Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wijze lessen uit de overwinning van Donald Trump

  •  
09-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
2374903879_6dcec461c2_b

© cc-foto: Mike Andrews

Het is van groot belang dat bij de politieke elite de ogen nu eens heel goed opengaan
De overwinning van Donald Trump heeft Nederland, Europa en in feite de hele wereld wakker geschud. Tijdens zijn campagne bleef eigenlijk niemand gespaard; van gehandicapten tot migranten tot vrouwen. Trump beledigde en vernederde velen. En over de vrouwen had hij een eigen opvatting voor wat betreft het zoenen en het betasten.
Daarnaast bleek dat Trump weinig inhoudelijke kennis heeft van belangrijke dossiers. Trump heeft ook als zakenman nauwelijks politieke ervaring. En hij opperde de banden met Rusland aan te halen. Bovendien werd door velen binnen en buiten Amerika gewaarschuwd voor Trump als president. Ook de peilingen hadden zijn overwinning niet voorspeld.
Toch koos de meerderheid van Amerikanen voor Trump. Alle reden om stil te staan bij deze politieke aardverschuiving, en om hieruit lessen te trekken in het besef dat de effecten van de overwinning van Trump zich niet zullen beperken tot de VS.
Democratie Democratie als staatsvorm is een bijzonder systeem. Iedere stemgerechtigde kan op gelijke voet invloed uitoefenen door een stem uit te brengen; one man, one vote. Op die manier kunnen de verkiezingen een moment van politieke afrekening worden. Het is voor veel burgers de kans om hun onvrede en boosheid te laten blijken. Zeker wanneer het gaat om mensen die het gevoel hebben dat niet naar hen wordt geluisterd.
Daarom is het van groot belang dat bij de politieke elite de ogen nu eens heel goed opengaan.  In een democratie heeft de gewone man op straat tijdens de verkiezingen net zoveel invloed als de machthebbers. Des te meer reden om de onvrede en boosheid van de gewone man op straat zeer serieus te nemen.
We kunnen gaan speculeren over de mogelijke risico’s van de keuze voor Trump als president van Amerika, en gaan beargumenteren of deze keuze een juiste keuze was. Feit is wel dat het volk heeft gesproken. Daarom getuigt het van respect om de keuze van de meerderheid te eerbiedigen. Zo werkt de democratie.
Lessen trekken Het is heel zinnig om lessen te trekken uit deze Amerikaanse verkiezingen. Dit is het onomstotelijke bewijs dat het volk zich kan keren tegen de zittende macht. De mensen die zich niet serieus genomen voelen, kunnen massaal tegenstem uitbrengen. Dit kan ook gebeuren volgend jaar in Europa. In 2017 vinden verkiezingen plaats in Nederland, in Frankrijk en in Duitsland.
Onze politici moeten de overwinning van Trump zien als een zeer serieuze wake-up call. Voorkom dat 2017 het jaar van ontwrichting wordt voor het Europese continent met al zijn waarden en idealen.
We zien hoe sommige politici in Europa massa’s weten te mobiliseren om een tegenstem uit te brengen. De vraag is of deze politici zelf de juiste oplossingen hebben voor de gewone man op straat. Maar zij weten wel hoe zij moeten inspelen op het gevoel van onvrede en boosheid bij veel kiezers om zo veel stemmen te halen.
Waarden als democratie, mensenrechten, vrijheid en rechtsstaat moeten wij diep koesteren en verdedigen. Sommige partijen in Europa hebben een andere kijk op deze fundamentele waarden. Of het nou gaat om de rechten van homo’s, migranten, moslims of joden. Dergelijke partijen zijn te vinden in o.a. Griekenland, Frankrijk en in Hongarije. Dergelijke partijen kunnen aan de macht komen langs de democratische weg door bij de verkiezingen massa’s te mobiliseren om op hen te stemmen.
Wakker worden Zoals gezegd, onze politici moeten de overwinning van Trump zien als een zeer serieuze wake-up call. In ons land vinden in maar volgend jaar Tweede Kamerverkiezingen plaats. Vraag is hoe onze politici te werk zullen gaan na deze politieke aardverschuiving in Amerika in aanloop vaan de verkiezingen.
Lukt het de zittende macht om serieus te luisteren naar de kiezers en het gevoel van onvrede en boosheid weg te nemen is de cruciale vraag. Slagen de politici niet daarin, dan is een politieke aardverschuiving ook in ons land niet ondenkbaar, en dat met alle gevolgen van dien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.