Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

De een wil de ander maar die ene wil die ander niet

  •  
19-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Informateur Schippers ontvangt onderhandelaars

© DEN HAAG - (VLNR) Halbe Zijlstra (VVD), Premier Mark Rutte, Jesse Klaver (Groenlinks), Kathalijne Buitenweg (Groenlinks), informateur Edith Schippers, Pieter Heerma (CDA), Sybrand Buma (CDA),

“De ene wil een ander, maar die ander wil die ene niet. De ander wil een ander, en die ene heeft verdriet”. De pogingen om te komen tot een nieuw kabinet te komen, doen steeds meer denken aan deze zinnen uit de klassieker van Ramses Shaffy: De een wil de ander. Informateur Schippers heeft een pauze ingelast en roept alle partijen op nog eens goed na te denken over hun voorkeuren en afwijzingen. Ze verklaart tegenover de NOS dat ze met alle partijen heeft gesproken en alle voorkeursvarianten heeft gehoord maar dat voor iedere variant geldt dat deze te weinig steun heeft onder een of meerdere partijen van die variant.
Zo willen D66 en CDA graag onderhandelen met de SP maar wil Roemer niet aan tafel met de VVD. Hij wil juist met CDA en D66 praten over een coalitie met GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Buma ziet dat op zijn beurt totaal niet zitten. De ChristenUnie is een andere mogelijke partner voor het zogeheten motorblok van VVD, CDA en D66 maar laatstgenoemde partij is daar niet happig op en bovendien heeft die samenstelling slechts 76 zetels in de Tweede Kamer.
De PvdA is een andere mogelijke coalitiegenoot maar die partij heeft daar vooralsnog weinig trek in omdat de kiezers de vorige regeringsdeelname ongenadig hebben afgestraft. Wilders beloofde zijn kiezers nooit van zijn leven een regering te vormen onder leiderschap van Mark Rutte maar komt daar nu op terug. Andere partijen voelen er niet voor om met de door de rechter veroordeelde PVV-voorman in zee te gaan, onder meer omdat hij de reputatie heeft nooit woord te houden.
Eerder deze klapten de onderhandelingen over een kabinet van VVD-CDA-D66-GroenLinks.
Maandag gaat Schippers verder met haar verkennend onderzoek naar politieke combinaties.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

Uitgekleed
Uitgekleed21 mei 2017 - 9:43

Waarom is het formeren toch moeilijk. De verkiezingsuitslag was duidelijk. De VVD met D66 en CDA als grootste machtsblok hebben het voor het zeggen. De overwinningsroes ten koste van de PvdA is voorbij. Het volk is al uitgekleed, maar er moet nog meer uitgekleed worden omdat het beleid niet heeft geresulteerd in meer welvaart voor het volk maar juist veel minder. In dat gewezen beleid was er een PvdA zoals gewoonlijk medeverantwoordelijk, dus geen zorgen voor morgen. Nu mag je toch verwachten dat de rechtse partijen onbelemmerd hun gang gaan, maar die ingebouwde rem is er niet meer en alles geheel eigen verantwoording van VVD en de andere rechtse partijen. Het is al lang duidelijk dat nu echt het moment aangebroken is dat benodigde extra kosten alleen opgebracht kunnen worden door alleen het vermogende deel van het volk. Zo niet dan wordt het land onbestuurbaar. Edith Schippers ziet het al aankomen en neemt dan ook afscheid van haar ministerschap in de gezondheidszorg. Dat vermogende deel van het volk duidelijk maken dat zij aan de beurt zijn het financiële plaatje gezond te maken maakt het formeren toch nog moeilijk.

bob b.
bob b.20 mei 2017 - 12:22

Ik zit al een tijdje op de lijn die Bert Wagendorp vanochtend liet zien, de pvda. Ze moet wel. Ze kan niet anders. Het zou D66 helpen en Rutte. Lees waarom. http://www.volkskrant.nl/opinie/bert-wagendorp-lodewijk-de-pvda-stapt-in-of-het-land-gaat-ten-onder~a4496086/

Libertain
Libertain20 mei 2017 - 7:23

Rutte op de foto met de vinger in de lucht: "Gij zal geen bonnetje ervan gaan zoeken...."

