Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wilders en Zijlstra, de populist en de landverrader

  •  
23-02-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
zijlstra
Geert is geen haatzaaier maar een haatoogster
Vanochtend zag ik het interview van Geertje met de NOS over het tien jarig jubileum van de PVV. Hoewel Geertje in een grijs verleden kritisch was op Pim zijn uitspraken over moslims, heeft hij al tien jaar een heldere boodschap en een zeer effectieve strategie. Massaverontwaardiging over zijn uitspraken, inhoudelijke argumenten, geen transparante geldstromen, corrupte en incompetente PVV’ers, en de demonisering van Geertje en zijn electoraat hebben niet of nauwelijks effect gehad. Het lijkt eerder een averechtse werking te hebben. De PVV is volgens de peilingen nog nooit zo groot geweest. Bovendien hebben ze het gehele politieke spectrum in Nederland naar rechts verschoven. Partijen als een VVD en CDA beginnen niet alleen de taal, ook langzamerhand de standpunten van de PVV over te nemen.
Waar komt die populariteit van Geertje toch vandaan? Wie zijn interview bij de NOS terugkijkt kan alle antwoorden erin terugvinden. Ik heb ze op een rij gezet.
Geertje is een populist pur sang. Als geen ander weet hij angstbeelden te creëren door in te spelen op (inter)nationale actualiteiten als de vluchtelingencrisis en wereldwijde economische crisis. Hij hanteert een pull-strategie , waarmee hij niet alleen kiezers, ook politieke partijen en media naar zich toetrekt. Hij creëert een behoefte waarin alleen hij of de PVV in kan voorzien. Ook is hij erg consistent. Al tien jaar heeft hij een duidelijke boodschap over de-islamisering, minder Europa en minder buitenlanders. In tegenstelling tot bij vele andere partijen weet de kiezer duidelijk waar die bij Geertje aan toe is.
Zijn grootste kracht is echter dat hij als geen ander door heeft wat er in de samenleving leeft en wat de onderbuikgevoelens van de ‘witte’ burgers zijn. Hij verwoordt wat anderen niet durven, kunnen of willen. Hij geeft de gewone man het gevoel een luisterend oor te hebben en is de spreekbuis van en voor het volk. Hij spreekt simpelweg de taal van de burger. Een kennis van me verwoordde het als volgt: ‘Door Geert durf ik weer trots te zijn op Nederlander zijn. Hij zet zich tenminste in om Nederland te beschermen en terug te geven aan hardwerkende Nederlander in plaats van het geld en macht weg te geven aan de EU. En ja wat hij roept over moslims ben ik het niet mee eens, maar vind wel dat mensen zich aan ons moeten aanpassen.’
Ik geloof persoonlijk niet dat Geert een haatzaaier is en puur door populisme zo groot en succesvol is geworden. Zihni Ӧzdil verwoordde het afgelopen week tijdens een bijeenkomst erg goed. Geert is geen haatzaaier maar een haatoogster. Zijn electoraat had nooit zo groot kunnen zijn als er al die jaren geen potentieel electoraat bestond. Politiek Den Haag koos er jarenlang voor om naar onze samenleving te kijken vanachter een roze bril van zogenaamde tolerantie in plaats van de harde realiteit van een gesegregeerde en gepolariseerde samenleving in te zien. Decennialang onderdrukte gevoelens van ongenoegen over de aanwezigheid van kleurrijken zijn eindelijk zichtbaar geworden.
Het assimilatiebeleid van de afgelopen jaren, dat ze in Den Haag integratie noemen, heeft niet gewerkt. Segregatie in het wonen, werken en het onderwijs zijn nog steeds onderdeel van de dagelijkse realiteit en zorgen voor verdere segregatie en polarisering, zonder zicht op enige verbetering.
Het is beschamend om te zien dat na tien jaar PVV er nog steeds geen visie en politiek leiderschap is op het gebied van interculturele vraagstukken. Het politieke landschap is meer verdeeld dan ooit tevoren. We leven in een samenleving die verdeeld raakt vanwege actualiteiten die onze kernwaarden van naastenliefde, respect, vrijheid, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid raken.
Een goed voorbeeld daarvan is de houding van opportunist Halbe Zijlstra die net voor het tien jarig jubileum van de PVV de mediaaandacht naar zich toe wilde trekken. Met dat optreden is niet alleen Halbe maar ook de VVD uit de kast gekomen. De rituele paringsdans met de PVV in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar is officieel begonnen.
Ik noem Halbe een landverrader, omdat hij in het interview ‘Nederlandse’ waarden als vrijheid en democratie een dolk in de rug steekt. Twee waarden die notabene opgenomen zijn in de partijnaam van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Zijn bewering dat onze manier van leven onder druk staat getuigt van weinig zelfkritisch vermogen.
Vooral het lef dat hij zichzelf als verzetsstrijder positioneert door te zeggen ‘waarden zoals vrijheid en tolerantie waar we hard voor hebben gevochten’. Gezien zijn interview voldoet hij toch eerder aan het profiel van een NSB’er dan aan dat van een voorvechter van de Vrijheid en Democratie.

Meer over:

vvd, politiek, opinie, pvv
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.