Joop

Wijwater-wanhoopsdaad

  •  
04-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Uitschrijven bij de katholieke kerk. Hoe doe je dat?
Mijn geloof in god is teruggebracht tot de huidige restanten gesmolten sneeuw van verleden jaar, of beter de restanten aan gesmolten sneeuw uit mijn prille jeugd. Wat nu te doen?
Uitschrijven bij de katholieke kerk, alwaar ik sedert mijn doop toe behoor. Een puik plan, maar hoe doe je dat? Ik bezocht verschillende sites, waarop verschillende antwoorden staan. Blijkbaar is er geen eenduidige richtlijn hoe je uit te schrijven, het beste is iedereen maar aan te schrijven, zo blijkt uit de wirwar van werkwijzen. Naast de onduidelijkheid over de uitschrijving, blijkt ook dat er sprake is van onwil bij diezelfde uitschrijving. De kerk probeert je om de tuin te leiden, vraagt je de uitschrijving te herzien. Dit voedt het beeld van de katholieke kerk dat ik heb.
Aan onzichtbare lijntjes hangt ons lot. De uiterlijke kenmerken van de Katholieke kerk gelijkend de pracht en praal van een gemiddelde vestiging van een juwelier, het onderscheid tussen de heteroseksuele en de homoseksuele medemens, de ondergeschiktheid van de vrouw, de misdienaartjes op hun knietjes, de bureaucratie en achterkamertjespolitiek en de godvergeten vergeving voor elke gruwelijke misstap. Dan zwijg ik nog maar over het stille contract wat ik aangegaan ben met de katholieke kerk. Een stil contract waar ik niet voor getekend heb, een contract met kleine lettertjes, nog lastiger om af te komen dan een abonnement van een willekeurige telecomaanbieder of energiemaatschappij. Maar ik wil er van af. 
Voor de zekerheid zal ik dus een brief gaan opmaken gericht aan de verscheidene parochies en de verschillende bisdommen waaronder ik val en viel. De plaatselijke GBA krijgt ook een brief. Dit alles in de hoop, dat het goed komt. Tjonge, dat zijn een hoop brieven. Ik woonde in Vught, Den Bosch, Roosendaal en Veghel. In Den Bosch viel ik onder twee parochies. Totaal zal ik dus, inclusief een brief aan het SILA (Stichting Interkerkelijke ledenadministratie) en een brief aan de centrale administratie kerkgenootschap, een tiental brieven moeten schrijven, in de hoop dat ik dan uitgeschreven ben. De kans dat mijn lonkende vrijheid van het juk der katholieke christenen niet meteen is geregeld blijft erg groot. Antwoorden met de strekking ‘heroverweging’ liggen in het verschiet. Wat een gedoe.
Mocht het me, met al die brieven, lukken, dan is er nog steeds mijn doop nog, die zou ik nietig willen laten verklaren. Dat is onmogelijk, zo stelt de kerk, immers ben ik –volgens de katholieke kerk- op dat moment een verbond aangegaan met Jezus. Jezus, wat een gelul. Ik kan me dat hele waterboarden niet eens meer herinneren zo jong was ik. Alleen al om die reden mag aangenomen worden, dat ik ten tijde van mijn doop, niet zelf de beschikking had over de keuze of ik wel of niet gedoopt had willen worden en zou dit dus een gegronde reden moeten zijn om mijn doop nietig te laten verklaren. De kerk deelt mijn mening niet. Ik deel de mening van de kerk niet.
En dus ga ik brieven schrijven, over mijn vermeend katholicisme, over mijn doop. Laat ik hopen dat de katholieke kerk mij uit alle kronieken, geschriften, administraties en kerkelijke boeken schrapt, ook die melding maken van mijn doop! Dat ze mij de vrijheid gunnen, dat ze mij begrijpen, ook dat ik de weg van de zondaar kies.
Indien de katholieke kerk niet mee wil gaan in mijn wensen, dan kan ik altijd nog plassen in het wijwater, in de zoete hoop verstoten te worden. Ik ben immers zelf niet veel Roomser dan de Paus. Het enige waar ik tijdens de wijwater-wanhoopsdaad bang voor zou kunnen zijn, is de vergeving.
Want elk zieltje telt. 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Tom Meijer
Tom Meijer4 nov. 2012 - 14:37

Ik voel met je mee. Gelukkig heb ik dit probleem niet, mijn ouders waren verstandig want geboren atheist.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso4 nov. 2012 - 14:37

Een kopje water teruggieten in de wijwaterbak.

eeweew
eeweew4 nov. 2012 - 14:37

Veel succes...

