Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

WikiLeaks: Sarkozy is tiran en president Britse bank 'moet weg'

  •  
01-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sarkozy_300_02.jpg
Mervin King blijkt stille kracht achter draconische bezuinigingen … Gulp Sarkozy blijft open staan
In Engeland wordt naar aanleiding van WikieLeaks-onthullingen geroepen om het aftreden van Mervin King, de topman van de Britse Centrale Bank. King wordt geacht zijn functie neutraal te vervullen maar uit WikiLeaks-documenten blijkt dat hij tegen de regels in een zeer actieve politieke rol heeft gespeeld.
Sarkozy, een speciaal geval
Amerikanen noemen Sarkozy in de diplomatieke stukken een licht geraakte, zelfingenomen en onvoorspelbare tiran. Zijn medewerkers zijn zo bang voor hem dat ze een keer het presidentiële vliegtuig van koers lieten veranderen om te voorkomen dat hij de Eiffel-toren zag die was verlicht in de kleuren van de Turkse vlag. Die verlichting was een idee van de linkse burgemeester van Parijs tere ere van het bezoek van de Turkse premier. De medewerkers vreesden dat hij in woede zou ontsteken. Dezelfde medewerkers durven ook niets meer te zeggen als de presidentiële gulp per ongeluk open staat.
The Guardian heeft een overzicht van de nieuwtjes die de derde dag van de WikiLeaks onthullingen opleveren. Zoals de vrees voor het nucleaire arenaal van Pakistan, de plannen om er een staatsgreep te plegen, een keiharde maar afgevoerde verkiezingscampagne die Britse Liberalen wilden voeren tegen hun huidige coalitiepartner Cameron en gehieme loftuitingen van de Amerikanen voor een ex-gevangene van Guantanamo.
RTEmagicC_sarkozy_620_496.jpg

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

peterverkenst
peterverkenst1 dec. 2010 - 18:13

WikLeaks, een open gulp… ik begin het te vattten….

Zibarmaa
Zibarmaa1 dec. 2010 - 18:13

Leuk is dat Sarkozy, anderhalf jaar voor Verhagen, de Amerikanen vertelt dat de Fransen hem Sarkozy de Amerikaan noemen, maar dat hij dat als een compliment beschouwt, en ook dat hij als jongetje al president wilde worden. Die Amerikanen hadden een deel van het verhaal dus al gehoord, toen Verhagen hun kwam vertellen dat minister zijn jongensdroom was, en dat hij het een compliment vond om te pro-Amerikaans te worden genoemd. http://www.lemonde.fr/international/article/2010/11/30/wikileaks-nicolas-sarkozy-l-americain_1447153_3210.html#ens_id=1446739 http://cablegate.wikileaks.org/cable/2005/08/05PARIS5335.html

Rozeboom2
Rozeboom21 dec. 2010 - 18:13

Wikileaks: de incontinentie van dit tijdsgewricht.

dlagewaa
dlagewaa1 dec. 2010 - 18:13

quote noemen Sarkozy in de diplomatieke stukken een licht geraakte, zelfingenomen en onvoorspelbare tiran. unquote Daar is toch echt helemaal niets nieuws aan? Dat was ook het geval met De Gaulle, Pompidou, Mitterand, Chirac.

Chaki
Chaki1 dec. 2010 - 18:13

Povre Sarkozy... Ik zie het helemaal voor me hoe hij op een kistje klimt en een woede uitbarsting krijgt omdat weer eens iemand 'petit con' tegen 'm heeft gezegd....

roher
roher1 dec. 2010 - 18:13

alle commotie bestuderende lijkt mij eenduidigheid te ontbreken.

pedens@numeo.fr
pedens@numeo.fr1 dec. 2010 - 18:13

ik kan het verhaal hierboven volledig onderschrijven - ik volg de politiek hier in Frankrijk nauwlettend. Sarkozy volgt een tiraneske poltiek jegens zijn medewerkers, en jegens de immer broekriem-aantrekkende burger - hij volgt een politiek in de "moderne" traditie, zoals die 30 jr. geleden in europa door Lubbers en Thatcher zijn ingezet, alles naar model .....uit de USA. Sarkozy, is als de nl-politiek, graag vriendjes met diezelfde USA. U begrijpt, mijn pet is overvol . Is er hoop ? ja .... maar dan moet de (europese) burger wil durven..... nee zeggen !

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 dec. 2010 - 18:13

Elk eeuw kent zijn held. Mandela was de held van de 20 eeuw, nu de 39 jarige Assange wordt zeker de held van 21 eeuw. In mijn oog, niemand komt boven hem. Het uitkleden van de leugens van de machtigste landen ter wereld. Volgens het Westen die geen waarheid wilde horen in Zuid Afrika was Mandela een terrorist! Waarom alle generaties die de mensheid altijd kent, denken hetzelfde?!!

1 Reactie
Vandaagverteld
Vandaagverteld1 dec. 2010 - 18:13

Je hebt in mijn ogen gelijk Mostafa, de mensheid is vergeetachtig. De geschiedenis blijft zichzelf herhalen, en blijkbaar zien mensen dat niet... Jammer. .

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2010 - 18:13

Echt schokkend, het zijn net mensen!

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods1 dec. 2010 - 18:13

++ Echt schokkend, het zijn net mensen! ++ >> Je hebt echt totaal geen argumenten meer, is 't wel?

Vandaagverteld
Vandaagverteld1 dec. 2010 - 18:13

Waar ik nou eigenlijk benieuwd naar ben is of Meneertje Wilders in één van deze documenten voor gaat komen. Een training hier, een congresje daar. De Amerikaanse overheid moet toch kennis genomen hebben van de steeds populairder wordende Geert in the USA?

