© cc-afbeelding: S. Hermann & F. Richter
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Wanneer je in Firefox de site van de belastingdienst probeert te bereiken, krijg je (al maandenlang!) de melding dat hun certificaat niet klopt. Dat stemt niet echt hoopvol, wat betreft de beveiliging van sites van de overheid :-(
We zijn ook afhankelijk van hoe anderen (instanties, winkels, noem maar op) de boel geregeld hebben.
Als je zoekt naar b.v. "ransomware protection" of "help removing ransomeware" kom je het zo tegen. Zelfs Europol en andere grote organisaties bieden hulp.
Gijzelsoftware mag met een beetje moderne informatievoorziening geen probleem meer zijn voor bedrijven. Daar zit dus ook het probleem: (semi)-overheid en IT. Recent nog een gesprek gehad met een IT-beheerder in de semi-overheid, alle technische beheerders hadden een cloudmigratie-traject bedacht. Maar i.p.v. verSaaSen, aPaaS en infra light hebben ze alleen de fysieke servers inc. het oude applicatielandschap verhuisd naar de cloud. Diezelfde IT-beheerder concludeerde vervolgens dat een verhuizing naar de cloud weinig zin had gehad. Zucht.
Dit gaat niet over SaaS of over aPaaS maar over gewoon dataopslag ergens op een gedeelde omgeving waar buiten wat tekstverwerkers en readers geen applicatie wat mee doet. En of je dat nu in de cloud neerzet (het computer netwerk van iemand anders) of je houdt het on premise, je zal niet ontkomen aan basic beveiliging. Wel termen waar de gemiddelde manager natte dromen van krijgt Saas en aPaas. Dat dan weer wel. zucht.
Er staan ook een links naar Europol en Coveware bij. Die laatste voor wie persoonlijke hulp nodig heeft omdat het zelf doen niet gelukt is.
Wat een bangmakerij. Ik zit gewoon prima thuis, zonder te hamsteren, noodpakket etc. Als ze in syrie het stukje zouden lezen, zouden ze bijna ons geld gaan sturen.
Waarom ik al jaren geen virussen of malware krijg: "Hoe Sandboxie Werkt" https://www.sandboxie.com/HowItWorks Er bestaan daarnaast ook enkele uitstekende anti-malware programma's die ook anti-ransomware bevatten. Makkelijk te vinden met de juiste zoektermen, b.v. AV with anti-ransomware. Maar ik wilde even laten zien hoe die bovenstaande werkt, omdat die weinigen bekend is terwijl het mogelijk de allerbeste manier is om jezelf tegen malware te beschermen. Ik heb met technici van providers gesproken de er nog nooit van gehoord hadden...
En een Systeem Backups maken zo nu en dan. Voor alle zekerheid wel eerst even scannen met AV. Zo is er b.v een die 68 AV scan engines gebruikt -waaronder die van de meest bekende anti-virus programma's. Volkomen gratis en legitiem. Verwijdert ook gratis mocht er wat gevonden worden. Zoek naar: herdProtect
Sandbox is niet toe te passen binnen organisaties waar honderden mensen informatie met elkaar moeten delen en samenwerken. Leuk voor de huis tuin en keuken computers. Dan nog vereist het direct meer resources en is het zeker niet te begrijpen voor de gemiddelde gebruiker. Gewoon je beveiliging op orde hebben als organisatie lijkt me veel beter. Ik heb ook nog nooit een virus gehad, sterker nog de duizenden gebruikers die gebruik hebben gemaakt van de netwerken die ik beheerd heb en nog beheer hebben nog nooit last van een virus uitbraak gehad. (even afkloppen) Maar dat waren en zijn wel netwerken waar techneuten invloed hebben op het beleid.
Het zou mogelijk wel kunnen dat de mensen die voor de pc beveiliging zorgen van bedrijven dat op alle pc's installeren, en de mensen in een bijeenkomst leren hoe er mee om te gaan via een live demonstratie op een groot scherm. Met Q & A achteraf. En/of iedereen een tutorial video -DVD geven- speciaal gemaakt vooordat Sandboxie op de pc's worden geïnstalleerd. Heeft niet alleen het bedrijf wat aan, maar die mensen er thuis ook...
