eerste instantie een platform verschaffen. De reaguurders zorgen er echter voor dat hij er niet meer af wil. Als de clown geen applaus krijgt......etc Ruim 200 reacties al weer. En hij hoeft niets anders te doen dan af en toe een natte kreet slaken..

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 jul. 2015 - 20:09

Meneer Ahmed, u moet eerder zorgen maken over de toekomst van uw kinderen door die nare uitspraak van wilders en niet zorgen maken over de toekomst van uw vader. Raar dat u uw vader goed begrijpt dan uw kinderen.

anders020
anders02026 jul. 2015 - 20:09

Sinds wanneer zijn gelovigen te verdelen in rassen ?! Wat een domme onzin. Er is geen gen met de eigenschap religie. En sinds wanneer zijn Marokkanen of Turken van een ander 'ras' dan Italianen of Denen ? Indeling in ras met subrassen doe je bij planten en dieren en niet bij homo-sapiens.

914Vincent
914Vincent26 jul. 2015 - 20:09

Na de gehele uitzending te hebben gezien kwam bij mij sterk het gevoel van een gelovige man die daar diep inzit. Het doet zijn werk prima in Rotterdam. Om als partijleider voor de PVDA te gaan optreden lijkt mij niet de juiste keuze. Nederland heeft zich de afgelopen 30 jaar ontwikkeld tot een vrije samenleving, de vrije mens is een mens vrij van dogma's zoals diep gelovigen dikwijls hebben. Vrouwenemancipatie, mensenrechten, homoseksualiteit en rechten, de ontwikkeling van de moderne mens met al zijn uitdagingen, nieuwe leefstijlen, mode ontwikkeling etc. Zonder geloof ontstaat de vrije mens, de mens komt dan bij zijn werkelijke zelf en dat vraagt ook tijd en inzet om zich te ontwikkelen en de weg te vinden. Met 1 miljoen Moslims die veelal conservatief zijn in de genoemde aspecten vertragen wij de ontwikkeling in Nederland. Waar veel mensen hard voor gevochten hebben dient opnieuw voor gevochten te worden. Een vooruitstrevende vrije leider hebben wij voor Nederland nodig en voor de PVDA is Lodewijk Asscher een geschikte kandidaat. Het is jammer dat in Zomergasten de vrije mens in dit kader niet besproken is. Terugkijken heeft geen zin, vele moslims hebben hard gewerkt en verdienen dan ook een fijn Land als Nederland. Wilders heeft soms een punt maar het geheel gezien te hebben is hij een overbodig figuur die ook de ontwikkeling nog meer misschien dan de Moslims torperdeert.

bendelft
bendelft26 jul. 2015 - 20:09

Als sympathisant van Wilders op dit punt, verder is hij nog linkser dan de SP, stel ik dat geen enkele oudere immigrant uit Marokko of Turkije , iets hoeft te vrezen. Zij zijn hier gekomen, hebben zich de ballen uit de broek gewerkt, en mogen hier uiteraard blijven en genieten van onze sociale regelingen. Aboutaleb probeert hier mensen zoals ik in een facistisch hokje te schuiven. Jammer.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2015 - 20:09

Is Aboutaleb vergeetachtig ofzo? Wilders heeft die uitspraak vrijwel direct toegelicht: "De PVV-leider herhaalde dat hij zoveel mogelijk Marokkaanse criminelen hun paspoort wil afpakken en uitzetten naar Marokko. Ook de remigratie van Marokkanen moet gestimuleerd worden. Kritiek op zijn standpunten noemde hij "totale onzin". Volgens hem kunnen de niet-criminele Marokkanen profiteren van zijn voorstel." http://www.nu.nl/politiek/3730669/geert-wilders-belooft-minder-marokkanen-in-haag.html

4 Reacties
PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways26 jul. 2015 - 20:09

Precies. Geert Wilders heeft al meerdere malen uitgelegd, zowel voor als na die "beruchte" avond, wat hij er precies mee bedoelt. Wilders heeft ook meteen gereageerd vanavond. "En in het vervolg beter opletten Aboutaleb. Want zo gaan we het doen" : http://youtu.be/l4-GLUlCq44 Dus voor Aboutaleb : "Foutje bedankt "

Sardar2
Sardar226 jul. 2015 - 20:09

Wat is de profijt van Fadima de in Nederland geboren vrouw van eveneens in Nederland geboren Abdulkarim, die eens veroordeeld is tot 7 maanden en zijn in Nederland geboren 4 kinderen van het uitzetten van Abdulkarim? Of zit je zoals Wilders je onderbuik laten spreken? Natuurlijk heeft hij wel een plan die kan hij uitvoeren als hij de absolute meerderheid haalt! Overigens heeft Wilders de ballen niet om verder toe te lichten wat zijn plannen zijn.

Gerald2
Gerald226 jul. 2015 - 20:09

Wilders wilt àlle Marrokanen het land uit. Etnische zuivering heet dat. Daarom gebruikt hij het woord Marrokaan. Het woord "crimineel" is hooguit een afleiding.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch26 jul. 2015 - 20:09

Zijn uitspraak achteraf verzachten is als mosterd na de maaltijd. Hij bedoelde het namelijk precies zo als hij het in eerste instantie heeft gezegd. Zijn toelichting/verzachting van die uitspraak is gewoon gelul.

BertF2
BertF226 jul. 2015 - 20:09

De reactie van Aboutaleb is briljant. De kans dat hij een concreet antwoord krijgt, is nul. Niettemin. Verbijsterend was het gemak waarmee hij de zaken besprak, onthutsend het onvermogen van De Jong om zich op hetzelfde niveau te bewegen. Beroerd waren de momenten waarop Aboutaleb zich als politicus gedroeg. Alleen al de uitspraak dat Nederland transparant is. Hoe bestaat hij het om dat te zeggen.

4 Reacties
pietdeg2
pietdeg226 jul. 2015 - 20:09

"Alleen al de uitspraak dat Nederland transparant is. Hoe bestaat hij het om dat te zeggen." Je verwijt hem dat hij jouw gitzwarte maar fact free wereldbeeld niet deelt. Naar internationale maatstaven is Nederland inderdaad transparant. Dat het altijd beter kan doet aan de waarheid van die uitspraak niets af.

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways26 jul. 2015 - 20:09

"De kans dat hij een concreet antwoord krijgt, is nul." Dat antwoord heeft de heer Aboutaleb al meerdere malen van de heer Wilders gehad mijnheer Vlierman.

