Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wild zwijn vlucht in paniek natuurgebied uit wegens hondenbezitters, ree verdrinkt

  •  
01-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-02-01 om 16.55.35
Zondagmiddag is een door loslopende honden aangevallen wild zwijn het Gelderse dorp Lunteren in gevlucht. Dat verklaart de boswachter van het Luntersche Buurtbosch tegenover Omroep Gelderland:
“Ik heb direct mijn geweer gepakt om hem af te schieten. Een gewond dier kan een gevaar opleveren als die richting de snelweg loopt. De veiligheid van mensen gaat voor alles. (…) Het bos wordt in coronatijd zo druk bezocht en iedereen neemt een hond mee. Die lopen vaak los. Wilde dieren raken dan in paniek en vluchten. Vorige week heb ik een wild zwijn en een ree moeten afschieten die gewond zijn geraakt door een hondenbeet. Mensen zijn welkom in het bos, maar houd honden wel aangelijnd.”
Het dier werd opgemerkt door dorpsbewoners maar is nadien niet meer gezien. De boswachter kondigt aan het opgejaagde dier alsnog af te schieten als het zich weer in het dorp vertoont.
In De Gelderlander vertelt een dorpsbewoner dat het zwijn haar hond aanviel. “Met z’n kop omlaag rende hij op ons af. We konden geen kant op. Het was bizar. Kinderen in de straat hadden het dier al gezien en waren aan het gillen. Het zwijn kwam recht op onze hond af. Alsof het een stier was.” De hond kwam met de schrik vrij, net als de dorpsbewoners.
Zondag was het in natuurgebieden zo druk met wandelaars – al dan niet met honden – dat de autoriteiten ertoe over zijn gegaan enkele terreinen af te sluiten.
Update 20:00 Meer wilde dieren komen in de problemen door onverantwoord gedrag van hondenbezitters en hun bezit. RTV Drenthe meldt het tragische lot van een ree die werd opgejaagd door een hond. Het dier sprong in paniek in een sloot en verdronk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

tomaatnet
tomaatnet2 feb. 2021 - 16:21

Wandelaars aan de lijn svp. Ook hond thuislaten. Anders gewoon UIT een natuurgebied blijven. Het wild heeft daar de oudste rechten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 feb. 2021 - 9:13

Ik houd ook niet van iemand die met vieze poten tegen mij opspringt dan wel grommend achter mij aanloopt als ik door het plaatselijke bos op weg ben naar de buurtsuper.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen2 feb. 2021 - 8:23

Mooie taak voor de jagers om de loslopende honden af te knallen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 feb. 2021 - 0:19

Moet je eens op de kaart kijken. De overblijfsels van natuur daar in de buurt bevinden zich tussen grootse open wonden, hindernissen als een serie Berlijnse muren, en treiterende en drijgende mensen activiteiten. De kansen dat die dieren daar een in balans leventje kunnen leiden, inplaats dat ze steeds te ver moeten gaan voor voedsel of veiligheid, en grote risicos moeten nemen en ondervinden, is best klein.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 feb. 2021 - 23:31

@Danielle Je bent dan ook geen vogel, wezel of hagedis.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 feb. 2021 - 23:25

Arm beest, dat nu wanneer weer gezien en verklikt, vermoord zal worden. En stomme crimineel zelfzuchtige hondebezitters, het zijn net mensen, verantwoordelijk voor lijden en doodslag van die paar nog in Nederland wilde dieren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 feb. 2021 - 21:57

Ook niet in het park svp. Speciaal omheind veldje als er gerend moet worden. Ik ben nog nooit door een kat gebeten.

Winterdepressie
Winterdepressie1 feb. 2021 - 18:58

Natuurgebieden bestaan helemaal niet in Nederland.

