Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Wilders in het nauw, echte oppositie zet VVD klem

  •  
21-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5231 keer bekeken
  •  

Francisco van Jole toog naar het werkterrein van de Haagse insider Peter Kee om daar samen met zijn rivaal naar het begin van de Algemene Politieke Beschouwingen te kijken. Bij De Nieuws BV geven ze commentaar op wat ze zagen en hoorden. Peter Kee legt uit hoe Wilders, die traditioneel vuurwerk afsteekt om media-aandacht te genereren dit keer niet verder kwam dan een sisser. "Hij beweerde een aanklacht in te dienen tegen het kabinet op grond van een artikel in de Grondwet. Hij zegt dat er een ambtsmisdrijf is gepleegd omdat het kabinet te lang wacht met beleid. De Kamer moet die aanklacht dan wel steunen. Nou dat gaat natuurlijk niet lukken. Het was kortom een prachtig leuk ideetje maar het heeft niet zoveel om het lijf."

Wilders kreeg het wel lastig omdat andere Kamerleden hem aanspraken op zijn voorliefde voor Poetin als politiek leider. Hij ontkende hevig dat hij de Russische leider steunde maar eist van het kabinet wel precies wat Moskou ook wil, namelijk opheffen van de sancties en stopzetting van de wapenleveranties.

Kee vertelt hoe Wilders nu bij hoog en laag verklaart dat hij niet geïnteresseerd is in het buitenland terwijl hij toch voortdurend op de foto gaat met bijvoorbeeld zijn grote voorbeeld Orban. Van Jole wijst er op dat Wilders aan het slot van zijn betoog 150 exemplaren van de Duivelsverzen van Salman Rushdie uitdeelt. "Dat gaat alleen maar over het buitenland. Sterker nog hij heeft zijn partij opgericht vanwege het buitenland". Wilders liet zich uitgedaagd door CDA-fractievoorzitter ook nog ontvallen dat hij niks heeft met vrijheid. "En dat zegt de oprichter en leider van de Partij voor Vrijheid."

Daarna was het de beurt aan de echte oppositie toen Sophie Hermans het woord nam. Kee laat horen hoe DENK-leider haar een simpele maar effectieve vraag stelt: "Hoe komt het dat de Nederlandse bevolking dit kabinet een 3 geeft." Hermans start vervolgens een woordenstroom maar een antwoord zit daar niet tussen.

Jesse Klaver zette Hermans vervolgens klem met een andere vraag: Neem iemand die met echt werk zijn of haar brood verdient, in de zorg of in een garage. En neem een pandjesbaas. Welke van die twee betaalt dan het meest belasting. De VVD-fractievoorzitter begon bijna te stotteren.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn23 sep. 2022 - 13:36

Wat is Sophie Hermans een feest voor de oppositie. Die vrouw is inhoudelijk wel zó zwak dat het niet moeilijk is om daar oppositie tegen te voeren. Ik vind het prachtig, maar ik snap niet dat de VVD zo'n lichtgewicht als fractievoorzitter heeft gekozen. Bij gebrek aan beter blijkbaar.

Sonic2
Sonic222 sep. 2022 - 14:32

Ik vond de oppositie onvoorstelbaar zwak. Van alle kanten. En dan verwijs ik niet alleen naar de rechtse oppositie die alleen maar boos is, maar ook deels naar de linkse oppositie. We hebben bovendien veel te veel partijen in Nederland en vooral in het begin veel te veel interrupties. Wat dat betreft geven GL en PvDA het goede voorbeeld. Die stemmen hun inbreng op elkaar af. Geen idee waarom BVNL en JA21 dat niet doen. Het wordt er niet duidelijker op

Nicotientje
Nicotientje22 sep. 2022 - 6:36

Het gebeurt regelmatig dat Denk goede vragen stelt aan het kabinet. Vervolgens word het patroon herhaald van heel veel vertellen en niets zeggen. Daarin is het voltallige kabinet keigoed. Misschien hebben ze wel een voorbeeld genomen aan Wilders. Die is daarin superieur.