Andre Smid
Andre Smid20 mei 2017 - 4:06

Het voordeel is natuurlijk wel dat zolang ze met elkaar aan het bekvechten zijn, hebben ze geen tijd om ons te benadelen.

bob b.
bob b.19 mei 2017 - 20:46

Buma wil alleen met Roemer praten om D66 te laten zien dat dat helemaal nergens toe leidt en Roemer helpt Buma een handje. Tja, wat moet je met zo'n partij. Roemer helpt Buma zodat Pechtold gewoon instemt met de CU. Van je vrienden moet je het hebben. Straks zitten we dankzij Roemer met een superrechtskabinet.

4 Reacties
Jo4Hanna
Jo4Hanna19 mei 2017 - 22:19

Pechtold moet zich terugtrekken

Pater
Pater20 mei 2017 - 2:19

Als Roemer wel wil praten zouden Buma en Rutte hem er binnen vier weken weer uitgewerkt hebben. Ze willen gewoon een onversneden rechtse regering, D66 erbij kan prima want die staat sociaal economisch iets rechts van het centrum.

Wittemuis2
Wittemuis220 mei 2017 - 13:54

Bob- super rechts met CU en d'66? CU is conservatief links en d'66 midden progressief. Ik zou mij meer zorgen maken dat er twee christelijke partijen in zitten met conservatieve opvattingen. Ik snap de d'66 heel goed die dacht het voorelkaar te hebben met de euthanasie, wiet aanpak welnu dat gaat zo weer overboord en terug bij af. Dit heeft niks met rechts-links te maken

bob b.
bob b.21 mei 2017 - 17:58

Witte muis, ik bedoelde wanneer D66 afhaakt CDA en VVD misschien wel het ondenkbare gaan doen, met de PVV.

msj_meijerink
msj_meijerink19 mei 2017 - 19:04

Wellicht kan iemand Roemer wekken uit diens natte droom, over regeren met cda, pvda, d66, gl, cu en sp. De conservatief socialisten moeten inmiddels beter weten: lieverkoekjes worden niet gebakken!

Meta Foor3
Meta Foor319 mei 2017 - 15:11

na negen weken heeft Schippers het sublieme idee gekregen om de partijen zelf te vragen wat ze voorstellen als coalitie.... daar krijgen ze dan 2 dagen voor (de gristelijke partijen dus 1 dag). Maandag in te dienen.... hoofdprijs is minister president te mogen leveren.... maar laat het nog maar ff duren... VVD blaast zichzelf op met hun amateurgraaiers (alles mag zolang het niet tegen de wet is), PVV heeft fitma op de plank liggen als chantagemiddel, PvdA heeft geen tijd, SP rijmt op alles-nee, blijft over coalitie Denk en de PvvD met als breekpunt het lammetje

1 Reactie
Haastig
Haastig19 mei 2017 - 23:34

Meta Foor 19 mei 2017 at 17:11 "na negen weken heeft Schippers het sublieme idee gekregen om de partijen zelf te vragen wat ze voorstellen als coalitie…. daar krijgen ze dan 2 dagen voor." Volgens mij zijn ze geopend met "wat willen jullie". En als je toch 9 weken de tijd hebt om te fantaseren over wat je wilt, moet je toch wel in 2 dagen kunnen antwoorden. Of denk je werkelijk dat iedereen zo optimistisch was over de combo VVD-CDA-D66-GL dat niemand over alternatieven heeft nagedacht?

Thuru
Thuru19 mei 2017 - 13:55

Handigst lijkt me een minderheidskabinet van VVD en CDA en dan per punt te shoppen bij de diverse partijen. Voor asielbeleid kan in ditgeval geshopt worden bij PVV. Voor groen gedeeltelijk bij GL. Voor verlagingeigen risico bij de linkse partijen en FvD enz. Gewoon het beste pakken uitdiverse kanten.

1 Reactie
Pater
Pater20 mei 2017 - 2:24

Je snapt het wezen van de regeringsonderhandelingen niet. Partijen zullen voor steun op het ene punt altijd iets terug vragen, nl. concessies vragen op een ander punt. Heel logisch. En zo ontstaan packagedeals, oftewel regeringsprogramma's.

