Joop

Wilders mijdt eerste verkiezingsdebat

  •  
19-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wilders-poster-300px.jpg
PVV-leider 'heeft geen ruimte in zijn agenda'
PVV-leider Geert Wilders blijft weg bij het eerste lijsttrekkersdebat, komende vrijdag op Radio 1. Hij zegt het te druk te hebben.
Het verkiezingsdebat van het NOS-Radio-1-journaal is verschoven naar 21 mei vanwege de vliegramp in Libië, waarbij tientallen Nederlanders omkwamen. Oorspronkelijk zou het debat op zondag 16 mei plaatsvinden, maar alle partijen hadden toen hun campagne stilgelegd vanwege de crash.
Alle politieke partijen die nu in de Tweede Kamer zitten doen mee aan het debat, behalve dus de PVV. Dit wegloopgedrag wordt verklaard door het feit dat de agenda van PVV-leider Wilders het op dat tijdstip niet toe zou laten om aanwezig te zijn, zo meldt organisator NOS.
Het debat is vrijdag tussen 16.30 en 18.30 te beluisteren op Radio 1.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

JoopSchouten
JoopSchouten19 mei 2010 - 14:05

Smoesjes. Slapjanus.

rgeurtsen
rgeurtsen19 mei 2010 - 14:05

Hoezo verbaasd! Prachtige move.

RolandBru
RolandBru19 mei 2010 - 14:05

Kan gebeuren, maar maakt geen sterke indruk.

ReneeO
ReneeO19 mei 2010 - 14:05

Nee, @Joop, de ijdeltuit ziet niets in radio, volgens mij heeft hij al eerder bedankt voor een radiodebat. Voor de TV heeft hij heus wel ruimte in zijn agenda.

Wobbel2
Wobbel219 mei 2010 - 14:05

Zeker Geert heeft het veeeeeeeeel te druk.

mees.
mees.19 mei 2010 - 14:05

whoehahaha......Wilders heeft de zenuwen

Klaas2
Klaas219 mei 2010 - 14:05

Debat is een wezenlijk onderdeel van democratie. Wilders houdt daar niet van. Het past in het beeld, zijn partij is niet democratisch, ook daar geen debat.

HenryH
HenryH19 mei 2010 - 14:05

Hij gaat zijn tactieken niet blootgeven voor het debat waar wel mensen naar gaan luisteren, aankomende zondag. Pure tactiek, niets drukke agenda.

Yggdrasil
Yggdrasil19 mei 2010 - 14:05

Uiteraard ben ik niet verbaasd, alhoewel ik niet denk dan er in de basis iets van angst aanwezig is, ik opteer net als iemand hier op een weldoordachte move. Wat ben ik trouwens weer goed bezig ik schrijf een bericht over iemand zonder de naam te noemen. Wat ik wel uitermate komisch vind is het "rode lap effect" wat een simpele naam kan hebben op een site als deze. En wie er als eerste reageert natuurlijk.

Elfje2
Elfje219 mei 2010 - 14:05

Ach gossie, nu komt het echt op het grote spel aan en nu heeft GW buikpijn.

fjacobse
fjacobse19 mei 2010 - 14:05

Volgens mij zijn er twee dingen met Wilders aan de hand. 1. Nu er een serieuze kans is op mee regeren moet hij zich anders gedragen als politicus. Als oppositie-politicus kon hij altijd alles zeggen zonder dat het kwaad kon. Volgens mij moet Wilders op zijn minst wennen aan zijn nieuwe rol. 2. Daarnaast denk ik dat niemand zich ook maar iets kan voorstellen onder welke gigantische druk Wilders al jaren staat. Nu staan er wel meer mensen onder grote druk, maar Wilders heeft nooit de kans om zich af en toe eens te ontspannen door eens een keer de kroeg in te duiken. Een normaal mens was al 100 keer met een burn-out de WW in gegaan. Vanavond komt Brinkman trouwens langs bij Knevel en van de Brink omdat hij een "belangrijke mededeling" heeft. Dan weten we waarschijnlijk hoe het zit met "de coupe van Brinkman". Of Brinkman komt langs om te vertellen dat hij een eigen fractie begint. Of Brinkman komt vertellen dat de kogel door de kerk is en dat de PVV definitief heeft besloten na de verkiezingen de partij te gaan democratiseren. Of hij komt vertellen dat zijn vrouw zwanger o.i.d., dat kan natuurlijk ook.