Break on through
Break on through22 sep. 2022 - 5:35

Wilders is inderdaad volledig en definitief uitgerangeerd nu. Alle populisten ter rechterzijde worden ontmaskerd als handlangers van Poetin. Wilders, Baudet.... Als je als extreem rechtse stemmer ziet dat als je favoriete praatjesmaker het zo ver krijgt dat iedereen verder wegloopt als hij z'n mond open doet word het echt eens tijd je te beraden op je politieke oriëntatie. Of misschien beter echt andere dingen gaan doen. Een goed boek lezen of zo. Meer bewegen. Meer ontspannen. Dat soort basale dingen die gewoon goed voor je zijn. Ook goed dat de VVD ook even tegen het licht word gehouden overigens. Noem maar man en paard. Werken moet lonen volgens de VVD maar je mag dan wel meer belasting betalen dan de achterban van de VVD. Verlaging loonbelasting tot modaal zou nu juist nu de minst verdienenden mede goed door de crisis kunnen helpen. Want hoeveel zijn die er de afgelopen decennia eigenlijk op vooruitgegaan t.o.v. de (woeker) winsten van de afgelopen decennia? Daar zit o.a. de scheefgroei. Verder een heel goed interview alleen jammer dat het niet beeld en geluid niet helemaal synchroon lopen.

4 Reacties
Kuifje3
Kuifje322 sep. 2022 - 9:08

@Break: Dat bezoek van Wilders aan Rusland is in het licht van nu natuurlijk erg vreemd. Aan de andere kant valt niemand meer over de afgesloten gascontracten van de vorige regering met Rusland, het verpatsen van onze energiebedrijven aan Gazprom en (hoe verzonnen ze het) het nog niet zo lang geleden gevierde vriendschapsjaar. Weet je nog dat onze koning samen met Putin een biertje dronk? Zo kunnen we nog volop slakken vinden waar we wat zout op kunnen strooien. De enige waar je momenteel echt grote vraagtekens (of juist uitroeptekens) bij kunt stellen is Baudet. Veel openlijker is het bijna niet mogelijk als je kijkt naar zijn support voor Rusland.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa22 sep. 2022 - 10:46

Ook goed dat de VVD ook even tegen het licht word gehouden overigens. Noem maar man en paard. Werken moet lonen volgens de VVD maar je mag dan wel meer belasting betalen dan de achterban van de VVD. De VVD is een totaal hypocriete, walgelijke partij. Een partij die meer staat voor een soort technocratisch feodalisme, dan voor liberalisme. Wat gaan we verder zeggen. Het zou in theorie kunnen dat PVV en FVD bekostigd worden door Rusland. Dit valt alleen moeilijk te bewijzen en kan je dus net zo goed ook afdoen als 'een complot'. Al noem ik stellingen niet snel 'een complot'. Er zullen vast wel sommige politici bekostigd worden door Rusland. Maar wie dat zijn, weten we niet. Ik denk dat het PVV en FVD meer om te doen is, dat een boycot van Rusland gaat leiden tot complete chaos, waar onze onnozele politici niet om mee kunnen gaan, zoals we weten. Rutte is een visieloze leugenachtige opportunist. Als er onrust ontstaat in Nederland, kan hij dat niet oplossen en wil hij dat niet oplossen. Daar hebben FVD en PVV gelijk in

Break on through
Break on through22 sep. 2022 - 13:56

Dank voor de reacties. Heb er veel aan. Baudet is inderdaad een nog groter probleem dan Wilders want die doet het allemaal openlijk. Maar het kan natuurlijk weinig kwaad om telkenmale de voorkeuren van deze despoten te benoemen en te benadrukken. Bij wie deze twee charlatans allemaal aanschuiven. LePen, Orban, Erkenbrand, NVU ook? Waar ze zichzelf mee identificeren hoogstwaarschijnlijk. Immers als je niet bij extreem rechtse clubjes weg te branden bent zul je zelf ook wel knap verknipt zijn nietwaar? Maar goed het word tijd dat de achterban van PVV en FvD gaat inzien wie hun favoriete kletsmajoors zijn en wat ze zelf aanrichten met hun haatpraat. Dat ze strakjes niet kunnen zeggen "Wir haben es nicht gewusst" En de VVD. Dat daar nog mensen op stemmen he? Wat zegt dat trouwens over de Nederlandse bevolking dat de poliutiek club met de meeste schandalen (waarvan nota bene een aparte website e.e.a. alles bijhoud wat dat betreft)

