Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wij zijn burgers, geen laboratoriumratten

  •  
04-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_boekhan.jpg
Het kabinet wil tegelijkertijd bezuinigen, lasten verzwaren en mensen leren om het leuk te vinden
Naarmate de maatschappelijke weerzin toeneemt, klampen de coalitiepartners zich steviger aan elkaar vast. Troost en steun proberen ze daarbij te vinden onder de Haagse kaasstolp, want buiten op straat in de echte wereld ontmoeten zij op hun best een meewarig hoofdschudden. Er zijn nog partijen die mee willen denken in het spoor dat Rutte en Samsom een half jaar geleden hebben uitgezet. Zo ontstaat een autistisch universum waarover Ferry Mingelen dagelijks bericht.
In dat universum blijft het terugbrengen van het tekort tot maximaal drie procent heilig, verklaarde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, red.) dezer dagen. Hij en zijn collega’s geloven nog steeds, dat dit doel te bereiken valt door een politiek van bezuinigen en lastenverzwaringen. De “meedenkende” oppositie, met name D66, hangt dit geloof eveneens aan.
Bleef het daar bij, dan zou dat al onaangenaam en contraproductief genoeg zijn maar de coalitiepartners gaan verder: in het kader van dit beleid voert de autistische politiek allerlei experimenten op de burger en zijn omgeving uit.
Het meest recente voorbeeld is wat staatssecretaris Jetta Klijnsma met weduwen en weduwnaars uit wil halen omdat ze denkt dat rouwenden maar beter zo snel mogelijk aan het werk kunnen gaan, ook omdat daarmee de kinderen zo’n geweldig goed voorbeeld wordt gegeven. Na het Kamerdebat van woensdag beloofde zij weliswaar te zullen kijken of de scherpe kantjes eraf konden maar de hoofdgedachte hield zij fier overeind.
’s Avonds verscheen minister Plasterk op de televisie om nogmaals zijn plannen te verdedigen om het lokaal en provinciaal bestuur van Nederland volledig op de schop te gooien omdat grootschaligheid meer efficiency biedt en de burger een betere service.
Staatssecretaris Martin van Rijn wil elke hulpbehoevende een of andere lul van de gemeente op zijn dak sturen die dan in vergadering met familie, vrienden en buren aanwijst hoe ze in de hulpvraag kunnen voorzien want dat is goed voor de betrokkenheid. 
Dit kabinet grossiert in gedragsbeïnvloeding door bestuurlijke maatregelen. Daarbij gaat het zelden uit van de werkelijkheid maar van de denkschema’s waarin het zich sinds de beëdiging heeft opgesloten. Zo worden we steeds weer ingezet bij allerlei rare maatschappelijke experimenten. 
Dit moet ophouden. Wij zijn burgers, geen laboratoriumratten.
Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder4 apr. 2013 - 11:07

Zo worden we iedere dag middels de media gehersenspoeld met items over gezondheidszorg. Wat kan de consument daarmee. Wat is het nut? Helemaal niets. Moet het ons ontmoedigen om ziek te worden, bevorderen om een keuze te maken waar en wat voor kwaal of ziekenhuis we willen? Het blijft een krampachtige poging een markt te creëren dat helemaal geen markt kan zijn. in dit land hebben we allerlei organisaties die de gezondheidszorg controleren. Belangrijk is het dat die hun werk goed doen. Daar zou het nieuws over moeten gaan.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder4 apr. 2013 - 11:07

Er zijn meer mensen met nachtmerries dan met dromen. Die komen natuurlijk niet in het boek voor de koning.

lembeck
lembeck4 apr. 2013 - 11:07

de link: http://www.sp.nl/nieuws/spanning/201301/ Pagina 8 en 9

Zjenny
Zjenny4 apr. 2013 - 11:07

George Orwell..1984. En deze man schreef naar wat hij wist dat er gepland stond. Han..je vecht tegen de bierkaai... Maak je vrij en los van deze waanzin. Verklaar dit gedoe en gezeik van dit gehersenspoelde autistische volk van nul en generlei waarde voor jou. En please, blijf schrijven..vanuit je eigen autonome vrijheid. Neutraal. Nee, niet objectief..dat is de valkuil waar jij gelukkig niet intrapt. Dat is het enige op de hele wereld waar je invloed mee kunt uitoefenen en zelf gelukkig van wordt.

