Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Wilde beer bijt wandelaar dood in Slowakije

  •  
15-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
581 keer bekeken
  •  
17127637188_41550086e9_k

© cc-foto: Paul Appleton https://flic.kr/p/s6vBPs

Een 57-jarige man is in de Slowaakse bossen om het leven gebracht door een wilde bruine beer. Het stoffelijk overschot van de man, die een dag eerder was gaan wandelen, werd gevonden in een bos bij het dorp Liptovská Lúžna, 190 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bratislava. Het lichaam vertoonde bijtwonden aan het hoofd, de nek en heupen. Om hem heen werden verse sporen van beren aangetroffen. Autopsie door het forensisch instituut heeft uitgewezen dat de man inderdaad door een beer is gedood. Het is voor het eerst sinds mensenheugenis dat een beer iemand doodt in Slowakije.
Geen video? Klik hier.
In Slowakije leven tussen de 1200 en 1600 bruine beren in het wild, vooral in de bergen in het midden en noorden van het land. De beren zijn beschermd en het Slowaakse ministerie van milieu waarschuwt ervoor dat het ongeluk niet misbruikt mag worden om de bescherming van de natuur te bekritiseren. Beren, wolven en lynxen horen van nature thuis in de EU-lidstaat. Er is een interventieteam paraat dat ingrijpt als er beren zijn die hun schuwheid ten opzichte van mensen verliezen. In dit geval was het team nog niet gewaarschuwd. Het ministerie roept toeristen en wandelaars wel op altijd voorzichtig te zijn in de bossen, schrijft de Frankfurter Allgemeine.
Vier jaar geleden filmde een mountainbiker in Slowakije hoe een beer achter zijn fietsmaatje aanging.
Geen video? Klik hier.
cc-foto: Paul Appleton

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen16 jun. 2021 - 13:17

Een beer is, net als de mens, een omnivoor. Ik denk dat er geen ontkomen aan is, hij zal ook aan de vleesvervangers moeten. Unilever is al bezig met het ontwikkelen van Menzstuckjes in handzame verpakking.

Déjà vu
Déjà vu15 jun. 2021 - 23:38

Gelukkig dat mensen in Oost-Europa cognitiever zijn ingesteld dan de Westerse onderbuikjes.

Grietje Genot
Grietje Genot15 jun. 2021 - 22:52

Heeft het eerste 'natuur-wappie' zich al gemeld die naast die fijne beren/moordmachines ook het corona-virus tegen uitsterven wil beschermen?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2021 - 12:18

Niet nodig het virus overleeft het wel

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2021 - 20:52

Hopelijk wordt dit ongeluk niet gebruikt om beren opnieuw te gaan vervolgen.

11 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens16 jun. 2021 - 3:01

@Danielle, Vind ik ook. Af en toe een mensoffer moeten we ervoor overhebben. Het risico dat je aan een trombosevariant overlijdt door een anticorona-vaccinatie is duizend keer groter. (1 op een miljoen, staat tot 1 op een miljard - afgerond) Zelfs is de kans klein als je je lot vrijwillig oproept door argeloos een beetje in de Tsjechische bossen rond te gaan lopen dwalen. Ook niet als je roept: "Oehoe! beren, hier ben ik! Pak me dan als je kan!" Een enkele beer zal zelfs een beetje verstoord opkijken van het nog halflevende everzwijn waarvan hij net de bilpartij aan het afscheuren is. "Nee niet wéér een mens," zal hij denken. "Volgens de kansberekening moet ik nog minstens twee jaartjes wachten." Hij zal je, terwijl het everbloed langs zijn wangen druipt, hoofdschuddend aankijken. "Kom je daarvoor nu helemaal vanuit het hoge Noorwegen naar mijn midden-Europese vreetgebiedje afzakken?" staat er in zijn suffige berenoogjes te lezen. "Nee meid, zo zijn we niet getrouwd." En voort zet hij zijn maaltijd, terwijl het zwijn van de pijn kreunt. Zo is de natuur nu eenmaal, het recht van de wreedste, de top van de keten, mooi om te horen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2021 - 8:40