Sonic2
Sonic222 sep. 2022 - 17:58

@Baloemparoempaloempa Ik maak hier geen vrienden mee, maar de VVD is juist absoluut niet het grootste probleem van Nederland. De VVD is juist eerlijk. Ik heb niet gedronken voor alle duidelijkheid. De VVD is altijd eerlijk geweest voor welke achterban ze stonden. En ze zijn altijd duidelijk geweest hoe ze dachten over mensen met een uitkering. Ze hebben zich nooit hardop sociaal genoemd. Mensen hadden alleen beter moeten luisteren en beter tussen de zinnen moeten door lezen. Het zijn de coalitie partners van de VVD die juist het verraad hebben gepleegd. Waar was de linkervleugel van het CDA in de jaren 80? Waar waren ze in 1991 bij de WAO crisis? Waar was de PvDA in de paarse jaren? Waar was het redelijke alternatief D66? Waar was die Rotterdamse invloed op de LPF in 2002? Waar was het progressieve D66 in Balkenende 2? Waar was de linkervleugel van het CDA ten tijden van Balkenende? Waar was Bos? Waar was linkse Geert? Te druk met zijn AOW leugen? Waar was het CDA? Waar was Koppejan en Ferrier? Waar was de sociale PvDA? Waar was de christen sociale CU? Behalve dat gezwets van Segers gisteren? Waar was de "linkse" Hugo de Jonge? Waar is het nieuwe leiderschap van Kaag? Ze hebben allemaal 12 jaar Rutte mogelijk gemaakt. Waarom eigenlijk? Wat hebben ze er zelf aan gehad? En wat heeft Nederland er aan gehad? Als CDA/D66 en CU ergens een breekpunt hadden moeten maken was het nu? De burger helpen of anders het kabinet weg. De VVD als probleem wegzetten is te simpel.

wittecisnoot
wittecisnoot21 sep. 2022 - 20:57

Klaver kan leuk praten. Heeft die de fusie met de eerste kamerfractie al afgeblazen om CETA? Echte oppositie? Rutte kan prima het met GL op een lente-akkoordje gooien.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje322 sep. 2022 - 9:11

@Witte: In de komende lente zal deze regering bij lange na niet meer genoeg hebben aan de steun vanuit Klaver. In hoop en verwacht dat ze hooguit nog 1/3 van het totaal aantal zetels in de eerste kamer zullen gaan halen bij de PS verkiezingen.

Markzelluf
Markzelluf21 sep. 2022 - 20:53

Laat het even tot je doordingen: 'De VVD-fractievoorzitter begon bijna te stotteren.' Ergo: ze stotterde dus niet, maar het had zo maar gekund. Poe, als dat je kritische observaties zijn. Zou het voor de lezer niet veel interessanter zijn om journalisten naar dergelijke debatten te sturen die naar de inhoud kijken, die grote lijnen zoeken en verbanden leggen met het verleden, die op zoek gaan naar de achterliggende strategie waarnaartoe Nederland geleid wordt? Waarnemers die op zoek zijn naar sensatie, daar is wellicht een markt voor, maar die wordt al door shownieuws en dergelijke bediend. Ik verwacht wat beters.

TeeJee2
TeeJee221 sep. 2022 - 18:49

"in het nauw" "zet klem" Dat klinkt allemaal heel stoer, beste heren, maar voor de aanhangers van Wilders gaat het er als zoete koek, en is mevrouw Hermans toch altijd al zwakjes wanneer het er op aan komt. Dus wat is er nieuw, of anders, of het verschil? Het kabinet laveert weer moeiteloos door de beschouwingen en gaat door op de ingeslagen weg. Ik zit te kijken, en ik zie zelfs een Kabinet wat gewoon weg loopt als er een kamerlid spreekt. Het mag dan wel een oeverloos onzinverhaal zijn van de heer Baudet, maar het is tegen alle regels van de Tweede Kamer in. De arrogantie van deze partijen zal pas veranderen na de volgende verkiezingen.

11 Reacties
spelregeltoerist2
spelregeltoerist221 sep. 2022 - 20:11

En Kaag die Bergkamp opdracht geeft om in te grijpen. Dat hoort niet maar is ook nieuw leiderschap.

oproerkraaier
oproerkraaier21 sep. 2022 - 20:37

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Pater
Pater22 sep. 2022 - 1:49

Hoezo tegen de regels? De verdachtmakingen tegen Kaag zijn vergelijkbaar met de verdachtmakingen tegen Van Dissel, ze zijn onzin en besmeuren een persoon. Jammer dat voorz. Bergkamp zelf niet sneller optrad. Zij waarschuwde maar liet hem vervolgens doorrazen. Ze had gewoon de microfoon moeten uitzetten.