CharlesdeValois
CharlesdeValois19 mei 2017 - 13:05

Dat is niet het eerste waar je gedachten naar uitgaan. naar Ramses Shaffy.. Want vreemd gaan lag niet op de loer in dat liedje en dat is nu wel het geval.

Ecclesia
Ecclesia19 mei 2017 - 12:13

Als een SP-stemmer zou ik het zeker niet erg vinden als Roemer gewoon rond de tafel gaat zitten met Rutte. Nee heb je, ja kun je krijgen. Natuurlijk kun je zeggen: tussen de VVD en GL ging het niet, dus waarom zou het nu wel goed gaan... ? Maar GL =/= SP. Waarschijnlijk is dit gewoon deel van het politieke spelletje dat de lijsttrekkers met elkaar en met het volk spelen, maar just in case Roemer daadwerkelijk uit ideologische redenen niets met de VVD te maken wil hebben: probeer het gewoon eventjes, het kan geen kwaad. Hoe grote verschillen je ook hebt met de (neo)liberalen, het is in ieder geval een ideologie waar je mee praat, in tegenstelling tot de PVV waar je te maken hebt met een persoon, die daarbij ook nog een grote onrustzaaier is (ik doel deze keer niet ineens zozeer op de maatschappij, maar eerder in de politiek; beloftes niet nakomen, stemmen tegen en voor wetten ondanks eerdere beweringen, etc.). Is Roemer bang dat hij afgerekend wordt door zijn achterban door te praten met de VVD? Ook al vind ik het neoliberale gedachtengoed erg schadelijk voor een gezonde maatschappij (en op lange termijn ook de economie), boos word ik zeker niet op Roemer om alleen te praten met Rutte, wie weet rolt er zelfs een bijzonder kabinet uit. Grootste probleem is natuurlijk dat zo een kabinet ook een regelrechte ramp kan zijn, waarna VVD het weer lukt om de schuld daarvan bij links (PvdA was in naam links, in acties...niet zozeer nee) te liggen, waardoor over vier jaar de VVD wederom de grootste partij wordt... Mogelijk is Roemer bang dat de SP hetzelfde lot zou hebben als de PvdA?

1 Reactie
ton14024
ton1402419 mei 2017 - 15:52

Als SP zou ik beginnen over het standpunt van de mensenrechten. Weten we zeker waarop het klapt.

RoBru
RoBru19 mei 2017 - 12:08

Tja, daar konden ze op wachten: - als Rutte en Buma nu met Wilders willen praten worden ze belachelijk gemaakt - als Roemer nu met Rutte gaat praten wordt hij belachelijk gemaakt - als Pechtold nu met Segers gaat praten wordt hij belachelijk gemaakt - als Asscher nu met iemand gaat praten wordt hij belachelijk gemaakt Probeer dan maar eens over je schaduw te springen...

2 Reacties
MijnMening3
MijnMening319 mei 2017 - 14:21

Daar ben ik het helemaal mee eens. Het gaat over persoonlijke belangen en niet over het landsbelang. Men vreest imagoschade.

Nico de Mus
Nico de Mus19 mei 2017 - 14:44

En precies daarom is het belachelijk om van te voren al te roepen dat die of die partij uitgesloten wordt. En daarom is er nu een patstelling en gaan er een paar op hun bek.

Het is Wat2
Het is Wat219 mei 2017 - 12:06

Tijd voor nieuwe verkiezingen met een kiesdrempel zou ik zeggen. Hier mee door gaan gaat weer leiden tot een zouteloos compromissen kabinet waar niemand wat aan heeft, zoals de afgelopen 20 jaar het geval is geweest.

Bert Vlierman
Bert Vlierman19 mei 2017 - 11:46

Kenmerkend voor elke coalitie met een rompkabinet van VVD, CDA en D66 wordt de verpaupering die de vierde partij te wachten staat. In het verleden hebben PvdA, CDA en D66 daarvan onthutsende voorbeelden gegeven. Een vierpartijencoalitie is dus uitgesloten tenzij de top van zo'n vierde partij is bevangen door collectieve waanzin. Waarschijnlijk zijn nieuwe verkiezingen onvermijdelijk, te meer waar binnen twee jaar de samenstelling van de Eerste Kamer fundamenteel kan veranderen.

