Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Bye, bye!

Boris Johnson treedt af, kan zich nu volledig richten op carrière als clown
Joop

Wilders eist censuur politieke cartoon op Joop

  •  
12-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
wilders_300_06.jpg
'Hij moet acuut van die website af, anders gaan we aanstaande woensdag niet naar het lijsttrekkersdebat in het VARA-programma Pauw & Witteman'
PVV-leider Geert Wilders wil dat de opiniesite Joop een politieke cartoon over de PVV-plannen voor ‘tuigdorpen’, waar maatschappelijk ongewenste personen geconcentreerd worden, van de site verwijdert. Hij dreigt met een PVV-boycot van alle VARA-programma’s als de omroep geen gehoor heeft aan zijn eis.
”Een walgelijke cartoon”, laat Wilders zaterdag weten. ”Hij moet acuut van die website af, anders gaan we aanstaande woensdag niet naar het lijsttrekkersdebat in het VARA-programma Pauw & Witteman.” In die talkshow staat ook PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Machiel de Graaf, geboekt. Wilders spreekt van ”zieke geesten” bij de VARA.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (401)

ElChe
ElChe12 feb. 2011 - 12:24

Haha, daar gaat zijn stokpaardje: vrijheid van meningsuiting. De wolf in schaapskleding. Laat hem maar weg blijven. Hij heeft toch niets fatsoenlijks te vertellen. Hij heeft nu weer een argument om niet te komen. Hij wilde toch al niet, dus hij zocht naar die stok om de hond te slaan. Die had hij anders ook wel gevonden. De laffaard met een grote mond.

mees.
mees.12 feb. 2011 - 12:24

Titel kan beter zijn "Wilders "EIST" verwijdering politieke cartoon" Censuur betekent namelijk voorafgaande toestemming vragen om iets te mogen publiceren,en het is al gepubliceerd. Dus titel aanpassen!!

sociaaltje
sociaaltje12 feb. 2011 - 12:24

Typisch weer het dubbele maten meten van de PVV. Je mag met iedereen de draak steken, maar niet met Geertje dan sta je opeens op zeer gevoelige teentjes. En wil de PVV niet meer meedoen bah kleutergedrag!

peterh2
peterh212 feb. 2011 - 12:24

Vrijheid van meningsuiting wil zeggen dat je gewoon vrijwel alles moet kunnen zeggen, en als je vindt dat je gekwetst bent dan kan je altijd nog naar de rechter. Het lijkt me dat dhr. Wilders dit heel goed weet... Ik vind dan ook dat hij nu niet moet zeuren. Waarbij ik gelijk wil aantekenen dat deze cartoon absoluut smakeloos is en helemaal niets met de loze proefballon van de PVV te maken heeft. Dit geeft alleen maar meer aandacht voor de PVV...

janwillem2
janwillem212 feb. 2011 - 12:24

Net als de uitspraken van dhr Wilders valt deze cartoon, hoe ongepast ze misschien mogen zijn, ook onder de vrijheid van meningsuiting. Alleen nu heeft dhr Wilders moeite met die vrijheid.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 feb. 2011 - 12:24

Het is niet voor niets dat Wilders niets met de kunst te maken heeft. Adiraan tekent alleen wat Wilders zegt en ik vind dat Adriaan met zijn carton over ;;tuigdorp;; te zacht was uitgedrukt. Want wat Wilders roept is nog erger dan ''eerst douchen''. Wilders moets zelf reageren en reactie hier geven en niet zeiken, zeuren en zanieken.

wvdstraat
wvdstraat12 feb. 2011 - 12:24

En weer kijkt Wilders hoe veel verder hij nog kan gaan. Dat hij niet kan/wil begrijpen, dat de cartoonist een eigen opinie weergeeft op een site met een eigen, zelfstandige redactie, maar vervolgens niet bij P&W wil komen zegt veel: Niet alleen over de wijze waarop de PVV momenteel georganiseerd is, maar over de manier waarop hij naar elke andere organisatie kijkt. Die moeten uniform en autocratisch zijn, diversiteit is de man een gruwel, zoals blijkt uit diens hele politiek. Diversiteit immers, verlangt dat tegenstellingen in harmonie kunnen bestaan en in beschaafde stijl besproken kunnen worden. Conservatief rechts (VVD, CDA, SGP) heeft dat altijd al moeilijk gevonden, maar de PVV maakt een groteske waanzin van de eigen angst. Overigens vind ik dat één, hooguit twee van de figuren op de cartoon als "allochtoon" aangemerkt kunnen worden. Voor- en tegenstanders herkennen echter de analogie, dus zo vreemd is het niet, dat allen voor een "ongewenst ras" gehouden worden. Nog maar eens een oude vraag opgerakeld. Waar was Wilders na "Hoek van Holland" ? ......

Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

Als hij daarom wil wegblijven, laat hem lekker wegblijven, zijn vooraf ingestudeerde clichés zijn al jaren niet veranderd. Laat hem maar lekker beledigd zijn. Heerlijk, een koekje van eigen deeg.

WatMotDat
WatMotDat12 feb. 2011 - 12:24

Ik dacht vanmorgen dat wij in Groningen weer een aardbeving hadden. Was het ons Geertje die stampvoetend heen en weer dribbelde. Hoop voor de Limburgers dat hij nu niet thuis is, met al die verlaten kolenmijnen weet je maar nooit wat er kan gebeuren. Heel Venlo kan wel in de grond verdwijnen.

brynnar
brynnar12 feb. 2011 - 12:24

Hypocriet gejank van WIlders. Maar we zijn niet anders van hem gewend. Vrijheid van meningsuiting geldt alleen voor wie naar de mond van Wilders praat. Nu doet Wilders Huilie-Huilie. Wie herinnert zich Nekschot nog? http://bit.ly/f3w1Z1 "Geert Wilders vindt het "ongehoord en smakeloos" dat de cartoonist Gregorius Nekschot deze week is aangehouden. De PVV-leider beschuldigt het Openbaar Ministerie in Amsterdam, dat de politie opdracht heeft gegeven voor de arrestatie, van "dictatoriale trekjes." " Wie heeft er nu de dictatoriale trekjes?

arieroos
arieroos12 feb. 2011 - 12:24

Tsja, dit zal niemand verbazen. Het is inmiddels bekend dat de "Vrijheid van meningsuiting" van de PVV niet voor iedereen geldt. Trouwens, ik denk dat Geert hier stiekum heel erg blij mee is. Zoals bekend vertrouwt hij zijn eigen mensen nauwelijks, en ik denk dat hij doodsbang is dat zijn lijsttrekker een paar blunders maakt in het debat. Dit is een mooi smoesje om dat te voorkomen. Ik verwacht eigenlijk geen antwoord, maar laat ik het volgende toch eens aan de PVV aanhangers vragen. Jullie vonden onbeperkte vrijheid van meningsuiting toch zo belangrijk ? Eigenlijk zouden jullie dan nu moeten vinden, dat Wilders buiten zijn boekje gaat en zich niet aan zijn eigen principes houdt. Maar waarschijnlijk zijn jullie het volkomen met hem eens. Kunnen jullie ook uitleggen waarom ? Hoe komt het, dat de vrijheid van meningsuiting hier plotseling niet meer belangrijk is ?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 feb. 2011 - 12:24

Wilders is voor vrijende vrijheid en heeft niets te maken met de vrijheid die de mensheid als punt A wenst. De vrijheid van vrijende slakken, dat is wat hij doet, zou ik willen noemen.

flipse2
flipse212 feb. 2011 - 12:24

Inderdaad heel flauw van Geert. Eerst op een Vara site afgebeeld worden als SS kampcommandant en dan in een ander Vara programma niet willen komen. Goh vreemd hoor.

sociaaltje
sociaaltje12 feb. 2011 - 12:24

Onbedoeld geeft de cartoon de PVV weer een excuus om het debat niet aan te hoeven gaan. Komt dat even goed uit.

matrix2
matrix212 feb. 2011 - 12:24

En daar gaan weer een fiks aantal kiezers van links naar rechts!

FrenkMahon
FrenkMahon12 feb. 2011 - 12:24

Zelfs in China worden nu cartoons van Wilders gemaakt. http://www.mobypicture.com/user/KBIRI/view/8708626

BATikker
BATikker12 feb. 2011 - 12:24

Het is electroraal op meesterlijke wijze uitgespeeld door Wilders. Dit gaat hem zeker extra zetels in de eerste kamer opleveren. En dat kan toch nooit de bedoeling van Joop en de cartoonist zijn geweest?

flipse2
flipse212 feb. 2011 - 12:24

Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat de Vara Geert helemaal niet wil bij een discussie. Dus hem eerst via Joop even beledigen en dan triomfantelijk kunnen zeggen dat "Geert weer niet wil komen".

Bakoe
Bakoe12 feb. 2011 - 12:24

Wilders moet niet mekkeren, deze manier van opponenten benaderen is iets wat zijn intrede heeft gedaan met de heer van Gogh, en later GS. Ook de heer Nekschot kent geen grenzen. Ok, be carefull what you wish for. Zo ziet de arena er nu uit, deal with it.

wildeman2
wildeman212 feb. 2011 - 12:24

Wat een smakeloze vertoning!!!!! Dit is een uiting van extreem links daar wil ik niet bijhoren. Ook dit gaat weer stemmen kosten. Was het de bedoeling om wilders te laten weten dat hij niet welkom is voor het debad???????Het komt straks hier op neer dat er weer een kans gemist wordt.Of hebben wij in de partij nog steeds knikkende kieën voor geert? Ik zal u vertellen dat veel pvda stemmers er het eigelijk best eens is met die aso dorpen.Ik voel mij steeds minder verbonden met de partij. Ik hoop nog veel mensen te horen die dit gedrag van de omroep niet langer meer pikken.Wij zijn het ponieuws toch niet.Welke partij moet ik nu nog aan m'n kinderen adviseren?????Straks blijft alleen de SGP nog over met een sociaal gezicht.

contra
contra12 feb. 2011 - 12:24

Links maakt de PVV groot. Ik heb het hier al honderd keer gezegd... paarlen voor de zwijnen *zucht* Als ik gepersifleerd zou worden met de grootste moordenaars aller tijden de nazi-beulen, dan zou ik ook pissig zijn. Maar zo'n cartoon valt onder de vrijheid van meningsuiting, zo is het ook.. Ik geef Wilders groot gelijk gebruik te maken van zijn vrijheid om de VARA te boycotten. Links maakt Wilders groot, de VARA maakt Wilders nog groter. Dom, dom, dom. Waren die tuigkampen echt een idee van de SP en stond de PvdA er achter? Bos een nazibeul? Zal toch niet...

Bernie2
Bernie212 feb. 2011 - 12:24

Ik begrijp de weerstand van de PVV-adepten tegen deze cartoon niet goed. Het is een feitelijke weergave van hetgeen Wilders en handlangers onophoudelijk prediken. Nederland (en Europa) moet in zijn optiek immers etnisch worden gezuiverd van moslims, straattuig (bedoeld wordt moslimjongetjes) included, zoals de giftige xenofoob met nooit aflatende inzet dicteert. En aan de meelezende Wilders zelf: ik begrijp dat je de cartoon verwijderd wilt hebben van Joop.nl op straffe van het terugtrekken van De Graaf uit het aanstaande debat bij P&W. Vooropgesteld dat ik het erg laf vindt dat je zelf open debatten ontwijkt (bang voor openbare ontmaskering als inhoudelijk lege luchtballon), vind ik het vreemd dat je deze relatie legt. Je krijgt rillingen van deze cartoon? Beste kopvoddenrukker, ik verzeker je dat een groot deel van de Nederlandse bevolking de rillingen krijgt van elk optreden dat je in- of buiten de Kamer doet. Vanzelfsprekend is het terugtrekken van de cartoon geen optie.

mogime
mogime12 feb. 2011 - 12:24

Wilders is geen dommerd, die verontwaardigd raakt. Hij kijkt gewoon waar zijn kansen liggen. Gelukkig zijn de grote media dit keer zo wijs om in te zien dat dit nergens over gaat, en laten het op het niveau van de ouwehoersite geenstijl.nl. Wilders probeert het slachtoffer te spelen en zijn kiezer een extra argument in handen te geven voor zijn eigen gelijk. Zijn gebruikelijke doelstellingen: zijn xenofobe kiezer maatschappelijk aanvaardbare argumenten aanreiken, zoals de PVV-er als slachtoffer van een elite, en, in dit geval, van demonisering, en 'links' als boosdoener. Wilders scoort nog extra punten bij zijn electoraat door zijn critici te laten erkennen dat de tekening smakeloos is. Als de grote media het onderwerp echter niet overnemen, dan is zijn opzet mislukt, en zal ook hij overgaan tot de orde van de dag. Zonder verkiezingen had de PVV niet de moeite genomen te reageren op een tekening die niet bepaald enig in zijn soort is. Nou er wel verkiezingen zijn, is het terecht dat er op gewezen wordt dat Wilders het dictatoriaal vond een tekenaar aan te klagen die de slavernij bagatelliseerde, het geen probleem vond de stichter van een islam met een bom in een tulband te tekenen, en de koran met Mein Kampf vergelijkt. Met andere woorden. Wilders is een grap. Het is daarom een raadsel waarom de cartoon zou moeten verdwijnen

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 feb. 2011 - 12:24

Typisch menselijk gedrag. Op de schaal van "tang op varken" tot "schot in de roos", reageren mensen bij kritiek van hard lachen, tot ziedend kwaad worden. Blijkbaar heeft Adriaan Soeterbroek plagiaat gepleegd, en de cartoon uit de dromen van wilders gejat, anders had ie er wel om kunnen lachen. Verder zoals gebruikelijk weer een gevalletje vrijheid van meningsuiting geldt voor ons, niet voor hullie, voorspelbaar...

KrokoGena
KrokoGena12 feb. 2011 - 12:24

Ik heb eerlijk gezegd ook wel moeite met die cartoon. Het mooie ervan vindt ik dat het aantoont dat Wilders alleen voor zichzelf blijkbaar vrijheid van meningsuiting wil. Maar het slechte eraan vindt ik dat deze cartoon hetzelfde doet als wat Wilders doet. Ongenuanceerd beledigend en haatzaaiend. De mensen die het proces tegen Wilders zijn begonnen vonden dat hij een bevolkingsgroep beledigde. Daar ben ik het mee eens. Maar beledigt deze cartoon ook niet de stemmers op de PVV? Ik vind dat we deze cartoons niet nodig hebben om te winnen van Wilders. We moeten gewoon laten zien aan de stemmers op Wilders dat hij niet de oplossing heeft door te laten zien dat je veel meer bereikt door met elkaar samen te werken dan door dit soort cartoons. Job Cohen heeft daarvoor de eerste zet gegeven door een ANDER Nederland te willen. Deze cartoon zorgt er alleen maar voor dat de tegenstellingen binnen Nederland nog sterker worden. Net zoals Wilders dat doet met zijn PVV. En ik wil daar niet aan meewerken.

ErnsTT2
ErnsTT212 feb. 2011 - 12:24

Omdat ik het niet kon laten ben ik even opzoek gegaan naar de Bron van de Tuighuizen te Vaanhuizen, ene Minister Regout van de Christelijke Cultuur. ERg vermakelijk om tussen de regels door te lezen waar het deze "beste"man om ging, en nog opmerkelijker dat Wilders daar zijn Mosterd haalt... http://www.iisg.nl/research/tijsseling-frictions.pdf Eerst De Moslims, dan de Aso's, en dan het eigenlijke doel van Rgout ? Wilders Waanzin kent geen Grenzen?

Yggdrasil
Yggdrasil12 feb. 2011 - 12:24

Wat een heerlijke consternatie weer, wat een heerlijke rechtse politieke correctheid, welk een heerlijke geveinsde kwaadheid en waarom ? Om een cartoon. Het wezen, het uitgangspunt van een cartoon is dat bepaalde zaken worden uitvergroot, dikker en vetter worden aangezet en zelfs met de waarheid wordt een loopje genomen, dat is het kenmerk van een cartoon en zeker die van een politieke cartoon. Adriaan zit thuis, achter zijn laptop misschien wel en hij kan de telefoontjes niet aan, hij verwerft in enen landelijke bekendheid, de revenuen stromen binnen als ook de opdrachten voor meer van dit soort cartoons. Adriaan is plotseling een bekende Nederlander en kan de opdrachten voor talkshows, actualiteitenprogramma's en shownieuws-programma's niet meer aan. Het gaat verdorie om een cartoon, een cartoon waar overduidelijk Wilders wordt bedoeld, een paar allochtonen want dat is toch de doelgroep van Wilders waar zijn vijanddenken op is gebaseerd, een hek, vrij normaal in een strafkamp en een douche, ook vrij normaal in een strafkamp. De rechtse mens struikelt over elkaar heen om de cartoon te benoemen als een Godwin maar dat is toch vreemd, op de cartoon staan nergens verwijzingen naar WO2, geen Duitse herkenningstekens, niets van dat alles. Degene die hier een Godwin in ziet moet bij zichzelf te rade want zij zijn namelijk degene die er een een Godwin inzien, zij plaatsen de Godwin zelf en het is tekenend dat juist de rechtse mens een verwijzing in de cartoon ziet naar WO2, het is juist de rechtse mens zelf die bij ieder optreden van Wilders een verwijzing naar WO2 ziet. Misschien ziet zelfs de rechtse mens wel dat de overeenkomsten tussen het gedachtegoed van Wilders en de WO2 meer voor de hand liggen om nog van toeval te kunnen spreken. Het is juist de rechtse mens en de rechtse mens alleen die constant het gedachtegoed van Wilders vergelijkt met dat van de nazi's. Goed gedaan jochie.

mihai2
mihai212 feb. 2011 - 12:24

==“De woorden in de Koran zijn door God gegeven. Niets aan te doen. Je kunt niet met die tekst redetwisten, zoals christenen en joden doen met hun heilige teksten. Je kunt niet zeggen over soera 9:5 ‘dood de ongelovigen waar je ze vindt’: ja, dat staat er wel, maar dat moet je niet te letterlijk nemen. Als een moslim dat probeert te zeggen, krijgt hij direct terug: weet jij het beter dan Allah? Nou, dat is een kort gesprek.”== "Men lijkt te geloven dat de oorzaak van dogmatische of letterlijke benaderingen in de aard van de korantekst ligt en dat het zou volstaan om aan deze laatste een menselijke oorsprong te geven om de weg naar een historische en gecontextualiseerde lezing te openen. Deze bewering is echter te kort door de bocht vanwege twee verkeerde veronderstellingen. De eerste is de gedachte dat het de status van de tekst is die de manier van lezen bepaalt van degene die de tekst verklaart, terwijl niets minder zeker of vanzelfsprekend is. De geschiedenis van religies en van ideologieën staat bol van voorbeelden van door leiders of denkers gemaakte teksten, die op dogmatische of letterlijke wijze werden of nog worden gelezen door hun aanhangers of volgelingen. Natuurlijk kan de status van de tekst de manieren waarop deze wordt gelezen beïnvloeden, maar uiteindelijk zijn het de geest en de psyche van de lezer, van degene die de tekst uitlegt, die hun manieren van interpretatie op het boek projecteren.", Ramadan, T. (2010). Radicale hervorming: islamitische ethiek en bevrijding. Van Gennep. p.24

mihai2
mihai212 feb. 2011 - 12:24

Sorry, mijn wachtwoordsoftware vulde ook mijn reactie in en drukte op "versturen". Wat ik wilde zeggen is dat Wilders door het mand valt. Vrijheid van meningsuiting is slechts voor zichzelf.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 feb. 2011 - 12:24

Ik krijg het idee dat Wilders er apetrots op is om zichzelf zo afgebeeld te zien. Hij heeft tenslotte z'n uiterste best gedaan om ervoor te zorgen dat hij, op deze manier afgebeeld, in alle kranten, en op zoveel mogelijk websites te zien is. En dat is hem nog gelukt ook ;-)

goofycroc
goofycroc12 feb. 2011 - 12:24

Was er toen ook zo'n prent gemaakt toen in 2005 de drie partijen, CDA, PvdA en VVD ook met datzelfde plan al was gekomen?????

ccb
ccb12 feb. 2011 - 12:24

niet van de website afhalen.Ook dit is vrijheid van meningsuiting.Waarom voelt wilders zich zo aangesproken. Het is geen ramp als ze niet komen, huili huili geert. Als je een vent bent kom je gewoon en loop je niet iedere keer weg als er iets gezegd wordt wat je niet bevalt.je vond het geen probleem om met fitna een hoop mensen te beledigen.en nu stoor je je al aan een prent. dit moet een waarschuwing aan iedereen zijn wat er gebeurd als de pvv het voor het zeggen krijgt.tegen geluid wordt niet geaccepteerd.Daarom is geert wilders nog het enigste lid van de pvv.waar hebben we dat de afgelopen tijd nog meer gezien??

Wilkers2
Wilkers212 feb. 2011 - 12:24

Ook WilKers vreest nu de toorn van Geert: www.wilkers.web-log.nl

Poelimo
Poelimo12 feb. 2011 - 12:24

De grote roerganger van vrije meningsuiting gaat door zijn manier van reageren voor de zoveelste keer de inhoudelijke discussie uit de weg. Door een standpunt gebaseerd op je gevoel te verwoorden maak je een zakelijk inhoudelijke discussie onmogelijk. De cartoon is kwestie is een vorm van vrije meningsuiting dus moet Wilders dan ook zakelijk reageren. Overigens PVV is een beweging en geen politiek partij. Was ene Adolf ook niet op deze wijze in de dertiger jaren begonnen met zijn beweging en hebben wij Nederlanders nou echt niets geleerd van de geschiedenis?????

fjacobse
fjacobse12 feb. 2011 - 12:24

"Wij duwen de PVV niet in de nazihoek." Woordvoerder VARA. De gotspe van het decennium noemen we zoiets. http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail.2624.0.html?tx_ttnews[tt_news]=24614&cHash=920b00bfe7#

Latok
Latok12 feb. 2011 - 12:24

De tekening is gevoegelijk even bovenaan gezet in de colom, top. Geweldig dit. Ik zit aan een kopje te denken voor in de Bangkok Post onder de rubriek "Meanwhile in the Margins" op de achterpagina. "Dutch neo-fascist leprechaun angry at cartoon that depicts it like that"

bert102
bert10212 feb. 2011 - 12:24

ik ben het eens met geert wilders ik ben van mening dat je tuig als tuig behandeld en ook dat je dan tuigdorpen maakt of creeërt net als lubbers des tijds al zei dat je voor tuig kampementen moet maken om ze zo te leren in een samenleving te leven maar wat ik hoor is dat joop.nl die wilders vergelijkt met hitler en de joden dan denk ik zo'n site moet je direct verbieden of is joop.nl het er mee eens dat er tuig rond loopt die roven verkrachten drugs gebruiken of verkopen of moorden dit vraag ik me nu af wie of wat steunen ze nu eigenlijk er loopt nu eenmaal meer tuig opstraat dan er nu plaats voor is en dat zou moeten veranderen ik ben van mening oog om oog en tand om tand want dat tuig wil niet anders behandeld worden laat ik nog 1 ding zeggen denk maar eens als het je eigen kind zou zijn of je huis auto etc etc

marietje.
marietje.12 feb. 2011 - 12:24

Toen Oosterrijk Jorg Haider aan de macht had, was er gelukkig de geweldige cartoonist Manfred Deix, waar de hakenkruizen niet van de lucht waren. De vrijheid van meningsuiting. De vrijheid. Versus censuur/chantage.

christiaane
christiaane12 feb. 2011 - 12:24

Eerlijk gezegd vind ik de cartoon van Soeterbroek niet zo geslaagd (ook niet wereldschokkend trouwens). Zo kan het ook: http://www.foksuk.nl/nl/?cm=79&ctime=1297465200&cid=5413 Verder is het wel erg hypocriet van Wilders om direct Huilie Huilie te doen als hij zelf aangepakt wordt. Bovendien snap je niet veel van vrijheid (van meningsuiting) als je bij de eerste de beste uiting die jou niet welgevallig is bijvoorbeeld direct 'de linkse omroep' wil afschaffen, zoals veel van zijn aanhangers al weer rondbazuinen. Als je mag zeggen (of uitbeelden) wat je denkt en daarbij bovendien stelt dat alle remmen los mogen, zoals we tegenwoordig kennelijk stilzwijgend met elkaar hebben afgesproken, dan geldt dat voor iedereen, links en rechts. Dan gaat het wel eens hard tegen hard en voelt de ene of de andere partij zich diep gekwetst. Ik voel me daar totaal niet bij thuis, maar kennelijk is het de nieuwe manier van doen in Nederland.

JoopSchouten
JoopSchouten12 feb. 2011 - 12:24

'Hij dit in stamverbanden denkt' vind deze site te kritisch en te duidelijk.... Hij stoort zich en heeft een Kop-van-jut gevonden of gebruikt dit als een excuus om niet te hoeven debatteren. Dit laatste lijkt me een reeël. Verder vind ik deze aandacht prima, ik hou wel van een discussie over zijn misselijk makende gedrag. Ik hoop dat dit alle media haalt en er een landelijk debat ontstaat.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 feb. 2011 - 12:24

Is Wilders de man die bepaalt in dit land wat Nederlanders mogen schrijven, tekenen en zeggen? Is Wilders de enige mannetje in dit land die de grenzen tussen de meningsuiting en strafbare feiten bewaakt? Alleen hij die weet wat strafbaar feit is en wat niet? Kijk goed hoe hij zich gedraagd tegen de rechters, hij is de aanlegger van die nieuwe grenzen, niet de Grondwet en de rechter!! Walgelijk,

HenkSneevliet
HenkSneevliet12 feb. 2011 - 12:24

Geweldig dat Joop.nl niet gaat wijken voor de intimidatie van de PVV-knokploeg. Hadden maar meer kranten, intellectuelen en politici deruggengraat en de integriteit van joop.nl Wat een lef van de Wilders-aanhang om joop.nl en de reageerders hier de maat te nemen. Ze vinden dat ze alles over anderen, vooral moslims kunnen zeggen, maar zodra het om hun Grote Leider gaat dan mag op eens niets meer. Tegen die Wilders-aanhangers zeg ik: ga alsjeblieft wat anders doen, bv door iemands brievenbus plassen of iemand een kopstoot verkopen of frauderen..... dat zal de Grote Leider vast waarderen met een plek op een verkiezingslijst.

Mannoniem
Mannoniem12 feb. 2011 - 12:24

Sorry Hoor Fred maar stond Wilders zelf niet voor vrije meningsuiting.. een man die een heel geloof bekritiseerd en belachelijk maakt. tuigkampen zijn onzin. ben je tuig dan mag je oprotten. wat denk je dat ze in het buitenland met je doen als je je als tuig gedraagd? denk je dat ze je naar een tuigkamp gaan sturen? je wordt gewoon uit het land geschopt en net goed. gedragen zul je je. deze cartoonist heeft net zoveel recht als wilders om zijn mening te uiten...maar nu is wilders degene die aangevallen wordt oeeeh en dan gaan we meteen chanteren. ziekelijke man echt. Hij had ook geen commentaar toen moslims bespot werden in de cartoons...maar nu wel zeker...