Minoes2
Minoes226 jul. 2015 - 20:09

"De reactie van Aboutaleb is briljant. De kans dat hij een concreet antwoord krijgt, is nul. Niettemin." Deze uitspraak is exact op de PvdA van toepassing. De kans dat je daar een concreet antwoord krijgt op briljante vragen en/of reacties is eveneens nul. Hun politiek is op vele vlakken even weerzinwekkend. Ik ben een groot tegenstander van Wilders en vind zijn politiek en uitspraken afschuwelijk maar heb een even grote afkeer van PvdA en Aboutaleb persoonlijk op andere punten. Vooral hoe hij de huisbezoeken en het in de wasmanden van uitkeringsgerechtigde kijken op zoek naar vreemde slipjes, het tellen van de tandenborstels verdedigde en deze 'inavllen' een zeer goed middel vond heeft bij mij zo'n weerzin tegen deze man opgeroepen dat ik, ooit groot fan van het programma, niet eens gekeken heb. Hoe zou het die uitkeringsgerechtigden vergaan zijn denk je. En hoe zou het de bijstandsgerechtigden heden ten dage vergaan.

Minoes2
Minoes226 jul. 2015 - 20:09

Aanvulling: http://zwartboekoverheid.nl/?p=3740&utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

Warren2
Warren226 jul. 2015 - 20:09

Ik heb Wilders dat plan al 2 keer op televisie horen uitleggen.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch26 jul. 2015 - 20:09

Dan moet je een aparte tv hebben.

pietdeg2
pietdeg226 jul. 2015 - 20:09

Werkelijk zonde dat er alweer een hype rond Wilders wordt gecreëerd, alsof die nog niet genoeg aandacht krijgt. Er zijn werkelijk wel wat zinvoller lessen te trekken uit het avondje Aboutaleb. Al had het dan misschien niet door de VPRO moeten worden uitgezonden maar door SBS. En op joop.nl had het ook niet misstaan. Die lessen beginnen met het ontsnappen van een kansloos joch uit een krabbenmand die zelfs bereid was om geweld te gebruiken om dat te voorkomen. Gelukkig was er een opa die bereid was om ook geweld te gebruiken (en serieuzer geweld), als dat nodig was om de rotjochies die vrijwillig voor het loserdom kozen ervan te weerhouden om te voorkomen dat Achmed naar school ging en wel iets van zijn leven maakte. Er zijn in Nederland werkelijk hele volksstammen vooruitgangsverliezers waarbij je slechts kunt hopen dat er een opa met een geweer opstaat die hen ervan weerhoud om mensen uit hun kring de mogelijkheid te ontzeggen om hun capaciteiten wel te gebruiken. De volgende les is dat je je om je ergens te redden de taal werkelijk eigen moet maken. En dat je je moet verdiepen in het juridische systeem om iets van die samenleving te begrijpen. En dat je bovendien kennis moet nemen van de geschiedenis om dat begrip verder te verdiepen. Het stikt werkelijk van de reaguurders die je daarmee wel om de oren zou willen slaan. Laat die onderbuik eens los, stop eens met die fact free borrelpraat en verdiep je eens in de maatschappij waarin je leeft. Dat verkleint de kans dat je de hele dag onrendabel in je eigen beperkte universumpje loopt te mokken aanzienlijk.

3 Reacties
lembeck
lembeck26 jul. 2015 - 20:09

Dank je, Piet. Ik ben het alweer met je eens.

WendyB2
WendyB226 jul. 2015 - 20:09

Aboutaleb heeft carriére gemaakt door te 'stapelen': Iets wat door de bezuinigingsdrift van Rutte inmiddels alweer onmogelijk is gemaakt. De studiefinanciering bestaat trouwens ook niet meer. Alleen nog een lening. Ik heb zelfs begrepen dat je tegenwoordig voor MBO moet lenen. En die lening wordt ook niet meer kwijtgescholden na verloop van tijd zoals vroeger. De meeste mensen vergelijkbaar met Aboutaleb komen tegenwoordig uiteindelijk terecht in het bijstandsregime waar helemaal geen ontsnappen meer mogelijk is. Jouw suggestie is blijkbaar dat 'opa' zijn geweer moet richten op de staat, want dat is immers de belangrijkste oorzaak dat mensen vergelijkbaar met Aboutaleb nu geen toekomst meer op kunnen bouwen en gevangen gehouden worden in de onderklasse. Zulke revolutionaire taal ben ik niet van je gewend.

MasterBeertje
MasterBeertje26 jul. 2015 - 20:09

Het zijn niet de "reaguurders" die uit eigen beweging de racistische kaart trekken, het zijn de vele intervieuws die Aboutaleb geeft waarbij hijzelf dat doet. In dat opzicht trekt hij gelijk op met Wilders. Dat mag toch op zijn minst gezegd worden.

MasterBeertje
MasterBeertje26 jul. 2015 - 20:09

Als dhr. Aboutaleb wordt gevraagd op persoonlijke titel te reageren komen de woorden "burgemeester" wel heel erg veel voor. Ik kan het propaganda praatje van Aboutaleb maar een korte tijd aanzien het is voor mij een walgelijk opvallend "ik" verhaal. Of Aboutaleb niet op gelijke voet gezet moet worden met Wilders blijft mijn overweging. Immers blijken zijn propaganda optredens op weg naar de macht in Den Haag plaveit met woorden over criminaliteit en discriminatie. Sterker nog, bij hem gaat het altijd over criminaliteit, asielpolitiek en zijn gevecht tegen de populist Wilders. En met populisme kom je toch het verste ... Niet waar meneer Aboutaleb.

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo26 jul. 2015 - 20:09

Is het nu zo vreemd, dat als je gevraagd wordt op persoonlijke titel te antwoorden, je dat in de "ik-vorm" doet. En dat je dan doet alsof je burgemeester bent.......

harryo2
harryo226 jul. 2015 - 20:09

Als iemand durft te spreken in de eerste persoon, enkelvoud is het onwaarschijnlijk dat hij je staat voor te liegen. Het liegen is meer voorbehouden aan mensen die zich bedienen van algemeenheden en de derde persoon. Dus: Wie 'ik' zegt, die liegt niet!

Opperrechter
Opperrechter26 jul. 2015 - 20:09

Minder minder minder criminele Marokkanen. Dat was het beginsel. Wie kan daar nu tegen zijn?