WendyB2
WendyB24 apr. 2013 - 11:07

Het is toch eigenaardig dat de Nederlanders bij de laatste verkiezingen massaal kozen voor een kabinet van 'alles vooral laten zoals het is'. Conservatiever dan de laatste verkiezingsuitslag was niet mogelijk. Waarom? Omdat niemand een antwoord durft te geven op de vraag hoe het dan wél moet. El toekomstideaal wat hardop wordt uitgesproken roept ook gelijk de verantwoording af om dat ideaal te realiseren. Wanhopig blijft men wachten tot een één of andere professor van Harvard in eenvoudige bewoordingen het Ultieme Antwoord komt uitleggen: Een kloppende wiskundige formule die simpelweg maar één Ultieme Waarheid als uitkomst heeft. De Steen der Wijzen. Maar er is geen Steen der Wijzen; Alleen het gapende gat, het grote Niets van de vrije keus.

Winston2
Winston24 apr. 2013 - 11:07

Mee eens, Han. Alleen moet je de terminologie iets aanpassen. Burgers zijn laboratoriumratten, mensen zijn dat niet. Wij zijn mensen, Han, geen burgers. Burgers zijn het onderpand voor de leningen van de Centrale Banken. Staten lenen geld dat niet bestaat en geven daarvoor hun werkende, belastingen betalende burgers mee als onderpand. Mensen die burger zijn geworden, zijn dus inderdaad loonslaaf en laboratoriumrat. De zogenaamde rechten die het burgerschap oplevert, zijn rechten die je al had als mens geboren op planeet Aarde.

Sternenstaub
Sternenstaub4 apr. 2013 - 11:07

"Wij zijn burgers, geen laboratoriumratten" Zo is dat, maar het is nog absurder en abjecter: het zijn nu bij wijze van spreken de ratten die met laboratoriummensen experimenteren.

snapdatdan!
snapdatdan!4 apr. 2013 - 11:07

Citaat van H. vd horst :"Het kabinet wil tegelijkertijd bezuinigen, lasten verzwaren en mensen leren om het leuk te vinden " Het gekozen kabinet " Die de wet vertegenwoordigen middels de daaruit gerelateerde maatschappelijke aangepaste voorschriften die zij los laten op hun kiezers , spelen als gekozen kabinet IN,.op wat mensen ook graag consumeren.(leuk vinden) en lusten en als niet,. gaan die kiezers het vanzelf uit kotsen (niet leuk vinden). Vinden zij het toch leuk dan kotsen zij dit niet uit. dan is dat het: ,.pechmetdespech m.b.t uw opvattingen simpel zat mister fischerman sterkspulhe?

steppewolf
steppewolf4 apr. 2013 - 11:07

Helemaal gelijk Hr van der Horst. En daarnaast blijft het waanzinnig dat ze die bezuinigingen compleet bij de gewone bevolking neerleggen terwijl ze de miljardenvlucht van de belastingontduikers gewoon toestaan en de stelende en oplichtende bankiers, multinationals en bestuurders, de veroorzakers van alle ellende, zo goed als niet aanpakken. De politici demonstreren gewoon dat ze partners in crime zijn en dat hun solidariteit absoluut niet bij het Nederlandse volk ligt maar slechts bij een graaiende elite. Van de VVD verwacht je niet anders maar de PvdA, als vetrtegenwoordigers van het gewone volk heeft zijn herkansing nu gehad en niet gegrepen. Tijd voor de decimering van deze hypocriete leugenaars en oplichters.

