Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Wilders stoot Hans Jansen van zetel: accepteert zetel in EP

  •  
10-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wilders300_22.jpg
Kiesraad bevestigt: PVV-leider Geert Wilders neemt zijn zetel in het Europees Parlement in ... Kiesraad: Tijdelijk dubbelmandaat Wilders mag
PVV-leider Geert Wilders heeft een benoeming in het Europees Parlement geaccepteerd. Politiek redacteur van EenVandaag, Hein Bruinewoud, meldt dat dinsdag op Twitter. Feitelijk gezien kan Wilders eigenlijk helemaal geen zitting nemen in het Europees Parlement, omdat hij ook in de Tweede Kamer zit: een dubbelmandaat is verboden. Door de benoeming toch te accepteren, lijkt hij de Europese regels nu te testen.
Eerder kondigde de PVV-voorman al aan dat hij een dubbelmandaat ambieert, omdat hij met een meerderheid aan voorkeursstemmen is gekozen. Al stond hij eigenlijk louter als lijstduwer op de lijst. Door zelf zitting te nemen in het Europees Parlement stoot hij arabist Hans Jansen van de vierde plaats.
Om een dubbelmandaat toch mogelijk te maken, stapt Wilders naar de Europese rechter. Eind mei kondigde hij nog een juridische spoedprocedure aan.
Op zijn spreekbuis – Twitter – bevestigt Wilders niet dat hij de benoeming heeft geaccepteerd. Hij laat er alleen weten dat zijn advocaat, Knoops, dinsdag een verzoek tot nietigverklaring van het verbod op dubbelmandaat indient bij het Europese Hof van Justitie, in een versnelde procedure.
Update 16.30 Secretaris-directeur Melle Bakker van de Kiesraad heeft tegenover BNR verklaard dat Wilders waarschijnlijk tijdelijk in zowel de Tweede Kamer als het Europees Parlement zitting kan nemen, zolang het Europese Hof van Justitie zich niet over de zaak heeft uitgesproken. Volgens de interpretatie van de Kiesraad heeft betrokkenen gedurende de procedure ‘volledig recht zitting te nemen’.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

CliffClavin1993
CliffClavin199310 jun. 2014 - 13:59

Hoogst oninteressant.

MichelReiziger
MichelReiziger10 jun. 2014 - 13:59

Het is offcieel! Wilders mag nu ook EU-gesubsidieerd gaan trollen.

rbakels
rbakels10 jun. 2014 - 13:59

Zo wordt wel heel duidelijk dat Wilders nooit iets nuttigs doet en alleen maar loopt te sarren. Dat hij zoveel voorkeursstemmen kreeg is natuurlijk geen argument. Hij had helemaal niet op die lijst moeten gaan staan. Eerder zat Wilders een tijdje tegelijk in de Haagse gemeenteraad tegelijk met zijn kamerlidmaatschap. Dat is twee straten verderop, en zelfs dat dubbelmandaat moest Wilders uit tijdgebrek opgeven. Als Wilders ooit iets wil doen in Brussel en Straatsburg heeft hij ook met veel reistijd te maken. Intussen zal de methode-Wilders niet werken in Straatsburg. Vanwege de verschillende talen vindt er in het EP veel minder mondeling debat plaats, zodat Wilders daar niet zijn cabaretteske acts kan vertonen. Wilders roept altijd dat geld verspillen in Griekenland en ontwikkelingslanden, terwijl bejaarden tekort komen. Nu gaan we vreselijk veel geld verspillen aan de beveiliging van Wilders in Straatsburg en Brussel. Wie nog dacht dat de PVV een "gewone" politieke partij was, en Wilders best kan delegeren wordt nu definitief genezen: de PVV heeft kennelijk zo weinig goede mensen dat Wilders alles zelf moet doen. Maar die Hans Jansen vindt het wel best, dunkt me. Bij KvdB heb ik zelden een minder gemotiveerde politicus gezien. Hij zag hooguit een rol als islamspecialist voor zichzelf. Nou, die kennis kunnen ze ook van buiten het Parlement halen, en Jansen heeft wel heel duidelijk gemaakt allerminst objectief te zijn. het is een zielige oude man die geniet van wat late roem met zijn dwarse opvatting dat de islam in-slecht is, de PVV-doctrine.