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje1 dec. 2010 - 18:13

De gemiddelde Amerikaan die, als hij al eens van Nederland heeft gehoord, denkt dat dit ergens onder Wallstreet in New York ligt begraven.

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2010 - 18:13

'gebrek aan diepgang en van politiek opportunisme'. Waar doet me dat aan denken...

1 Reactie
Florian2
Florian21 dec. 2010 - 18:13

Is dit een raadsel Joop of probeer je een (onbekend) punt te maken? :P

AlbertHofmann
AlbertHofmann1 dec. 2010 - 18:13

Ik begin dat Wikileaks steeds leuker te vinden - een soort Public Beta of Open Source van het 'diplomatieke' Verenigde staten

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje1 dec. 2010 - 18:13

De gestrande veerboot van Schiermonnikoog zal het niet zijn.

Bagus
Bagus1 dec. 2010 - 18:13

En welk geheim houdt Julian Assange dan zelf onder de pet, vroeg ik mij al dagen af ?? De man boezemde mij immers intuitief zo weinig vertrouwen in. Ik werd door NRC.online (discussies) van 1 december op mijn wenken bediend met bijgaand citaat van David Brooks, columnist van de invloedrijke New York Times die de "geheimen" van Wikileaks met grote zorgvuldigheid en alleen na wederhoor van de Ameriksaanse overheid publiceert. Brooks schreef (citaat): “Julian Assange is een klassieke anarchist, die gelooft dat de gehele gevestigde orde corrupt is en publieke uitspraken leugens. Voor iemand die zo in het leven staat is het lekken van geheimen gemakkelijk.” Na lezing van bovengaand citaat dacht ik: "justemente" ! En vervolgens: "het "volk" rent als lemmingen achter hem aan". Wat maakt deze postmoderne tijd toch zo gevoelig voor dit soort type rancuneuse mens ?? De eigen innerlijke onrust en onzekerheid, ondanks individualisering en emancipatie en het loslaten van knellende oude normen en waarden ?? Zij die mijn postings op Joop wel eens gelezen hebben weten dat dit een retorische vraag van mij is.

2 Reacties
AlbertHofmann
AlbertHofmann1 dec. 2010 - 18:13

"Wat maakt deze postmoderne tijd toch zo gevoelig voor dit soort type rancuneuse mens ?? De eigen innerlijke onrust en onzekerheid, ondanks individualisering en emancipatie en het loslaten van knellende oude normen en waarden ??" De beweegredenen van de beste man liggen inderdaad nog al in een schemer gebied, meer nog beter kun je je afvragen, waarom er nog niks tegen gedaan is door overheden. Radioactieve sushi, ongelukkig uitglijden, van een trapje vallen, auto ongeluk op een vliegveld etc etc etc. Als de VS echt zo in het nauw zit als ze doet geloven, was dit de beste man allang overkomen. De postmoderne tijd geeft de mogelijkheid om snel iets bekend te maken wat vaak veel mensen al wel weten of een vermoeden van hebben maar wat nog niet bevestigd is. Het werkt ook een beetje 2 kanten op: overheden willen tegenwoordig alles van de 'gewone man' weten, zeker door een aantal recente gebeurtenissen die nogal wat invloed hebben gehad op ons veiligheidsgevoel, de gewone man wil tegenwoordig alles van overheden weten, dat heeft niks met rancune te maken meer met vertrouwen, of beter gezegd het ontbreken hiervan

krid58
krid581 dec. 2010 - 18:13

Wat maakt het uit dat Asagne een klassieke anarchist is? Deze discussie moet niet gaan over de man, maar over alles wat overheden niet aan hun eigen burgers vertellen! De gevestigde macht moet af en toe wakker geschud worden, anders wordt ze corrupt.

Cosbibi
Cosbibi1 dec. 2010 - 18:13

Ik snap niet dat de media en natuurlijk ook weer Joop (die met name geïnteresseerd lijken in persoonlijke schandaaltjes) zich zo focussen op dit soort achterklap. De echt interessante ontdekkingen kan men elders vinden. Mijn top drie: 1) De Britse regering die het onderzoek naar de Irak oorlog beperkte om zo beschamende onthullingen voor de VS te vermijden. 2) De coup in Honduras, die in een telegram van de ambassade in Tegucicalpa duidelijk werd beschreven als een coup, terwijl het State Department in de maanden daarna dit consequent weigerde te doen. In november 2009 werden er met goedkeuring van de VS verkiezingen gehouden onder het coup regime waar kiezers de keuze hadden tussen een tweetal kandidaten die alle twee voorstander waren van de coup. Dit alles in een klimaat van repressie, waar journalisten werden bedreigd, verdwenen of vermoord en waar demonstraties op brute wijze werden neergeslagen. 3) De gigantische corruptie in Afghanistan. Vice-president wordt aangetroffen met meer dan $50 miljoen in contanten. Karzai pardonneert drugsdealers en corrupte politici. Z'n broer wordt beschreven als een drugsdealer, etc. etc.

1 Reactie
ikbenhorkie
ikbenhorkie1 dec. 2010 - 18:13

Terwijl anderzijds de VS Georgië wel degelijk hadden gewaarschuwd dat de oorlog die het ging beginnen, het steun in de VS en Europa zou kosten. De VS waren dus redelijker dan Bush jr. wilde doen geloven. De VS hebben zich echter wel om de tuin laten leiden door Saakashvili. http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,732294,00.html Zoals de meeste andere telegrammen, bevestigen deze voornamelijk wat in de media al vermoed werd