Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wilders wakkert haat tegen Timmermans aan

  •  
21-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9365 keer bekeken
  •  
timmermans

Sinds zijn terugkeer in Nederland krijgt Frans Timmermans het zwaar voor de kiezen, schreef NRC dit weekend. (Extreem-)rechtse politici schilderen hem af als “een gevaar voor het land”. “Dat beeld heeft, zeggen betrokkenen bij de partij, ingrijpende gevolgen voor zijn persoonlijk leven. Op straat, op X, in restaurants wordt hij geregeld door onbekenden beschimpt en uitgescholden – ‘landverrader’, ‘linkse hond’.

Pestkop Geert Wilders besloot zaterdag extra olie op het vuur te gooien. Via zijn favoriete medium X hitste de Trump-wannabe zijn aanhangers opnieuw op tegen de leider van GroenLinks-PvdA.

Timmermans zei zaterdag op het partijcongres dat GroenLinks-PvdA “niets” zal “nalaten om te voorkomen dat Wilders aan de macht komt”. Zelfs rechtsextremisten, toch geen groep die vooraan heeft gestaan toen de hersencellen werden uitgedeeld, zullen begrijpen dat de democraat Timmermans louter democratische middelen voor ogen heeft om een ultrarechts kabinet te voorkomen.

Anti-democraat Wilders koos er echter voor om het zinnetje expres verkeerd te interpreteren. De leider van de eenmanspartij PVV beschouwt de speech van Timmermans naar eigen zeggen als een oproep tot geweld, en kondigde aan aangifte te doen. (Overigens kondigde Wilders in 2017 zelf ook aan dat hij er “alles” aan zou doen om de Essalam-moskee in Rotterdam te sluiten. Volgens zijn eigen logica blijkt dat dus een oproep tot geweld te zijn geweest.)

De reactie van Wilders’ aanhang laat zich raden. Timmermans krijgt opnieuw de vreselijkste verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Steun voor de bedreigde GroenLinks-PvdA-leider is er ook. Zo vindt voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff dat Wilders “hysterisch uit zijn panty gaat”.

Jesse Klaver reageert: “Deze valse beschuldiging aan het adres van een politieke opponent is pure afleiding van de regeerangst van Wilders.” Het GroenLinks-PvdA-Kamerlid roept Wilders op: “Ga serieuze politiek bedrijven en stop met dit Twittertheater. Je kiezers verdienen beter.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.