JandeBoer2
JandeBoer212 feb. 2011 - 12:24

Op GeenStijl staat o.a. Anil Ramdas met een hitlersnorretje getekend. Ook dát mag natuurlijk weer wél :-$

Mannoniem
Mannoniem12 feb. 2011 - 12:24

Godzijdank! Misschien dat nu half NL gaat inzien op wat voor persoon ze gestemd hebben... hahahhahah Wilders heeft laten zien wat voor persoon hij is: triest. goed gedaan varaaa!

JandeBoer2
JandeBoer212 feb. 2011 - 12:24

Des Duivels: "Alsof Wilders baat zou hebben bij dit debat. Wegblijven levert veel meer op." Lijkt me ook. Wilders doet natuurlijk wel verontwaardigd, maar hij is er ondertussen erg blij mee.

treffer
treffer12 feb. 2011 - 12:24

Wat fijn toch dat PVV rs hier hun hart mogen luchten,dat zie ik in de Hr WILDERS zijn stichting nog niet zo gauw gebeuren. In de partij van geen tegenspraak is geen ruimte voor eigen mening,dus ook geen vrijheid(als het even kan)voor de medemens van andere politieke(linkse )kleur of bepaalde religie. Ik zou de Hr WILDERS willen aanraden een paar veiligheids schoenen te kopen voor zij wel ERG gevoelige tenen.

JandeBoer2
JandeBoer212 feb. 2011 - 12:24

Wilders over tuigdorpen: "Als het om minderjarigen gaat, moet ook hun familie mee. Zet al het schorriemorrie bij elkaar.” Dat verdient toch wel zo'n tekening, lijkt me.

Chaki
Chaki12 feb. 2011 - 12:24

Verbijsterend vind ik het, dat mensen die deze cartoon zo smakeloos vinden, nergens te horen of te zien zijn wanneer Wilders dezelfde, zo niet nog ergere wanstaltige opmerkingen maakt over een hele bevolkingsgroep en haar geloof, de islam. Mijn oom is ook naar een kamp afgevoerd, en heeft dit niet overleefd. Dit gemis was groot in mijn familie. Mede daardoor is mijn afgrijzen van fascisme, nazi's en collaborateurs gigantisch. Mede daardoor wellicht, is mijn afgrijzen van Wilders en wat hij roept evenzo gigantisch. Daarom begrijp ik die selectieve verontwaardiging van sommigen hier niet. Als in plaats van Wilders, een Ayatolla op die plek in de cartoon getekend zou zijn, hoe zou het dan zijn met de verontwaardiging? Er worden mensen ook nu van hun bed gelicht, afgevoerd, gemarteld. Kinderen die de democratie die wij Westerlingen komen brengen, niet overleven en dit doen we af als 'bijschade'. De kwaadaardigen onder ons vinden dit zelfs een goede zaak. De cartoon van Adriaan legt deze hypocrisie bloter dan bloot, en is wat mij betreft mede daarom: geniaal. En mijn complimenten aan de VARA die zich niet door Wilders laat knechten.

unimatrix2
unimatrix212 feb. 2011 - 12:24

Kijk en dit nu het recht op vrije meningsuiting waar Wilders zo prat op gaat. De vrije menings uiting volgens wilders, hij mag alles en iedereen beledigen, schoferen, in hokjes plaatsen etc etc, echter word het recht op vrije meningsuiting tegen hem gebruikt dan mag dit niet. En moet ditzelfde recht aan banden worden gelegd. Zou het niet het recht vab de vrije Wildersuiting moeten heten dan?

cormol
cormol12 feb. 2011 - 12:24

Zou niet weten hoe je een tuigdorp anders zou willen tekenen. Ik neem aan dat het de bedoeling is dat het tuig binnenblijft. Ook dat het tuid regelmatig onder de douche gaat en daar is enige dwang natuurlijk bij nodig. Hoe had de heer Wilders het zich dan voorgesteld? `Want het tuig moet de straat uit, de wijk uit, en als het even kan het land uit." en nu dus in aparte tuigwijken. We bezuinigen "op de luxe in gevangenissen; er zijn genoeg hotels in Nederland." Adriaan Soeterbroek heeft gewoon aanschouwelijk gemaakt voor de PVV-aanhang wat de heer Wilders bedoelt maar niet onder woorden kan brengen. Gezien het feit dat het overgrote deel van zijn aanhang denkt dat Wilders minister is, is dit geen luxe. `

msj_meijerink
msj_meijerink12 feb. 2011 - 12:24

Helaas blijkt keer op keer dat Geert een ander idee erop nahoudt dan velen met mij. Hij is het kleine dreinende de kind dat graag uitdeelt, maar meteen begint te jammeren als hij meent te worden aangevallen. Een soort kleine broertje van Calimero. Maar nog veel enger is de mindset van het electoraat dat hij inmiddels om zich heen heeft verzameld. Jacobse en Van Es zouden jaloers zijn op deze nieuwe Wodan boys. Alles ter linker zijde van de Grote Blonde Leider wordt een spoedig levenseinde toegewenst. Wanneer komt het kabinet met een voorstel, dat gesteund wordt door de GBL, dat Henk en Ingrid rechtstreeks in hun portemonnaie treft? Dan zullen bij hen eindelijk de schellen voor de ogen vallen. Dan valt het aso-beleid van Rutte cs pas op.

voomvoom
voomvoom12 feb. 2011 - 12:24

Het lijkt mij eigenlijk wel een zegen dat Wilders en zijn rapalje niet bij P&W (of waar dan ook in de media) verschijnt. Ik hoop van harte dus, dat hij zich aan zijn belofte gaat houden...

meandyou
meandyou12 feb. 2011 - 12:24

Het is wel heel raar voor iemand die doet alsof hij de bewaker is van meningsuiting. Hij is toch tegen moslim extremisten die al die cartoons willen verbidden? Hij zegt dat de cartonisten het recht hebben om hun mening te uiten. Of geldt dit weer ook alleen voor cartoons en mensen die tegen islam zijn? Ik zie het verschil tussen de moslim extremisten en extremist Wilders niet. Ik vind cartoon rg doel treffend. Zo begon ook het uitroeien van Joden. Wij moeten met zn alleen waken voor al die extremisten zowel de moslim extremisten als voor extremisten als Wilders. Ik wens iedereen de wijsheid om met verstand te stemmen en niet alleen met gevoel wan we hebben een geweldige land.

JanBontje
JanBontje12 feb. 2011 - 12:24

Komt Wilders niet? Wordt het toch nog gezellig! Wat een fout mannetje. Zelf schelden en vernederen en discrimineren en haat zaaien maar zogenaamd boos zijn als er een grapje wordt gemaakt over zijn toch walgelijke voorstel om asocialen te concentreren in kampen"pardon dorpen? Ik schreef er een gedicht over, war hij ook wel boos over zal zijn: Tuigdorpen (…) sloten we ze op. Toen die asocialen uit hun dorp wilden weglopen hebben we er een hek omheen gezet. Toen die asocialen daar overheen klommen hebben we stroom op dat hek gezet. Toen ze bleven klimmen hebben we - we wilden het niet! - wachttorens met soldaten neergezet. Toen ze het tóch bleven proberen ja, nou, we wilden het niet, echt niet, maar toen... © Jan Bontje 2011

JandeBoer2
JandeBoer212 feb. 2011 - 12:24

Beste leden van de Joost Zwageran Stichting ter bescherming van de PVV-kiezer, Gaat u het nog steeds opnemen voor een partij die geen probleem heeft met verwijderen van vrouwen met hoofddoekjes uit bussen, en die n.a.v. Gouda "al het schorriemorrie" in tuigdorpen wil zetten "zonder sociale voorzieningen" en "'als het om minderjarigen gaat, moet ook hun familie mee"? Moet u dan níét denken aan de jaren 30? Ik kan het me haast niet voorstellen.

Asje1
Asje112 feb. 2011 - 12:24

Dit is meten met twee maten Geert! Zelf voor vrijheid van meningsuiting staan, maar niet als het op de PVV of uzelf aankomt...toch Geert? Totaal geen ruggegraat

Dinho
Dinho12 feb. 2011 - 12:24

Opnieuw echt zielig. Huilie, huilie doen om een cartoon die hem niet bevalt. Niet verschijnen bij Pauw & Witteman? Deze persoon heeft altijd gezegd, het programma vreselijk te vinden. Een mooi excuus dus, die cartoon, om niet te verschijnen in het programma.

Zibarmaa
Zibarmaa12 feb. 2011 - 12:24

Wat zich nu wreekt is dat het prutsjournaille zoals gewoonlijk niet precies heeft doorgevraagd wàt Wilders nou precies voorstelde. Het oude CDA/VVD/PvdA-voorstel waartegen enorm veel verzet is gerezen was niet gericht op veelplegers, maar op mensen die overlast voor hun directe buren veroorzaakten. Het is terecht in de prullenbak verdwenen, omdat je eerder zou vermoeden dat die mensen hulp nodig hebben dan isolatie. De deportatie werd toen dus gewoon voorgesteld omdat het goedkoper is dan psychatrische hulp. Dit nieuwe voorstel richt zich op veelplegers, met als voorbeeld jongeren in Gouda (dat staat in het Telegraafartikel, link in column mevrouw Ahli). Er wordt geen melding gemaakt van overlast voor de directe buurman, maar voor de buurt. Wilders lijkt het niet om schizofrenen te gaan (moeten die wel mee?), maar om Marokkaanse jongeren. Erg duidelijk is het niet, dankzij het uitstekende journalistieke werk dat er geleverd is. Bravo.

Centurion2
Centurion212 feb. 2011 - 12:24

Het grote verschil in deze cartoon is dat de persoon G.W. direct geassocieerd wordt met Nazi-praktijken. Je kunt dat onder vrijheid van meningsuiting duiden, maar spelen op de man is wel een groot verschi. Daarnaast getuigt het bijhalen van WOII om een standpunt duidelijk te maken van een ernstig gebrek aan creativiteit en goede argumenten.

Yggdrasil
Yggdrasil12 feb. 2011 - 12:24

Ik heb de cartoon nog maar eens even bekeken want schijnbaar mis ik toch iets wat door anderen wel wordt gezien maar helaas, ik kan in de cartoon toch echt niets ontdekken waarbij ik een associatie zou moeten krijgen met gebeurtenissen uit het verleden. Ik heb het toch heel goed bekeken maar ik kan echt niets ontdekken wat al die opschudding kan rechtvaardigen. Helemaal niets.

a.doorgeest
a.doorgeest12 feb. 2011 - 12:24

vriend wilders reageert weer eens alsof i door een horzel is gestoken. was wilders niet de man die pleitte voor ethnische zuivering van de westbank en de gazastrook - de man ook die miljoenen mensen uit europa wilde laten verwijderen - de man ook die in zijn begindagen pleitte voor het laten schoonmaken van straten en pleinen met tandenborstels door lieden die iets hadden misdaan - de knieschotsdeskundige, die zijn eigen fractie liefkozend een knokploeg noemt. een man die zich bij voorkeur omringd met ultra-rechtse geweldsdelinquenten? mijnheer soeterbroek - de altijd even briljante en spitsvondige cartoonist van joop - heeft zich afgevraagd waar het denken van wilders eindigt, en hoever de man wil gaan in het "opschonen" van onze samenleving. weinig mis mee - en artistiek gezien nog steeds geweldig: mooi van vorm, goed qua techniek, mooie compositie ook. in een normaal land zou de pvv allang verboden zijn, en de hoofdman ergens in beieren, of waar dan ook, aan een boekje 'zitten te schrijven. wilders is gewoon een rechts-extremist - beetje vervelend als je daarop geattendeerd wordt door een begaafd kunstenaar. geertje huilie huilie doen. jammer dan...

FredHachee
FredHachee12 feb. 2011 - 12:24

Het gaat hier helemaal niet om de al dan niet terechte beschuldiging aan het adres van Wilders. Het gaat er om dat door links voor de zoveelste keer de oorlog wordt misbruikt voor eigen gewin. Als zo makkelijk de oorlog wordt vergeleken kijkt er straks niemand meer serieus op terug.

egnie2
egnie212 feb. 2011 - 12:24

Deze kwam ik eens tegen, en ik was toen nog gechoqueerd door de hardheid. Inmiddels denk ik eigenlijk dat wie z'n billen brandt, maar eens op de blaren moet gaan zitten. Wie de grenzen zelf constant opzoekt en overschrijdt, moet ook durven incasseren...

Anno2011
Anno201112 feb. 2011 - 12:24

Na een rit door de hel Uit elkaar Getrokken Gesorteerd Geslagen Verloren Geschopt Verwond Gepijnigd Uitgehongerd Gemarteld Besmeurd Verkracht Bestolen Ontkleed Verrast Na een lange, lange reis Verwelkomd Dat ik dit nog veel te korte rijtje maak is eigenlijk al respectloos, omdat het maar woorden zijn, geen fysieke werkelijkheid, en ik, net als ieder ander die er niet bij is geweest, zich geen voorstelling kan maken van de verschrikkingen van de kampen van de Nazi’s. Spotten met gaskamers vraagt daarom om een retourtje Auschwitz. Al geweest? Nog maar eens dan…

PetervanDijk
PetervanDijk12 feb. 2011 - 12:24

Links hoopt met de Tweede Wereldoorlog vergelijking natuurlijk de eigen terreur van kraak-, milieu-, dierenrecht- en noem ze maar op organisaties te verbloemen. Misschien wordt het tijd voor een Links Activisme Tribunaal? Vergelijkbaar met het Rode Kmer Tribunaal in Cambodja?

emmaa2
emmaa212 feb. 2011 - 12:24

en volgende keer een islam cartoon of blijven we meten met 2 maten

bobbono
bobbono12 feb. 2011 - 12:24

waarom worden de geertstemmers zo licht geraakt als ze geconfronteerd worden met de werkelijkheid dat ze achter een extreem rechtse/fascistische beweging aanlopen !? Je mag dat niet zeggen & zeker niet op de 'geertsite' / telegraaf = wakker nederland want daar wordt je mening dan gewoon genegeerd volgens hun regels !? Maar als je de beweging doorlicht (1 leider) & kijkt/luistert naar zijn opruiend respectloos taalgebruik bij elk onderwerp wat hij aansnijdt (allochtonen, associalen & andersdenkenden (links & vooral PvdA)) en zo zeker geen harmonie brengt in de samenleving maar mensen laat zien waar ze last van hebben (let op !!! de moslims zijn een gevaar & hun cultuur is achterlijk en brengt niets voort !?) dus eigenlijk gewoon 'haat zaait' dan kun je niet anders concluderen dat geert fascistische denkbeelden heeft !

Bernie2
Bernie212 feb. 2011 - 12:24

Nu Wilders zelfs maar overweegt om zijn handlanger Machiel de Graaf als wisselgeld in te zetten om de klare spiegel die cartoonist Adriaan hem voorhoudt schoon te poetsen, doemt een wel heel akelig psychiatrisch beeld van de xenofoob op. Soit, dan maar zonder De Graaf. Ik heb, gezien eerder debatpogingen van andere PVV-handlangers, niet echt de indruk dat de Nederlandse burger dan ook maar iets zou missen. De trieste en voorspelbare retorieken van het kopvoddenrukkerscollectief kennen we intussen van binnen en van buiten en deze voegen, behalve de trieste variaties, werkelijk niets toe aan de lopende debatten. Gewoon, een lekker fris debat opzetten.

cockvanderkraats
cockvanderkraats12 feb. 2011 - 12:24

test

cockvanderkraats
cockvanderkraats12 feb. 2011 - 12:24

p a t j e p e e ë r - p a r k e n . Ik heb een tegenvoorstel: bouw als de wiedeweerga in al onze provincies patjepeeër-parken . Daarin kan de ernstig verwarde aanhang van verdachte G.W. ; in hun eigenste heilstaat ,dan ongestoord (?)voortzwevend tussen de standbeelden van hun Grote Leider, hun plat-populistische leer in de dagelijkse praktijk brengen. Laat verdachte G.W. ondertussen in de waan , dat hij door het introduceren van tuigdorpen nog meer populistische goedgelovigen voor zijn karretje weet te spannen.

bulthuis2
bulthuis212 feb. 2011 - 12:24

Gregorius Nekschot werd met een overmacht aan Politie van zijn bed gelicht. Omdat hij een cartoon had gemaakt waar onze angstige Overheid danig van schrok. Heeft de ME nu de meneer die deze cartoon heeft gemaakt opgehaald? De link in deze cartoon met Wilders is dezelfde als wanneer de cartoonist een bos wortels met een zeecontainer had vergeleken. Hij slaat nergens op. De domheid straalt eraf. Wilders wil het tuig van de straat. De lieden die mensen belagen, beroven, uitschelden, kleineren en noem maar op. De angst voor Wilders van de PVDA is duidelijk. Hij snoept stemmen van hen af. Gut, waar zou dat toch van komen? Natuurlijk omdat diezelfde PVDA zo krachtig optreedt in dit land. Daar houden de mensen van.Verwijzen naar de Nazis en gaskamers in deze cartoon is van een treurige orde. Deze cartoon slaat dus als een tang op een varken. Hij getuigt van wansmaak en domheid.

Valk54
Valk5412 feb. 2011 - 12:24

Ik zou wel eens alle commentaren van Wilders over de cartoons van de Deense cartoonist willen teruglezen. Stond hij daar ook zo afwijzend tegenover? Waarschijnlijk niet want dat was zoals hij dacht. "Meneer" Wilders laat zich kennen inzake de vrijheid van meningsuiting. Alleen zijn uitingen, zijn uitingen die niet aan de kaak gesteld mogen worden. Wat een ander vindt, ook al is het maar een cartoon, past volgens "de heer" Wilders niet.

ValsPlat
ValsPlat12 feb. 2011 - 12:24

Hopelijk reageren Pauw en Witteman niet richting W. en organiseren het debat alsof iedereen ook daadwerkelijk komt. Dus als W. niet komt opdagen worden de voor hem gereserveerde stoel en glaasje water gewoon in beeld gebracht Vooral niet vooraf met W. gaan onderhandelen over de voorwaarden waaronder hij eventueel toch deelneemt aan het debat.

Laite43
Laite4312 feb. 2011 - 12:24

Ik ben niet blij met Joop deze week! Eerder had ik al willen reageren op het stuk van Han n.a.v. de dovende lichten speech van Geert waarin hij met al te veel hints en taalgebruik de gebruikelijke val zette van het ‘Kwaad aller kwaden”, WO2. Als konijnen in de koplamp gaan de pennen weer op het papier, zo ook bij de tekenaar van Joop. Het is de zoveelste goed geplaatste druk op de knop van Geert en zijn tekstschrijver Bosma, die net als alle voorgaande keren, dezelfde reflex geeft. Het willen antwoorden met dit nooit meer, wees bewust, er is een dreiging, pas op! En voor je het door hebt maak je een tekening die je voor elke andere partij uit je hoofd zou laten, of stuur je een stuk in waarin je duidelijk wil maken, hoe gevaarlijk het verleden was. De achterliggende reden moet aan bod komen, waarom gebruikt de PVV dit soort beelden, waarom deze associaties oproepen? Omdat ze door onze geschiedenis nog in de onderbuik zitten. Je hoeft maar een verwijzing te noemen en de buik trekt strak. Het debat verstomd en de beschuldiging is zo groot dat al het andere in het niet verdwijnt. Dus beste Joop, trap er niet in, BLIJF, ook al dooft het licht in de hoofden van de PVV’r, scherp en alert op de dingen die Geert doet terwijl hij misleid met zijn rookgordijn van het grote kwaad. Zie de man en zijn partij voor wat hij is en niet voor wat hij suggereert te zijn. Voor mij is hij een politicus met anderhalf standpunt die door onbeschoft taalgebruik en misbruik makend van zijn democratische rechten alleen maar mensen op de kast wil jagen om zo het gelijk te krijgen wat hij zelf heeft gecreëerd.

ColorHugo949
ColorHugo94912 feb. 2011 - 12:24

Mist Wilders het vermogen om met argumenten een tekening naar de prullemand te verwijzen? Of is juist hij bekend met de kracht van het fenomeen "framing", kwalijke beeldvorming, en demonisering in de media? Wie begint met ideeën over afgesloten TUIG ghetto's, knieschoten en deportatie? Karikaturisten en cartoonisten kennen als geen ander de macht van overdrijving, omkering en humor als krachtig communicatiemiddel. De krijttekening op de rots was er eerder dan het geschreven woord. De ‘botsende beschavingen’ (Engels: Clash of Civilizations ) is de theorie van de Amerikaanse politicoloog Samuel Huntington die zegt dat de culturele en religieuze identiteit van mensen de belangrijkste bron van conflict wordt in de periode na de Koude Oorlog. http://politiekeprenten.blogspot.com/2010/10/clash-of-civilizationsmoslim-culture.html Meester cartoonist Chapatte heeft belangrijke dingen gezegd over religie-geladen cartoons. Zie video hieronder en oordeel daarna of Adriaan Soeterbeek een geslaagde cartoon heeft gemaakt. "The power of cartoons" will free the world in 2011 ... Watch this video of master political cartoonist Chappatte http://on.ted.com/8l3b

cogito
cogito12 feb. 2011 - 12:24

Iedereen is al de "verbeteringsgestichten" van onze voorouders vergeten? Niets nieuws onder de zon. Alleen platte Wilders-haat van deze linkse kliek.

ColorHugo949
ColorHugo94912 feb. 2011 - 12:24

Maakt Wilders zich boos over het instrumentarium van de karikatuur? Wonderlijk, hij bedient zich er zelf elke dag van in de Tweedekamer en de media!

Charta46
Charta4612 feb. 2011 - 12:24

Wilders wil alleen vrijheid van meningsuiting voor zichzelf. Hij gaat nu zelfs over tot chantage om de cartoonist het zwijgen op te leggen. Dit is natuurlijk heel doorzichtig, hij heeft nog nooit bij P@W durven te komen voor een debat. De reden hiervoor is angst, nu probeert hij weer zich te drukken voor het debat!!

Spinoza
Spinoza12 feb. 2011 - 12:24

Ach, chantage. Waar kennen we dat van? Trouwens hoort ook in de buurman/vrouw's brievenbus plassende , hoofdstotende of regelmatig alcohol misbruikende pvv-ers ook bij tuig? Oh nee, ze zijn "niet veroordeeld" Voor de rest; ik ben iemand van het vrije woord..daar valt een ieder onder en geen sommigen.

trujac
trujac12 feb. 2011 - 12:24

Uitnodigen die man en maar een onderwerp aansnijden, namelijk vrijheid van meningsuiting. Maar niet toegeven Joop!

peterblom
peterblom12 feb. 2011 - 12:24

wat me in veel reacties opvalt is dat steeds door elkaar wordt gehaald 'wat mag of niet mag' en 'wat wenselijk of afkeurenswaardig' is. Wilders mag van mij zeggen wat hij vindt. Ook al vind ik zijn uitlatingen stuitend en zal ik ze met woorden bestrijden. Wilders vind ik met z'n uitlatingen ook onverantwoordelijk omdat ze een klimaat scheppen waarin we gemiddeld genomen onveiliger en ongelukkiger worden en ik zou hem dat graag voorhouden want ik vind het afschuwelijk wat hij los maakt. Maar het mag van mij wel. Ik vind het daarom helemaal niet zo inconsequent dat Wilders zich opwind over de cartoon en dat hij niet komt op een plek waar hij zo wordt beledigt. Volgens mij roept hij alleen niet op tot een verbod. En daar zit het verschil. En over de cartoon zelf. Ik vind het leggen van verbanden met de 2e wereld oorlog ook onverantwoordelijk. Het gaat daarbij ook niet meer echt om een mening maar juist om het stilleggen van ieder gesprek met het aanwijzen van 'het kwaad'. Niet zinvol. Ook dit is een agressieve reflex. Worden we ook niet veiliger of gelukkiger van. Het lucht alleen even op op de aller kortste termijn. Kinderachtig dus. Ik geloof toch dat onfatsoenlijkheid alleen maar kan worden bestreden met fatsoenlijkheid. Ook al heb je daar heel veel geduld, energie en incasseringsvermogen voor nodig. Laten we in godsnaam proberen om die gezamenlijk op te brengen. Ik

PeerJawel
PeerJawel12 feb. 2011 - 12:24

Nu blijkt dat in Arabische landen, voornamelijk islamitische, geweldloze revoluties kunnen plaatsvinden zouden mensen die in het verleden voor de dictatuur zijn gevlucht wel eens graag terug willen. Volgens mij is W. zich te barsten geschrokken van de geweldloze omwenteling in Egypte. Die bewijst namelijk zijn ongelijk. Eens kijken hoe zich dit verder ontwikkelt. Straks staat ie met lege handen. Mag tie weer gewoon zwart haar hebben......

mrwonkish
mrwonkish12 feb. 2011 - 12:24

Wat een ophef om niets. Een cartoonist mag tegenwoordig geen cartoonist meer zijn. We hebben allemaal ontzettende lange tenen en alles moet onze verontwaardiging uitlokken. Wanneer er een Mohammed met een bom in z'n tulband getekend wordt wekt het onze verbazing dat de halve Arabische wereld zich geschoffeerd voelt. We snappen dat niet en beroepen ons op onze vrijheid van meningsuiting. We kloppen ons op onze westerse ruggetjes als we daarmee schermen. Maar zodra de cartoon elementen gebruikt uit de westerse geschiedenis, dan is het land te klein. Dan geldt het recht op vrijheid van meningsuiting niet meer en is, vooral de eenheidsworstenmaker van de PVV, Wilders, zwaar verontwaardigd. Gespeelde verontwaardiging zelfs. Ik vind dat de prent hierboven wel een thema raakt en wel de volgende: We vinden het tegenwoordig blijkbaar normaal dat we over tuig praten alsof we ze als honden in getto's/wooncontainers kunnen stoppen. Alsof mensen geboren worden als tuig...Ik vind het proefbalonnetje van de PVV ronduit schokkend en bizar. De prent probeert duidelijk te maken dat de definitie van het tuig aan complete willekeur overgeleverd is. Kan deze cartoonist ook aangemerkt worden als tuig? Moet hij ook verkassen naar een wooncontainer? Dit soort uitspraken van de PVV zouden in 40-45 niet misstaan. Blijkbaar glijden we af naar het verleden, maar zit de schrik voor dat verleden zo diep ingebed dat we het niet als vergelijk mogen nemen, er mag geen enkele parallel getrokken worden met het verleden als het om 40-45 gaat. Voor elke andere tijdsperiode is de allergische reactie minder (bv 1929 en crisis van nu) Toch nog maar eens Viktor Klemperer's Lingua Tertii Imperii: Notizbuch eines Philologen” lezen http://www.mrwonkish.nl/verkiezingstijd-is-pvv-fascistentijd

Aevictas
Aevictas12 feb. 2011 - 12:24

Mag ik vragen waarom er eigenlijk zo veel aandacht aan de heer met de geblondeerde haren wordt toegedicht? Laat deze man voor wat hij is, een gefrustreerde aandacht zoeker. Niet alleen dat het verleden al eens heeft bewezen dat zulke ideeën geen positieve werking op een land hebben, zijn deze ideeën gelet op het EVRM zelfs onhaalbaar geworden.

