VVD-minister Kamp verzweeg oorlogssituatie … Nederlandse topambtenaar misleidde PvdA-leider Bos
Uit Amerikaanse diplomatieke berichten uit het WikiLeaks-archief blijkt dat de moeizame besluitvorming rond Afghanistan gepaard is gegaan met listige praktijken om Nederlandse militairen naar Uruzgan te krijgen.
NRC Handelsblad en RTL Nieuws onthullen dat de situatie in Uruzgan bij aanvang van de missie helemaal niet zo ‘rustig’ was als het Nederlandse parlement kreeg voorgespiegeld. Terwijl coalitiepartijen in 2006 CDA en VVD verzekerden dat het puur ging om een ‘wederopbouw-missie’ en zo de PvdA overhaalden het plan te steunen, wist het kabinet dat de situatie ter plekke zeer risicovol was.
Uit de diplomatieke berichten van de Amerikaanse ambassade in Kabul blijkt dat Uruzgan in het voorjaar van 2006 onder de voet dreigde te worden gelopen door de Talibaan. (…) Uit berichten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag blijkt dat ook VVD-minister Kamp terugschrok voor de risico’s van de missie in Uruzgan. In november 2005 meldde een hoge Nederlandse ambtenaar aan de VS dat Kamp „grote persoonlijke bezwaren” had tegen de missie na het lezen van een veiligheidsanalyse van de militaire inlichtingendienst.
Terwijl de Kamer werd voorgehouden dat Uruzgan geen oorlogszone was, dreigde het gebied begin 2006 compleet veroverd te worden door de Taliban.
Inmiddels is door WikiLeaks ook duidelijk geworden dat een Nederlandse topambtenaar de Amerikanen heeft geadviseerd over het onder druk zetten van vice-premier Bos. De PvdA-leider wilde zeer tegen de zin van het CDA niet instemmen met verlenging van de missie in Uruzgan. De betrokken ambtenaar is door het nieuwe kabinet inmiddels gepromoveerd naar een toppositie bij de Europese Unie. De PvdA ziet de promotie als beloning. Tweede Kamerlid Frans Timmermans wil een debat.
Timmermans is kwaad over de handelwijze van de ambtenaar. Hij vindt dat de ambtenaar zich niet loyaal heeft opgesteld aan het kabinet. “De ambtenaar werkte ook voor minister Bos, de vicepremier”, zegt Timmermans. “Het komt erop neer dat hij probeerde via oneigenlijke middelen collega’s onderuit te halen.