Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wilders verklaart dat de formatie van zijn kabinet rond is

  •  
11-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2830 keer bekeken
  •  
ANP-499247333

Geert Wilders heeft bekend gemaakt dat de vier partijen die de ultrarechtse coalitie vormen, een akkoord hebben bereikt over de verdeling van ministersposten en de bijbehorende kandidaten. Zoals gebruikelijk in dit proces blijft het vooralsnog bij deze summiere informatie. "De rest horen jullie later." Ook Van der Plas van BBB toonde zich in haar nopjes.

,,Goed nieuws”, zei Wilders in de Tweede Kamer dinsdag. ,,Over de mensen, over de verdeling zijn we eruit.” BBB-leider Caroline van der Plas stond naast hem en wilde alleen kwijt dat ze ‘heel blij’ is. NSC-leider Pieter Omtzigt is ‘optimistisch’ over de voortgang maar wil niks zeggen over de aantallen en verdeling: ,,Daarover gaan de formateur en de beoogde premier mededelingen doen.”

Mona Keijzer heeft bevestigd dat ze het kabinet in gaat namens BBB. Eerder zat de Volendamse al op het pluche namens het CDA maar die partij verliet ze na onenigheid. Eerder had ze een vergeefse poging gedaan het partijleiderschap te bemachtigen.

Het akkoord zou betekenen dat de coalitie de door de formateur gestelde deadline van 26 juni gehaald wordt. Eerder werden daar in de media twijfels over geuit.

Update 14:35

De PVV mag vijf ministersposten bezetten in het nieuwe kabinet. De veel kleinere NSC en VVD krijgen ieder vier ministers, de kleinste partij BBB heeft 2 ministersposten binnengehengeld, meldt NRC. Het betekent dat als de premier wordt meegerekend er 4 ministers minder zijn dan in het vorige kabinet dat 20 posten telde.

Het zou de bedoeling zijn dat vrijdag bekend wordt gemaakt welke personen de posten moeten gaan bezetten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.