2 Reacties
Sonic2
Sonic219 mei 2017 - 12:32

Deze hele formatie draait maar om 1 partij. Dat is D66. Pechtold heeft in 2006 aan den lijve ondervonden hoe het is om in een kabinet te zitten met VVD en CDA. Dat heeft D66 bijna hun bestaan gekost. Dat heeft Pechtold een lelijk litteken en een zeer pijnlijke wond opgeleverd. Het idee in een VVD- CDA- D66- GL kabinet is dat GL de klappen opvangt. Het heeft bij Pechtold ook een inhoudelijke reden. Ik zie daarom niet zo snel een VVD- CDA- D66 en CU coalitie komen. Ik sluit daarom een VVD/ CDA/ D66 en GL optie compleet niet uit. Ik zie daarom niet snel een VVD- CDA- D66 coalitie komen. Het kan wel eens uitdraaien op een VVD- CDA kabinet. Dat dan naar wisselende meerderheden gaat zoeken in de 2e kamer.

Bert Vlierman
Bert Vlierman19 mei 2017 - 13:24

Sonic, deelname aan een VVD, CDA, D66 kabinet heeft voor GroenLinks hetzelfde gevolg als D66 in 2006 voor de kiezen kreeg. Klaver weet dat en doet dit dus niet. Steun voor een minderheidskabinet zoals bij Rutte 1 na het vertrek van de PVV is de leden van de Kunduz-coalitie acheraf slecht bevallen. Daar komt bij dat in zo'n geval de rol van de Eerste Kamer een extra complierende factor wordt. Er is maar één mogelijkheid voor een vier partijencoalitie en die dient zich aan als de rechtse partijen substantieel willen inleveren. Die optie is echter zo onwaarschijnlijk dat ze tot nu nergens is genoemd. E ze staat ook haaks op alles waar rechts voor staat.

Kaboel
Kaboel19 mei 2017 - 11:45

Het lijkt georkestreerd vanuit Brussel door Juncker of Merkel, dat het Partij kartel er alles aan moet doen om Wilders uit het Machtscentrum te houden. Dit uiteindelijk om een topfunctie voor de EU te mogen gaan bekleden. Het is immers bekend dat Rutte en Merkel 'close' zijn. Helaas lijken ze in hun eigen messen te gaan vallen. Wat dan overblijft is nieuwe verkiezingen.

3 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*19 mei 2017 - 12:34

Dag Kaboel. Een eventueel minderheidskabinet van VVD-CDA-D66, met samen 71 zetels in het Parlement, is nog altijd ook een mogelijkheid. Geert Wilders moet in elk geval heel erg veel geduld hebben en sowieso een paar jaar wachten, neem ik aan, vóór er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen zal plaatsnemen, ha ha ha en gelukkig maar wat betreft een stabiel, vreedzaam en rustig Nederland, de komende paar jaar, met name voor alle 17 miljoen Nederlanders. :) Meer dan 9 miljoen Nederlanders hebben op 15 maart 2017 sowieso niet op de PVV gestemd en dat is sowieso de grote meerderheid van alle Nederlandse stemmers, in heel Nederland. Met andere woorden, in hun ogen, deugt de extreem-rechtse en discriminerende PVV'ers blijkbaar niet en daar ben ik persoonlijk ontzettend blij om, in een nog altijd beschaafd en fatsoenlijk land zoals Nederland en een democratische rechtsstaat pur sang. Een fijne dag verder aan u.

ArnoldX
ArnoldX19 mei 2017 - 17:26

@Peace etcetera, Er hebben ook meer dan 9 miljoen mensen niet op het CDA of op D66, en meer dan 10 miljoen niet op GL gestemd. Dus wat is nu je echte punt om niet meldt de PVV te willen praten.

Vuurrood
Vuurrood20 mei 2017 - 9:29

ArnoldX: U kent de standpunten van Wilders en zijn PVV niet? Want dat is precies de reden om niet met Wilders en zijn PVV te willen praten.

korheiden2
korheiden219 mei 2017 - 11:28

Het vervelende is dat partijbelang blijkbaar boven het landsbelang gaat. Bij iedere coalitie zijn er partijen bang voor verlies van stemmen. Daarom zou een zakenkabinet veel beter zijn. Kies deskundige ministers (daar kunnen best enkele huidige bewindslieden bij zitten) en laat die regeren, daarbij steeds de wil van de Tweede Kamer uitvoerend. Werkt prima in enkele Scandinavische landen.

