Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

WikiLeaks: Amerikaanse soldaten moordden Iraaks gezin uit

  •  
31-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Iraksoldaten_300.jpg
Een bombardement trachtte het bewijs te vernietigen
Uit een nieuwe Wikileaks cable blijkt dat Amerikaanse soldaten in de Irakoorlog zeer excessief geweld tegen burgers hebben gebruikt. In het kleine dorpje Al-Iss Hratt Khalaf vielen Amerikaanse soldaten een huis binnen van waaruit ze beschoten zouden zijn. Bij de inval zijn alle inwonenden, vier vrouwen, vijf kinderen en de man des huizes door kogelschoten om het leven gebracht.
Uit de brief die VN-rapporteur Philip Alston schrijft, hebben Amerikaanse soldaten op 15 maart 2006 tien onschuldige burgers gedood. Alston beoordeelde mogelijk onrechtmatige executies in Irak. Bij dit incident vraagt hij zich ernstig af of de actie gerechtvaardigd was.
Na het incident heeft een Amerikaanse vliegtuig het huis met de slachtoffers vernietigd. Een Iraaks televisiestations toonde later de beelden van de lichamen. Autopsie wees uit dat alle slachtoffers geboeid waren en door kogels om het leven zijn gekomen, schrijft Alston. Hij zegt wel vaker meldingen binnen te hebben gekregen van excessief geweld door Amerikanen.
cc-foto: The U.S Army
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.