Het aantal dierenoffers is daarentegen niet te overzien. Zweden en Noorwegen probeerden de beer uit te roeien in midden 1800. Rond 1900 veranderde dat in Zweden, Noorwegen ging er nog een tijd mee door. Als een Zweedse beer ook maar een teen over de Noorse grens steekt staan er meteen een paar honderd jagers klaar om hem/haar om te brengen. De benodigde vergunning wordt praktisch automatisch verleent. Alleen in reservaten ergens in Noord-Noorwegen zouden weer ongeveer 100-150 beren gedoogd worden. Als het aan de boeren lag werden alle predadoren over de kling gejaagd. Op Spitsbergen zijn ze beschermd. Als je daar een beer kwaad doet volgt er een strafrechterlijk onderzoek.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2021 - 8:48

P.S. bruine beren hebben een andere habitat dan schapen.

Eric Minnens
Eric Minnens16 jun. 2021 - 9:28

@Danielle, ik maak maar een beetje gekkigheid Danielle, en ben blij met je serieuze antwoord. In principe ben ik ook van laat de natuur zijn gang maar gaan, maar als het om beren en wolven gaat, ben ik er nog niet uit. Ik haat sowieso de wreedheid van wolven jegens bijvoorbeeld huis-, tuin- en keukenkoeien, zoals laatst, die geen kant opkunnen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2021 - 10:38

@Eric de uil en de buizerd die volgens mijn bewakingscamera's mijn tuin bezoeken zijn ook geen lieverdjes.

Eric Minnens
Eric Minnens16 jun. 2021 - 12:27

Welbeschouwd is de natuur één grote, wrede, schranspartij wat maak ik me ook druk... Daar is onze bio-industrie slechts een fluitje pils bij, met een schoteltje peanuts... ????

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2021 - 15:39

Ik eet niet mee.

Frans Kwakman
Frans Kwakman16 jun. 2021 - 17:07

Daniele, toch ben ik wel eens op zoektocht naar beren geweest, in Noorwegen, Sonfjallet, Niets geIen uiteraard maar we hadden wel instructie hoe we ons noesten gedragen vij een ontnoeting.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2021 - 18:11

Laatste "nieuws". Klein aantal in natuurgebieden op de grens met Zweden (en in het hoge Noorden). Kans op een ontmoeting nihil. https://rovdata.no/Brunbj%C3%B8rn/Kartogfigurer.aspx

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2021 - 18:35

Eric, hoezeer ik ook meeleef met die enkele koe, de verschrikkingen van de bio-industrie moeten voortdurend onder de aandacht bijven tot er een eind aan komt.

Eric Minnens
Eric Minnens17 jun. 2021 - 7:52

@DD "de verschrikkingen van de bio-industrie moeten voortdurend onder de aandacht blijven" Eens. Misschien maar steeds een 'Overigens ben ik van mening' van maken, à la HvdH?

EenMening
EenMening15 jun. 2021 - 19:21

Beren zijn roofdieren en kunnen daarom gevaarlijk zijn voor mensen, zeker als ze jongen hebben, maar "Het is minder gevaarlijk om een berin tegen te komen die haar jongen kwijt is, dan een dwaas tegen te komen die zijn verstand verloren heeft"

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens15 jun. 2021 - 20:09

@EenMening Behalve natuurlijk als die berin zelf een dwaas blijkt te zijn, die zichzelf voor een wolf aanziet en jou voor een schaap. ????

EenMening
EenMening15 jun. 2021 - 20:18

@Eric Beren hebben een instinct dat ze niet kunnen verliezen, ze kunnen dus nooit dwazen (zonder verstand) worden. Dat lot is alleen voor sommige mensen weggelegd...

EenMening
EenMening15 jun. 2021 - 20:18

Beer Wee zijn gebeente die het waagt, iets te doen wat hem niet behaagt Zijn stemming is moeilijk te peilen want voor u het beseft bent u wijlen https://gedichtenstad.nl/dieren-gedichten/beer.html

Eric Minnens
Eric Minnens15 jun. 2021 - 21:39

@EenMening, Oké, nóg eentje: Op drie beren Drie beren hadden op de Baak een zelf-gesmeerde-broodjeszaak. De eerste beer sprak: “Mijne beren, u moet niet brommen bij het smeren. Ik smeerde juiste een broodje jam voor een cliënt, doch deze hem.” (Kees Stip)