TeeJee2
TeeJee222 sep. 2022 - 7:29

@Pater Het is niet aan het Kabinet om te bepalen wanneer een vergadering voorbij is. Dat is aan de voorzitter en aan niemand anders. Met andere woorden; zij mogen niet zomaar vertrekken gedurende een debat.

r v b
r v b22 sep. 2022 - 13:19

@Teejee: Iedereen mag gewoon weglopen bij zo'n vergadering. Het is geen schoolklasje waar je toestemming moet vragen om naar de WC te mogen.

oproerkraaier
oproerkraaier22 sep. 2022 - 13:59

Teejee slaat vaak onzin uit. De regering is te gast in de 2e kamer en die hoeven niet te accepteren dat er allemaal duistere complottheorien over hen de kamer in worden geslingerd door een fascist. Rutte is terug gekomen dus was staatsrechtelijk gesproken opgelost. Wat teejee doet is napraten wat iemand anders zonder kennis van zaken of vanuit leugenachigheid uitkraamt .

TeeJee2
TeeJee222 sep. 2022 - 16:35

@r v b @oproerkraaier Neen, dat mogen zij niet zomaar. De voorzitter bepaald wanneer een vergadering wordt geschorst, de voorzitter bepaald wanneer mensen even weg kunnen om moverende redenen. Daarnaast ook nog eens het feit dat de heer Wilders de voorzitter moest corrigeren op haar paniekerige en onjuiste reactie, waarbij hij aan geeft wat de regels zijn, geeft goed aan wat voor matige voorzitter er zit. @oproerkraaier Dat de heer Rutte terug komt is nog steeds geen excuus voor het negeren van de regels en de rol van de voorzitter, en er is geheel NIKS mee opgelost. De schending was, en is er. Dat u daar blind en doof voor bent geeft vooral aan dat u het staatsrechtelijke inzicht van een pindarotsje hebt. Zoals bij de meeste onderwerpen heeft u gewoon geen idee, en roeptoetert u maar wat.

oproerkraaier
oproerkraaier22 sep. 2022 - 17:55

nee teejee u bent degene die roeptoetert. Niemand hoeft zich uit te laten schelden door een smerige fascist. Iedereen mag weglopen wat niet hetzelfde is als de vergadering stil leggen. Echt totaal dom en onfeitelijk wat u uitkraamt. U praat gewoon mensen na die er de ballen verstand van hebben.

TeeJee2
TeeJee222 sep. 2022 - 20:18

@oproerkraaier "Niemand hoeft zich uit te laten schelden" "smerige fascist" Och, wat een heerlijke ironie! Schreeuwt u vooral lekker verder, het is wel vermakelijk. U zit er simpelweg naast. Het Kabinet is inderdaad te gast, maar dan wel om verantwoording af te leggen gedurende een debat. Zonder aanwezig Kabinet is er geen mogelijkheid tot het afleggen van verantwoording aan de Tweede Kamer. Op het moment dat zij allemaal weg lopen leggen ze feitelijk het debat stil. Zij zitten daar, en zij behoren te blijven zitten totdat de voorzitter zegt dat de vergadering is geschorst of gesloten. Er is een reden dat dit nog nooit eerder is gebeurd; het is namelijk niet toegestaan. Dat zou wat zijn zeg, als het Kabinet gewoon op kan staan en weg kan lopen als ze geen zin hebben in een moeilijk vraagstuk. Als u dit dit simpele concept niet begrijpt wil ik het gerust nog een paar aan u uitleggen. Herhaling is tenslotte de kracht van het onderwijs.

Pater
Pater23 sep. 2022 - 12:43

@TeeJee2 Waar haalt TeeJee2 toch vandaan dat weglopen tegen de regels in is? Graag art Reglem. van orde noemen. Volgens mij zegt dat er niks over.