Nee meneer meer informatie. Het probleem van ransomware zit in het benaderen van gedeelde shares op een centrale netwerkserver. Of je dat nu vanuit een besmette sandbox doet of vanuit een besmette pc maakt niets uit. Op die pc of in die Sandbox staat niets van waarde. Op het netwerk wel. Wil je niet dat die sandbox het netwerk ziet dan ben je uitgewerkt.
Weerloos? Totaal niet. Het is een kwestie van prioriteiten stellen en voldoende kundig IT personeel in dienst hebben. Daar scheelt het vaak aan. Een goede backup die op een andere locatie staat is ook een vereiste. Helaas wil het management van grotere instellingen liefst niet lastig gevallen worden met zulke futiliteiten en is ICT veelal een sluitpost op de begroting. Liever wat dure leasebakken en macbooks. Dat helpt. De universiteit heeft gewoon een rommeltje van hun IT gemaakt. Simpele oplossingen zoals SMB versie 1 uitschakelen en vlans maar ook een bewaking op de fileservers die verdachte handelingen wat betreft data in de gaten houden en accounts direct blokkeren als dat plaats vind hebben ze niet geïmplementeerd. Niet die arme ITers waar niemand naar luistert maar het management is verantwoordelijk. Veelal zijn dat lieden die nog geen beeldscherm van een switch kunnen onderscheiden maar wel het beleid bepalen. En veelal heel zuinig zijn vooral als het ICT betreft. Nee we zijn zeker niet weerloos. Maar we zijn verdomde kwetsbaar omdat mensen die niet eens weten hoe ze een pdf moeten openen beleid uitstippelen.
. Misschien moeten we Kees Verhoeven van #D66 maar aan DDOS aanval tegen deze cyberterroristen laten organiseren. :-D
Betalen betekent natuurlijk niet dat de strafrechtelijke kous daarmee af is. Maar het is wel frappant dat de Nederlandse overheid op het standpunt staat niet met gijzelnemers te onderhandelen wanneer het leven van mensen op het spel staat en in dit materiële geval kennelijk wel. Geld gaat voor levens.
Leuk bedacht, maar er klopt niets van. Hoewel de gijzelsoftware en andere vormen van computer-sabotage erg vaak voorkomen, kunnen ze ook erg vaak voorkomen worden. Dat gebeurt te weinig, vaak uit zuinigheid. Reken maar dat in Maastricht stevige meetings zijn om dit een volgende keer te voorkomen. Er zijn verschillende opties, betere segmentering van netwerken en services, inhuren van cloud-diensten, het beheer aan professionals overlaten, geen makkelijke dingetjes meer.
Bureaucratische overheidsinstanties passen zich nooit snel aan. Kijk maar naar de Belastingdienst, het UWV, het CBR, enzovoorts. Staatsbedrijven zijn enorm starre organisaties. En links maar pleiten voor nationalisatie ....
@Gefaald, Omdat het vaak politieke organisaties zijn waar mensen op eilandjes zitten en die eilandjes met hand en tand verdedigen. Het kennis niveau van ICT in die organisaties is ook bedroevend laag. Ze zijn dan ook vaak gewillige slachtoffers van clubs zoals Cap Gemini die miljoenen kosten en precies dat bouwen waar niemand op zit te wachten.
Ja, het "touwtje uit de brievenbus" dat volgens Terlouw verdwenen was, is er nog wel degelijk, maar nu is het je verbinding met Internet...
Han geeft een goed voorbeeld over de besteding van belastinggeld en de prioriteit ervan en behoeft geen nadere uitleg. Dat de universiteit heeft betaald is weer zo een voorbeeld van verkeerde prioriteiten stellen. Liever betalen en binnen korte tijd weer up en running met het gevolg dat je een paria wordt in de digitale gemeenschap omdat geen enkel systeem op de universiteit meer vertrouwd kan worden. Ze hadden van dit moment af gewoon de tent voor lange tijd moeten sluiten en alles van scratch moeten opbouwen en een sanitaire brigade moeten instellen voor naleving van digitale hygiene. Alleen op die manier kom je van ransomware af. Een andere mogelijkheid is een schaduw systeem waarnaar je had kunnen uitwijken. Maar ja, dat kost geld, op zijn minst één vliegtuigje.