5 Reacties
Nuanimo
Nuanimo26 jul. 2015 - 20:09

Wie kan er nu tegen "minder criminelen" in het algemeen zijn? Niemand toch? Maar als zo'n situatie verkregen moet worden door criminelen het land uit te zetten - en niets anders te doen dat het probleem te verplaatsen waarbij je ook nog eens in het blinde weg hoopt dat het ook nof eens verplaatst blìjft - dan willen mensen echt nog steeds minder criminelen. Maar dan snapt bijna iedereen ook dat zo'n "oplossing" letterlijk gekkenwerk is.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194726 jul. 2015 - 20:09

Een vreemde vraag voor een opperrechter. Die hoort toch te weten dat je de wet moet toepassen en niets anders.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch26 jul. 2015 - 20:09

Dat riep hij niet sukkel. Hij riep minder Marokkanen. En dat meent hij nog uit de grond van zijn hart ook. De man is gewoon een klootzak

harryo2
harryo226 jul. 2015 - 20:09

-- Wie kan daar nu tegen zijn? -- Ach, schiet toch op. Je weet best wat ermee bedoeld wordt. Het bijvoeglijk naamwoord 'criminele' staat er alleen maar voor het lekkere bekken en de automatische associatie. De nieuwspraak van Geert Wilders is zo langzamerhand genoeg ingeburgerd dat het niet eens meer op een bijvoeglijk naamwoord meer of minder aankomt, de betekenis van het gezegde verandert er echt niet door. De functie van nieuwspraak is het laten verdwijnen van de nuances in woord en idee, hetgeen wordt gerealiseerd door het inkrimpen van de bestaande woordenschat. Voor ieder begrip heeft men nog maar twee of drie woorden, daar moet men het maar mee doen. Het uiteindelijke doel is dat er alleen nog maar politiek correcte dingen gezegd kunnen worden, gewoon omdat men de woorden niet meer heeft om dingen te zeggen die degenen met de definitiemacht onwelgevallig zijn. Of dergelijke dingen zelfs maar te denken. Zullen we dat voortaan maar met een nieuw woord 'nieuwdenken' noemen? Naar mijn idee toont u zich hier, met deze eenvoudige opmerkingen, precies zo'n nieuwdenker. ps: Wat het bijvoeglijk naamwoord betreft: als u eraan twijfelt, schrap het dan.

lembeck
lembeck26 jul. 2015 - 20:09

Maar dat zei hij niet tijdens die bijeenkomst. Daarmee komt hij achteraf aan zetten.

Brauswasser
Brauswasser26 jul. 2015 - 20:09

Heeft het zin om steeds weer te reageren op die Haagse Hofnar. Het was zo rustig zonder Geert. Ik was hem al vergeten. Die Hofnar heeft zijn antwoord in voorraad. https://www.youtube.com/watch?v=l4-GLUlCq44&feature=youtu.be En in het vervolg beter opletten Aboutaleb. Want zo gaan we het doen: Kan Aboutaleb zijn tijd niet beter besteden aan vraagstukken als straat marokkaantjes, werkeloosheid, minder puinhoop in de zorg en dat soort vragen met oplossingen. Nu komt hij weer met de sociaal democratische grammofoonplaat van de PvdA. Het VPRO tv-programma ‘Zomergasten’ heeft weer haar publiciteit binnen.

1 Reactie
Brauswasser
Brauswasser26 jul. 2015 - 20:09

Aboutaleb schopt nu zichzelf voor de ballen, met die opmerking.

AndrewSm
AndrewSm26 jul. 2015 - 20:09

Zucht, jammer het was zo stil over Geert Wilders. Punt 1. Geert Wilders heeft het gehad over criminele Marokkanen (overigens Marokkanen als voorbeeld). Zijn Aboutaleb en zijn vader crimineel? Punt 2. Geert Wilders heeft al meerdere malen uitleg gegeven over hoe hij dit wil uitvoeren. Is Aboutaleb dan dom? Dat laatste overigens In mijn ogen niet. Ik heb best wel veel respect voor deze burgervader. Ik vind het alleen niet echt slim om Wilders weer in het nieuws te brengen. Daarmee hou je ijn gedachtengoed levend en zeker als je met iets komt wat voor hem zo makkelijk te weerleggen is, wordt dit alleen maar een overwinning voor hem. Verder vind ik het wel knap dat de mensen op dit forum precies weten wat Geert Wilders bedoeld. Maar zegt dit nu meer over de mensen op dit forum of over Geert Wilders?

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg226 jul. 2015 - 20:09

"Punt 1. Geert Wilders heeft het gehad over criminele Marokkanen" Kletskoek. Dat heeft hij er achteraf aan toegevoegd om het zo te draaien dat hij er juridisch mee weg kon komen. Tijdens dat feestje in die bierkelder hadden die volksmenner en zijn meute het toch echt over Marokkanen zonder meer.

Nuanimo
Nuanimo26 jul. 2015 - 20:09

Wilders heeft al vaak uitgelegd wat hij wil. Dat mag waar zijn. Maar hij heeft nog nooit uitgelegd hoe dat dan in de praktijk moet gebeuren. En hoe hij dat binnen de huidige normen van de Nederlandse rechtsstaat kan laten plaatsvinden. Als je een steen door de ruit gooit, weet je dat er een gat in de ruit zit. Wilders ziet een gat in de ruit en weet dat er een steen door is gegooid. Of anders gezegd: Wilders ziet dat Marokkanen hoger scoren als het om criminaliteit gaat. En de verklaring daarvoor is "dus" het tweede paspoort. (Waar mensen ook nog eens een keer niets aan kunnen doen, al zouden ze willen!) . Maar dat in de Nederlandse rechtsstaat zoiets van geval tot geval bewezen moet worden, daar gaat hij voor het gemak maar even aan voorbij. Want je mag iemand natuurlijk niet zo maar zijn nationaliteit afnemen. (Je moet dan bv een misdaad tegen de staat begaan! En dat heeft in de regel niets te maken met "gewone" criminaliteit!) M.a.w.: Hij stelt met dat "minder minder" in de praktijk onbereikbare doelen! Hij kan niet uitleggen wat het verband is tussen een Marokkaan en zijn criminaliteit. Hij kan niet uitleggen welke mensen op welke wijze gestimuleerd moeten worden te remigreren en wat de gevolgen zijn van zijn beleid om mensen "weg te krijgen". En dus is het weldegelijk mogelijk dat Aboutaleb of zijn ouders de keus krijgen tussen "moeten" verdwijnen of genoegen moeten nemen met minder rechten. Laat onze policor Wilders zich nu eens duidelijk uitspreken of laat mensen die deze ideeën te hooi en te gras verdedigen dat dan eens doen. Ik ken er één die dat deed: Einstein. En die was zo eerlijk om toe te geven dat hij de principes van de huidige rechtsstaat opzij wilde zetten om bv islamisering tegen te gaan.

Bernie2
Bernie226 jul. 2015 - 20:09

Een van de betere Nederlandse tv-momenten ooit. Aboutaleb is zo'n burgemeester die snel respect afdwingt, en om juist uit hoofde van die functie een fascistoïde leider te vragen wanneer het deporteren begint -in het bijzonder zijn ouders- is glashelder. Dat hebben burgemeesters in 'n eerdere donkerbruine tijd wel anders gedaan. Nu graag heel snel een verbaal duel met Wilders. De laatste heeft niet echt een reputatie van een open discussie te kunnen aangaan over zijn corebusiness, en vervalt als snel in schreeuwen en krijsen waarin woordjes als 'klein mannetje, zielig en miezerig' promineren. Lijkt me goede zaak om nu door te pakken en Wilders dwingen uit te leggen waarom hij nauw samenwerkt met fascistische organisaties, nazi-achtige clubs, extreemrechtse marcheerverenigingen. Zodat duidelijk wordt wat zijn plannen zijn met religieuze organisaties- en etnische minderheden in Europa. Zodat voor iedereen duidelijk wordt waarmee we te maken hebben. Met dank aan de grandioze voorzet van Aboutaleb.