Sternenstaub
Sternenstaub4 apr. 2013 - 11:07

"Pepijn Nostrinite, vr 05 april 2013 09:53 Een hoop emotie Han, maar wat moet dat moet. De regering vindt het niet leuk maar neemt wel haar verantwoordelijkheid. Je kunt geen geld uitgeven dat er niet is. We kunnen daar van alles van vinden maar zo liggen de feiten. Het is er gewoon niet. Nederland doet de komende jaren een stap terug waar we de afgeloppen jaren op te grote voet hebben geleefd. En onze Europese droom (een nachtmerrie) moet ook nog worden betaald, daar hebben we voor gekozen en het is hier op Joop altijd bejubeld. Welnu: er moet 500 miljoen extra bij uit de Nederlandse kas. De broekriem moet aan. We moeten door de pijn heen." "Wat moet, dat moet"? Van wie? De internationale geldmarkt? De economische, monetaire dictatuur in Brussel? De meerderheid van de bevolking en politici, intellectuelen en economen die deugen, denken er anders over. "Zo liggen de feiten"? Nee, zo verdraai je de feiten. "De pijn"? "We"? Je bedoelt, "anderen", maar zo klinkt je sociaal-darwinistische verhaaltje ten minste nog een beetje quasi-sociaal. Dat is de verwaandheid en hypocrisie waarvanuit je spreekt, en vanwaaruit de regering spreekt. Denk echter niet dat het iets met de waarheid of met "moeten" te maken heeft, en dat denken we, de anderen, oftwel de meerderheid van de bevolking waar ik voor spreek, uiteraard ook helemaal niet. We zijn namelijk niet dom en niet gek, ook al worden we in feite wel zo behandeld. Over moeten gesproken: de onderhavige ideologische waan "moet", zij het ook tegen de wil en ten koste van ons, de meerderheid, in stand worden gehouden, daar deze aan je belangen en die van de jouwen, oftewel de "we" die menen het récht te hebben om op te grote voet te leven en te blijven leven, ook als het de democratische rechtsstaat en dus de samenleving ontwricht, voorlopig - ik zeg voorlópig! - immers zeer dienstbaar is. Alles eigenwaan en destructieve ijdelheid. Zó liggen de feiten echt.

Sternenstaub
Sternenstaub4 apr. 2013 - 11:07

Corr. vr 05 april 2013 16.35: "De meerderheid van de bevolking, en politici, intellectuelen en economen die deugen, denken er anders over."

CliffClavin1993
CliffClavin19934 apr. 2013 - 11:07

Van harte mee eens. Ik denk dat de door Han gesignaleerde, en inderdaad beledigende, maatregelen symptomatisch zijn voor een groter probleem. Noem het: de technologisering van de mens. Het is niet een proces dat door één, of enkele perso(o)n(en) gewild en uitgezet is. Het is eerder een sluipende toename van de toepassing van wetenschappelijke inzichten, en statistische procedures, op een gebied dat zich daar niet voor leent. Volgens mij wordt deze toename geduld, aanvaard, omdat - mét de secularisering - er een misplaatst geloof is dat wetenschap uiteindelijk alle humane problemen zal doorgronden, verklaren, en oplossen. Dat is ongelooflijke flauwekul. Wij zullen altijd kwetsbare en sterfelijke wezens blijven. Voor elke kortelings te genezen ziekte komt een nieuwe aandoening in de plaats. Nog vandaag zag ik dat er wederom aan de een of andere alarmbel getrokken is, omdat Alzheimer steeds meer gediagnosticeerd wordt - ja, dat is erg, ja, men moet tegen het voorkomen ervan veel ondernemen, nee, de mensen zullen niet zonder pijn en ziekte overlijden, uiteindelijk. Verder is het zo dat klinische depressie steeds frequenter wordt, met dramatische prognoses voor bijvoorbeeld het jaar 2020. Hoe kan dat, in hoog-technologische samenleving? Nou, zo heel moeilijk is dat niet. Naast al die know-how, vermeend of écht, is er ook: onwaarschijnlijk veel stress. En chronische stress veroorzaakt depressie, dat staat onomstotelijk vast. Oorzaken? Nou, dan kom ik weer bij Hans betoog uit. De chefs en sous-chefs van ons land, en de geïndustrialiseerde landen in het algemeen (bestuurders zou ik ze niet willen noemen, want bij dit woord denk je toch ook aan enige wijsheid), die voeren bij voortduring experimenten uit op hun onderdanen (= de gewone mensen die aan hun luimen overgeleverd zijn). Zij laten zich daarin bijstaan door 'experts' en 'consultants' (= twee jaar bedrijfscommunicatie, twee tentamens, allebei 6- ). Om hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Han schetst voorbeelden. Ikzelf noem: het onder een merkwaardig levenloze glimlach afschaffen van vaste arbeidscontracten (Wientjes, Wellink keurde het volmondig goed). Haha. Je kan op de vingers van één hand uitrekenen dat dit leidt tot een sterke toename van stress. Ik kan tientallen andere voorbeelden aanreiken als het moet. Mensen moeten elk half jaar, of elk jaar, opnieuw een verlenging bevechten; als ze pech hebben wordt het een abonnement op de voedselbank. Resumé: wij zijn inderdaad laboratoriumratten. En een zekere mate van onafhankelijkheid, iets welke elk mens (elk levend wezen) broodnodig heeft, die is snel aan het verdampen. Volgens mij zijn veel huisdieren beter af.