Gijzelsoftware treft niet alleen bedrijven en instellingen, maar ook particulieren. De laatste groep kan dit ondervangen door virtualbox op hun pc te installeren. Om vervolgens met een virtuele machine het internet op te gaan.
KeesvanZundert, ik ben een leek op het gebied van VM, mar ik kan me voorstellen dat je een VM geen rechten toekent om naar je harde schijf te schrijven, dan kan het dus ook niet bestanden wijzigen. Ik kan me ook voorstellen dat wanneer een VM gecorrumpeerd is, dat je het afschiet, en een fris nieuw opstart. Maar nogmaals, ik ben een leek en hoor graag het oordeel van een expert zoals jij, in deze.
Beste Kees, een VM kan je gewoon geïsoleerd laten draaien en na afsluiten laten resetten naar de beginstand. Dus ja Quatsch heeft helemaal gelijk. Virtualbox is wel een beetje achterhaald want in W10 zit gewoon Hyper-v en de meeste Linux versies hebben tegenwoordig ook hun eigen hypervisor (is eenvoudig te downloaden)
prive geldt dit zeker. Google maar eens op Sandbox Maar voor de gewone huis tuin en keuken gebruiker adviseer ik hitmanpro alert Ook na gratis proefperiode beschermt het tegen ransomware.
@zapata #Beste Kees, een VM kan je gewoon geïsoleerd laten draaien en na afsluiten laten resetten naar de beginstand.# Je hoeft zelfs niets te resettten als je een linux iso-image gebruikt . #Virtualbox is wel een beetje achterhaald # Voordelen van Virtualbox: het is gratis en heeel eenvoudig in gebruik. Verder is het -zeker onder linux gebruikers- zeer populair. Het wordt zelfs standaard meegeleverd bij de meeste distroś
Natuurlijk hebben jullie gelijk als je met een VM werkt die je steeds terugzet. Alleen gebeurt dat in de praktijk (mijn praktijk) niet en werkt men met die VM zoals met een gewone computer. Sterker, waar ik werk werkt iedereen met een VM (VMware horizon) welke gewoon in het netwerk hangt en dus hetzelfde werkt als een fysieke machine. Maar voor thuis hebben jullie gelijk, zeker als je zoals gemeld de VM steeds reset, excuus voor de verwarring.
Kees, juist VMware Horizon bouwt de VM iedere keer opnieuw op als de gebruiker uitlogt. Dus bij iedere nieuwe connectie krijgt de gebruiker een nieuwe VM. Dat gaat in dit geval niet helpen. Ransomware komt in 99 % van de gevallen binnen via mail. Linkje aanklikken of bestand en boem PC is besmet. Ook die VM heeft connecties met shares en daar zit het probleem. Het zal niemand iets interesseren bij een bedrijf als een PC stuk gaat door een virus. Nee, de data op de netwerkshares en de rechten die een gebruiker heeft en welke data die gebruiker kan benaderen zijn doorslaggevend bij een succesvolle aanval van ransomware, Bij een goede beveiliging van die data qua rechten en het uitschakelen van oude protocollen zal ransomware weinig kans maken. Dat is al zo een jaar of vijf bekend en er zijn handboeken over hoe een en ander goed te beveiligen. Kost een dagje werk voor 1 persoon, (grouppolicy's aanmaken en share bewaking instellen) maar dan heb je ook wat. Helaas, veelal hebben ze bij overheidsinstellingen en universiteiten de eigen IT afdeling eruit gegooid want te duur en zitten daar vooral eerste lijn krachten op flexbasis. Dus de know how is weg. Voor een dagje in de week huren ze dan een beheerder is van een externe partij die wat pleisters mag plakken. Daarentegen hebben ze wel een grote management afdeling die over IT zaken gaat en die van alles verstand heeft. Behalve van IT.
