Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wil van het volk: IJsland stelt grondwet samen via 'crowdsourcing'

  •  
30-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_IJsland_Matito_300.jpg
Naast het gekozen comité dat aan het grondwetsvoorstel werkte, kon iedereen via internet suggesties doen
IJsland werd vrijdag het eerste land dat een grondwet opstelde op basis van ‘crowdsourcing’. Het concept van de nieuwe grondwet is opgesteld door een democratisch gekozen comité van 25 leden. Maar iedereen met een internetverbinding kon een bijdrage leveren door suggesties toe te voegen, zo meldt de NOS zaterdag. De concept-grondwet is aan het parlement voorgelegd.
De NOS schrijft dat sociale netwerksites als Twitter, YouTube en Facebook werden ingezet om in contact te komen met de burgers, de zogeheten crowdsourcing. Ook werd er een website opgericht waarop het comité sinds april wekelijks tijdelijke versies van artikelen plaatste. Mensen konden daar op reageren. Suggesties werden bekeken en degenen die door het comité zijn goedgekeurd, werden direct aan het concept toegevoegd, aldus de NOS. Het is niet duidelijk in hoeverre dit is gebeurd.
De Britse krant The Guardian schrijft dat de financiële crisis, onder andere de ondergang van spaarbank Icesave, IJsland heeft gedwongen zijn grondwet te herzien. Een eigen grondwet heeft het land eigenlijk nooit gehad, bij het uitroepen van de onafhankelijkheid van Denemarken in 1944 werd de Deense wet overgenomen met een paar minimale veranderingen, zoals de vervanging van het woord koning door president.
Deze volksraadpleging volgde op een nationaal forum vorig jaar waarop 950 willekeurige mensen een dag lang discussieerden over de grondwet. Het ontwerp wordt vanaf 1 oktober door een parlementaire commissie bekeken, zo laat een woordvoerder weten.
Foto-cc: Matt Rigott
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

AE911TRUTH
AE911TRUTH30 jul. 2011 - 15:03

Elektronische volksraadpleging. Het blijft riskant nu bekent is dat ons land de elektronische stemcomputers aan de kant moest doen vanwege fraudegevoeligheid. 'Big Brother' staat kan met dit soort systemen veel makkelijker de uitslag manipuleren in haar voordeel. De wil van het volk via een elektronisch systeem kan alsnog niet de wil van het volk blijken te zijn.

msj_meijerink
msj_meijerink30 jul. 2011 - 15:03

Ik ben benieuwd wat het oplevert, maar met totaal 450.000 landgenoten moet dit in IJsland lukken.

DikBrix
DikBrix30 jul. 2011 - 15:03

"Crowdsourcing'. ?? Nog niet zo lang geleden heette dat gewoon inspraak, maar dan niet via een anoniem internet. En die inspraak stond ook geregistreerd, kon worden geteld, etc. Maar de gemiddelde politicus heeft een hekel aan inspraak, dat is lastig en kost onnodig veel tijd., want de uitkomst staat toch al vast. Noemen we het daarom nu 'crowdsourcing'? De massa als bron en draagvlak, maar wie en wat precies, geen idee. Het zal waarschijnlijk de zelfde weg op gaan als 'crowdsurfing'. Dat is nu verboden omdat er te veel ongelukken mee gebeurden.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jul. 2011 - 15:03

als er niks meer te halen valt ,en de boeven weg zijn krijgt het volk eindelijk ECHTE democratie en menselijke maat voor alles laten we hopen dat de hele eurozone snel op zn gat valt . en dan hopenlijk het voorbeeld van de ijslanders volgen ipv een nog grotere wereldmunt ,en het eurodebacle op grotere schaal nog eens herhalen met zon nieuwe munt

1 Reactie
McDude
McDude30 jul. 2011 - 15:03

Het volk heeft daar al een echte democratie, Immers men mag daar via een refenrendum meebeslissen. Die echte democratie is ook de reden dat dee Nederlandse Minster van financien IJSland niet kan dwingen tot betalen van zijn ideeen. De bevolking toont via democratie aan dat zij niet willen betalen voor de schade gemaakt dooor een privaatbedrijf(Icesafe) wat een gezonde instelling is lijkt mij. Op deze manier zal een ieder zich tweemaal bedenken alvorens zulke risisoc´s te nemen. Wat een verschil met Nederland waar het volk niets heeft te vertellen en politici doodleuk banken redden garanties uitdelen die zij moeten financieren met len ingen bij de banken die zij zelf redden. Om dan weer teveel geld uit geven met de begroting wat aangevuld wordt met leningen bij banken die door die ganarnties overeind blijven. En de Nederlander die denkt nog steeds dat hij leeft in een democratie; Na de afgelopen 50 jaar zou men toch beter moeten weten.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jul. 2011 - 15:03

Goed voorbeeld voor Nederland waar de elite pseudo-wijsneuzen nooit meer mag weglopen met waanzinnige multiculti.

1 Reactie
Joaquim
Joaquim30 jul. 2011 - 15:03

U lijkt na Noorwegen uw taal te hebben geradicaliseerd. Jammer.