2 Reacties
Zjenny
Zjenny4 apr. 2013 - 11:07

===En een zekere mate van onafhankelijkheid, iets welke elk mens (elk levend wezen) broodnodig heeft, die is snel aan het verdampen.=== Autonomie komt van binnenuit..als je doorzien hebt en gevoeld hebt en begrepen hebt..dan ga je rechtop staan in je eigen bestaan. Ga rechtop staan in je eigen bestaan.

lembeck
lembeck4 apr. 2013 - 11:07

Mijn reacties staan op verschillende plekken, Frank. Hopelijk komt die nu wel onder je stuk te staan: de link: http://www.sp.nl/nieuws/spanning/201301/ Pagina 8 en 9

Woeki Hypo
Woeki Hypo4 apr. 2013 - 11:07

Wij zijn burgers, geen laboratoriumratten. De schrijver geeft het weer uitstekend weer. We leven in een kennismaatschappij. We worden geregeerd door de hogeropgeleiden, de gelovigen in de wetenschap. De maatschappij is hun laboratorium. Ons leven is een experiment voor deze leidinggevenden en hogeropgeleiden. Zij hebben onze democratie bijna volledig uitgehold. We gaan niet meer over onszelf en ons eigen leven. Al beweert men (de schijnindividualisten) iets anders, het tegengestelde. Wij de mensen zijn de “ratten”. De dominante hogeropgeleiden zijn de “kensen”. De kensen zijn een nieuw stadium in de evolutie van de mensapen, de supermensen van de kennismaatschappij. De kensen behandelen de mensen, zoals de mensen de dieren behandelen. De kensen kennen en hebben alleen “prikkels” voor ons. De wetenschap van de kensen is tegelijkertijd religie, ideologie en wetenschap. De nieuwe boze stiefmoeder van deze wetenschap is de neoliberale economie. Een negatieve wetenschap (een anti moraal), (extreem) radicaal, en een vorm van globaal denken, welke alle andere wetenschappen (maximaal) negatief beïnvloedt. Grossieren in gedragsbeïnvloeding via denkschema’s, zoals Han van der Horst in (iets) andere woorden terecht opmerkt. Neoliberaal economische cognitieve therapie op basis van “extremal principles” (wetenschappelijke en wiskundige teleologie). Op een verwant analoge wijze komt ook de bewegingsvergelijking F=m.a uit de mechanica (bewegingsleer) van Newton tot stand (gedrag beweging), geïnspireerd door de economie. Het is niet de eerste keer in de geschiedenis, dat de wetenschap aan de verkeerde kant van de mensheid staat. Sociaal darwinisme. Het probleem met onze economie is niet de eerste keer. Sociaal darwinisme. Mocht zich niet herhalen zei men. Het probleem met onze munt is niet de eerste keer. Sociaal darwinisme. Het probleem met het nieuwe rijk, Europa, is niet de eerste keer. Sociaal darwinisme. De negatieve wetenschap laat tegenwoordig dominant haar ware aard zien. Met elite en hogeropgeleiden als roekeloze (extreem) radicale éénzijdige volgelingen. En profiteurs. Stop deze topwetenschap, de neoliberale economie. Terug naar een midden, het humanisme. Een maatschappij voor iedereen, religieus of seculier. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: Ook eens met: Frank Lenssen, do 04 april 2013 13:54

3 Reacties
lembeck
lembeck4 apr. 2013 - 11:07

Dank alweer. Mooi geschreven. En het is zo waar. Het gekke is dat de rijke mensen zichzelf zo op de schouder kloppen dat ze zo rijk geworden zijn. Hebben ze dat dan echt helemaal in een eentje voor elkaar gekregen, of hebben die laag betaalde medewerkers op de werkvloer er iets mee te maken? Maar wat een domme vraag. Natuurlijk telt het plebs niet mee... Die werken voor een rotschijntje soms en de baas loopt met de veren te pronken en er rijk van te worden. Maar ik denk dat de meeste rijken hun materiële rijkdom eigenlijk te danken hebben aan de werkvloer. De mensen die daar voor een loon van 110%-130% van het wettelijk minimumloon staan te buffelen. Die hooguit met de Kerstdagen een bonus van 1 maandsalaris bruto netto krijgen. Kregen denk ik... want zelfs kerstpakketten worden uitgedund.