1 Reactie
fratenca
fratenca26 jul. 2015 - 20:09

en jij zit bij de extreem linkse groepen en dat mag wel.en wilders heeft het gister goed getwittert nee abouthaleb reimigratie geen islamitische mensen meer en de criminelen er uit.

schleborsjki
schleborsjki26 jul. 2015 - 20:09

"Minder minder minder criminele Marokkanen. Dat was het beginsel. Wie kan daar nu tegen zijn?" Dat is een leugen.

1 Reactie
rbakels
rbakels26 jul. 2015 - 20:09

De politie heeft zo de pik op Marokkanen dat allerlei kleine criminaliteit wordt geconstateerd die bij autochtonen helemaal niet opvalt. En dan nog kun je criminelen niet zomaar het land uit zetten. Het afpakken van een nationaliteit is een drastische stap. En een derde-generatie Marokkaanse immigrant kan in Marokko ook niets beginnen: de taal en cultuur zijn hem vreemd. Ik hoorde het een keer mooi zeggen: toen we in de jaren '60 gastarbeiders wierven wilden we arbeidskrachten, maar kregen we MENSEN.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2015 - 20:09

In Rotterdam worden echt geen mensen opgehaald. Dat is al sinds WO2 niet meer voorgekomen. Of het moeten arme mensen met een bijstandsuitkering zijn, zonder uitzicht op werk door de niet aflatende hoge werkloosheid door falend sociaal-democratisch = neo-liberaal bezuinigingsbeleid. De armen (waaronder mogelijk Nederlanders van Marokkaanse afkomst) worden opgehaald om te werken voor een uitkering. Door lieden die het PvdA/VVD beleid maar al te graag uitvoeren, zoals er ook in WO2 lieden waren die maar al te graag gehoor gaven aan de toenmalige leiding. Onder toezicht van PvdA Aboutaleb.

1 Reactie
Klerck
Klerck26 jul. 2015 - 20:09

U vergeet groots dat dit plan uit de koker van Leefbaar Rotterdam komt. Doelbewust?

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2015 - 20:09

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg226 jul. 2015 - 20:09

"Het verschil met Wilders' oproep is, dat Abou's oproep niet racistisch is, maar wel hetzelfde resultaat nastreeft." Nee, het verschil is dat Aboutaleb je er wijst dat je vrijwillig kunt vertrekken als het je hier niet bevalt. Een vrijblijvend advies dat je ter harte zou kunnen nemen.

Blitskikker
Blitskikker26 jul. 2015 - 20:09

Wilders heeft zijn minder Marokkanen uitspraak al lang toegelicht: criminele Marokkanen hun Nederlandse paspoort afpakken en remigratie stimuleren.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo26 jul. 2015 - 20:09

Vooral dat laatste: Remigratie stimuleren..... Is dat geen "newspeak" (of de "Wilderiaanse politiek correcte benaming") voor "niet welkom zijn en als niet welkom behandelen" ?

Bouwman2
Bouwman226 jul. 2015 - 20:09

Dat verhalen dat de Arabische cultuur achterlijk zou zijn en moslims onmogelijk kunnen emanciperen niet kloppen is nu wel bewezen. Die feitelijke constatering culmineerde voor het eerste deel in een fragment van een optreden van Oum Kalsoum, nog in zwart wit heel lang geleden in l' Olympia opgenomen. En voor het tweede deel in het optreden van de burgemeester van Rotterdam zelf. Er werd tevens aangetoond dat de publieke omroep nog steeds heel goed is in het maken van bijzondere (elitaire) programma's als Zomergasten en Kijken in de Ziel.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny26 jul. 2015 - 20:09

Ik kan me niet voorstellen dat je met "elitair" bedoelt iedereen met een opleidingsniveau boven VMBO?

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2015 - 20:09

Ik denk dat Wilders wel bedoelde enkel criminele Marokkanen, want hij heeft al vele keren gezegd enkel die naar Marokko te willen sturen, niet alle Marokkanen. Maar zoals hij het zei "Minder Marokkanen" is uiteraard fout in het algemeen genomen. Dat zou hij inderdaad duidelijk moeten maken aan Aboutaleb en alle Marokkanen. Eventueel met excuses voor de verkeerde indruk die het gaf, en voor de angst die hij bij vele Marokkanen zo opriep. Of het een goed of slecht idee is om eventueel criminele Marokkanen tijdelijk, of in geval van herhaling van crimineel gedrag, voorgoed naar Marokko te sturen, ik vindt het wel drastisch. Maar dat is extreem crimineel gedrag ook... De meerderheid beslist officieel nog steeds democratisch in ons land, dus Wilders' plan heeft geen schijn van kans. Dat heeft het heel misschien enkel eens wanneer er terroristische aanslagen zouden worden gepleegd door Marokkenen. En dat zouden er steeds meer moeten worden om de algemene publike opninie achter Wilders' plan te krijgen. Hopelijk zal dat nooit nodig zijn omdat die aanslagen er niet komen.

2 Reacties
longlivemokum
longlivemokum26 jul. 2015 - 20:09

Goedendag aan u, meneer Lodewijk Langweg. Guess what, om meteen te stoppen met het benoemen van Nederlanders van Marokkaanse komaf als *Marokkanen* door alle Nederlanders (en vooral in de Nederlandse media) lijkt mij een goede en ontzettend belangrijke eerste stap richting een goede, genuanceerde en eerlijke Nederlandse samenleving (in Nederland, blijkbaar een van die allerrijkste, meest ontwikkelde landen op aarde of in andere woorden een zogenaamd beschaafd land). *Marokkanen* = de burgers van het land Marokko die nog altijd in Marokko wonen, punt, wat mij betreft. Is het zo moelijk om ze, vooral in de Nederlandse media voortaan als Nederlanders van Marokkaanse komaf te benoemen, ik vraag me wel af?. Dat vind ik persoonlijk wel nogal stigmatiserend, om iemand die in Nederland geboren en getogen bent (en met een Nederlandse nationaliteit notabene) als *Marokkaan*, *Turk*, *Vietnamees*, *Chinees*, *Thais*, *Surinaams*, *Antiliaans*, *Argentijns*, *Braziliaans* enz. (en er wonen sowieso op dit moment al 200 nationaliteiten in Nederland!) te beschrijven. Dat lijkt mij op dit moment wel het geval over het algemeen in de Nederlandse media. Ik wens u een heel fijne dag verder.