OlavM
OlavM10 jun. 2014 - 13:59

Het lijkt me niet juist dat Wilders tijdelijk het lidmaatschap van de Tweede Kamer zou kunnen combineren met dat van het Europese Parlement zolang het Europese Hof van justitie geen oordeel erover heeft gegeven. In de eerste plaats omdat deze combinatie volgens de Tweede Kamer onwenselijk is, en zij kan beslissen dat Wilders' lidmaatschap daardoor beëindigd wordt. In de tweede plaats omdat, als ik me niet vergis, een persoon die daadwerkelijk in het Europese Parlement zitting wil gaan nemen een verklaring moet ondertekenen waarin staat dat hij geen daarmee onverenigbare functie vervult (welke volgens het EP het Tweede Kamerlidmaatschap wel zou zijn). Hoe dan ook zou Wilders het praktisch allemaal niet kunnen; de combinatie van het lidmaatschap van de Tweede Kamer met dat van de gemeenteraad hield hij ook na enkele amanden voor gezien.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 jun. 2014 - 13:59

[... omdat hij met een meerderheid aan voorkeursstemmen is gekozen...] Een meerderheid ten opzichte van wat? Bedoelen we hier een groot aantal, voldoende of iets anders?

msj_meijerink
msj_meijerink10 jun. 2014 - 13:59

Hij moet iets doen om de haast lege partijkas weer te vullen. En wat denk je dat die Knoops voor uurtarief heeft!

Bernie2
Bernie210 jun. 2014 - 13:59

Een nieuwsduider van De Telegraaf opperde vorige week bij het Knevel-praatprogramma de interessante suggestie dat Wilders' enige reden om naar het EP te gaan is om uit handen van justitie te blijven. Een zetel als Europarlementariër zou hem als schofferend haatzaaier nog meer juridische bescherming geven dan hij nu geniet in De Kamer. Geert vreest terecht zijn komende rechtszaak want de hete adem van gerechtigheid blaast in zijn nek. Ditmaal niet van Vrouwe Le pen, maar van Vrouwe Justitia.

eeweew
eeweew10 jun. 2014 - 13:59

En welke argumenten heeft hij dan om dat verbod op dubbelmandaat op te heffen? Omdat meneer Wilders zitting wil nemen in twee parlementen moet meneer Wilders dag mogen? Ik denk niet dat een rechter daar gevoelig voor is.

1 Reactie
longlivemokum
longlivemokum10 jun. 2014 - 13:59

Het is en blijft zijn core business met name om zoveel mogelijk mediaaandacht te creëren, blijkbaar vooral via twitter met zijn smartphone! Hoeveel dagen dit jaar hebben wij geen zogenaamd *nieuws* van Geert Wilders en over Geert Wilders? Ik begrijp dat een verandering moet in eerste instantie de toestemming hebben van alle 28 EU-landen dus kan het procedure misschien nog jaren duren en dat weet Geert Wilders ook, neem ik aan!.

neutralist
neutralist10 jun. 2014 - 13:59

Dat is dan meteen het antwoord op de Tweet van Mi Lei Vos. Wilders zal er vaak niet zijn.

1 Reactie
Ansie2
Ansie210 jun. 2014 - 13:59

En dat dan in overeenstemming met de meeste van de andere afgevaardigden. Het EU-"parlement" is een circus van intekenen en direct je taxi pakken naar de luchthaven. Voor Wilders, maar ook voor bijna ieder ander EU-"parlements"lid.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jun. 2014 - 13:59

Hij heeft er hard voor gewerkt, het is hem gegund!

1 Reactie
itsme3
itsme310 jun. 2014 - 13:59

Het zij hem inderdaad gegund. Maar om dat het onmogelijk is om twee voltijds banen tegelijk uit te oefenen, moet hij dan wel een van de twee salarissen opgwveni. Beter is het als hij gewoon zijn Kamerlidmaatschap voor gezien houdt en zich volledig werpt op Europa.

Ansie2
Ansie210 jun. 2014 - 13:59

Ik geloof niet dat er echt spake is van enige rivaliteit tussen Wilders en Jansen mbt de zetel. Nergens in de media lees ik dat Jansen enig probleem maakt van dat Wilders de zetel in Brussel aanvaardt. Dus te spreken van dat Wilders Jansen van zijn zetel stoot, is stemmingmakerij. Alsof men net wil doen alsof er een ruzie is, die er duidelijk niet is!