4 Reacties
Rode druppel
Rode druppel19 mei 2017 - 12:43

Het is in het landsbelang dat de VVD uit de regering wordt gehouden. Klasse van de SP.

Nico de Mus
Nico de Mus19 mei 2017 - 14:58

@Rode druppel 19 mei 2017 at 14:43 Het is kennelijk eerder in het landsbelang dat de sp zichzelf uitsluit.en na al die jaren maar geen regeringsverantwoordelijkheid wilt nemen .

Kaboel
Kaboel19 mei 2017 - 15:09

Weet u hoeveel er niet op D'66 gestemd hebben? Weet u ook hoeveel er niet op GroenLinks gestemd hebben of op de VVD? Wat zegt dat allemaal nou? Je kan ook zeggen Weet je hoeveel er rechts midden of Links gestemd hebben. Het is ook mogelijk om te kijken of de trend naar Links of naar rechts afbuigt. Tja

Mark Huysman
Mark Huysman20 mei 2017 - 7:21

@Nico de Mus De SP wil graag verantwoordelijkheid nemen maar niet voor rechts beleid. Dat is toch niet zo vreemd? Met de VVD valt natuurlijk geen links beleid te voeren dus zeer logisch dat de SP daar niet aan begint.

Johan eldert
Johan eldert19 mei 2017 - 11:24

het is heel simpel. VVD en CDA hebben het laten klappen op het VN vluchtelingenverdrag. daar willen ze vanaf en GL en D66 houden meer dan terecht aan dit Vn verdrag. Dat gaat tenslotte om mensenrechten. [let op dat vluchtelingenverdrag niet betekent dat onbegrensd elke migrant maar deze kant mag en kan opkomen.] vluchtelingenverdrag gaat om oorlogs / politiek vluchtelingen etc. dus VVD en CDA moeten hun achterban gewoon gaan vertellen dat mensenrechten niet iets is wat je bij de prullenbak zet. mensenrechten is voor ons allemaal en is geen onderwerp van koehandel. GL en D66 hebben daar zich terecht tegen verweerd. accepteren VVD en D66 dat, dan is de kou uit de lucht en heb je zo een kabinet. want GL heeft laten blijken op Groen niet dogmatisch te willen opereren. Daarnaast is binnen de VVD en CDA meer dan genoeg steun voor een Groen Kabinet. ik mag hopen dat de MSM zich eens richten op VVd en CDA die feitelijk op het vluchtelingenverdrag de boel laten klappen. Niet andersom.

2 Reacties
Sonic2
Sonic219 mei 2017 - 12:47

VVD en CDA hadden het liefst na 1 week al weg gelopen bij GL. Dat konden ze niet doen, want beide partijen zijn gesteld op D66. Die moesten ze niet van zich vervreemden. Klaver kon dat ook niet doen, want zonder D66 en CDA niet zo linkse droom variant. Vandaar dat de partijen 60 dagen om elkaar heen cirkelen en er werkelijk niets is bereikt. Rutte en Buma hebben een goede manier gevonden om GL van zich af te laten draaien. Klaver kan het op een mooi principieel punt laten klappen. Je ziet ook dat Buma en Rutte niet snel genoeg weten hoe ze weg moeten gaan van GL. Die sluiten direct de deur. Terwijl dat niets met de realiteit te maken heeft. VVD en CDA hebben nu al laten zien dat ze de zorgen van de PVV kiezer serieus nemen. Dat is het signaal wat ze willen sturen. Als ze uiteindelijk toch tot GL veroordeeld zijn dan nemen ze dat voor lief. Dan dient het landsbelang opeens. Maar het signaal is helder. Het is natuurlijk niet de werkelijkheid dat het op migratie is geklapt. Op inkomensverdeling en milieu natuurlijk ook. Dat is de natuurlijk ook de manier waarop VVD en CDA de PVV zien. Die lezen natuurlijk ook hoe Wilders en zijn aanhang hun partijen intens haat. Dat Wilders geen samenwerking wilt, maar louter zijn eigen zin wil door drammen. Die zien de PVV louter als een concurrent. Zie daar hun houding tegen GL en D66.