Opinius
Opinius19 mei 2010 - 14:05

"PVV-leider 'heeft geen ruimte in zijn agenda'" niet alleen in zijn agenda.

Irmaatje
Irmaatje19 mei 2010 - 14:05

Wilders is een geweldige debater en absoluut niet bang. Hij heeft namelijk de tactiek om ieder onderwerp te draaien naar zijn stokpaardje. Hij geeft nooit antwoord op een vraag. Maar ja, hoeveel debatten kun je op die manier doen?

meijerlahn
meijerlahn19 mei 2010 - 14:05

Misschien toch wel bang geworden voor tricky vragen.

Tippex
Tippex19 mei 2010 - 14:05

Heerlijk, eindelijk, daar issie weer!!!!, onze Geert is weer in het nieuws. 't Was ook wel een beetje stil vond ik hier op Joop. Helemaal geen ellenlange epistels over hoe vreselijk gevaarlijk Geert wel niet is. Over xenofoob gesproken.....maar goed, dat terzijde. Sommige stukken zijn wel erg lang en soms op tijdstippen geschreven.....dan denk ik; druk zeker op het werk!! Ook dat maar terzijde want ons land wacht rampspoed. Ikzelf heb alvast wat geregeld voor het geval de laarzen hier straks door de straat marcheren. Enge tijden mensen....je zou toch bijna vergeten dat het a.s. pinkster prachtig mooi weer gaat worden. Misschien toch maar even van het lange weekend gaan genieten, beetje zon pakken en een biertje op het terras. Dat hoofd even leegmaken voor een frisse blik. Gewoon doen...nu kan het nog want over niet al te lange tijd is Geert er weer....of misschien wel helemaal niet. Nou ja, maakt me niet uit of ie wel of niet komt en meedoet aan welk debat dan ook want ja, men lijdt uiteindelijk het meest aan wat men vreest!!

stolat
stolat19 mei 2010 - 14:05

Zou journaliste Astrid Theunissen hem ook bedoeld hebben met haar boektitel?

Milieunet
Milieunet19 mei 2010 - 14:05

Logisch, hij heeft een afspraak met Hans en Ingrid, alhoewel het natuurlijk ook met Hans en Anja kan zijn. Druk, druk, druk.

Laissezzfaire
Laissezzfaire19 mei 2010 - 14:05

Hij is te druk om iedereen te laten zien hoe bang hij van de echte fatsoenlijke partij leiders is. En niet praten met hun zodat alle usual suspects dit als een anti autoritaire uitdaging zullen voelen. Stereo type van het populaire kliertje uit de klas met een jeugd trauma.

BozeBlankeVrouw
BozeBlankeVrouw19 mei 2010 - 14:05

Door weg te blijven is hij de Olifant in de kamer en krijgt hij meer aandacht dan alle anderen. Priceless. De (dubbele) agenda verhindert zijn aanwezigheid. Slimme zet als je van schaken houdt en Geert Wilders is een schaker op het bord dat politiek heet. Deze partij heeft in ieder geval een frisse opening.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 mei 2010 - 14:05

Wedden? Als de NOVA een politiek scheldpartij-debat gaan beginnen, verschijnt Wilders als eerst, hollend naar de scheld-tafel, met een grote Duvel-glas bier, waar het bierschuim eruit loopt. Ik zie dat beeld voor mijn neus, nu.

