Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ik wil betaald worden voor de handel in mijn privé-data

  •  
13-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
IMG_8568
Kennis over iemands surfgedrag heeft commerciële waarde, dus kom hier met dat geld
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars blijken onze gegevens door te geven aan Facebook zodat die een geraffineerdere selectie kan maken van de advertenties die ons worden voorgehouden. Het is een daarbij een schrale troost dat heel veel andere organisaties – van het Forum voor Democratie tot de VPRO – dit ook doen.
Blijkbaar wordt er door beslissers in principe niet nagedacht over privacy of over de eigendom van zulke persoonlijke gegevens. Ze doen het gewoon en ze laten hun klanten er formeel toestemming voor geven door dat te verstoppen in een lange tekst over voorwaarden.
Ik beheer zelf twee pagina’s op Facebook, een persoonlijke waarop ik voornamelijk links doorgeef naar stukken die ik zelf interessant vind en verder Nepnieuws , een grote aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in misleiding etcetera. Daar betaal ik Mark Zuckerberg voor, met gegevens over mijn surfgedrag.
Met de ziektekostenverzekering en het ziekenhuis is dat niet het geval en evenmin bij andere instanties waar ik een account heb vanwege een lidmaatschap of een contract waar ik geld voor afdraag. Toch gaan ook zij er met mijn persoonlijke gegevens vandoor.
Dat is diefstal want iemands surfgedrag heeft commerciële waarde. Daar kunnen anderen geld mee verdienen. Wie gegevens over mij aan Facebook of andere bedrijven zou willen doorspelen, dient me eerst expliciet toestemming te vragen (en niet impliciet zoals nu gebeurt).
En als ik dan ‘ja’ zeg, dan wil ik compensatie in de vorm van geld. Voor niks gaat de zon op en lieverkoekjes worden niet gebakken. Doe mij maar een aanbod dat ik niet kan weigeren. Het lijkt me aardig als een of andere volksvertegenwoordiger hierover een initiatiefwet zou indienen.

Meer over:

privacy, facebook, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.