Greendutch
Greendutch1 feb. 2021 - 18:25

karbonades in de aanval?

vdbemt
vdbemt1 feb. 2021 - 18:23

Ik ben het goeddeels met je eens. ALLE natuurgebieden afsluiten, vind ik wel ver gaan. De aanlijnplicht scheelt ook al. Verder heb ik een aanvulling, waar je het terecht hebt over 'gedomesticeerde luxe artikel': de kat. Daarvan hebben we er in Nederland ca 1 miljoen meer dan honden. En zie je OOIT een kat buiten met zijn baas erbij???? Wat te vinden van de schade de zij aanrichten op de vogelstand! Bioloog Midas Dekkers stelt: dat is de natuur. Maar ik ben het met jou eens. Deze dieren worden door mensen in bescherming gefokt. Ze krijgen thuis hun natje en hun droogje. Ze hoeven voor hun levensbehoud niet te jagen. Dit, tot zover, is cultuurbepaald. Ze jagen echter wel, vertonen wel natuurlijk gedrag. Maar daar is ook alles mee gezegd. En brengen met dat jagen wel schade aan.

Hallahan2
Hallahan21 feb. 2021 - 17:55

Het lijkt ook wel dat sinds de eerste corona golf het aantal honden beduidend groter is geworden. Normaal stak ik bij mij de straat over en liep tussen de weilanden zonder een andere hondenbezitter met hond tegen te komen. Nu kom ik er op hetzelfde stukje wel 6 tot 8 tegen met mensen die ik nooit eerder heb gezien. Bijna allemaal zijn ze van van mening dat ze hun hond goed onder controle hebben en dat ze deze gerust los kunnen laten lopen. Dus niet...

vdbemt
vdbemt1 feb. 2021 - 17:47

"De boswachter kondigt aan het opgejaagde dier alsnog af te schieten als het zich weer in het dorp vertoont." Zo, dat is nog eens een zinnige opmerking. De boswachter wil zich graag erg stoer voordoen. M.i de verkeerde mentaliteit.

MaxMax2
MaxMax21 feb. 2021 - 17:31

Laat me even raden: u woont in een stad?

rupsje2
rupsje21 feb. 2021 - 17:08

Een voorproefje van wat er gaat gebeuren met betrekking op de wolf.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt1 feb. 2021 - 17:48

Ja. Inderdaad. Daar zijn er net zoveel van als zwijnen. Of toch enkele duizenden minder?

rupsje2
rupsje21 feb. 2021 - 21:07

@vdbemt Nee nu nog niet, aangezien er ten aanzien van de wolf geen beleid wordt gemaakt (hoeveel passen er in een bepaald gebied) gaat dat in de toekomst wel gebeuren. die beesten planten zich snel voor dus binnen afzienbare tijd is daar dus een overschot van. En dan is er paniek want afschot kan natuurlijk niet. Het gevolg: alle dieren onder de wolf in constante paniek en opgejaagd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 feb. 2021 - 17:08

Honden aan de lijn of gewoon thuislaten. Ook wandelaars zijn niet allemaal even blij met andermans loslopende honden.

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter1 feb. 2021 - 17:30

Je hebt gebieden waar ze los mogen lopen , een hond heeft die beweging nodig. Dan kunnen de wandelaars andere keuze maken want veel gebieden moet de hond aangelijnd zijn. Natuurlijk moet er voorkomen worden dat ze op wild gaan jagen. Ik laat mijn hond elke dag stukje rennen .

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 feb. 2021 - 21:54

Graag op een hondenuitlaatveldje.

Kaas2
Kaas21 feb. 2021 - 23:25

Kom ze hier ook af en toe tegen, van die wandelaars die blijkbaar een keer de stad uit willen en het bos in. Natuurlijk wel met geklaag over loslopende honden. Van mij krijgen ze een vriendelijk "ook hallo" en ga verder met mijn dagelijkse rondje. Als je niet tegen beesten kan moet je lekker ergens blijven waar ze niet los lopen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 feb. 2021 - 9:08

Mwa, ik woon al mijn hele leven buiten en de loslopende honden zijn nog wel eens van stadse dagjesmensen/vakantiegangers.

Middenman
Middenman1 feb. 2021 - 16:45

"en iedereen neemt een hond mee" - Als ik zoiets lees dan neem ik die boswachter al niet meer serieus. Grote 'natuurbeheerders' doen er alles aan om het publiek te weren omdat de natuur zo kwetsbaar zou zijn. Terwijl ze zelf maar al te graag op jacht gaan (letterlijk) en met hun gigantische bosbouwmachines meer natuur kapotmaken dan je je kunt voorstellen. Dit zwijn zou net zo goed aangeschoten wild kunnen zijn.