Loekvdh
Loekvdh12 feb. 2011 - 12:24

Als cartoontekenaar kan je Wilders in een afbeelding wel teveel zout in de soep laten doen, maar geen vergif. Het afbeelden van een heel Moslimgezin met kleine kinderen met de (T) van tuig, komt dan ook voor rekening van de tekenaar.

doeidoei
doeidoei12 feb. 2011 - 12:24

Waarom de heer Wilders mogelijk niet aanwezig is in het Vara programma lijkt me evident. Wanneer je als leidend politicus door een officieel orgaan van de Vara, want betaald met Varaleden middelen, wordt neergezet als een bruinhemd en in directe verwijzing naar gaskamers, wat voor behandeling heb je dan de verwachten in het Varaprogramma zelf? Dat de Vara zich bedient van de diensten van een cartoonist maakt in dat kader niet uit. Een Godwin is een Godwin, en m.i. in dit geval van de zeer bedenkelijke soort. Daar komt nog bij dat het voorstel opzich veel ouder is en pokitiek breed werd gesteund. Het geeft de linkse Joop lezers misschien even een goed geval, maar zal in de eerste week van maart toch weer contraproductief blijken bij gebrek aan linkse strategie en samenwerking. Hoe lacht u de tweede week van maart 2011?

Apmeister
Apmeister12 feb. 2011 - 12:24

Haha Geert wat laat je jezelf weer kennen. Iets met vrijheid van meningsuiting waar jezelf geloof ook de mond vol van hebt. Wie de bal kaatst............ Jammer trouwens dat het weer blijft bij alleen modder gooien tussen links en rechts.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 feb. 2011 - 12:24

''Een indivudue die groep mensen beledigd is strafbaar'' en niét andersom. Art.137c van de Grondwet. Of moeten wij de wetten van Wilders volgen? is Wilders niet toevallig degene die het artikel 1 van de Grondwet die de discriminatie en beledigen van mensen verbied wil afschaffen?!! Waar ziet u het kwaad zelf ?

heggenland
heggenland12 feb. 2011 - 12:24

'Hij dreigt met een PVV-boycot van alle VARA-programma’s als de omroep geen gehoor heeft aan zijn eis.' De enige die er mee zitten dat de PVV hun uitzending boycot zijn Pauw en Witteman en de PVV-adepten Ik hoop dat andere omroepen ook dergelijke cartoons plaatsen, dan zijn we van die walgelijke PVV'ers op de TV verlost.

Amarinde
Amarinde12 feb. 2011 - 12:24

Als ik over het Internet de gewelddadige reactie lees dan vraag ik me af hoeveel dreig mails en andere aanvallen de Vara en Dhr. Soeterbroek ondertussen hebben ontvangen van de gestoorde PVV aanhang.

Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

Wat ook een leuke cartoon zou zijn: Lucassen in een tuigdorp opsluiten. Ouwe mensjes bedreigen en water over ze heen gooien. Sommigen staken de straat over als ze langs zijn huis moesten. Een deur waaronder wat stinkende urine de straat op loopt. Kopstotende Hernandez zou er dan naast kunnen wonen, en wife-beater Graus aan de andere kant, en Brinkman nog een huis verder. Die pornobaas die nu weg is ook in de straat en ook nog een plekje voor die man die zijn CV bij elkaar liegt: De Mos. Ik ben vast nog wel een paar delinquenten vergeten. Maar dit is al een aardige collectie. Zeg maar een straatje uit het tuigdorp al gevuld. Zit genoeg in voor een rake cartoon.

Johannes712
Johannes71212 feb. 2011 - 12:24

Uiteraard is het makkelijk te ageren tegen de PVV en hun ideeëngoed en vrijheid van meningsuiting geld uiteraard voor iedereen maar word het niet eens tijd dat onze "grote partijen" een hand in eigen boezem steken en niet aldoor maar een reactie te geven op de PVV maar gewoon voor de burger te zijn en daarmee gewoon te doen wat je zegt, dan hoeft er ook niet een partij te zijn die alle zwakheden van de gevestigde orde vergroot en uitbuit.

Herrbirk
Herrbirk12 feb. 2011 - 12:24

Het is wel duidelijk dat de politiek van de haat lees PVV-ers. Een intense afkeer heeft tegen alles dat inzicht heeft in de menselijke natuur. Het wakkert de ressentimentsgeest aan. De gevolgen van Wilders voor de komende 5-10 jaar zijn derhalve niet te overzien. Wilders is zo blind dat hijzelf niet kan zien dat hij en zijn eigen aanhangers behoren tot het grootste tuig op de planeet aarde en dit zonder dat zij het in het heden kunnen beseffen. Ieder mens in Nederland zou goed moeten beseffen dat het geloof van de haat in een politieke partij (PVV) onherroepelijk zal leiden tot het uitmoorden van minderheden. De macht van de situatie maakt ook van u (vooralsnog overtuigd onschuldige) een moordenaar...

AlfredENeuman
AlfredENeuman12 feb. 2011 - 12:24

Wilders: Geminacht, gehaat, gekleineerd en bestreden, verketterd , verstookt, belogen en vernederd, gekwetst, geïrriteerd, geprovoceerd en verdraaid, gedagvaard, beboet, bestraft en gewraakt, beschermd, benijd, gehuldigd en gekend, Provocateur, Politicus, beëdigd President.

MarcoB1963
MarcoB196312 feb. 2011 - 12:24

Eindelijk hebben we een manier gevonden om de domme praat van Wilders te stoppen. Wie maakt er nog meer van die cartoons. Blijkbaar moeten ze heel smakeloos zijn om hem te stoppen. Maar dat zegt ook veel over die persoon...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 feb. 2011 - 12:24

[Het feit dat een hoop linkse mensen deze cartoon nog met veel gekreun en gesteun proberen te rechtvaardigen.] Wat bedoel je daar precies mee? Geldt vrijheid van meningsuiting alleen voor wat "gerechtvaardigd" kan worden? Wie bepaalt of iets "gerechtvaardigd" is?

phonehome2
phonehome212 feb. 2011 - 12:24

zo, dus Geert heeft geen zin om langs te komen zolang die WOII cartoons op de site staan. Niet zo'n gekke wens lijkt me, een discussie over de inhoud van zijn voorstel was vast beter door hem ontvangen. Nu zal de Vara moeten kiezen. Hij heeft nooit gezegd dat die cartoons niet mogen of strafbaar zijn. De titel van dit stuk "Wilders eist censuur" is dan ook "onwaar/bedacht/stemmingmakerij". Ga maar over hem praten, vertel maar hoe slecht hij is, hij hoeft helmaal niet te komen, dat werkt al jaren zo.

RobertPeeters
RobertPeeters12 feb. 2011 - 12:24

Vrijheid van meningsuiting! En dan censuur? Wat een l*l!

ErnsTT2
ErnsTT212 feb. 2011 - 12:24

[quote] Heeft Wilders islamieten ooit met nazi's vergeleken? [/quote] Jazekers, en dat heb ik je al weer heel lang geleden laten zien door je naar Youtubejes te verwijzen van zijn optredens in Denemarken en Engeland, dat je dat steeds weer vergeet, is toch wel erg opvallend Aert. Hij heeft zelfs een nieuwe term voor terroristen (die feitelijk nooit moslim genoemd mogen worden) uitgevonden die noemt ie stelselmatig in het buitenland islamo-fascists. U mag me toch eens uitleggen, waarom u steeds weer probeert om wat Wilders zelf gezegd heeft probeert te ontkennen? Dat u er voor betaald word om hier propagandistisch werk te verrichten weten we nu allemaal, echter ontslaat u dat niet van uw plicht om als u betrapt bent op liegen, daarmee te stoppen, dat is een elementaire regel van de vrijheid van meningsuiting. En we zien nu door het feit dat Wilders zelf gekwetst is door een vergelijking met een badmeester bij een UZC, dat hij ondanks dat ie eerst riep voor 100% vrijheid van meningsuiting, ook hij zich nu opeens beroept op de elementaire beperking van de vrijheid van meningsuiting, ik zal u even hetrinneren aan de plichten die u dient te eerbiedigen als u gebruik maakt van het recht op vrije meningsuiting: [quote] Article 19 1. Everyone shall have the right to hold opinions without interference. 2. Everyone shall have the right to freedom of expression; this right shall include freedom to seek, receive and impart information and ideas of all kinds, regardless of frontiers, either orally, in writing or in print, in the form of art, or through any other media of his choice. 3. The exercise of the rights provided for in paragraph 2 of this article carries with it special duties and responsibilities. It may therefore be subject to certain restrictions, but these shall only be such as are provided by law and are necessary: (a) For respect of the rights or reputations of others; (b) For the protection of national security or of public order (ordre public), or of public health or morals. [/quote] En iedereen krijgt al als peuter geleerd dat *liegen* iets is wat je niet doet, daar hoeft een rechter zich niet over te buigen dat is algemeen geaccepteerde basis onder beschaving. Ook wel bekend als "Opvoeding" Je wilt gewoon niet erkennen dat hij geen haar beter is dan al de andere zelfzuchtige volksmenners die de geschiedenis heeft langs zien komen.

sjipke
sjipke12 feb. 2011 - 12:24

Volharden in leugens wil niet zeggen dat het dan de waarheid wordt! Net zo min als dat het weigeren van reactie iemand mond dood maakt!

Jnttr
Jnttr12 feb. 2011 - 12:24

Om het weer even niet over Wilders te hebben, maar over de herhuisvesting van mensen die overlast bezorgen: Dat probleem lost zich vanzelf op! Niet de overlast bezorgers vertrekken verplicht naar een tuigdorp, de mensen in hun omgeving vertrekken vrijwillig naar een andere wijk. Briljante oplossing, die uiteindelijk hetzelfde resultaat oplevert. http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/330359

sjipke
sjipke12 feb. 2011 - 12:24

este ome Joop.nl, Hoe komt het nou toch dat u steeds andere dingen hoort dan dat er wordt gezegd? Het ergste vind ik het voor u dat u zich zo boos maakt. En waarom dan wel, ome Joop? U maakt zich boos dat de heer Wilders niet bij u, of uw huisgenoten van de VARA, op visite wil komen. U voert daarvoor aan dat u zich niet laat bedreigen en zeker niet van plan bent om aan de eisen van die Wilders te voldoen. Arme ome Joop. U laat uw bloeddruk weer voor niets zo hoog oplopen. Dat moet u niet doen. U jokt een beetje en gaat er dan zelf in geloven. Vervolgens dwingt u uw lezertjes, die hun adolescente houding meestal nog niet achter zich hebben gelaten, om het zelfde te doen. Als je nu kwaad zou willen spreken zou je toch bijna zeggen dat er spraken is van ophitsing door stelselmatig het verkeerde voor te spiegelen aan de uw volgertjes. Maar dat zeggen we dus niet. Nee we gaan even samen kijken wat er nou precies is gebeurd: Er verschijnt een cartoon van een meneer die meent deze dusdanig te moeten inrichten dat die een beeld schets dat bezijden de waarheid is. Nou heeft u in het verleden ook al laten blijken daar niet zo heel zwaar aan te tillen. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar dat uw smaak, beste ome Joop vaak afwijkt van dat wat maatschappelijk wenselijk is, is nu eenmaal een feit. Ik bedoel datgene wat u vaak roggelend, hoestend en proestend produceert maakt het geheel nu eenmaal niet smakelijker. De PVV, noch de kiezers van die partij, noch de heer Wilders stuurt mensen naar douches die kennelijk de voormalige gaskamers symboliseren. Conclusie de cartoon is inhoudelijk onjuist en dus kennelijk bedoelt om valse sentimenten los te maken bij de mensen die de cartoon zien. Als de heer Wilders dan laat weten dat hij niet bij u of uw buren op visite wil komen omdat de wanddecoratie hem niet aanstaat begint u te gillen dat er spaken is van censuur en dat er onterecht eisen worden gesteld. Ach, ome Joop, van iemand met verantwoording verwacht je dan dat hij even nadenkt voordat hij hier verder iets mee doet. Nou is dat nadenken niet primair u sterkste kant zoals u ook in het verleden al heeft laten zien. Nee, het is natuurlijk veel simpeler om daar je eigen verhaal op los te laten. Nog even voor de duidelijkheid dan maar, gewoon in Jip en Janneke taal, of zoals u wilt beste Ome Joop, in Henk en Ingrid taal dan maar. Geert, u weet wel die u afschildert als een verlopen nazi, staat te recht omdat hij voorstander is van vrije meningsuiting en daar ook een voorvechter van is. Feitelijk staat hij terecht zodat u, Ome Joop, al die baarlijke onzin kunt spuien. Hij is er een voorstander van dat een ieder datgene mag zeggen, schrijven en zelfs tekenen wat hij of zij wil. Dus ook dat u op uw uithangbord de meest beledigende tekeningen kunt hangen. U hoeft die niet weg te halen. U mag ze rustig laten hangen. U hoeft niets ! Als u dan vervolgens Geert uitnodigt om eens gezellig op visite te komen bij uw aangenomen kindertjes, Paul en Jeroenneke , waarbij hun woning is behangen met de meest weerzinwekkende tekeningen en de meest baarlijk leugens, dat getuigd dat toch niet van smaak. Dat Geert er geen trek in heeft om in die entourage op visite te komen is toch ook zijn goed recht. Of gelden voor hem andere regels van vrijheid als dat u voor u zelf hanteert ? U wil deze volstrekt logische houding dus uitleggen als zijnde een eisen stellende, censuur propaganderende houding van Geert. Dit terwijl u het kennelijk al te veel moeite vind om eens te luisteren naar wat er werkelijk gezegd wordt. Beste ome Joop, op televisie heb ik altijd hartelijk om u kunnen lachen u was de ster van de “Dik voor mekaar show” Een show zonder inhoud met maar een doel en dat was om te amuseren. Daar was dus een prima rol voor u weg gelegd. Misschien was het wel het beste geweest als u zich op dat niveau was blijven begeven, dan hadden we ten minste nog ergens om kunnen lachen !!

Doodziekaapje
Doodziekaapje12 feb. 2011 - 12:24

De cartoon is verbeeldt een ding zeer treffend: de totale wanhoop van links. Beetje dom van Wilders om verwijdering te eisen. Maar wel begrijpelijk. Ergens. Ik hou er niet van, maar waarom zie ik geen Mohammed cartoons op Joop? Harde grappen over moslims etc. Kom op Van Jole, doorbreek je tunnelvisie: wie A zegt (etc). O ja, veel succes met je programma.

johnnysisko
johnnysisko12 feb. 2011 - 12:24

Het is wel frappant. Een partij die voor de vrijheid is van meningsuiting zeggen ze en iedereen mag zeggen wat hij wil.....wil hij censuur plegen op een cartoon die voortkomt uit vrijheid van meningsuiting Als het een cartoon geweest was van een moslim met een bom op zijn tulband was het vast niet bekritiseerd door de PVV. Laat Wilders maar wegblijven bij Paul en Witteman. De wolf heeft zijn schaapskleren al lang laten vallen

4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer12 feb. 2011 - 12:24

Heeft helemaal nooit schaapskleren aangehad.

Slootwater
Slootwater12 feb. 2011 - 12:24

"wil hij censuur plegen op een cartoon die voortkomt uit vrijheid van meningsuiting" ''Hij moet acuut van die website af, anders gaan we aanstaande woensdag niet naar het lijsttrekkersdebat in het VARA-programma Pauw & Witteman.'' Dat wil hij niet! Hij dreigt met boycot van het lijsttrekkersdebat, that's all! Boeiend!

Slootwater
Slootwater12 feb. 2011 - 12:24

Overigens is de cartoon misplaats. Wilders leidt Moslims naar een douche...de vergelijking met e.o.a. kampbeul uit WOII is duidelijk. Geertje dreigt boos met een boycot, vrij nette en gematigde reactie, dunkt me. Gewoon links...euh...rechts laten liggen die Geert........

gyalo
gyalo12 feb. 2011 - 12:24

Kunnen wij naar een debat luisteren, wat het beluisteren waard is. Zou een verademing zijn voor een keer, zonder dat getetter van GW. Laat maar fijn thuisblijven.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Jammer, want had echt zin in dit debat. Nu hoef ik het niet meer te zien, want Rutte doet ook al niet mee. Als ik 2e rangs acteurs wil zien, kik ik wel GTST, of zo.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer12 feb. 2011 - 12:24

De 2e rangs auteurs blijven weg begrijp ik.

pinkindian
pinkindian12 feb. 2011 - 12:24

wilders en zijn martelaren brigade mogen alles zeggen en iedereen uitschelden maar o wee als ze een balletje terug krijgen, dan is de verwilderde wereld te klein

2 Reacties
FransHoutman
FransHoutman12 feb. 2011 - 12:24

mogen alles zeggen ; Nee hoor alleen dat wat de wet toestaat. en iedereen uitschelden ;nee hoor en graag voorbeelden.

hitje1964
hitje196412 feb. 2011 - 12:24

Wat een onzin, ja ik stem met trots pvv, maar ben bij lange na geen martelaar van geert. Voor zover ik weet hoort dat bij het moslimgeloof, en geloof me ik ken de koran en dat wat erin staat. ben ik nu een rasist, een volleling van de blonde domme limburger waar iedereen zo bang voor is. laat me niet lachen, wat kunnen die llinkse lui slecht tegen hun verlies zeg! geert heeft groot gelijk niet aan dat debat deel te nemen, kinderachtig , het is een walchelijke cartoon, dat iemand dat niet ziet zegt meer over die persoon dan over menig pvv stemmer, en geloof me hoe meer geert tegengewerkt word hoe meer stemmen hij zal krijgen.

objectivist
objectivist12 feb. 2011 - 12:24

Daar kan ik Wilders geen ongelijk in geven. Chantage is het zeker niet. De cartoon is een uiting van verstikkende machteloosheid waarvoor ik nog wel begrip kan opbrengen maar laat niemand meer zeggen dat verhuftering van rechts komt. Rechts en links gaan gelijk op. Soeterbroek is over de grens van het betamelijke gegaan. Je mag zeggen: koekje van eigen deeg maar kwaad met kwaad vergelden ontneemt je een morele voorsprong.

2 Reacties
Maike2
Maike212 feb. 2011 - 12:24

Doe niet dom. Wie was het weer die de cartoon van Mohammed op zijn site zette om moslims te provoceren en te kwetsen? Wie vergeleek alweer de Koran met de Mein Kampf van Hitler. Wilders die heeft geen enkele recht om boos te zijn. Cartoon vertelt gewoon de waarheid en we weten allebei wie de eerste en de bewoners van Wilders Tuigen zullen zijn, Ja, moslims. Joop ik geeft jullie een 10 voor die cartoon. Het is jullie beste tot nu toe. Laat Wilders maar huilie huilie doen.

Tom Meijer
Tom Meijer12 feb. 2011 - 12:24

"maar laat niemand meer zeggen dat verhuftering van rechts komt." Tja. Ik weet niet precies wat je nou hiermee wilt zeggen maar de verhuftering komt in ieder geval sinds enkele jaren natuurlijk wel van rechts. De cartoon zie ik niet als verhuftering maar als een vertaling van wat uit de rechtse hoek komt en waar dat toe leidt. Het is ontegenzeggelijk al vele malen in het verleden aangetoond welk effect de smerige retoriek waarvan de PVV zich bedient kan hebben en dat wordt op weliswaar harde maar uitstekende wijze in deze cartoon uitgebeeld. Ontkenners steken hun kop in het zand en/of kijken weg. Uit schaamte?

jvkessel
jvkessel12 feb. 2011 - 12:24

Vreemd dat Wilders sowieso nog normen hanteert. Misschien is de cartoon niet zo leuk, om te lachen, en dat zie je wel vaker rond Wilders en de moslims gebeuren. We moeten nog enkele jaren wachten voordat de terreur van Wilders volledig vorm heeft gekregen. Want dat is wat Wilders met zijn PVV gewoon wil.

1 Reactie
FredHachee
FredHachee12 feb. 2011 - 12:24

Tsja, als de mening van veel burgers decennia door linksch wordt afgedaan als 'onderbuikgevoelens' moet er wel iemand opstaan die de opgekropte woede in banen leidt. Oorzaak > gevolg is hier heel duidelijk en logisch. Wilders is een product van links, door het eeuwig doodzwijgen van problemen met allochtonen. Vreemd hoor, dat mensen de PVV stemmen!

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Ach ja, een vergelijking met een kampcommandant doet het altijd goed. Als je er door beledigd bent, voel je je kennelijk aangesproken en als je je aangesproken voelt, dan zit er toch een kern van waarheid in de cartoon. Persoonlijk vind ik te vergelijking tuigdorp, concentratiekamp nog wel te begrijpen. Je concentreert tuig op bepaalde plekken. Maar de gaskamer, had er niet bij gehoeven, dat was wel een stapje te ver. Daardoor schoot de vergelijking uit de context. Misschien was een poortje met "Geert maakt Vrij" beter op zijn plek geweest.

3 Reacties
flipse2
flipse212 feb. 2011 - 12:24

je zegt : "Als je er door beledigd bent, voel je je kennelijk aangesproken en als je je aangesproken voelt, dan zit er toch een kern van waarheid in de cartoon. " Wat een kromme redenering. Hij staat duidelijk als Geert Wilders getekend. Is het dan raar als je je aangesproken voelt?

geejeehaa
geejeehaa12 feb. 2011 - 12:24

"Als je er door beledigd bent, voel je je kennelijk aangesproken en als je je aangesproken voelt, dan zit er toch een kern van waarheid in de cartoon." Oh dus jij zou het geen probleem vinden als je voor van alles en nog wat werd uitgemaakt, omdat er geen kern van waarheid inzit? Zo werkt het niet. Als iemand mij impliciet van nazi-praktijken beschuldigt zou ik me diep beledigd voelen, heeft niets te maken met welke kern van waarheid dan ook.

FransHoutman
FransHoutman12 feb. 2011 - 12:24

Je concentreert tuig op bepaalde plekken. Krachtwijken?

Florian2
Florian212 feb. 2011 - 12:24

Het woord censuur is hier niet van toepassing: deze titel klinkt natuurlijk wel lekker dramatisch maar heeft niets met de term te maken. Zoals anderen ook al schreven haalt v.w.b smakeloosheid links nu rechts wel ongeveer in met deze ongepaste cartoon die boven alles van een enorme machteloosheid getuigt. En boven alles getuigt de cartoon van geen enkel historisch inzicht maar vooral van een grofheid die niet op zijn plaats is. Zijn DIT soort tekeningetjes HET antwoord van links?

3 Reacties
sam tosha
sam tosha12 feb. 2011 - 12:24

Dus Wlders mag wel een voorzet geven. Met het belachelijke idee van een kamp voor probleemgevallen en het in zijn bekende immers schofferende retoriek 'tuigdorp' noemen, maar de bal inkoppen nee dan zetten we weer 1 miljoen Nederlanders weg als fascisten. De smakeloze voorzet was op maat. De kopbal smakeloos strak.

ElChe
ElChe12 feb. 2011 - 12:24

"Zijn DIT soort tekeningetjes HET antwoord van links? " Nee een antwoord van een man, een tekenaar, die vanuit zijn vrijheid, verwoordt zoals hij het ziet. En daar kun je het mee eens zijn of niet. Vrijheid van meningsuiting noemden ze dat. Maar die vrijheid eindigt wanneer extreem rechtse figuren zoals wilders aangepakt worden. Dan heet het ineens belediging, smakeloos en ga zo maar door. Goh wat spreken hier toch veel mensen met een dubbele tong.

Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

---[Zoals anderen ook al schreven haalt v.w.b smakeloosheid links nu rechts wel ongeveer in met deze ongepaste cartoon die boven alles van een enorme machteloosheid getuigt. ]--- Je bedoelt, iedereen die links is, en iedereen die rechts is? Jij gelooft niet in mensen met een zelfstandige afweging? Is dat jouw wereldbeeld?

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Hoe noemen ze dat ook weer, als nazi en de tweede wereldoorlog direct in het debat wordt gegooid. Wat was de theorie die daar achter zat, machteloosheid, domheid, hypocritie, wansmaak, ziekelijke denkbeelden, was het wetenschappelijk bepaald, dat diegene die deze "toestanden" als eerste in de discussie gooit, de grote verliezer is? De wet van Godwin! Laten we eerlijk zijn, het getuigd ook van een denken, wat niet meer van deze tijd is, morbide is het juiste woord. Het getuigt ook van onvolwassenheid om dergelijke vunzigheid als deel van het publieke debat te noemen. Van en voor morbide figuren? Maar het is onvoorstelbaar dat alle redactieleden van joop daar mee behept zouden zijn. Dat Wilders gelijk de stekker uit het P&W debat trekt is ook terecht. Het degradeert dat debat tot een lachertje van de oude politiek. De smaakmaker trekt zich terug en maakt hem daardoor juist belangrijk en alles wat de andere politci ook zullen zeggen, deze geest zal er over blijven waaien. De PVV zal er zijn voordeel mee doen en weer een partijtje zetels oprapen. Gewoon gehoor geven aan de oproep en de cartoon met excuses aan de PVV van de site halen. Desperado why don't you come to your senses..... Desperado come to your senses.

5 Reacties
sam tosha
sam tosha12 feb. 2011 - 12:24

En wie noemt de Koran: het 'Mein Kampf van de Islamfascisten' ? Wilders zakt andermaal genadeloos door het ijs. Wel uitdelen. Niet kunnen incasseren. Die vrijheid van meningsuiting waar hij zegt voor te staan, dat een hoge graad aan Animal Farm gelijkheid in. Wel voor de één niet voor de andere. Je moet wel heel erg zielig, gefrustreerd en afgunstig zijn naar Moslims en Socialisten wil je je nu nog steeds achter hem scharen.

Maike2
Maike212 feb. 2011 - 12:24

Wetend dat de PVV'ers altijd de mond open hebben over hoeveel mensen/moslims slachtoffers (vermoord) zijn geworden door profeet Mohammed. Want ik kan mij niet herinneren toen Wilders cartoon van Mohammed op zijn site plakte dat PVV' ers er problemen mee hadden, nee de moslims moesten niet zo korte tenen hebben. Die cartoon van Joop is gewoon dicht bij de waarheid. En laten we eerlijk zijn. Vertel wie denkt jij dat de 1ste, 2de en de 3de bewoner of bewoners zullen zijn van Wilders tuigen-kamp als Wilders zijn plannen wel door (zouden) gaan. Ik zeg Moslims. Eens.

Yggdrasil
Yggdrasil12 feb. 2011 - 12:24

De wet van Godwin! =================== Zelfs zoiets simpels als Godwin' s Law wordt door u verkeerd begrepen en uitgelegd, dus speciaal voor u dan nog maar een keertje: Godwin's Law: ============ Naarmate online discussies langer worden, nadert de waarschijnlijkheid van een vergelijking met de nazi's of Hitler. Maar voor uw gemoedsrust, ik vergelijk Wilders nooit met Hitler, ik zie in Wilders meer een Goebbels. Een volksmenner, een ophitser, een querulant, een intrigant en een enorme huilebalk als hij zijn zin niet krijgt.

