De oorsprong van de PVV is gelegen in het 10 punten plan van Wilders van september 2004.
Met name het punt over Turkije nooit in de EU was de reden dat hij de VVD-fractie uitgegooid werd. Met de kennis van vandaag is het interessant om te zien wat Nederland toen van die punten vond en wat ze er nu van vinden.
In september 2004 werd Wilders de VVD-fractie uitgegooid toen hij bij een presentatie in Zuid-Limburg een eigen 10 punten plan wilde presenteren. Daarin stond o.a. dat Turkije niet toegelaten mocht worden tot de EU, hetgeen toen tegen de mening van de VVD zelf inging. Via Peil.nl heb ik toen vastgesteld wat de Nederlanders van die 10 punten vonden.
Dit onderzoek is de afgelopen week herhaald en het is interessant om met de kennis van nu de resultaten uit 2004 nog een keer terug te zien en te vergelijken met de resultaten nu in 2010.
Hieronder de tabel waar de uitslagen van 2004 met die van 2010 worden vergeleken. De cijfers zijn ook uitgesplitst naar de kiezers van 7 politieke partijen/groeperingen. Hierbij moet wel bedacht worden dat de omvang en samenstelling van die groep in 2004 anders was dan in 2010, door de verschuivingen in politieke voorkeur. Zo stond de PvdA toen nog op bijna 50 zetels. De aanhang van Wilders was toen 12 zetels en het CDA op 31.
Van de 10 punten zijn er 6 in deze 6 jaar 5% of minder verschoven. De grootste verschuivingen zijn:
Het gemiddelde aantal stellingen waarmee Nederland het eens is, is 5 gebleven.
Interessant zijn de verschuivingen bij de kiezers van de afzonderlijke partijen zelf. Daar zijn de verschuivingen vaak forser dan het gemiddelde.
-De toename van het percentage kiezers in Nederland dat het eens is met de stelling dat Turkije geen lid van de EU moet worden is met name te danken aan de kiezers van VVD (+32%) en CDA (+24%)