Pater
Pater23 sep. 2022 - 12:45

@TeeJee2 Waar komt dat verhaal vandaan dat weglopen tegen de regels is. Bij mijn weten stat dat helemaal niet in het Regl. van Orde

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa21 sep. 2022 - 18:06

Hij ontkende hevig dat hij de Russische leider steunde maar eist van het kabinet wel precies wat Moskou ook wil, namelijk opheffen van de sancties en stopzetting van de wapenleveranties. Omdat de sancties leiden tot een gas crisis in Nederland en dat kan het kabinet niet aan, omdat 'onze' politici daar te incompetent voor zijn. Tegen een gas boycot zijn, is niet per se voor Rusland zijn. Het zijn allemaal prioriteiten. Wat kan men aan? Jesse Klaver zette Hermans vervolgens klem met een andere vraag: Neem iemand die met echt werk zijn of haar brood verdient, in de zorg of in een garage. En neem een pandjesbaas. Welke van die twee betaalt dan het meest belasting. De VVD-fractievoorzitter begon bijna te stotteren. Die pandjesbazen zijn een groot probleem, van deze tijd. Ook is het onderwerp taboe.

4 Reacties
Pater
Pater22 sep. 2022 - 1:52

"Tegen een gas boycot zijn, is niet per se voor Rusland zijn." Het gaat helemaal niet alleen om het gas. Het gaat, aldus Poetin, om de sancties in het algemeen en om de wapenleveranties. Dus: moeten we Poetin dan maar zijn gang laten gaan?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa22 sep. 2022 - 10:36

Ik heb het al vaker gezegd. Het gaat om wat mogelijk is. Megalomane beroepspolitici bedenken allemaal wilde plannen, maar ze kijken nooit naar de gevolgen van die plannen. Omdat ze teveel losgezongen zijn van de realiteit, van het échte leven. Je suis Oekraine, schreeuwen ze dan ineens allemaal. Allemaal met de geel/blauwe vlaggetjes wapperen. Rusland boycotten. Dat is dan in de waan van het moment. Maar, wat zijn de gevolgen van zo'n boycot, voor Europa? Daar denkt een Jette of een Rutte niet over na. Daar zijn ze te incompetent voor, om te bedenken of iets mogelijk is en wat de gevolgen van een politieke zet zijn. Ze gaan af op het moment, op het groepsgevoel, op de waan van de dag. Als straks heel Europa naar de tering gaat, door deze boycot, dan is Poetin daar zeer tevreden mee. Jetten en Rutte krijgen wel weer elders een baantje, bij een of andere multinational ofzo.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa22 sep. 2022 - 10:53

Ik heb het al vaker gezegd. Het gaat om wat mogelijk is. Megalomane beroepspolitici bedenken allemaal wilde plannen, maar ze kijken nooit naar de gevolgen van die plannen. Ik vind dit ook gelden voor de covid aanpak. Wereldvreemde politici en ambtenaren bedenken dan allerlei 'lockdowns', maar ze kijken niet echt vooruit. Wat voor gevolgen gaat dat hebben, zo'n lockdown? Nee, ze willen op dat moment de juiste mening hebben en meer ook niet. Ze willen op dat specifieke moment politiek deugen. Als zo'n beleid dan leidt tot rampen op de lange termijn, dan 'zien ze dat dan wel weer'. En, voor hen maakt het toch niet uit, want zij krijgen toch wel betaald en zitten toch wel goed. Ik sprak laatst een D66 politicus. Je moet eens horen hoe deze man over 'het gepeupel' (zijn woorden) sprak. Het 'gepeupel' is dan iedereen die niet een grachtenpand kan bekostigen.

Pater
Pater23 sep. 2022 - 12:54

@Balompa Baloempa denkt dat de ministers niet nadenken over de gevolgen van de solidatrieit. Dat is natuurlijk omzin. Voor 2223 lag er al een plan klaar om burgers te ondersteunen, dit wordt nu fors uitgebreid. Het lijkt er veel op dat Baloempa gewoon geen steun aan Oekraïne wil leveren. Zef dat dan liever uidelijk, dan weet ik wat voor vlees in in de kuip heb: iemand die Oekr. liever meteen aan Rusland overgeeft; stel je voor dat we er last van krijgen!

KritischKijken
KritischKijken21 sep. 2022 - 17:12

Maar ook een 'echte' oppositie die niet verder komt dan het kabinet verwijten dat het te laat is... En dat men het 15 jaar geleden al zag.... Weliswaar briljant, maar de kiezer zag en ziet t niet...

1 Reactie
r v b
r v b22 sep. 2022 - 6:17

De dom rechtse kiezer niet. Maar er zijn ook kiezers die het wel zien, die stemmen dan weer niet rechts.