José
José4 nov. 2012 - 14:37

Dan doe je nu al die moeite, en word je na je dood gezellig ingelijfd bij de mormonen.

lembeck
lembeck4 nov. 2012 - 14:37

Geen enkel probleem mee gehad. Na verhuizing de nieuwe parochie gebeld en gezegd dat ik geen post meer wil ontvangen en uitgeschreven wilde worden. Gelijk ook de reactie van brieven aan die en aan die, waarop ik zei dat ik dat belachelijk vond. Ik heb niet gevraagd om een lidmaatschap, dus ontlidmaatschap me maar. De dame werd wat zenuwachtig... U hoeft niet boos te worden, mevrouw... "Nee? Hoe komt het dan dat ik dat wel word als ik zoveel idiote brieven moet sturen aan allerlei voor mij totaal onbekende instanties? Ik heb mezelf nooit als lid aangemeld..." De dame aan de telefoon heeft alles geregeld, me een mail gestuurd waarin stond dat alles in orde was en ik niet langer lid ben. Ik heb ook nooit meer wat gehoord of gezien. Het hoeft dus niet zo heel erg moeilijk, al is het afblaffen van een vrijwilligster ook niet leuk, maar het werkte wel.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19474 nov. 2012 - 14:37

De dichter van Veghel kan de kerk wel verlaten maar hij blijft, omdat hij gedoopt is, een christen, in het bezit van een kaartje naar de hemel ook al stelt hij daar geen prijs meer op. De doop is even 'onuitwisbaar 'als een besnijdenis. Ik wens hem veel succes in zijn strijd tegen de bierkaai. Dat het tot mooie gedichten zal leiden.

JoopSchouten
JoopSchouten4 nov. 2012 - 14:37

Administratie is frustratie. Dus bewater de kerk en spreek een banvloek uit. Dat is voldoende. ... En vermeld het op je codicil.

Patrick Faas
Patrick Faas4 nov. 2012 - 14:37

“Uitschrijven bij de katholieke kerk. Hoe doe je dat?” Veel verwarring daar in Veghel. Zie niet helemaal waarom een column op Joop.nl gebruikt moet worden voor zo’n praktische vraag, maar we willen best even als informatieloket dienst doen: U hoeft slechts één briefje te schrijven naar uw parochie. Het adres staat op het parochieblaadje. Als u dat blaadje niet ontvangt, staat u waarschijnlijk niet ingeschreven en kunt u zich ook niet uitschrijven. Dan krijgt u ook de (tamelijk standaard) brief van de pastoor niet, waarin uw beslissing gerespecteerd zou worden, maar waarin u ook verteld wordt dat u kunt terugkeren zonder opnieuw gedoopt tehoeven worden. Voor de duidelijkheid nogmaals: als u geen parochieblad ontvangt, bent u waarschijnlijk al niet katholiek meer. U hoeft dus niets te doen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai4 nov. 2012 - 14:37

Je hoeft je ook niet uit te schrijven als je niet meer in sinterklaas of de kerstman geloofd of in de sprookjes van Grim. Gewoon niet meer geloven in sprookjes voldoet.

TVDL030
TVDL0304 nov. 2012 - 14:37

Melodrama. Natuurlijk is het idioot dat de katholieke kerk je niet makkelijk uitschrijft. Het is nogal een bureaucratie. Maar met een simpele google-opdracht kan je deze hele handige webpagina vinden: http://katholiek.nl/asp/default.asp?id=3903&t=show&zoek1=uitschrijven Hier wordt je volledig uitgelegd wat je moet doen om je uit te schrijven. Maar al dat gezeur over terreur door de kerk e.d... come on! Ik ben als katholiek ook een heel aantal keer verhuisd. In alle gevallen kreeg ik een nette brief van de lokale parochie met de vraag of ik lid wilde worden, of ik betrokken wilde zijn, etc. Als je op alles "nee" zegt, hoor je niks meer van die lui. En heb je nergens last van. Je kunt frustratie ook zo zeer koesteren, dat deze immense vormen aanneemt en niets meer te maken heeft met de realiteit...

1 Reactie
Klungel2
Klungel24 nov. 2012 - 14:37

het gaat erom dat je, als je niet al die instanties aanschrijft, je toch in bepaalde registers blijft staan, waardoor het bisdom en het vaticaan geld voor jou ontvangen. Dat gun ik deze stinkend rijke, corrupte en kindermisbruikende club niet meer...

Wiljan45
Wiljan454 nov. 2012 - 14:37

Volgens mij ben je door en door oud-katholiek, wat een gezeik en geprevel.

1 Reactie
Candide2
Candide24 nov. 2012 - 14:37

En toch heeft u ook de boeddhanatuur en Jezus houdt van u. U is een fijn mens!