MacRebennack
MacRebennack12 feb. 2011 - 12:24

'Dat Wilders gelijk de stekker uit het P&W debat trekt is ook terecht.' tuurlijke brompie, discussieren met opponenten, dat past helemaal niet bij de PVV.. Wie kan zich nog de discussie tour die Wilders wel even zou organiseren of de tientallen afspraken die hij afgezegd heeft in het open discours..

janendan
janendan12 feb. 2011 - 12:24

Vreemd dat men de 2e wereldoorlog niet in de discussie mag betrekken. "Godwin" Op school werd terecht héel veel aandacht gegeven aan het ontstaan en de gevolgen van WW2. zodat wij daar lering uit konden trekken. Ieder jaar worden 4 en 5 mei herdacht. De wereld zoals wij die nu kennen is het gevolg van WW2. Zonder WW2 zou het huidige Europa er anders uitzien, zou er geen Navo zijn, geen EU. Geen onafhankelijke landen in Azië (Indonesië) en Afrika. Kortom WW2 is onderdeel van ons leven en hoort bij de discussie.

choucrout
choucrout12 feb. 2011 - 12:24

Nationaal socialisme heeft de WO niet overleeft het socialisme jammer genoeg wel. Het heeft echter nog steeds de trekjes van het fascisme. Het kan blijkbaar niet omgaan met de democratie. De media doen er alles aan om Wildres en het gekozen kabinet te demoniseren. De haat komt, net zoal de kogel voor Fortuyn, wederom van links. Wordt toch tijd dat dit hele linkse subsidiecircus de strot omgedraaid wordt. De discussie rond tuigdorpen etc is in 2005 door de SP gestart...vergeten zeker? Linkse media geheugens zijn kort.

4 Reacties
dickzwolle
dickzwolle12 feb. 2011 - 12:24

Heel mooi gesproken! Kan ik niets aan toevoegen. Wel dat ik blij ben dat ik al jaren geen lid meer van de VARA ben en rechts ga stemmen. Rechts is al jaren socialer dan links heb ik gemerkt.

Maike2
Maike212 feb. 2011 - 12:24

Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Bhé Een Kroeldoekje? Wie de bal "wie kaatst moet de bal terug verwachten op een dag" Nee, incaseren kan Wilders niet, maar eerlijk is eerlijk, hij kan heel goed huilen, jij ook trouwens.

Maike2
Maike212 feb. 2011 - 12:24

'Hij moet acuut van die website af, anders gaan we aanstaande woensdag niet naar het lijsttrekkersdebat in het VARA-programma Pauw & Witteman' ........... Nou dan ga je toch niet. Chantage dat maakt geen indruk en volgens. Hij wil niet eens gaan en nu heeft hij een excuses. Wat heeft P&W te maken met die cartoon? Dat wil graag weten.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 feb. 2011 - 12:24

[Nationaal socialisme heeft de WO niet overleeft het socialisme jammer genoeg wel] Hitler misbruikte het socialisme om aan de macht te komen. Toen hij dat eenmaal was deed hij er niets meer aan. Voor hem was het verspreiden van het antisemitisme belangrijker. De PVV heeft overal leuke dingen bij elkaar geraapt die veel stemmen trekken, zoals AOW op 65, ouderenzorg, homorechten en dierenpolitie. Om die vervolgens als ze aan de macht zijn zonder blikken of blozen te laten vallen. Voor hun is de bestrijding van de Islam blijkbaar belangrijker. De PVV heeft "vrijheid" in haar partijnaam, het enige wat je ziet is een inperking van die vrijheid; smakeloze cartoons over de Islam mag, smakeloze cartoons over de PVV niet. [De haat komt, net zoal de kogel voor Fortuyn, wederom van links.] ".. geef ze een knieschot...' ".. stuur het leger erop af.." ".. haal hoofddoekjes uit de bus .." Op een dag gaat iemand op eigen houtje dit soort opruiende taal ten uitvoer brengen. Waar kwamen die kogels vandaan?

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Ook Femke Halsema heeft inmiddels via Twitter laten weten het een smakeloze cartoon te vinden.

1 Reactie
arieroos
arieroos12 feb. 2011 - 12:24

Over smaak valt niet te twisten. Over de vrijheid van meningsuiting wel.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

WILDERS WIL TUIGDORPEN/EXTREEM-RECHTSE OPHITSER TOONT WARE GEZICHT JOOP REDACTIE/NIET ZWICHTEN VOOR CHANTAGE WILDERS! LAAT DE CARTOON STAAN!! ''Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.'' Artikel 1, Nederlandse Grondwet/Verbod op discriminatie http://www.st-ab.nl/wetgrondwet.htm#h1 ''Niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen. '' Artikel 3, EVRM http://users.skynet.be/historia/EVRM.htm Geachte Redactie en lezers van Joop.nl, Het is bijna te ongelooflijk voor woorden Iedere keer, wanneer ik denk, dat de uitspraken van Wilders niet gevaarlijker en bizarrer kunnen, weet hij mij onaangenaam te verrassen Zo nu ook met zijn plan [dat gelukkig geen Kamermeerderheid zal halen, omdat er nog een elementair fatsoen in de Tweede Kamer is], om overlastplegers, die herhaaldelijk in de fout gaan, te verbannen naar een zogenaamd ''tuigdorp''' Ver van de bewoonde wereld [1] Wanneer er sprake is van een minderjarige, dan moet maar de gehele familie meeverhuizen Om de woorden van de PVV leider te citeren: ''''Zet al het schorriemorrie bij elkaar’’, vindt hij. Ze moeten naar het tuigdorp in afwachting van hun strafzaak en ook als ze hun straf hebben uitgezeten.'' [2] Een soort collectieve straf dus Doekjes windt hij er niet om, noch betreffende zijn gebruikelijke grofheid Noch betreffende zijn vrolijke schendingen van alle mogelijke rechtsregels, varierend van het principe, voor onschuldig te worden gehouden tot schuld bewezen, het non-discriminatieprincipe, het Kinderrechtenverdrag, het verbod op een collectieve straf en het verbod op een vernederende behandeling Discriminatieverbod Te beginnen met het discriminatieverbod Het is kennelijk nog niet tot de PVV leider doorgedrongen, dat er in de Nederlandse Grondwet een verbod op discriminatie is In dit geval betekent dat, dat iedereen in dit land gerechtgd is overal te wonen en dat niemand mag worden verbannen naar bepaalde locaties Zoiets heet ook vrijheid van beweging en is gegarandeerd in een aantal door Nederland ondertekende internationale Verdragen Het verbannen van mensen naar speciale locaties ''ver buiiten de bewoonde wereld'' klinkt dus niet alleen zeer griezelig, maar is niet toegestaan, behalve natuurlijk, wanneer er daadwerkelijk sprake is van gevangenisstraf Dat is dit niet, maar wel is het een ''dubbele straf'', tenminste wanneer er sprake is van een uitgezeten straf Collectieve straf Dan is er ook sprake van een collectieve straf, aangezien kennelijk ook familieleden van een minderjarige overlastgevende in een dergelijk tuigdorp zouden moeten wonen, terwijl zij toch niet schuldig zijn aan een strafbaar feit Collectiieve straffen zijn uiteraard streng verboden, in Nederland en volgens Internationaal Recht [3] Vernederend Het wonen in een dergelijk tuigdorp is dan ook nogeens vernederend en stigmatiserend en ook het vernederen van mensen is streng verboden [4] Ver van de bewoonde wereld Griezelig doet bovendien aan het voorstel, deze dorpen maar ver van de bewoonde wereld aan Of Wilders cs nu verontwaardigd zijn of niet, dit doet wel degelijk denken aan de 30er en 40 er jaren van de vorige eeuw, toen strafkampen, werkkampen en erger op vaak afgelegen locaties werden neergezet Vergelijk ik nu de ''concentratiekampen'' met deze tuigdorpen? Uiteraard NIET Maar wel is er in bepaalde opzichten een overeenstemming in gedachtegoed tussen Wilders en de PVV enerzijds en de toenmalige nazi-machthebbers anderszijds Toen en nu: Zowel de PVV als de NSDAP hebben en hadden opvattingen van Westerse Superioriteitswaan Immers zwaait Wilders maar al te vaak met de Superioriteit van de Westerse cultuur over anderen Evenals de NSDAP [en andere extreem-rechtse stromingen] laat Wilders zich in discriminerende en racistiscvhe zin uit over bepaalde bevolkingsgroepen Bij de NSDAP waren dat de Joden en zigeuners Bij Wilders zijn dat de ''niet-westerse'' allochtonen, en vluchtelingen in het algemeen en moslims in het byzonder Asocialen Ook hadden de nazi;s specifieke en levensgevaarlijke opvattingen over wat zij als zogrnaamde ''asocialen'' zagen Die heeft Wilders ook, getuige zijn ''tuigdorpen'' Uiteraard gingen de nazi;s hierin veel verder dan Wilders [5], de politieke omstandigheden zijn niet te vergelijken Maar overeenstemming in het gedachtegoed is er wel degelijk Dat is zeer griezelig JOOP CARTOON/WILDERS, WAAR BLIJFT NU DE VRIJHEID VAN MENINGSUITING De politieke lafheid van Wilders toont zich duidelijk in zijn woede en verontwaardiging over het Joop cartoon [6], waarin wordt gesuggereerd, dat de bewoners van een ''tuigdorp'' een douche aangeboden krijgen Naar........ Ja, de associatie met een concentratiekamp/vernietigingskamp, wordt gemaakt Ik geef toe, dat de vergelijking en het cartoon extreem zijn Maar wanneer een reeds als extreem rechts [7] bekend staand politicus, die geen gelegenheid onverlet laat tot haatzaaierij en het propageren van extreme maatregelen [8] nu weer ''maatschappelijk ongewensten'' wil verbannen naar een tuigdorp, is een dergelijk cartoon begrijpelijk en gewenst Juist om te wijzen op de uiterste consequentie van dergelijke verbanningsideeen Want waar leg je de grens? Vandaag zijn het de ''overlastgevers'', morgen de moslims En zo gaat het door Tja, politieke sportiviteit heeft Wilders niet Want wie zulke forse uitspraken doet, moet ook kunnen incasseren Wie voor de meest extreme EN discriminerende uitspraken een beroep doet op de vrijheid van meningsuiting, moet zwijgen, wanneer tegen hem [maar dan wel gebaseerd op zijn eigen exttreem-rechtse gedachtegoed] eveneens forse uitspraken worden gedaan Of tekeningen gemaakt Wil Wilders dan niet komen naar het lijsttrekkersdebat bij Pauw en Witteman? [9] Laat hem dan vooral wegblijven Zijn giftige haatzaaierij ben ik en met mij gelukkig vele anderen, liever kwijt dan rijk Joop redactie, NI(ET zwichten voor chantage en de cartoon gewoon laten staan! Vriendelijke groeten Astrid Essed [1] NU.NL WILDERS WIL VEELPLEGERS VERBANNEN NAAR ''TUIGDORPEN'' 10 FEBRUARI 2011 http://www.nu.nl/politiek/2443384/wilders-wil-veelplegers-verbannen-tuigdorpen.html [2] NU.NL WILDERS WIL VEELPLEGERS VERBANNEN NAAR TUIGDORPEN 10 FEBRUARI 2011 http://www.nu.nl/politiek/2443384/wilders-wil-veelplegers-verbannen-tuigdorpen.html [3] COLLECTIEVE STRAF Een collectieve straf houdt in, dat anderen worden gestraft voor een echt/vermeend misdrijf, dat niet zij, maar bijvoorbeeld familieleden hebben begaan Dit is verboden volgens artikel 33, 4e Conventie van Geneve en andere geldende rechtsverdragen Zie artikel 33, 4e Conventie van Geneve Art. 33. No protected person may be punished for an offence he or she has not personally committed. Collective penalties and likewise all measures of intimidation or of terrorism are prohibited. http://www.icrc.org/ihl.nsf/FULL/380?OpenDocument Zie ook Bron: www.icrc.org [4] VERBOD OP WREDE, ONMENSELIJKE EN VERNEDERENDE BEHANDELING ''Niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen. '' Artikel 3, EVRM http://users.skynet.be/historia/EVRM.htm [5] NAZI-OPVATTINGEN/BEHANDELING ''ASOCIALEN'' GO2WAR2.NL CONCENTRATIEKAMPEN http://www.go2war2.nl/artikel/1226/23 [6] ZIE GEWRAAKTE WILDERS CARTOON VAN JOOP.NL AD OPRICHTER JOOP.NL UITLATINGEN WILDERS ZIJN CHANTAGE 12 FEBRUARI 2011 http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/567990/2011/02/12/Cartoon-wekt-woede-Wilders.dhtml [7] ANNE FRANK STICHTING WILDERS EXTREEM-RECHTS 10 DECEMBER 2008 http://nos.nl/artikel/81111-anne-frank-stichting-wilders-extreemrechts.html [8] NRC WILDERS: MILJOENEN MOSLIMS WEG 15 JUNI 2009 http://vorige.nrc.nl/binnenland/article2271899.ece/Wilders_miljoenen_moslims_weg [9] JOOP.NL WILDERS EIST CENSUUR POLITIEKE CARTOON OP JOOP.NL 12 FEBRUARI 2011 http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/wilders_eist_censuur_cartoon-1/

3 Reacties
Maike2
Maike212 feb. 2011 - 12:24

. Inderdaad Joop moet niets weghalen. Wie denkt die Wilders wel dat hij is. Als hij niet naar P&W gaat, moet hij zelf weten, maar Joop moet de cartoon niet weghalen, juist langer laten staan. Wilders kan wel uitdelen, maar incasseren kan hij niet. Ik mocht hem al niet en door zijn huilie huilie aanval richting Joop haat ik hem nu. Hij is gewoon een zwakkeling. Wilders reactie vertelt trouwens alleen maar hoe dichtbij de waarheid die tekening is. Vrijheid van meningsuiting.

FransHoutman
FransHoutman12 feb. 2011 - 12:24

Discriminatieverbod Te beginnen met het discriminatieverbod Het is kennelijk nog niet tot de PVV leider doorgedrongen, dat er in de Nederlandse Grondwet een verbod op discriminatie is U vergeet wat. Dankzij linkse partijen is dat artikel van u een papieren vod geworden. Discrimineren mag namelijk al jaren en is zelfs al jaren beleid. Met name de PVDA is een fervent voorstander van racisme discriminatie en concentratiekampen(zgn tuigdorpen)de boekhouding (etnische registratie) voert men ook al uit.

petjax
petjax12 feb. 2011 - 12:24

o en omdat wilders ooit de moslims met de nazi's heeft vergeleken mag joop nu miljoenen mensen kwetsen met deze walgelijke vergelijking. wat voor mogelijke zieke en walgelijke reden heeft deze cartoonist in hemelsnaam om de meest walgelijke en verschrikkelijkste periode in de europeesche{wereldwijdse}moderne geschiedenis. En waar discuseren de meeste mensen hier op!! op hoe extreem en slecht,dom,enz,enz,wilders wel niet is. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk. als je over de rug van tenminste 16 miljoen mensen die op een vreselijke manier zijn vermoordt{afgeslacht} aandacht wil trekken en/of een punt wil maken{belachelijk idee trouwens,denk aan de kinderen van dat tuig,veroordeeld voor het leven} ben je in mijn boek een triest figuur die op een ziekelijke manier om aandacht vraagt. En ik vindt het raar dat veel mensen hier gewoon overheen kijken en commentaar leveren op wilders die weer eens als een onvolwassen kind reageert op een aanval/reactie op hem. Wilders is iemand die zichzelf op een gegeven moment zelf wel vernietigt,want die man heeft een zieke geest die nu gefocust is op moslims,orde,controle,en ik weet{en ik wil niet}niet wat meer,die man richt een partij op die totaal onder zijn controle staat en niets uit handen{durft?}te geven,en vervolgens allemaal mensen om zich heen verzamelt die ook een {ziekelijke?}impuls lijken te hebben om op een te extreme manier controle en/of macht te willen uitvoeren. En nee ik ben geen jood of op wat voor manier dan ook verbonden met het jodendom,maar de manier waarop in deze discussie is gereageerd op de manier waarop deze trieste,walgelijke cartoonist een verwijzing en/of vergelijking maakt naar de holocaust dat!!!! is de grote schande hier. Het is de meest verschrikkelijke gebeurtenis in de recente geschiedenis,waar er nog steeds mensen zijn die dit persoonlijk hebben meegemaakt dit kunnen lezen. En het feit dat 95%+ van de mensen die hier hebben gereageerd hier geen of nauwelijks aandacht en/of commentaar hebben op de strekking en/of verwijzing van die{in mijn ogen een nog ziekere man}walgelijke cartoonist is nog het meest verontrustend. Want om een verwijzing te maken naar de holocaust{en naar elke andere massamoord,rassenzuivering} is totaal niet nodig,want voor wie het vergeten is,emotie,mededogen,en moorden,en logisch nadenken{en waarschijnlijk nog wel meer}zijn het enigste wat ons onderscheidt van de dieren en als dit soort homo sapeins dit niet ziet en enig en alleen om zijn ziekelijke wens naar aandacht dit soort gebeurtenissen gebruikt om zijn punt{of nog erger en ik hoop het niet,humoristisch te zijn}te maken dan zijn we hier in nederland naar een nog dieper moralistinch niveau gedaalt dan ik dacht na de vele stemmen die wilders heeft gekregen,zijn we hier in nederland zo verhard? dat we dit soort mensen gewoon accepteren en hun gang laten gaan!!!!!!!!??????. En ik moet zeggen er zijn ook dingen die ik eens ben met wilders,bv. veel hardere straffen voor moordenaars,verkrachters,pedofielen,onze bijdrage en de bemoeienis van de eu, en nog wel een paar andere standpunten,maar de geestelijke gesteldheid en manier van reageren/handelen van wilders is zeer verontrustend en in mij opinie is hij niet stabiel en geestelijk niet in staat om te regeren en zeker de mensen die hij om zich heen heeft verzamelt.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Ach ja het maatschappelijk debat gilt Joop... Waar zullen wij het eens over hebben? http://www.youtube.com/watch?v=vBXlsi3MPDI http://www.youtube.com/watch?v=WLr8r5hciXs Nu ben ik niet Joods, mijn achtergrond is wel Joods. Extreem links, kwetst niet enkel de heer Wilders. Schaamte kent men niet meer. En nee angst voor de PVV heb ik niet, wel vrees ik extreem links. Zo laat het debat maar beginnen.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe12 feb. 2011 - 12:24

Misschien , als u die kampen ooit bezoekt, dan komt u daar vele namen tegen van mensen die u zou rangschikken onder extreem links. Daarentegen kom je er weinig namen tegen van de goed doorvoedde middenklasse, die zo graag op extreme partijen stemde vanwege hun angst gevoelens. Ik geef toe, de cartoon is extreem, ik voorzie ook dat de heer Wilders een wat mildere vorm wil toepassen op het voor hem onwelgevallige deel van de bevolking.

flipse2
flipse212 feb. 2011 - 12:24

Heel opvallend dat werkelijk niemand een weerwoord heeft op het feit dat het zogenaamde PVV voorstel al veel eerder door de PvdA en SP is geopperd. Dus kom op : waarom toen niet geprotesteerd?

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat12 feb. 2011 - 12:24

Het verschil is, dat de Gele Gedoger onderscheid maakt: Voorafgaand aan het woord 'tuig', komt bijna altijd een bijvoeglijk naamwoord, dat naar een geloof, ras of nationaliteit verwijst. Nooit hoor je de PVV over "Hoek van Holland", voetbalvandalisme, "Tokkies", "Veerkampjes" of (van oorsprong) Nederlandse criminelen... Ook niet over malafide Nederlandse uitzendbureau's en huisjesmelkers die buitenlanders met z'n 20-en op een kamer zetten en afschepen met 2 euro per uur, waardoor sommigen (begrijpelijkerwijze) ontsporen. Het gaat om die selectie, en daardoor is de tekening terecht.

Hanvander Horst
Hanvander Horst12 feb. 2011 - 12:24

Daar is ook heftig tegen geprotesteerd. Vandaar dat er al gauw niets meer van werd gehoord.

JohandeWitt2
JohandeWitt212 feb. 2011 - 12:24

If you can't stand the heat, stay out of the kitchen... Heel opmerkelijk dat een politicus die het debat aangaat, dat vervolgens dan weer mijdt en toevlucht meent te kiezen tot censuur, dwang en zaken die in een vrije democratie geen pas geven. Passender zou zijn als Wilders een rechtszaak zou beginnen wegens smaad/belediging, maar hij weet dat hij die zou verliezen omdat de cartoonist gebruik maakt van het recht op vrije meningsuiting. De rechter zou glimlachen en zeggen: wie kaatst kan de bal verwachten. Of, om even in de termen van Wilders zelf te blijven: hij wil nu zelf graag dat het licht in Nederland uitgaat omdat het hem iets te fel in de ogen schijnt... Zie verder: http://verbazingovernederland.blogspot.com/2011/02/wilders-doet-nu-zelf-het-licht-uit-in.html

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 feb. 2011 - 12:24

Sterk gedegen stuk, zou iedereen die hier reageert eens moeten lezen.

fjacobse
fjacobse12 feb. 2011 - 12:24

Volgens mij komt er zo'n beetje elke maand wel een tekening van die Adriaan over de PVV en wordt zo'n beetje in elke tekening Wilders en/of de PVV aan Nazi-Duitsland gekoppeld. Het is daarom toch wel opvallend dat Wilders, die nooit eerder gereageerd heeft, twee weken voor de verkiezingen nu ineens wel aan de bel trekt. Schijnbaar kan hij in campagnetijd wel wat free publicity kan gebruiken. Verder denk ik dat niet zozeer het probleem is dat die Adriaan Wilders aan Nazi Duitsland koppelt. Het is meer een probleem aan het worden dat dit inmiddels ongeveer het enige argument is wat linksch nog over heeft. Het maakt echt niet meer uit wat de PVV zegt, het enige wat de linksmensch nog aan tegengas geeft is een link leggen naar Auswitchz en men kan weer zelfgenoegzaam achterover leunen. (weliswaar in steeds mindere getale, maar toch). Timmermans moest gisterenavond bij P&W erkennen dat de PvdA op dit moment geen verhaal heeft, dat dit ook niet zal lukken voor 2 maart. Men was er mee bezig. Ik denk dat ook in deze context de eindeloze stroom Godwins op dit forum van redactie en andere "goede vaderlanders" moet worden gezien. Inhoudelijk is linksch gewoon uitgeluld, men heeft zelf geen enkel aansprekend verhaal laat staan een samenhangende visie op de maatschappij die aanslaat. Dan val je terug op de Godwin. Geeft een feelgood-gevoel (een soort in het verzet maar dan vanachter je laptop), bevestigt het eigen morele gelijk en ook niet onbelangrijk, het killt op voorhand elke inhoudelijke discussie. Geen onverstandige strategie dus als je zelf niets te melden hebt. In tegenstelling linksch heeft Wilders dus wel een eigen verhaal. En ook niet onbelangrijk, week in, week uit wordt dit gelijk bevestigd. En niet door de minsten, Sarkozy, Merkel, Cameron. En de 20% van het electoraat die aangeeft PVV te gaan stemmen. Laat Wilders maar schuiven en laat linksch maar Godwinnen. Het volk is nog nooit zo tevreden geweest met haar regering. En dat is waar het uiteindelijk om draait.

1 Reactie
geejeehaa
geejeehaa12 feb. 2011 - 12:24

Het ironische is dat Wilders juist garen spint bij dit soort cartoons. Steeds als hij zelf wat roept, of als PVV-ers in opspraak raken, daalt de PVV in de peilingen, maar als schuimbekkend links de nazi-kaart trekt komt de PVV weer overeind. Als je als links een vuist wilt maken moet je meer kiezers achter je krijgen. Dit soort cartoons scoort alleen goed bij de linkse achterban, zwevende en rechtse kiezers ga je er niet mee winnen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 feb. 2011 - 12:24

Wat zal hij blij zijn dat hij een smoes heeft om van dat debat weg te blijven! Hij durft een debat niet aan. Verder bewijst hij vooral dat hij een huilebalk is, maar dat heeft hij al zo vaak bewezen. Geen greintje ballen ;-)

2 Reacties
BATikker
BATikker12 feb. 2011 - 12:24

Het NOS-slotdebat in juni 2010: Wilders de enige deelnemer omdat alle andere lijsttrekkers niet op kwamen dagen.

JoWe62
JoWe6212 feb. 2011 - 12:24

Wat zal hij blij zijn dat hij een smoes heeft om van dat debat weg te blijven! Hij durft een debat niet aan. ==================== Nou dat ben ik niet met je eens. Hij is de beste debater van de politiek. Dat hij selectief is en niet op alles ingaat, dat klopt.

K.Kok
K.Kok12 feb. 2011 - 12:24

Ik begrijp niet waar van Jole zich over opwind, of denkt hij net zo over de PVDA die 6 jaar geleden ook nog voor tuigdorpen stemde? http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/669141/2005/04/25/Kamermeerderheid-wil-aso-s-in-containerwoningen.dhtml

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 feb. 2011 - 12:24

Een plek om te wonen voor mensen die uit hun huis zijn geschopt en nergens anders meer terecht kunnen gelijk stellen aan containerdorpen zonder sociale voorzieningen voor veelplegers getuigt, tsja, hoe zal ik het zeggen, niet van bijster veel verstand ;-)

Janssen3
Janssen312 feb. 2011 - 12:24

Klopt Klaas, het enige verschil is dat de benaming anders is. Je kan het trouwens een beetje vergelijken met de ophef die ontstond omtrent het standpunt van de etnische registratie.

MoBen
MoBen12 feb. 2011 - 12:24

Lekker makkelijk om als salonsocialist hier moreel superieure teksten te plaatsen, maar je zou er maar tussen wonen. De Berbers help je alleen met hard aanpakken - iedere Marrokaan zal het bevestigen - en niet door softe hulpverleners, taakstrafjes of kickbokslessen in de gevangenis. Investeer dat geld in de (bejaarden)zorg. De mensen die onze (té tolerante) maatschappij hebben opgebouwd hebben er recht op en niet degenen die overduidelijk schijt hebben aan onze maatschappij en misbruik maken van onze lankmoedige houding.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 feb. 2011 - 12:24

Mooi betoog, en dus mogen linkse mensen geen cartoons maken?

Florian2
Florian212 feb. 2011 - 12:24

De redactie hier heeft het recht om de (smakeloze ongepaste) cartoon te laten staan op dit weblog. Tegelijkertijd heeft Wilders wat mij betreft het recht de Vara te boycotten en te ageren tegen het feit dat hij met -de vermoedelijk- grootste massamoordenaar aller tijden word vergelijkt. Triest dat de huis columnist maar geen genoeg kon krijgen van zijn WOII vergelijkingen. Die Hitlervergelijkingen motiveren mij ook (bijna) om op Wilders te stemmen: ze doden namelijk elke vorm van discussie.