hugo bergveen
hugo bergveen26 jul. 2015 - 20:09

Criminele Marokkanen uitzetten: laten we eens kijken hoe dat uitpakt. Iets meer dan 1% van de geregistreerde misdrijven leidt uiteindelijk tot een veroordeling. Van deze 1% is een beperkt deel Marokkaans; de rest is verdeeld over allerlei nationaliteiten, waaronder de Nederlandse. Potverdrie, dat zet zoden aan de dijk! Dat 'minder, minder, minder' noemen is hetzelfde als een euro per maand erbij presenteren als 'er op vooruitgaan'.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2015 - 20:09

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/07/wut_berover_krijgt_in_hoger_be.html#comments Lees dit maar eens goed door Aboutaleb, het vonnis incluis. Dan praten we verder.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch26 jul. 2015 - 20:09

Wat is je punt?

explorator
explorator26 jul. 2015 - 20:09

Iedereen weet wat Wilders bedoelde met zijn," minder, minder Marokkanen" uitspraak: natuurlijk zijn niet alle Marokkanen crimineel maar vele criminelen zijn wel Marokkaans...

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo26 jul. 2015 - 20:09

Ja, en? Gelukkig drinken niet alle autochtonen bier maar (te) veel autochtonen wel! Gelukkig waren niet alle Duitsers Nazi's maar (te) veel Duitsers wel. Gelukkig beweren niet alle PVV-ers onzin maar (te) veel wel. Ziet u hoe dat dit soort uitspraken maar heel weinig nuttige informatie oplevert?

Meta Foor
Meta Foor26 jul. 2015 - 20:09

Aboutaleb en zijn spindokters hebben de impact totaal verkeerd insgeschat van zijn geprepareerde woorden over Wilders; - het schaadt de lopende rechtzaak - het polariseert weer tussen de steeds meer uitelkaar groeiende expteremen - het filmpje wordt weer overal uitgezonden - het bevestigt bij velen dat marokanen altijd meer willen dan de rest van NL daarnaast haalde het volledig de boodschap weg van de andere woorden van Aboutaleb. als ik hem was zou ik me snel ontdoen van die adviseurs; zo wordt je nooit premier

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo26 jul. 2015 - 20:09

U zegt: "- het schaadt de lopende rechtzaak" Waarom dan wel? U zegt: "- het polariseert weer tussen de steeds meer uitelkaar groeiende expteremen" Leest u nu eens rustig terug wat u hier beweert: Iets wat al steeds uit elkaar groeit polariseert toch al? U zegt: "- het bevestigt bij velen dat marokanen altijd meer willen dan de rest van NL" En wat zouden Marokkanen dan meer willen dan de rest van Nederland? En hoe bevestigen Aboutalebs woorden dat dan?

WendyB2
WendyB226 jul. 2015 - 20:09

Rotterdam weert al jaren mensen met lage inkomens. Dat mag dan weer wel van de partij van salonsocialisten. Binnenkort kunnen wel wel verwachten dat er bij parken en restaurants bordjes komen: "Alleen voor hoogopgeleiden"

2 Reacties
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch26 jul. 2015 - 20:09

Bron?

Klerck
Klerck26 jul. 2015 - 20:09

U bent sluw zeg. In het artikel staat toch dat het college uit VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam bestaat. DAAR hebben de Rotterdammers in meerderheid op gestemd. En dat schuift u het FRAME naar de PvdA. U bent een slecht mens want u was van uw leugen op de hoogte. Domme Rotterdammers zijn niet de eerste keer slachtoffer van hun eigen rechtse denkbeelden.

omaoeverloos
omaoeverloos26 jul. 2015 - 20:09

Vreemde vraag van de Rotterdamse dagburgemeester, zijn ouders zijn toch gewoon Nederlanders?

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch26 jul. 2015 - 20:09

De Wilderianen snappen dat niet.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2015 - 20:09

Grappig dat iemand die lid is van een partij met 9 zetels in de peilingen wordt gevraagd of hij geïnteresseerd is in het premierschap. De PvdA beschouwt zich kennelijk nog steeds als rechtmatige eigenaar van Nederland. Maar wie weet, met Aboutaleb die zich afzet tegen Wilders, maar wel stukken van de Wilders agenda overneemt....Het getuigt van een duivelse slimheid.

4 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 jul. 2015 - 20:09

Als ik mag kiezen tussen Aboutaleb en wilders voor het premierschap kies ik zeker voor wilders. Liever een populistische die géén agenda heeft dan halve populistische die barst van lege folders. Wil ik ook kwijt.

JohnVKR
JohnVKR26 jul. 2015 - 20:09

Welke stukken van de agenda van Wilders neemt Aboutaleb dan over? Verklaar u nader?

lembeck
lembeck26 jul. 2015 - 20:09

Vraag: Welke stukken neemt de PvdA over van Wilders?

Klerck
Klerck26 jul. 2015 - 20:09

De vraag was van Wilfried de Jong. Aboutaleb wees de vraag af. Welk gedeelte snapt u niet? U wilt gewoon héél graag arrogantie zien zodat u het kan terecht wijzen. En nu zit u zuur te doen omdat u met lege handen staat.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2015 - 20:09

Wat Wilders eigenlijk het liefst wil: NRC Wilders artikel: "Moslims, bevrijd uzelf en u kunt alles" http://vorige.nrc.nl/opinie/article2584468.ece

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 jul. 2015 - 20:09

Als wilders zich laten bevrijden van haat en van dat zwarte geld van zijn haat-handelaars uit het buitenland dan wordt het hier alles koek en ei.