Hendrik_69
Hendrik_6919 mei 2017 - 13:24

Misschien weet jij iets wat wij niet weten, @Johan. Jesse Klaver bijvoorbeeld wil niet zeggen waar het precies mis ging in de formatie. Hij benadrukte wel dat het individueel recht op asiel moet zijn gewaarborgd (‘wij sturen mensen niet weg’). Dit standpunt maakt effectief beleid om de migratieproblematiek aan te pakken onmogelijk. Hiermee zet GroenLinks zich dus buitenspel, logisch en begrijpelijk. Veel mensen hebben op GroenLinks gestemd vanwege het milieu. Deze groep kan zich prima vinden in een realistische opstelling op veiligheids- en migratiegebied, zeker als dat een groene agenda mogelijk maakt. En dat zou ook nog eens in het landsbelang zijn, tel uit je winst!

Phil2
Phil219 mei 2017 - 11:23

Hup, minderheidskabinet formeren, met Pechtold aan het roer van VVD-CDA-D66. Een beetje een Barend Biesheuvel optie. Links moet zich gewoon opwarmen voor een constructieve oppositie, met name t.a.v. EU, klimaat en de toekomst van arbeid en ondernemen.

Wittemuis2
Wittemuis219 mei 2017 - 11:21

Minderheidskabinet vvd CDA en d'66 lijkt mij de beste optie. PVV staat schijnbaar te trappelen om aan tafel te gaan dit is niet eeuwig tegen te houden, ik snap die Roemer niet, krijgen zij een keer de kans.....

frankie48
frankie4819 mei 2017 - 11:19

Je kunt er wel omheen blijven draaien, als ze dan maar met Sint Juttemis als de kalveren op het ijs dansen, het besluit met ze alle kunnen nemen om dan maar nieuwe verkiezingen te gaan uitschrijven!

JohnVKR
JohnVKR19 mei 2017 - 11:09

Eigenlijk zien we nu waarom het fout was om de rol van de Koning te schrappen. De Koning had VVD, D66, CDA en Groen Links kunnen opdragen om verder te praten. Want feitelijk is dit de enige realistische coalitie.

1 Reactie
ratio2
ratio219 mei 2017 - 12:57

Haha, die is grappig. De koning kan niemand opdragen om te praten. Het enige wat de koning zou kunnen doen is de informateur vragen om partijen X, Y en Z uit te nodigen om te komen praten. En als die partijen weigeren, dan heet de Koning nul beinvloedingsmogelijkheden om ook maar iets voor elkaar te krijgen. Hij kan niet eens een lijsttrekker dwingen om de telefoon op te pakken als hij belt.

Kepler
Kepler19 mei 2017 - 11:04

Haha die Wilders snapt maar niet dat ie het de vorige keer heeft verprutst. Komt er echt niet bij.

[verwijderd]
[verwijderd]19 mei 2017 - 10:57

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
rbakels
rbakels19 mei 2017 - 13:17

De VVD wilde met de Libische regering(en) afspraken maken vergelijklaar met de "Turkije-deal". Daar had Klaver terecht bezwaar tegen: zoiets kan nooit werken. Maar de VVD heeft al een project-minister klaarstaan: Fredje Teeven! Als het waar is dat je boeven met boeven vangt dan is Teeven daar helemaal op zijn plaats. Maar in ernst: dat is populisme ten top: onmogelijke oplossingen voorstellen tegen opzettelijk verkeerd beoordeelde problemen. De charmante Rutte is populair maar is de vlag op de modderschuit die VVD heet.

Paddy3
Paddy319 mei 2017 - 19:56

@Frits Jansen, hoezo kan een deel met Libië niet werken? Net zoals de Turkije deal niet zou werken, maar dit toch doet?

Vuurrood
Vuurrood20 mei 2017 - 9:32

Paddy: Natuurlijk werkt een deal met Libië niet. Met wie moet je een deal maken dan? Het land heeft al drie regeringen! Met wie dealen we wel en met wie niet?

rbakels
rbakels19 mei 2017 - 10:57

Nu uit het interview met Teeven in De Groene andermaal is gebleken dat de VVD een gevaar is voor de rechtsstaat lijkt me dat alleen varianten zonder de VVD moeten worden onderzocht. Dan komen Groen Links en de SP weer wel in beeld. Voor mij te links maar handhaving van de rechtsstaat kost blijkbaar offers.