2 Reacties
maccus
maccus12 feb. 2011 - 12:24

Prima hoor, ik heb genoeg van die PVV'ers op TV, dus laat ze weg blijven. Ze hebben al veel te veel aandacht gehad op de buis. En als je niet tegen satire kan moet je niet de politiek in gaan.

Hanvander Horst
Hanvander Horst12 feb. 2011 - 12:24

Florian, hoe kun je nou om die reden op Wilders stemmen? De man doet zelf niet anders dan de Tweede Wereldoorlog erbij halen, de koran gelijkstellen met Mein Kampf, tegenstanders in verband brengen met Goebbels' totale oorlog. Hij heeft althans in dit ongelukkig koninkrijk de godwin uitgevonden. Nee, dat kan binnen jouw denkraam geen goede reden zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Eerst maar even de cartoon, al zeg ik liever spot- of politieke prent. Die vind ik smakeloos en nauwelijks toepasselijk op het voorstel van Wilders voor 'tuigdorpen'. Ook deze tekenaar kan de verleiding om paralellen met Wereldoorlog II te te trekken niet weerstaan. Dat is buitengewoon onhistorisch, omdat de vergelijking zelden of nooit opgaat, en daarom ook contraproductief. Dat geschreven hebbende, vind ik vervolgens dat Wilders geen been heeft om op te staan. Hij noemt zich de kampioen van de vrije meningsuiting. Dan zal hij dit moeten accepteren, zij het knarsentandend, wat ik ook begrijp. Hij kan zich er in woord of geschrift hier op deze website of elders tegen verzetten. Dat is de consequentie van de absolute vrijheid van meningsuiting die hij propageert. Goede smaak staat daarbij niet ter discussie.

1 Reactie
primussucks
primussucks12 feb. 2011 - 12:24

Tja, dat is denk ik ook de enige reden dat de cartoon gemaakt is. Wilders vergelijkt ook afgelopen week weer de koran met mein kampf. Mag ik Wilders met hitler vergelijken. Verder is de cartoon niet scherp, kritisch of wat dan ook.

drok1
drok112 feb. 2011 - 12:24

Ik vind het een misselijke cartoon, mijn vader heeft in een kamp gezeten en het gelukkig overleefd, nu wordt hij ruim 65 jaar na dato vergeleken met het tuig anno 2011 zover ik mijzelf kan herinneren heeft mijn vader in die tijd echter niemand mishandeld heeft niks gestolen of erger maar na het zien van deze cartoon twijfel ik toch aan zijn verleden, erger is dat de vara dit nog goedkeurt ook was het niet de pvda die in 2005 met een soort gelijk idee kwam? En heb ik het idee van Wilders wel goed begrepen? komen er in de tuig dorpen ook gaskamers? lopen daar ook artsen die allerlij vreselijke dingen doen met het tuig? Ik vind dat Wilders in deze volkomen gelijk heeft je mag vinden wat je vind van deze man maar de slchtoffers van de holocaust erbij halen is op zijn zwakts gezegd misselijkmakend en het zou de vara sieren mijn vader een excuus te maken.

2 Reacties
KrokoGena
KrokoGena12 feb. 2011 - 12:24

Tsja Hans, mijn ouders hebben de 2e wereldoorlog in Rusland meegemaakt. Ik word ook bang als ik zie met welk gemak tegenstanders van Wilders fascisme en de 2e wereldoorlog gebruiken om hun mening meer krachtiger te maken. Maar Hans je moet maar zo zien dat die mensen die dat doen die hebben nog nooit fascisme of oorlog meegemaakt. Ik ben ook fel tegen wat Wilders wil maar bij mij gaan altijd weer de rillingen over mijn rug als mensen die niet weten waarover ze praten Wilders vergelijken met fascisme of de 2e wereldoorlog.

ikbenhorkie
ikbenhorkie12 feb. 2011 - 12:24

Een reden voor die voortdurende vergelijkingen zal zijn, dat je een vergelijking zoekt met iets dat tot de verbeelding spreekt, en dat de mensen kennen. In het onderwijs wordt flink de nadruk gelegd op de Wereldoorlog. En van al het andere zullen veel Nederlanders zich niet veel meer herinneren. Je kunt een cartoon maken op basis van een parallel met Dr Tredgold. Maar wie kent nou Dr Tredgold, behalve de massacommunicatieadviseurs van de heer Wilders zelf ?

MoBen
MoBen12 feb. 2011 - 12:24

De demonisering is weer in volle gang. Als het tot hetzelfde resultaat leidt als bij Fortuyn niet weer zeggen dat je niet medeschuldig bent.

1 Reactie
mogime
mogime12 feb. 2011 - 12:24

De islam wordt inderdaad genadeloos gedemoniseerd de laatste jaren. Als dat maar goed afloopt.

Archie2
Archie212 feb. 2011 - 12:24

Ik weet niet wat het beoogde effect zou moeten zijn van deze cartoon, maar ik voel me nu gewongen om (met tegenzin) op de PVV te stemmen.

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer12 feb. 2011 - 12:24

Ach je, geheel onverwacht.

ikbenhorkie
ikbenhorkie12 feb. 2011 - 12:24

Lol Daar zijn we echt van onder de indruk.

Hanvander Horst
Hanvander Horst12 feb. 2011 - 12:24

Je kunt ook emigreren. Dan hoef je niet op Wilders te stemmen en dan heb je verder geen last van die tegenzin.

ErnsTT2
ErnsTT212 feb. 2011 - 12:24

Met dank aan Wim Kan: De PVV is ernstig ziek, de partij heeft last van een Acuut Ontstoken Fractieleider :-)

1 Reactie
Yoekster
Yoekster12 feb. 2011 - 12:24

Ik denk eerder aan een chronische ontsteking...

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Ach. Ik denk dat Wilders er niet meer de humor kon inzien van elke week een cartoon over WOII wat over de PVV gaat. Of hij vindt het vreemd dat dat van belastinggeld gebeurt. Dat kan ook. In ieder geval een plusje voor de tekenaar die na 61 cartoons over de Tweede Wereldoorlog eindelijk aandacht krijgt van de politiek.

1 Reactie
ikbenhorkie
ikbenhorkie12 feb. 2011 - 12:24

"Die na 61 cartoons over de Tweede Wereldoorlog eindelijk aandacht krijgt " de vorige ging over de Amerikaanse apartheid. Het principe zit in het extreme, niet de oorlog. U kunt beter

FransHoutman
FransHoutman12 feb. 2011 - 12:24

Voor alle juichende personen en zij die vinden dat deze cartoon is wat Wilders wil door het ide van zgn tuig dorpen te opperen. U kunt ook het hoofd van uw partijleider in de plaats van op deze tekening plaatsen. Hi is namelijk niet de enigste die dit ide heeft geopperd. Ook de PVDA is er een voorstander van en heeft dit ook in de praktijk geïntroduceerd. O en ook etnische registratie word door de PVDA al uitgevoerd.

1 Reactie
Harmen2
Harmen212 feb. 2011 - 12:24

Ja, en?

willem442
willem44212 feb. 2011 - 12:24

De verruwing gaat steeds verder. Nu de PVV afgebeeld als nazi's. Dat de redactie van Joop dit plaatst geeft duidelijk hun positie aan. IK kan me voorstellen dat Wilders niet in een VARA uitzending wil acteren terwijl hij door diezelfde VARA wordt neergezet als nazi.

2 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra12 feb. 2011 - 12:24

== De verruwing gaat steeds verder. Nu de PVV afgebeeld als nazi's. Dat de redactie van Joop dit plaatst geeft duidelijk hun positie aan. IK kan me voorstellen dat Wilders niet in een VARA uitzending wil acteren terwijl hij door diezelfde VARA wordt neergezet als nazi. == Niet om het een of ander, kwade meneer, maar waar staat er ergens in de tekening een verwijzing naar nazis? Het uniform? Geen hakenkruizen, geen typische helm of pet. De douches? Wat is er nazistisch aan het douchen van "tuig"? Toch helemaal in de lijn van het GedachtenGoed van Geert? De omheining? Die zijn niet enkel aan nazis voorbehouden. Je wilt het Tuig toch in het Tuigdorp houden? De T van Tuig op de jas? Hoe weet je anders dat het Tuig Tuig is? Als je ze niet uit elkaar houdt, duiken ze overal op, misschien wel in de Tweede Kamer! Wat ik maar wil zeggen: de associatie met concentratiekampen staat NIET in de tekening, maar bevindt zich in de geesten van de reageerders. Blijkbaar heeft de tekenaar in de roos geschoten met deze tekening. Denk dáár maar eens over na...

cormol
cormol12 feb. 2011 - 12:24

Nee u heeft het mis, de cartoon verwees gewoon naar de behandelingswijze van gevangenen door onze Amerikaanse bondgenoten, de permanenete verdedigers van het Vrije Westen en onze mensenrechten. Overigens ook tot recent in geoutsourcde Egyptische gevangenissen. De volgende fotos zijn helaas geen cartoons: http://www.antiwar.com/news/?articleid=2444

Gerald2
Gerald212 feb. 2011 - 12:24

Laat Wilders desnoods maar lekker wegblijven van dat lijsttrekkersdebat. Graag of helemaal niet. Niet toegeven aan zijn chantage!

1 Reactie
matrix2
matrix212 feb. 2011 - 12:24

Alsof Wilders baat zou hebben bij dit debat. Wegblijven levert veel meer op. De VARA/PVDA staat er bijzonder goed op tijdens dit TV debat ten overstaande van TV kijkend Nederland. Wilders linken met de holocaust, daar houden nederlanders niet van... maar ja, dat is eigenlijk toch al niet meer de groep waar de PVDA zich op richt toch?

matrix2
matrix212 feb. 2011 - 12:24

Vrijheid van meningsuiting is de vrijheid van burgers om hun overtuigingen kenbaar te maken, zonder voor vervolging door de staat te hoeven vrezen. Het vorige kabinet liet een cartoonist oppakken omdat deze kritiek heeft op het gedachtegoed en handelingen van een wrede profeet met totalitaire ideeen. Mag niet zegt de PVDA, omdat deze ideeen van allah direct afkomstig zijn. Zien linkse mensen nu echt niet welke belachelijke situatie zij voor zichzelf gecreeerd hebben? Wilders nazificeren terwijl hij een gedachtegoed bestrijdt welke sinds de introductie in nederland eind jaren '60 is begonnen ons de meningsvrijheid te ontnemen. Kijkt u even mee hoe het is gesteld met de vrijheid van meningsuiting wereldwijd? http://www.freedomhouse.org/uploads/fiw10/FIW_2010_Tables_and_Graphs.pdf Ziet u het causale verband tussen landen onder invloed van islam en het gebrek aan vrijheid? Kijkt u gerust ook even naar landen die onder invloed staan van het socialisme en communisme. De vrijheid van meningsuiting is niet in goede handen bij Links en haar achterban is mijn conclusie. Overigens waren de Tuigdorpen een voorstel van Lilian Helder http://nos.nl/video/218005-pvvkamerlid-over-tuigdorpen.html Denk voortaan goed na voordat u uw mening uit!

1 Reactie
olavl
olavl12 feb. 2011 - 12:24

Des: "Het vorige kabinet liet een cartoonist oppakken" Kabinetten laten geen cartoonisten oppakken. Dat doet het Openbaar Ministerie. Als u dat soort basale dingen niet eens begrijpt dan is uw mening verder ook niet relevant.

mrlittle
mrlittle12 feb. 2011 - 12:24

Je gelooft toch niet dat Wilders de dicussie durft aan te gaan. Dit is gewoon een chantage middel om niet te hoeven verschijnen. de laffaard.

1 Reactie
Archie2
Archie212 feb. 2011 - 12:24

Wilders komt daar niet maar Machiel de Graaf. Als linksaanhanger mag je je handjes dichtknijpen dat Cohen niet weer binnen 5 minuten er onderuit geschoffeld wordt.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Wat mij persoonlijk het meeste stoort is dat Joop.nl zich nu beroept op vrijheid van meningsuiting maar regelmatig kritische reacties weigert danwel naderhand verwijderd. Wat mij betreft mag deze cartoon prima, maar wel met alle reacties die het ontlokt.

2 Reacties
Jensson
Jensson12 feb. 2011 - 12:24

Ik kan me voorstellen dat niet elke bijdrage even 'zinvol' is; vooral als ze niks toevoegt aan wat al opgemerkt is.

Jensson
Jensson12 feb. 2011 - 12:24

Geert Wilders is -gezien zijn uitspraak over deze cartoon- even 'tolerant' als de meest extremistische imam en toont zich geen haar beter. Hij wil dus de ene extremistische politiek vervangen door de andere; je komt met hem en zijn partij van de regen in de drup. Wie niet dat niet begrijpt -en dat zijn er kennelijk nogal wat- moet vooral op zijn partij stemmen en liefst zover mogelijk wegblijven van partijen die de democratie wél omarmen.

markbosma
markbosma12 feb. 2011 - 12:24

De geplaatste cartoon op JOOP.nl zegt alles over het type mens dat op deze site regelmatig reageert. - Zelfingenomen, symplistisch, dogmatisch, naief, zuur, lafhartig, smakeloos. - In zekere zin zegt de Cartoon dus veel meer over het 'slag volk' dat hier rondloopt dan over Wilders of zijn partij

1 Reactie
FrenkMahon
FrenkMahon12 feb. 2011 - 12:24

--De geplaatste cartoon op JOOP.nl zegt alles over het type mens dat op deze site regelmatig reageert.-- Enige nuance is hier gewenst want het zijn niet allemaal PVV aanhangers die op deze site reageren.

JandeBoer2
JandeBoer212 feb. 2011 - 12:24

Citaat Wilders, toen het om Nekschot ging: "Juist een cartoonist, die per definitie prikkelend en satirisch is, moet zich vrij kunnen uiten." http://www.pvv.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1057&Itemid=1 (met dank aan Sylvia ;-)

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 feb. 2011 - 12:24

Ik ben benieuwd hoe lang die uitspraak nog op de site van de PVV staat ;-) (maar het mooie is dat de cache van Google, en daarna http://web.archive.org/ zo'n pagina nog heel erg lang blijft onthouden ;-)

JandeBoer2
JandeBoer212 feb. 2011 - 12:24

Marietje: "Toen Oosterrijk Jorg Haider aan de macht had, was er gelukkig de geweldige cartoonist Manfred Deix, waar de hakenkruizen niet van de lucht waren. " En dan ging Jorg Haider met z'n uitspraken nog véél minder ver dan Wilders!

1 Reactie
José
José12 feb. 2011 - 12:24

En toen spraken CDA en VVD schande van een coalitie met de FPÖ, en zei Eurlings dat het CDA al zijn kanalen had aangewend om die coalitie te voorkomen.

Dick122
Dick12212 feb. 2011 - 12:24

Dat deze cartoon hier geplaatst is, is duidelijk provoceren, een ander doel heeft het niet. De PvdA heeft namelijk in de Tweede Kamer voor precies hetzelfde gepleit. Namelijk het plaatsen van overlastgevenden in wooncontainers. Ik ben op deze site ingelogd om ook een inzicht te kunnen krijgen in meningen van andere politieke stromingen, sta zelf rechts van het midden. Ben geen PVV'er. Het doel is bereikt, Wilders zit op de kast, dus ga nou niet met een verongelijkt gezicht lopen mauwen over de vrijheid van meningsuiting, want daar was het helemaal niet om te doen. Jammer, dat deze opinie site een ordinaire provocatie site aan het verworden is, zoals Geen Stijl. groet,

1 Reactie
sociaaltje
sociaaltje12 feb. 2011 - 12:24

Deze tekeningen is hier geplaatst door een tekenaar die op deze site via zijn tekeningen gebruikt maakt van zijn vrijheid van meningsuiting. Hij doet dit bijna dagelijks en het is niet zo dat de PVV of Geert Wilders altijd het onderwerp van zijn tekeningen zijn. Deze tekenaar springt met zijn tekeningen in op de actualteiten. En aangezien de PVV de afgelopen weken, weer is gekomen met belachelijke voorstellen is het vanuit dat oogpunt gezien ook logisch dat deze tekenaar hier ook ook iets van mag vinden, en daar zeker ook een tekening over mag maken. Ik begrijp dat u niet eerder op Joop actief bent geweest, het zou u daarom ook sieren, eerst eens te gaan kijken wat deze tekenaar verder al heeft geplaatst voordat u hier zo kort door de bocht commentaar achterlaat.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Vrijheid van meningsuiting is volgens Joop een selectief begrip. Dit omdat veel van mijn comments niet geplaatst worden. Ach, het zal allemaal wel. Iedereen mag een tekeningetje maken. Maar als ik zeg dat ik vind dat Marokkanen stinken en vies volk is, dan mag dat niet.

4 Reacties
sociaaltje
sociaaltje12 feb. 2011 - 12:24

Joop heeft nu het tegendeel bewezen, maar wat is de reden waarom je deze schandelijke en discriminerende bijdrage graag geplaatst ziet worden?

peppie911
peppie91112 feb. 2011 - 12:24

Ik hoop enkel dat Joop wel aangifte tegen uw openlijke discriminatie zal doen !

FrenkMahon
FrenkMahon12 feb. 2011 - 12:24

--ik vind dat Marokkanen stinken en vies volk is-- Met deze woorden geeft U aan waarom het goed is dat de cartoon op de website blijft.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 feb. 2011 - 12:24

Helemaal waar. Ook ik heb die ervaring. In een artikel over het abortusstandpunt van de PVV mag je zelfs niet de vraag stellen of het standpunt over abortus hetzelfde is voor alle religies, terwijl dat gewoon een poging is informatie te krijgen.

Ginerted
Ginerted12 feb. 2011 - 12:24

"het is jammer dat een politicus als Wilders pogingen onderneemt met machtsmiddelen het debat over hemzelf te smoren." aldus de Joop-redactie onderdeel van de Vara die het debat van woensdag mede organiseerd. Machtsmiddel? Jullie bedoelen de persoonlijke vrijheid nemen om niet aan een debat mee te willen doen dat mede georganiseerd is door het mediabedrijf dat deze cartoon heeft geplaatst. Maar bij de socialisten hebben ze het vanouds al niet zo op met persoonlijke vrijheden. Het lijkt mij volstrekt normaal dat iemand in dit geval de vrijheid neemt niet mee te willen doen. Ze zetten je neer als een gruwelijk monster die zoals Hitler bevolkingsgroepen wil uitroeien, dus iemand die met alle (!) middelen bestreden zou moeten worden. Gezien de werkelijke bedreigingen en al uitgevoerde moorden op niet-linkse publieke personen is Wilders standpunt om in die omstandigheden uit protest weg te blijven niet meer dan logisch. Voor wie de boodschap van de cartoon serieus neemt is deze een regelrechte oproep tot geweld want als je dit over Wilders gelooft ga je niet in debat maar ga je op zoek naar echte wapens.

1 Reactie
sociaaltje
sociaaltje12 feb. 2011 - 12:24

Ik verander even twee woorden in je tekst en ik hoop dat je dan inziet dat Wilders precies hetzelfde doet! Voor wie de boodschap van Wilders serieus neemt is deze een regelrechte oproep tot geweld want als je dit over de Moslims gelooft ga je niet in debat maar ga je op zoek naar echte wapens.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Ik heb liever een partij die staat voor wat ze indient, zoals de PVV of GL. De PVDA heeft dit mede voorgestelt maar duikt nu weg. Dat vind ik niet zo sterk.

2 Reacties
ErwinB2
ErwinB212 feb. 2011 - 12:24

"Ik heb liever een partij die staat voor wat ze indient" 65 blijft 65!!!! Dat is een breekpunt!!! euh... na een nachtje toch maar niet...

José
José12 feb. 2011 - 12:24

Ken je deze nog? 26 september 2001, Wilders bij Barend en van Dorp: "Het gaat niet om een religie. In tegenstelling tot Pim Fortuyn die oproept tot een kruistocht, of wat het is, een koude oorlog tegen de islam -wat een verwerpelijke opmerking is omdat hij daarmee alle moslims op één hoop gooit- heb ik van begin af aan gezegd: de islam, daar is niets mis mee, het is een te respecteren godsdienst. Ook de meeste moslims ter wereld, maar ook in Nederland, zijn goede burgers waar niets mis mee is. Het gaat om dat kleine stukje moslimextremisme. (...) Ik heb niets tegen de islam."

WimVos
WimVos12 feb. 2011 - 12:24

De cartoon is hard, grof en ongepast. Wilders tuigdorpidee is hard, grof en ongepast. De cartoon is een tekening. Het tuigdorpidee is een plan van een politicus met macht. Pauw en Witteman, zwicht niet voor de chantage van de listen van Wilders. Joop.nl, vrijheid van menigsuiting! Tuigdorpen zijn een soort politiek plan, de cartoon is een mening daarover!!

1 Reactie
FransHoutman
FransHoutman12 feb. 2011 - 12:24

Het tuigdorpidee is een plan van een politicus met macht. Ne hoor het is het opnieuw brengen van een oud ide wat lallang in de praktijk uitgevoerd word. Ingevoerd is het namelijk allang en met name linkse PVDA steden zijn een voorstander hiervan.

Gerard19492
Gerard1949212 feb. 2011 - 12:24

Hij mag anderen wel beledigen, door een waardeloze film Fitna te maken. Gregorius Nekschot mag van hem ook zijn gang gaan. De Deense Cartonist vind hij ook fantastisch. Ik vind deze cartoon fantastisch. Dan is de stand weer gelijk

1 Reactie
FransHoutman
FransHoutman12 feb. 2011 - 12:24

Er is een klein verschil. Als u dat niet inziet heeft het geen zin om het ook maar te gaan uitleggen.

JandeBoer2
JandeBoer212 feb. 2011 - 12:24

O ja, nog vergeten: het betreft hier dezelfde partijleider die zei: "Alle moslims in Europa die zich schuldig maken aan criminaliteit [...] moeten hun land worden uitgezet. Daarbij zou het kunnen gaan om „miljoenen, tientallen miljoenen mensen”. http://vorige.nrc.nl/binnenland/article2271899.ece/Wilders_miljoenen_moslims_weg En dan maar volhouden dat dit *niets* te maken met de jaren 30 van de vorige eeuw?

1 Reactie
MarcKaptijn
MarcKaptijn12 feb. 2011 - 12:24

Als dat geen haatzaaien is...

JandeBoer2
JandeBoer212 feb. 2011 - 12:24

Maar beste wéldenkende lezers, zouden wij die kopstoters, brievenbuspissers, Hoek van Holland-hooligans, voetbalvandalen, Tokkies, malafiede Nederlandse uitzendbureau's en huisjesmelkers die buitenlanders met z'n 20-en op een kamer zetten en afschepen met 2 euro per uur, niet stiekum ook naar die tuigdorpen willen sturen?

2 Reacties
groentje7
groentje712 feb. 2011 - 12:24

Nee, net andersom.

groentje7
groentje712 feb. 2011 - 12:24

Nee, net andersom. We moeten dat tuig een goedbetaald baantje in de tweede kamer geven. Want dan putten ze zich ineens uit in excuses "ik heb er spijt van " en "ik zal het nooit meer doen". Daarmee zijn in elk geval díe sujetten effectief kaltgestellt.

Ginerted
Ginerted12 feb. 2011 - 12:24

"Het gebrek aan integratie wordt in één adem genoemd met crimineel en onfatsoenlijk gedrag. Is dat terecht? Vrouwen die de hele dag binnen blijven omdat iemand ze heeft wijsgemaakt dat de omgang met mannen slecht is moeten weliswaar integreren, net als de achtergebleven mannen die slecht Nederlands spreken, maar met criminaliteit of onfatsoenlijk gedrag heeft dat weinig te maken. Eerder is het tegendeel waar. Vorige week nog bleek uit een onderzoek dat het juist de geïntegreerde jongens zijn die in de cel belanden. Die willen een levensstijl die ze met eerlijk werken amper kunnen bereiken en gaan op dievenpad. De twee zaken - integratie en criminaliteit - met elkaar combineren is Wilderstaal. Maar ik stoorde me vooral aan de opmerking "onfatsoenlijk en respectloos handelen van velen in de openbare ruimte". Dat is SIRE-denken. Dag in, dag uit horen we spotjes dat 'we' asocialer worden. Onbewust asociaal noemen ze het zelfs, als een maatschappelijke aandoening die nog niet ontdekt is. Want 'we' gooien bijvoorbeeld afval op straat. Dat is asociaal gedrag maar gebeurt het ook meer dan vroeger? Nee, we zijn het wel erger gaan vinden. Dat laatste is een goede ontwikkeling maar het is volstrekt verkeerd om daar het beeld van te maken dat het vroeger anders was. Dertig jaar geleden gooiden chauffeurs standaard al het afval uit hun raampjes. Dat werd toen niet als asociaal gezien. Nu wel. Gooien velen hun rotzooi uit het raam? Misdragen velen zich in de openbare ruimte? Nee, het zijn de uitzonderingen, ze vallen daardoor steeds meer op en we tolereren dat gedrag - terecht - steeds minder. Dat is een gunstige ontwikkeling." Francisco van Jole De link leggen tussen integratie en criminaliteit door meneer Soeterbroek is Wilderstaal en onterecht aldus meneer van Jole. Dat moet hij dus niet willen in een medium met enige kwaliteit. Meneer van Jole zou het dus een gunstige ontwikkeling moeten vinden het op de Joop-site gedeponeerde afval, de cartoon, te verwijderen. Maar wat schetst onze verbazing? Het enige wat hij weet te doen is een achteraf-excuus verzinnen dat de cartoon niet de mening hoeft te zijn van de redactie en dat de cartoon slechts ten behoeve van stimulatie van het vrije debat bedoeld is. In werkelijkheid kan Joop straks nooit meer met droge ogen welke walgelijke uitspraak, cartoon, of andere uiting veroordelen. Op zich lijkt dat iets wat juist Wilders zou toe juichen. Maar dat is niet zo: Het gaat hier om een, ook door van Jole toegegeven, valse associatie, die indien men hem serieus neemt een oproep is tot gewelddadig verzet. Er hoeft maar één iemand buiten Soeterbroek dit te geloven. Die in dit dreigbeeld dan een excuus heeft om met alle middelen Wilders te stoppen. Want als dit beeld van een Hitleriaanse volken uitmoordende Wilders terecht is dan rest slechts een middel: Gewelddadig verzet. Daarmee is de cartoon een oproep tot geweld. De maker of de redactie van het medium kan achteraf vrolijk beweren slechts de vrijheid van het debat te hebben willen beogen zoals van Jole nu al doet in zijn reactie. De begrijpelijke reactie van de voortdurend bedreigde Wilders om dit debat niet onder auspiciën van de voor de cartoon verantwoordelijke (wel degelijk) organisatie te willen voeren is het resultaat. Wilders reactie chantage te noemen, of een machtsmiddel, is ook volstrekt belachelijk: Wilders gebruikt slecht zijn persoonlijke vrijheid, zover hem die nog rest, en heeft daar heel fatsoenlijke, en begrijpelijke redenen voor. Meneer van Jole houdt blijkbaar niet van dit soort persoonlijke vrijheden en ziet, zoals het een ouderwetse socialist, slechts het belang van zijn organisatie, de Vara, als slachtoffer. Het aloude socialistische idee van de persoon ondergeschikt aan het collectief. Persoonlijke vrijheden zijn secundair. Daarmee verliest meneer van Jole zijn enig overgebleven excuus: Het debat vrijheid geven. Het vrije debat wordt er nu juist door gestaakt. Of zou meneer van Jole juist helemaal niet willen dat dit debat vrij gevoerd kan worden maar eerder iemand (mond)dood willen hebben.