GingerTed
GingerTed26 jul. 2015 - 20:09

Wilders deed weliswaar niet zélf de oproep tot meer of minder Marokkanen in Nederland maar deed wél een open-deurvraag waarop hij het antwoord kende. Je kunt discussiëren in hoeverre hij met deze populistische retoriek bedoelde: -minder (nu nog nies anders dan Marokkanen) náár Nederland wat (ook door mij gedeeld) een legitieme wens is. -minder Nederlandse burgers die zowel de Nederlandse als Marokkaanse nationaliteit hebben. Maar dan zal er, vanwege dat bezwaarlijk vinden, eerst een mogelijkheid dienen te zijn voor Marokkaans-Nedrlanders die ze nu voor at betreft het Marokkaanse burgerschap niet hebben. Niet fair dus tenzij het een op Marokko gericht nastreven is. -minder Marokkaans-Nederlanders in brede zin. Dus een manier om af te komen van Nederlanders die tevens Marokkaans zijn. Je proeft in alles dat de populist Wilders laatste optie onder zijn fanatieke hardcore aanhang aldaar niet uitsloot en zelfs bedoelde. Ik durf echter te stellen dat een grote meerderheid van PVV-stemmers, wat meestal proteststemmers zijn die een heel scala aan niet-aangepakte zaken spuugzat zijn, zulk een aantasting van Nederlandse burgerrechten van Marokkaans-Nederlanders op geen enkele manier zullen ondersteunen. Zij willen behalve, een aanpak van criminaliteit, die meer voorkomt onder o.a. een deel van de Marokkaans-Nederlandse bevolking (zeker niet de hele en overal even sterK) aangepakt zien, en zullen daarnaast óók achter de eerste optie staan van minder immigratie van mensen met een (te) grote culturele niet-westerse afstand. Daar valt wél wat voor te zeggen. Maar Wilders populistische scheet ging dus mét die hardcore aanhang véél verder door een oproep te doen de rechten van onschuldige burgers, in dit geval Marokkaans-Nederlandse vanwege hun Marokkaanse nationaliteit aan te willen tasten. Dat is verwerpelijk ook al zou hij dat naar eigen zeggen via democratische weg willen bereiken. Het is in álle gevallen verwerpelijk rechten van burgers vanwege hun anders dan Nederlandse nationaliteit te discrimineren. Net als dat het verwerpelijk is op te roepen, en (ook verstorende en blokkerende) actie te ondernemen om b.v. onschuldige Israëlische burgers, Israëlisch-Nederlandse, of Nederlanders in hun omgang met dezen te boycotten. Niet voor niets vragen verscheidene uit die zéker ook steeds meer gehate groep in ons land levenden zich, zoals Aboutaleb dat namens zijn ouders doet, af: Vertel 's, wanneer gaat u mijn ouders ophalen? Maar nu heb ik zeker mijn aanvankelijk door verscheidenen instemmend gelezen stuk verpest?

2 Reacties
lerou2
lerou226 jul. 2015 - 20:09

"Wilders deed weliswaar niet zélf de oproep tot meer of minder Marokkanen in Nederland maar deed wél een open-deurvraag waarop hij het antwoord kende." De rat zei ook "dan gaan we daarvoor zorgen"

lembeck
lembeck26 jul. 2015 - 20:09

Oh... dat was dus niet Geert Wilders die hard riep: Willen jullie meer of minder Marokkanen? Gossie... had ik het dan zo mis?

zweistein
zweistein26 jul. 2015 - 20:09

Toen de euthanasiewet er net door was, waren er ook mensen die aan de minister vroegen wanneer hun zieke ouders zouden worden doodgespoten.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo26 jul. 2015 - 20:09

Fijne dooddoener weer, Einstein. Kunnen we echt wat mee.

Ton4
Ton426 jul. 2015 - 20:09

Aboutaleb heeft hier een misser gemaakt. Ik sluit me aan bij Jan Tromp die dit vandaag ook zei op radio 1. Jammer want op zich was de vraag van Aboutaleb legitiem en juist maar Wilders heeft uitvoerig laten weten hoe hij minder Marokkanen wil. Nog 1 keer dan en dan kunnen we concluderen dat Aboutaleb de plank jammerlijk missloeg: 1 Immigratiestop vanuit moslimlanden 2 Remigratie Marokkanen bevorderen 3 Criminele Marokkanen hun Nederlanderschap ontnemen en uitzetten naar Marokko Je kan er van alles van vinden maar Wilders heeft het duidelijk niet over het uitzetten van de ouders van Aboutaleb want alleen criminelen worden gedwongen en ik geloof zomaar dat de ouders van Aboutaleb niet crimineel zijn.

2 Reacties
Robles
Robles26 jul. 2015 - 20:09

Hou toch op man. Wilders loopt eerst een zaal op te hitsen en laat ze "minder, minder, minder" scanderen en achteraf gaat ie nuanceren. Daar trap jij dan in? Hij ging helemaal niet voor de nuance. Hij ging voor het effectbejag. En dat is hem gelukt inderdaad. De reactie van de ouders van Aboutaleb is dus begrijpelijk. Ik kan kotsmisselijk worden van dit soort zaken.

Nuanimo
Nuanimo26 jul. 2015 - 20:09

Ik denk inderdaad dat de ouders van Aboutaleb zich nog geen zorgen hoeven te maken. maar dat is dan ook het enige "goede nieuws". "Beter nieuws" zou het zijn, dat de PVV zich realiseerde dat het regeringsbeleid dit beleid (1 Immigratiestop vanuit moslimlanden, 2 Remigratie Marokkanen bevorderen, 3 Criminele Marokkanen hun Nederlanderschap ontnemen en uitzetten naar Marokko) uitvoert. Als de PVV hier zo'n punt van maakt, dan snapt u zelf natuurlijk ook wel, dat het regeringsbeleid blijkbaar principieel tekort schiet in de ogen van de PVV. Tja, en dan snap ik weer waarom de ouders van Aboutaleb zich zorgen maken. U niet?

[verwijderd]
[verwijderd]26 jul. 2015 - 20:09

wilders is pro joods. en de nazis waren anti joods. wilders is dus niet te vergelijken met de nazis. de precieze achterban van wilders weet ik niet. maar indertijd bij de cd waren het twee groepen 1)de mensen in goede doen die het met de ideologie eens waren en geen last wilden ondervinden van de allochtonen. bovendien hadden velen familie in de wijken met veel allochtonen en hadden er daardoor ook mee te maken... 2)de arme mensen die tussen de allochtonen woonden en er veel last van ondervonden. ook de kinderen van deze mensen kregen met geweld etc te maken. deze arme mensen kregen steeds moeilijker woningen toegewezen, dit zette ook kwaad bloed... het verschil was dat de cd een zeer kleine partij was.... ik denk dat nu de situatie misschien anders is mbt wilders. tenminste tot een paar jaar geleden. veel wijken met veel allochtonen zijn niet echt pvv, maar eerder pvda/cda, soms sp..... pvv zit overal... maar ik kan me vergissen.... ik hoop dat mensen alhier daar meer over weten. ik weet het alleen van volendam..... terwijl de allochtonen in edam zeer goede mensen zijn.... en men is goed met elkaar, dus is het alleen anti allochtoon of ook iets anders..... dat is de vraag, dat is zeker de vraag...

4 Reacties
lembeck
lembeck26 jul. 2015 - 20:09

Nounou... Nazi's waren niet alleen tegen joden, maar tegen iedereen die in hun ogen minderwaardig genoemd mochten worden. Bedelaars, zigeuners, politieke tegenstanders, homofielen, criminelen en wat ik nog vergeten ben mag aangevuld worden.

mees.
mees.26 jul. 2015 - 20:09

wilders is pro joods. en de nazis waren anti joods. wilders is dus niet te vergelijken met de nazis. mijn hemel....wat een kullogica ...vergelijken mag altijd Kern van het nazisme is racisme...mensen buitensluiten om wie ze zijn. raciale discriminatie: "elk onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur gebaseerd op ras, huidskleur, afstamming, of nationale of etnische oorsprong die het doel of effect heeft van opheffing of aantasting van erkenning, genieting of uitoefening, op basis van gelijkwaardigheid, van mensenrechten, en fundamentele vrijheden in het politieke, economische, sociale, culturele of enig ander veld van het openbare leven" Zelfde level als: Hitler legde goede snelwegen aan. Hitler deugde niet daarom deugen snelwegen niet.