lembeck
lembeck4 apr. 2013 - 11:07

De SP schrijft in SPanning van januari 2013 in een duidelijk artikel: Wat doet het neoliberale arbeidsmodel met een werknemer? Artikel is gebaseerd op twee boeken: De 360º werknemer van de heren Jan Blommaert, Paul Mutsaers en Hans Siebers.Subtitel: de nieuwe arbeidscultuur en de eindeloze concurrentie. Uitgeverij EPO (2012). 136 pagina's en ISBN 978 94 91297 29 8 - prijs € 15,00 Identiteit van Paul Verhaeghe. Uitgeverij De Bezige Bij (2012), 272 pagina;s, Prijs. 19,90 euro ISBN 978 90 234 7303 9 Frank, als dat artikel klopt dan worden werknemers voortdurend gevolgd, gecontroleerd, bespied, hebben ze amper nog vrije tijd en moeten ze altijd concurreren met collega's. Zodra je het minder doet vlieg je eruit, of je salaris wordt gekort of zo. Je bent voortdurend in gevecht met je eigen collega's. ALTIJD. Over stress gesproken...

Zjenny
Zjenny4 apr. 2013 - 11:07

===De nieuwe boze stiefmoeder van deze wetenschap is de neoliberale economie. === Je bedoelt natuurlijk de nieuwe hardvochtige STIEFVADER.

JoopSchouten
JoopSchouten4 apr. 2013 - 11:07

Over de echte ratten gesproken. Deze zogenaamde regering, en de vorige, creëren een ziekmakende armoede-maatschappij in een neoliberale culturele atmosfeer waarin wij opgejaagd worden tot competitief gedrag die enorme onderlinge verdeeldheid veroorzaakt en die allerlei kwalen als depressie en burnout tot gevolg hebben. Kijk maar naar het aantal mensen die anti-depressieva slikken. Dat is schrikbarend. Nederland telt bijna 90.0000 gebruikers van antidepressiva, het overgrote deel is vrouw.

3 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin19934 apr. 2013 - 11:07

Goed gesproken, Joop. Ik wil eraan toevoegen: het is geenszins toevallig dat de VVD altijd weer opnieuw nogal schamper doet over psychiatrische stoornissen. Meneer Wilders, wie kent hem niet, won sympathiepunten bij meneer Bolkestein toen hij een jaar of 15 geleden opperde alle geestelijke ziektes uit de WAO te halen - alsof je aandoeningen waarvan de neurologische aspecten al lang en breed hard gemaakt zijn, en zichtbaar op scans, zomaar weg kan toveren. Mevrouw Schippers, U weet wel, Hare Excellentie van Uw en mijn volksgezondheid, die stelde nog maar een jaartje terug dat mensen met ernstige geestelijke nood hun eigen problemen maar samen met de buren, en onder het genot van een kopje thee, moesten 'uitvogelen'. Nou, dan weet je het wel. De neoliberalen zetten maar al te graag de realiteit naar hun eigen hand (= liegen dat het gedrukt staat, over wetenschappelijke waarheden). Ik meen over zulk een houding een hartgrondig: boe! te moeten roepen.

Zjenny
Zjenny4 apr. 2013 - 11:07

Nu je zegt dat het overgrote deel dat antidepressiva ed slikt, vrouw is, mag ik je dan er , wellicht overbodig, er op wijzen dat ik vrouwen, overal waar ik ze tegenkom, op het hart druk vooral autonoom en van binnenuit te leven? Ik noem even een voorbeeld over als vrouw autonoom leven... De natuur loopt inmiddels zo'n 5 weken achter. Ik ben al maanden de verandering van mijn tuin aan het voorbereiden. Daar heb ik hulp bij nodig want het zware werk kan ik niet zelf alleen. Mijn klok, die aangeeft wanneer het tijd is en die aangesloten is op mijn intuitie en vrouwelijke kwaliteiten,

Zjenny
Zjenny4 apr. 2013 - 11:07

Vrouwen kunnen in deze omstandigheden niet leven..ze gaan er dood aan. Waar ik vrouwen tegenkom vertel ik hen om hun intuïtie en gevoel en hart te volgen. En boven alles autonoom te zijn. Dat helpt. Vrouwen begrijpen precies wat ik hen vertel. Er naar leven is de Kunst.