@Zapata, precies zoals je beschrijft. Die (virtuele) desktop maakt niets uit, waar hij bij kan wel. Netwerksegmentatie, juiste accounts en juiste rechten. Eigenlijk gewoon saai beheer. Helaas is het leuker het ene na andere project te starten en het beheer wordt het ondergeschoven kindje. Voorkomen is lastig, ook wij hebben al een ransomware gehad. Gelukkig één netwerkdrive omdat de pc verder geen rechten had. Echter zal ook de malware wel steeds beter worden.
Van gevoelige of waardevolle informatie heb je, als je enig verstand hebt, altijd een backup en vitale systemen horen niet online te zijn. Zo simpel is dat.
Een backup is niet voldoende omdat backups dagelijks gemaakt worden en dus worden overschreven. Als je pas na een paar dagen achter de ellende komt heb je al aanzienlijke schade.
@ Zapata: Kan je niet telkens een nieuwe back-up (op een aparte schijf) maken zonder een oude over te schrijven?
@OlavM Ja je hebt een bepaalde retentie periode. Maar daar kan je niet oneindig mee doorgaan omdat zoiets diskspace vreet. Helemaal in het geval van universiteiten. Maar dan nog, Met duizenden studenten en docenten heb je behoorlijk wat wijzigingen iedere dag op je data. In het geval van de Ransomware waar Maastricht mee aangevallen is, Clop zal er ook een vertragingstechniek ingezeten hebben. Dus hoever moet je terug? Tevens worden een heleboel beschermende processen uitgeschakeld dus terugzetten is dan een hele onderneming. Al helemaal omdat de Ransomware netwerk bewust is. Beveiligen, patchen, doorlichten van de sterkte van je beveiliging, shares dichttimmeren, wachtwoord beleid mensen geen lokaal admin op hun computer laten zijn, Wachtwoorden admins iedere drie maanden aanpassen. enz. Allemaal niet zo sexy voor de gemiddelde IT manager zonder verstand van IT maar zo hard nodig. Helaas is dat allemaal nogal veel werk voor die twee IT medewerkers die vooral eerste lijns werk doen. En al dat onderhoud vereist ook downtime en dat is altijd moeilijk en lastig en al helemaal omdat we IT medewerkers niet gaan betalen voor de avonduren en het weekeinde. Veel te duur allemaal.
Dit is een zeer tendentieus stuk, wat zo bij collega's van Geenstijl gepubliceerd zou kunnen worden. Nederland is niet weerloos, want het is opvallend dat alleen de universiteit van Maastricht is geraakt (en heeft betaald). Het is van groot belang de vitale infrastructuur te beveiligen, om je zo te kunnen weren tegen dergelijke interventies. Dit is naast de aanschaf van andere verdedingswapens, zoals de JSF (of ander vliegtuig). Het incident in Maastricht koppelen aan het al dan niet aanschaffen van de JSF is toch wel een zeer vreemde vergelijking die op verschillende vlakken mank gaat. Je moet niet of of doen, maar en en.
Daniel Blank 3 januari 2020 at 12:06 “Dit is een zeer tendentieus stuk (...) Nederland is niet weerloos” Mwah, de NSA kan zien wanneer ik in m’n neus pulk; dus ze kunnen ongetwijfeld wel meer. En als de Amerikanen het kunnen kunnen de Russen en Chinezen het ook. Die laatste doen het al veelvuldig om bedrijfsgeheimen (jatwerk) te kopiëren; als ze kwaad willen kunnen ze zo bij onze ministeries en organisaties met vitale infrastructuur “naar binnen wandelen” via de glasvezel. Misschien nog net niet in Borssele, dat zou dan zijn omdat ze daar (als ze slim zijn), geen digitale verbindingen naar buiten hebben. Maak je geen enkele illusie. Bovendien moet het zich bij ons nog ontwikkelen. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/18/het-cyberleger-is-er-wel-maar-mag-weinig-a3099254
4Vier! Er is een groot verschil tussen zien hetgeen wat burgers doen, wat de NSA, Rusland en China vast kunnen, net als grote multinationals en het aansturen van de vitale infrastructuur, zoals sluizen, dammen en centrales. Daarnaast heeft een dergelijke cyberthreat niet direct iets te maken met een JSF, tenzij je een hetze tegen dit vliegtuig wil voeren. Dat er vanuit Nederland meer aandacht moet komen voor deze cyberdreigen, dat lijkt mij evident.