1 Reactie
JannesJ2
JannesJ210 jun. 2014 - 13:59

[Nergens in de media lees ik..] En daarmee geef je, al dan niet bewust, aan dat je '(social) mediaconsumptie' zich in een overdrachtelijke bubbel bevindt. Je/ men leest het e.e.a. niet, en derhalve bestaat het e.e.a. 'dus' niet...gaat werkelijk niet op. ;-) Overigens een goede zaak wat Widlers nu doet. Zoals het er naar uitziet krijgt hij, los van verdere -al dan niet op Zijn commando- gegenereerde mediamomentjes, een "ferme EU tik op z'n bruine vingers". Wat die geblondeerde pruik er verder mee doet is enkel relevant voor hen die zich achter de overdrachtelijke dijken blijven verstoppen. ;-P

walter2
walter210 jun. 2014 - 13:59

De kiesraad zei 'waarschijnlijk' met betrekking op de regels van het Europarlement. Het Reglement van Orde van de Tweede Kamer der Staten Generaal is hier duidelijk over: Artikel 3. Verlies van het lidmaatschap 1. Indien een lid het oordeel van de Voorzitter dat dit lid heeft opgehouden lid te zijn, wegens hetzij het niet bezitten van een van de vereisten voor het lidmaatschap hetzij het vervullen van een met het lidmaatschap onverenigbare betrekking, aan het oordeel van de Kamer onderwerpt, doet de Kamer over de zaak geen uitspraak dan nadat een daartoe door haar uit haar midden benoemde commissie van onderzoek verslag heeft uitgebracht. De commissie hoort het desbetreffende lid, indien die de wens daartoe te kennen geeft. 2. Met betrekking tot een lid van het Europees Parlement is het eerste lid van overeenkomstige toepassing. M.a.w., of het kan is nog helemaal niet zeker. Ik ben benieuwd naar de reactie van het Europarlement.

2 Reacties
mees.
mees.10 jun. 2014 - 13:59

Dat is wat ie wil....aandacht,in het midden van de aandacht staan.....die zetel interesseert hem geen hol....hij is weer volop in het nieuws....de narcist

rbakels
rbakels10 jun. 2014 - 13:59

Dat is een leuke! Dat zou betekenen dat (een commissie uit de) Kamer kan beslissen dat Wilders zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer verliest door zijn aanmelding bij het EP. Op trage Luxemburgse rechters hoeven we dan niet meer te wachten. Of zouden ze te laf zijn om Wilders nu gewoon snel de Kamer uit te zetten? Wat zal het heerlijk rustig worden als die stoorzender inderdaad vertrekt. En ik verheug me er ook al op dat de Kamerfractie van de PVV dan binnen de kortste keren in geruzie uiteen zal vallen. of zou Wilders als een soort super-fractiemedewerker de touwtjes van de Kamerfractie in handen houden, met Fleur Agema als marionet-fractievoorzitter?

lembeck
lembeck10 jun. 2014 - 13:59

Afwachten, tot hij zwaar opgebrand raakt, want daar kan je op wachten. Ik wens het hem echt niet toe, zelfs niet, als hij moedwillig en bewust zichzelf kapot maakt.

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 jun. 2014 - 13:59

[Afwachten, tot hij zwaar opgebrand raakt, want daar kan je op wachten. ] Bij z'n vorige dubbelmandaat, dat met de Haagse gemeenteraad, duurde het nog geen 15 weken. Gezien het feit dat het nu wel om een echte functie gaat zal het nog korter worden.,

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra10 jun. 2014 - 13:59

== Afwachten, tot hij zwaar opgebrand raakt, want daar kan je op wachten. == Ik denk niet dat dat gaat gebeuren, Raven. Deze man gaat zich niet bezighouden met het werk van een EP-er, net zomin als hij zich bezighoudt met het werk van een kamerlid. Hij zoekt alleen een platform om zijn haat te kunnen spuien. En toucheert daar straks per maand zo'n 20.000 euro mee.

eeweew
eeweew10 jun. 2014 - 13:59

Nee, hoor hij komt gewoon niet, dan is het ook geen extra werk.