WendyB2
WendyB226 jul. 2015 - 20:09

Dat klopt ja: NVU, Voorpost, de weduwe Rost van Tonningen etc. dat zijn neo-nazi's. Wilders is radicaal rechts. Zelfs de AIVD moest dat verschil toegeven. Wilders is nog steeds racist, maar daarmee ben je nog geen nazi. Maar ja, dat is een beetje het nivo van debatteren in Nederland: Iedereen die het niet met de gevestigde orde eens is, is een nazi, of fascist. Of allebei. Als je niet onvoorwaardelijk vóór de EU bent, ben je nazi. Als je niet vóór onbegrensde import van goedkope arbeidskrachten bent, ben je nazi. Als je met je kinderen Sinterklaasfeest viert ben je nazi. Als je als Nederlandse politicus durft te beweren dat je het belang van de Nederlandse kiezer moet vertegenwoordigen ben je een nationalistische nazi.

Nuanimo
Nuanimo26 jul. 2015 - 20:09

Nou, dat weten we dan ook weer: "wilders is pro joods. en de nazis waren anti joods. wilders is dus niet te vergelijken met de nazis." De dingen zijn soms zó eenvoudig! En hier kunnen we ook echt iets mee: "pvv zit overal... maar ik kan me vergissen.... "

Bakoe
Bakoe26 jul. 2015 - 20:09

Wat ik mij afvraag, wordt Aboutaleb hiermee gelanceerd als opvolger van Samsom, of als opvolger van Asscher? En dan kan hij natuurlijk zeggen van nee dat doe ik niet, ik blijf in Rotterdam, maar dat heb ik wel meer PvdAers horen zeggen. De man wordt gepushed, en het zou electoraal gezien ook handig kunnen zijn immers hij neemt een boel allochtone kiezers mee, Hij lijkt me binnen de PvdA nog het enige gezicht wat iets uitstraalt, alleen jammer dat die uitstraling op zo een marginaal punt is als het Marokkanen debat. Gezien de korte termijn visie bij de PvdA immers zeteltjes en we zien wel weer wat er daarna gebeurd, kon het wel eens zo zijn dat ze met Aboutaleb weer boven de 20 zetels komen. Wat we daar mee opschieten mag Joost weten, immers dan krijgen we weer 4 jaar triviaal gescheld tussen Wilders, Aboutaleb en Pechtold. En gaat het nergens over.

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg226 jul. 2015 - 20:09

"De man wordt gepushed" Ik heb niet bepaald de indruk dat Peter van Ingen en consorten aan de leiband van de PvdA lopen en zich door die partij een zomergast laten opdringen. Die maken toch echt hun eigen keuze.

Brauswasser
Brauswasser26 jul. 2015 - 20:09

Dan is die lancering nu al mislukt, want het gaat hier alleen nog maar over Wilders.

LisanneW
LisanneW26 jul. 2015 - 20:09

Het nadeel van een politicus in Zomergasten, zwak van Aboutaleb. Wanneer komt de PvDA zelf eens met een oplossing, het is altijd alleen maar afgeven op de politieke tegenstander. Wanneer gaat het eens om de inhoud bij de PvDA?

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo26 jul. 2015 - 20:09

Dat antwoord hangt natuurlijk gewoon af van wat u onder "inhoud" verstaat.

EricDonkaew
EricDonkaew26 jul. 2015 - 20:09

Geen tijd om alles te lezen en ik heb Aboutaleb ook niet op TV gezien. Maar ik heb het idee dat hij dingen heeft gezegd die zowel goed als slim zijn. Wat dat laatste betreft: hij dreigde de sympathie te verliezen van Marokkaanse Nederlanders en ook anderen met een islamitische achtergrond, die tegenwoordig kennelijk voor de helft op D66 stemmen. Met het zorgen-over-mijn-vaderverhaal heeft hij die sympathie hopelijk weer terug, maar hij moet balanceren, want in de slachtofferrol duiken wekt ook weer irritatie bij veel Nederlanders, en echt niet alleen bij autochtone landgenoten. Nederlanders met een moslimachtergrond kunnen inderdaad maar beter terugkeren naar hun oorspronkelijke 'habitat', de PvdA. De D66 van Alexander Pechtold heeft ze niets, maar dan ook echt helemaal niets te bieden en er zit zelfs geen prominente moslim bij D66. Pechtold heeft alleen hun stemmen nodig, zegt vervolgens dankjewel (de term 'nuttige idioten' komt opeens bij me op) en gaat vervolgens verder met het aanzetten tot de onttakeling van de verzorgingsstaat en het bevorderen van de nakende tweedeling in onze samenleving. Uitgezonderd wellicht enkele zeer succesvolle jongeren, hebben moslims en andere Nederlanders met een uitheemse achtergrond, niets maar dan ook helemaal niets te zoeken bij D66.

2 Reacties
hasanj
hasanj26 jul. 2015 - 20:09

wat hij doet heet politiek en hoe mooi zijn woorden ook klinken. Het doel is om zieltjes te winnen en niets meer. Ik als Nederlandse Marokkaan don't give a .... about what he just said.

pietdeg2
pietdeg226 jul. 2015 - 20:09

"ik heb Aboutaleb ook niet op TV gezien" Laat dat je vooral niet weerhouden van een stevige mening!

Sternenstaub
Sternenstaub26 jul. 2015 - 20:09

Als je achter zijn façade kijkt, is het toch meer een burgerpleegvader.