#het is opvallend dat alleen de universiteit van Maastricht is geraakt # Vertel dat gelijk aan de verzekeraars! Die vergoeden dus voor niets al die losgelden.
"Mwah, de NSA kan zien wanneer ik in m’n neus pulk; dus ze kunnen ongetwijfeld wel meer." En ik pulk niet alleen aan mijn neus, dat doe ik alleen als ik lieg, als ik me onbespied waan dan eet ik uit mijn neus, onsmakelijk, zeker. Maar nu de NSA dat van mij weet, nu ben ik toch wel geschokt.
Ferry 3 januari 2020 at 17:16 “Maar nu de NSA dat van mij weet, nu ben ik toch wel geschokt” ???? en terecht want zo heeft je moeder je niet opgevoed.
Daniel Blank 3 januari 2020 at 14:01 “Er is een groot verschil tussen zien hetgeen wat burgers doen, wat de NSA, Rusland en China vast kunnen, net als grote multinationals en het aansturen van de vitale infrastructuur, zoals sluizen, dammen en centrales.” Ja, en als cyberclubjes full force gaan omdat dat in hun belang is (bv tijdens een oorlog) komen ze overal in. Dat doen ze nu namelijk al. Toevallig die docu gezien van de NLse ambassadeur in Teheran? Die gaat er gewoon vanuit dat alles wat zij (binnen de ambassade en ambtswoning) zegt meegeluisterd wordt. Dat gaat dan om meeluisteren en meekijken. Leuk hoor dat we geen Huawei netwerk hebben maar gelukkig hebben we allemaal in China geproduceerde iPhones en Samsungs. Markje Z. weet meer van me dan m’n moeder. Min Buza VK, Duitsland en Italië zijn gehackt geweest -even voor de duidelijkheid, Min Buza zijn in de regel de best beveiligde ministeries ivm staatsgeheimen en wereldpolitiek gevoelige shit. Oliemaatschappijen zijn gehackt geweest; die doen zeker hun best (zullen er ook wel budget voor hebben) Dus ja, sluizen, dammen ed zullen, voor zover zij digitaal aangedreven worden ook gewoon gehackt kunnen worden. Moest je eerst als Iranier / Rus / Chinees naar NL afreizen, bedenken hoe je in het gebouw kon komen en fysiek naar binnen gaan; nu kan dat vanaf de luie bank met een laptop en kom je binnen zonder dat iemand dat ziet. Het enige dat iets helpt (tot updates ed nodig zijn) is wat men “vroeger” deed: een (losgekoppeld) intern netwerk voor alles binnen; aparte computers voor de externe communicatie. Het enige ministerie waar ze waarschijnlijk niet binnen niet zoveel kunnen is Justitie omdat die alles gewoon nog met papier doen. Je kan zelfs geen mailtjes sturen naar het OM groter dan 2 MB. Het faalproject van 7 miljoen dat toch 220 miljoen bleek en uiteindelijk ongeveer niets heeft opgeleverd; heeft in ieder geval opgeleverd dat hacken nog steeds niet kan. Nl nog steeds niet digitaal. “Daarnaast heeft een dergelijke cyberthreat niet direct iets te maken met een JSF, tenzij je een hetze tegen dit vliegtuig wil voeren.” Elke euro kan maar 1x uitgegeven worden; dus wat naar een JSF gaat, gaat niet naar de afd cyber-gedoe. Ik vraag me trouwens af of een JSF net als een electrische auto ook gehackt kan worden. Dat zou niet mooi zijn. Een pluspunt is natuurlijk dat je met een JSF natuurlijk ook gewoon een bom op een energiecentrale kan mikken; dan heb je ook de infra geraakt. Nadeel is alleen dat het net wat meer opvalt als je dat doet..
