Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

WikiLeaks lekt weer diplomatieke e-mails

  •  
05-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Syriefiles.jpg
Syrië-files onthullen dat het Westen en Westerse bedrijven twee verschillende maskers dragen
WikiLeaks heeft vandaag de Syrië-files vrijgegeven. De meer dan twee miljoen diplomatieke e-mails laten zien hoe de Syrische overheid de touwtjes in handen houdt en de eigen economie draaiende houdt. Volgens WikiLeaks onthullen de e-mails ook hoe het Westen en Westerse bedrijven ‘het ene zeggen en het andere doen’.
De e-mails zijn afkomstig van politieke figuren, ministeries en aanverwante bedrijven die tussen augustus 2006 en maart 2012 verstuurd zijn. WikiLeaks werkt samen met enkele grote nieuwsorganisatie als de Duitse zender ARD en de Spaanse nieuwswebsite Publico.es en persbureau AP om uit de brei aan informatie nieuwswaardige conclusies te trekken.
Volgens Assange zullen de komende twee maanden nieuwe feiten aan het licht komen die ‘beschamend zijn voor Syrië’:
Maar ook voor de tegenstanders van Syrië. Ze helpen ons niet zozeer een bepaalde partij te bekritiseren, maar wel om hun belangen, gedachten en daden te begrijpen. Alleen met wederzijds begrip is het conflict op te lossen, zo hopen wij.”
De ruim 2,4 miljoen e-mails komen van 680 verschillende domeinen. In 400.000 e-mails wordt in het Arabisch gesproken. Bijna 70.000 zijn in het Russisch. De meeste e-mails zijn ontvangen mailtjes. WikiLeaks telde bijna 700.000 verzonden e-mails.
NRC: WikiLeaks publiceert ‘Syrië-files’ met miljoenen diplomatieke e-mails Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

DBC123
DBC1235 jul. 2012 - 12:27

Slechts 2? Wat is daar nu zo bijzonder aan? Druk bezig opnieuw te bewijzen hoe hypocriet de mens kan zijn? Wellicht snappen we weer waarom de Europese politiek moreel failliet is? Geloof ook niet dat men er erg wakker van zal liggen....

Michiel Online
Michiel Online5 jul. 2012 - 12:27

Nederland consumeert voor de voor 7 werelden, dat is al lang bekend. Het is alleen jammer dat het niet HET nieuws is waar we iets mee doen. Wat is nieuws nog tegenwoordig?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 jul. 2012 - 12:27

[Syrië-files onthullen dat het Westen en Westerse bedrijven twee verschillende maskers dragen] Gezien het feit dat dit echt geen nieuws is zou de correcte zin "Syrië-files illustreren dat het Westen en Westerse bedrijven twee verschillende maskers dragen", moeten zijn. Niet minder nuttig overigens.

chattanooga
chattanooga5 jul. 2012 - 12:27

Ik zou wel is wat meer willen weten over de mensen achter de wikileaks. Bijvoorbeeld hoe het mogelijk is dat de blutte assange de duurste advocaat van Engeland kan betalen.

2 Reacties
kalmpjes
kalmpjes5 jul. 2012 - 12:27

Er zijn een heleboel mensen die geen probleem hebben zich gratis in te zetten voor dit soort zaken. Of dat nu uit overtuiging of als PR middel is daargelaten.

kloek1
kloek15 jul. 2012 - 12:27

"Bijvoorbeeld hoe het mogelijk is dat de blutte assange de duurste advocaat van Engeland kan betalen" Hij heeft veel steun, van organisaties wereldwijd en tienduizenden mensen.

marnixDeWitt
marnixDeWitt5 jul. 2012 - 12:27

http://buitenland.nieuws.nl/705238/zwitserland_schort_wapenexport_naar_vae_op Ik ben dit bericht nog nergens in de media tegengekomen.

1 Reactie
kloek1
kloek15 jul. 2012 - 12:27

Is die link van jou dan geen medium?