4 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil12 feb. 2011 - 12:24

De begrijpelijke reactie van de voortdurend bedreigde Wilders ================== Nog zo'n voor electoraal gewin herhaalde mantra. Goed verhaal verder, het klopt weliswaar voor geen meter maar als verhaal staat het als een huis. Als verhaal wel maar niet feitelijk onderbouwd en dat is jammer.

Hanvander Horst
Hanvander Horst12 feb. 2011 - 12:24

Je kunt van die cartoon zeggen wat je wilt, maar het is buiten alle proporties om daar een oproep tot geweld in te zien. Ik herinner me trouwens - nou we het over geweld hebben - hoe de bekende fractiehumorist Bosma het nog eens ter vergadering onder veel hilariteit had over het afsnijden van de neuzen van sommige omroepmedewerkers, dezelfde die thans - begrijp ik - van PVV-wege zullen worden geboycot. Moeten we daar dan ook een oproep tot geweld in zien? Of misschien de ultieme vorm van takkya, namelijk dat vermomde moslims de PVV hebben opgericht en proberen met dit soort opmerkingen de shariah salonfähig te maken? Dit rechtsstelsel geeft immers alle ruimte aan het afsnijden van allerlei lichaamsdelen en geen Nederlander had het daar in eeuwen over gehad, totdat Bosma er over begon, ik meen op een Rotterdamse vergadering van PVV-vrienden. Ik bedoel: hou toch op man. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Ik bedoel:

HugoSpanje
HugoSpanje12 feb. 2011 - 12:24

Petje af voor de reactie van meneer Ginger Ted. Evengoed wel weer dapper van de redactie het te plaatsen. Een verkapt excuus?

bougeluk
bougeluk12 feb. 2011 - 12:24

gaaaaaaaaaaap

Slootwater
Slootwater12 feb. 2011 - 12:24

"een moslim (even specifieker zijn..het is Mohammed) met een bom op zijn tulband" of Wilders die moslims naar een douche leidt Ontgaat je nu echt het nuance verschil!!!??????

3 Reacties
Dehnus
Dehnus12 feb. 2011 - 12:24

Oh die was niet zo erg, ook niet grappig, maar ook niet zo erg. Maar er zijn ook een paar hele harde verschenen die het zeker wel kunnen meten met die van deze meneer Soeterbroek. Soms wel heel grappig, en andere net als Meneer Soeterbroek wat flauw en onnodig. Maar het is wel hypocriet van een man die zijn Politiek Tegenstanders aan de linker kant van het spectrum uitscheld voor NAZI's ((Nationaal) Socialist) en de Koran en Islam er ook constant mee vergelijkt. Ja dan kan je de bal natuurlijk terug verwachten. Neemt niet weg dat de spotprent flauw was hoor.

sociaaltje
sociaaltje12 feb. 2011 - 12:24

Het zijn beide ongenuanceerde tekeningen en dat is ook precies de bedoeling van beide tekeningen.

Zibarmaa
Zibarmaa12 feb. 2011 - 12:24

Hoe kan mohammed nou een bom op zijn tulband hebben. Die bestonden toen nog niet. Het enige belang van beide cartoons is dat ze zich voor populistisch politiek gebruik hebben geleend.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Is het nog mogelijk om in het Wilders proces naast Mohammed B ook Adriaan Soeterbroek als getuige-deskundige op te roepen? Ik ben benieuwd om te horen waarom hij zich bij het maken van deze cartoon heeft laten inspireren door het thema van de gaskamers in de concentratiekampen.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 feb. 2011 - 12:24

*Jij* hebt blijkbaar die associatie. Dat kan ik me goed voorstellen: ik associeer Wilders daar ook mee; dat doet hij met veel van z'n voorstellen. Maar er staan geen gaskamers op die cartoon; die verzin je zelf. Dat is het mooie ervan: iedereen die deze associatie maakt, inclusief Wilders zelf dus, maakt *zelf* de associatie van Wilders met gaskamers. ;-)

Alila
Alila12 feb. 2011 - 12:24

Wilders via twitter: "Vrijheid van meningsuiting staat niet ter discussie ook niet tav walgelijke cartoons. Maar we gaan niet naar omroep die ons in nazihoek duwt." Dat lijkt me met de verkiezingen in aantocht niet zo slim van 'm maar is wel zijn goed recht, heeft weinig met censuur te maken. Nu we het er trouwens allemaal over eens zijn dat deze cartoon, hoe slecht van smaak ook, valt binnen de vrijheid van meningsuiting kan het proces tegen Wilders ook meteen gestopt.

1 Reactie
Alila
Alila12 feb. 2011 - 12:24

Toevoeging: Het is zijn goed recht maar wel een beetje flauw. Wilders kan duidelijk beter uitdelen dan incasseren.

mijnmening2
mijnmening212 feb. 2011 - 12:24

PVV een nazipartij? Ik geloof daar niet in. Ten eerste omdat er genoeg verschillen zijn. Ander land, andere geschiedenis, andere tijd, andere achtergrond. Ten tweede, en dat vind ik veel belangrijker, als je de vergelijking maakt heb je daar een doel mee. Doel van zo een vergelijking is hier te overtuigen. Overtuigen van je 'tegenstanders' dat ze 'verkeerd' bezig zijn en overtuigen/verbinden van 'medestanders' dat je samen 'goed' bezig bent. De 'tegenstanders' in dit geval lijken niet geraakt door de vergelijking. Het lijkt niet tot beweging te leiden bij de 'tegenstanders'. Eerder tot verstarring. En de 'medestanders' waren toch al overtuigd, dus er gebeurt niks, behalve polarisatie. Ik vind het zinvoller om van het (te) grote woord 'nazipartij' duidelijk aan te geven welke elementen van de PVV mij persoonlijk afschrikken: 1. De PVV is formeel een totalitaire partij, alle macht ligt bij 1 persoon 2. De PVV stelt regelmatig dat groepen, vaak op basis van afkomst, *de* oorzaak van een probleem zijn. Neerwaarderen van een groep en vervolgens uitsluiten of afzonderen wordt geopperd als *de* oplossing van problemen. Neerwaarderen gebeurt met termen als: tuig, achterlijk. [voor de gein: zoek met google naar 'Wilders noemt'] 3. De PVV kenmerkt zich door (schijnbaar) blinde loyaliteit aan de partijbaas, er lijkt weinig interne reflectie te zijn. Dit zijn ook kenmerken zoals ik die uit de geschiedenisboekjes van de nazi's ken: totalitairiteit, neerbuigende uitsluiting, onvoorwaardelijke loyaliteit. Maar dat maakt de PVV nog geen nazi-partij. De context is compleet anders. Tuurlijk: het te ver doorvoeren van totalitairiteit, loyaliteit en uitsluiting leidt tot ongekende ellende. Neem een absolute baas, sluit groepen uit omdat ze minder waard zijn en verzamel een groep uber-loyale volgers om je heen om 'het probleem' op te lossen: het succesrecept voor grootschalige ellende. De nazi's, maar bijvoorbeeld ook de spaanse inquisitie zijn daar dieptragische voorbeelden van. Maar de PVV is lang niet zo ver. Ik ben ervan overtuigd dat de huidige PVV-ers niet uit zijn op grootschalige verschrikking en ellende. Tegelijkertijd hoop ik dat zowel de PVV-stemmer als de PVV-partij doorhebben dat te-lang en te-zwaar gebruik van totalitairiteit, uitsluiting van groepen en onvoorwaardelijke loyalitieit onheroepelijk tot iets uitgroeit waar je achteraf bijzonder, bijzonder veel spijt van krijgt.

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ212 feb. 2011 - 12:24

Help me even, waar worden precies groepen uitgesloten?

swa68
swa6812 feb. 2011 - 12:24

En hij mag wel alles zeggen onder de vrijheid van meninguiting? hij vind die cartoon van mohamed toch ook niet erg. Kom op deze venlonaar is hartstikke door gedraaid

1 Reactie
FransHoutman
FransHoutman12 feb. 2011 - 12:24

En hij mag wel alles zeggen onder de vrijheid van meninguiting? Nee hoor alleen datgene wat de wet toestaat. hij vind die cartoon van mohamed toch ook niet erg. U wel?Zo ja graag uitleg waarom die cartoonist dan dood moet.

TheRealHandyman
TheRealHandyman12 feb. 2011 - 12:24

Het verschil tussen Geert Wilders en de bewuste Moslims waar hij zo tegen is, is dat hij dreigt met het niet verschijnen bij Paul en Witteman. Hij dreigt niet meteen met het afmaken van de cartoonist en roept ook zijn volgers niet op om deze man iets aan te doen. Alhoewel ik persoonlijk deze cartoon had weggewuifd met "Vergeef hen Heer, zij weten niet beter" waardoor ik de ophef wel wat overdreven vind. Is de reactie van Wilders heel wat milder en geciviliseerder dan de mensen die huilie huilie doen over de cartoons over de profeet Mohammed.

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 feb. 2011 - 12:24

"Vergeef hen Heer, zij weten niet beter" Dat zou wilders hebben gedacht als de cartoon nergens op sloeg.

Joeri2
Joeri212 feb. 2011 - 12:24

Wilders zegt in zijn proces dat hij onschuldig is omdat moslims niet zo moeten zeiken als hij ze kwetst... Als hij een vent was zou hij dus: Of bekennen dat het wel erg is. Of zelf niet zeiken als hij zich gekwetst voelt. Hij is dus geen vent. QED.

emmaa2
emmaa212 feb. 2011 - 12:24

klopt helemaal

arieroos
arieroos12 feb. 2011 - 12:24

Je verdediging van Wilders' beslissing om niet te participeren in een lijsttrekkersdebat raakt kant noch wal. Je bent overduidelijk met twee maten aan het meten. Ik zal je uitleggen waarom. [Het gaat hier om een, ook door van Jole toegegeven, valse associatie, die indien men hem serieus neemt een oproep is tot gewelddadig verzet. Er hoeft maar één iemand buiten Soeterbroek dit te geloven. Die in dit dreigbeeld dan een excuus heeft om met alle middelen Wilders te stoppen. Want als dit beeld van een Hitleriaanse volken uitmoordende Wilders terecht is dan rest slechts een middel: Gewelddadig verzet. Daarmee is de cartoon een oproep tot geweld.] Ten eerste: Nee ! Een cartoon is een spotprent, waarin dingen bewust uitvergroot worden om gedachten of lachspieren te prikkelen. Spotprenten doen dat al eeuwenlang op precies deze manier. Niemand zal op het idee komen om een spotprent serieus te nemen, juist omdat iedereen weet dat in zo'n prent zaken worden overdreven. En dit is geen linkse prietpraat, die is precies wat iedere voorvechter van de vrijheid van meningsuiting zei tijdens de commotie om de Deense spotprenten of de rel om Nekschot. Ten tweede: je maakt bezwaar tegen de verbanden die in de prent gesuggereerd worden. Maar dit soort suggesties zijn tegenwoordig in het Nederlandse publieke debat volstrekt normaal. Het is Geert Wilders, die zijn politieke tegenstanders op gezette tijden "landverraders" noemt. Landverraad is een ernstig misdrijf ... als de hele regering uit landverraders bestaat, dan rest slechts een middel: Gewelddadig verzet. Het is Geert Wilders, die de Islam beschouwt als een fascistische ideologie, die eropuit is om de macht te grijpen in Nederland. Als een fascistische ideologie de macht wil grijpen, , dan rest slechts een middel: Gewelddadig verzet. Het is Geert Wilders, die praat over een "totale oorlog" die de elite tegen het volk zou voeren. Een "totale oorlog" van de elite op het volk ... meer aanleiding voor gewapend verzet kan ik eigenlijk niet bedenken. En deze uitspraken zijn geen spotprenten of satire; dit zijn zaken die Wilders echt meent. Als jij dat soort uitspraken goedkeurt, waarom heb je dan bezwaar tegen iemand die er de spot mee drijft ? Ten derde: ookal wordt hier gesuggereerd dat Wilders vernietingingskampen wil gaan inrichten, dat wil toch niet zeggen dat er meteen geweld op hem gebruikt moet worden ? Als hij dat inderdaad zou willen doorvoeren, dan heeft hij daarvoor een kamermeerderheid nodig. Die heeft hij nog lang niet ... zelfs in de meest optimistische peilingen komt hij niet verder dan de helft van de benodigde 76 zetels. Ookal heeft Wilders genocide in gedachten, tot nu toe zorgt onze democratie ervoor dat dat niet uitgevoerd kan worden, en het lijkt er niet op dat dat op korte termijn veranderd. Geweld is nog niet nodig ... [Wilders reactie chantage te noemen, of een machtsmiddel, is ook volstrekt belachelijk: Wilders gebruikt slecht zijn persoonlijke vrijheid, zover hem die nog rest, en heeft daar heel fatsoenlijke, en begrijpelijke redenen voor.] Kom nou, Wilders heeft geen poot om op te staan. Hij is degene, die pleit voor onbeperkte vrijheid van meningsuiting. Tijden de Nekschot en Deense Cartoon rellen heeft hij vaak genoeg gezegd, dat in een cartoon alles moet mogen. Als hij wordt aangeklaagd wegens haatzaaien, dan beschouwt hij dat als een poging om hem het zwijgen op te leggen. Vrijheid van Meningsuiting is volgens de PVV een absoluut recht, dat eigenlijk boven alles gaat. Als zij dat inderdaad vinden, dan is een cartoon als deze gewoon toegestaan. Als Wilders bezwaar heeft tegen deze cartoon, dan moet hij terugkomen op zijn standpunten over de vrijheid van meningsuiting. [Meneer van Jole houdt blijkbaar niet van dit soort persoonlijke vrijheden en ziet, zoals het een ouderwetse socialist, slechts het belang van zijn organisatie, de Vara, als slachtoffer. Het aloude socialistische idee van de persoon ondergeschikt aan het collectief. Persoonlijke vrijheden zijn secundair.] Jole heeft het helemaal niet over "persoonlijke vrijheden". Waar Jole het over heeft, is dat iemand die pal staat voor de vrijheid van meningsuiting andere mensen die vrijheid probeert te ontzeggen. [Of zou meneer van Jole juist helemaal niet willen dat dit debat vrij gevoerd kan worden maar eerder iemand (mond)dood willen hebben.] Wat is dat nu weer voor onzin ? Je bent hier de zaken aan het verdraaien. Jole wil juist niemand monddood hebben. Hij wil de PVV juist in debat zien !

1 Reactie
arieroos
arieroos12 feb. 2011 - 12:24

Bovenstaande post was een reactie op de post van Ginger Ted van za 12 februari 2011 23:56, maar hij is kennelijk verkeerd terechtgekomen.

Ruud12
Ruud1212 feb. 2011 - 12:24

Wilders heeft het over " tuigdorpen", waarin veelplegers kunnen worden ondergebracht. Een idee dat overigens al door Lubbers tijdens het kabinet Lubbers/Kok werd bedacht en door de PvdA in Limburg werd omarmt. De tekenaar tekent moslims af als het tuig en vergelijkt ze met de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog in een nazikamp. Dat joden zich hierdoor ontzettend gekrenkt voelen, doet kennelijk niet ter zake. Als Wilders maar gedemoniseerd kan worden. Joop laat zich nu wel erg kennen. Dat de PVV niet naar een Vara-programma wil komen, lijkt me dan ook heel begrijpelijk.

2 Reacties
FrenkMahon
FrenkMahon12 feb. 2011 - 12:24

U bent gechoqueerd om dat de cartoonist de Joden vergelijkt met Tuig. Feitelijk staat nergens in de cartoon dat het gaat over gaskamers, dit beeld wordt in Uw brein gevormd. Daar moet U voor oppassen want voor dat U het weet gaat U op deze manier reageren; "Uitstekend idee van Wilders. In Denemarken werkt dit systeem reeds tot volle tevredenheid. Alle overlastplegers en hun eventuele familie afvoeren naar containers buiten het bewoond gebied . Het hoeft niet perse per provincie te worden geregeld, het kan ook landelijk bijvoorbeeld in de Flevopolder met een groot hek eromheen en 1 toegangsweg, dus makkelijk bij eventuele controle. Ruimte genoeg en geen problemen met bestemmingsplannen. Eventuele belemmeringen die Links Nederland probeert op te werpen, zullen door deze regering vakkundig worden weggewerkt."

Joeri2
Joeri212 feb. 2011 - 12:24

Hier doet Wilders weer een wilders: Verongelijkt reageren op een uitgelokte godwin. Blijkbaar moet iedereen het met zijn ideeeen eens zijn. Je mag er in ieder geval geen misselijke grappen over maken. Ik mag toch zeker zelf weten wat ik een misselijke grap vindt of niet? Of gaat de PVV een lijstje maken van wat ik wel en niet leuk mag vinden? Erg fascistisch hoor. En dan nog iets. Is dit dan een schuldbekentenis van Wilders? Blijkbaar is het mogelijk om Joden te beledigen met een tekening, hoe zit het dan met het boetekleed tijdens zijn eigen proces. Tijdens het proces is iedereen schuldig, fout en kleinzielig behalve de heer Wilders, er komt een tekening en opeens gaat de VARA veel te ver... Dat kan ik niet rijmen. Een sorry lijkt me op de plaats. Hij kan best met voortschrijdend inzicht tonen dat het blijkbaar best mogelijk is om met woorden en plaatjes mensen diep te kwetsen, een sorry lijkt me op z'n plaats en een belofte het nooit meer te doen. Maar als hij blijft volhouden dat hij het geloof aanvalt en niet de mensen dan moet hij toch ook heel goed begrijpen dat hier alleen het idiote tuigdorp idee wordt aangevallen, en dat de Joden zijn vergast door mensen met hetzelfde gedachten goed als dat de PVV-ers hebben: namelijk dat er een bevolkingsgroep is die beter Is en meer rechten moet krijgen dan een andere groep. ( dat je best politici kan hebben die kopstoten uitdelen, stomdronken andere weggebruikers in gevaar brengen en in brievenbussen pissen )

janneke642
janneke64212 feb. 2011 - 12:24

Ik ben beslist geen fan van Wilders maar deze cartoon vind ik absoluut niet kunnen en is ziek en misselijkmakend en niet omdat ik het voor Wilders erg vind of omdat de vrijheid van meningsuiting in het geding is, deze cartoon heeft niets meer met vrijheid van meningsuiting te maken. De tekenaar moet zich doodschamen zoiets te bedenken en is in mijn ogen afgezakt naar het allerlaagste niveau.

1 Reactie
bobbono
bobbono12 feb. 2011 - 12:24

geert is zelf degene die zelf "altijd met scherp schiet". Deze cartoon geeft een situatie weer zoals hij is en is daarnaast ook nog een keer een mening van iemand die dat gewoon mag uiten. Dat dat over een onderwerp gaat die nu nog steeds gevoelig ligt in Nederland zegt ook iets over ons. Wat in WO II is gebeurt wil ieder weldenkend mens niet meer, laat dat buiten kijf staan !!! Als we echter kijken naar de staat israel dan kunnen we toch niet met droge ogen beweren dat die zo netjes omgaan met hun medemens de Palestijn. Nu hoor ik jouw alweer zeggen, maar die zijn ook niet zo netjes naar de joden. Maar vergeet niet dan de israel de Palestijnen al meer dan 50 jaar in een wurggreep houd !!! Wat zouden wij Nederlanders doen als wij 50 jaar lang zouden zijn bezet & vernederd !?? De Holocaust is allang voorbij & is een verschijnsel die niet alleen de joden is overkomen !! Sinds de WO II zijn er vele grootschalige vervolgingen geweest, ook van moslims bv in voormalig Joegoslavie. Daar hoor ik de geert aanhangers nooit over !!!

jmaldenhoven
jmaldenhoven12 feb. 2011 - 12:24

Ik dacht dat Wilders gewoon alvast begonnen was met het regelen van exclusieve sociale woningbouw voor PVV'ers? Dan snap ik wel dat hij deze cartoon niet kan waarderen. Er staat T ipv PVV op de toekomstige bewoners...

2 Reacties
kontolbesar
kontolbesar12 feb. 2011 - 12:24

om je informatie even bij te spijkeren, Herr Wilders is diegene die pertinent weigert om bij Pauw & Witteman aan te schuiven, waarschijnlijk bang om door "de linkse klink" verbaal afgemaakt te worden.

kontolbesar
kontolbesar12 feb. 2011 - 12:24

ik snap het totaal niet meer met deze man. ik herrinner mij cartoon-affaires over mohammed de profeet. onsmakelijk volgens sommigen onder ons maar Herr Wilders vond dat het onder vrijheid van meningsuiting viel en gebruikte het zelf voor zijn propaganda-film. nu wilt hij, de zogenaamde voorvechter voor vrije meningsuiting, censuur toepassen???? ik snap het werkelijk niet meer. wanneer worden zijn aanhangers nu eens wat kritischer en vertellen aan Herr Wilders dat ook dit onder vrije meningsuiting valt, hoe smakeloos je het ook vind. en dan dreigen dat je niet naar een programma komt waar je normaal ook al niet naar komt, voor mij heeft hij met deze cartoon zijn vluchtweg voor het programma weer gevonden, wat een lafaard. als dit wordt gepubliceerd krijg ik dan ook dreigbrieven van de voorstanders van vrije meningsuiting?

fjacobse
fjacobse12 feb. 2011 - 12:24

Je kan Wilders alles verwijten maar niet dat hij niet consequent is. In de aanloop naar de film Fitna vond Dibi het nodig om samen met wat andere extreem-linksche hotemetoten op de Dam te gaan lopen met een bord Wilders Extremist. Enkele dagen later deed Halsema in het debat een voorstel aan Wilders om "samen de radicale Islam te gaan bestrijden'. Reactie Wilders? Dikke middelvinger, ik ga niet samenwerken met een partij met iemand in haar midden die met een bord Wilders Extremist gaat rond lopen. Een tweede voorbeeld van het consequente gedrag van Wilders is het afbreken van de formatieonderhandelingen na de Judas-actie van Klink. Weken naast elkaar in prettige sfeer met elkaar onderhandelen en dan ineens achter de rug van Wilders om een huilie huilie-brief schrijven. Ook toen was de reactie van Wilders : Dikke middelvinger voor het CDA. Ik wil graag meeregeren maar er is wel een ondergrens. Zoek het maar uit met je zootje. Dan is het niet zo raar dat hij ook deze maal een dikke vinger opsteekt richting de VARA-kliek die al sinds mensenheugenis Wilders dag in, dag uit op alle manieren in verband probeert te brengen met Nazi-Duitsland. In het gunstigste geval bij gebrek aan (betere) argumenten, in het ongunstigste geval in de hoop dat er weer een nieuwe Volkert opstaat die Nederland gaat "redden". Verder wil ik al die huichelaars die Wilders laf durven te noemen even herinneren aan die mooie avond in juni toen Wilders linksch Nederland een vernietigende nederlaag toe bracht. Noem mij 3, 2, 1 linksche fractievoorzitters die toen het lef hadden met Wilders in de debat te gaan bij Paul Witteman, zowel op de avond zelf als enkele dagen later. Ze durfden allemaal niet, bang om gesloopt te worden door Wilders. Dus wie is hier nu eigenlijk laf en wie is hier nu eigenlijk niet consequent?

1 Reactie
Harmen2
Harmen212 feb. 2011 - 12:24

Ik vrees dat je wens en werkelijkheid een beetje door elkaar haalt, bovendien gaat het hier om een hysterische Wilders die wederom een laf excuus heeft om weer niet in debat te hoeven gaan. Het gaat ook niet over het feit of Wilders wel of niet consequent is, het gaat er om of de vrijheid van meningsuiting een exclusief recht is van Wilders.

BillDuin
BillDuin12 feb. 2011 - 12:24

Meneer van Jole heeft dhr Wilders wederom in een win-win situatie gemanoeuvreerd, gewoon laten staan die cartoon is zeker de eerste 3 dagen volop aandacht voor de PVV, de reactie's die ik zo hier en daar op het web lees liegen er niet om, bijna niemand zit op dit soort pulp verlegen en er word met afschuw gereageerd op deze smakeloze cartoon. Wilders zal hier volop van profiteren en de VARA zal met het schaamrood op haar kaken bakzeil gaan halen, het is de laatste weken volop prijs met WO2 vergelijkingen in VARA programma's het schiet echt zijn doel voorbij m.i.

1 Reactie
Joeri2
Joeri212 feb. 2011 - 12:24

Welk doel?

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

En wederom verkneukelt Geert Wilders zich om de - gratis - publiciteit die hem in dit geval door zijn grootste tegenstanders in de schoot geworpen werd. Een perfecte timing in het kader van zijn rechtszaak en een perfecte timing in de aanloop naar de verkiezingen. Met zulke vijanden bespaart Wilders weer een paar ton aan advertentiekosten en dure uren van een spin doctor.

3 Reacties
Joeri2
Joeri212 feb. 2011 - 12:24

Die spindoctor hebben ze vast in dienst. Het alternatief is de proefballonnetjes als tuigdorp en kopvoddentax negeren. Het probleem met de pvv is alleen dat ze onder gedoog van de vvd die onzin plannen ook echt invoeren.

FransHoutman
FransHoutman12 feb. 2011 - 12:24

Zou Bram deze tekening (en anderen van deze meneer)nog even aanhalen in het pleidooi? In het kader van haat zaaien zullen we maar zeggen.

hannogroen
hannogroen12 feb. 2011 - 12:24

Je hebt absoluut een punt want het was niet voor niets Wilders zelf die er voor gezorgd heeft dat 'half' Nederland deze cartoon inmiddels heeft gezien en de zaak inmiddels tot hysterische proporties heeft opgeblazen. Echter wat is het alternatief? Dat critici, cartoonisten etc hun pen gaan neerleggen omdat Wilders er weleens misbruik van zou kunnen maken? Dat zou de wereld op zijn kop zijn. Zelf vind ik deze cartoon vrij smakeloos maar ik vind ook dat cartoonisten mogen tekenen wat ze willen. Zou Wilders een democratisch politicus van stand zijn geweest dan had hij hierboven gestaan, er geen aandacht aan hebben geschonken en openlijk het debat zijn aangegaan. Blijkbaar ligt dat niet in de mans aard..

Yggdrasil
Yggdrasil12 feb. 2011 - 12:24

Wel een heel erg toevallige combinatie vind je ook niet? =================== Als men dan toch zo nodig een verband wenst te leggen tussen de cartoon en bestaande situaties dan lijkt het me eerder voor de hand liggen om de situatie op de cartoon te vergelijken met Guantanamo Bay. Maar de vergelijking met een Duits concentratiekamp uit de tweede wereldoorlog gaat sowieso mank.