Dit heeft niets met "Nederland" te maken. Wij wonen in een weerloze wereld. Het gebeurd elders net zo goed.
Als je als systeembeheerder steeds aangeeft dat de netwerken niet veilig ( genoeg) zijn, dat zelfs collega ITers het maar lastig vinden om met verschillende accounts te werken omdat de administratieve accounts veel te gevaarlijk zijn in verkeerde handen, als je steeds je manager moet overtuigen dat het met de huidige budgetten niet mogelijk isde boel goed dicht te timmeren: dan ga je op een moment op een andere manier de prijs betalen.....
In de Duitse deelstaat Hessen is gisteren het computersysteem van de stad Alsfeld vermoedelijk gehackt. Het is al de zoveelste cyberaanval op computersystemen in deze deelstaat. o.a. Frankfurt am Main, Bad Homburg en de Uni van Giessen warem de laatste weken onder meer het slachtoffer. Ook bleken in het afgelopen jaar veel gezondheidsinstellingen in Hessen gehackt te zijn. Gezondheidsdata brengen veel geld op Waarschijnlijk is dat ook de oorzaak van de Maastrichtse hack .Dat er geld is betaald aan de hackers is een onvergeeflijke fout met misschien wel fatale gevolgen.
Het gevaar komt van hackers en moet dus ook door (ethische) hackers worden bestreden. Een land moet zuinig op dergelijke bijzondere IT-experts en ze zeer goed betalen. De Amerikaanse thrillerauteur William R. Fortschen heeft in zijn roman "One Second After" beschreven wat er gebeurt na een NEP-aanval (nuclear electromagnetic pulse) op de VS. Alle electronica wordt in een microseconde uitgeschakeld en de mensen worden teruggeworpen in de negentiende-eeuw. Na een jaar is nog maar 10% van de bevolking in leven. In Nederland als klein land zou het iets eenvoudiger zijn om anarchie te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld de politie en het leger op straat brengen om de orde te bewaren maar door gebrek aan communicatie zal dit erg moeilijk worden. Wel zal de bio-industrie dan een groot voordeel blijken te zijn. We hebben voor maanden voedsel "op vier poten" om ons mee te voeden. De boeren die nu verguisd worden, zullen dan weer in hoog aanzien staan. Hetzelfde geldt voor mensen die een echt vak geleerd hebben.
Nederland heeft bijvoorbeeld veel paarden die als trekdier kunnen dienstdoen. Ook zijn er aanzienlijke hoeveelheden graan en andere voedingsmiddelen in voorraad. Zelfs de cacao-overslag in Amsterdam wordt van levensbelang.
Audio 3 januari 2020 at 10:56 “Wel zal de bio-industrie dan een groot voordeel blijken te zijn. We hebben voor maanden voedsel “op vier poten” om ons mee te voeden.” Ook niet. Het gaat nu al af en toe mis als een ventilator stopt met werken in een stal; stal dode dieren, dus ook als daar de electra uitgezet wordt. Boeren volledig afhankelijk van digitale en machinale verwerking (bv al het melken) dus dat zet ook geen zoden asn de dijk.
Het gevaar komt van hackers en moet dus ook door (ethische) hackers worden bestreden. Een land moet zuinig op dergelijke bijzondere IT-experts en ze zeer goed betalen. Een waarheid als een koe!
Dit heeft niets met hackers te maken. Het is gewoon een stukje software wat veelal binnenkomt via mail Dat stukje software kijkt welke schijvenstations en netwerkstations verbonden zijn met de computer op welke de argeloze gebruiker het klik mij aan bestandje heeft geklikt en gaat op die schijven bestanden versleutelen. Foto's, PDF, DOCX en DOC bestanden enz. Laat daar dan een tekstbestand achter met hoe te decrypten. Inhoud, maak xxx bedrag over in bitcoins naar.... dan sturen wij de sleutel. Kan allemaal voorkomen worden maar dan moet je wel bezetting hebben met kundige mensen op je ICT afdeling en een management wat iets meer van computers begrijpt dan de uit en de aan knop en nu.nl lezen.