Happysimbo
Happysimbo19 mei 2010 - 14:05

Het zou zo mooi zijn als dat op het moment dat Geert besluit wel in de media te willen treden de media eens een keer lekker zegt van 'ja jongen, je hebt je kans gehad en laten liggen! volgende keer beter.PUNT' Maar waarschijnlijk levert dat alleen nog maar nog meer media aandacht op uiteindelijk..

FransGerard2
FransGerard219 mei 2010 - 14:05

Democratiseren ja of neen ? Is dat niet de kervraag waar het elke keer weer bij de PVV (en m.n. bij GW) om draait ? Toevallig hoorde ik laatst op TV van een gedragsspecialist nav die rare Nederlandse bekeringsgozer in Kenia (naam ontschoten) dat diens gedrag precies het gedrag van een narcist is. Een narcist zou een rascontroleur (van anderen en van zijn omgeving) EN een rasontwijker (van anderen, maar ook van zichzelf) zijn. Ik begin mij af te vragen .... en vervolgens vraag ik mij ook af .... De VVD wint echter fors en m.n. de immigratie- en "law and order"-thema's zonder de scherpe islamrandjes zijn bij hun "in goede handen". Als echter de nu weer vokale Bolkestein beoogd Min Justittie wordt komt ook de islam weer zeer negatief EN prominent in beeld. Ik kan maar 1 stem uitbrengen en voor het houden van een novene zal ik op De Joop wel geen bijval krijgen. Ha, ha. Dus echt stemmen op 9 juni he jongens en meisjes, ook als je wat twijfels hebt ! Het is geen tijd om cynisch en/of lamlendig (een vijftigerjarenwoord ??) te wezen. Met een bedroefde groet uit het Verre Oosten. Die droefenis geldt overigens niet de eigen situatie maar de van hieruit gepercipieerde Staat der Nederlanden ! .

DikkieDik3
DikkieDik319 mei 2010 - 14:05

Immigratiedebat wint hij toch wel... Van lafheid en wegloop-gedrag kunnen we Wilders niet betichten, hij is op Fortuyn na misschien één van de meest moedige politici van het land. Al mijdt hij een aantal debatten, hij heeft al in het kwadraat meer doorstaan dan andere politici, die immers veel gemakkelijkere standpunten verdedigen. Ik denk trouwens, na de teloorgang in de peilingen van de PVV, dat de opmars weer zal beginnen. Meer debatten, een ongenuanceerd en fel standpunt tussen relatief gematigde politici, zeker tegen Cohen, zal een deel van het electoraat toch aanspreken. Dit zal ten kosten gaan van de VVD. D66 zal het hierop ook weer wat beter gaan doen, met als gevolg een kleine daling in de peilingen van de PvdA. Cohen heeft, mogelijk tezamen met de VVD, te vroeg gepiekt.

2 Reacties
Klaas2
Klaas219 mei 2010 - 14:05

Zo zo, dat is een mond vol, en moedig om daarvoor te gaan. Er is niets wat jouw stellingen ondersteunt, en om ze dan toch te doen. Oorspronkelijk denken heet dat. Ik ben benieuwd. Ik hoop trouwens dat je ongelijk hebt. ---[lafheid en wegloop-gedrag kunnen we Wilders niet betichten, hij is op Fortuyn na misschien één van de meest moedige politici van het land]--- Ik weet hoe het met Fortuyn is afgelopen. Maar toch wil ik niet geloven dat het hier een wildwest is waar vuurwapens de politiek bepalen, moed hebben we niet nodig, maar denkers. Mensen met goede oplossingen. of ze nou moedig zijn of niet, dat spreekt mij helemaal niet aan.