[verwijderd]
[verwijderd]4 apr. 2013 - 11:07

Gefoeter tegen Den Haag. Maar de drie procent, en de crisis, komen van Brussel. Wij hebben geen regering meer, sinds 12 dec 2012, wij hebben uitvoerders van Brusselse dictaten. Dat de euro als voorspeld ellende bracht was al in 2003 duidelijk.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst14 apr. 2013 - 11:07

Het wordt tijd dat die flauwekul van de 3% komen uit Brussel eens ophoudt. Die afspraak is toch echt door de nationale regeringsleiders gemaakt, of in Maastricht of in Amsterdam, daar wil ik even afwijzen. Kok was er bij en hij zei dat de 3% in marmer boven zijn bed gebeiteld stond.

frankie50
frankie504 apr. 2013 - 11:07

Beste Han, Die kat richting D66 lijkt mij wel gerechtvaardigd als je kijkt naar met wat voor een (Neo)liberaal verknipt wereldbeeld die op dit ogenblik in de rondte lopen. U hebt volkomen gelijk en iemand moest dat stelletje ongeregeld eens mores gaan leren, en nu maar hopen dat vele voormalige volgers van de sociaal-democratie tot datzelfde inzicht zullen gaan komen en eisen dat er een eind moet gaan komen aan dit absurde laboratoriumexperiment.

1 Reactie
Winston2
Winston24 apr. 2013 - 11:07

"...voormalige volgers van de sociaal-democratie..." Je bedoelt "voormalige volgers van de PvdA"? Aan de sociaaldemocratie is niets veranderd hoor :-)

neutralist
neutralist4 apr. 2013 - 11:07

Een hoop emotie Han, maar wat moet dat moet. De regering vindt het niet leuk maar neemt wel haar verantwoordelijkheid. Je kunt geen geld uitgeven dat er niet is. We kunnen daar van alles van vinden maar zo liggen de feiten. Het is er gewoon niet. Nederland doet de komende jaren een stap terug waar we de afgeloppen jaren op te grote voet hebben geleefd. En onze Europese droom (een nachtmerrie) moet ook nog worden betaald, daar hebben we voor gekozen en het is hier op Joop altijd bejubeld. Welnu: er moet 500 miljoen extra bij uit de Nederlandse kas. De broekriem moet aan. We moeten door de pijn heen.

3 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst14 apr. 2013 - 11:07

Wees dan eerlijk. Zeg dan: volgens ons is de kas leeg en daarom heb je voortaan pech, als je ziek bent, werkloos of gehandicapped, want dan zoek je het zelf maar uit. Toen het er nog aan zat, hadden we alle geld van de wereld voor jullie over maar nu niet meer. Ben je werkloos, blijf je werkloos en kun je je huis niet meer betalen, Gods hemel is het prachtigste plafond dat er bestaat.

steppewolf
steppewolf4 apr. 2013 - 11:07

Dat geld is er wel maar dat vloeit naar belastingparadijzen, incompetente banken, graaiende bestuurders en belasting ontwijkende multinationals. En dit alles met medeweten en medewerking van de politici van de regeringspartijen van de afgelopen 20 jaar.

lembeck
lembeck4 apr. 2013 - 11:07

Ik heb zo het lichtbruine vermoeden dan jouw pijn heel wat minder zal zijn dan de pijn bij de mensen onder modaal... Dan is het makkelijk zeggen: we moeten door de pijn heen, als je er geen boterham minder om hoeft te eten. Huurders met een laag inkomen betalen nu al vaak meer dan 25% van hun netto besteedbaar inkomen aan wonen en dat loopt nu flink snel op tot dik boven de 40%. Uitzonderingen zijn er ook: 80% om te kunnen wonen. En op de wachtlijst bij ed voedselbank. Vergeleken daarbij is het percentage woonquote voor huieigenaren rond de 16%, vermeldden Woonbond en Aedes kort geleden nog.