1 Reactie
ElChe
ElChe12 feb. 2011 - 12:24

"Wel een heel erg toevallige combinatie vind je ook niet?" Niet zo toevallig. Bosma zorgt via zijn opmerkingen dat wij automatisch hier op komen. Dit doet hij bewust.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 feb. 2011 - 12:24

Ook interessant hierbij is dat Bosma in een serieus bedoeld boek (en dus niet in een politieke cartoon) een verband heeft gelegd tussen "links" en de NSDAP. "Nadat hij de Nederlandse samenleving in deze twee categorieën heeft ingedeeld, probeert hij Adolf Hitler als socialist neer te zetten. Een zacht gezegd ingewikkelde taak die hij alleen kan volbrengen door de geschiedenis te vervalsen. Op walgelijke wijze probeert Bosma hard te maken dat communisten massaal overliepen naar de NSDAP. Hij spuugt daarmee op het graf van de vele Duitse communistische verzetsstrijders die al in de jaren dertig omkwamen in de strijd tegen het fascisme. Hij haalt de Duitse historicus Sebastian Haffner aan die schrijft dat Hitler vooral bang was voor de conservatieve oppositie, maar vergeet te melden dat Haffner het hierbij over de periode had waarin sociaal-democraten en communisten al grotendeels uitgemoord waren. Vervolgens weet Bosma ook nog te melden dat de NSDAP de `strijd om het hart van het Duitse volk' heeft gewonnen vanwege het internationalisme van links. Dit is allereerst historisch onjuist aangezien sociaal-democraten en communisten tijdens de laatste vrije verkiezingen meer stemmen behaalden dan de NSDAP. Het is daarnaast ook een paradoxale opmerking omdat Bosma hiermee wijst op de centrale tegenstelling tussen links internationalisme en rechts nationalisme, die ervoor zorgt dat Bosma zelf meer gemeen heeft met Hitler dan de Duitse communistische partij met de NSDAP. Dat Hitlers Duitsland, net als alle grootmachten destijds, een keynesiaans economisch beleid voerde maakt de Führer net zo `socialistisch' als Winston Churchill." Ik heb Wilders daar nooit tegen horen protesteren, laat staan dat hij dat boek van Bosma "walgelijk" heeft genoemd...

4 Reacties
FransHoutman
FransHoutman12 feb. 2011 - 12:24

Bram zou zeggen :Ga geschiedenis leren.

Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

Dat klopt, Wilders en zijn kliek vergelijken heel vaak zaken die hun niet aanstaan met nazi' s. Ik heb een jaar geleden eens geteld hoeveel van dat soort vergelijkingen op zijn website stonden, ik kwam tot over de twintig. Ik heb toen dat lijstje geplaatst op Joop. En er zaten er tussen die heel grof waren. Ik denk dat het niet beter zal zijn nu. Dat Bosma het mis heeft zal iedereen die serieus naar de opkomst van de nazi's kijkt erkennen. We weten immers dat Buchenwald en Dachau in eerste instantie waren gebouwd om politieke tegenstanders (communisten, socialisten) te "heropvoeden". Duizenden linkse mensen zijn in het begin van de jaren dertig opgepakt en in werkkampen gestopt. Dit gebeurde zonder proces. Immers door de machtigingswet was de grondwet buiten werking gezet. We weten ook dat de nazi's regelmatig het communisme met Joden associeerden (Jüdischer Bolschewismus)) en met landverraad (dolkstootlegende), de sociaal democratische partij werd Judenpartei genoemd en wie Mein Kampf (o.a. hoofdstuk 3) leest zal het toch direct opvallen dat socialisme een poging van de Joden is om de Duitse Christelijke arbeider te onderwerpen. Kortom, de nazi's waren niet alleen anti-joods, maar ook anti links. Het is kwalijk dat Bosma, die we toch als een intelligent en belezen mens mogen beschouwen, deze vergelijking maakt. Het betreft hier geen vergissing of fout geïnformeerd, zoals bij de aanhang van de PVV, maar het betreft een puur kwaadaardige uithaal naar links. Het verdacht maken van links wat Bosma doet, door ze op een lijn te zetten met de nazi's lijkt erg veel op het verdacht maken van links wat de nazi's destijds deden. Een interessante parallel is dat de PvdA (sociaal democratisch) regelmatig in PVV kring Partij van de Arabieren wordt genoemd. De parallel met het destijds "Judenpartei" voor de sociaal democratische partij in Duitsland dringt zich dan wel heel erg sterk op. Bosma is ook de man die beweert dat een islamiet nooit de waarheid kan spreken als hij een goede intentie heeft. Het betreft dan, volgens Bosma, geslepenheid om zijn kwade intenties te verbergen. Als we deze stelling van Bosma door denken, dan wordt hier een zeer ernstig richting ingezet door Bosma, waarvan hij, belezen als hij is, zeer wel kan beseffen waar hij mee bezig is. En er zijn meer parallellen die zich heel sterk opdringen, vandaar ook de enorm felle reactie van Wilders op notabene, een cartoon. Hij laat zich wel heel erg in de kaart kijken. Overigens hoop ik dat Wilders niet komt opdagen op het debat. Die clichés van hem, daar ben ik echt wel op uitgeluisterd. Ik vind alleen het excuus dat hij zoekt om weg te kunnen blijven erg doorzichtig is, en van een zeer hoog Calimero gehalte. Typisch Wilders. Laat ik Wilders, die de Christelijke cultuur als voorkeur-cultuur in de grondwet wil zetten eens trakteren op een Christelijk citaat uit het Nieuwe Testament (Matteüs 7:5): "Gij geveinsde! werp eerst den balk uit uw oog, en dan zult gij bezien, om den splinter uit uws broeders oog uit te doen." ----- Ik wens u een prettige zondag toe.

Charta46
Charta4612 feb. 2011 - 12:24

[Op walgelijke wijze probeert Bosma hard te maken dat communisten massaal overliepen naar de NSDAP.] Sylvia, je maakt hier een goed statement. Immers al in de dertiger jaren waren de sociaal-democraten, socialisten en communisten de eersten die in de concentratiekampen verdwenen. Die Bosma probeert inderdaad op een walgelijke wijze de geschiedenis te vervalsen. Het is goed dat we dat steeds meer weer aan de kaak blijven stellen!!

fjacobse
fjacobse12 feb. 2011 - 12:24

Goed boek he syl.

fjacobse
fjacobse12 feb. 2011 - 12:24

iggi, zoals altijd heb je weer volkomen gelijk. Het is immers van alle tijden dat menschen met een merkteken op hun borst moeten rondlopen. Echt belachelijk om te doen alsof Adriaan verwijst de naar joden in de jaren 30/40. Gelukkig heb jij voldoende historisch besef om de mensen er op te wijzen dat men verbanden ziet in de tekening die er helemaal niet zijn. Fijn trouwens dat de meerderheid van jouw partij Wilders steunt in zijn stelling dat de vrijheden in Europa worden bedreigd door de Islam. https://n5.noties.nl/peil.nl/ Je kan met recht trots zijn op de SP!

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil12 feb. 2011 - 12:24

iggi, zoals altijd heb je weer volkomen gelijk. =================== Mijn hartelijke dank voor uw steunbetuiging, alhoewel wel uit onverwachte hoek, ben ik blij dat u het met mijn visie eens bent.

Doemaargewo
Doemaargewo12 feb. 2011 - 12:24

Punt 1: Wilders bestrijd de vrije meningsuiting niet. Hij verzoekt niet tot de arrestatie of vervolging van de tekenaar. (bij Nekschot was dit duidelijk wel het geval) Punt 2: Wilders geeft aan niet bij een aan Joop gelieerde organisatie te willen verschijnen als deze organisatie geen afstand neemt van deze cartoon. Dit is zijn goedrecht. Punt 3: Wat is die cartoonist een zielepoot, stop eens met het erbij halen van de 2e wereldoorlog, dit is te zielig voor woorden (vandaar die tekening waarschijnlijk) Tenslotte: Cartoonist heeft geen smaak en Wilders is grof, maar nooit zomaar grof. Er zit altijd iets achter, bij de cartoonist zit er volgens mij niet veel achter. Cartoon: Schiet op meeuwen Enige tijd geleden had de cartoonist ook een prent gemaakt. Een jager met geweer in de aanslag en gericht op meeuwen, met deze meeuwen werden PVV'ers bedoeld. Ik vind dit bijna gelijk aan oproepen tot geweld. En we hoeven niet ver terug in de Nederlandse geschiedenis te kijken om te weten waar dit toe kan leiden.

3 Reacties
ElChe
ElChe12 feb. 2011 - 12:24

Zo Joost, aan het werk vandaag?

Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

Punt 1: Wilders kan niet oproepen tot arrestatie, hij heeft daartoe geen middel. Hij beperkt zich derhalve tot een vorm van chantage. Punt 2: Precies, deze vorm van chantage is toegestaan Punt 3: Ik heb ergere cartoons gezien dan deze, maar gezien wat deze losmaakt lijkt hij wel midden in de roos te zijn. Ik hoop dat Soeterbroek een prettige dag heeft en kan genieten van de aandacht, want zoals het Herman van Veen verging ("Herman Veenlijk" in extreem rechtse blogs), dat gun ik Soeterbroek niet. Jij wel?

FransHoutman
FransHoutman12 feb. 2011 - 12:24

Om aan een aanklacht haatzaaien te voldoen moet het meerdere kere gebeuren met een bepaald doel. Deze cartoonist gaat al aardig die kant op. Nekschot had er 8 voor nodig.

stafpilot
stafpilot12 feb. 2011 - 12:24

Over het uit de weggaan van discussie: ik meen mij te herinneren Hero Brinkman te hebben gezien in P&W. En hij had nog zinnige argumenten ook

2 Reacties
Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

Je bedoelt dat Brinkman een vermomde Wilders is?

jpps240
jpps24012 feb. 2011 - 12:24

Nauwelijks. Of zinnig betekent iets anders dan in het woordenboek staat.

maccus
maccus12 feb. 2011 - 12:24

Prima, ik heb genoeg van die PVV'ers op TV, dus laat ze weg blijven. Ze hebben al veel te veel aandacht gehad op de buis. En als je niet tegen satire kan moet je niet de politiek in gaan.

2 Reacties
emmaa2
emmaa212 feb. 2011 - 12:24

het is mij een raadsel waarom een intolerant discrimerend geloof hier zoveel enthousiasme vindt

Doemaargewo
Doemaargewo12 feb. 2011 - 12:24

Aan wie hebben ze al die aandacht toch te danken? Dank je wel Vara, dank je wel JOOP en dank je wel Volkskrant. Jullie zijn de propaganda machine van de PVV, ieder vonkje wordt bedekt met een plas benzine. Strategie en visie, daar ontbreekt het aan bij tegenstanders PVV!! Oh ja en aan kennis van spreekwoorden, want de ezels hebben zich inmiddels bont en blauw gestoten en de PVV stijgt in de peilingen!

Maastricht2
Maastricht212 feb. 2011 - 12:24

Ik zou mij als Moslim beledigd voelen met deze cartoon.Want wie wordt er graag als tuig neergezet,dat in een concentratie kamp thuis hoort?Ik heb het Wilders nooit horen zeggen.Zo kun je wel van alles suggereren.

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer212 feb. 2011 - 12:24

Heel goed! Dat is dan ook juist de functie van een cartoon. Het wordt pas écht gevaarlijk als een politicus van alles suggereert over een kleine religieuze minderheid, vind je niet?

mokums
mokums12 feb. 2011 - 12:24

Er is geen sprake van censuur als je iets vraagt en het vervolgens niet wordt gedaan. Censuur is als je iets laat verwijderen zonder het aan iemand te hebben gevraagd. Censuur eis je niet, dat leg je op. Wilders vind dat hij zich conformeert aan waar de VARA voor staat incluis Joop.nl. Daar voelt hij niets voor. Maar eens wat anders. Wat denkt u dat de nabestaanden van de slachtoffers van WOII van deze catoon vinden? Laat WOII op zichzelf staan, ieder vergelijk slaat of de discussie dood of het gaat ineens over dingen die totaal niet relevant zijn (zoals censuur.)

1 Reactie
Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

---[Er is geen sprake van censuur als je iets vraagt en het vervolgens niet wordt gedaan. ]--- Dat klopt, Wilders is niet in staat om censuur op te leggen, dus beperkt hij zich tot chantage.

oplettend
oplettend12 feb. 2011 - 12:24

ik vind het ook een walgelijke cartoon, dit heeft niets te maken met vrijheid van meningsuiting. dit is puur op de man spelen. is niet vergelijkbaar met een cartoon over de islam. Dat gaat namelijk over een groep of Mohamed die al honderden jaren dood is. Ook met politiek heeft het niets te maken, het is namelijk oude PVDA retoriek. Kortom walgelijk en op de man gespeeld.

1 Reactie
Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

---[Kortom walgelijk en op de man gespeeld. ]--- Jij hebt recht op die mening, en Soeterbroek heeft het recht om deze cartoon te maken.

Aletta2
Aletta212 feb. 2011 - 12:24

Het toont weer het totale creatieve failliet van links aan. Mensen die niet in staat zijn rekening te houden met anderen op een lijn te stellen met het vergassen van miljoenen babies, peuters, kinderen, vrouwen, mannen en bejaarden. Hoe diep kun je zakken?.......

3 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil12 feb. 2011 - 12:24

Hoe diep kun je zakken?....... ============ Niet zo diep als Wilders, zoveel is wel duidelijk

Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

---[Hoe diep kun je zakken?....... ]--- Was het niet Wilders die de Koran met Mein Kampf vergelijkt? Die van Moslima's zei dat ze koppen hadden in plaats van hoofden, en dat ze gelijk aan honden belasting dienen te betalen? Was het niet Wilders die zei dat Moslima's in ieder gebouw dat een cent subsidie kreeg dienden te worden verwijderd? Was het niet zijn adjudant die zei dat Moslima's in de toekomst uit het openbaar vervoer dienden te worden verwijderd? Was het niet Wilders die stelde dat in de grondwet moest komen dat iedere religie als inferieur aan het Christendom en Jodendom diende te worden behandeld? Was het niet zijn andere adjudant die stelde dat iedere Moslim liegt? Nee, zo misplaatst vind ik de cartoon van Soeterbroek niet. Cartoons zijn altijd overtrokken, ze ridiculiseren, dat is inherent aan de stijl.

oplettend
oplettend12 feb. 2011 - 12:24

eens

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Wat opvalt? Dat de PVV het heeft over straattuig en veelplegers en draaideurcriminelen. Nergens wordt een bevolkingsdeel met name genoemd. Tuig en veelplegers. Deze cartoon maakt duidelijk dat de tekenaar van dit fraais wel weet wie het zijn. Het duidelijk maakt in de tekening. Eigenlijk komt de cartoon als een boemerang als een beste klodder zachte boter terug in het gezicht van de tekenaar van als dit fraais. Schijnbaar weet iedereen over wie het gaat, hier wordt een bevolkingsdeel weggezet, die schijnbaar het reinigend vermogen van een douche moet ondervinden. Stygmatiserend, discriminatie. De tekenaar heeft ze zelfs gemerkt met een letter uit ons alfabet. Onsmakelijk ook voor die mensen die het aangaat. Duidelijker en completer was geweest als er ook iemand die deze mensen een kopje thee kwam aanbieden voordat men de douchebeurt schijnbaar verplicht moet maken. Het idee van de tweede wereldoorlog in de roep van alle smetten vrij, geeft ook aan dat Joop de Uil in 1939 een stage heeft gelopen bij de Nazi partij in Duitsland. Van alle smetten vrij?

2 Reacties
Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

---[Van alle smetten vrij?]--- Niemand, ook jij niet, is van alle smetten vrij, maar dat terzijde. Joop den Uyl is al bijna 25 jaar dood. Hij heeft op 19 jarige leeftijd enige tijd lang het verkeerde gekozen. Dat was heel dom van hem. Het enige excuus is zijn leeftijd. Het feit dat hij later altijd een politiek nagestreefd heeft tegengesteld aan de nazi-ideologie spreekt ook voor hem. Maar wat dat met deze cartoon te maken heeft is mij onduidelijk. 25.000 Nederlanders waren lid van de SS, honderdduizenden waren lid van de NSB. Bedoel je te zeggen dat Soeterbroek wel een punt heeft in deze cartoon? Dan ben je tot nu toe de enige PVV-er waarvan ik dat gehoord heb. Misschien moet je het toch beter uitleggen.

wvdstraat
wvdstraat12 feb. 2011 - 12:24

Hierbij een posting die ik eerder schreef. Het verschil is, dat de Gele Gedoger onderscheid maakt: Voorafgaand aan het woord 'tuig', komt bijna altijd een bijvoeglijk naamwoord, dat naar een geloof, ras of nationaliteit verwijst. Nooit hoor je de PVV over "Hoek van Holland", voetbalvandalisme, "Tokkies", "Veerkampjes" of (van oorsprong) Nederlandse criminelen... Ook niet over malafide Nederlandse uitzendbureau's en huisjesmelkers die buitenlanders met z'n 20-en op een kamer zetten en afschepen met 2 euro per uur, waardoor sommigen (begrijpelijkerwijze) ontsporen. Het gaat om die selectie, en daardoor is de tekening terecht. Het probleem is, dat de PVV en -aanhang zo vaak een loopje met de werkelijkheid nemen. Dit doet men door heel hard te schreeuwen, niet te luisteren en als het moet gewoon te liegen

PeerJawel
PeerJawel12 feb. 2011 - 12:24

Hoe zeer het ook duidelijk is dat Wilders probeert om de geschiedenis te herhalen toch mag dat niet gezegd worden. Wat zouden zijn Tuigdorpen anders zijn dan concentratiekampen of zouden daar geen omheiningen omheen staan? Hoe wil hij ze daar dan binnen houden? Zouden daar geen bewakers staan met wapenstokken? Als je het zo en zo beschrijft mag het wel, als iemand zich daar een voorstelling van maakt en dat op papier tekent mag het niet? Als het uitziet als stront en het ruikt en smaakt er ook naar dan kun je er maar beter niet intrappen. Ik heb al vaker gezegd: Als je niet leert van het verleden maak je steeds opnieuw de zelfde fouten. Een begenadigd artiest heeft het idee van Geert W. vorm gegeven en nou schrikt W. van de nachtmerrie die hij zelf oproept? Ik zal hem niet missen bij de debatten hoor.

1 Reactie
ElChe
ElChe12 feb. 2011 - 12:24

Wilders (Bosma) is in zijn nopjes met de cartoon. Het geeft hem de stok om te slaan.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

De cartoon is historisch niet geheel juist. Bete is het de medeindieners van dit voorstel ook af te beelden. Dus: Cohen als kampbewaarder en Verhagen als schoonmaker van de ovens. Opdat we maar mogen leren dat het aanpakken van tuig niet past bij ons. Liever pappen en nathouden.

2 Reacties
ElChe
ElChe12 feb. 2011 - 12:24

Lekker suggestief Peet.

Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

---[Cohen als kampbewaarder]--- Cohen's grootouders zijn omgekomen in concentratiekampen. Zijn ouders hebben de hele oorlog ondergedoken gezeten. Een foutje, een woord teveel gezegd, misschien door een kind? Er is zoveel dat mis kan gaan. Kun je je de angst en machteloosheid van iemand die ondergedoken zit voorstellen? Een stukje naar beneden schreef een andere PVV-aanhanger over de nabestaanden, wat vind jij als PVV-er daarvan?

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Het goede van deze 450+ reacties is dat een hoop vaste reaguurders hun morele superioriteit hebben verloren door zichzelf exact hetzelfde te gedragen als Wilders onder het mom van "Ja, maar hij doet het ook". Wat valt men door de mand zeg.

1 Reactie
ElChe
ElChe12 feb. 2011 - 12:24

"Wat valt men door de mand zeg." De pvv had het gat in de mand reeds voorbereid, nietwaar?

Florian2
Florian212 feb. 2011 - 12:24

De vergelijking tussen massamoordenaar Hitler en Wilders is volstrekt abject en onjuist (Meneer Wilders is nog niet verantwoordelijk voor de moord op 6 miljoen mensen lieve vrienden!) maar blijkbaar is dat nogal moeilijk te begrijpen?? Maar dat lijkt niemand hier te kunnen begrijpen? :-) Totaal bizar!!!!

3 Reacties
ElChe
ElChe12 feb. 2011 - 12:24

Suggeren en kijken of hier iemand op in gaat?

Latok
Latok12 feb. 2011 - 12:24

hahahahah Florian toch... Je zei "nog niet". 'A honest mistake' hoop ik........ ;-)

Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

---[Maar dat lijkt niemand hier te kunnen begrijpen? :-)]--- Ik denk niet dat de cartoon inhoudelijk zo interessant is. Cartoons zijn bijna per definitie bezijden de waarheid. Wat interessant is, is dat de voorvechter van het vrije woord, chantage gebruikt om cartoonisten het zwijgen op te leggen. Wilders mag gerust een mening hebben over het cartoon. Maar chantage ondernemen richting de werkgever van de cartoonist, en richting Pauw en Witteman, en richting het Nederlandse volk die dan de kans wordt onthouden om Wilders in debat te zien, daarmee laat Wilders zich heel erg in de kaart kijken. De voorvechter van het vrije woord probeert het vrije woord te hinderen. De "Partij van de Vrijheid" is een Orwelliaanse naam.

ArthurP2
ArthurP212 feb. 2011 - 12:24

Tsja, als je iemand voor NAZI uitmaakt, moet je het niet gek vinden als hij daarna bedankt voor een debat, elke kans op een neutrale behandeling lijkt me dan wel totaal verkeken. Het heeft ook niets met censuur te maken, maar dat is gewoon normaal respect wat je van een journalistieke organisatie mag verwachten. Zeg nu eerlijk, als uw buurman U voor NAZI uitmaakt gaat U daar de volgende dag toch ook niet gezellig op verjaardagsvisite? En als Job Cohen in de Telegraaf vergeleken zou worden met de genocide praktijken van Stalin, verwacht U dan ook dat hij daarna vrolijk een intervieuw met die krant gaat geven?

2 Reacties
Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

---[als je iemand voor NAZI uitmaakt, moet je het niet gek vinden als hij daarna bedankt voor een debat]--- Pauw en Witteman hebben Wilders voor Nazi uitgemaakt? ---[elke kans op een neutrale behandeling lijkt me dan wel totaal verkeken.]--- Je bedoelt dat Wilders, sinds hij Moslims vergelijkt met nazi''s niet meer in staat is tot neutrale behandeling? Enige tijd zei Wilders: "Dit is Londonistan" zijn? Zal het ons hoop brengen? Of zal het de waarden van Mekka en Medina uitdragen?" Waarmee hij aangaf dat Moslims London zullen veroveren. Het "Dit is London" is een verwijzing naar WO2.

Jnttr
Jnttr12 feb. 2011 - 12:24

Exact!

Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

Niet alleen vermoedelijke daders komen in de tuigdorpen van Wilders, ook de familieleden waartegen geen juridische aanklacht bestaat. Onschuldigen dus. Mensen gaan naar de tuigdorpen van Wilders voordat er een rechterlijke beschikking is. Ze blijven ook nadat eventueel opgelegde gevangenisstraf voor bij is. Het plan komt er op neer dat onschuldigen zonder vorm van proces worden opgesloten om de simpele reden dat ze familie zijn van een dader. Er is dus tegen de meeste bewoners geen juridische aanklacht, er zijn geen heldere criteria, dus kan het verblijf ook niet voor de rechtbank worden aangevochten.

1 Reactie
Jnttr
Jnttr12 feb. 2011 - 12:24

Rouanne, het gebeurt al lang, al jaren geleden in de stad van Job Cohen. http://www.blikopnieuws.nl/bericht/52057 Er is alleen nu veel commotie omdat de PVV er iets over heeft gezegd. Ik heb destijds niemand horen demonstreren tegen Job, laat staan dat zo'n cartoon is gemaakt.

Jnttr
Jnttr12 feb. 2011 - 12:24

Terecht dat Wilders niet komt bij de VARA. Het gaat niet om verbieden van een tekening. Uiteraard hebben we hier een vrijheid die dit soort prenten mogelijk maakt. Hoe je ook over de cartoon denkt: het is gewoon toegestaan en dat moet zo blijven. Geen censuur. Dat wil (v.z.v. mij bekend) Wilders ook niet. Echter: een debat of discussie ga je aan op basis van gelijkwaardigheid. De VARA plaatst een tekening waarop 1 der fractieleiders wordt afgebeeld als een nazi die mensen naar de gaskamer wijst. De VARA plaatst deze tekening niet als nieuwsfeit, zoals je nu op andere sites wel ziet. De VARA plaatst deze prominent op haar opinie site teneinde daarmee een discussie te ontlokken. Als fractieleider of fractielid meedoen aan een debat bij een omroepvereniging die als startpunt van de discussie een fractieleider als nazi afbeeldt lijkt me inderdaad een brug te ver. Er is dan geen spraken van gelijkwaardigheid. Terecht dat je je dan afmeld bij zo'n omroep. Joop, als opiniepagina van de VARA, stelt in de huisregels dat " er op een prettige, open manier wordt gediscussieerd. Scherp maar toch galant, met wederzijds respect. Niet op man spelen in plaats van op de argumenten ingaan, reacties mogen niet kwetsend zijn". Bij de start van Joop werd er op gewezen dat het een tegenhanger van GeenStijl zou zijn. Tja, dan moet je natuurlijk niet met dit soort cartoons komen. Dat leidt nl. niet toe die prettige discussie, het is niet galant, het is wel respectloos, er wordt duidelijk op de man gespeeld en het is onmiskenbaar kwetsend.

2 Reacties
Barbarije
Barbarije12 feb. 2011 - 12:24

Wie de regenboog wil zal door de regen moeten !!! Hij wel en de rest niet ??? Hoe vaak word hem niet de hand boven het hoofd gehouden als parlementarier ??. Hoeveel onjuistheden loopt hij wel niet te verkondigen over een hele groep die niks te maken hebben met zijn waanideeen. Hebben die mensen geen gevoelens en emotie's die geraakt worden door een Nederlands lid van het parlement ??. En als hij niet uit zn cel wil komen om te debatteren met zijn tegenstanders schrijft ie er toch een leuk boekje erover. Mein kampf is ook gebaseerd op waan ideeen die ontstaan door opsluiting. Nederland kiest steeds zn verkeerde helden uit.

Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

---[Bij de start van Joop werd er op gewezen dat het een tegenhanger van GeenStijl zou zijn. Tja, dan moet je natuurlijk niet met dit soort cartoons komen.]--- Je snapt toch wel dat reacties van de lengte nooit op Geenstijl zouden worden toegelaten. Joop is een waardig tegenhanger van Geenstijl. Wilders vergelijk Moslims regelmatig met nazi's. Als er iemand voortdurend WO2 erbij sleept, dan is het Wilders.

Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

Wilders heeft zelf deze geest uit de fles gelaten: Enkele uitspraken van hem: "Mohammed was een narcist zoals Hitler, Saddam of Stalin" "Als wij nu niet optreden tegen de vergaande islamisering van Nederland, herleven de jaren dertig van de vorige eeuw. Alleen was het toen Hitler en nu Mohammed." "Gaat Bussemaker ook aandacht besteden aan de Handschar-divisie, de moslim-brigade die meevocht aan de zijde van de nationaal-socialisten?" -------------------- Dus als hij nu aan huilie huilie huilie doet, dan zal dat zijn vanwege de boter die van zijn boterkleurige kuif in zijn ogen druipt.