1 Reactie
Jo4Hanna
Jo4Hanna21 mei 2017 - 23:19

Links & rechts bestaan allang niet meer - dit land is knetterrechts. Ik pleit voor progressief en gelijkwaardig

Jo4Hanna
Jo4Hanna19 mei 2017 - 10:48

Hij is hóógst interessant, dacht een vrouw van een man want hij zwijgt zo mystiek, en daar hou ik van Maar na een tijd - toen zei 'ie 'ns wat en toen bleek dat 'íe niks te zeggen had Weer nul op 't rekest; zij ging weer op pad op zoek naar een man met meer - woorden-schat Oahh - éindelijk dan - dacht een man van een vrouw Déze - blijft mij zeker trouw Zij leek zo solide - met hoed & met vos, Maar na een tijd - brak het BEEST in haar los ! zij scharrelde hier en zij scharrelde daar ook deze twee ( 4) bleven niet bij elkaar... De ene wil een ander maar die ander wil die ene niet die ander wil een ander en die ene heeft verdriet Zo ging 't en zo gaat 't en zo gaat 't altijd áán en zo gaat 't altijd - UIT en zo zal 't eeuwig gaan Zij KUSTEN elkaar - de man en de vrouw en de man zei: Ans, ik hoú van jou maarr.. ze heette ELS : de vergissing was gróót en Els ( Ans) was héél boos -en de liefde was dood! Bij onweer & bliksem en 'n been in de maan is 'íe toen maar weer naar Ans (Els) gegaan.. Kijk, die ene hé, die wil die ánder... maarr - die ander - wil-die-één tsjing POEF! .. die ander..wil die ánder.. en die één... ááchch gotsje-gostje-GOTSJE

Poezenmens
Poezenmens19 mei 2017 - 10:37

De wekker liep af de morgen brak aan En toen was ie er al stiekem vandoor gegaan https://youtu.be/G5CKmY0oJRM

Ingen2
Ingen219 mei 2017 - 10:17

GL, SP en D66 gaan van zelf overstag als de gesprekken met PVV beginnen.

9 Reacties
rbakels
rbakels19 mei 2017 - 11:03

+1 Nog erger: nieuwe verkiezingen die tot een monsterzege voor Wilders leiden en van ons land een geïsoleerde politiestaat maken waarin niet alleen de islam maar ook het socialisme verboden worden. Advies aan "nieuwe Nederlanders": snel vluchten naar een ander EU land bijvoorbeeld. Duitsland zolang Nederland nog niet de EU uit is. Rotterdammers: realiseer je dat de Rotterdamse haven ten dode is opgeschreven met PVV beleid.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen19 mei 2017 - 11:16

De SP zou dat prima vinden, he SP programma wordt ingebracht door de PVV, de SP wordt er bij verkiezingen niet op afgerekend, wat wil je nog meer. Net zoals het vorige kabinet het D66 programma uitvoerde waarvoor de PvdA mocht afrekenen.

Johan eldert
Johan eldert19 mei 2017 - 11:25

nee hoor, die blijven rustig zitten want binnen een 1/2 jaar is het weer bonje en klapt de boel weer. zie LPF en Rutte I en al die andere populisten waar ook ter wereld die er elke keer een puinhoop van maken. dat is de reden waarom vvd en cda niets moeten hebben van wilders.

Sonic2
Sonic219 mei 2017 - 11:41

Blijf lekker dromen en wensdenken. Erken gewoon eens dat niemand maar dan ook niemand op de PVV loopt te wachten. Links is de PVV zat. CDA en VVD zijn de PVV meer dan zat. 50 Plus wil alleen dat de PVV achterban gehoord wordt. Wilders is wat dat betreft een beetje Den Uyl geworden na 1977. Niemand wil hem meer. De vernedering is compleet voor Wilders. Wilders en zijn PVV fanboys liepen zich al warm voor een premierschap van Wilders. Nu moet Wilders smekend op zijn knietjes voor een zes partijen kabinet onder leiding van Rutte. De man waar Wilders dus vanaf wilde. Ongeloofwaardiger en meer bizar wordt het niet. De SP gaat ook niet overstag. De PvdA misschien ooit. Het lijkt me eerder dat VVD/ CDA en GL kleur moeten bekennen. Zonder D66 lukt niets.