Hans68
Hans6819 mei 2010 - 14:05

Daar ben ik ook bang voor. Reken er maar op dat GW zich gedegen aan het voorbereiden is op de debatten van de komende weken. En als er volgens de Hond nog 70% zwevende kiezers zijn, wil GW niet net als de PvdA en VVD zijn kruit te vroeg verschieten. De peilingen van nu zeggen nog helemaal niks ben ik bang.

rgeurtsen
rgeurtsen19 mei 2010 - 14:05

Okay dames en heren, en nu even de positieve kant. Je tegenstander uit lachen als hij iets doet wat jou niet bevalt of als hij weigert de confrontatie aan te gaan is uitermate zwak. De move van Wilders kan negatief worden uitgelegd, dat verandert niets aan de beleving, laten zien dat je je eigen koers vaart en niet alles in de agenda opschruift omdat je collega lijsttrekkers dat willen maakt sterk in de ogen van PVV-stemmers. Dat zijn de mensen die hij moet bereiken. Via he debat op Radio één is dat niet per se het geval. Ga ik luisteren? Hoeveel mensen luisteren? Is het nieuwe moment in overleg gekozen? Daarnaast vertoont Wilders het gedrag dat rumoer veroorzaakt en laat hij zien dat hij niet automatisch met alle standaard politieke machtsvertoon meedoet. En dat is preceis de positie die hij nodig heeft om stemmen te behouden. En in dat laatste woord zit de kern. Het gaat nu om de vaste kern van PVV-stemmers aan te spreken. De invloed van de VVD-strategie op opportunistische stemmers is iets wat Wilders niet zou moeten willen beïnvloeden. Stabiliseren en licht groeien, daarmee toont hij zich op langere termijn in tegenstelling tot menig andere partij in het verleden een stabiele factor in het politieke machtsveld, en uiteindelijk levert dat invloed op. Invloed op de agenda's van andere partijen en dat is waar een politieke partij, democratisch of niet, op uit MOET zijn. Iemand die dusdanig nadenkt 'een slapjanus' noemen, toont een geborneerdheid die beschamend om zo exhibionistisch te laten zien. Dus nogmaals luid applaus voor de tactische move van Ome Geert.

1 Reactie
fjacobse
fjacobse19 mei 2010 - 14:05

Rob, Respect voor je post. Het siert je dat je als PvdA-er in staat bent een objectief oordeel te geven over Wilders. En dat nog wel in verkiezingstijd. --- Stabiliseren en licht groeien, daarmee toont hij zich op langere termijn in tegenstelling tot menig andere partij in het verleden een stabiele factor in het politieke machtsveld, en uiteindelijk levert dat invloed op.---- Daar ben ik het volledig mee eens. Wilders is op dit moment meer gebaat bij een PVV van rond de 15-20 zetels, dan een PVV die de grootste is in de peilingen. De kans dat VVD en CDA met Wilders een coalitie willen vormen als de PVV de grootste partij is, is ongeveer 0.

YdeRuiter
YdeRuiter19 mei 2010 - 14:05

Een zeer logische, bewuste en verstandige zet; het past bij zijn (populistische) tactiek. Hij kiest zijn momenten zorgvuldig uit, weet precies waar hij kan en moet scoren.

1 Reactie
paulvr2
paulvr219 mei 2010 - 14:05

zoiets heet "bang zijn voor de waarheid van Pechtold".

Moesi
Moesi19 mei 2010 - 14:05

Wilders trekt altijd weer volop reacties! Hij is naar mijn opinie de aandacht niet waard. (helemaal niet hier op joop.nl) De mensen hier kijken duidelijk verder dan hun neus lang is, dus is het niet nodig om ons uit te laten over zijn bekrompen idealen en manier van doen. Zijn aanhangers zijn niet hier op Joop.nl. Niemand die echt wat opsteekt van deze opinies over Wilders. De aandacht die hij krijgt is zijn macht.

1 Reactie
fjacobse
fjacobse19 mei 2010 - 14:05

---- Zijn aanhangers zijn niet hier op Joop.nl. ---- Speak for yourself.