JanB 3 januari 2020 at 14:14 ”Een waarheid als een koe!” Hebben we het nu over een handmatig gemolken koe, of één met melkmachine? ????
Niet alleen zijn die 37 JSF-jagers de miskoop van de eeuw, maar bovendien zijn het geen defensive wapens en bovendien bovendien bereidt Nederland zich daarmee voor op de oorlog van gisteren.
Onze JSF is een alleskunner zal het wel afleggen tegen de Russische migs. De russen hebben nu trouwens raketten die mag27 gaan, die kunnen wij dus ook niet onderscheppen. We zijn dus ook door de lucht gewoon weerloos. Misschien eens wat minder grote mond hebben als klein landje?
@Katootje De Amerikanen hebben weer eens laten zien hoe je met een eenvoudige drone op 15.000 km afstand terroristische leiders en andere doodsvijanden kunt elimineren. Elimineren van generaals van de Rep. Garde is zeer efficient omdat dergelijke militair begaafde monsters moeilijk te vervangen zijn.
17 miljoen Nederlanders (cq belastingbetalers en kiezers) zijn het voor ruim 100% met je roerend eens Han, alleen dat kleine restje dat betaald wordt door Defense, wapenindustrie, lobbyisten en Overheid met hun EU chefs bepalen hoe wij moeten denken. En dat is dat het grote gevaar uit de lucht (lees de oostenwind) komt. En je stem uitbrengen bij pacifisten is gebleken dat je dan dubbel gepakt wordt. Zoals Willem-Alexander al zei "joh, gewoon accepteren dan word je happy''
Weerloos? Onzin. Vele bedrijven en instellingen hebben hun beveiliging niet op orde. En hun backups. Een mooie stimulans om dat aan te pakken.
Jaaah. Hun back-ups niet op orde. Vertel eens, op welk moment vond de besmetting plaats? Hoe lang heeft de malware geslapen voor actief te worden? Zet je bij het terugzetten van de backup niet meteen het virus ook terug- dat dus direct weer wakker kan worden?
Zet je bij het terugzetten van de backup niet meteen het virus ook terug- dat dus direct weer wakker kan worden? Niet als je een fatsoenlijk operating-system gebruikt. Windows daarentegen zou om die reden verboden en met wortel en tak uitgeroeid moeten worden.
Als je een goede back-up strategie hebt, waarbij de back-up niet zelf ge encrypt wordt, dan is het met de nodige inspanning wel mogelijk om de databases weer gewoon in te lezen. Zeker als je ook de signature van de malware kan controleren en dus besmette bestanden kan herkennen en cleanen. Krijg het idee dat in Maastricht de back-up bestanden zelf ook toegankelijk waren.
Het klopt dat Windows met wortel en tak uitgeroeid moet worden. Het is de erfenis van monopolie-misbruik.
@Badgast Backups zijn zeker niet voldoende want als de besmetting een paar dagen eerder heeft plaatsgevonden dan gaat een backup je ook niet meer redden. Eenvoudige beveiliging die fileservers monitoren is daarom een vereiste en SMB versie 1 uitschakelen. @JanB, onzin, dit heeft niets met Windows te maken. Sterker nog Linux systemen zijn vaak nog afhankelijk van oudere SMB versies. Het is juist Microsoft geweest die al jaren aandringt om die oudere SMB versies niet meer te gebruiken.
@Zapata JanB is tegen Windows omdat het uit Amerika komt. Hij gebruikt daarom ook geen andere producten die in Silicon Valley ontwikkeld zijn. Zoeken op internet doet hij met Yahoo of Ilse. Hij is op z'n oude dag nog Chinees aan het leren, zodat hij zijn bevrijders in hun eigen taal kan begroeten.
Dat krijg je als techneuten, zeker in Nederland, vaak onderaan de pikorde staan. Bechouw dit maar als een soort Revenge of the Nerds.
Dat vind ik als techneut behoorlijk beledigend, mijn beste Willem. En ook de collega's om mij heen zie ik als een stuk te integer om dat soort grappen uit te halen.