Johan eldert
Johan eldert19 mei 2017 - 14:01

[Frits Jansen 19 mei 2017 at 13:03 +1 Nog erger: nieuwe verkiezingen die tot een monsterzege voor Wilders leiden en van ons land een geïsoleerde politiestaat maken waarin niet alleen de islam maar ook het socialisme verboden worden.] Hoe kom je erbij dat er een monsterzege zou komen voor pvv? hij zit nu gewoon aan zijn max capaciteit qua achterban. er wordt al sinds 2004, oprichting pvv, geroepen dat er een monsterzege aankomt. maar het feit is dat zijn achterban niet groter is dan nu op hem gestemd heeft. de rest van NL moet niets van wilders en zijn ideeen hebben. dus geen vrees voor nieuwe verkiezingen. hooguit zal FVD groeien. alhoewel....

korheiden2
korheiden219 mei 2017 - 15:11

De PVV lijkt mij niet groter te kunnen worden. Bij eventuele nieuwe verkiezingen zal het FVD behoorlijk groeien, lijkt me. Een monsterzege voor Wilders, waar Frits Jansen het over heeft, is uitgesloten. Misschien komen er nog een paar zetels bij voor GL, maar dan zal de rek er wel uit zijn. Ons land is nogal verdeeld, mede door alle blokkades.

Jo4Hanna
Jo4Hanna19 mei 2017 - 15:46

M.i. hangt alles af van de minister van Financien - en Europa. Dat is de PvdA - met één been gestrekt en moreel afgehaakt. VVD levert nu met Teeven in de bocht - die geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn uitspraken in de Groene - tegelijkertijd met de blamage van de 'voorzitter' - écht geen minister van Financien. Schippers & Schultz haken af; vd Steur & Justitie is een zooitje en hield Kamp er na het Groningen -debacle er ook niet mee op? Kortom het wordt heet in de broek. Buma staat te springen en alles moet op ZIJN voor- waarden met die 19 zetels: nog niet zo lang geleden waren dat er slechts 11: net zoveel als PvdA -nu. Denken jullie écht dat Pechtold in die slangenkuil blijft hangen? Wilders = VVD en andersom - en géén van beide leveren 'goede' ministers. Als ze elkaar de liefde verklaren zitten ze samen met 29+20=49 zetels. Zoals wij hier al sinds januari 2017 zitten te krakelen ( m.n. ik) is het TIJD een progressieve eenheid te smeden: Buma zal van die hoge toren af moeten komen. Dat blind staren op die VVD geeft niets anders dan Trump-ellende; populisme, verdeeldheid en met name onbetrouwbaarheid: stééds maar weer opnieuw

korheiden2
korheiden219 mei 2017 - 19:23

@Jo4Hanna : ook als Buma wel van zijn hoge toren afkomt (wat m.b.t. een links kabinet niet zal gebeuren) zal de PvdA nog steeds nodig zijn voor een centrumlinkse meerderheid. En Asscher kiest voor de oppositie.

Jo4Hanna
Jo4Hanna19 mei 2017 - 22:13

kor - als D'66 ( Pechtold wil Dijsselbloem op Financien & in Europa houden) zich terugtrekt - en er zou een combinatie gemaakt worden op financien met Wouter Koolmees- om eindelijk de belastingdienst aan te pakken waar VVD ook weer niks van brouwt - dan gaat PvdA dat écht niet afwijzen. Combineren kun je leren: het gaat om de juiste mensen op de juiste plekken en er moet m.i. zwaar hersteld worden op die VVD puinzooi. Ik zag beelden van dat congres in Arnhem - te-nen-krom-mend: die mensen zijn zó van de wereld cq in hun VVD bubbel dat ze geen idee hebben wat voor ravage ze hebben aangericht en nog steeds aanrichten. Wát een zelfgenoegzaamheid - weerzinwekkend