JandeBoer2
JandeBoer210 jun. 2014 - 13:59

Voor dictators is het toch heel normaal dat ze een veelvoud aan politieke functies vervullen en overal inzitten?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 jun. 2014 - 13:59

Niet voor wilders, die is tegen dubbelfuncties, de laatste keer dat de Kamer het kabinet opriep de discussie over het dubbelmandaat in Brussel te openen, waren enkele Kamerleden tegen. Onder wie Geert Wilders. Hij wil dit alleen om justitie te kunnen ontlopen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 jun. 2014 - 13:59

Die procedure die bij het Europese hof aangespannen gaat worden gaat natuurlijk jaren duren. Totdat die is afgerond kan wilders genieten van de onschendbaarheid van Europarlementariërs, die geldt voor alles wat ze doen, dit in tegenstelling tot de onschendbaarheid voor Tweede-Kamerleden die enkel geldt voor wat ze in de kamer doen. Kortom wilders heeft het voor elkaar, hij kan met z'n minder minder minder toneelstukje en al het ergere dat er nog komt wegkomen. Dat is het enige waar het hem om te doen is.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 jun. 2014 - 13:59

Hèhè, men begint het elders ook te begrijpen. Goedzo! http://www.trouw.nl/tr/nl/31285/Europese-verkiezingen-2014/article/detail/3671164/2014/06/12/Wilders-gebruikt-zetel-EP-om-vervolging-te-voorkomen.dhtml

spyro1005
spyro100510 jun. 2014 - 13:59

Ik denk dat het goed is dat er parlementariers van de 2e kamer in het EU parlement zitten. Dit maakt de EU politiek wat zichtbaarder. Jammer dat alleen Wilders dit tot nu toe in ziet aangezien anderen bijvoorbaar al tegen Wilders of zijn ideeen zijn, al zijn zijn ideeen niet altijd verkeerd.

4 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 jun. 2014 - 13:59

[Jammer dat alleen Wilders dit tot nu toe in ziet ...] Dat ziet wilders helemaal niet in. In 2010 was er in de TK een voorstel om het kabinet te vragen in Europa voor afschaffing van het verbod op het dubbelmandaat te gaan pleiten. Het voorstel haalde het niet omdat onder andere de PVV tegen was. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6294/Raoul-Du-Pre/article/detail/3669640/2014/06/10/Wie-gelooft-nog-dat-Wilders-echt-een-dubbelmandaat-wil.dhtml wilders wil alleen zitting nemen in het EP vanwege de betere immuniteit voor parlementariërs aldaar.

seniorg
seniorg10 jun. 2014 - 13:59

Het gaat Wilders uitsluitend om het gebaar, de reuring (en natuurlijk om de pegels!). Als het lidmaatschap van de gemeenteraad Den Haag een te zware belasting was (of: te weinig betaalde?) dan kan Europa er echt onmogelijk bij. Waarom ingewikkeld doen: Wilders is een ideeënarme, intellectueel matig uitgeruste provocateur, die zich nu ook profileert als schaamteloze zakkenvuller. Alles is tweedehands bij deze man. Kennelijk zijn we voor tenminste 15% een tweedehandsvolk. Vandaar ook misschien de grote belangstelling voor een fenomeen al marktplaats.

leoklei
leoklei10 jun. 2014 - 13:59

In 1950 werden de Eerste en de Tweede Kamer uitgebreid naar 75 resp. 150 leden. De reden daarvoor: de invoering van het dubbelmandaat. Kamerleden konden dan ook in het Europees Parlement zitten. In 1979 vonden de eerste rechtstreekse verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. De uitbreiding van de Kamers werd echter niet terug gedraaid. Herinvoering van het dubbelmandaat zou goed zijn maar wel binnen de bestaande 225 leden van de Staten-Generaal.

seniorg
seniorg10 jun. 2014 - 13:59

Inmiddels gaat het verhaal (de Volkskrant van vanmorgen) dat het deze uitvreter en staatsruivenier mogelijk ook gaat om het op deze manier voorkomen van rechtsvervolging in Nederland. Een hoop vliegen in één klap dus: (veel) meer centjes voor de privépersoon Wilders (en mogelijk naar de privépartij Wilders. We weten inmiddels dat dat niet veel uitmaakt); een hoop reuring en mist waardoor de aarde weer gewoon plat is voor zijn aanhang. Gelukkig lijkt het er tevens op dat deze gehoopte immuniteit niet geldt voor Nederlandse vergrijpen. Wordt waarschijnlijk in al zijn onwaarschijnlijkheid nog wel weer vervolgd (pun intended).