@ badgast Wat Willem volgens mij bedoelt is dat de nerds (kutwoord trouwens) voor die revanche helemaal niets hoeven te doen. Ze krijgen 'm op een presenteerblaadje. Door hen onderaan de pikorde te plaatsen maakt een werkgever zichzelf gewoon kwetsbaar qua cyber-veiligheid.
Badgast Ik bedoelde het eigenlijk 2 kanten op. De kwaadaardige: de slechtteriken die afpersen (the revenge) Maar vooral: Er zijn maar weinig bedrijven en instellingen waar er voldoende respect en budget voor techneuten is om een goede cybersecurity afdeling in te richten. Een goede techneut wordt al snel de techniek uitgedrukt als hij een hoger salaris wil. Zelf werkzaam in de ICT zie ik vooral niet-techneuten in het management, die zich vooral bezig houden met interessante nieuwe hypes (he ik hoor al een tijdje niets meer over blockchain) en geen respect hebben voor techneuten die de echte bedreigingen tegen proberen te houden.
Wat een bitter wrang stukje, de schrijver ervan getuigt van zijn verbittering. en zijn verhard gemoed. En zegt dan dat dit land weerloos is, dat de waarschuwing die op het monument op de Dam staat geschreven in de wind is geslagen. En dat is aantoonbaar onjuist. Dit land recht de rug en erkent de democratische rechtsstaat die zowel grensoverstijgend als grensverleggend is. Wie er mag wonen is goed af en houdt het geluk dat hem beschoren en dat ie desgevraagd ook ruimhartig erkent niet voor zichzelf, maar wil het delen. delen. (Bijvoorbeeld met de Albanezen) Verberg je sjagrijn en lijden maar achter een lieflijke lach, zoals Jacques Perk indertijd al schreef.en stop nou eens met dat destructieve gepolariseer. .
"Dit land recht de rug en erkent de democratische rechtsstaat die zowel grensoverstijgend als grensverleggend is." Blah, blah, blah, wat een bombastisch gelul.
Voor een beter begrip van de teksten van De Boer, hier wat er precies op dat Nationaal Monument staat. Nimmer, van erts tot arend, was enig schepsel vrij onder de zon, noch de zon zelve, noch de gesternten. Maar geest brak wet en stelde op de geslagen bres de mens. Uit die eersteling daalden de ontelbaren. Duchtend zijn hoge blik deinsden hun zwermen binnen de wet terug en werden volkeren en stonden elkander naar het leven, onder nachtgewolkten verward treurspel, dat wereld heet. Sindsdien werd geen mens vrij dan ontboden van boven zijn dak, geen volk dan beheerst van boven zijn torens. Blijve ons dat bij, verlost als we werden uit het schrikbewind van een onderwereld. Niet onbeheerst, doch enkel beheerst van boven de wereld blijft vrijheid ons deel.
Wat een nietszeggende, niet ter zake doend stukje op een volkomen op z'n plaats zijnde waarschuwing van Han van der Horst.
Dank, Han van der Horst! Daarmee kunnen we dus goed uit de voeten tegen de serieuze gevaren en bedreigingen vanuit cyber space!
Bij gijzelsoftware, moet je je verlies aan gegevens im kauf nemen. Nóóit betalen- of anderzins toegeven. Je begeeft je juist daarmee op een hellend vlak. Oke, dan zijn er maar wat gegevens verloren. Waarom heb 'je'... ook geen backups gemaakt ? (Uit lamlendige luiheid misschien ?). Gegevensverlies incasseren. Maar nooit betalen. Als niemand ooit toe gaat geven ? Houdt het wel op.
Bedrijven gaan snel failliet als hun computersystemen niet meer werken. Ziekenhuizen kunnen hun patiënten niet meer adequaat helpen en er zullen mensen onnodig omkomen.
de backups waren ook versleuteld, of dat een fout is: achteraf wel. Maar met wil tegenwoordig ook niet een dag wachten om de backup van een (offsite) opgeslagen tape wachten, dus staan de backups op een andere opslagomgeving die snel te benaderen is...
Wat ik begrepen heb is dat je best veilig internet kan hebben maar dat dan de overheid er niet bij kan.