3 Reacties
Latok
Latok12 feb. 2011 - 12:24

Jouw commentaar is steeds erg to-the-point en moeilijk te weerleggen door de PVV oppositie hier, als ik zo een beetje door deze draad blader. Ik heb zo nu en dan enig relativerend grappig bedoeld commentaar proberen te posten, maar het wordt steeds weggemodereerd. Kennelijk is dit een te serieus onderwerp, hoewel dit slechts over een spotprent gaat. Soit. Als er iemand is die publiekelijk Nazi vergelijkingen in het openbare arena verkondigd (tot in 2e kamer aan toe) is het inderdaad Dhr Wilders en zijn luitenant Bos in de media. Maar dat schijnt een select publiek zich niet te herinneren. Ik zit in de 'communicatie business' en vrees dat eea inderdaad door Gekke Geert is opgepikt om massa-publiciteit te genereren. Dat is namelijk het nivo waar zowel de 'intellegentia' als het 'klootjesvolk' tot toe is gereduceerd in de grenzeloze internet/informatiemaatschappij; 140-character-twitter-patat.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos12 feb. 2011 - 12:24

Niets meer aan toe te voegen :-))))

FransHoutman
FransHoutman12 feb. 2011 - 12:24

Enkele uitspraken van hem: "Mohammed was een narcist zoals Hitler, Saddam of Stalin" "Als wij nu niet optreden tegen de vergaande islamisering van Nederland, herleven de jaren dertig van de vorige eeuw. Alleen was het toen Hitler en nu Mohammed. Bron? Mohammed is al een poosje dood .

AnnemarieB2
AnnemarieB212 feb. 2011 - 12:24

Blij met de cartoon en de discussie! Hierbij mijn bijdrage, een kleine parodie, "Het Tuigdorp" naar Het Dorp van Wim Sonneveld. http://www.youtube.com/watch?v=5b2w4_tWumc

10 Reacties
ElChe
ElChe12 feb. 2011 - 12:24

Leuk gedaan!

meijerlahn
meijerlahn12 feb. 2011 - 12:24

Hear, hear!!

Chaki
Chaki12 feb. 2011 - 12:24

Heel goed!

wvdstraat
wvdstraat12 feb. 2011 - 12:24

Klasse ! Naar DWDD ermee !

FrenkMahon
FrenkMahon12 feb. 2011 - 12:24

Niets dan lof, goed gedaan

JandeBoer2
JandeBoer212 feb. 2011 - 12:24

Geweldig Annemarie! Hier de tekst nog even: Het Dorp - Wim Sonneveld Thuis heb ik een ID-kaart waarop mijn afkomst en mijn aard, een stempel "Schorriemorrie" en "Container 86X". Het zegt u hoogstwaarschijnlijk niks, maar het is waar ik geboren ben. Dit dorp, ik weet hoe het ontstond toen men van stoute kinderen vond dat ze beter konden verdwijnen. Een colonne met ME ervoor, tussen de prikkeldraden door; als vee kwamen ze binnenrijden. Refr: En in het tuigdorp van m'n vader zie ik de hoge hekken staan. Ik ben kind en weet wel beter dat zoiets niet hoort te bestaan. Wat leefden ze eenvoudig toen in simpele huizen zonder groen daar in Gouda Oosterwei. Maar blijkbaar leefden ze verkeerd, de wijk is gecorrigeerd en nu wonen ze buiten de maatschappij. Och ziet hoe rijk het leven is en wat gezellig het hier is we wonen in metalen dozen. Flink ver weg, hoeft niemand te zien dat 't wat onbeschaafd is misschien om mensen in een kamp te lozen. Refr. En in het tuigdorp van m'n vader zie ik de hoge hekken staan. Ja zelfs een kind weet heus wel beter dat zoiets niet hoort te bestaan. Wij, dorpsjeugd klitten bij elkaar in Moncler-jas en spiky haar en knikken mee met rapmuziek. Ik weet wel, het is hun goede recht; "een nieuwe wind," net wat u zegt maar het maakt me wat melancholiek. Eens waren politici uitgesproken niet enkel bezig om te stoken maar om problemen op te lossen. Die tijd van toen het is voorbij dit is al wat overblijft voor mij een container in de bossen. Refr. En in het tuigdorp van m'n vader zie ik de hoge hekken staan. Ik ben een kind en kan het weten dat dit dorp niet hoort te bestaan.

Latok
Latok12 feb. 2011 - 12:24

Cool. Creativiteit is altijd ontwapenend. :-)

Wilbert2
Wilbert212 feb. 2011 - 12:24

Geweldig, Annemarie :-)

Pjotrs
Pjotrs12 feb. 2011 - 12:24

Meneer Sonnenberg draait zich om in zijn graf!

Gerald2
Gerald212 feb. 2011 - 12:24

Heel mooi!

RikaKiestVoorVrijheid
RikaKiestVoorVrijheid12 feb. 2011 - 12:24

Het is toch jammer dat de waarschuwingen van Geert niet serieus worden genomen. De Moslims zijn degene die aanslagen plegen waar ook onschuldige burgers (kinderen) slachtoffer van zijn. De Moslims zijn degen die het hardst roepen; dood alle ongelovigen, dood alle niet moslims! Het zijn de moslims die voor hun eigen Allah spelen en Geert doet zijn best om ons daarvoor te behoeden en volgens mij heeft hij nooit iemand met een vinger aangeraakt! Dus wie is hier nu Hitler? De mensen die de halve wereldbevolking dood wilt hebben of Geert die ons daarvoor wilt behoeden?

3 Reacties
RickT2
RickT212 feb. 2011 - 12:24

De vrijheid van meningsuiting staat hier ter discussie, niet of je het met die mening eens bent. De vraag of je andersdenkenden de mond wil snoeren omdat ze er een (extreme) mening op nahouden die je niet aanstaat. Dat hebben we bij Wilders terecht niet gedaan, ook niet bij zijn vergelijking tussen de Koran en Mein Kampf en dat gaan we met de mening van de tekenaar dan ook niet doen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 feb. 2011 - 12:24

Was Timothy McVeigh moslim dan (om er maar eens 1 te noemen)

leeuwenvanj
leeuwenvanj12 feb. 2011 - 12:24

Rita,hebben de moslimlanden in de grote delen van de wereld militaire basissen? Hebben zij bommen gegooid om Belgie of op Portugal om daar strategische belangen te behartigen? Nee,dat doen westerse en tegenwoordig ook Chineze regeringsleiders. Overal op strategische punten wil men oorlogsschepen,militaire basissen,legers of inlichtingendiensten. In Den Haag heeft nog nooit iemand tegen mij gezegd,je moet dood omdat je geen moslim bent,niet in Turkije,Egypte,Marokko,Indonesië,Rusland,nergens heb ik dit gehoord. Ga eens iets meer lezen over militaire basissen ,belangen,grondstoffen,militair industrieel complex en ga maar zo door. ps Wilders vergeet in zijn opdracht vanuit de VS en Israel te vermelden dat orthodoxe joodse vrouwen pruiken dragen of hoofddoeken,mannen niet aankijken en geen hand geven. Vrouwen die ongesteld zijn allerlei dingen al dan niet mogen doen,voor de sex zich speciaal moeten reinigen en ga maar zo door. Hij moet niet zo eenzijdig zijn maar eerlijk in zijn mening,hij heeft gewoon een speciale agenda en die is zeer onsmakelijk.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

En waarom staat die cartoon er nog steeds? Mijnheer Wilders heeft toch netjes gevraagd dat ding weg te halen en waarom doen jullie dat dant niet?

3 Reacties
sociaaltje
sociaaltje12 feb. 2011 - 12:24

Beetje vreemde vraag. Toen Wilders bekend maakte dat hij zijn film Fitna uit zou brengen, zijn er ook heel veel mensen geweest die hem om verschillende redenen gevraaggd hebben dit niet te doen. Heeft hij niet geluisterd en heeft de film uitgebracht, met het argument dat hij daarbij gebruik heeft gemaakt van zijn recht op de vrijheid van meningsuiting. Dat Joop er nu voor kiest om het verzoek van Wilders niet te honoreren lijkt me logisch, ook voor de tekenaar van deze cartoon geldt dat hij gebruik maakt van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Dat deze cartoon niet in goede aarde valt bij Wilders betekent niet dat Joop verpilicht is deze cartoon te verwijderen.

Opinius
Opinius12 feb. 2011 - 12:24

waarom,..? ik snap er ook niks van dat ze dat niet doen op dit nette forum over een nette vraag van gw. waar ieder zijn mening mag hebben,.ook de kunstenaars en zo. nu nog de leden

Gerald2
Gerald212 feb. 2011 - 12:24

Tja, wie kaatst, kan de bal verwachten!

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Smakeloze cartoon , en inderdaad net zo smakeloos als "kopvoddentaks" , feit blijft wel dat de tekenaar hiermee vrij weinig risico loopt , dat is met een mohammed cartoon ( n.b. een imaginary friend) wel anders helaas.

1 Reactie
emmaa2
emmaa212 feb. 2011 - 12:24

inderdaad

TheBlackSwan
TheBlackSwan12 feb. 2011 - 12:24

Het ontgaat Dhr Wilders volkomen, dat zijn voorstellen immoreel zijn. En onrechtmatig volgens de Universele Verklaring voor de rechten van den Mensch, met als grondslag de Magna Carta uit 1215! Ik smeek u allen niet uw stem te lenen aan mensen die uw en mijn grondrechten niet respecteren. Hartgrondige dank Ik denk aan u

1 Reactie
Florian2
Florian212 feb. 2011 - 12:24

Nou ik zou mij maar zorgen gaan maken als ik u was: met dit soort WOII kreten ga zelfs ik op de PVV stemmen....alleen al om het te stoppen!

willemstal
willemstal12 feb. 2011 - 12:24

SCHANDALIG!!! Het zou links verboden moeten worden om ooit nog vergelijkingen met WO2 te maken!!! Wat zouden al die vergaste joden ervan denken dat WO2 misbruikt wordt door links om zijn gelijk te halen. Ik stem weer op de PVV. Voor de vrijheid en tegen de islam en links. Waar links en de islam samengaan, is het met de vrijheid gedaan!!!!

2 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer212 feb. 2011 - 12:24

Ja SCHANDE!!! Wie heeft dit ook al weer gezegd: "Uw naam is Chamerlain" "Mohammed was een narcist zoals Hitler, Saddam of Stalin" "Als wij nu niet optreden tegen de vergaande islamisering van Nederland, herleven de jaren dertig van de vorige eeuw. Alleen was het toen Hitler en nu Mohammed." "Gaat Bussemaker ook aandacht besteden aan de Handschar-divisie, de moslim-brigade die meevocht aan de zijde van de nationaal-socialisten?" "fascistieche islam" Koran= "Mein Kampf" enz. enz.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 feb. 2011 - 12:24

[Het zou links verboden moeten worden] Daar is de Partij Van de Verboden inderdaad erg goed in: verboden voor anderen voorstellen ;-)

FransHoutman
FransHoutman12 feb. 2011 - 12:24

Open vraag aan links. Als u deze cartoon vrijheid van meningsuiting vind,wat doet Wilders dan voor de rechter?

5 Reacties
emmaa2
emmaa212 feb. 2011 - 12:24

in nederland gaat het er niet om wat je zegt, maar wie het zegt.

Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

Is deze cartoon in conflict met de artikel 137-artikelen waarvoor Wilders voor de rechter staat? http://www.wetboek-online.nl/wet/Sr/137e.html http://www.wetboek-online.nl/wet/Sr/137d.html Zo ja, leg dan eens uit op welke wijze, als je het goed kunt uitleggen kun je aangifte doen.

arieroos
arieroos12 feb. 2011 - 12:24

Wie is eigenlijk precies dat "links" van jou ? Je doet net, alsof iedereen die tegen Wilders is precies dezelfde standpunten heeft en precies hetzelfde denkt. Maar dat is niet zo; heel veel mensen met heel veel verschillende politieke overtuigingen zijn tegen Wilders, het is niet 1 organisatie of zo. De cartoonist heeft niets te maken met de aanklagers, en allebei hebben ze weinig te maken met de PvdA. Ikzelf zou me tot niet zo lang geleden nooit "links" hebben genoemd. Eigenlijk doe ik dat nog steeds niet; maar kennelijk ben je tegenwoordig links als je je verzet tegen de PVV. Maar in tegenstelling tot diezelfde PVV bestaat links niet uit 1 partij met 1 leider die bepaalt wat de standpunten zijn. "links", of liver gezegd de oppositie tegen Wilders, bestaat uit een ongeorganiseerde verzameling individuen en organisaties, die geheel zelfstandig hun eigen standpunten bepalen. Ik vind die rechtszaak, bijvoorbeeld, een slecht idee ... maar dat neemt niet weg, dat ik vind dat Wilders inderdaad haat zaait. Ben ik nu links omdat ik tegen Wilders ben, of ben ik niet links omdat ik tegen die rechtszaak ben, of ... heeft links zijn misschien niet zoveel te maken met Wilders of die rechtszaak ?

Apmeister
Apmeister12 feb. 2011 - 12:24

Er zijn enkele mensen die hem voor de rechter hebben gedaagd. U denkt dat dan dus automatisch heel links daar achter staat? Ik vind mezelf niet links of rechts. Misschien moeten we maar eens ophouden om steeds weer te beginnen over links en rechts en elkaar alleen maar zwart te maken. Laten we een keer echt over de inhoud te discussiëren.

Barbarije
Barbarije12 feb. 2011 - 12:24

Hij parlementarier de ander Cartoonist. De ene vertegenwoordigd een deel van de bevolking, de ander kanaliseert zijn emotie's. Kan me nog de woorden van Verdonk herinneren " Moslims moeten een olifanten huid kweken ". Hoe je het ook wend of keert, er wordt met 2 maten gemeten..

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Deze discussie bewijst dat het een waardeloze "cartoon" is. 95% gaat over of je G.W. met een kampbewaarder uit de Tweede Wereldoorlog mag vergelijken. Een kind van drie weet dat dat niet kan, daar hebben we de "cartoon" niet voor nodig. Treurige aktie, en de mensen die vinden dat de "cartoon" kan, moeten zich schamen!

1 Reactie
Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

---[Treurige aktie, en de mensen die vinden dat de "cartoon" kan, moeten zich schamen! ]--- Niet zo interessant of mensen zich moeten schamen. Interessant is of deze cartoon geplaatst mag worden volgens jou? En mag Wilders Islamieten voor nazi uitmaken volgens jou? Dat heeft hij meermalen gedaan. Wat vind je daarvan? Schamen doe je maar lekker thuis.

Ferdows Kazemi
Ferdows Kazemi12 feb. 2011 - 12:24

De islamitische Fatwa hoeft niet per definitie de doodvonnis in te houden. In veel gevallen kan deze Sharia-regel vertaald worden als boycot. Bijvoorbeeld een politieke boycot. Wanneer de geestelijke leiders hun belangen of die van de natie in de nationale – en internationale kwesties bedreigd voelen passen ze deze regel toe. Fatwa als boycot heeft soms ook goede diensten verricht binnen de islamitische samenlevingen. In een aantal gevallen is dit gebruikt door de geestelijke leiders voor het bestrijden van onrechtvaardigheid binnen de dictatoriale systemen om een statement te maken in de rol van de onderdrukte. De tabakskwestie in 1891 tijdens de Qajar- dynastie in Iran is een voorbeeld daarvan. Toen een Engelse tabaksfabrikant de exclusieve rechten van de verbouw en de verkoop van tabak in Iran in handen wilde nemen liet de koning van Iran het toe. Veel intellectuelen waren er tegen. Ze zagen dit als verdergaande bemoeienissen van Engeland in Iran. Ze voelden zich onderdrukt door de Engelsen via de Qajar-dynastie, maar het lukte ze niet de koning tegen te houden. Om die reden deden ze een beroep op Mirza Shirazi (een geestelijke leider) voor een Fatwa. In die Fatwa riep hij de Iraniërs op om het gebruik van tabak te boycotten. Dat gebeurde en de missie was geslaagd. De Engelse tabaksfabrikant ontbond het contract. Interessant om te weten dat Fatwa doorgaans heel selectief gehonoreerd wordt door de moslims. Ik zie bijvoorbeeld mijn vader het geen seconde in zijn hoofd halen om iemand te doden volgens een Fatwa, maar wel nooit meer thee te drinken (hij kan bijna niet zonder) als hij daarmee de onafhankelijkheid van zijn land veilig kan stellen. Maar Fatwa als boycot wordt helaas binnen de islamitische traditie doorgaans ingezet voor ondemocratische doeleinden, vaak om de individuele vrijheden waaronder de vrijheid van meningsuiting te beperken. Toen ik de tweet van Wilders las, ‘Zieke geesten bij de VARA: cartoon op hun website vergelijkt tuigdorpen met concentratiekampen en gaskamers. Snel eraf of PVV boycot VARA’, moest ik gelijk aan Fatwa denken. Dit omdat de PVV altijd de mond vol heeft over Fatwa, als het afschuwelijkste instrument voor het ondermijnen van de individuele vrijheden. Ook over de commotie (Fatwa) rond de cartoons van Nekschot hoorden we zijn vrijheidsrede: ‘Juist een cartoonist, die per definitie prikkelend en satirisch is, moet zich vrij kunnen uiten.’ Ik moest denken dat toen niet die cartoons maar de Fatwa erover de wereld op zijn kop gezet had. Alle vrijheidvlaggen werden terecht gehesen. Als het aan de PVV lag kon de hele islamitische wereld, als tuig dat geen respect toont voor de vrijheid van meningsuiting, verbannen worden naar de tuigdorpen, die in de cartoon van VARA geschetst worden! Ik zat te denken of ik het laatste paar jaar dat Wilders de ene tovertruc na de andere toepast in zijn retorische verkiezingsscènes iets gemist heb over de vrijheid van meningsuiting. Nee, geloof ik niet. Hij probeert zich nog altijd te manifesteren als Uncle Sam van Europa, met zijn tortelduifjes als symbool voor de vrijheid. Hoe kan dat dan dat hij een Fatwa aankondigt over de VARA? Ik snap het al: dat doet hij vanuit de rol van de onderdrukte, dus legitiem in de ogen van zijn gedoogpartners!

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 feb. 2011 - 12:24

De Kruistochten Fatwa's zijn het ergste. Denk aan de laatste Fatwa van Bush toen hij namens God Irak en de Irakezen moest slopen. Bush sprak God, de christen balkenende en Blair moesten hem blind geloven en volgen omdat Bush zou met God personelijk heeft gesproken. Als dat geen Fatwa was, ben ik een pakvla.

AlfredENeuman
AlfredENeuman12 feb. 2011 - 12:24

De vergelijking met je theedrinkende vader die daarmee stopt om iets te boycotten, met een vergelijking van Wilders en Hitler die Joden vergast, ligt mij even wat te ver uit elkaar. Als je goed hebt opgelet is het Wilders die pleit voor een joods christelijke samenleving. hoe denk je dat te rijmen met een cartoon waarin Wilders joden vergast. Buiten het feit dat Wilders geen aangifte doet van deze uit de hand gelopen vrijheid van meningsuiting, maar er enkel ervoor kiest niet voor de Vara het kijkcijfer canon te worden, omdat deze omroep blijkbaar een vinger in de pap heeft bij het wel of niet publiceren van deze cartoon, Staat Wilders zelf voor de rechter zijn en daarmee onze vrijheid van meningsuiting te verdedigen. Fatwa of geen fatwa. gelukkig bestaat er hier in dit land de vrijheid om programma's te boycotten die jouw fantastische partijen zoals de PVV op achterbakse wijze proberen onderuit te halen. Daar hebben wij hier in nederland geen dictatuur of sharia voor nodig.

Biff Everwood
Biff Everwood12 feb. 2011 - 12:24

Allereerst vind ik het een smakeloze cartoon. Kwaad met kwaad bestrijden enzo. En als je als GW een vara uitnodiging hebt staan en je ziet op de vara-babbalbox deze cartoon geplaatst, dan vind ik het wel logisch dat je niet zo'n zin meer hebt om langs te komen. Dit los van zijn eigen opvattingen natuurlijk.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 feb. 2011 - 12:24

Kwaad met kwaad bestrijden? Wij mogen toch per 1 januari de inbreker met de bezem en de brullenbak wegjagen, in plaats van vriendelijk de boef in je slaapkamer te verzoeken het huis te verlaten.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Add on. Dat de bewuste afbeelding Wilders afschildert als de nieuwe Mussert is natuurlijk volkomen legitiem. "De Tweede Kamer verzoekt de regering een immigratiestop in te voeren voor migranten uit moslimlanden, geen nieuwe moskeeën meer toe te staan, alle islamitische scholen te sluiten, de boerka te verbieden en criminele moslims – indien nodig na denaturalisatie – het land uit te zetten" Wat is het eerste dat u verandert als u het morgen voor het zeggen krijgt in Nederland? “ "De grenzen gaan nog diezelfde dag dicht voor alle niet-westerse allochtonen.” Geert Wilders, interview in de Volkskrant, 7 oktober 2006 “De Nederlandse cultuur is duizend keer beter dan de islam.” Geert Wilders, De Spits, 9 november 2006 Enzovoort... Als men de overeenkomsten nog niet ziet wijt ik dat aan gebrek aan kennis van de geschiedenis. p.s. wel komisch trouwens dat Wilders de Islam als cultuur omschrijft wat het niet is. Maar de achterban begrijpt dat toch niet dus deze onnozele misser heeft geen gevolgen.

1 Reactie
fjacobse
fjacobse12 feb. 2011 - 12:24

Er is een invalshoek die in mijn ogen wel erg onderbelicht blijft. Zoals we inmiddels weten hebben PvdA, CDA en VVD een aantal jaren terug een gelijksoortig voorstel gedaan. Alleen heten de tuigkampen toen asokampen. Inhoud hetzelfde, ander labeltje. Geen hond lag er in die tijd wakker. Nu het voorstel uit de PVV-hoek komt zien we het volgende gebeuren: - De PvdA is ineens fel tegen een voorstel waar ze zelf mee zijn gekomen een paar jaar geleden, - De linkse gutmensch die zich geen seconde druk heeft gemaakt over de asodorpen is als bij toverslag ineens compleet van de leg en is gelijk weer de verzamelde werken van Lou de Jong maar weer eens gaan doornemen. Nu vind ik verder alles best, maar wordt het geen tijd dat de linksche gutmensch zich eens achter zijn oren gaat krabben en zich gaat afvragen of je op de goede weg bent door voorstellen niet meer op de inhoud te beoordelen maar alleen nog maar op uit wie zijn mond het komt. Prima als je tegen aso/tuigdorpen bent, prima ook als je voor deze aso/tuigdorpen bent maar het is natuurlijk te debiel voor woorden dat je als volwassen persoon tegen iets te zijn "omdat het uit de mond van de PVV komt". En als dat te veel is gevraagd, zeg dan gewoon dat je ertegen bent omdat het van de PVV afkomt, en wees niet zo flauw een oorspronkelijk PvdA-voorstel ineens af te doen als de eerste stap op weg naar het vergassen van moslims, omdat het deze keer uit de koker van de PVV komt. Toch?

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

Degenen die vonden dat Fitna veeeel te ver ging vinden nu dat dit wel door de beugel kan......vreemd....

1 Reactie
Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

---[Degenen die vonden dat Fitna veeeel te ver ging vinden nu dat dit wel door de beugel kan......vreemd....]---- Of het door de beugel kan of niet, dat is een kwestie van smaak. Het gaat erom of je als politicus je best moet doen om kritiek op je plannen in de vorm van een cartoon middels chantage moet trachten te laten verwijderen. Voor de Partij van de Vrijheid nogal vreemd om dat te doen. Gek dat ik dat niemand van de PVV hoor zeggen hier.

Dreetje2
Dreetje212 feb. 2011 - 12:24

Begrijpelijk dat de cartoon als onwenselijk wordt betiteld. Zou Joop ook zo'n cartoon van onze Iraanse Ayatollahs durven maken. Ik ben bang van niet. Zo ja, dan moet hij dat ook doen. Maar een dolk in je rug is gevaarlijker dan een Nederlander die het bij schelden laat. Valt me van je tegen Joop. Had je heldhaftiger ingeschat.

1 Reactie
Klaas2
Klaas212 feb. 2011 - 12:24

Maar als jij behoefte hebt aan een cartoon over ayatollah's dan maak jij er toch een? Hier heb je 50.000 voorbeelden: http://www.google.nl/images?q=ayatollah+cartoon Al die angstige mensen die denken dat er een legertje Jihad strijders klaar staat om cartoonisten te vermoorden.... Allemaal angst, allemaal aangepraat. Gelukkig zijn er tienduizenden cartoonisten die zich niet zo snel bang laten maken. Hier zijn 2.400.000 cartoons over de Islam http://www.google.nl/images?q=islam+cartoon Al die cartoons, veel grover, veel beledigender dan die Deense cartoons worden ongehinderd gemaakt, honderden per dag, in de grootste kranten ter wereld staan ze. Ook in Nederland, bij mij hangen ze in een scheurkalender op de wc. --------------------------- Nu kom je met die Deense cartoonist, Westergaard, aan, en dan heb je gelijk, die moet zijn leven vrezen, maar al die anderen hoeven dat niet. Waarom dat dat is, het heeft met politieke lading te maken. Die beste man had de pech dat politici zich met hem gingen bemoeien en hem gingen gebruiken om politieke voordeel te halen uit zijn benarde positie. Zelfs Geert Wilders had hem zonder toestemming in zijn fitna-filmpje gezet. Geert Wilders ligt niet zo wakker van auteursrecht. Beetje cynisch, niet waar? Van Wilders en anderen, om de exclusieve aandacht langdurig op die man te vestigen, zijn leven raakt daardoor in gevaar. Want daarmee trek je de aandacht van ongure types, die normaal nooit een krant lezen. En nu komt er een Somaliër, bewapend met bijl om hem te vermoorden. Gelukkig mislukte het, en gelukkig had die Somaliër geen vuurwapen. Want om Westergaard te vermoorden hoef je alleen maar 's morgens bij de bakker met een pistool te wachten. Zijn beveiliging is tamelijk minimaal. Een gepantserde kamer, en een urgentie alarm bij de politie. Een beetje moordenaar heeft daar geen moeite mee. Zo slim is Al Qaida blijkbaar even niet geweest op dat moment (gelukkig). Maar een volgende keer kan het best fout gaan. ---- Zo zie je maar hoe contra-productief extreem rechts te werk gaat.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2011 - 12:24

hmmm, joop demagogie wordt wel vermoeiend. "Censuur is het gebruiken van de macht van de staat, een bepaalde groepering, of van bepaalde individuen, om informatie achter te houden of de expressie aan banden te leggen." http://nl.wikipedia.org/wiki/Censuur_%28informatie%29 Of je z'n gedrag nu afkeurt of goedkeurt, dat doet Wilders niet dus hij eist geen censuur...