1 Reactie
lembeck
lembeck26 jul. 2015 - 20:09

Aahh.... doordenkertje, maar wat een goeie! :)

MasterBeertje
MasterBeertje26 jul. 2015 - 20:09

Het is erg treurig gesteld met de Rotterdamse burgervader. Ik heb mezelf daartoe gedwongen de gehele uitzending eens aan te zien. Zijn thema's in vogelvlucht; Islam, internationaal Islam Feminisme, arbeidsimmigratie, industrie, waterbeheersing, afvalproblematiek en veel kritiek op de macht in Den Haag. Hij gaf zich als de toekomstige staatsman van Nederland waarbij hij zich pompeus in scene zette met Mandela en Gandhi. Het was propaganda pur sang, waarbij presentator Wilfried de Jong er een schepje bovenop deed door de man te tutoyeren. Hij sprak kort over de Rotterdamse haven, wat langer over Wilders en veel, heel veel over de Islam en over Marokko. Wilders had hij woordelijk genomen en de boodschap achter de misplaatste teksten van Wilders handig omzeild. Het was toch niet alleen Wilders die het woord "Marokkaans tuig" in de Tweede Kamer in de mond nam, of wel dan. Wat mij het meest stoort aan deze man is dat hij voortdurend in de racistische bagger stemmen probeert te winnen. Wilders tegen de Islam en Aboutaleb een vurige voorstander. Maar waarom spreekt deze burgervader niet van de armoede in Nederland, van de vele ouderen in zijn stad die slachtoffer worden van zorgverzekeraars. Waarom hoor ik niets over de wereldwijde, maar in Nederland in het bijzonder, verregaande inbreuk op privacy? Waarom spreekt het hoofd van de politie in Rotterdam niet over het opkomende soms fatale politiegeweld tegen burgers? Wat vindt deze burgervader van het opheffen van het medisch beroepsgeheim in zijn stad? Is deze burgervader niet bezorgt over de opgeworpen drempel als een klein-verdiener of sociaal ontvanger een advocaat nodig heeft? En is deze burgervader niet bezorgt dat de geheimhoudingsplicht van advocaten door de overheid buiten werking wordt gesteld. Nee dus, dat speelt in zijn persoonlijk verhaal geen rol.... te ver weg. Deze man speelt op staatsmanschap en daarbij gaat hij aan de Nederlander voorbij. Of heeft iemand iets over de Hollandse kleine man gehoord....... ik niet. Voor mij een wolf in schaapskleren met twee nationaliteiten.

3 Reacties
Sternenstaub
Sternenstaub26 jul. 2015 - 20:09

Fantastische reactie! Jij hebt nog het vermogen om achter de façade te kijken. Dat vermogen hebben veel mensen door geestelijke afstomping dankzij demagogische, framende politici en de MSM allang verloren. Ze nemen alles aan wat door politici en de MSM als belangrijk of als waarheid wordt gepresenteerd, en realiseren zich niet dat ze zich als schapen laten leiden door demagogische leugens en huichelachtige propaganda. Lieden als Aboutaleb en Asscher, zijn exemplarisch voor deze Amerikanisering van de politiek, en hun carrière is gebaseerd op valse pretenties en hypocrisie.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 jul. 2015 - 20:09

''Minder homo's'' mag absoluut niet maar ''minder Marokkanen'' mag wel ? Ben jij gek of zo ?

pietdeg2
pietdeg226 jul. 2015 - 20:09

"Of heeft iemand iets over de Hollandse kleine man gehoord." Gezien het kabaal dat jij en je SPVV-vriendjes maken lijkt het me een beetje overbodig dat behalve Emiel en Geert nog anderen daar aandacht aan besteden. Jullie zijn prima in staat om jezelf klein te houden. Aboutaleb vertelde nu juist een verhaal waaruit je op kunt maken dat die kleinheid een zelfverkozen positie is waar je dus ook niet over moet mekkeren.

holstein7
holstein726 jul. 2015 - 20:09

leuke uitzending maar niet verrassend en aboutaleb moet echter geen demagogie gaan bedrijven

2 Reacties
LoLiTa2
LoLiTa226 jul. 2015 - 20:09

Waarom niet? Demagogie is leuk! En alles wat er is.

Nuanimo
Nuanimo26 jul. 2015 - 20:09

Leuke reactie, lekker kort ook.

LoLiTa2
LoLiTa226 jul. 2015 - 20:09

Als we de meningen van de nacht-und-nevel-liefhebbers - of laat ik duidelijker zijn: de meningen van de neonazi's in schaapskleren - even ignoreren dan luidt, denk ik, de conclusie dat Abou een kloeke, fijne politicus is - glas helder en zonder overbodige franje - maar dat hij, zoals de meeste beta-knuppeltjes, cultureel behoorlijk onderontwikkeld is. Op naar de volgende uitzending!

1 Reactie
LoLiTa2
LoLiTa226 jul. 2015 - 20:09

dat Abou weliswaar...

Laroi
Laroi26 jul. 2015 - 20:09

Ik wil niet vervelend zijn hoor, maar het heeft er alle schijn van dat JOOP een site voor Wilders-aanhangers is geworden. Wat een verschrikkelijke hoop bullshit heb ik zojuist gelezen. Krijgen de heren met dat smakeloze commentaar daar nou echt niet voor betaald??? Aboutaleb is de beste burgemeester van Rotterdam sinds jaren, en alles wat hij te melden had had een cultureel onderlaagje. Ik wilde dat ik 1 persoon van welk ander geloof dan ook in Nederland kende die zoveel zinnige dingen in twee uur kan zeggen. Ik weiger namen te noemen omdat ik dan word geblockt, dit geheel in tegenstelling tot anderen die gewoon alles mogen brullen waar hun kleine hersentjes aanleiding to lijken te hebben gevonden. Tussen haakjes: zelf ben ik overtuigd atheist.

1 Reactie
Haastig
Haastig26 jul. 2015 - 20:09

Ik denk dat u achterloopt. De gemiddelde Joop-er deelt de mening van bv deze Joop-blogger: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/30144_huismoslim_aboutaleb_dient_het_racistische_establishment/ Zelf heb ik de indruk dat het niet gewenst is om je als kind van immigranten zelfstandig op te werken tot bv burgemeester. Levert te weinig redders-potentieel op.

anders020
anders02026 jul. 2015 - 20:09

Demagogie v.d. hoogste plank door Aboutaleb ! Ben geen fan van Wilders [een partij die boeken wil verbieden en dus het begrip 'vrijheid' misbruikt] maar 'minder, minder' kun je gewoon ook zien als minder immigratie en minder gezinshereniging. En wat religies betreft blijft de beschouwing van filosoof Bertrand Russell pal overeind: " Ik beschouw godsdienst als een ziekte, ontstaan uit angst, en als een bron van enorme ellende voor het menselijk ras. Het is dan ook geen wonder dat wreedheid en religie hand in hand gaan."

1 Reactie
Qizilbash
Qizilbash26 jul. 2015 - 20:09

Minder Marokkanen betekent: Minder dan we er nu van hebben. Dat bereik je niet met enkel minder immigratie en minder gezinshereniging. Daar kun je slechts de groei iets mee inperken. Marokkanen komen echt niet zomaar meer Nederland binnen (buiten gezinshereniging) en enkel gezinshereniging inperken zal niet voldoende effectief zijn om het aantal Marokkanen te laten dalen. Minder Marokkanen bereik je volgens mij enkel met: Etnische zuivering (moorden), deportatie, steriliseren onder dwang, verplichte abortussen en dergelijke. Misschien dat Wilders een andere manier ziet om het aantal Marokkanen te verminderen, dan mag hij dat van mij uitleggen. Kunnen wij hem daarop beoordelen. De vraag van Aboutaleb is dus zo raar nog niet.